Bai, va par io grec ?

Saturday, 18 August, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

EskimoBob Greed is never good. You are confusing greed with something else. "Greed is the inordinate desire to possess wealth, goods, or objects of abstract value with the intention to keep it for one's self, far beyond the dictates of basic survival and comfort".
DeaDTerra Maybe I should say ambition instead.
EskimoBob Yes, this is something else.
DeaDTerra Okay yea, I guess what I mean is more ambition, some kind of drive to perform and do well, to do something good.
mircea_popescu Who's to say what is "inordinate" ? I don't like the stench of socialism wafting from that "dictates of basic". Fuck "basic".

EskimoBob mircea_popescu: you have no idea wtf socialism is and what it actually means, so stop using it ;)
mircea_popescu Socialism is the ideea that the group will solve the problems of the individual. By means of, for instance in this case, deciding what "too much" is.

EskimoBob And for fuck sake, you are a greek so wtf do you even know about finance ... LOL
mircea_popescu Ugh ? How am I "a greek" ?

EskimoBob Greek banker who wants to be a jew ... my gods, this IS the end of the world as we know it.
mircea_popescu ... are you stereotyping ?

DeaDTerra Lol someone took the comment about socialism very personal xD
EskimoBob Socialism has nothing to do with it.
mircea_popescu Well what does being greek have to do with anything ?

EskimoBob mircea_popescu: I thought you are Greek.

Mie imi pare in continuare remarcabila perenitatea raului.

Arbitrarietatea oarba, in care individul "stie" el "cum este" se reproduce de la sine universal si perpetuu, e simpla prostie, e exceptionalismul personal in cea mai simpla manifestare, e o chestie pina la urma banala. Creierul are o evolutie a lui specifica, definita, data o data pentru totdeauna si bine cunoscuta dinspre "gramada de muci" inspre "sediul ratiunii". Parte din aceasta evolutie este individuarea, intelegerea tinarului de nici trei anisori ca el e diferit de lume, ca perspectiva oferita de ochii lui mintii lui nu-i universala si nici obligatorie. E momentul ala dragut in care copilasul nu se mai asteapta sa devina invizibil daca-si acopera ochii. E o chestie care in principiu trebuie sa fi fost complet consumata pentru a-l califica pe viitorul cetatean sa intre la gradinita. Ca asta ar fi aptitudinea ceruta pentru a putea participa la lucrarile si sesiunile-n plen ale gradinitei : intelegerea, cit de rudimentara, a faptului intru totul banal ca doar tu vezi lumea cu ochii tai.

Faptul ca indata ce o asumptie e contrazisa de realitatea obiectiva individul devine violent nu este deloc, dar deloc functie a nimic anume, nu-i nici necesara nici explicabila nici de asteptat. Curiozitatea e reactia normala, necesara, explicabila si de asteptat, asa functioneaza specia noastra, asa am ajuns pina aici, asa vom ajunge si de-aici incolo.

Si-atunci iata, perenitatea raului : combinatia intre o eroare si-un pacat. Pentru ca prima parte, naivitatea cea mai rizibila, inocenta cea mai uimitoare este pur si simplu atit, o eroare. Dar substitutia curiozitatii cu agresiunea nu-i altceva decit pur si simplu raul.

Ajungem astfel sa deznodam o incurcatura incredibil de adinca, absolut fundamentala neintelegerilor celor mai diverse. In primul rind, pe linia violentei : violenta e perfect acceptabila, utila si de dorit, chestie pe care am mai si spus-oi si-am mai si demonstrat-oii pe-aici. Ea nu este insa nici acceptabila, nici benefica si nici de dorit ca substitut de curiozitate. In aceasta aplicatie e de fapt pernicioasa, e insusi raul.

Pe de cealalta parte, pe directia raportului masculin-feminin si respectiv infantil-adult. Motivul pentru care puberii de ambe genuri sunt impinsi astazi spre o identitate subiectiva esentialmente femininaiii si respectiv tinerii sunt impiedicati literalmente de la maturizare (cu efecte dintre cele mai triste) e tocmai incercarea nauc inteleasa si intolerabil aplicata de-a reduce violenta ca substitut de curiozitate, un ce nociv si la drept vorbind singurul rau din lume.

Si-atunci iata : pentru ca toti oamenii-s prosti, si toti prostii isi formeaza idei gresite, pentru ca toti oamenii posedati de diavol reactioneaza violent in loc sa reactioneze cu curiozitate la inevitabilele contradictii rezultind necesar din trecerea timpului s-au format in mentalul public doua idei eronate. Pe de-o parte ca "violenta-i rea", in general si fara discriminari, si pe de alta parte ca "evitarea raului merita orice sacrificii", tot in general si tot fara discriminari.

Ziceam mai demult ca prezenta criza nu-i economica, e pur culturala, e o criza a socialismului. Este, exact asta : o criza a prostiei. Radacinile ei sunt dinsus : incercarea grupului de oameni de-a rezolva poblema omului (prostia lui cuplata cu rautatea lui) duce la zdrobirea societatii insasi.

Eu zic sa renuntam. S-ar putea sa nu fie inca prea tirziu.

———
  1. Respectul, umilinta si fericirea femeii, De ce se bate femeia ?, Alegerea, educatia si umanismul, Alternative in educatie si referintele lor etc. []
  2. Cum se bate femeia ?, NSFW - Mosu’ cu joarda []
  3. Apropo de care chestie, dintr-o suta de referinte posibile, alegem doar una : Femeia, acest barbat nereusit []
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

20 Responses

  1. Tu nu esti grec, tu esti turc.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 18 August 2012

    Ce bine ca turc chiar nu mai fusesem.

  3. Tigan. :D

  4. O fi de vină poza cu părul creţ şi colacul...
    The Greek god of anal. Anallon or sumthin.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Saturday, 18 August 2012

    Da' crezi tu c-o fi ajuns ala pin-acolo ? M-ar mira. De unde atita documentare la interneti ?

  6. Gaya.

  7. vax-albina`s avatar
    7
    vax-albina 
    Sunday, 19 August 2012

    Cum nu am reusit sa va platesc (mi s-a blocat plata), va citesc cam rar. Nu va cunosc deci gandurile, dar titlul ma duce la GEORGES MOUSTAKI - LE METEQUE (1969) - cu linkul http://www.youtube.com/watch?v=W2sHsNIGIUI&feature=related. Toate cele bune.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Sunday, 19 August 2012

    Noa da' cum s-a blocat ?! Mail.

  9. vax-albina`s avatar
    9
    vax-albina 
    Tuesday, 21 August 2012

    @mircea popescu
    Recunosc ca am folosit windows 2000 server si niste browsere vechi, caci cele noi nu se potriveau. Am intrat acum de pe laptop si mi se cere sa-mi fac cont pe paypal. Asta este. Nu vreau. Cumpar flori, produse online dar nu vreau cont. E doar vina mea si a stresurilor personale. Succes.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 21 August 2012

    Pai eventual platesti cu Bitcoin, daca ai genu' ala de stress-uri e oricum indicat.

  11. You do not look greek, you just look like a cocksucker.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 21 August 2012

    Acuma zi si pe englezeste.

  13. Sugi pula ba. :D

  14. Io zic ca esti Robinson Crusoe.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 21 August 2012

    Venera am, barca ce-mi mai trebuie.

  16. Videti ca ati scris gresit Boringson Cursoe.

  17. Catar?
    Din cate silabe? Primesc cheie de cripstogram?

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Thursday, 23 August 2012

    Nu da' eventual de jater.

  19. E doar vina mea si a stresurilor personale. Succes.

    Nivelul asta de sinceritate maxima e autentic, fara trolaj fara nimic?

  1. Bai- va par io grec - pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    "Eu zic sa renuntam. S-ar putea sa nu fie inca prea tirziu."...

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.