Piete, intreprinzatori, tehnologii, chestii.

Sunday, 12 February, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Incepem cu un grafic :

bitcoin-market-cap

Imaginea e preluata de pe blockchain.info, unde mai gasiti diverse alte grafice interesante precum si unelte utile. Ce retinem de-aici este ca piata bitcoin a avut o capitalizare maxima de 188 milioane de dolari in vara lui 2011, si de-atunci a mai avut si-o minima de 16 milioane si jumatate prin toamna. Actualmente se invirte de vreo doua luni in jurul a 50 de milioane plus-minus.

Ce inseamna cincizeci de milioane de dolari, o suta si spre doua sute de milioane de lei ? Pai hai sa vedem.

  • De-un exemplu, piata de publicitate pe TV in Romania, daca includem toate barterele si sumele declarate de posturi, daca nu luam in considerare criteriul sanatos "pentru cit s-a platit impozit" si asa mai departe a fost cam 150 de milioane de dolari in 2011. De alt exemplu, piata de publicitate pe print in Romania a fost cam 18 milioane. Daca luam in considerare doar veniturile reale, efectiv realizate (si nu povesti din compensari si alte minuni) discutam de o piata de media in Romania comparabila cu... capitalizarea BTC.

Deci bitcoinii astia sunt cam la fel de mari ca ProTv + Antena 1,2,3 + B1 + OTV + tot restul + EvZ + Libertatea + Cancan + Adevarul + tot restul. Unde prin tot restul intelegem tot restul.

  • Escrocheria numita emag a vindut in 2011 bunuri de aproximativ 100 de milioane de dolari.

La o rata medie a rentabilitatii de 12% (cam pe-acolo este, din ce date secrete am vazut in mod ilegal - slaba securitate aveti, apropo) rezulta ca in cinci ani emag realizeaza venituri (inainte de impozite, costuri, amortizari si imobilizari) comparabile cu capitalizarea bitcoin.

  • Piata de advertising online din .ro a realizat, in totalul ei estimat binevoitor cu vedere spre tendentios de o asociatie de hoti si mincinosi cam treizeci de milioane de dolari in 2011.

In realitate putem probabil vorbi de ceva intre cinci si zece milioane, si asta incluzind absolut tot : publicitate, modele bazate pe abonament, donatii, tot. Asta inseamna ca toate proiectele romanesti au realizat in 2011 venituri cam cit o cincime din capitalizarea bitcoin.

Deci pe scurt contextul graficului aluia este :

  • egal cu toata media romaneasca (ProTv + Antena 1,2,3 + B1 + OTV + tot restul + EvZ + Libertatea + Cancan + Adevarul + tot restul)

sau

  • de doua-trei ori cit tot mediul online.ro (Netbridge, Asesoft si tot restuli).

As zice ca merg destul de bine bitcoinii astia, mai ales dat fiind ca Romania n-a aparut in 2009.

———
  1. Apropo de care chestie : Cifre de afaceri din Internet in Romania anului 2010. []
Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

2 Responses

  1. Cu tehnologia asta nu stii unde o sa se ajunga peste cativa ani.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 15 February 2012

    Sa-i uram deci succes.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.