Vreti sa facem umor impreuna ?
Any given Sunday, we either laugh at you or with you. Everything else's just waiting.*
Principalul avantaj al fain-ului e ca gasesti chestii. Sau daca nu le gasesti tu, le gasesc altii pentru tine. De multe ori e bine, de multe ori nu e bine, da' de ris tot se ride, sau cum era zicala. Sa consemnam, pentru posteritate.
Vrei să pornim o afacere împreună?
by Stefan Liviu STANCIUAcesta nu este un post tipic, adică nu dezbat o problemă, nu scriu despre unele chestiuni or so, ci întreb. Vreau să încep o afacere din care să se scoată bani. Mulți și legal, o afacere care să fie un exemplu și o companie care să se implice ulterior și social oferind sponsorizări pe merit (burse).
Foarte laudabil. Marturisesc ca-n pauzele de vrut fanta roz respectiv piersica fara puf pe ea uneori vreau si eu chestii de-astea, cu acordat sponsorizari pe merit (burse). Pai ce tot sponsorizam aici pe tite si buci, ca si cum alea ar fi un merit ? Nu-s nici un merit, sunt un dar (de la Trompi!). Meritul e cind stii face ceva cu ele. Are dreptate tinarul.
Afacerea va fi online, dar nu pot spune prea multe deoarece e încă secret, nu vreau să mi se fure ideea.
Nu inteleg cine le-a bagat in cap copiilor astea doua prostii funeste, si anume i) ca ideile au valoare respectiv ii) ca ideile se pot fura. De cite ori citesc asa ceva ma duce gindul la aia cu "trei călugăriţe fură copii, îi omoară, le scot organele şi le vînd pe piaţa neagră!", e exact acelasi nivel de confuzie asupra realitatii, cu unica diferenta ca despre prostia din urma stiu cine le-o bagat-o copchiilor in cap : Dan Diaconescu.
Revenind la problemele noastre : ideile nu au absolut nici o valoare. Uite, de exemplu, o idee. Uite alta idee. Asta asa, in ultimele doua saptamini, pot fara indoiala sa mai citez minim inca zece-douazeci spre probabil o suta raspindite pe-aici. Astea fiind cu adevarat idei, precum se poate constata prin examinare directa, nu va propune nimeni o cutie de carton in care "este o idee", da' nu poate fi aratata.
Pe de cealalta parte, ideile nu se pot fura. Pur si simplu. Uite marea idee a fainului, de la care a pornit intregul articol (precum si de unde-a originat cea mai mare parte a atentiei primita de... ma rog, cetateanul cu idei, sa nu-i zicem altfel). De cind am implementat eu "ideea" au mai aparut... da' nici nu stiu, zece ? Douazeci ? Minim douazeci de implementari concurente. Unde sunt ele ? De ce nu mi-au furat, dom'le, ideea ?! Ca sa vezi chestie, ce se mai fura pe net, dom'le! Idei!
De fapt, teoria asta cu "furatul ideii" origineaza, banuiesc, cam din urmatoarea sursa : tot felul de agarici, lipsiti de orice fel de importanta sociala, secreta la o bere fictiunea ca ei "ar fi avut ideea" oricarui obiect ales la intimplare. Dupa care proprietarul de fapt al ideii respective "le-a furat-o". Si de-aia e Sergey Brin miliardar si ciocoflenderul de noua sade intr-o bodega ieftina si bea bere la oferta : pentru ca ala i-a furat astuia ideea! Pustani naivi, cu creierii capului infierbintati de reprezentarile lor asupra realitatii cele nefundamentate-n absolut nimic (nefiind in ce) ajung sa-i creada pe astia. Uite un bun motiv pentru a nu iesi la bere cu toti luzarii din lume : ajungeti sa va populati mintea cu fictiunile lor, si pe urma alergati cu pietre de moara la git si va uimiti de ce nu ajungeti niciunde.
Este ceva absolut normal, deci e o afacere adevărată, nu sex-shop-uri, magazin de pilule de tot felul, deci nimic farmaceutic sau imoral/ilegal din orice punct de vedere.
Sex-shopurile sunt o afacere adevarata, sau ma rog, un sex shop concret e o afacere la fel de adevarata ca un bar sau un magazin de ceaiuri. Are chiar si casa de marcat fiscalizata. Ideea ca o afacere "nu este adevarata", mai ales intrata-n coliziune cu ideea inca si mai creata ca poate exista ceva care "sa fie moral/legal din orice punct de vedere" dovedeste clar ca tipul nu este calificat sa implementeze idei. Inainte de-a ajunge acolo, mai are de muncit, si anume, intii in slujbe necalificate, si-apoi, incet-incet, pe durata a zece ani asa, poate capata suficienta aderenta la real cit sa poata fi luat in serios pentru un job de middle management. Deocamdata nu se gaseste acolo, balotii si rafturile-l asteapta cu drag, are nevoie de minim un an de practica asupra problemei concrete "doriti pungi de plastic sau de hirtie ?".
În România sunt vreo 3-4 site-uri concurente și deși au sute de mii de vizitatori sunt sigur că pot fi întrecute relativ ușor. Deci într-un an, doi, putem ajunge #2 sau chiar #1 pe piața din România
Intr-un an-doi eu pot ajunge femeie. Nu rideti, e posibil. Intr-un an doi totul este posibil, teoretic vorbind. Angela Merkel poate ajunge director executiv la Ferma de Pui Balotesti, portarul Fermei de Pui Balotesti poate ajunge deputat in Parlamentul englez, puteti dovedi voi ca nu-i posibil ? Totul e posibil, sigur ca da.
Ce este insa cert e ca un putoi apasat de problemele, defectele si lipsurile subliniate pina acum nu va face nici o brinza, nici "relativ usor" nici "relativ nicicum". In primul rind ca nu are el cu ce sa compare usurinta, ca sa poata vorbi de-o usurinta relativa. Nu a dus nici un proiect in pozitia de-a fi numarul 1 sau numarul 2 (in principal din lipsa de proiecte pe la noi, cit si din lipsa de ierarhii, cit si din lipsa de insasi piata in care proiecte sa se aseze-n ierarhii), habar nu are ce vorbeste. Sute de mii de vizitatori, auzi colo.
Costul de start-up nu este foarte ridicat, sub 250 EURO + înființare SRL. Cât se poate câștiga într-un an? Poate 50.000-100.000 EURO. Iar în 5, undeva la peste 500.000 EURO/an.
Mbine. Sunt prea multi bani ca sa merite facut. Pe bune.
Așadar, de cine am nevoie? În primul rând amândoi vom avea responsabilități manageriale și administrative.
Apoi trebuie să știi următoarele : să știi să faci un website de la 0 (zero). Dar nu orice website, ci o platformă interactivă și foarte inteligentă cu un nivel de securitate sporit, astfel încât să fie cât mai greu de spart baza de date (nu cer impenetrabilitate 100% fiindcă LulzSec au dovedit că este un mit); platforma va fi ceva gen Facebook (pe partea de profil al clienților, pe partea de comunitate) + magazin online + multe altele; să termini platforma în cel mult 4 săptămâni pentru lansarea BETA; să știi să încorporezi absolut tot ce înseamnă SEO, absolut tot ce înseamnă inovație în tehnologia online; să știi: PHP, Ajax, Java și restul limbajelor de care este nevoie; să știi: fotoediting + videoediting; să deții cel puțin un computer pe care să poți face cele menționate mai sus; să ai timp cel puțin 5 ore pe zi să te ocupi de partea tehnică a platformei; să fii dinamic și să te pot găsi 24/24, 7/7; să fii o persoană responsabilă și de încredere (vom avea datele câtorva sute de mii de români, așadar dacă ai de gând să te faci dispărut cu ele poți să-ți pui pofta în cui); e un plus dacă deții servere cât mai puternice pe care să ne putem desfășura activitatea și dacă ești din Iași (acestea două NU sunt obligatorii).
Intelegeti voi, lulzsec au dovedit chestii. Si el nu cere chestii. Si nu e obligatoriu sa fiti din Iasi, probabil ca se mai gasesc prosti copchii s-n alte judete ale tarii. Sau se referea la orasul Iasi ? Apropo, cred ca avem brusc raspunsul la intrebarea "de unde venea carul de s-a rasturnat la Caracal". Voi stiti "restul limbajelor de care este nevoie", apropo ? Oare daca ma bag la trololo si-i scriu magaoaia-n lisp sau apl (probabil ca se poate face ceva interesant cu tcl) ? Pacat ca nu-s suficient de plictisit. A, ca tot voiam sa va intreb, cum se scrie "obfuscated C" in lisp ?
In tot cazul, fata cu revarsarea de nerozii unii comentatori, intimplator persoane cu o oarecare experienta (de viata, daca nu neaparat de afaceri), incearca, timid, sa-i ofere tinarului niste sanse de ancorare-n real.
Problema ar fi totusi ca o idee, oricit de buna, fara capital, fara clout, fara experienta... hmm. Nu va fi tocmai usor.
Scris de you 9 zile in urma
Diana Coman June 28, 2011 at 1:03 am
Cred c-ar fi interesant de scris in articol si ce anume vor face fiecare din ceilalti membrii ai echipei, incepand cu autorul articolului.
Cam la ce paleta de reactii va asteptati ? De curiozitate intreb, nu de altceva.
Stefan Liviu STANCIU June 28, 2011 at 1:25 am
@Diana: Pe cât de interesant, pe atât de inutil. Fiecare persoană va fi remunerată conform muncii depuse și cu siguranță fiecare dintre ceilalți (inclusiv eu, autorul articolului) vom avea un volum de sarcini la fel de ridicat sau mai mare – deși pentru unii acest lucru poate fi greu de imaginat, totuși este posibil
Deci problema este, in caz ca n-ati inteles, un deficit si-un defect de imaginatie al Dianei. De-aia nu intelege ea zisele tinarului aspirant la lumea asta, ca n-o duce capul. Pur si simplu, e grea de cur, are fesele mari si-o trag in jos, neputindu-se astfel avinta in lumea pura a imaginatiei in care rezida el. Nici intr-un caz nu se pune problema c-o luat-o asta razna si pluteste prin universuri paralele.
Nici intr-un caz! "Ci fiecare persoana va fi remunerata conform muncii depuse". Uite asa, pur si simplu, nu-i ca si cum asta-i de departe cea mai dificila problema a societatii de la inventarea ei. Nici vorba, sunteti confuzi. Si da, "cu siguranță fiecare dintre ceilalți (inclusiv eu, autorul articolului) vom avea un volum de sarcini la fel de ridicat". Care-i cu totul intimplator cea mai veche problema a societatii omenesti, chiar mai veche decit cealalta. Toate astea se vor rezolva! Pentru ca asa vrea Stefan Liviu STANCIU, sa se rezolve. Si atunci, ele se vor rezolva!
Sau poate ca nu. Am putea observa clatinind din cap cit de mari, adinci si nesterse sunt sechelele lasate de rusi (prin comunisti) in trupul tarii, daca si tinerii cred aceleasi prostii pe care le profesau idiotii aia, "vom face totul", "se va face", "va fi", "etica si echitate" scl etc. Totusi, merita subliniat ca n-are comunismul nici o treaba aici, singura de vina-i prostia. Socialismele de toate felurile sunt pur si simplu manifestarea-n politica a erorilor, confuziilor si aiurelilor mentale ale unor oameni ori prea tineri, ori prea netoti pentru a reusi ancorarea-n lumea reala. Ca atare, n-avem a ne surprinde ca aceleasi greseli sunt repetate, cu toata naturaletea, dupa niste ani buni. Naturaletea aceea-i specifica prostiei, si toti oamenii se nasc prosti. Sau ma rog, daca preferati termenul, se nasc naivi.
Ca sa fim bine intelesi, ce fac copchii astia e tot ce faceam si noi (ce-i drept ca la o virsta mai frageda) : se joaca. Jocurile noastre incepeau cu "ziceam", asa era "ziceam ca io-s general si dam atacu' bla bla bla." E exact la fel, nimic nu s-a schimbat, "ziceam ca eu sunt antreprenor, ziceam ca facem rost de-un tehnician, ziceam ca facem un proiect".
Singurul aspect oarecum ingrijorator e virsta participantilor. Si, intr-o oarecare masura, aparenta confuzie intre lumea imaginara, subliniez apasat, imaginara! a jocului, si lumea reala. Dar pe de cealalta parte, Internetul este, nu-i asa, un mediu virtual.
Io le doresc, bineinteles, succes, pe teoria ca oricum n-au ce sa strice, 250 de euro + costul infiintarii unui SRL sunt o nimica toata, merita stricati pe niste copii si visele lor despre sine. Si macar punerea in pagina e faina.
---------
* O idee originala de-a mea, compusa din trei petice de idei originale de-ale altora.
Thursday, 7 July 2011
Datele catorva sute de mii de romani valoreaza incepand din anul 5 cate 500,000 de euro? Cred ca am niste bani pe undeva prin casa pe care nu ii mai gasesc. Vorbim de milioane de euro, gen.
Thursday, 7 July 2011
Pai tu nu, ca n-ai ideea lui.
Thursday, 7 July 2011
cum idea nu valoareaza nimica.
adica la olimpicele din germania nazista ii zice germanul care avea record mondial la negru bre maimuta, cand sa sari in sus, nu sari fix da la linie, ci un pic de mai din fata.
si iote face asa negru, sare, ia olimpicele, germanu locu' doi, evreul face spume da pana la urma da mana cu negru si omu' arian ie esec versus maimuta.
pentru faptul ca negru a sarit si a luat medalia e meritul lui full, numai conteaza idea aluia?!
ca era o idee, gen pariaza 50 k ca poate chinta ta e mai buna decat whatever are ala in carti, ca n-avea de unde sa estimeze ala ca o sa il intreaca negru, ca nu masurase cu ruleta.
Thursday, 7 July 2011
tipul ăsta îmi aduce aminte de reclamele alea la cum să-ţi faci o afacere profitabilă, iar de vrei să afli trebuie să dai banii pe nu'ş ce carte, care carte e o întreagă polologhie care nu spune nimic, dar tu cumperi cartea şi dormi cu impresia că gata mâine ai banii plini de euroi, în fond euroii sunt la ăla de a scris cartea şi a vândut-o la fraierii de au cumpărat-o.
Thursday, 7 July 2011
ai buzunarele pline de euroi*
scuze de eroarea de la tiparniţă da mă mai şi joc, nu-s mereu atentă la voi. :P
Thursday, 7 July 2011
mey tie ti-e ciuda ca nu zice ideia ca sa io furi! da zi drept acuma!
Thursday, 7 July 2011
@Critic Sa incepem cu ceva simplu. Ce este o idee ?
@mitzaabiciclista Neah, el e onest, aia-s parsivi.
@cipslim Ce se mai fura pe Internet domle. Idei!
Thursday, 7 July 2011
prima data cand am citit titlul, am crezut ca vrei sa ii furi ideea aia a lui radu alexandru cu futezatorii lui bengosi...
amu mnoa, daca afacerile ar fi simple, toti am avea afaceri, nu? bine-i ca incearca omul, amu si sa scrie acolo textul acela, sa isi asume riscul de a se face de ras, deja m-a depasit in ce priveste managementul... :))
in rest, nu am inteles cine-i da banii de joaca. ca el vine cu ideea. pai asa-mi iau si eu programatori ca stiu cativa care-s asi de asi, profesionisti de profesionisti si ne punem si facem un nou os bengos. mai sef decat orice win 7 + ubuntu de oricare la un loc. si il facem si opensource ca sa nu comentezi ca ne ascundem munca. dar acuma, mno? daca-i abordez oare ce o sa imi raspunda ei? cu toate ca e sansa lor... ;))
Thursday, 7 July 2011
N-aveti voi cum sa faceti un os bengos. Problema asta s-a discutat cind cu isp-ul inovativ al lui Marean Stavaroix.
Eu sper ca-i vor da bani de joaca parintii, iar in lipsa, isi ia ceva job peste vara si economiseste mare parte din salar, in principal pentru ca mezelul il cumpara parintii.
Thursday, 7 July 2011
marean era seful sefilor, ce stii tu?! ;)) se poate face, dar nimeni nu-ti garanteaza ca o sa fie si un succes. ca vor fi insa costuri insemnate, iti garanteaza insa oricine.
eu nu intru in detalii cu ce ar putea insemna un os bengos, e ca sa in politica, tre sa ii multumesti pe cei multi, dar trebuie sa multumesti si standartizat. e insa atat de complicat, incat ii lasam pe pd-l, psd, pnl sa o faca.
Thursday, 7 July 2011
Mai bine asa, sa nu ne fure ideile.
Thursday, 7 July 2011
@mp : gand util?
Thursday, 7 July 2011
Dar de ce sa nu-i uram succes omului?
Thursday, 7 July 2011
@Vlad Pai nu stiu ? Zi tu ?
Friday, 8 July 2011
Fix motivul pentru care patentele software sunt o prostie inimaginabilă. Din câte știu Zuckerberg se judecă acum cu niște indivizi colegi de-ai lui de școală, pencă vezi dom'le, ăsta le-a furat ideea. Bun, le-o fi furat-o sau nu, e irelevant; el a reușit să vină cu o afacere care a prins, ăia nu - și oricum probabil nu erau în stare, dacă ar fi să o luăm pe așa, că ei din câte văd trolează, nu muncesc. Ghinionul lor, better luck next time.
Friday, 8 July 2011
Patentele software sunt o chestie, clara si definita : uite oameni, asa se face bubblesortu' sau ce, asta-i matematica teoretica din spate, astea-s citeva implementari logice si in limbaje mai comune sa ma intelegeti, asta e.
Ce fac aia care "au inventat facebook"-ul n-are absolut nici o treaba nici cu patentele nici cu ce-am descris mai sus. E exact ce zici tu : tipii troleaza, pe teoria ca exista mai multi avocati decit cazuri, si-n SU ca si oriunde, si costurile-s mici sa te bagi, da' cistigu' poate fi foarte mare.
Economie de paiata.
Wednesday, 31 August 2011
O mică paranteză tehnică: prima versiune a Yahoo! Store a fost scrisă în Lisp și apoi a fost rescrisă în Perl (și C++) dacă nu mă-nșel. Cât despre TCL, a existat AOL Server: AOLserver is the backbone of the largest and busiest production environments in the world. AOLserver is a multithreaded, Tcl-enabled web server used for large scale, dynamic web sites.. Iar cei de la Amazon am impresia că au utilizat C++ la greu. Okcupid e la fel făcut în C++: We write OkCupid in C++ and run it on OKWS, our web server. We program front-end code (HTML, CSS, JS, etc.) in OkPub, a templating language..
P.S. Aș fi dat linkuri (pentru leneși), dar n-am chef de moderare.
Wednesday, 31 August 2011
@Cristian Sursa fiind Graham.