Nefututele, cum ar veni

Friday, 10 February, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Hai ca m-o distrat o chestie, tre' sa va ilustrez. Ridem impreuna, si daca plinge careva cu atit mai bine. Ca-ntre barbati.

Suntem un cerc de lecturi feministe dedicat femeilor si inclusiv fata de persoanele transgender.

Ca sa stim cum stam. Pe mine continua sa ma distreze astia cu transgenderu', imi pare un fel de varianta a lui "eu nu vreau sa fac pisu pe uretra si caca pe anus, eu vreau sa fac invers, EU SIMT CA SUNT SORTIT SA IASA DIN MINE INVERS!!!".

Am ales sa tinem si sa ne continuam intalnirile intr-un spatiu exclusiv pentru femei. Ne-am intalnit in acest fel doua ore pe saptamana, intr-o atmosfera confortabila si relaxata ca sa discutam, ca sa ne cunoastem si ca sa vedem ce avem in comun ca femei care traiesc intr-o societate sexista si patriarhal-capitalista.

Chestia asta-i un lucru bun, dupa parerea mea, tot asa cum e un lucru bun sa se adune somerii in baruri ieftine de cartier, agitatii la rezervatia de agitatii, pustanii prin licee, copii mici in crese, sclavetii prin birouri de corporatii si asa mai departe. Cu cit reusim sa separam mai multe grupuri cu nevoi speciale afara din societate cu atit va ramine mai insemnata concentratia de oameni normali pe mila patrata, scopul ultim al coabitarii pina la urma. Si daca intr-o buna zi simtim nevoia sa futem sugari mergem noi la cresa, e ok asai. Sau corporatiste sau feministe sau ce-o mai fi. Stati acolo in "atmosfera comfortabila si relaxata" pina are cineva nevoie de voi, mi se pare absolut de bun simt si chiar politicos.

Spatiile dedicate in exclusivitate femeilor sunt spatii autonome, libere de constrangerile impuse de dominatia privilegiilor masculine si care refuza punctul de vedere “masculin” ca punct de vedere standard. Spatiile doar pentru femei si inclusive fata de persoanele transgender se doresc a fi spatii sigure, non-sexiste, non-homofobe, non-ierarhice, non-opresive si non-violente (in care orice forma de violenta este exclusa).

Exista un motiv pentru care nici o femeie pe care-o cunosc nu poate sa sufere intilnirile de autarhopizdism de-asta. Probabil excluderea oricarei forme de violenta este cauza, realizez in urma lecturii. Adica, pentru majoritatea femeilor violenta venind din partea barbatilor care trebuie in doze juste este mai dulce decit mierea (sau orice alternative).

In aceste spatii ne intalnim ca femei, in baza experientelor noastre comune care ne constituie ca femei. Dincolo de ceea ce traim si cunoastem impreuna datorita faptului ca suntem femei, ne propunem sa fim atente la si sa respectam diferentele dintre noi, sa pretuim/valorizam experientele individuale ale membrelor grupului si femeilor in general.

Merita precizat ca experientele comune ale femeilor (cu femei sau cu orice altceva) nu le constituie si nu pot sa le constituie ca femei. Le pot constitui in indivizi, in persoane, in scriitoare sau bucatarese sau curve sau orice altceva, dar singurele experiente care constituie femeile ca femei sunt experientele cu barbatii (si reciproc, de altfel). Mindrele (da' cam speriatele de bombe) domnite incearca cu alte cuvinte sa-si instituie un surogat de identitate sexuala (ceea ce ne explica in trecere si ce au in comun cu transsexualii : lipsa, completa si acuta, a unei identitati de gen).

In spatii exclusiv pentru femei, spre deosebire de spatiile in care ne miscam zi de zi in societate, punctul nostru de vedere – ideile, experientele, dorintele, interesele si vocile noastre de femei – sunt centrale si definitorii.

Chestia asta pute a prostie la nivelul cel mai inalt. Chestia asta pute a Luce Irigaray. Singura chestie care se intimpla sau se poate intimpla in spatii "exclusive" este o prostie. Taranii francezi sunt lenesi, taranii indieni rup plugu-n sapte ? Pai sa facem o piata pentru produse exclusiva, in care sa n-aiba acces "aia", protejind astfel prostiile noastre. Suntem niste nevrotice netalentate, obositoare si obositor de nefutute ? Ne facem un spatiu in care aceste caracteristici altfel intolerabile, devenind unice pot fi privite drept "centrale si definitorii". Totusi, e trist cind ajungi sa te definesti prin infirmitati.

In astfel de spatii, nu dorim sa ne explicam, nu vrem sa fie nevoie sa aratam de ce o afirmatie intamplatoare ne jigneste, nu vrem sa vorbim tare pentru ca altii vorbesc peste noi sau pentru ca nimeni nu ne mai asculta. In spatiile pentru femei nu mai e nevoie sa depunem acest efort pentru ca aici punctul de vedere feminin reprezinta norma si nu exceptia.

Ete scirt. Vorbim de spatii feminine teoretico-utopico-ideale sau reale ? Ca am o vaga impresie c-as avea ceva mai multa experienta cu spatii exclusiv feminine decit autoarea. Pina la urma eu tin harem, ea viseaza la scene, doua ore pe saptamina sau ceva.

In lumea reala femeile nevrozate (de lipsa barbatilor) folosesc "jignirea" ca metoda de control social chipurile mai subtila da-n fapt doar mai costisitoare si ineficienta. E un mod pidosnic de-a spune ca-ti doresti sa te linga X fara a-i spune ca-i doresti sa te linga, "vai, m-am simtit jignita". Bine pisi, esti speciala, zau.

Intr-o societate patriarhala, conservatoare si violenta (fizic, economic, simbolic) la adresa femeilor, dorim sa ne exercitam dreptul de a ne cunoaste.

Exista doua acceptiuni comune ale termenului de cunoastere. Prima este cea corecta, si necesar violenta, sumarizata prin metoda stiintifica. Se ia obiectul cunoasterii si se da de toti peretii, se diseca, se intinde, se ciocaneste, se chinuie si tortureaza-n fel si chip. Asta este cunoasterea. A doua e incorecta, prin aceea ca nu are nimic de-a face cu obiectul cunoasterii. In cadrul ei o proasta sta pe cur si emite siruri de simboluri fara cap si fara coada (si fara ierarhie, bineinteles! jos ierarhia simbolico-afectivo-capitalista si sovinista!) pe care le predica a fi in legartura cu obiectul cunoasterii pur si simplu, ca act al autoritatii. Vorbim deci de-un abuz, asupra simbolurilor folosite cit si asupra obiectelor descrise in termeni care le sunt improprii. Mie unul mi-ar fi rusine sa chinui abstractiuni cit si obiecte care n-au nici o vina. Prefer oricind sa chinui o femeie, mai ales daca are de-astea-n program.

Vrem sa construim un spatiu in care nu trebuie sa gestionam in fiecare moment diferentele dintre felul in care barbatii si femeile sunt obisnuite sa se raporteze la Celalalt si la spatiu.

Chestia asta-i laudabila fie si numai ca exercitiu. Ingaduie o mai buna intelegere a identitatii si functionarii proprii, promite sa fie benefica si productiva pentru practicante. Eu personal o incurajez in curtea mea exact in termenii de exercitiu.

Spatiile exclusiv pentru femei nu sunt numai o necesitate, din punct de vedere feminist ele sunt o unealta, o tactica de organizare si o sursa de putere colectiva. Din aceste locuri vor porni incercari de a transforma relatiile inegale si de constrangere dintre femei si barbati, vor porni idei noi pe care le vom folosi in viata de zi cu zi, in toate spatiile in care suntem prezente.

I-auzi draga, cine isi inchipuia ca feministele cele egalitarist-utopice si antiabuzive sunt atit de pasionate de-a accede la putere ? Inca un socialism trist care-si ascunde cu greu sub pretentii la "cele mai nobile idealuri" ghearele ascutite ale celor mai josnice patimi ? Pacat.

Afirmatii precum acelea care considera ca existenta unor spatii doar pentru femei ar “discrimina” barbatii ignora realitatea privilegiului masculin in care traim; ignora de asemenea, dreptul unui grup de a se contura in baza unor experiente comune ale membrilor sai.

Am mai mentionat-o pe Regina Prostiei, Luce Irigarayii, si nu degeaba. Asta-i genul de rationament defect pe care l-a introdus ea-n discursul pizdutelor confuze. Deci, faptul ca acest plic e rosu desi noi ne-am inteles ca toate plicurile sa fie albe ignora realitatea ca acel plic e albastru. Da pisi, intr-adevar, o ignora. O ignora pentru motivul ca-n discutia despre plicul rosu culoarea altor plicuri este irelevanta. Ca si intreaga aiureala a feminismului dintr-un cap in celalalt, incepind cu al doilea val si aparent neterminind niciodata, nici chiar esuate-n complet ridicol si total absurd, nici astazi.

Da' vorba ceea, unele femei inadaptate croseteaza, altele se uita la telenovele si altele se intilnesc in spatii anticapitaliste unde discuta chestii cam la fel de importante ca si chestiile pe care le discuta cimpanzeii-n timpul despaducherii.

Atat ca individualitati cat si ca grupuri, noi functionam intr-un context de colaborare cu aliati barbati, nefiind nici pe departe sustinatoare ale separarii totale. In acest sens, spatiile doar pentru femei reprezinta un exercitiu de acceptare si respect al deciziilor formulate de femei.

women-are-not-for-decorationProblema intervine in momentul in care intru eu in cadru, cu o femeie imbracata-n latex si-o coada infipta-n cur, lesa la git si tocurile de 12 in picioare. O femeie care si ea a luat o decizie. O decizie pe care astea au s-o respecte si-au s-o recunoasca drept absolut egala si la fel de indreptatita ca si deciziile lor, nu ? Mbine. Fetele care sug pula in filme sunt fortate la asta, sunt oprimate de societatea paterno-capitalista sau ceva. Pizdutele (pare rau, da' intre o starleta porno si o feminista de cafenea relatia e exact egala cu raportul fata-pizduta) care se aduna intre ele pentru ca altfel nu le vrea nimeni nu-s insa oprimate de propria lor prostie. Ci sunt libere, chiar putem zice ca eliberate. Nu de, ci de catre propria lor prostie.

Eliberate intru propria prostie, gen.

Un mic secret, totusi : minoritatea dintre "aliatii barbati" care nu-s impotenti sunt pur si simplu-n faza aia de maxim dirlism cind fac orice ca sa va intre-n chiloti. Barbatii au capacitatea asta de maxima disimulare, nu stiu de unde si de ce da' o au. Aia beta spre zeta, bineinteles, aia pe care femeile normale nu pot sa-i sufere. Da' la distruse merg, se vede.

IV. Faptul ca esti femeie inseamna ca te identifici automat si ca te vei solidariza cu alte femei? Nu este o presupunere sexista? De ce aceasta separare pe baza de sex?

Ca o vinzatoare in piata, un agent de paza sau un sofer nu conceptualizeaza diferenta intre sex si gen nu ma ingrijoreaza cine stie ce : pina la urma nu-s astea problemele lui. Da' ca niste unele care se preocupa cel putin teoretic de chestii pe care in practica se vadeste ca nu le inteleg (cum ar fi feminismul in cazul nostru) confunda sexul si genul imi pare oarecum trist. Eu am o propunere : sa intelegem mai mult, sa ne dam aere mai putin.

Cred ca asta se poate aplica chiar si de catre femei. Daca nu-i prea opresiv pentru pizda lor, bineinteles.

Cam atita ar fi, adevaru-i ca m-am cam plictisit. Da' vorba ceea, succese. N-au ce sa strice, sau mai propriu spus n-au cui.

———
  1. Apropo de care chestie, nu inteleg ce se tot agita lumea cu incestul ? E ieftin si la indemina, care-i problema ? []
  2. Apropo, stiati ca Lacan a dat-o afara literalmente pentru prostie ? Va dati seama, sarlatanul de Lacan sa-ti zica ca esti prea proasta pentru psihoterapia lui de cinci minute prin telefon sau ce facea el. []
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

17 Responses

  1. ce a mai scris soopermouse aka Diana Brancoveanu aka Simona Thrussell in trecut ( adice nefututa)

    you do not know me...
    Because I am yet to see what does luck have to do with being born in a third world country, to an alcoholic mother and drunk abusive father? To be sexually abused as a child, to survive a moribund communism in which at any time someone could pick up those you love from your home and you'd never see them again, to the little and bad food on food cards and 6 hours of electricity and 8 hours of running water per day. Did luck take me out? Nope, I did it myself, and with work. Luck had nothing to do with it.

    Nothing. And sure as hell does not even begin to par with being born in a rich country... but that is another story.

    I never claimed to be in any way "better than you". First, because i do not KNOW you, and I refuse to operate on assumptions.

    But I will not shut up because the chip on anyone's shoulder, and if you expect validation from me, or from anyone else, for your choices... that is your problem. Neither myself nor anyone else owes you that validation, and that is, as far as I am concerned, the end of it.

    Do not expect me to be quiet about my achievements, such as they are- not much in the context and a lot less than what I wanted them to be, because they might upset you or anyone else. I am not in the business of protecting anyone's sensitivities, and I do not expect anyone to protect mine.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 10 February 2012

    Mnoa, suna destul de naspa. Da' ce achievements discutam ? (evident, fara nici o legatura cu norocul, ca de exemplu intimplarea c-o cazut comunismul in jurul ei pe cind era tinager de-ala, nu baba de saizeci de ani, de exemplu)

  3. Realizarile ei sunt: cel mai mare troll de origina romana din UK...daca dai soopermouse pe google vezi ca nebuna asta s-a contrat cu mii de oameni pe bloguri si forumuri.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 10 February 2012

    E o chestie...

  5. Holy shit, internetul confirma ca parafiliile vin din abuzuri sexuale.

    Bre' roberte, cumva iubirea ta din copilarie si esti jeleu pe interneti acuma? Lol n-ai reusit sa postezi la manowar, postezi aici.

  6. Uite id-ul ei, soopermouse@yaho.com
    http://www.blogger.com/profile/08266304739028473267

    Multe succese.

  7. as vreau eu multe A , de la fata asta dar e bisexuala si mai sufera si de Eating Disorder, i se trage de la prea multa pula inghitita

    http://genderberg.com/boards/viewtopic.php?f=10&t=1180&start=45

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Friday, 10 February 2012

    Da' bisexualitatea-i o chestie buna, caramida de baza a fericirii. Ce pula sa faci cu gagici hetero ?

  9. Aoleu cica until patriarchy falls. Alta dementa.

  10. Ce mod elaborat de-a descrie bucataria, pe cuvantul meu.

    Lasand gluma la o parte, asta se vrea a fi o petitie, ceva? Solicita cuiva spatii sa se desfasoare? Sau este doar un paragraf din constitutia civilizatiei lor utopice?

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Friday, 10 February 2012

    @A Taci ma ca se va duce la fund patriarhatul. Si capitalismul.

    Si chiar si Basescu.

    @Vlad Haha este, este.

    Mie nu mi-e clar, da' ma gindesc ca dupa ce-si schimba spielhozenii in ceva de-o culoare mai adecvata (stii bancu' cu Stefan si pantalonii rosii ?) vor veni sa imi (ne) explice cum sta treaba. Ca mnoa, is barbate si feministele astea, au taria propriilor lor convingeri, pe care nu se sfiesc sa le sustina si sa le apere.

  12. http://i.imgur.com/UalwZ.jpg

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Saturday, 11 February 2012

    Io sau ele ?

  1. [...] : Am scris un articol despre "feminism". Ea : [...]

  2. [...] respectiv poarta vintage si asa mai departe, tot cacatu' intreg pe calea devenirii inspre un foarte infoiat nimic) intilneste un cotcar manglitor de-ala oportunist. Ca stiti ca la borfasi is doua strategii, aia [...]

  3. [...] typical word of the dumbas lexicon denoting superficial halfassery readily disavowable. A space "dedicat femeilor si inclusiv fata de persoanele transgender", an enchanted lala-land where "nobody can accuse you" and yakking's actually better than doing and [...]

  4. [...] inhuman thing conceivable -- a chick flick, nonsense made "from a female perspective" and for "the female perspective". It is strictly impossible to remain creative, let alone interesting, in such an environment ; but [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.