Nu-s nici blogurile astea pentru oricine

Sunday, 08 January, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

A tine un blog are niste asemanari cu un numar de alte activitati umane. E de exemplu cam ca si condusul masinii, sau scrisul de carti.

Cum adica ? Pai uite bine, lumea se baga ca-i la moda, sau ca fac prietenii, sau ca au vazut ei la televizor si li s-o parut cool. Luati prapadenia de "a fi scriitor", poate cel mai diluat lucru ce-l poti fi astazi. Te apuci, zmingalesti niste foi, alcatuiesti un top de foi zmingalite, mai inalt sau mai lat, dupa soiul hirtiei. Te duci la o editura, ti-l tipareste, ori mai pe gratis ori mai pe-o maslina, nu-i mare lucru, la cit a progresat tehnologia si cit s-au redus tirajele dintr-un salar onorabil tiparesti in vremurile astea doua romane, nu mai e ca pe vremuri.

Si Lorena Lupu e scriitoare. Adica, a smingalit niste hirtii, s-au tiparit, s-a facut de ris dind aiureli cu pretentii de teorie literara din ea la ceva microfon, daca o intrebi ea e scriitoare. A, ca s-au vindut cinci sute de exemplare sau ceva ? Mbine. Ca nu a interesat pe nimeni, n-a citat nimeni, ca n-a avut mai mult impact cultural decit o basina-n piscina oraseneasca din oraselul natal ? Pai de un' sa aiba... Razvan Coloja e scriitor(oare?). Si el a smingalit niste hirtii, care idem s-au tiparit, si el s-a facut de ris la ceva microfon (pe bune, ambele cazuri, mi-i lene sa caut acum pe youtube da' retin ca am ris si io cind rid nu mai uit), daca-l intrebi nu e clar ce iese ca-i mai agitat el de felul lui asa. A, ca s-au vindut cinci sute de exemplare sau ceva ? Mbine. Ca nu a interesat pe nimeni, ca n-a citat nimeni, ca n-a avut mai mult impact cultural decit o basina-n piscina oraseneasca din Oradea natala ? Pai... de un' sa aiba ?

Oricine poate fi scriitor ca-i tare ieftin, si cum comunistii au alfabetizat pe toata lumea e doar chestiune de timp pina cind fiecare cetatean si cetateanca strica un copac-doi ca sa maculeze celuloza cu cerneala. Da' dupa aceea ? Adica bun, esti scriitor. Te-ai facut de ris la ceva ceai dansant de lansare, ai publicat, n-ai vindut, nu s-a observat, tot tacimu'. Si-acum esti scriitor. Si ?

Greieri.

Si tu esti tot scriitor. Si ?

Tot greieri.

De la o vreme ti se ia, da-o-n masa de-a fi scriitor, ca "nu-i nici o mare chestie" respectiv "nu-ti da de mincare" si-n fine "nu se merita" ca-i "overrated" si oricum "nu aia conteaza" ci [ceva prostie]. Si deci nu mai esti scriitor, nu pentru ca iti interzice oarece oculta a editorilor, editurilor, criticilor, recenzorilor, ziaristilor, cenzurii si mai stiu eu ce. Nu mai esti scriitor din exact acelasi motiv din care n-ai fost niciodata, la nici un moment, nici macar cind zimbeai scriindu-ti numele ("autograf"!) pe prima carte data gratis (ca oricum nu le cumpara nimeni, da' tu inca nu stiai asta) : ca nu esti scriitor. Si daca nu esti scriitor nu poti fi scriitor. Si gata.

Idem cu condusul. Plin de antitalente pe sosele. Proaste gramada si idioti indescriptibili la examenul de carnet. Ca ei tre' sa-si ia carnet. Ca toata generatia are carnet si toti din clasa si tre' si ei sa-si ia carnet. Cum sa nu-si ia carnet ? Ce conteaza ca el ii atita de idiot ca isi judeca masculinitatea dupa cite frine pune, daca nu pune nici una toata ziua se priveste radios in oglinda de la baie seara, si se gratuleaza ca-i barbat adevarat. Iara daca pune mai mult de trei (ca atita stie numara) isi trage palme. Ce conteaza ca ea-i atita de proasta ca doarme cu ochii deschisi si cu mucii scurgindu-i-se invizibil din nari spre gura ? Ce conteaza ca-s antitalente si au reflexele unui limax drogat ? Ce conteaza ca-s talentati cum isi Geoana talentat la sarituri olimpice ? Nu conteaza! Ei sunt si mai ales vor fi soferi.

Cit timp ? Pai, primul accident. Usor. Al doilea accident. Usor. Mama lor de hoti de la companiile de asigurare cum cresc ratele cetatenilor de bine, soferi priceputi si de nadejde. Prima amenda (Romania, singura tara-n care accidentele-s intii si amenzile pe urma). A doua amenda. A cinci suta amenda. Mama lor de tablagii jegosi cum persecuta ei cetatenii de bine, soferi de elita. Primul drum in servis. Masina-i varza, costa s-o repari cam jumate din cit a costat noua. Dupa noua luni. Ca tu nu stii s-o conduci, nu stii s-o frinezi, nu stii ce-i turbina, nu stii cum te cheama. Mama lor de mecanici hoti si reprezentante hoate care este domnule o mafie si sunt toti intelesi intre ei in cirdasie incit nu poti ca cetatean onorabil si sofer talentat sa sufli!

De la o vreme te lasi. De la o vreme vinzi masina si circuli cu metroul (sau ca apostolii, e si mai sanatos), ca n-ai de unde sa mai platesti cit costa fictiunea asta, c-ai fi tu sofer. De la o vreme nu mai esti sofer, din acelasi motiv din care n-ai fost sofer nici chiar cind zimbeai timp de dupa volan, sau iti varsai adrenalina la cine stie ce mare viteza : ca n-ai fost niciodata. Si daca nu esti sofer nu poti fi sofer. Si gata.

Cam asa si cu blogurile. Nu-i chestie de altceva decit ca de la o vreme descoperi ca n-ai nimic de spus. Sau ca ce ai tu de spus a) nu conteaza respectiv b) a fost deja spus, de altii, mult mai bine. De la o vreme descoperi ca nu poti tine ritmul, si ca un text pe luna e ca si cum n-ar fi. Dupa care te lasi.

Exista un motiv pentru care blogul mediu traieste un an sau doi : cam atita ii ia aspirantului mediu sa descopere ca el nu-i bloger. Ca nu are idei. Ca nu stie scrie. Ca nu poate munci si ca nu doreste sa invete. Ca e prea greu, si ca "nu se merita", pentru ca oricum "nu-ti da de mincare" si-i "overrated" plus ca oricum "nu aia conteaza" ci [ceva prostie].

Dupa care unii isi inteleg insuficienta, lipsa, neimplinirea si devin cititori, cu o admiratie sincera si onest cistigata pentru cei ce sunt, si pot. Iar altii isi neaga insuficienta, lipsa, neimplinirea, si devin manipulanti marfa, sau ce mai devin ei. Oameni care pot sa-ti explice ca Internetul nu conteaza, nu-ti da de mincare, nu se merita, alea.

Cam asta.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

42 Responses

  1. bestial scris, mai!

    si daca nu e prea personal... cine ti-a murit in accident rutier?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 January 2012

    Apai mai multi, inclusiv io era s-o mierlesc, da' acum mai recent nimeni.

  3. Flaviu-Luchian`s avatar
    3
    Flaviu-Luchianinsigna de criptograf 
    Sunday, 8 January 2012

    Da. De-aia am in Reader cateva sute de vreo 10-15 ani incoace...

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 January 2012

    Dom'le, esti sarcastic??!?!

  5. Eu as scrie ca am multe de spus dami-e lene. Si in plus s-a stricat comunitatea.
    Adica blogurili nu mai e pa trend sau ceva de genu.
    Ai vazt cu ce prostii a inceput CTP anul nou? articolul ala cu gen si epic, m-am cacat pe mine de ras, ma asteptam sa-l terfelesti pe undeva pe blog drept un mosnegut iritat care ia mingea copiilor ca sa poata el sa doarma.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 January 2012

    Nu ca o fost prea obvious trol ca sa-l bag in seama. E de munca sa ajungi pe Trilema, ce, crezi ca merge chiar asa ?

    Blogurile nu e pe val ? Ia uite tu umpic la statistici. Vezi vre-o urma de panta exponentiala acolo ? Nu. Blogurile nu doar ca n-au trecut de virf, da' nici macar nu se apropie de el inca. Vom mai vedea ordine de marime crestere.

    Lasa lenea, baga mare.

  7. eu cred ca polemica nu raspunde la toate (chiar daca deschide niste subiecte); eu as trece la naftalina "scriitorul"... as pastra insa povestitorul, story teller-ul;

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 January 2012

    Ala nu are cum sa moara pentru ca-mi pare ca-i anterior notiunii. Moartea-i un produs al povestitorului, altfel ea nu exista, vorba lui Epicur.

  9. Foarte pornit azi. Atat de pornit incat ma intreba daca intru in categoria vizata =))

    Permis am, dar nu conduc, dar nici masina n-am deci n-as fi. Și totusi, daca as avea masina, nu m-as duce cu ea la munca atata timp cat functioneaza metroul plus ca vorba ceea, nu m-am nascut in masina stiu sa mai merg si pe jos (la asta cu nascutul in masina, s-ar putea sa fie pe bune ca mama asa mi-a povestit ;)) )

    Blog am, dar nu scot bani din el si nici nu ma gandesc deocamdata ca n-as putea sa scriu altfel decat o fac acum si cum am facut de cand ma stiu - pe cine il manca palmele a scris o facea si dinainte sa apara netul.

    Scriitor nu-s si nici n-am pretentii sa devin, deci aici inchei repede cu introspectia provocata de vehementa articolului de din'sus.

    Acuma, tu Mircea sa judeci :P
    O duminica faina!

    p.s. nu-ti scriam daca nu te visam azi-noapte =))
    Din ce-mi aduc aminte, era razboi, salvasem un pisoi, adica tu il salvasei si mi l-ai dat sa am grija de el si am avut, iar cand ti l-am aduc inapoi, mieuna in franceza (daa! in vis se putea asta), iar tu radeai. habar n-am cum razi tu in realitate, dar am ras copios cand m-am trezit. M-am tot intrebat, sa-i spun, sa nu-i spun?!?
    Faza tare si ironica cu visul asta e ca eu nu stiu franceza, adica n-am invatat-o la scoala si nu stiu cum dracu am ajuns sa invat pisica ;))

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 January 2012

    Stii cum e, toti ne intrebam daca nu cumva intram in categoria vizata. Diferenta-i ca unii raspund nu si altii poate. Astia din urma mai au sanse.

    Ahahaha deci faza cu pisoiul francez... vai. Stii cum se zice, langue d'amour.

  11. Aruncatoru de flacari`s avatar
    11
    Aruncatoru de flacari 
    Sunday, 8 January 2012

    o noua masura a succesurilor din blogosfera! daca nu va viseaza fetele atunci degeaba aveti unici, etc

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 January 2012

    Acuma zi sin franceza.

  13. Prin urmare, cam toti ar trebui sa incerce sa fie bloggeri macar o data :P ?

  14. Da uite mie mi-a folosit sa aflu ca n-am pareri si nu intereseaza pe nimeni ceea ce spun, asa ca acuma ma pot autopune sub scara sociala. Ca tot eram eu nedumerit la ce pula mea foloseste viata si astea. trololo

  15. http://www.zoso.ro/despre-taxe-angajati-femei-gravide-batrani/

    ti-a furat zoso un articol bun.

  16. Lol si articol original in maghiara : http://jakabandor.blog.hu/2011/07/27/tolem_ezert_nem_kapsz_munkat

    91243 likes

    http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/402286_288024211245330_211739012207184_751680_1546506390_n.jpg

    Uite cum se face blog.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 January 2012

    @krossfire Absolut. O interpretare de altfel inteligenta a celor spuse.

    @AE bine.

    Ce-a furat exact ca nu-i tocmai clar ?

  18. Gloria de a fi influencer :>

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 January 2012

    ...

    Bai in ce lume fascinanta te scalzi tu mental. Mai povesteste din iea.

  20. Pangloss zice ca toţi blogii si oaminii ie egali cu şansii iegale la pierni dî puf dîn persia.

  21. Actionar Trilema`s avatar
    21
    Actionar Trilemainsigna de trol 
    Tuesday, 10 January 2012

    Nu se merita!
    Nu-mi da de mancare!
    De ce nu-mi aprobi comentariile bai bloGGere?

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 10 January 2012

    Da' adica ce comentarii ca n-am inteles.

  23. Acum vre-o luna, la un articol care incepea cu C

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 11 January 2012

    Meri ba, cica suna unu' la dispecerat la taxi-n Arad ca el si-o lasat o pereche de ochelari de soare intr-o masina de taxi de la o firma pe care nu si-o mai aminteste da' parca era din Timisoara.

    Acum vre-o luna. Parca incepea cu C.

  25. Lmao

  26. Uite ba-i putoiule sa iei de invat, asta cu blogurile nu-s pentru oricine.

  27. Actionar Trilema`s avatar
    27
    Actionar Trilemainsigna de trol 
    Wednesday, 11 January 2012

    Am zis ca o sa stii pentru ca nu prea ai titluri care incep cu c. Si daca ti-am mai spus si luna....pai era ca si un link.
    Era singurul comentariu inteligent postat si de yo si nu l-ai aprobat si lumea acu zice ca-s retard. Cum ar veni ca ma simt sabotat.

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 11 January 2012

    @Freud Cica pe pseudo-blogu' ala al tau nu intra comentariile.

    @AT Deci io-s de vina ca lumea zice ca tu esti retard. Din ceva motiv nu ma mira abordarea.

  29. Cum sa nu intre comentarii? Nu intelegeti frazele din antispam sau ce.

    Chestia are un mic bug, apesi acolo add a coment si te trimite in footer. Da' apesi pe tastatura butonul End sau faci scroll si vezi ca jos a aparut casuta de comentarii. Trebuie doar nume si raspunzi corect la antispam.

    Flatpress e fratele fara mysql a lu' wordpress.

  30. Mircea Popescu`s avatar
    30
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 11 January 2012

    Ia fa o proba tehnica la teoria asta.

  31. ??!?!?!?!

  32. Mircea Popescu`s avatar
    32
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 11 January 2012

    Dubios.

  33. Pai bine, da cum ramane cu comentariu neaprobat? Sau sa schimbat regula conform caruia tu lasi orice comentariu facut de un om care stie sa apese litere coerent pe tastatura (Daca ziceam om, ziceai ca eu nu-s).
    Deja sunt la al doilea comentariu sabotat.

  34. Mircea Popescu`s avatar
    34
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 11 January 2012

    Pai ramine ca el nu exista, din cite stiu eu. Daca ai reusi sa precizezi articolu' respectiv m-as putea uita anume sa nu fi ajuns cumva in spam, chit ca nu-i probabil. Altfel, in masura in care ai folosit un nume deja folosit nici nu intra in moderare.

  35. si te trimite in footer

    HEADER. Te trimite-n capu' paginii.

  36. Eugen Craciun`s avatar
    36
    Eugen Craciun 
    Monday, 23 January 2012

    E voie sa scrii pe un blog in scopuri (auto) terapeutice de nivel de play therapy cu cuvinte la nivel amator si fara nici o indrumare specifica ? Este oare etic asa ceva, sau intra la posibila patologie a exhibitionismului criminal (ilegal) ? NU intreb la misto, chiar intreb serios. (Eu sunt un pic cam obsedat cu problemele de etica, atat personala cat si profesionala, si aici, unde sunt, in Norvegia, insusi primul ministru ne-a atras atentia recent bloggerilor si comentatorilor de pe diverse bloguri sa fim ff atenti cum ne exprimam in scris in public la nivel de audienta globala.)

  37. Mircea Popescu`s avatar
    37
    Mircea Popescu 
    Monday, 23 January 2012

    Regula generala ar fi ca e voie sa scrii orice. Nu din lipsa de consideratie pentru intrebarea specifica, ci tocmai pentru ca-mi pare mai complicata decit pot raspunde ma voi refugia in regula generala : e voie sa scrii orice.

    Poti sa-i transmiti prim ministrului respectiv din partea mea ca sa suga o ceapa.

  38. Eugen Craciun`s avatar
    38
    Eugen Craciun 
    Monday, 23 January 2012

    P.S. Eu de exemplu am si un blog in lb romana unde efectiv imi permit sa scriu exact ce-mi trece prin cap, (desigur cu un anumit nivel de autocenzura re material XXX) doar pt posibilitatea de a-mi permite de a ma mai gandi in lb romana, cat eu in mod prectic nu o mai fac de deja mai bine de 1 an, decat poate cand vorbesc uneori la telefon cu parintii, si cu scopul declarat de a-mi lua incet incet efectiv ramas bun de la lb romana, sperand ca voi reusi cam in vreo 4 ani, (desigur stiind ca am s-o regasesc daca voi trai indeajuns incat sa devin si dement, deoarece lb materna se uita ultima din limbile invatate ulterior.)
    Nu am tinut niciodata un jurnal in viata mea, NU am veleitati de scriitor sau jurnalist, de fapt am fost un elev total mediocru care a evitat sa scrie ceva dupa ce am terminat cu scolarizarea obligatorie, nu am interese nici de business-adevertising, deoarece am salariu OK, sunt un simplu functionar birocrat care trece prin perioada de adaptare la viata intr-o cultura straina ca imigrant de generatia 1 in Norvegia, si, in plus, fiind angajatul unei corporatii subventionate de stat, am si neobisnuit si probabil oarecum nesanatos de mult timp liber la dispozitie.
    Dar imi ridic probleme etice re ce scriu eu pe blogurile mele la nivel de audienta larga. Imi fac probleme re posibile imagini sau interpretari pe care si le-ar putea face unii despre cei ce scriu in limbile respective in care scriu eu pe Internet, si despre ce probleme sau idei sau imagini sunt ridicate sau linkate de acestia. Eu nu prea dau linkuri decat din wikipedia si YouTube, de obicei culturale, dar uneori am dat si la niste articole pdf.
    Nu mai zic ce probleme imi fac re comentarii pe blogurile altora. De obicei scriu numai despre mine, cu riscul de a parea total nesimtit si nepasator despre topicele interesante pt altii, uneori scriu tangential off-topic, si daca am primit uneori comentarii pe blogurile mele, de obicei i-am cam gonit pe comentatori de acolo.
    Nu ami zic ca scriu si cu fraze lungi. Deci efectiv calc in toate strachinile posibile, si mi-am si gasit si rationalizari/scuze beton pt asa ceva...normal ca imi fac probleme de etica !

  39. Mircea Popescu`s avatar
    39
    Mircea Popescu 
    Monday, 23 January 2012

    Sa vezi chestie, eu am un blog in limba romana unde imi permit sa scriu absolut orice. De exemplu am luat o data lista cu cetatenii senatori si deputati si i-am calomniat bine pe toti. Am scris despre cum si de ce se bate femeia (cu ilustratii), am facut barbecue din biblie&coran respectiv am repus pe versuri un cochet cintecel de Radu Gyr si lista ar putea cotninua pagini.

    Asa ca poate problemele si scrupulele sunt exagerate. Iar daca nu-s exagerate, sunt cu siguranta irelevante pentru mediu.

  40. There is no law enforcement.

  1. [...] se masurau in luni de zile prin 2010. Asa-i cu meseria, ocupatia, indeletnicirea asta ce-o fi ea : nu-i pentru oricine. Putini rezista nervos, ca-i foarte greu sa tolerezi un mediu care-ti expune clar si lamurit toate [...]

  2. [...] PSi. Iata ca mai nou folosesc conversatii la care nici macar n-am participat. Eu va spun cu toata sinceritatea ca pe masura ce trece timpul e tot mai usor sa scrii cel mai citit blog romanesc. Pe de-o parte e chestia aia ca daca ai cinci sute miiii de camere construite deja a adauga una noua rareori necesita patru pereti si-un acoperis de novo. Cel mai adesea structura de rezistenta o ai deja, ba in medie doi pereti is gata construiti, daca nu chiar trei, si acoperisul posibil sa se extinda peste, deci practic faci o galeata de mortar, alegi doua-trei pietre si iata ditamai camera, cinci sute de cuvinte acolo. Plus ca tu mai ai si avantaju' ca-i cuhnia aproape si functionala, baile is numeroase si curate, muncesti tihnit si-n timpul liber. Ce sa se mai mire ala flamind si insetat incercind sa se apuce el de construit sub arsita soarelui intr-un cimp sau cine stie ce pustietateiii. Si-atunci iata ca intr-adevar, blogul nu e pentru oricine. [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.