TPU, probabil cel mai jegos spamsite de pe .ro
Va mai amintiti de Dobitoc "Ce ai in cap ma rahat?" Stanca. Cred. Sper. Sau mai exact spera el. Sau si mai exact spera el ca sunteti scurti de memorie si va amintiti doar ultima parte, Stanca, si ceva vag despre cum ii el menejer sau chestii. Nici intr-un caz ca are in cap cacat si cam atit. Mbun.
Da' de TPU va mai amintiti ? Da, e chestia aia care aduce contributii nesperate la stiinta si filosofie.
Sau revenind cu picioarele pe pamint si capetele la realitate, TPU, acel proiect absolut tipic pentru norul de jegosi care incearca sa treaca drept "antreprenori" in online pe-aici pe la noi. Luam songza si facem zonga, luam frunza si facem brand de tara, chestii de-astea in care noi venim cu vopseaua si cine se simte mai fraier asa sa faca bine sa munceasca pentru noi pe gratis, ca asa-i cu antreprenoriatu' (la tigani).
Tin minte prin 2007 cind o ardeam de curiozitate pe wis.dm ca-mi parea si mie una dintre cele mai inovative platforme online. Din pacate chestia nu functioneaza, asa cum s-a demonstrat mai tirziu, atit prin experienta nefericita a initiatorului cit si prin experienta nefericita a sutelor de clone.
De ce nu functioneaza ? Pai nu functioneaza din motive de economie. Ca sa stii chestii trebuie sa cheltuiesti bani si efort. Odata ce-ai cheltuit (productiv!) bani si efort ca sa ajungi sa stii chestii te aflii intr-o pozitie buna : esti unul dintre aia care pot raspunde la intrebari pe zona ta de competenta. Cum intotdeauna sunt mai multe intrebari decit de-astia capabili sa raspunda iata ca raspunsurile tale au o valoare, mai mare decit zero. Cum timpul iti este finit si incompresibil, si idem raspunsurile cer intotdeauna efort pentru a fi utile, iata ca pretul orei tale de munca se stabileste de catre piata liberai.
Ca atare, un proiect bazat pe raspunsuri gratis nu poate contine altceva decit raspunsuri gratuite. Adica inutile. Site-ul social de intrebari si raspunsuri lucreaza pe un model in care impune un cost asupra intrebatorilor (ca textul raspunsurilor tot tre' citit) fara sa le ofere de fapt o valoare la schimb (ca nimeni capabil sa dea raspunsuri valoroase n-o sa stea de nebun sa raspunda pe gratis). Si-atunci da faliment, ca-i o idee falimentara. Da, am inteles, teoretic functioneaza pe acelasi principiu ca si wikipedia (care teoretic functioneaza pe acelasi principiu ca si softul open-source).
Totusi, aproximatiile astea succesive duc la pierderi de continut. Wikipedia nu-i nici intr-un caz ca softul open source din motivul simplu ca niste creatori de software apreciaza software bun scris de altii, in timp ce niste autori de prostii "enciclopedice" nu apreciaza prostiile altor autori la fel ca ei. Ca atare, wikipedia nu se bazeaza deloc pe aceeasi chestie ca si softul open source. In loc se bazeaza pe cel mai simplu si cel mai vechi mod al inculturii militante, organizarea in clici. Isi dau aia pe-acolo insigne unu' altuia ca sa-si faca aliante militare sa-i invadeze pe dusmani (si sa se apere de dusmanul perpetuu si invizibil al tuturor socialistilor din toate timpurile, recte iredentismul maghiar astaa vreau sa zic teroristii pardon m-a luat valul istoric, vorbim de vandaliii). Iar a doua derivata, asta cu intrebari si raspunsuri, e inca si mai departe de original. "Gloria" si "sentimentul lucrului bine facut" nu inseamna nimic in context, ei n-au nici macar roluri selecte de sysop si insigne de la pupincuristi cu care sa justifice sentimentul de autoimportanta al idiotilor. Si-atunci nu functioneaza, ca n-are, economic vorbind, pe ce functiona.
Da' astea-s generalitati, hai sa revenim la problema concreta : niste dobitoci din partea locului au copiat o idee disfunctionala de-afara. Care nu functioneaza pe puterea ei, ca nu are cum. Da' la noi, in tara traficului fals si a topurilor false facute de niste farsori si sleahta lor de idioti chestia merge perfect.
Cum merge perfect ? Pai uite-asa :
Mai vidanjati draga buda aia ca uite ca de la atitea mesaje absolut solicitate si care nu pot fi considerate spam vi s-a cam umplut.
Eventual dupa faceti si-un studiu de caz, ceva. Curaj, ca loc este, romanii e prosti si nu se prind.
Inca.
———- Cite intrebari sunt ? Un miliard ? Cite ore esti dispus sa muncesti luna asta ? Doua sute ? Mbun. Daca ora e zece dolari ce zic cetatenii cu intrebarile ? A, doar zece de milioane ? Bun. Daca ora e douazeci de dolari ce zic cetatenii ? A, o suta de mii ? Si daca e o suta saizeci de dolari, ce zic dinsii ? A, doua sute de intrebari ? Bun, poti raspunde la doua sute de intrebari in doua sute de ore ? Da ? A, noa atunci perfect. Asta-i pretul. [↩]
- Sau valoni, sau goti, sau saxoni, sau asa mai departe. [↩]
Sunday, 12 February 2012
Shake it like it's 2007 baby.
Sunday, 12 February 2012
Cinci ani. Oy vey...
Sunday, 12 February 2012
heresy, haters!
Sunday, 12 February 2012
Stii unde am mai auzit eu asta cu apelativul dobi pentru o persoana oarecare? La Mircea Badea :>
Sunday, 12 February 2012
Da ? Si apelativu' Mircea pentru o persoana oarecare la cine l-ai mai auzit ?
Sunday, 12 February 2012
Deci o să te contrazic numai să-ți dau dreptate. Există un singur site din câte am văzut eu unde modelul ăsta cu întrebări/răspunsuri și achievement-uri și alte rahaturi merge (înafară de Quake Live și alte jocuri care-s prin definiție pentru pierderea vremii): stack overflow, adică tot stack exchange-ul.
Dar asta doar pentru că pe stack overflow chiar se adună oameni care-s interesați de subiecte tehnice și-s mulți, atât de mulți încât statistic se găsește unul, nu neapărat expert în domeniu, care să dea un răspuns util. Similar pentru ăla de computer science și pentru ăla de muzică, cel puțin pe astea am mai căutat eu chestii în trecut.
Dar condiția de bază pe care o respectă e că nu arată mizerabil și sistemul bazat pe reputație asigură că un minim de persoane o să poată să comenteze/voteze doar ca să se afle în treabă, deci per total nivelul de zgomot e suficient de redus.
Sunday, 12 February 2012
Acuma depinde si cit de mult extindem conceptul, daca-i pina acolo practic si fain intra la socoteala, sau autovit sau mai stiu eu ce forum. Ca marele secret cu social media asta e ca nu s-a facut cine stie ce inovatie fata de BBS-uri, cu exceptia impachetarii.