Soldatii Internetului

Friday, 21 October, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

SOLDATII INTERNETULUI,
~ * ~
Revista completa a intregului regiment

sau Asta-i armata, cu asta defilam.

    Continutul acestui articol nu este original, ci o traducere (pe alocuri mai creativa) a unui obiect abstract cunoscut in limba engleza drept Flame Warriors by Mike Reed. Daca urmati link-ul veti intilni versiunea originala in limba engleza, alaturi de niste ilustratii dupa parerea mea intre slabe si indoielnice (apropo de care chestie, daca cineva doreste sa produca ilustratii pentru una sau mai multe tipologii, poftiti cu incredere).

    Imbinind o critica formulata de Diana Comani asupra starii triste in care se gaseste ceea ce-ar trebui sa fie cultura romaneasca in general cu o anumita filosofie asupra relationarii cu alte spatii culturale si presarind pe deasupra din bezna ignorantei in care se gaseste publicul romanesc asupra celor cincizeci de aniii de istorie a interactiunilor pe Internet, aceasta recuperare imi pare ca rezulta drept vitala si mai degraba tardiva. Totusi, mai bine mai tirziu decit niciodata.

Acnee
Acnee se plinge mereu de gen cit de naspa e viata si chestii. In general un pustan de familie buna cu bani de buzunar, acces nelimitat la calculator si MULT prea mult timp liber. Argutiile vag existentiale ale lui Acnee - grupate in jurul lipsei de sens a existentei umane si falimentului fundamental al sensului ca posibilitate abstracta pe tarmurile stincoase ale absurdului manifest in realitate sunt culese in principal din cei 20 de giga de MP3-uri cu muzica dubioasa pe care i-a strins din nenumarate intilniri cu diverse huburiiii obscure.

Administratorul
Administratorul este cel care detine parolele. Poate sterge site-ul complet, poate modifica absolut orice, oricum, oricind. Este persoana pe a carei buget, seriozitate si reputatie se construieste absolut tot ce se construieste vre-odata in orice site. Uneori eforturile lui sunt apreciate, dar ca orice figura a autoritatii (in acest caz supreme) e de asemenea urit, mai ales de Jeg, Claunul-cel-Rau, Curgol, Ego, Rebelizda, Scirbosel, Trolalau' si diversi alti soldati care si-ar dori sa transforme site-ul in propriul lor nisipar. Indeobste Administratorii tin sau macar se straduiesc sa tina balanta dreapta, dar vorba cu "puterea absoluta corupe absolut" nu-i degeaba, mai ales pe Internet, si rar se va gasi Administratorul care sa nu-i aplice una cu ciocanul de (peste) 9000 de tone soldatului care si-o cere cu tot dinadinsul. Sicofantul si alti pupatori de dosuri se vor lipi de un Administrator puternic, formind un perimetru defensiv in jurul lui, asa ca in general "dusmanii" se vor vedea trimisi la plimbare inainte sa ajunga pina la el. Atentie : Administratorul e cel mai puternic dintre toti soldatii, si o lupta cu el vine la pachet cu garantia infringerii. Liderul-Rebel poate sa-i puna uneori probleme, dar necroloagele inregistreaza mai multe nume de Lideri-Rebeli decit de Administratori - in general problemele bugetare sunt cele care intr-un final il luxeaza de la cirma site-ului pe care l-a construit, fie vinzind catre o alta entitate fie falimentind pur si simplu.

Androidul
Androidul nu se enerveaza, si nici nu intra in lupta propriu-zis, ci pur si simplu se limiteaza la a pune in evidenta inconsistentele logice din argumentatiile celorlalti soldati. Ironia sau sarcasmul sunt investitii dinainte pierdute pentru el, si fiind astfel imun la orice fel de lovituri conventionale. Daca cineva ii spune cap-patrat, de exemplu, Androidul isi va masura tacticos craniul, dupa care va observa fara umbra de emotie ca in realitate are o capatina absolut normala, si va demite comentariul drept eronat. Intrucit este complet incapabil sa proceseze ambiguitatea sau consideratii estetice, orice discutie mai indelungata despre sentimente, intuitii, arta precum si abordarile metaforice il vor izola de cimpul de batalie, sau mai propriu spus vor rupe cimpul de batalie in doua : o sectiune in care Androidul singur bolboroseste masuratori si o sectiune in care restul lumii interactioneaza la subiect, chiar daca nu direct la subiect.

Anonimosu
Anonimosuiv prefera sa intre in lupta complet camuflat, adeseori folosind pseudonime, relayere de email anonime, adrese multiple scl. Actionind din siguranta anonimitatii, poate lansa atacuri feroce fara frica represaliilor. Datorita lasitatii implicite Anonimosu e adesea desconsiderat de catre ceilalti soldati drept un adversar nedemn de atentie.

Arhiva
Arhiva copiaza si salveaza fiecare discutie, pagina si imagine. Va amintiti sa fi avut o zi proasta in 1996, cind ati spus un numar de chestii care erau poate un pic... negindite ? Nici o problema, Arhiva are arhiva, si va republica toata tarasenia daca ajungeti sa prezentati vre-un pericol in batalie. Arhiva poate fi un soldat foarte eficient si foarte temut.

Artista
Artista nu este neaparat femeie, dar nutreste neaparat o incredere de nezdruncinat in propria-i chemare artistica si-i mai mult decit incintata sa impartaseasca tuturor fructele talentului ei adeseori indoielnic. Poezii insipide creatie proprie vor fi presarate in toate directiile, si uneori fara motiv palpabil se va simti luata pe sus de nevoia de-a publica o poezie in mijlocul bataliei. Artista, doritoare sa-si dovedeasca propria sensibilitate estetica si sofisticare culturala, va face referire la artisti obscuri din colburile istoriei pentru a-si sustine punctele de vedere. Presupune ca mentionarea lui, sa zicem, Pollaiuolo ii va confirma adincimea cunoasterii si ca atare va forta orice oponent sa-si recunoasca infringerea. E privita cvasi-universal drept o tuta pretioasa. Atentie : Artista are adeseori probleme mentale, si chiar daca-i usor de infrint in batalie e totusi imprevizibila si infrinta si victorioasa. Inca si mai atentie : uneori se indragosteste in mijlocul bataliei, chestie care-a nenorocit in sensul propriu mai multi soldati decit toate eforturile combinate ale tuturor celorlalte tipuri.

Babuta-Otravitoare
Soldatii adesea subestimeaza Babuta-Otravitoare, considerind-o mai mult babuta. In realitate ea e adesea mai mult otravitoare, odata provocata dind dovada de maxima agresivitate. In plus, datorita deferentei de care se bucura babaciunile ii vine foarte usor sa-si recruteze aliati, si-n plus inamicii se feresc sa-si foloseasca cele mai tapene arme impotriva ei. Soldatii prudenti evita conflictele cu Babuta-Otravitoare, dat fiind ca victoria nu prea aduce glorie si infringerea se uita greu.

Bula
Bula se va lua la bataie cu oricine, oricind, pe orice motiv sau chiar fara nici un motiv. Pare sa-i placa, desi intotdeauna sfirseste batut mar. Dupa o imblaceala cum scrie la carte (capatata eventual din miinile experte ale Karatistului) se va scutura de praf si se va repezi direct inapoi in ring. Capacitatea lui aparent nelimitata de-a inghiti papara ii face pe privitori sa suspecteze ca bietul Bula a primit prea multi pumni in cap. Uneori Guvernanta va interveni pentru a opri lupta ca un act caritabil.

Buldogelul
Buldogelul e neindeminatec si abia reuseste sa se exprime. Lanseaza atacuri nesigure, adesea in joaca, dar oricine priveste cu atentie isi poate da seama ca intr-o zi va fi un fioros si puternic Dulau. Un pic de rabdare si bunavointa investita intr-un Buldogel poate aduce dupa un timp un aliat credincios si puternic.

Bwclaril
Bwclaril nu reuseste sa scrie. Nimic. Nici macar propriul nume, care initial era "neclarul". De ce nu reuseste sa scrie ? Nu se stie. Poate poarta manusi de box, poate are o gaura in creier, poate lucreaza de pe o tastatura defecta pe care-o actioneaza cu degetul de la picior. Chestia interesanta cu Bwclaril este ca daca cineva se chinuie sa descifreze (literalmente) ghemotocul produs de el, o idee adeseori chiar utila se poate desprinde de acolo. Nesfirsitele greseli de scriere ale lui Bwclaril aduc la exasperare si Gramaticul si pe Purici-in-Brinza, dar orice ar face ei Bwclaril tot Bwclaril ramne. Ramnie. Rmaneie. RAMIEN!

Capitalistul
Capitalistul nu este intotdeauna un bogatan : a fi un Capitalist tine mai degraba de o stare de spirit decit de o reflectare a afluentei proprii. Un soldat strident si inspaimintator de satisfacut cu sine insusi, Capitalistul se foloseste de fiecare oportunitate pentru a sublinia meritele capitalismului si are o aversiune marcata pentru toate regimurile socialiste, cum este de exemplu SUA. Capitalistul apara cu ferocitate economia de piata, pleznind fara mila "socialistii ametiti" cu volume infolio de Adam Smith, Milton Friedman si Friedrich Hayek. Desi interesat de o paleta destul de ingusta de discutii, abilitatile Capitalistului de-a insira fapte atent selectate din istorie, statistica cea mai abstrusa si arcana teoriei economice il fac un inamic formidabil.

Cartonatul
Cartonatul simte nevoia sa-si prezinte diplomele si medaliile inaintea oricarei dispute, chiar daca-s irelevante in discutia respectiva. Un exemplu de incercare a lui de-a rezolva o disputa ar fi ceva precum "In calitate de Profesor Doctor de Biologie Moleculara si Subatomica cred ca pot afirma cu toata autoritatea ca Topul Blogurilor Romanesti e irelevant!" Hai zau ?!

Cibergemenele
Cibergemenele sunt o confederatie extrem de agresiva de femei care lupta cot la cot, fiecare amplificind vocea celorlalte pina la un urlet ascutit capabil sa sparga sticla monitoarelor. In general nu au un lider evident, dar oricine intra in lupta cu oricare dintre ele se poate astepta la un atac colectiv. Doar cei mai puternici si experimentati soldati pot rezista unui asalt al Cibergemenelor, care adesea sunt o singura persoana, cu prea mult timp liber si rabdare suficienta pentru a inregistra conturi multiple.

Claunul-cel-Rau
Claunul-cel-Rau are intotdeauna o gluma in mineca, dar glumele lui intotdeauna au putin venin. N-are nici un fel de rabdare pentru discutii in adincime, si adeseori va intrerupe dezbaterile intre participanti mai seriosi introducind teme irelevante, glume proaste si comentarii nelalocul lor. Nu-i cine stie ce puternic, dar in general incearca sa evite infringerea acuzindu-si adversarul de lipsa simtului umorului.

Claxonel
ATENTIE!!! IMPORTANT!!! CITITI NEAPARAT!!! Claxonel, ciobanasul in curind mincat de lup, da alarma. Asta face el, putin conteaza cit de idioata e ceva teorie a conspiratiei, daca se intilneste cu Claxonel va primi cuvenitele semne de exclamare si manifestari imperative. Nu exista teorie suficient de absurda, alerta suficient de irelevanta, legenda urbana suficient de ridicola cit sa nu primeasca de la Claxonel macar doua rinduri de majuscule. Felicitari, tocmai ati fost informat cu privire la a cinci milioana repetitie a vre-unui mit fumat acum zece ani. Claunul-cel-Rau sau chiar Claxonel insusi pot trimite uneori alarme false doar pentru a cauza probleme.

Coaforul
Coaforul e o confederatie de femei nici prea educate, nici prea inteligente, adunate in jurul convingerii ca toata lumea e cladita dupa chipul si asemanarea lor, iar daca nu e atunci sa-i fie rusine! Pentru Coafor intregul Internet e un fel de cafeluta pe coridorul institutiei bugetare, un fel de partida de carti la clubul pensionarilor, o eterna susoteala de coafor. Coaforul evita in general siteurile de specialitati tehnice, dar iau in stapinire aproape intotdeauna orice site dedicat femeilor. Intrucit tind sa indeparteze femeile care nu-s nici idoate nici plicticoase, Coaforul e un real pericol pentru absolut orice site.

Curgol
Curgol doreste sa faca scandal pentru ca... pentru ca... pentru ca... pai de-aia. Este aproape intotdeauna un baietel aflat in jurul pubertatii, asa ca hormonii pot fi o explicatie. Strategia lui de baza este deschilotarea-n piata, intru isterizarea matroanelor - din ceva motiv femeile adulte au mari dificultati de digestie cu Curgol. Uneori aplica strategii derivate, care sunt insa indeobste reductibile la cam aceeasi chestie.

Deluvorbitorul
Deluvorbitorul incearca pur si simplu sa cistige obosind pe toata lumea, inecind intreg universul intr-o revarsare de melasa calduta si monotona. Tehnica este adesea eficienta. Intilnirile intre Fumarel si Deluvorbitor sunt ceva magic, iar infruntarile intre Deluvorbitor si Neobositul-Dimpotriva pot duce la prabusirea serverului.

Diplomatul
Diplomatul se baga in scandaluri pornind de la prezumptia adesea nefundamentata ca participantii sunt acolo dintr-o gresala, dintr-o neintelegere, dintr-o simpla eroare de comunicare, pe care el o va putea rezolva, spre eterna lor recunostiinta. Adeseori o incaseaza urit de tot, cum de altfel si merita.

Dulaul
Dulaul este un soldat care nu ezita sa-si foloseasca superioritatea de forta pentru a intimida alti combatanti. Dulaul poate fi inteligent, informat sau pur si simplu rau, dar in tot cazul e un luptator fara mila, dispus sa faca felii chiar si cel mai amarit si prapadit oponent. Odata ce Dulaul si-a ancorat incisivii intr-o victima, Si-Eu sare adeseori la lupta. Si-Eu e prea mititel pentru a isi ataca singur, asa ca e silit sa lucreze in simbioza cu Dulaul sau cu o grupa de alti soldati pentru a-si dobori prada.

Ego
Pentru Ego discutia este intotdeauna si neaparat despre el, si priveste toate indepartarile de acest fascinant si important subiect ca divagatii triviale. Desi prezinta uneori toleranta la cite-o modificare temporara (si scurta!) de interes, Ego devine tot mai nelinistit pe masura ce atentia publica se indeparteaza de la preocuparile lui, si adeseori va provoa conflicte din disperarea de-a fi din nou subiectul principal al discutiei. Ego e unul dintre cei mai hotariti soldati, si va lupta pina la moarte pentru cauza lui : el insusi.

el-Picador
El-Picador nu intra in lupta, ci se multumeste sa arunce sulite bine ochite de pe margine. Picadorii veterani au o larga colectie de otravuri, soporifice, materiale iritante scl cu care isi pot unge proiectilele, precum si complicate barbi si contre care sa impiedice extragerea din carnea tintei. In general el-Picador se straduieste sa evite orice aparenta de provocare, dar in acelasi timp incearca sa-si conduca victima la moarte sigura in miinile unui soldat periculos. Odata ce lupta a fost pornita, el-Picador se retrage modest deoparte, dar are mereu citeva lancii bine ochite pe partile moi ale tintei la caz ca lucrurile nu progreseaza singeros. Sfat : Avertizati restul soldatilor daca-l recunoasteti, pentru ca-i destul de greu de identificat din focul evenimentelor, dar si destul de periculos pentru toata lumea.

Evitalaul
Evitalaul e un soldat subtiratec si dexter. Cind se simte incoltit schimba subiectul cu un atac diversionist. Daca cineva il numeste "pui de lele", Evitalaul va deschide un intreg front de lupta pentru drepturile prostituatelor si va pretinde scuze in numele lor, care sunt si ele femei, ca si muma-sa oponentului, caruia aparent nu-i este rusine sa-si insulte propria mama ca la usa cortului pentru ca e un politician care s-a imbogatit din sudoarea poporului si acum nu-i pasa de noi! Stiind preabine ca a ramine la subiect nu-i serveste, Evitalaul are intotdeauna o paralela si-o perpendiculara in mineca.

Fat-Frumos
Fat-Frumos e un tip pozitiv, constructiv care se straduieste sa contribuie chestii utile, citeaza respectuos sursele si in general e bun ca piinea calda. Fat-Frumos considera Internetul ca o arena destinata schimbului de idei intre indivizi inteligenti si bine intentionati, perfectionarii fiecaruia si in cele din urma bunastarii universale si pacii mondiale. Nu ataca niciodata pe nimeni, dar va cenzura (cu tot tactul) iesirile nepotrivite, insultele si insipiditatea cretina. E intotdeauna binevoitor fata de Nou-Venit, si va ignora cele mai apasate insulte. Fat-Frumos e urit cu o intensitate otravitoare de Claunul-cel-Rau, de Jeg, de Curgol si de Ego.

Ferocapatina
Ferocapatina are un craniu de fierbetonotelvanadiu, sau in tot cazul ceva compus modern care-i ofera completa imunitate la orice fel de idee noua. Ferocapatina isi va sustine pozitia fara sa cedeze un singur centimetru indiferent de disperarea situatiei. Daca s-a nascut in 1880 si a apucat sa declare ca nu se poate zbura cu aparate mai grele decit aerul, va sustine exact aceeasi pozitie si azi, la litera, in pofida oricaror evidente, si dac-ar fi sa-i cada un avion in cap. Chiar daca incercarile lui sunt respinse, argumentele zdrobite in fiecare detaliu si apararile demolate dincolo de orice speranta el va iesi la atac din nou si din nou si din nou pe exact aceeasi placa, eventual cu minore diferente de tactica. Uneori din pura plictiseala Filosoful va incerca sa-i explice situatia complet fara speranta in care se afla, sau Psihoterapeutul va incerca sa-i descopere originile psihologice ale incapatinarii absurde, dar indiferent de aceste eforturi Ferocapatina nu poate fi persuadat. In general sustine aiureli ridicole precum existenta vre-unei divinitati sau alteia.

Filosoful
Spre deosebire de Profunzime-Maxima, Filosoful chiar cunoaste in profunzime subiectul in discutie, sau chiar o multime de subiecte. Oarecum aiurit si poate lipsit de umor, e de asemenea dificil de infuriat (Lui Pureci-in-Brinza ii iese rar, Neobositului-Dimpotriva ceva mai des). Chiar si scos bine din pepeni, tot ia in considerare cu seriozitate opiniile contrare. Tactica lui e simpla si directa : isi acopera adversarul cu cogitatiile proprii. Doar cei mai puternici si rabdatori soldati pot rezista infruntarii cu un Filosof.

Fragilina
Fragilina e o femeie foarte nesigura pe ea si cu ample nevoi de suport social, care trateaza site-ul drept o sinteza intre familie, grup de prietene si psiholog. Are un depozit vast de "sentimente" pe care trebuie neaparat sa le deverseze-n public, si pe care publicul trebuie neaparat sa "le valorizeze pozitiv" ori altminteri se isterizeaza. Dupa un oarecare stagiu pregatitor Fragilina va incepe sa se refere la site in termeni de "familia ei" si va suferi daca apar discordii de orice tip. Percepe orice dezacord cu ea drept atacuri devastatoare, atentate la propria-i persoana si nu vede diferente majore intre "Fragilina nu are dreptate" si "Propun s-o ardem pe rug pe Fragilina". Reactioneaza in general isteric, dar hiperactivitatea partii din psihic care percepe rani si insulte o transforma intr-un soldat deosebit de neeficace. Imaculata, Cibergemenele sau Putulica ii vor sari adesea in ajutor.

Fumarel
Fumarel e cam fumat el asa de felul lui. Ori ca tocmai a tras un cui deosebit de gros de unul singur, ori ca-i mai defect la conexiuni din fabrica, Fumarel emite niste siruri de cuvinte care-s comprehensibile pentru el si numai pentru el. Fumarel se flambeaza usor si iese la bataie cu toata exuberanta, aruncindu-se fara teama in orice soldat din imprejurimi, chiar si Karatist sa fie. Armele lui Fumarel constau intr-o larga selectie de tautologii, nonsequitur-uri si metafore cel putin bizare, ceea ce-i poate uneori aduce un avantaj in primele faze ale luptei. Combatantii realizeaza imediat ca Fumarel e dus, si in general evita alte inclestari. Jegul si Claunul-cel-Rau se distreaza adesea provocindu-l. Atentie : Fumarel nu poate fi infrint cu arme conventionale, orice raspuns in directia lui va provoca o fusilada de emisii incoerente, asa incit e mai bine sa fie lasat in ale lui.

Gheonoaia
A fost odata un site pasnic si productiv, plin de viata, vesel si o sursa nepretuita de informatii utile. Dintr-o data si fara nici un fel de avertisment Gheonoaia a navalit din fundurile iadului si a ars totul in jur cu suflarea ei sulfurica. O falanga de soldati mobilizata in graba sa atace monstrul fu strivita cam ca o companie de soldatei de plumb aranjata-n grajd. In scurt timp Gheonoaia redusese toata imprejurimea la scrum, cenusa si taciuni nestinsi, dupa care disparu inapoi in pustietate la fel de brusc cum aparuse, lasindu-i pe toti sa tremure de groaza la gindul unei eventuale reintoarceri. Viata nereala nu va mai fi niciodata la fel, si din pacate multi internauti care supravietuiesc unei intilniri cu Gheonoaia ajung Xenofobi.

Gramaticul
Gramaticul se multumeste in general cu a corecta gramatica celorlalti participanti, dincolo de care abordare nu mai are multe arme la dispozitie. Datorita slabiciunii lui evidente, cei mai multi soldati il ignora pur si simplu.

Guvernanta
Guvernanta monitorizeaza site-ul fara preget, pentru a se asigura ca totul e in ordine. Desi reactioneaza rapid la imbrinceli si discutii off-topic, in general se enerveaza greu. Guvernanta nu prea intervine in focul luptei, preferind sa deconecteze combatantii si sa baneze scandalagii invederati. Soldatii mai slabi precum Imaculata, Putulica sau Plingocea vor da fuga in bratele Guvernantei in mijlocul bataliei.

Ideologul
Cele mai comune variante ale Ideologului sunt cel de stinga si cel de dreapta. Increzut si multumit de gramada de certitudini plate pe care s-a cocotat, parerile Ideologului sunt pur si simplu o colectie relativ dezagregata de preconceptii. Ca atare el e autentic uimit si indignat sa constate ca opiniile lui nu-s universal imbratisate drept adevar suprem si indisputabil. E convins ca punctul de vedere al oricarui oponent e cu necesitate si prin simplul fapt al opozitiei o colectie de disonante cognitive, care nu pot fi vindecate decit printr-o cura indelungata de prozelitism si batut la cap. In general Ideologul conservator se va lauda cu logica lui de fier si gindirea limpede, in timp ce Ideologul socialist se va lauda cu superioritatea perspectivei sale mentalio-spiritualio-socialio-si-de-progres. In timp ce Trogloditul e aliatul natural al celui dintii (alaturi de Plutonier), Putulica e aliatul natural al celui din urma (alaturi de Imaculata, Fragilina scl). Ideologul e un soldat foarte hotarit dar ingrozitor de plicticos.

Iliescu
Iliescu e echivalentul Capitalistului, doar ca invers : are o ura aproape inascuta contra privilegiilor, lacomiei, exploatarii sociale, sexismului, rasismului, homofobiei, traditiilor, corporatiilor, degradarii mediului scl. Chiar daca Probleme, Putulica, Fragilina si jumatate dintre Ideologi ii sunt aliati si-l vor apara in lupta, natura lui obositor de predictibila si atacurile neinteresante ii vor indeparta pina la urma chiar si pe ei.

Impostorul
Impostorul e un fel de Proteus digital care isi schimba personalitatea ori de cite ori simte nevoia. Studenta aia de 21 de ani din Timisoara pe care-ai agatat-o pe forumul de iubiri curate poate fi in fapt un miner de 54 de ani din Tirgu Jiu. Impostorul va fi negru, alb sau galben, moldovean sau ardelean, barbat sau copila, patron sau student, absolut orice. Daca-i competent ii va si iesi, in sensul ca ceilalti participanti il vor crede. Evident exista diverse motive sinistre pentru care Impostorul ar minti despre identitatea lui reala, dar in general o face pur si simplu ca sa-si acorde greutate argumentelor, sau pentru distractie. Imaginatia lui neaparat activa si abilitatile literare cerute de indeletnicire il fac un oponent formidabil, dar chiar si cei mai priceputi Impostori tot fac o gresala care-i da de gol. Sau cel putin asa credem noi, generalizind pe baza experientei noastre cu Impostorii pe care i-am prins. Odata descoperit Impostorul va disparea, dar poate se va reintoarce intr-o alta forma, cine stie...

Inigo-Montoya
Il cheama Inigo-Montoya. I-ai ucis tatal. Pregateste-te sa mori. In general Inigo-Montoya isi alege cumva un inamic, pe care-l urmareste pe viata si pe moarte, peste subiecte, peste ani, peste site-uri, peste tot. In cazurile in care inamicul raspunde cu aceeasi moneda cei doi formeaza o pereche amuzanta si care poate fi ignorata in siguranta, se vor ocupa ei unul de altul. In cazurile in care inamicul nu raspunde, toata afacerea seamana mai degraba a hartuire dementa. E posibil ca timpul sa fi ingropat demult in uitare cauza initiala a disputei, dar nimic nu e mai cert decit existenta disputei, mai vesnica decit moneda. Uneori cei doi se urasc cordial si schimba inclestari aproape sportive cu o regularitate olimpica, alteori unul se roaga de Administrator sau Guvernanta sa-l apere de celalalt, dar in toate cazurile a interveni intre ei se sfirseste in general destul de prost.

Imaculata
Imaculata isi apara puritatea cu toata indignarea de care un suflet nobil e capabil si nu poate tolera expresii vulgare, precum o ia cu lesin daca intilneste referinte directe la diverse functii fiziologic normale ale organismului sanatos. Aceasta ingenua digitala e un soldat foarte slab, si e tinta favorita a lui Curgol, a Jegului, a Trolalaului si a Claunului-cel-Rau. Pe de cealalta parte se poate intotdeauna baza pe Cibergemene, Putulica sau Babuta-Otravitoare care-i sar cu placere in ajutor.

Iorga
Iorga e un demn urmas al antecesorului sau, Nicolae : nu poate cadea o frunza, nu se poate basi un pinguin fara o referinta inteleapta, un citat faimos, doua vorbe trase de Iorga direct din biblioteca Raiului. Evident, nu adauga niciodata vre-o contributie originala, dar dat fiind specificul comunicarii pe Internet isi poate permite sa caute rabduriu prin liste de citate pina cind gaseste ceva ce-i pare lui potrivit in situatia data. Hmm... de fapt n-a zis Caragiale ca "E foarte bine ca un cetatean needucat sa citeasca liste de citate" ? Sau poate ca era Flaubert... In tot cazul, comunicarea pe Internet e o binecuvintare pentru intelectele lente (parerea mea). In masura in care se pastreaza intre niste limite, Iorga poate fi socotit totusi intre soldatii luminii, sau mai propriu spus orice soldat poate beneficia de pe urma unui os de Iorga. Doar sa nu aiba un schelet intreg.

Jegul
Jegul e un tip sarcastic, rautacios, neiertator, care nu scapa nici o ocazie de-a lasa o taietura-n ego-ul cuiva. Personalitatea nesuferita a Jegului ii indeparteaza pe ceilalti soldati, asa ca dupa citeva infruntari e in general ostracizat. Chiar si asa, Jegul e foarte fericit sa participe la minunata lume a Internetului, dat fiind ca aici poate sa fie el insusi fara sa riste un pumn in figura in timp real.

Karatistul
Desi Karatistul e un soldat foarte puternic, el alege in general sa nu lupte. Multi soldati isi inchipuie ca sunt maestrii ai razboiului internaut, dar putini chiar pot domina cimpul de batalie. Karatistul isi cunoaste superioritatea. Ca atare e greu de deranjat si nu va raspunde la provocari ordinare. Cind ajunge totusi sa lupte isi face rapid chisalita oponentul cu lovituri devastatoare.

Laconicul
Laconicul raspunde de preferinta cu un singur cuvint, rareori cu o fraza comprimata la maximum. Profunzime-Maxima, Filosoful, Neobositul-Dimpotriva si alti soldati cu mare debit verbal il considera de-a dreptul exasperant, dat fiind ca in schimbul pontificarilor lor scrise cu migala si intinse pe numeroase pagini vor primi cel mult un "Asa da", "Cauta-ti de treaba", "In fine", "De acord", "Fals" si asa mai departe. Chiar daca Laconicul e un soldat destul de slab, e foarte dificil de angajat in lupta, si doar prin linistea indelungata se poate deduce ca a fost infrint. Poate. Pe de cealalta parte, Laconicul poate fi doar aparenta sub care se ascunde un Linx, in care caz pazea.

Latraul
Latraul e nervos si agresiv, intotdeauna iritat pina la limita suportabilului si gata sa latre furibund la cea mai mica provocare. Chiar daca latraturile lui constante pot fi enervante, dimensiunile lui diminutive si forta neglijabila il impiedica de la a fi cine stie ce pericol pentru ceilalti soldati.

Liderul-Rebel
Liderul-Rebel are o capacitate incredibila de-a burzului ierarhia stabilita peste tot pe unde trece. Alti soldati pot fi buni sau foarte buni in lupta, dar carisma, instinctele politice si abilitatile retorice ale Liderului-Rebel ii ingaduie sa ridice asalturi colective suficient de puternice cit sa rastoarne Regii si sa reduca la tacere Cibergemenele. Liderul-Rebel poate primi ajutor de la aproape oricare alti soldati, dar in general se poate baza pe Fumarel in orice circumstante si pe Sicofant odata ce devine clar ca balanta se inclina in favoarea lui. Odata ce revolutia invinge, insa, Liderul-Rebel isi pierde tot interesul pentru intreaga chestie. Ca si in cazul falsilor Karatisti, vastele cimpuri ale Internetilor sunt pline de oasele aspirantilor la statutul de Lider-Rebel.

Linxul
Linxul ar prefera sa nu se bata. Ii place sa observe pasnic conversatiile si sa participe laconic cind il loveste cheful. Alearga in joaca dupa firele mai interesante, din cind in cind Nou-Venitul sau Sfirleaza ii ofera o tinta pe care sa-si ascuta ghearele. Ii face placere sa fie mingiiat si tinde sa toarca audibil. Atentie : Nu va lasati pacaliti de aparenta moale si pufoasa. Daca e provocat, Linxul reactioneaza cu viteza fulgerului, si e perfect capabil sa va ajute sa auziti ciinii din Giurgiu, chiar daca locuiti de exemplu in Sibiu sau Roman. Linxul se amuza adeseori pe socoteala victimei inainte de a-i aplica rani letale.

Luceafara
Luceafara nu reuseste sa inteleaga de ce oamenii nu pot sa se inteleaga pur si simplu. Chiar daca fara intentie, comentariile ei complet lipsite de substanta utila ii pot aduce pe soldatii mai bataiosi la frenezie. Adeseori in focul luptei Luceafara isi discuta pisica, sau se piaptana.

MAJUSCULE
MAJUSCULE incearca sa-si compenseze abilitatile mai degraba limitate folosind majuscule unde nu li-e locul, chestie care pe Internet se asimileaza urletului. Sigur, un urlet ocazional isi are valoarea lui incontestabila, da' nu trebuie exagerat. Mai rau, dintr-o perspectiva tactica, prea mult urlet semnalizeaza celorlalti soldati SLABICIUNEA oponentului cit si EXCITABILITATEA lui nervoasa.

Marioara-Tifoida
Marioara-Tifoida da din virus in virus, trimitind in toate partile mesaje infectate, deschizind orice link oricit de suspect de pe orice site oricit de dubios, complet dezinteresata de orice avertismente si fara nici un fel de precautii. Calculatorul Marioarei-Tifoida ruleaza un minim de citeva sute de viermi, troieni, virusi si alte bizdiganii, care se bat orbeste pentru suprematie in spatele unui monitor spre care priveste calm Marioara noastra, asteptind placida cinci minute pentru a deschide o fereastra. Ea sarmana chiar crede ca cineva trimite milioane de dolari unor tipi extrasi aleator dintr-o baza de date cu email-uri, ca a cistigat o excursie si asa mai departe. In general lucreaza intr-o institutie a statului. E profund antipatica Sfirlezei, si Administratorul se gindeste uneori sa o caute si s-o omoare pur si simplu.

Misunel
Misunel nu participa in discutia de pe site, dar e acolo, privind, citind fiecare mesaj. In general e nevatamator, si in majoritatea cazurilor tacerea lui reflecta o reticenta naturala si perfect justificata mai degraba decit cine stie ce intentii sinistre. Daca se lasa cu paruiala va observa razbelul in tacere, fara sa-si divulge pozitia. Citeodata, totusi, un impuls misterios il impinge sa iasa la lumina si sa atace. Acest atac complet neasteptat e fara exceptii privit drept o capcana, si ceilalti soldati se vor napusti asupra lui cu toata salbaticia. Misunel rareori gaseste resursele pentru a duce campania la bun sfirsit, asa ca dupa o inclestare de moment dispare din vizor din nou.

Nasul
Site-urile includ adesea una sau mai multe bisericute, mai secrete sau mai publice dar neoficiale. Oricine cu exceptia nou venitilor celor mai naivi stie de existenta acestor grupuri si le simte cu o oarecare frecventa influenta. Astfel de aliante apar datorita similaritatilor de idei sau de atitudini, din dorinta de putere sau pur si simplu din lipsa de alte ocupatii mai bune. Intrucit oamenii sunt de la natura creaturi sociale, nevoia lor de ierarhie produce in toate aceste mici mafii cite-un Nas, care-i inconjurat de un grup de loialisti. Spre deosebire de Liderul-Rebel, Probleme, Disperatul sau alti soldati galagiosi, Nasul intra in discutii publice doar ocazional, dar atunci cind o face toata lumea asculta plina de respect si declaratiile lui au un aer definitiv. Chiar daca Nasul insusi nu se angajeaza in lupta niciodata, e considerat de bun simt sa nu fie contrazis, si cind un Nou-Venit se nimereste sa dea cu bota-n balta locotenentii il belesc fara ezitare.

Nazista
Nazista e la mansa si nu tolereaza nici un fel de garagatie, mai ales din partea unui vierme umil cum esti tu. Cere aderenta cea mai stricta la toate normele, protocoalele si regulile in vigoare, de la gramatica la temperatura apei calde. Cea mai mica abatere VA FI PEDEPSITA! Pina si Administratorul e atent sa n-o calce pe coada.

Neobositul-Dimpotriva
Pentru Neobositul-Dimpotriva nu exista disputa irelevanta, scandal prea mic, neintelegere prea marunta. Pentru el toate chestiunile sunt neaparat chestiuni de maxima importanta, arzatoare putem pentru ca sa spunem. Tenacitatea ferma cu care isi urmareste inamicii moleseste si in cele din urma oboseste restul soldatilor. Ferm convins ca argumentele sale sunt solide, Neobositul-Dimpotriva nu reuseste sa inteleaga de ce displace absolut tuturor.

Nou-Venitul
Asezat nesigur pe cunostiinte aproximative despre calculatoare si Internet, atit pe latura tehnica cit si pe cea sociala, Nou-Venitul se balabane-n directii nimerind in locuri. Rareori citeste ghiduri, reguli si-n general e complet inocent de orice forma de eticheta, net sau nenet. Daca-l ataca cineva tactia lui e in general recursul la neajutorare, adesea lesinind sau plingind intr-un colt. Desi Nou-Venitul nu cauta scandal, isi va iesi din pepeni pentru motive uneori perfect opace, lansind atacuri mai degraba amuzante decit eficiente. Majoritatea soldatilor il vor ignora, sau trata cu o usoara superioritate, dar citiva, precum Jegul sau Claunul-cel-Rau se distreaza chinuindu-l. Altii, precum Sfirleaza sau Xenofobul, au un dinte pe Nou-Venit, si-i trateaza balabanelile drept afronturi personale care se cer pedepsite.

Nuliferul
Mediocritatea este caracteristica evidenta (si unica) a Nuliferului, si totusi cuvintul "mediocru" nu reuseste sa descrie complet halul de plictiseala strivitoare care emana din fiinta lui. Nici una dintre frazele Nuliferului nu demonstreaza nici cea mai vaga umbra de intelegere, nici o picatura de umor nu-i ilumineaza conversatia. Evident, cea mai abjecta ignoranta asupra subiectului discutat nu-l impiedica de la a forma si exprima o opinie. Nu-i nici macar capabil sa fie suficient de enervant cit sa justifice banarea de pe site. E un soldat slab in sensul propriu al termenului dat fiind ca nu va cistiga niciodata o batalie, si totusi nici chiar cel mai bine antrenat soldat nu poate rezista contactului prelungit cu un Nulifer de elita.

Obsedatul
Obsedatul este enervant si adeseori deranjeaza pe toata lumea, chiar daca-i in principiu un soldat nevatamator dat fiind ca preocuparile si cunostiintele lui se limiteaza la o obsesie singulara. Se fixeaza pe cite un joc, vedeta, serial de TV, echipa de fotbal - aproape orice, la drept vorbind. Caracterul obsesiv il face foarte usor de recunoscut, dar il inarmeaza de asemenea cu o tenacitate rara. Cel mai binevoitor critic al iubirii Obsedatului primeste la schimb si fara de intirziere o cascada de atacuri. Odata ce-au remarcat sensibilitatea Obsedatului, Claunul-cel-Rau, Trolalau' si Jegul il vor provoca fara mila. Atentie : Oricine poate ajunge Obsedat, dar semnele initiale sunt subtile si pot fi foarte usor neglijate. De exemplu, sariti cam repede in apararea Linux-ului ?

Perversul
Incapatinat si foarte secretos, Perversul nu-i un soldat in sens propriu : pe el nu-l intereseaza nici subiectul in discutie, nici lupta in sine nici victoria, ci pur si simplu vrea sa afle ce culoare au chilotii fiecarui participant.

Piaristii
Piaristii sunt un oponent sinistru si evaziv, care nu iese niciodata la bataie pe cont propriu. Piaristul foloseste in general aceleasi arme si tehnici ca toti ceilalti soldati, singura diferenta fiind ca in timp ce ei o fac pentru ca asa au chef, Piaristii o fac pe bani, in slujba unei entitati care are un interes in problemele discutate. Respectiva entitate poate fi de natura politica, comerciala sau de-a dreptul mafiota, si e responsabilitatea Piaristilor sa puna mesaje care ii sustin si propaga interesele. Spre exemplu, un numar de Piaristi care incearca sa influenteze perceptia publica asupra autorului unui accident rutier soldat cu victime vor incerca sa puna in discutie dreptul internautilor la opinie pe un blog unde se discuta chestiunea in termeni critici, si in acelasi timp vor incerca sa impiedice desfasurarea normala a dezbaterii aruncind insulte si alte obstructii. Prezenta lor brusca si rareori suficient structurata cit sa fie convingatoare e remarcata de la mare distanta de veterani, caz in care are de obicei efecte contrare, radicalizind si soldatii neutri impotriva intereselor stapinului lor.

Plictisel
Plictisel nu se ridica din picoteala decit pentru a imboldi restul participantilor sa fie dom'le mai interesanti - fara sa contribuie niciodata nimic interesant el insusi, bineinteles. Plictisel nu prea are arme la dispozitie, dincolo de afectarea maiestuoasa care-i ingaduie sa pareze un numar de atacuri. Daca se vede asaltat de inamic isi va declara intentia de-a se muta pe-un site mai interesant, dar indeobste va misunav in tacere pina cind trece pericolul.

Plingocea
Desi e uneori de genul masculin, aceasta stare e exceptionala : Plingocea e aproape intotdeauna fata, uneori prepubescenta, mai mereu aliat de incredere al Imaculatei. Tot ce face ea este ca plinge, tare si cu sughituri, in public. Uneori isi tine respiratia si bate maruntel din picioruse. Daca nici asa masuri disperate nu dau rezultate, se va refugia in poalele Guvernantei, de unde va iesi odata ce si-a tras sufletul si-a baut niste apa.

Plutonierul
Plutonierul incearca sa obtina superioritatea in baza faptului ca este sau a fost la un moment dat membru al fortelor armate. Afecteaza manierele cam bruste si stilul fara inflorituri al unui militar de cariera si incearca sa-si intimideze adversarii presarindu-si comentariile cu verbiaj militar si acronime obscure. Incearca sa intareasca argumente slabe reamintind celorlalti soldati ca "el si-a facut datoria fata de patrie" respectiv "si-a servit tara". Uneori va publica imagini cu armament sau alte fierotanii sau cu sine insusi in uniforme si alte accesorii. Plutonierul poate sa chiar aiba o istorie in armata, sau poate fi pur si simplu un ticnit, cine stie. Plutonierul ii uraste pe Putulica, Artista si Fragilina, si in schimb este urit de acestia. Aliatul lui de suflet e Trogloditul.

Poetul-si-Bestia
Zi de zi Poetul-si-Bestia e un participant cordial si binevoitor, care intotdeauna respecta regulile cit si ceilalti participanti la trafic pe autostrada informationala. Un internaut model, pina cind intr-o buna zi o ia razna complet, si se repede sa muste trecatorii. Atacurile lui asezonate cu spume la gura si miscari impredictibile pot pune pe fuga cel putin temporar chiar si cei mai solizi soldati, si adeseori dureaza ceva pina cind lumea-si revine din stupoare si-l ia la verificari. Tranzitiile de registru ale Poetul-si-Bestiei pot sa rezulte dintr-un episod psihotic, sindrom menstrual, o prabusire a bursei, o vizita surpriza a soacrei, o betie in lege sau cine stie...

Popa
Indiferent de care tip particular de absurditate trasa-n poleiala s-a procopsit cu el drept reprezentant, Popa cheama pedeapsa divina asupra toti pacatosilor de pe Interneti, si nu va rata nici o sansa de-a bombani pe tema religiei, in pofida completului dezinteres al tuturor. Popa e fervent si onest, dar rareori contribuie ceva interesant si util, in principal pentru ca nu are ce. Rareori Neobositul-Dimpotriva sau Filosoful se vor ridica sa-l ia la bataie, dar se plictisesc repede datorita obositoarei lui predictibilitati.

Probleme
Probleme are niste probleme, si nu se poate lasa pagubas pina cind nu ai si tu niste probleme. De preferinta aceleasi, daca se poate. Chiar si cind Probleme nu discuta despre ale ei probleme e clar ca ar prefera sa discute despre respectivele probleme. Un fel de evanghelist fara religie, se poate intilni pe toate cimpurile si-n jurul oricaror... probleme. Obsesia ii este de altfel si calciiul lui Ahile : daca problemele ei sunt ignorate se va enerva, va acuza, va condamna, se va ruga si-n cele din urma va pleca.

Profunzime-Maxima
Profunzime-Maxima contribuie afirmatii definitive pe toate subiectele existente, posibile, sau care vor exista in viitor. Problema lui este ca are o profunzime maxima egala aproximativ cu genunchiul broastei, asa ca nu prea are sanse sa reziste intr-o disputa mai serioasa si ca atare atacurile lui se pierd rapid intr-o ceata de termeni obscuri, cuvinte mari, imprumuturi latinesti scl.

Psihoterapeutul
Psihoterapeutul poate fi ingrozitor de enervant si ca atare deosebit de eficient. In loc sa iasa la atac frontal, Psihoterapeutul se va stradui sa mute discutia asupra motivatiilor si problemelor psihologice reale ori inchipuite ale participantilor. Va specula cu toata libertatea asupra personalitatilor, relatiilor, insecuritatilor celorlalti soldati, fara a angaja subiectul real al disputei. Claunul-cel-Rau, Impostorul si Trolalau' adesea poarta masca Psihoterapeutului.

Putulica
Putulica e un tip foarte sensibil, si il enerveaza si-l intristeaza faptul ca restul lumii nu-i la fel de sensibila ca si el. Desi barbat Putulica e feminist declarat, si vegheaza mereu vigilent in apararea celor oprimati. Antagonistii lui traditionali sunt Trogloditul, Claunul-cel-Rau, Capitalistul si jumatate din Ideologi. Datorita personalitatii sale enervante Putulica ajunge deseori in lupta, unde nu prea face mare brinza, in principal datorita ineficientei specifice idiotilor si sensibililor (categorii care pot fi si distincte, sigur ca da).

Purici-in-Brinza
Purici-in-Brinza isi compenseaza abilitatile martiale limitate concentrindu-se pe chestiuni care-s doar marginal relevante in discutie. De exemplu, daca un oponent afirma ca apa ingheata la 0 grade, Purici-in-Brinza ii va atrage atentia ca temperatura exacta depinde de presiunea atmosferica. Daca oponentul ia constanta gravitationala drept zece, Purici-in-Brinza ii va atrage atentia ca e noua virgula opt si ceva, functie de latitudine si altitudine. Dupa umila opinie a lui Purici-in-Brinza, cineva incapabil sa faca diferenta intre 0 si 0,01 e de asemenea perfect incapabil de patinaj artistic. Chiar si daca respectiva chestiune e recunoscuta ca atare drept adversar, Purici-in-Brinza nu poate s-o lase deoparte, ci va reveni la ea obsesiv. Chiar daca-i slab, Purici-in-Brinza e foarte tenace si nu va admite niciodata infringerea. Purici-in-Brinza e un aliat de incredere al Evitalaului.

Pustanul-Adult
Nu orice tinar de pe internet e neaparat Curgol, uneori avem de-a face pur si simplu cu Pustanul-Adult. Pustanul-Adult petrece ore nesfirsite in fata calculatorului si adora sa se joace de-a adultul. Cum pe Internet nimeni nu stie ca esti ciine, si cum lumea nu duce lipsa de adulti ramasi intelectual la virsta primei copilarii, impostura ii iese adeseori. Imaginati-va placerea de-a descoperi, pe un site dedicat sa zicem laturii romantice a vietii, unde v-ati confesat toate suferintele provocate de recenta despartire si ati crezut ca ati gasit un partener care va intelege cu adevarat ca de fapt aveti de-a face cu un tip de-acelasi gen doar ca treizeci de ani mai tinar, si de fapt in clasa a sasea. Sau inca si mai rau, daca intr-o discutie filosofica incercati sa afectati o buna intelegere a lui Spinoza, dupa care descoperiti ca singurul participant pe care l-ati convins citeste cu deosebita placere Harry Potter... Ei, asta este, nu-i un capat de tara acum, adevarul este ca unii Pustani-Adulti pot fi foarte convingatori.

Rebelizda
Rebelizda tine-n suflet adinc ingropata o ostilitate infantila pentru orice forma a autoritatii. In general copiii isi rezolva conflictul asta pina in adolescenta, dar Rebelizda pur si simplu n-a reusit. Administratorii, Guvernantele si oricine altcineva incearca sa tina un minim de ordine si bunacuviinta intr-o discutie ii sunt pur si simplu indigerabili. Spre deosebire marcata de Liderul-Rebel, Rebelizda nu-i atasata nici unei cauze in afara scandalului de dragul scandalului, si ca rezultat rareori va reusi sa produca o insurectie. In cadrul atacurilor ei frecvente dar ineficiente asupra ierarhiei va cita din Biblie ori Constitutie pentru a sustine argumente incoerente. Rebelizda nu citeste NICIODATA regulamentele sau listele de intrebari frecvente, si deplinge cu toata taria orice forma de aplicare a unei reguli drept fascism de-a dreptul.

Regele
Ori prin virtute, calitatea contributiilor, forta personalitatii sau pur si simplu longevitate, unii participanti vor ajunge sa formeze un fel de aristocratie. Chiar daca recunoasterea claselor sociale este adesea tabu, ierarhia e cunoscuta si inteleasa de toti participantii. Desi ineobste Regii ruleazavi cu bunavointa, nu vor tolera impertinente venite din partea pulimii. In general ramin deasupra disputelor minore, dar cind razboiul erupe interventia lor poate fi decisiva.

Scirbosel
Dupa toate aparentele nu exista poanta suficient de scabroasa, imagine suficient de emetica, mizerie suficient de muceda cit sa-l descurajeze pe Scirbosel de la a o distribui cu doua miini si-un picior, ca maimutele. Scirbosel rareori contribuie ceva intr-o discutie, preferind sa adauge diverse vorbe intelepte si legaturi relevante culese din corpolenta lui arhiva. Bineinteles, daca se nimereste pe directia de atac a vre-unui alt soldat respectivul va fi prompt acuzat de-o lipsa a simtului umorului.

Sfirleaza
Sfirleaza stie chestii. Stie aproape orice se poate sti despre Internet si computere, si e oarecum uimit ca tu nu stii. Adeseori incapabil sa se exprime, e in tot cazul foarte temut pentru ca din trei taste iti poate transforma calculatorul intr-o banana, si-apoi ce-ai sa te faci ?!

Sicofantul
Sicofantul e diferit de Si-Eu prin aceea ca-i mult mai preocupat sa o suga bine decit sa participe la lupta. Se va preta la ceva incaierari usoare pentru a atrage atentia Dulaului si altor soldati mai puternici, dar nu se expune niciodata la riscuri prea mari. Desi uneori soldatii il folosesc ca sa pareze un atac, natura lui nesigura si eterna inclinare de-a cauta si gasi un nou fund de pupat il fac un aliat destul de dubios.

Sobolanul
Sobolanul prefera sa atace cu mesaje private in locul abordarii in public.
Atentie : Daca un soldat ajunge sa-l puna intr-o situatie dificila, Sobolanul va publica bucatele bine alese din mesajele private trimise de respectivul. Daca e tras la raspundere pentru violarea secretului corespondentei va insista ca a facut-o pentru ca celalalt soldat il haituia, sau prezenta o amenintare pentru alt soldat, mai vulnerabil, precum de exemplu Imaculata.

Solitarul
Solitarul nu prea iese din casa, si adesea izolarea lui il poate aduce in situatia de-a iesi la lupta strict pentru contact. Compasiunea dicteaza sa nu fim prea duri cu magariile lui, dar totusi Solitarul poate fi de-a dreptul feroce. Chiar si asa, amintiti-va ca bietul de el nu are altceva mai bun de facut decit sa fiarba diverse insulte mai mult sau mai putin imaginate. Atentie : daca este de asemenea si-un Sfirleaza poate raspunde cu diverse forme de asalt informatic, de la spam la ddosvii.

Sopirlita
Sopirlita face pe mironosita, si evita cu multa grija orice fel de conflict in public. Cind se simte calcata pe coada insa va trimite atacuri viguroase exclusiv catre soldatii de aceeasi opinie cu ea pe canale private, incercind sa influenteze rezultatul bataliei. O manevra tipica pentru ea e sa publice "din gresala" un text critic dar ambiguu, precum "Draga Marioara, vezi ce vreau sa zic apropo de tipul asta ?" sau "Ioane, ai vazut ce-a zis Gheorghe ? Nu mai e nimic de adaugat!". Daca-i scoasa la raport va protesta (nesincer) ca ar fi publicat din gresala, ca mesajul nu era destinat publicului, ca context si blablabla. Intentia Sopirlitei este sa cistige un avantaj tactic lasind impresia ca tabara ei e pe cale sa primeasca intariri extraordinare care-s tocmai dincolo de orizont. Chit ca toata chestia-i cam transparenta pentru soldatii veterani, tacticile ei pot inmuia atacurile luptatorilor mai putin experimentati.

Strabunii
In vremurile stravechi Strabunii se preumblau printr-un paradis internaut compus din discutii cu cap si coada sustinute elegant intre participanti inteligenti si cultivati, dar in ultima vreme s-au cam retras in colb de cronici. Azi rar mai vezi unul, si destui internauti au ajuns sa se indoiasca de chiar existenta lor. Avind acces la secretele veacurilor, Strabunii sunt niste soldati extraordinar de puternici, stare de fapt pe care veneratia de care se bucura o amplifica semnificativ. Soldatii care taie un Strabun in lupta nu vor cistiga glorie, ci vor primi in loc dispretul si inamicitia intregului site, sau in cazuri mai grave ale intregului Internet.

Tirfulita
Tirfulita nu poate rezista nici unei porcosenii. Ca atare, deverseaza mari cantitati de bancuri neamuzante (da' macar cu pula-n ele!) si alte cochonerii. Tirfulita reuseste intotdeauna sa faca o referinta la pula, pizda sau pulanpizda indiferent de subiectul discutiei sau alte circumstante. Tirfulita ignora cu hotarire orice femei si flirteaza cu fiecare barbat, adeseori laudindu-se cu un iubit sau sot care-i satisface expert apetitul sexual de-a dreptul vorace, desi in general participantii la discutie deduc ca zisul nu exista in realitate. Daca un soldat o ataca, Tirfulita ii va pune sub semnul intrebarii orientarea sexuala sau dimensiunea penisului. Atentie : Tirfulita poate foarte bine fi un barbat.

Trogloditul
Trogloditul pare sa fi iesit din ceturile Timpului neafectat de evolutia omului. Complet lipsit de orice fel de contact cu starea la zi a politeii, Trogloditul si-a construit un fel de filosofie personala pe care-o numeste "traditionalista" dar care-ar fi mai propriu descrisa drept "bigotism narcisiac". Locul femeii e in bucatarie, al tiganilor in Pakistan, al politicienilor pe rug, al sefului in ocna, al vecinilor la taiat sare si asa mai departe. Agitatia lui agresiva sperie uneori soldati mai timizi. In lupta insa Trogloditul isi pierde usor controlul si atacurile lui degenereaza in monolog. De dragul distractiei Putulica, Probleme, Iliescu si Claunul-cel-Rau il biziie intentionat pentru a-l aduce la furie maxima.

Trolalau'
Trolalau' doreste un raspuns, ORICE raspuns, si va freca nervii tuturor cu plingeri, injurii, complimente si alte bucatele inflamabile in speranta ca cineva, ORICINE, va musca momeala. In general e nevatamator, practica un soi de eliberare dupa capturare. Chiar si asa poate distruge echilibrul delicat al unui site. Odata ce utilizatorii il repereaza tind sa inceteze hranirea, si Trolalau' se vede nevoit sa se mute mai la deal.

Tiganul
Tiganul e un soldat relativ puternic, care isi foloseste originile etnice pentru a debalansa argumentatia adversarilor. In anumite zone ale dezbaterii abordarea lui este bineinteles perfect legitima din punct de vedere logic, chiar daca uneori Tiganul depaseste marginile respective. Impostorul il va impersona ori de cite ori are ocazia, toti soldatii fiind oarecum sensibili la puterea lui. Putulica in principal e foarte vulnerabil.

Tinta
Tinta e tipul in care trage toata lumea. In genral si-a facut-o cu mina lui : poate fi un cioligau cunoscut pe un forum de jocuri, un conservator intre socialisti, un utilizator de windows intre mactarzi, sau chiar un barbat neefeminat intr-un forum pentru cosmogagici. De ce se pune Tinta in situatii atit de dubioase e neclar, da' el pare complet naiv asupra pericolelor. Cind soldatimea se dezlantuie asupra lui reactiile ii ies in general din paleta "Hei, ce aveti cu mine ?" sau "Ce-am zis!". Tinta se prinde uneori, intr-un final si-si cauta de treaba prin alte zari. Nota : Tinta e adesea o vitala valva de siguranta pentru diverse presiuni acumulate pe site, asa ca daca este distrus o noua Tinta va fi repede aleasa. Tinta este de asemenea una dintre deghizarile iubite de Trolalau si Claunul-cel-Rau.

Urangutanii
Urangutanii populeaza in general site-urile academice, tehnice sau de nisa. Nou-venitii in general intra in discutie pentru ca au descoperit (cred ei) ceva chestie deosebit de noua si nemaivazuta. In afara cazurilor in care site-ul abia se naste, respectivele considerente au fost deja considerate, pe larg. Asa incit in loc sa fie primit cu bratele deschise, Nou-venitul se vede nevoit s-o rupa la fuga din fata unui baraj de obiecte maronii de consistenta indoielnica zburind in directia lui.

Viespile
Un cuib de Viespi e aproape imposibil de detectat. Cind viitoarea victima se nimereste sa le deranjeze Viespile ies la atac intr-un nor care-l invaluie pe nefericit din toate directiile. Luate rind pe rind sunt irelevante, dar datorita volumului nesfirsit de intepaturi chiar si cei mai solizi soldati sunt siliti sa se retraga. Atentie : Doar cei cu inalte scoli de apicultura la activ isi pot permite sa incerce a confrunta Viespile, si chiar si asa au a se astepta la citeva intepaturi dureroase.

Xenofobul
Xenofobul e in general un veteran care considera siteul drept proprietatea lui privata. Xenofobul priveste orice nou venit drept retardat mental si probabil criminal, asa incit se manifesta intotdeauna suspicios si condescendent. Xenofobul va iesi la atac cu furie daca un Nou-Venit isi permite orice observatii critice despre site, sau chestioneaza consensul.

Zundarab
Zundarab este... arab. Sau turkmen. Sau chinez. Sau hawaian. In tot cazul chinurile la care supune topica obisnuita a frazei, acordurile subiect-predicat nu pur si simplu gresite, ci aparent realizate cu ajutorul unei prese mecanice il dau imediat de gol drept strain de limba romana. Zundarab intra in discutie cu cele mai bune intentii : poate fi casatorit cu un localnic, sau doritor sa calatoreasca prin Romania, sau sa invete limba, sau chiar sa schimbe idei pe un subiect anumit. Asa cum v-ati astepta, malapropismele si restul cortegiului de abuzuri lexico-lingvistice atrag imediat focul Claunului-cel-Rau si Jegului - ba chiar Gramaticul poate interveni. La inceput, Zundarab incearca sa se apere cu bolboroseli inepte, dar pe masura ce inamicii il string in corzi isi pierde calmul. Uitind si putina romana pe care-o cunoaste, se lanseaza in riposte furibunde pe calapodul "nu acum opresti te trebuie prost motivind" si asa mai departe, ceea ce produce amuzament chiar si intre soldatii pina acum neutri. Daca Fat-Frumos, Putulica sau altii ii sar in aparare, Zundarab ii va rasplati cu gratitudine si loialitate de catelandru. Atentie : Impersonarea lui Zundarab e o distractie favorita a Impostorului si a Trolalaului.

———
  1. Care-a avut un larg ecou, cel putin aici, punind in miscare proiecte de studiu si documentare precum culegerea si publicarea primei editii din Curiosul Pedepsit de I. L. Caragiale online, ducind la recuperari de texte remarcabil de aplicabile astazi, la o suta de ani de la publicarea lor originala si asa mai departe. []
  2. Iata ca au trecut cincizeci de ani, o jumatate de secol, de la primele incercari ale lui D Watts Davies, si iata ca in curind vom sarbatori 50 de ani de la ARPANET. []
  3. Cuvintul hub inseamna in limba engleza centru, in sensul in care o gara e un hub de transport. In contextul concret noteaza un element al infrastructurii de P2P (o metoda de-a transfera fisiere diverse [cvasi]anonim pe Internet). []
  4. Numit astfel in locul unor alternative mai banale precum "Anonimul" in memoria unui participant de la inceputuri pe Trilema care rezista de ani si ani de zile celor mai pricepute incercari de a-i stabili identitatea. []
  5. Termenul englezesc este "to lurk", care inseamna literalmente "a misuna" la origine, dar in urma utilizarii pentru a descrie comportamentul utilizatorilor care citesc fara sa contribuie a ajuns sa domine sensul principal - un proces asemanator celui prin care a trecut cuvintul "spam", la origine un tip de conserva din carne de porc. []
  6. Conduc, bun ? Bine ? :D []
  7. Vine de la Denial of Service, care-i un mod de-a impiedica accesul altora la resurse pe Internet. []
Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

49 Responses

  1. androidul asta e un fel de socrate sau cum

    meh, tl;dr. m-am oprit din citit cam pe acolo.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 21 October 2011

    Este vreme.

  3. meh, merge mai bine pe site-ul original.

    si mircea unde intra?

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 21 October 2011

    Pai ce, aia io sa stiu ?

  5. misto spam in inbox pe fain

    From: HailaBord
    Sent: 2011-10-19 06:06:30
    Subject: Cele mai frumoase povesti despre Romania
    message: Salutare, Freud! Hai la bordul celor mai frumoase povesti despre Romania: http://hai-la-bord.blogspot.com sau http://www.facebook.com/hailabord Pe curand!

  6. http://ro.linkedin.com/pub/anda-stanciulescu/33/51b/157

    Anda Stănciulescu
    administrator blog: hai-la-bord.blogspot.com
    e-mail: anda.stanciulescu@gmail.com
    telefon: 0768.45.00.53
    ________________________________________________________________-
    mda, alta marketista. muriti in chinuri.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Friday, 21 October 2011

    Pfoai noa spune tu ce cacanari.

  8. ce are fainul ala bai de-mi da poza cu ceasca, lol?!

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Friday, 21 October 2011

    Am facut umpic misto da' ineptii astia nu s-or prins niciunul, ca erau prea ocupati cu datu' din gura lolz.

  10. @Freud: fii bă mai sociabil că de aia se cheamă social media.
    Ce de recomandări cu numărul de telefon la vedere are domnișoara.

    @Mircea Popescu: tu ar trebui să apreciezi faptul că a făcut campanie pentru PNL.

  11. Are stapan si e tiganca, nu mersi.

    Social media e un paravan pentru hello mai neim pizdt anonima-sa 220 kg anti-social, laba, etc.

    Defapt toti aia care dau like pe facebook la chestii dau complet dampulea si pe datele alea se fac statistici, care se vand.

    Ceea ce pentru mine e frauda.
    Asta si faptul ca cei din social media au salarii mari care nu reflecta munca reala(munca, lol, stat degeaba), cresc numarul de "facultati" sau garsoniere private, titluri tampite si uneori mai fac si evaziuni fiscale prin call-centere cu contracte false de asa-zise jumatati de norma.

    Dupaia spune UE ca hell yeah prea multi cu facultati si standard e master, criza herp derp.

    Acuma licenta se numeste diploma. Si chiar ma bucur pentru aia 20% dintre spanioli care n-au de munca(cel mai grav in UE) pentru ca sunt toti cretini care au facut cursuri vocationale si facultati scurte de administratie, informatica si alte balarii.

    Dupaia herp derp ne fura romanii si africanii piata muncii. Da lol, ca nu mai munceste nimeni in agricultura si mancati salate si fructe din saheri & magreb.

    Francezii au cam aceleasi probleme care cheama la politehnici romani pe proiecte si erasmus ca la ei e cam moala cu fizica, matematici, etc. Prea grele pentru fuck the sistem si parkour.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Friday, 21 October 2011

    @Cristian Mi se si rupe mie.

    @Freud Bre auzi, da' tu ce facultate de astrofizica moleculara ii fi facut ?

  13. Hatere.
    Hai ca oricum esti de acord.

    Apropo de care chestie, lol, discutam zilele trecute cu un pseudofizician(profesor) cum ca slujba suge dat fiind ca nu aduce satisfacii si ca s-a pacalit cu propaganda comunista ca o sa ajunga cercetator in fizica.
    Cica s-ar fi apucat de filozofie.

    Si ajungem la Mirtia care-i cam pe dos. Filozoful cu constanta plank, lol.

    De unde iesiti fratele meu.

  14. Urangutanii populeaza in general site-urile academice, tehnice sau de nisa. generally populate academic, technical or special interest forums.

    astai test sa vezi daca citeste cnv toata poliloghia?

  15. Vezi sursa.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Friday, 21 October 2011

    Nu neaparat, da' imi place cum pui problema.

  17. Io sunt curios unde ma baga pisihologii poolimediei. Gen/tip/categorie sau ce vor sa fie astea.

  18. Munca, nene. Auzi, pai acu' fa un joc, sa ne mai ridem si noi. Io-ti designez meclele, facem bara-bara :)

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Saturday, 22 October 2011

    E o idee, baga mare zic.

    Da; nu te inspira dupa originale ca-s urite si netalentate majoritatea.

  20. 84 de personaje - cam in trei saptamani le fac, daca am chef. Facem un joc de carti ? Cam multe totusi. Ia lanseaza un concurs de idei.

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Saturday, 22 October 2011

    Hmm...

    Poate ar merita facut un nou joc de carti.

  22. Anonimosu`s avatar
    22
    Anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Saturday, 22 October 2011

    Hahaah

  23. mmh you're wrong, Darius loves me.

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Saturday, 22 October 2011

    Cause Darius, he loves you, and he knows you're right...

  25. da ba si linkuri catre textul original in engleza, la fiecare.

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Monday, 24 October 2011

    Pentru ca de ce ?

  27. ca sa comparam traducerile cu originalul

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Monday, 24 October 2011

    Mi-i lene sa pun eu o suta de link-uri numa' pentru ca ti-i lene tie sa selectezi din ceva meniu. Or sta si necomparate, nu arde.

  29. Am citit toate alea in engleza inainte sa termin tot articolul tau. Dar ti-ai mai scos tu chestii din buzunar prin titlu si traducere.

  30. A la dAImon, asta-i test? "Piaristii sunt un oponent" Ca dupa aceea treci iar la singular in fapt, deci inteleg ca nu e grup.

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Saturday, 29 October 2011

    Nu am inteles intrebarea. Russia este un oponent ?

  32. nu, Rusia e o tară.

    sau ţară?

  33. @Mircea Popescu Pai om bun, sunt un oponent daca ii iei ca si grup. Dar in fapt nu-i iei ca grup, ca de aia ziceam ca treci apoi iar la singular. Iei acolo doar ca o varza si murata pe deasupra. In prima fraza sunt Piaristii oponent asa cu totul, deci actioneaza se presupune impreuna. Dupa care in fapt, citind mai departe, s-ar zice ca nu, sunt in fapt oponenti, pentru ca ei actioneaza separat. Deci cum?

  34. Mircea Popescu`s avatar
    34
    Mircea Popescu 
    Saturday, 29 October 2011

    @dAImon Ca bine zici.

    @Diana Coman Pai ca si Russia si rusii-n razboi. Zi-mi tu, ca io nu stiu mai bine de-atit, limba-i ambigua.

  35. mey, pune si tu un .php pe care sa pot urmari latest comments ca pe fain, ultimele 200-300 gen .. am cautat de-am prostit unde comentasem acu' 3 ore. like, wt, 3 ore?!

    i blame [critic] for his [limbarniţă].

  36. Pai e.

  37. polimedia.us/fain/live ??!?!

  38. Mircea Popescu`s avatar
    38
    Mircea Popescu 
    Sunday, 30 October 2011

    @dAImon Poate ca ar fi o idee... da' sa stii ca zisul n-o prea comentat azi, nu-i tocmai el de vina.

  39. Mda.

  40. Tare. În plus tema e bogată, se pretează la reinterpretări, la parodii... :)

    O observaţie: ddos vine într-adevăr de la denial of service, adică dos, şi înseamnă distributed denial of service. Diferenţa faţă de dos este că se realizează de pe mai multe IP-uri fiind cu câteva ordine de mărime mai puternic.

  41. Mircea Popescu`s avatar
    41
    Mircea Popescu 
    Sunday, 30 October 2011

    Apai intr-adevar.

  42. Intai ar fi de decis daca totusi e termenul la plural pentru "soldat" (deci Piaristul, nu Piaristii). In fapt la asta imi pare ca fix asta e problema, ca arata ca si cand oscilezi intre ele: o fraza cu piaristii, una cu piaristul si tot asa. Pana la urma de ce n-ar trece totul in singular, ca nu pare sa fie o chestie anume de grup? Adica:

    Piaristul e un oponent sinistru si evaziv, care nu iese niciodata la bataie pe cont propriu. Piaristul foloseste in general aceleasi arme si tehnici ca toti ceilalti soldati, singura diferenta fiind ca in timp ce ei o fac pentru ca asa au chef, Piaristul o face pentru bani, in slujba unei entitati care are un interes in problemele discutate.

    Alternativ, daca preferi pluralul, as pune totusi totul la plural ("Piaristii sunt oponenti sinistri si evazivi....") din acelasi motiv, ca nu e vorba de un "atac al piaristilor" concertat. Ori este?

  43. Bre, voi in loc sa (va) identificati pe-aci, o dati in traduceri si gramatici.
    Eu am identificat asa: Artista= Mitzaaaaaaa! (vedeti concursul de laudat blogeri) :))

    Ajuns cu citania pana la "Cibergemenele", am dat scroll, sa vad cand mai e paba se termina, ca ma plictisisem si, vazand cat mai este, m-am plictisit mai rau. In consecinta, am stabilit sa reviu mai incolo.
    A.. am staruit ceva timp in dreptul semnului "I", sa vaz daca scrie ceva de adevaratul meu nick -"Invincible" :D

  44. Mircea Popescu`s avatar
    44
    Mircea Popescu 
    Monday, 21 November 2011

    @Morom3t3 Vezi daca o freci aiurea pe Internet in loc sa citesti ce conteaza cu acribie ? Ratezi chestii. Spre exemplu
    http://trilema.com/2011/carnaval/
    si
    http://trilema.com/rezultatele-carnavalului

  1. Soldatii Internetului pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    In engleza chestia se numeste RFC, ceea ce inseamna Request For Comments. In romana nu se cheama nicicum. Inca....

  2. [...] lucrind cu sudoarea fruntii intr-o gramada de servetele (pentru sudoarea fruntii) la traducerea ghidului lui Mr. Reed. (Pic related, sau cum se spune in blogosfera [...]

  3. [...] confirma destul de amplu presupunerile de la care am pornit cind m-am apucat de nebun sa traduc ghidul respectiv : lumea nu-si pune in general metaprobleme, preferind sa interactioneze cu virtualitatile [...]

  4. [...] muncit sa traduc Internet Warrior Guide ala, dupa care m-am apucat si-am organizat concurs, unde am mai muncit o tura (sa-l concep, sa-l [...]

  5. [...] Despre Bunatate (recently also available in English, as Talent Triumphant, or : On Empathy) -- and quite visible to the tiny group of remaining Romanian intellectuals (irrespective of their headcount, we're not [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.