Encomiasmul romanesc
Am inteles, suntem in continuare o natiune eminamente fanariota, ca ne-o trebuit unire cu "tara". Ceea ce inseamna eminamente bizantina, ceea ce inseamna ca mnoa, encomion.
Pe mine ma scoate din toate rabdarile. Sa procedam cu aplicatiune, ca sa ne intelegem :
Leo nu era doar cel mai valoros critic roman de film, ci o personalitate culturala complexa, cum rar mai gasesti azi. Avea o combinatie de cultura solida, inteligenta, umor, stil, dandism si fronda care putea fi fermecatoare, dar si letala pentru cei cu care nu era de acord.
Scirt. "Cel mai valoros" ? Ia uite frate, nici n-am stiut ca se pune problema de-a afla care-i "cel mai valoros" critic roman de film pina astazi. Cind, dintr-o data, problema nici macar nu se mai pune, ca aparent nu mai e nevoie, avind rezultatul gata : Serban! De ce ? C-o murit! Fantastic.
Daca anul viitor pe vremea asta moare Gorzo (Doamne fereste), in ziua aia va fi Gorzo "cel mai valoros" critic roman de film. Chit ca intre ziua de azi si ziua de anul viitor nu s-a pus niciodata problema de-a afla cine-i "cel mai valoros" critic roman de film. Iar daca moare Paunescu ghici cine-i cel mai valoros poet... mnu, ca ala deja e stabilit, e ocupat locu' (pentru vecie, evident), da' ghici cine-i al doilea cel mai valoros poet roman ? Brusc s-a gasit perechea desperecheatului aluia de Eminescu. De ce ? C-o murit unu', si noi asa facem cind moare unu', dam dintr-o mie de viori.
Ce pot spune cu certitudine, din discutiile purtate aici (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8) cu cel-mai-valorosu' este ca n-avea nici intr-un caz "o cultura solida", ci dimpotriva, o cultura facuta pe bucatele, sau ca sa citam din Eminescu astaaa, Caragiale (scuzati c-am confundat celmaimarepoet cu celmaimaredramaturg da' incep la fel, bine ?) :
O dată cu ieşirea de la Fialcowsky, care numaidecât s-a desfiinţat şi el ca şi Brofft, eclesia capuţinistă a trecut din perioada clasică în perioada politică: de la revelaţiune la apostolat. Iată-i... La orice masă de la berării, birturi, cafenele, dacă sunt trei muşterii, unul desigur este un intelectual. Ce face el, omul ales, alături cu cei doi profani? Îşi îndeplineşte misiunea: propagă, luminează, vulgarizează. Sunt chelneri cari, după cât au prins pe apucate din dezbaterile şi conferinţele intelectualilor, pot face marţ pe un profesor de universitate, mai ales dacă l-or lua repede.
Pe scurt, Serban era un tip obraznicut care mai prinsese si el pe ici-pe colo cite ceva din apucate. Asa ca lasati-ma cu cultura solida, ca uite c-o murit Marino si nimeni n-o observat ce cultura solida avea ala, napircilor. S-o petrecut Anania si nimeni n-a remarcat cam ce cultura solida facuta din fier-beton are Patriarhu' Ciubota, mizerabililor. Nu ma obositi cu cultura solida aplicata in contumacie pe orice ciulin de Baragan, chiar nu-i cazul.
Leo nu se ferea sa spuna ce gandea - lucru care l-a facut antipatic unora. Cu atat mai bine. (In liceu prefera sa fie antipatic decat genul culant.)
Nu stiu despre altii, daca le-o fi fost antipatic au ba, si din ce motive, ii priveste pe ei sa spuna, dar mie sigur nu mi-a fost antipatic pentru ca "nu se ferea". Nu cu feritul avea probleme cetateanul, in binomul ala.
A murit un trol. Mai sunt destui. Asta-i tot.
PS. Motivul pentru care oamenii cu cultura solida nu mor in Romania, ca-s ei Shaw sau Cioran n-are-a face cu aerul cel din atmosfera, ci cu aerul cel din capul locuitorilor, care le tine loc de cultura solida. Precum si de orice altceva.
PPS. Cancer "limfatic" ? "O boala incurabila" ? Mai frate, ne da cultura stolida afara din secolul XIX azi miine.
Saturday, 9 April 2011
de data asta aș vrea să nu-ți dau dreptate,
însă...
Sunday, 10 April 2011
http://en.wikipedia.org/wiki/Monsieur_Chouchani
Sunday, 10 April 2011
@ana Pai nu-mi dai data viitoare, facem noi sa fie bine :p
@F Hmmm. Ce-i cu el ?