Cercetatori si predicatori.

Friday, 06 March, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Statele Unite prezinta o intelegere foarte originala a democratiei in ce priveste chestiunile culturale. Nascute fara o cultura proprie, dintr-o vointa mai degraba politica decat identitara, si prea de curand pentru a fi avut vreme sa-si aluvioneze o cultura proprie din imprumuturi externe, se afla intr-o situatie absolut nefericita. Aceeasi vointa politica le impiedica sa devina un satelit cultural al vre-unui pol real pana cand ating maturitatea intelectuala care sa le permita dezvoltarea unei culturi proprii (aceasta solutie a fost chiar si incercata, fata de Franta, fara succes).

Aceasta stare de vid da nastere, cum de altfel ne-am si astepta, unei pleiade de non-valori, ridicate momentan de valurile tulburii ale rigolei, si coborate prompt la loc. Mai stiti astazi cine e Jimmy Swaggart ? Jerry Falwell ? Aceasta stare de dute-vino, generalizata, se altoieste usor pe ideea unei egalitati intre oameni de sorginte mai degraba socialista, cu vechi radacini acolo, dand nastere unui siderant relativism cultural.

Pentru mintea americanului mediu, si pentru mintea Americii in egala masura (si programatic, si practic), balmajelile unui oarecare Smith, care a primit visita sfantului Moron si a gasit niste tablete de aur scrise in limbi ce nu le cunostea (ceea ce nu l-a impiedicat sa le traduca), plasate in mod foarte convenabil in spatele casei lui, la fel cu balmajelile unui oarecare Hubbard, despre Xenu si bombe atomice folosite cu miliarde de ani in urma etc, sunt tot acelasi lucru, la acelasi nivel si de aceeasi natura cu balmajelile unui oarecare Petru, ale unui oarecare Pavel, si ale unui oarecare Aquinas, ceva yurpeani de-ai alora. Toti trei, la pachet.

Sigur, eu nu pot decat sa admir capacitatile cognitive si de alte naturi ale gainarilor si sarlatanilor marunti ce populau fara discriminare inchisorile si barurile mandrei locatii, in stare pasamite sa refaca parcursul intelectual a mii de ani in cateva saptamani, tot asa cum nu pot decat sa admir onomastica utilizata de autorul - absolut divin - al acestei farse. Mai pot si sa rad. Pentru ca trebuie sa recunoasteti, profetul Smith si inspiratul Hubbard sunt niste nume absolut demne de Caragiale, ori el de ele.

Situatia asta nefericita, pe care am putea-o numi a nu-si vedea lungul nasului la fel de bine cum am putea-o numi a naviga fara busola este totusi departe de a ramane o simpla ciudatenie fara efecte practice. In timp ce eu ma amuz copios, ei, bietii, sufera, la cel mai propriu mod, cu ochii aceia umezi ai cainelui care nu intelege ce-l doare.

Doua exemple, simple de tot, cat sa ne edifice : Dupa 13 ani in care copii au fost invatati in scoli "Abstinence only sexual education", adica, dupa 13 ani in care copiilor li s-a facut educatie sexuala care consta in "Sa nu te futi!", 24 de state cedeaza si revin la educatie sexuala care sa constea in, culmea groazei, chiar educatie sexuala. In acesti 13 ani, incidenta bolilor cu transmitere sexuala, a sarcinilor nedorite la adolescenti, a diverselor crime si comportamente asociale legate de sex au fost mai aproape de Africa neagra decat de Europa, in Statele Unite.

Cine le va da inapoi acelor oameni sangele, lacrimile si vietile lor ? Cine le va spune, din 3 nenorociti, 2 au fost nenorociti de Dumnezeu si al treilea de noi, ceilalti oameni, pentru ca suntem cam prosti, asa ? D-le Johnson, dumneavoastra ati fi putut duce o viata normala si ferice, dar noi, intrucat nu reusim sa diferentiem intre o prostie ridicola si o credinta religioasa, v-am oferit in loc un mic infern.

Banuiesc ca nimeni. O persoana careia ii vom spune Beatris spune intr-un comentariu

Suntem impotriva exceselor care apar prin unele clinici “elitiste” de peste ocean, doar din dorinta de autoslavire a unor medici care fac din cercetare un simplu instrument pentru hranirea propriului ego.

Stiti de ce fac medicii astia "elitisti" cercetare pe spinarea oamenilor in felul asta ? Pentru propriul ego ? Poate, am putea spune si asta. Dar eu prefer sa spun ca o fac asa pentru ca altfel n-au cum. Nu au cum. O minoritate dementa si inculta, sprijinita de o orbeala absolut rusinoasa si un relativism tamp, a reusit sa blocheze cercetarea stiintifica. Asa incat, un doctor competent are de ales intre acest zis "elitism" si renuntarea la profesiunea lui. Tineti minte cum merg lucrurile astea ? Cred ca tineti. Sper ca tineti.

Cine le va spune bietilor "eliti" ca da, stimate, uite, am facut cercetare pe trompele si ovarele tale, pentru ca altfel nu putem face, pentru ca "nu-i moral" vezi doamne sa aflii adevarul, in zilele noastre. Asa a decis statul Smithilor si Hubbarzilor, inainte sa-l vada macar la chip.

Si sub khomeinica obladuire a lui Smith si Hubbard, America a ajuns un gunoi plutitor in intregul ei, incapabila sa tina pasul cu cercetarea zilelor noastre in domenii cheie, ca doar alea-s lucrul ghiavolului. Cum a fost, de altfel, stiinta, dintotdeauna.

Category: SUA care este
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

16 Responses

  1. selfhelp`s avatar
    1
    selfhelp 
    Friday, 6 March 2009

    frumos spus; sa speram ca viziunea lui obama va schimba cu adevarat aceste lucruri.

  2. off the record: In ideea ca te-ar putea interesa: citeam revista Dilematica nr 34 din martie si am dat peste un comentariu la adresa ta si a blogului tau! :) Nu-i de bine da nah - ma gandeam ca poate esti curios ce s-a scris, asta in cazul in care nu ai vazut deja! :)

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Friday, 6 March 2009

    N-am vazut, daca nu scrie asa de mult fii tu bun si scrie aici ?

  4. Scrie asa :

    Multi ciudati pe lumea asta - si cei mai multi dintre ei isi fac bloguri ca sa-si bata-n cuie ideile fixe. Unul care-si spune "Trilema" (si care a facut o fixatie din a ataca redactorii si colaboratorii Dilemei vechi - deocamdata, in ordine cronologica, pe Andrei Pippidi, Iaromira Popovici si Andrei Gorzo), era foarte mirat ca "vre-o" si "vre-un" nu se scriu corect asa, oricate tumbe ar face gramatica limbii romane mereu remaniata...Cum se poate dialoga rezonabil cu asemenea specimene? Ma rog, tot e bine ca-si varsa naduful in tarcurile (= blogurile) lor, in loc sa-l deverseze prin alte locuri publice. Altmineri, nimic nou sub soare: de ce sa n-avem si noi monsieur Homais-ii nostri?

    Semneaza Alex Leo Serban

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Saturday, 7 March 2009

    Lol auzi colea, Homais. Copiii de 16 ani iti vor da exemple din WoW, copiii de 22 din Doom si copiii de 40+ din Madame Bovary, careia i-au citit cliffsnotele, si asta se considera a-l fi "citit pe Flaubert", tot asa cum faptul c-or citit jumatate de "Ana Karenina" intr-o editie foileton in ceva glossy se considera la pisi de fite drept "citit clasicii rusi". Si asa ajungem o tara de Bouvard&Pecuchet. Neterminata, cum ar veni.

  6. Are Dilemateca circulatie intr-o luna cat Trilema in 16 ore?

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Saturday, 7 March 2009

    Posibil sa nu.

  8. si mircea badea face rating :)

    ps ceci explique cela: postarea anti-dilema nu e decit o retaliere la notita din dilemateca...
    vivat blogareala de(z)ontologica & cititorii ei la fel de culti k ea!

  9. Hopa ca-i cu deontologie, pazea.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 11 March 2009

    I-auzi drace, s-o fi invartind lumea asta in jurul tau si-or uitat sa-i spuna si lui Galileo saracu, il mai scuteau de-o bataie.

  11. hm, uite nivelu celor care au tupeu sa critice dilema... pffft!

    ps 'mircea popescu' a luat cunostinta de notita din dilemateca simbata, 7.03, si duminica, 8.03, s-a pus sa scrie 'semne rele anul are' = anti-dilema??
    LOOOL
    (k sa nu mai spun k se poate citi si 'semne rele = anulare'! :) )

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 11 March 2009

    Pai vezi ca daca stai si te gandesti ai sanse sa te prinzi ? (Plus ca daca ai gandi inainte sa vorbesti, nu ai apuca te faci de ras vorbind).

    Mircea Popescu a cumparat Dilema #264 joi, Martie 5, a citit-o pana pe sambata, dupa cum a avut timp si drum cu trenul, zvarlind-o de cateva ori cu groaza, crezand ca pusese mana pe Adevarul din gresala, si-a scris duminica despre cum au sarit oamenii rechinul.

  13. wishful thinking, eh

    ps i can only sit back & wait (gleefully!) cum o sa va rupeti hainele dp voi, k pensionarii la vanghelioane, in cursa pt 'citi bloggeri vor ramine in the SHORT run' ;))

  14. America, America, strugurii acrii. In Ro avem BOR si armada de seminaristi cu tuleiele abia date pe obraji care ne invata "Măiestrie şi strălucire divină în biosferă"-manual de biologie ca Darwin este un dracu' pe pamant.
    Ca sa parafrazez un clasic in viata: "Si sub khomeinica obladuire a BOR-ului, Romania a ajuns un gunoi plutitor in intregul ei, incapabila sa tina pasul cu cercetarea zilelor noastre in domenii cheie, ca doar alea-s lucrul ghiavolului. Cum a fost, de altfel, stiinta, dintotdeauna". Suna cunoscut?
    PS.
    Miliardarii aia d'adevaratelea isi dau parte din avere pentru si pentru cercetare si stiinta medicala in pofida Lu' Xenia s.a.. Oare ortodocshii nostri milardari? Just askin'.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Saturday, 7 August 2010

    Maiestrie si cee ?! La asta tre' link neaparat, sa mai rada si gura noastra.

  1. [...] pot spune cu certitudine, din discutiile purtate aici (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8) cu cel-mai-valorosu' este ca n-avea nici intr-un caz "o cultura solida", ci [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.