Curatenie prin poiata

Monday, 31 May, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Acum un an de zile si mai bine (prin aprilie 2009) imi faceam contul de twitter.

Am fost activ de la bun inceput - tot timpul asta am urmarit undeva la o mie de oameni. Uneori mai spre noua sute, alteori mai spre o mie doua sute, dar mereu in zona. Sigur, nu mereu aceiasi oameni, dar asa-i pe weburi, unii vin, altii pleaca.

Subiect etern de discutie, "tu cum faci sa urmaresti atatia oameni?!", eventual oferit direct cu concluzia mintii lenese - ca adica nu-i chiar urmaresc de fapt. Ei bine, ba da, am chiar urmarit cate-o mie de oameni, fapt ilustrat de exemplu prin aia ca-n medie am primit cam 30 de @replies in fiecare zi de-atunci (adica spre 10,000 in total), si-am trimis cam tot atatea. Si-am avut zile cand am batut lejer suta. Nu una, nu doua, zeci de zile de-alea.

Am fost activ de la bun inceput, in celalalt sens al termenului de activ, in "focul" #pman care tocmai izbucnise in primavara lui 2009, trecand prin exercitiul reusit de manipulare a presei si pana in ziua de astazi. Am incercat tot felu' de chestii, unele fara succes, altele cu, precum mult iubitul "pretty girl of the hour".

Si iata ca am ajuns intr-un punct in care se impune o schimbare de paradigma. Pana acum actionam dupa principiul follow now, ask questions later. Nimic mai simplu decat sa ajungi urmarit de @mircea_popescu, cred ca oricine avea puls si respira in online.ro s-a vazut urmarit macar o data in anul ce-a trecut.

Am procedat asa dintr-un motiv solid : cand esti nou intr-un grup se recomanda sa citesti macar doua randuri din fiecare. Ca sa-ti poti forma o idee, nu doar asupra fiecaruia (lucru care oricum nu prea se poate), dar mai ales asupra grupului. Sa vezi cam care-s limitele, cam care-s locurile comune, cam care-s slabiciunile si punctele de forta, cam cum ies mediile. Sa-ti formezi, cum s-ar spune, o grila de interpretare.

Ei bine, dupa un an si vre-un milion de ciripituri citite (aviz celor ce simt ca o mie si ceva de articole, o jumatate de milion de cuvinte pe Trilema sunt mult de citit : eu am citit in anul asta de zece ori atata, doar pe web.ro) cred ca sunt lamurit si edificat cu twitter-ul romanesc.

Ca atare, plasa larga si extinsa e un lucru al trecutului. De-acum nu mai are ce sa-mi ofere, si ca atare nu ma mai intereseaza. De-acum ce ma intereseaza e profunzimea, si calitatea. Pentru a evita eventualele frustrari, si-a mentine traditia transparentei, am sa insir mai jos care-s criteriile care califica pe cineva pentru ochiul pasarii mele de-acum inainte.

I. Conturi personale. Nu ma intereseaza si nu urmaresc firme, proiecte, animale si alte fictiuni si gimmick-uri. Includem aici rss2feed, autoposter de pe facebook, blog sau orice alte surse. Daca pe-un cont se posteaza automat, acel cont nu ma intereseaza.

II. Persoane identificate. Nu ma intereseaza parerile anonimilor. Daca va uitati in lista, veti remarca ca in marea majoritate cei urmariti sunt Ion_Georgescu si nu supercoolkitty99. Iar daca isi zice supercoolkitty, adauga un nume la profil, are un nume pe blog, e o persoana anumita, si nu un anonim.

Daca tot suntem la subiect, sa notam in fuga ca nici pe Trilema nu dau (niciodata) link-uri catre persoane al caror nume nu-l cunosc. Nu ma intereseaza cat de nemaipomenit e articolul, poate ca l-as cita, dar daca blogul nu include numele autorului voi face cel mult sa-i scriu sa-l intreb. Rar. Cel mai adesea trec mai departe. E plin de bloguri interesante, si anonimii nu intereseaza, de fapt, pe nimeni.

III. Persoane interesante. Pot urmari parerile unui pasionat de musculite traitoare in trei kilometri patrati de mlastina in fundul Africii, dar nu pot urmari efluviile inca unui adolescent mediu, in lupta cu transportul in comun, pasta de dinti, "cum sunt femeile" si alte teme perpetue.

Dincolo de acest principiu, doua categorii imi repugna in mod deosebit : fetele proaste, care activeaza in simulacre de activitati pe care nu le pricep, si baietii tampi, care activeaza tot in simulacre de activitati pe care nu le pricep. Altul in locul meu ar interzice cu totul domeniile de predilectie ale celor doua categorii, PR si SEO. Problema este ca nu-i vina domeniilor, pe de-o parte, si proastele si tampii oricum se vor muta si se muta din loc in loc, dupa timp si dupa loc.

Sa mai notez ca prefer limba romana, fara a fi nazist pe tema. Totusi, cel mai probabil nu voi urmari un cont care scrie exclusiv in limba engleza, tot asa cum nu voi urmari un cont care retwituie cu abandon platitudini preluate din "surse sigure", eternii basinosi din .com precum kawasaki si trupa.

Acestea fiind zise, nu ma astept sa urmaresc mai mult de-o suta, maximum maximorum doua sute de oameni de-acum inainte, cel putin nu pana la proxima schimbare de paradigma.

Sa ne-auzim sanatosi.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

23 Responses

  1. Mihai Pintilie`s avatar
    1
    Mihai Pintilie 
    Monday, 31 May 2010

    Cel putin pentru principii, respect! Cu iubirea, ramane ca pana acum, nici prea-prea, nici foarte-foarte.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 31 May 2010

    Lol pai ce iubire e aia!

  3. Inca ma intreb cand dracu mai si muncesti daca stai sa urmaresti 1000 de persoane. Mie cu 200 si ceva mi se pare ca ma sufoc.

  4. Luka D`s avatar
    4
    Luka Dinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 31 May 2010

    La mine e simplu ... nu urmaresc nimic.
    Dar m-am trezit urmarita ... in fine ... si vorba lu' Daimon, oricat ai fi eficient in organizarea timpului, oricat de Tesla ai fi (ca numai el a dormit o viata 3h/noapte), cand ai timp sa faci toate astea?
    Eu cred ca ai dubluri :P

    P.S.: Adica se presupune ca ar fi o regula de bun-simt, sa-mi trec nume/prenume acolo? Pah e luuuuuuuuungiiii ....

    Gata ... de data asta chiar am plecat :P

    Chiar ... ia sa dau si eu o raita pe Twitter ...

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Monday, 31 May 2010

    @dAImon Eficienta muncii, daimoane. It egzists.

    @Luka D N-am mai auzit pana acu' muiere sa se planga de lungime... :D

  6. "Nimic mai simplu decat sa ajungi urmarit de @mircea_popescu, cred ca oricine avea puls si respira in online.ro s-a vazut urmarit macar o data in anul ce-a trecut."

    Eu am puls si respir (uneori) dar "urmarit" nu am fost! :D Nici nu stii ce pierzi :)))

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Monday, 31 May 2010

    Hehehe ai fost sigur. Cauta numa' prin notificari.

  8. M-am trezit prin polimedia, cred ca datorita tie... m-am trezit urmarita de @mircea_popescu :)
    Nu stiam de unde-mi vin o multime de cititori:)
    Nu ma pricep si nu sunt pe niciun site de socializare, nu le am cu tweeterurile si alte alea, greu mi-a fost sa ajung la "sursa"...
    Multumesc.

  9. Luka D`s avatar
    9
    Luka Dinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 31 May 2010

    Mircea Eu sunt exceptia :D

  10. Ionut`s avatar
    10
    Ionut 
    Monday, 31 May 2010

    Dupa cum vezi nu-s singurul! :))

  11. De-aia nu ma urmaresti tu pe mine?

    Eu mi-am facut cont pe twitter acu 2-3 zile. Ziceam ca poate-mi maresc traficul... Si primul urmarit o fo... Mircea Popescu (ca alt nume nu cunosc. eh, cunosc, dar ala e bulangiu-Zoso). Al doilea urmarit o fo un urmaritor de-al lui Mircea. L-am pus sub urmarire ca e fata si arata bine in avatar.

    O sa mai intru, sa vad cum e cu urmaririle astea...

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Monday, 31 May 2010

    @Karla Pai daca nu esti pe nici un site de socializare improbabil sa fie de la twitter, imi zic. Fainu-i fain :D

    @Luka D Ie ?

    @Ionut Nu esti singuru' care nici macar n-o observat ochiu' Saromanului urmarindu-l din cer, zici ? :D

    @Morom3t3 Sa vezi ca-i plin de fete tari in avatar, sa fii atent, Morom3t3 :D

  13. Luka D`s avatar
    13
    Luka Dinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 31 May 2010

    Fara "?" ... nu vad niciun avantaj ... daca-i mai lung/a nu-mi treb'e ...

  14. kokofifi`s avatar
    14
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Monday, 31 May 2010

    stiu ca esti eficace, dar tot am o curiozitate: cât timp iti ia sa triezi 900 de oameni?

  15. Mihai`s avatar
    15
    Mihaiinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 31 May 2010

    bravo mircea. titaru' ala e chiar inutil, inutil gros. bine faci ca iti limitezi activitatea pe el. :)

    "Daca tot suntem la subiect, sa notam in fuga ca nici pe Trilema nu dau (niciodata) link-uri catre persoane al caror nume nu-l cunosc."

    poate nu mai dai. dar ai dat! ;)

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Monday, 31 May 2010

    Mi-a luat cam 3-4 ore in 2 zile.

  17. Văleu, dacă prin poiată ai făcut curățenie, te apuci să faci și prin beci? :s

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 2 June 2010

    Pai nu se mai poate asa, zacusca sta nefacuta si fetili citeste blogurile concurentei ? E, da' pana cand ? Ia, 25% minus la lanturi si curele :D

  19. Noi?! Noi nu. (Cine ne-a pârât?!)

    Ufff și dumneata aplici măsuri anti-criză... adică să nu ne crizăm.

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 2 June 2010

    Lol spi-oana.

  21. Pfuuuuuu. Ageră spi-oana.

    Nu citeam, numai aruncam un ochi așa, să comparăm dimensiunile... postărilor, comentariilor, traficului astea. Merge? :D

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 2 June 2010

    Hehehe.

    Merge, ca daca nu, de unde sa stiti cat de bine stati ?

  23. Whew!

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.