Egalitate si stupiditate

Saturday, 17 March, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

I. Oamenii se nasc egali. Asta afirmatie simpla sta la baza oricarei societati in care poate macar teoretic sa merite sa traiesti precum e si fundamentul oricarui demers rational de-a gindi despre oameni si societatile lor. Fara ea lumea se transforma repejor intr-un exercitiu de stupiditate intolerabila, chestie stabilita dupa indelungata experienta. Nu-s astea probleme pe care sa le reluam in discutie decit, eventual, ca parte a educatiei tineretului celui talimb (ca asa se nasc oamenii, egal de destepti, si anume egal cu zero).

II. Oamenii nu sunt egali. Niciunde, nicicind, niciodata doi oameni arbitrari alesi nu sunt egali cum nici nu se poate pune problema sa fie. Barbatii nu-s egali cu femeile, tinerii cu batrinii, elevii de-a saptea cu aia de-a sasea, orice grupuri sau categorii luati in considerare ele-s inegale, atit ca suma absoluta cit si ca medie per capita.

Luati doi copii de-aia care s-au nascut egali : pe unu' il declara tac-su la autoritatea de evidenta nasterilor din Belgrad, pe alalantu' il declara muma-sa la oficiul pentru evidenta nasterilor din Pristina. Gata, s-a terminat egalitatea. Se nascusera egali da' uite ca deja nu mai is egali. Fuse si se duse.

III. Socialistii sunt idioti. Asta-i o banalitate, nu ma mai repet, se cunoastei. Idioti fiind, se prefac ei ca nu observa diferenta intre "oamenii se nasc egali dar nu sunt egali niciodata dupa aceea" cu "toti oamenii ar trebui sa fie egali tot timpul". De ce ? Pai de-aia, pentru ca asa functioneaza mintea prostului : cu cuvinte cheie. Cu substantive. Pentru un prost orice fraza care-i cu "oameni" si "egali" este perfect identica si absolut egala cu oricare alta care-i tot cu "oameni" si "egali". Si-n caz ca va intrebati de ce sunt atit de multi astia care descopera ca au probleme cu contractele de imprumut, de exemplu, dupa ce le-au semnat... pai de-aia. Aici e explicatia : ei au crezut sincer ca orice "contract" cu "imprumut" si "dobinda" e exact identic si absolut egal cu oricare altul. Ca in lumea in care traiesc prostii nu exista verbe, cum nu exista nici sintaxa sau chiar - horribile dictu - sens al frazei. Ci doar substantive.

IV. Statistica e accesibila doar celor ce-o inteleg. Afara de cazul ca sunteti printre cei care o inteleg (ceea ce inseamna ca ati absolvit cursuri de nivel postuniversitar in statistica teoretica) faceti bine si cititi cu carnetelul de notite la indemina, ca pe Sfinta Biblie, articolul Statistica resurselor umane. Altminteri va pierdeti vremea degraba pe-aici, nu intelegeti textul, o sa va apucati sa "comentati" ce vi se pare c-ati "inteles", o sa ridem de voi, o sa va suparati ca ce oameni rai suntem si asa mai departe. N-are rost, scutiti-va de batjocura inutila : cititi intii, formati-va "impresii" dupa.

Asa-i statistica, n-ai ce-i face, numerele ei nu se aduna si nu se scad pur si simplu, ca numerele aritmeticii. Probleme.

Asa cum va puteti astepta, mariajul nefericit dintre III si IV nu se poate lasa prea mult asteptat, si intr-adevar : un statistician pe numele lui Gini a inventat o scala a divergentei statistice, careia i-o zis scala Gini. Ca sa intelegeti intuitiv despre ce vorbim : inchipuiti-va o functie pe o multime numarabila cu valori intr-un interval finit continuu. Dublul diferentei intre suprafata functiei cumulative a distributiei valorilor respective si distributia nula este exact zisul coeficient.

gini-normala Dupa cum probabil va imaginati, coeficientul Gini al distributiei normale este fix 0, dat fiind ca suprafetele de sub si de deasupra distributiei nule sunt egale (cum puteti constata in imaginea alaturata).

Coeficientul Gini este de asemenea nula pentru toate functiile liniare sau constante, si nu poate fi niciodata 1 (chiar daca poate sa se apropie destul de mult).

N-a durat mult pina cind acest instrument statistic sa-si gaseasca aplicatii irelevante in miinile dobitocilor care n-au fost pe la scoala da' nutresc ferma convingere ca vai, asta nu-i impiedica de la a avea opinii. Despre statistica, nimic mai putin.

Asa incit coeficientul Gini este folosit de aproape toti socialistii timpitii care vor s-o faca pe oamenii de stiintaii fara sa chiar fie pe post de masura a "inegalitatii" din societatile concrete. Adica, se ia ceva variabila cum ar fi de exemplu veniturile anuale ale cetatenilor, se ginizeaza dupa care jap, in Suedia e 0.23, in Namibia e 0.70, vedeti ce stat mai bun decit Namibia e Suedia ? Matematica nu minte, socialismul e superior! Prostii de-astea.

A, ca intr-un cimitir coeficientul Gini este fix 0, si asta pentru totdeauna ? A, ca "inlaturarea suferintei nu poate fi niciodata scopul actului guvernarii pentru ca metoda cea mai simpla de-a inlatura complet suferinta e sa omori pur si simplu pe toata lumea" ? A, nu pricep socialistii de-astea, va raciti gura de pomana.

A, ca poate intr-o societate in care traiesc oameni si-n evul mediu (diversii taraneti de Romania) cum traiesc oameni si-n modernitatea timpurie (tot soiu' de "afaceristi verosi") precum traiesc citiva oameni si-n postmodernismul cel mai contemporan (diversi specialisti de inalta calificare scl) e normal ca disparitatile sa fie marcate, pentru motivul simplu ca productivitatea feudalismului nu-i comparabila cu productivitatea postmodernismului ? A, ca poate badea Ion care sta la el la tara si nu produce $$$ ca produce rosii si brinza, pe care le si maninca si-i foarte multumit de asta n-ar trebui fortat sa se apuce acuma de cine stie ce prostie inadecvata dorintelor si asteptarilor lui numa' ca sa-i iasa coeficientu' Gini ceva mai mic lu' nustiuce prostalau pe care oricum nu l-o intrebat nimeni ? A, nu pricep socialistii de-astea, va pierdeti vremea.

S-a ajuns pina acolo incit daca vad la careva ca mentioneaza indicele Gini intr-o argumentatie ma deschid pur si simplu la prohab, imi scot organu' cu intrebuintare mixta (sexuala cit si excretorie) afara, i-l proptesc in nara si dau drumul unui jet caldut, sarat si auriu.

Pentru ca-n pizda ma-sii, is satul de DOBITOCI CARE NU MERG LA SCOALA DAR AU OPINII. Mai ales cind au opinii despre probleme pe care nu le inteleg.

———
  1. Daca nu se cunoaste, revedeti Ce este un antreprenor ?, Alegerea, educatia si umanismul, Dezagregarea increderii si la nevoie mai cereti ca mai este bibliografie. []
  2. Apropo de subiectul "dobitoci care se dau oameni de stiinta", revedeti si Stiinta si pseudostiinta, Pseudostiintele pamintului, Psihologia, aceasta ampla pseudostiinta. []
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

50 Responses

  1. pletzalcoatl`s avatar
    1
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Saturday, 17 March 2012

    "Pentru ca-n pizda ma-sii, is satul de DOBITOCI CARE NU MERG LA SCOALA DAR AU OPINII."

    All text should be given equal emphasis!

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 17 March 2012

    noiframe=http://www.apokiliptika.com/whipping.jpg>

  3. Ha ha ha!!! De-acum o să cumpăr numai pește norvegian.

  4. ce mai discutii de vara...

  5. A pai ce-i asta donu' latinpizdu', nu tu o Imperiu Roman, o sclavie, o nimica? Gtfo.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 March 2012

    @Cristian Sa te asiguri ca-i ton.

    @F Adicacum de vara ? Fiti mai explicit domnu'.

    @A Auzi bai literatilor, chiar atita lene pe voi sa scrieti macar trei litere acolo la nume ?

  7. Da' de ce ton? Momentan sunt pe sardine King Oscar.

    P.S. Ce-i cu apokiliptica?

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 March 2012

    E o gluma cu referinte sexuale, nu intelegi tu.

    PS. Ce-i cu ce ?

  9. Nu din nou... Poate și explici cum de s-a ajuns la termenul ăsta.

    NoScript îmi spune că e un Javascript de pe domeniul ăla.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 March 2012

    Din nou si mereu pina invatati, ca io asa fac, aleg cite una si atita va dau in cap pina se formeaza automatismu'. Si apoi aleg alta.

    Termenul s-a ales pentru ca pizda proaspata de buna calitate are gust aproximativ vorbind de mare. Ca si tonu'. Precum si-o textura aproximativ identica cu a tonului, cit si culoare. Da' astea-s chestii pe care romanu' landlocked n-are de unde le cunoaste. (In caz ca nu stiai de unde vine expresia aia cu "peste prajit" apropo).

  11. Hmmm... seamănă un pic să zicem sau în orice caz mai mult decât cu carnea de porc ori de vită ori de sardine, macrou sau hering. Dacă tot o dăm pe dintr-astea, aș putea și eu să spun că tonul are gust de pui (sau puiul de pește, probabil de la făină), iar termenul de păsărică e mult mai cunoscut ca cel de ton.

    Nici pe aia cu peștele prăjit n-o știu.

    De JS-ul de pe apokiliptica n-ai zis nimic.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 March 2012

    Pai nu am js si nu stiu ce e aia apokiliptica, deci...

    Vezi acolo in link, ca se explica.

  13. Fără mare legătură, dar tocmai am vazut ditamai somnul. Păcat că nu pot pune pe fain articolul.

  14. Lol, e de la poza ta:


    <p><iframe src=http://www.apokiliptika.com/whipping.jpg></iframe></p>

    Sper să iasă ceva inteligibil din HTML-ul de mai sus.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 March 2012

    Ehh who the fuck cares ?

  16. Paranoicii ca mine și Freud care fug de JavaScript așa cum fuge fain-ul de blogspot.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 March 2012

    Da' realizezi ca daca incarci un jpg de pe un domeniu nu rulezi nici un js, corect ? Si de asemenea realizezi ca daca setezi browseru' sa nu ruleze js poa' sa scrie ala pe pagina acolo ce doreste, ca tot degeaba, da ? Si de asemenea realizezi ca daca n-ai incredere in asta exista exec links (sau lynx) si gata, bun ?

    Altfel e un cacat de rollover.

  18. Eu realizez că e doar o poză, dar ce să fac dacă NoScript e așa dubios?

    Să renunț chiar de tot la JavaScript nu-mi permit, deși au fost câteva dăți în care l-am dezactivat că mă săturasem să-mi utilizeze din procesor și memorie aiurea.

  19. Ba, lasa-ma cu impresiile tale, mai bine ai raspunde clar si raspicat daca te-ai gandit.

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 March 2012

    Ba, lasa-ma cu impresiile tale,

    +1.

  21. hater.

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 March 2012

    Pai nu da' plm, vine omu' cu reversia. Gen io sa-l las pe el. Cu impresiile. Mele.

  23. Raspunde pls la intrebarea asta:

    "Dar trecand peste diversiunea asta, tu ai kvm, parola la bootloader? :D Esti consultant de sute de para pe ora care se gandeste la tot sau doar ai avut noroc?"

    Macar ai si tu decenta si ingroapa subiectul de tot daca tot nu vrei sa recunosti ca te-ai facut de cacat.

  24. Ocuppy Polimedia's data center!!!1

  25. Asa, si un comentariu la subiect. Care ar fi problema daca incerci sa masori aceasta inegalitate cu metode statistice?

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 March 2012

    @gheorghe Prin ce concret m-am facut io de cacat, ca n-am inteles ?

    @Cristian Gie.

    @gheorghe Ce inegalitate incerci tu sa masori ?

  27. A oricarui numar.

  28. @Mircea Popescu: te-ai făcut de căcat nerecunoscând că nu te-ai gândit la chestia aia în avans sau cel puțin așa am eu impresia.

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 March 2012

    Deci cum ? Gheorghe are o teorie, pe care-o cam propune drept fapt asa, la modu' pasiv-agresiv al pizdelor cu putulica da' fara armata la activ.

    Pentru a o chiar demonstra are nevoie de un raspuns pe care numai Ion e in masura sa-l deie. Ion nu-i da nici un raspuns. Ca atare, nu Gheorghe s-a facut de cacat ca n-o fost capabil sa-si demonstreze teoria (pe care-o cam propunea drept adevarata). Ci Ion!!! s-o facut de cacat, ca nu i-o facut treaba lui Gheorghe.

    Ca traim asa intr-o lume de-asta imaginara in care putoii buni numa' de consumat resurse au si drepturi. In sensul ca toti ceilalti is obligati sa joace rolu' de mami curva proasta si tati castrat idiot pe care l-or jucat parintii lui.

    Frumos. Doar ca-i din alt film, in rest foarte frumos, mai ridem, mai astea.

  30. Nu mah, toata lumea s-a prins deja ca nu stii nimic. Dar voiam sa vad daca tu recunosti.

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 March 2012

    Lol ok. Trimite complimentele mele lu' toata lumea.

  32. Plus ca, teoria mea e valida atata timp cat nu a demonstrat nimeni ca nu e valida. In mod cert nu te-am auzit pe tine sa zici ceva in sensul asta.

  33. Mircea Popescu`s avatar
    33
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 March 2012

    Ahahaha.

    Bai, deci stiai ca Mircea Badea e Imparatul Teoctosius al XIX-lea al Sfintului Imperiu Serpiliano-Daraban ?

    Pai sa stii. Sau daca nu, hai cu demonstratii ca nu ii.

  34. Mircea, argumentul tău cu Ion e șmecher, dar tot de grădiniță mi se pare. Fii bărbat și răspunde la o întrebare simplă, ce atâta mare filozofie și atâta coială?

  35. Mircea Popescu`s avatar
    35
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 March 2012

    Vezi aici, partea unde se explica care-i avantaju' de-a fi bloger si in acelasi timp dezavantaju' de-a fi doar comentator.

  36. In fine. Dar la asta cu gini, care zici tu ca e problema daca il calculeaza lumea? In primul rand, tre sa stii ce masori, daca masori venitul oamenilor, e clar ca statistica aia are relevanta doar pentru oamenii care au venit, nu si pentru aia care isi cresc singuri rosii. Daca vrei sa scoti niste cifre si pentru aia care isi cresc singuri rosii, ai putea de ex sa faci o statistica pe ce si cat mananca oamenii din fiecare tara, si vezi cat de "egali" sunt in ceea ce mananca.

    Dar daca pe mine ma intereseaza de ex sa am venit, ca vreau sa cumpar chestii cu el si nu vreau sa-mi cresc rosii si am de ales intre a sta in Suedia sau in Congo, fac o socoteala de-asta si imi da cat de egale sunt veniturile, si atunci stiu cum sta treaba, astfel incat daca vreau sa fie totul ok si sa fiu platit ca toata lumea si sa nu ma asalteze cersetori si negri cu ak-uri pe strada, ma duc in Suedia, dar daca vreau sa mor de foame si de boli sau dimpotriva, sa tin negri ca sclavi, atunci probabil ca destinatia potrivita ar fi Congo.

  37. #23 winrar.

  38. Mircea Popescu`s avatar
    38
    Mircea Popescu 
    Monday, 19 March 2012

    @gheorghe Nu e nici o problema ca-l calculeaza lumea. Asa calcule in sine putem face oricite si de orice fel, care-i problema ca am adunat io 2 cu 4 si mi-o dat 6 ? Niciuna.

    Da-n momentul in care, si-aici iti citez din articolul pe care fara indoiala tu l-ai citit si inteles inainte sa te repezi la comentarii,

    Adica, se ia ceva variabila cum ar fi de exemplu veniturile anuale ale cetatenilor, se ginizeaza dupa care jap, in Suedia e 0.23, in Namibia e 0.70, vedeti ce stat mai bun decit Namibia e Suedia ? Matematica nu minte, socialismul e superior! Prostii de-astea.

    Problemele, cu alte cuvinte, apar la interpretarile defectuoase ale rezultatelor (oricit de corecte!) ale calculelor facute.

  39. Pai si nu e superior in a face oamenii mai egali? La o adica cu ce m-ar ajuta pe mine ca apar mai multi gigi becali la televizor sau ca mai multi prosti isi pot da impresii de oameni importanti doar pentru ca au bani, ca in SUA.

  40. Mircea Popescu`s avatar
    40
    Mircea Popescu 
    Monday, 19 March 2012

    Bai. Noi discutam aici stiinta, nu cacaturi de om prost cu "ce [crezi tu, gresit - ca esti prea mic si prost ca sa poti intelege ce se intimpla - ca] te ajuta pe tine".

  41. Bun, si daca nu poti spune ca "socialismul e superior", ce-o fi vrand sa insemne si-asta, inseamna ca ne-socialismul e superior?

  42. Mircea Popescu`s avatar
    42
    Mircea Popescu 
    Monday, 19 March 2012

    Da' n-are treaba. Inseamna pur si simplu ca diversii fanfaroni cu pretentii de a fi luati in serios ca de exemplu ala de la care a pornit aceasta discutie (intimplator acelasi timuruc discutat dincoace) vor fi notati drept fanfaroni cu pretentii, si nu vor fi luati in serios.

  43. Ie frumos in Namibia.
    http://www.youtube.com/watch?v=tpDHJFza-eM
    http://www.youtube.com/watch?v=QOj_NvfTLUU

  44. Mircea Popescu`s avatar
    44
    Mircea Popescu 
    Monday, 19 March 2012

    This video is currently unavailable.
    This video is currently unavailable.

    Iti multumesc.

  45. @Mircea Popescu: deci o duci mai rău ca namibienii dacă nici Flash nu ai.

  46. Mircea Popescu`s avatar
    46
    Mircea Popescu 
    Monday, 19 March 2012

    Dati-i careva un telefon lu' Gini sa vina rpd.

  47. Să se dea câte un Flash la fiecare ca să ajungă tuturor!

  48. Sa faurim Serveriada! P2P la toti! End user cooperativ!

  49. Mircea Popescu`s avatar
    49
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 20 March 2012

    A, si pentru persoanele onest interesate de statistica practica, o lectura interesanta : http://cscs.umich.edu/~crshalizi/weblog/491.html

  1. [...] principala intre aglomerarile de prosti e lindicele Ginutei. Lindicele Ginutei functioneaza pe baza faptului ca prostia nu-i arta, prostia e mestesug. Fiind [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.