Dede ontologie.

Monday, 26 July, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Dede ontologie, adica chestii de-astea cu "deontologia" a la roumaine ma preocupa pe moment, ca vaz ca asta-i subiectul momentului. Asa-s eu, influentabil. Deci, chipurile niste ziaristi erau platiti din mai multe locuri, ceea ce! In mod evident! Rezulta clar ca!

Mbon. Marele avantaj de-a fi anonim este ca-ti permite sa pui intrebari din exterior. Daca eram consultant la Cotroceni sau director pe la ceva ziar se gaseau bineinteles destepti care sa observe ca vai, da' de-aia intreb, ca m-o pus Vantu, ca m-o pus Basescu, ca m-o pus Xulescu, de parca faptul ca m-o pus Xulescu ar fi un raspuns.

Ma rog, in logica entorsata a spatiului public romanesc cam asa merg lucrurile, coana vulpe prinsa cu rata-n gura atrage ritos atentia vanatorului ca pe el l-o pus stapanu' ratelor s-o caute pe ea la dieta! Si deci nu mai conteaza rata din gura! Logic, nu ?

Ei, dar uite ca eu nu-s de-al nimanui, n-am nici job la Cotroceni, n-am nici job la moguli, n-am de fapt nici un job, si nici n-am avut niciodata. Mare avantaj, anonimitatea asta. Sa ne folosim deci de ea.

Sa ne folosim de ea intreband si eu, ca anonimu', cum devine chestiunea cu deontologia asta. Deci, niste jurnalisti, ca de exemplu Emilia Sercan, Cristian Tudor Popescu, Marius Nitu, Oana Dobre, Doru Buscu, Liviu Mihaiu, Sorin Vulpe, Andreea Cretulescu, Tudor Octavian, Victor Ciutacu si diversi altii au fost platiti (prin intermediari, evident) de Sorin Ovidiu Vantu. Asta in timp ce ei mai faceau si alte chestii, de exemplu, intr-o ordine aleatorie, sefi si ziaristi la Evenimentul zilei (ex Ringier, actualmente ceva politruci), profesori la FJSC (teoretic entitate publica), ziaristi la Adevarul (Dinu Patriciu), ziaristi la Gandul (MediaPro), proiecte de salvati mediul si alte societatecivilisme, sau chiar nu faceau nici un fel de alte chestii.

Bun, si care-i problema ? Asta-i marea intrebare care ma framanta pe mine. Niste tipi care lucreaza in presa au lucrat pentru mai multi angajatori care angajeaza tipi ce lucreaza in presa, uneori simultan. Si ? Cam cum ar fi deontologic, sa lucreze doar pentru cate unul fiecare ? Ca sa ce, ca sa fim siguri ca mint conform cu planul ?

Ce-ar fi sa dam legea asta si la cizmari ? Daca de exemplu Ion Cizmarul face o pereche de cizme pentru Ionica Primaru', atunci sa nu indrazneaza sa faca si-o pereche de bocanci pentru Ionel seful Consiliului Judetean. Pentru ca daca se ajunge la disputa politica, cum sa-i traga Ionica un sut in trii litere lui Ionel sau doamne fereste sa-l calce Ionel pe mana pe Ionica cu cizmele ori bocancii produsi de Ion Cizmarul ? Asa ceva, cam asta-i ideea dedeontologica ? Ca cum adica sa foloseasca clientii lu' Ion produsele lu' Ion ca sa dea in cap la alti clienti de-ai lui Ion ?

Bine. Sa avem fiecare cizmar propriu, pe scurt. Foarte inteligenta solutie. Sa dam o lege ca nu mai e voie dom'le, ca ziarist, sa lucrezi in mai multe locuri. De fapt, daca-i pana acolo, eu sincer va spun ca ar trebui priviti cu mai multa suspiciune si astia care scriu si la ziar si la editura. Cum adica, esti si ziarist si autor de nuvele ?! Pai clar tradezi sfintele interese de breasla dintr-o parte in alta. Si de fapt, sa se interzica si ziaristii dentisti, si ziaristii soferi de autobuz, si ziaristii-orice. Sa ramana numai ziaristii puri, cu un singur patron. Moment in care prin toate redactiile va bate brusc vantul, ca incepatorii si stagiarii platiti in alune de pamant nu vor avea incotro, daca nu se mai pot intretine lucrand ca maseuze erotice, soferi de taxi, chelnerite si ce alte solutii ad interim si-au mai gasit si sarmanii copii, ca-i greu la oras.

Ce mai atata discutie, pai doar n-o sa ne gandim ca totusi, e si jurnalismul asta o meserie, care se face in conformitate cu niste legi ale ei, cu un cod de comportament, urmareste niste reguli date explicit si ajunge de la o materie bruta la un produs finit printr-un proces transparent. Nici vorba de asa ceva! Ziaristii creeaza de fapt realitati paralele! Si ca atare, e strict interzis sa creezi realitati paralele simultan pentru mai multi doritori. Unde s-a mai pomenit asa ceva ? Cand s-a mai pomenit asa ceva ?

Pai sigur nu s-a mai pomenit la 1800, prin Franta lui Balzac (alt jurnalist care trada presa cu literatura), si nici pe la 1900 in Statele Unite ale lui Groucho Marx, care avea si el o opinie. Si-n caz ca nu va place, mai avea si altele. Nici vorba. Nu s-a mai pomenit nicaieri, niciodata, decat peste tot si tot timpul, da' nu conteaza de-astea ca dedeontologii de serviciu nu-s cu lecturile tocmai la zi, si confunda intunericul din capul lor cu o imaginara bezna de-afara.

Starea asta in care niste profesionisti isi fac meseria uniform indiferent cine-i plateste e nemaipomenita, nemaiauzita, nemaivazuta si simplu spus, absolut intolerabila. Si respectiv starea alternativa, in care niste mincinosi spun orice doreste oricine sa auda, la nevoie chiar si simultan, e absolut intolerabila. Nici vorba sa aduca cele doua impreuna beneficiul public de-a se putea recunoaste cine minte si cine spune adevarul. Nici vorba!

Nu carecumva sa va formati opinia ca din cauza asta insista Dorina Lascar (cine fras ii Dorina Lascar ?) sa se faca o regula cu ziaristu' si patronu'. Nici poveste de asa ceva, ci pentru ca Dorina Lascar crede sincer in dedeontologie. Hai mai bine sa va spuna cate miliarde de lei vechi luau salarii niste oameni, ca sa va indignati de ura proletara. Eventual transformam si-n lire turcesti, ca sa fie numerele mai lungi, poate asa nu va pica fisa ca sunt niste salarii absolut prapadite pentru slujbele alea.

Femeia nu face toate astea decat din pura iubire dedeontologie. Sau eventual, pentru ca-i proasta. Parol.

Category: Trilema Presei
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

17 Responses

  1. DDDeontologie

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 26 July 2010

    Intocmai.

  3. cipslim`s avatar
    3
    cipsliminsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 26 July 2010

    Pai atunci sa nu mai zica pe prima pagina ca sunt echidistanti sa scrie ca ofera servicii speciale domnilor generosi.
    Normal ca cucoana in discutie se oftica, dar e si un sambure de adevar acolo. Nimeni nu discrediteaza presa, dimpotriva, discrediteaza anumite persoane din presa.
    Eu m-am convins si cu CTP cu chestia asta:
    http://www.gandul.info/news/cristian-tudor-popescu-despre-gestul-lui-emil-boc-de-a-lua-microfonul-unei-jurnaliste-5833092
    Initial el se prezinta echidistant, critica umflatul senzationalist si alte alea, si spre final face el insusi acelasi lucru.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Monday, 26 July 2010

    Pai tocmai asta-i smecheria, daca ar scrie toate loazele doar pentru cate un singur patron nu ne-am prinde veci pururi ce-au in cap de fapt, ar putea parea la rigoare niste oameni cu convingeri. Da' daca-s fortati de imprejurari sa trateze perspective diferite repede putem face intersectia mental.

    Nici pe bordel nu scrie "BORDEL" cu neon, ca sa stie nea Marin. "Se stie" si-ajunge.

  5. Bula imobiliara ca bula imobiliara da ce bula jurnalistica s-o spart cu criza asta ...

  6. Jurnalistii sunt angajati, ca 90% din populatia acestei tari. Problema este ca atunci cand sefu' zice: "bah, scrie un articol in care sa il injuri pe cutare !", baietii se conformeaza pentru a nu fi dati afara. Oricum, cateva din personajele care se perinda pe la TV sunt clar cazuri patologice. Oameni carora li s-a aratat tinta, si pentru o suma oarecare, latra.

    Iar cand zic latra, ma refer la personaje gen: mustaciosul de la Sinteza Zilei (nu stiu cum il cheama), Ciutacu (un santajist dovedit) si alti cativa latrai ai lui Voiculescu (aka Motanu' Felix, turnator dovedit si el).

    Ce mai e de zis... Penibil ? E prea putin.

  7. Se agita unii ca moare presa.
    ``Fiecare pasare pe limba ei piere``.
    Sa fie primit.

  8. Florin carabusul`s avatar
    8
    Florin carabusulinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 26 July 2010

    Marian S, bre, carabus cu vremea trecuta si te minţaşte lumea in halul asta. Cine ti-o spus asa mare minciuna ? Daca femeile, sa stii ca Mircea iti poate spune ca femeile te minţăsc si cand iti spun adevarul, iar daca barbatii, sa stii ca-s porci si ca vor pasaricile numa pentru transii. Sunt multe pasarici care tocmai d'aia nu pier, ca stiu bine cu limba.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Monday, 26 July 2010

    @Dr.A Ca bine zici. Cam un ordin de marime mai bula.

    @Catalin Nic Nu-s chiar angajati ca si 90% din populatie, odata pentru ca somajul e parca peste 10% din populatia activa, si-a doua pentru ca nu prea primeste lumea din fabrici si uzine drepturi de creatie intelectuala. Da' probabil ca nici nu conteaza diferentele astea asa mult, pana la urma si printre judecatori gasesti destui lucratori pe-acelasi tipar, cum gasesti si-n alte linii.

    @Marian S. Noa ca suntem odata de acord.

    @Florin carabusul Rau te-ai facut mei.. Trilema corupe ? :D

  10. Porumbelul`s avatar
    10
    Porumbelul 
    Monday, 26 July 2010

    Absolut. Chestia cu deontologia mi se pare aproape la fel de corectă ca și ontologia. Dacă nu chiar mai corectă, cel puțin în anumite situații excepționale care se cam întâlnesc la tot pasul!
    Hai noroc, mai dați-mi un pahar! :P

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Monday, 26 July 2010

    Lol aia cu paharu' e tot ce-am inteles, asa ca pofteste!

  12. Bre Florine carabus, mai bine sa fii matale atent la metoda. Au cercetat niste cercetatori de la centrele de cercetare care chiar cerceteaza ceva si au ajuns la niste concluzii. Sunt pe lumea asta specii care nu pier cu una, cu doua; nici cu furadan, nici cu pliciul de muste, cu nimic, bre. Si cercetatorii nostri au gasit o metoda geniala: introduc in populatia respectiva (de insecte, de pasari, de pradatori, de orice) niste elemente ``defecte``. Conform principiului ``e suficient un mar stricat si se duce dracu` toata magazia`` ce crezi matale ca se intimpla ? Ei da, ai ghicit, aia se intimpla.

    Si nu spune nimeni ca metoda dintr-un domeniu nu merge de minune si in altele.

  13. Florin carabusul`s avatar
    13
    Florin carabusulinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 27 July 2010

    Marian S, deci cum ? Adica introduci niste mere defecte in magazia cercetatorilor de la centrele de cercetare si le mor pasaricile, indiferent de domeniu in care dau cu limba ? :D

  14. calmogen`s avatar
    14
    calmogen 
    Tuesday, 27 July 2010

    MP, am auzit acu' citeva min la Radio (RA) pe cineva injurindu-te de numa' numa'...Cit le-ai platit, mglle !?

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 27 July 2010

    @Marian S Hai cu documentu'. Unde-i documentu' ?

    Ca am impresia ca ai citit partial si-ai inteles tot partial. Da' celalalt partial.

    @Florin carabusul Vaz ca pe masura ce imbatranesti tot mai rau te faci :D

    @calmogen Precum vezi, eu platesc in natura, direct in gura.

  16. Nu e nevoie de docomente, stimabililor. Nu trebe decit sa va uitati la unii ``ziaristi`` si la ce au mincat ei toata viata si veti intelege. Aveam pretentii la intelighentia voastra, ce dracu` !

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 27 July 2010

    Mei, nu-i locul tau sa zici daca e nevoie sau nu e nevoie de documente. Tu joci rolul celui ce afirma, noi decidem daca tre' sau nu tre' documente.

    Daca sari cu pareri, ti se cer documente si raspunsul tau e ca "nu-s necesare", apai singura concluzie logica este ca nu-i necesar sa fii bagat in seama data urmatoare cand sari cu pareri.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.