De fapt, de ce nu folositi voi linux ?

Wednesday, 08 June, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Chit ca-s pe Debian dinainte sa se auda de Sarge, sau cum ie expresia impamintenita "dinainte ca Sarge sa fi fost macar un licar in ochisorii parintilor lui" (si Klecker inca mai sufla), nu-s neaparat tipul de utilizator militant, poate c-ati observat.

Adica, am scris contra minciunilor Windows, si jegului din niste oameni care aspira sa fie formatori de opinie, care aspira sa fie cititi si eventual respectati dar sunt dispusi sa minta cu o seninatate si-o neobrazare absolut siderante, cel putin pentru partea asta de lume. Si-am injurat linuxistii de-un anume fel cu patos pe undeva cind m-or enervat odata, da' nu mai gasesc acum pe unde-i articolu' cela, sa-i dau link. Daca-si aminteste cineva, ziceti la comentarii. Si-am facut recomandari de bun simt apropo de trecerea la opensource, sau descatusarea in masura posibilului din mizeria Microsoftului. Da' cam atit.

Totusi, nu-i neaparat rezonabila sau echilibrata atitudinea, mi se atrage convingator atentia. Adica, dupa ani de zile, n-ar fi poate cazul sa tratez problema asta ? Banui c-ar fi.

Ca atare, dragi cititori, am o intrebare simpla : 95%+ dintre voi folosesc Windows. Nu va intreb de ce, ca stiu : asa era, asa e, e mai simplu, alea. Da' va intreb de ce nu folositi voi linux ? Ati incercat ? Ia, hai sa incercam impreuna.

In primul pas, mergeti aici : Download Ubuntu. Alegeti 10.04 recomand eu, e versiunea stabila si se bucura de Long Term Support. Aveti un download de vreo 6-700 de Mb. Pe urma, puneti-l pe un CD, sau pe un stick USB (in care caz, luati si USI de la pendrive, e util in general cind aveti ceva de instalat pe un stick, sa nu mai ardeti CD-uri).

Dupa care boot de pe stick sau cd, si gata. Puteti rula sistemul direct de pe stick, sa vedeti cum functioneaza, fara nici un fel de probleme. Cind v-ati relaxat (sau mai probabil, odata ce v-ati indragostit), instalati-l. Tineti cont ca are nevoie de doua partitii, una ext4 pentru sistemul de operare, care ar trebui sa fie de pe la vreo patru giga in sus, si una pentru swap, de la un minim de doi giga pina pe la de doua ori cit RAM aveti instalat, da' nu treceti de vreo 8 (sau 16 pe sisteme monstruoase).

Eu cred ca veti ramine usor socati de usurinta cu care ruleaza.

Dupa care, hai sa ne configuram un sistem confortabil. Mergeti la System (sus pe ecran e o bara, in stinga ei sunt chestii) > Administration > Synaptic Package Manager si instalati precum urmeaza : Gimp (program de manipulare a imaginilor, mult mai tare decit Photoshop - pe bune acum, mai rapid, mai puternic, rupe tot) ; VLC (media player, mai tare decit orice, absolut orice video player de windows, si dupa compatibilitate cu formate, si dupa capacitatea de-a deschide fisiere corupte, si dupa viteza, performanta, etc). Eu prefer Opera si dezinstalez Firefox, da' fiecare cu placerile lui. Exista si Chromium, care-i tot open source. Exista client de chat, care lucreaza nativ inclusiv cu yahoo messenger, da' nu va baga reclame pe ecran (am vazut acum niste timp chestia pe-un windows cu ym, era sa ma indoi de ris, ceva cu BCR daca bine retin).

Si, ca bonus : pentru toata ziua de astazi, pina la noapte la douasprazece va ajut cu orice probleme aveti. Explicati fara sfiala care-i dificultatea si io va dau solutia. Chestie pe care absolut nici un vinzator de windows n-o poate spune, dat fiind ca sistemul ala are mai multe probleme decit solutii.

In care conditii, intrebarea ramine : de ce nu folositi dom'le linux ?

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

258 Responses

  1. -VLC e mare pula. Nici Pidgin si nici mama masii nu au suport full pentru webcam sau pc-to-pc call.

    -Internetzii 3.0 trag pe Windows. Flash, shockwave, java, vrajeli merg usor pe windows, pe linux e cu dependente, cu non-free, cu trololo.

    -majoritatea site-urilor sunt scrise in fonturi windows, pe linux sunt doar alte compatibile si asematoare, da' tot nu e una si acelasi lucru.

    -o pagina web se vede x pe windows, y pe linux.

    -nu am executabile. nu sunt gamer, da' vreau sa si pot juca ceva eventual. wine deocamdata ramane un emulator minimalist iara reactos este o gluma proasta.

    http://i278.photobucket.com/albums/kk112/sonofbluerobot/slides/opensource_communism.png

  2. Eu utilizez linux de un an de zile si sunt cat de cat multumit. Singura mea problema e ca nu pot rula platforme de metatrader pe el, in rest are cam tot ce trebuie.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 8 June 2011

    @Critic Tu iara vorbesti teoretic, dupa care cind e la o adica "nu te priveste" ?

    @fanel A, bon. Eu ziceam de restu' de oameni, ca in toata luna daca ma uit in statistici majoritatea ma citesc de pe ceva Windoze.

  4. *ma deranjeaza la subtitrari vlc in special.

  5. lol, dar am rulat linux.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 8 June 2011

    Pai eu n-am folosit cred niciodata altceva, sau nu-mi amintesc. Da' care-i problema cu subtitrarile ?

  7. @mp a pai bravo tie.

    2004 vs 2011, subtitrari

    pe langa asta le mai pot muta oriunde pe ecran cu un click.

    microsoft wins. vad filme cu aceasi chestie de 7 ani incoace fara nici un bug. super.

  8. mitzaabiciclista`s avatar
    8
    mitzaabiciclista 
    Wednesday, 8 June 2011

    Io aşa am dobândit laptoapa. Erau deja toate alea instalate. Şi habar nu am dacă linuxu' ăsta al tău are limba română, probabil că da. Nu am folosit niciodată Linux că aşa s-a întâmplat. De la primul laptop care l-am primit în 2001 un toshiba satelite a avut windows milenium. Şi asta a fost!

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 8 June 2011

    @Critic Lol trolling, you r doing it wrong. Trolling is when you get ppl angry, not laughing. That's comedy.

    @mitzaabiciclista Pai tocmai de-aia zic ce zic dinsus. Fa o incercare, nu are ce sa strice intr-o prima faza ca te joci putin cu el, mai explorezi chestii noi. Pe urma, daca-ti place il instalezi, daca nu-ti place il arunci, poate rula de altfel si-n paralel cu windows sau orice altceva...

  10. a pai nici asa si nici asa nu-i bine.

  11. Am folosit linux de m-am sictirit de el, si chiar recent mi-am pus problema de cand a iesit windows 7 sp1 si update-urile care-mi saboteaza windowsul crackat, ca de ce ma mai obosesc eu cu mizeriile astea microsoft, daca oricum toate aplicatiile sunt pe interneti. Si mi-am bagat un ubuntu de-asta pe o chinezarie de laptop si l-am folosit 50% din timp.

    Mie mi se pare ca functioneaza tolerabil, in afara de cateva mici inconveniente:
    1) Flash nu merge in fullscreen, tre sa-i dai vreo 5 chei ca sa ti se miste imaginea. Din ce-am cautat cica ar fi o oarecare sansa sa existe posibilitatea sa-l repari, dar n-am mai incercat.
    2) Suportul hardware inca nu e flawless. Nu-mi mergea microfonul, dar nici n-am incercat sa-l repar.
    3) Totusi, uneori iti trebuie sa rulezi aplicatii de windows, dar sa zicem ca rezolvi cu un windows in virtualbox.
    4) E mai lent decat windows, nu se misca ferestrele la fel de fluent si desktopurile linux au dat-o in balarii. Eu folosesc gnome 2, dar mai nou cica nu se mai fabrica decat gnome 3.

    Pana la urma am ajuns la concluzia ca mai bine bag windows piratat in continuare, dar ii dezactivez update-urile sa nu mi-l saboteze microsoft.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 8 June 2011

    Io nu prea folosesc flash, ce-i drept. In general ce zic oamenii care-au trecut de pe Vista/7 pe Ubuntu este ca merge mai repede, cel putin din cei ce cunosc eu.

    Suportul hardware nu e flawless, dar eu am descoperit o chestie interesanta : daca cumperi produse indiferent, ca oricum le face windowsu' sa mearga cit de cit, ai o rata de succes pe la 95% sau asa, hai 90% daca esti foarte zgircit si mereu cumperi cel mai ieftin din lista. Daca cumperi strict produsele pe care le suporta ubuntu, ai o rata de succes cam spre 99.5%. Adica, e drept ca nu mai cumperi anumite obiecte hardware, fata de ce-ai fi cumparat altfel, da' cele evitate nu sunt asa de multe, si in cadrul lor cacaturile sunt suprareprezentate fata de distributia normala. Aproape ca atinge statutul de not a bug, but a feature.

    Is destul de convins ca poti sa rulezi si gnome1, daca doresti tu neaparat. Ce sa te impiedice ?

  13. Recomanda-mi nu pdf viewer care stie sa taie pagini si puna stamps (sau ma lasa sa scriu eu text peste ce exista deja, mna). In Windows macar am alternativa la Adobe Reader, se descurca Foxit.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 8 June 2011

    https://help.ubuntu.com/community/PDFedit ai incercat ?

  15. @Mircea Popescu Pai faza e ca laptopul pe care l-am luat eu a venit cu linux pe el, si mergea flawless, dar n-aveam chef sa folosesc linuxul lor de jucarie. Acum nah, ma gandeam si eu ca daca merge pe un linux ar trebui sa mearga pe toate, dar la ubuntu a fost de munca pana sa-mi fac toate chestiile.

    Cat despre gnome, nu e atat de simplu, este un proces extrem de complicat pentru builduirea si integrarea lui in sistem, daca nu vine cu distributia, n-are rost. De-asta a si ramas slackware in epoca de piatra, ca n-a mai avut timp ala care face distributia sa builduiasca si sa customizeze toate mizeriile.

    Plus ca n-are nici un rost, ideea e sa-mi bat capul cat mai putin cu aspectele astea si sa mearga, si atata timp cat windowsul e la fel de gratis ca linuxul pentru mine, dar am productivitate mai buna pe el, mi se rupe.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 8 June 2011

    Io contest partea cu productivitatea mai buna, da' mnoa, mai depinde si ce faci. La cantar probabil ca ii fi avind productivitate mai buna, ca nu s-o inventat inca o metoda de-a compara zerouri.

  17. Ce-i drept, nici cantar nici youtube nu intra la productivitate, dar nah, mai bine-mi pierd vremea jucand cantar si uitandu-ma pe youtube decat compiland gnome 2.

  18. pai ce cumparasi ghg, laptop-ul ala de 100 usd pentru negrotei cu desktop de 5 ani?

    eu pe linux nu am avut probleme de hardware cu nimic.

  19. @Critic Ti s-a parut, toata lumea are probleme cu hardware la un moment dat. Era acum vreun an doi un bug in driverul pentru placi video intel (driver opensource, apropo) care facea xorg* sa crape subit uneori, de exemplu cand incarcai o anumita pagina de wikipedia in firefox...

    Daca ai bagat un livecd 5 min in calculator si ai dat 2 clickuri normal ca n-ai avut nici o problema hardware, dar foloseste-l vreo 5 ani exclusiv pe desktop si-ti garantez ca te sictiresti de el daca n-ai si cine stie ce principii ideologice.

    * chestia care face ecranul sa afiseze poze frumoase, nu doar text

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 8 June 2011

    Nu cred ca-i o problema de ideologie.

  21. @ghg : a pai switch to corporate drivers.

    am avut linux instalat de prin toamna lui 2007 pana prin vara lui 2010, cand m-am plictisit complet de ubuntu studio, pe dual-boot cu xp. am rulat ceva timp si mandriva pe pc, fara alt sistem operativ.

    n-am mai vazut asa hateri

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 8 June 2011

    Pai in poza scrie 2010 nu 2007. Tu l-ai tinut instalat din 2007 pina in 2010 sau din 2010 pina in 2007 ?

  23. aw, ce troll. scrie mandriva pe cd. ala de ubuntu a zburat pe geam ca era zgariat.

    rescriu : am rulat ubuntu, ulterior mandriva powerpack.

  24. Am instalat si eu Ubuntu pe un portabil Compaq pe care Windowsul se hotarase sa stea. Am crezut initial ca e problema hard, apoi Ubuntu a functionat ca uns.
    Primele experiente (prin 99-2000) cu Linux nu le-am digerat. Pe vremea aia mi se parea ca se instaleaza greu si n-aveam nevoie de bataie de cap. Nici acum n-am nevoie.
    Asa ca dupa o lunga perioada de Windows m-am decis sa incerc altceva. M-am oprit la MacOS in 2006. Mi se pare comod si stabil. Suficient pentru taskurile pe care le fac...
    Asa ca mi-am lut vreo 3 bucati, ca sa fie. Recunosc ca e mare pacat ca nu e portat pe platforme diverse, asa cum e Linux...
    Pastrez insa si Ubuntu pentru orice eventualitate.

  25. @Critic lol @ "switch to corporate drivers". Pai nu mai existau drivere proprietare, ca s-a gandit Intel sa dea sursele la lume, si astfel sa nu mai trebuiasca sa plateasca programatori pentru ele, ca se vor scrie singure.

    Si oricum driverele proprietare pe linux au fost intotdeauna naspa, din considerente practice si de licentiere.

  26. @Mircea Popescu

    0. Nimic contra unei priviri de ansamblu, dar n-ar fi fost o idee rea să dai şi o notă personală articolului, să prezinţi opinia ta şi experienţa ta subiectivă cu linux-ul, nu doar generalităţi.

    1. "Eu cred ca veti ramine usor socati de usurinta cu care ruleaza." Diferenţa dintre mpg2 şi x264 devine nesemnificativă la bitrate-uri foarte mari. La fel, pe o maşină foarte rapidă, orice rulează uşor. Pe sistemele mele zboară Windows-ul.

    2. Lol, VLC-ul este unul din motivele principale pentru care nu folosesc momentan linux-ul. Nu ştiu performanţa sub linux dar sub Windows nu este în nici un caz cel mai rapid player, nici de departe. La formate, tu te uiţi la vorbis-uri, ogg-uri etc? Dar cel mai important, VLC-ul nu poate afişa titrarea pe banda neagră de sub film. E un defect nativ, trebuie să îl refacă de la zero pentru asta. Dar pentru cine urmăreşte doar filme americane şi ştie engleza poate n-ar fi o problemă.

    3. Eu folosesc preponderent pigdin iar YahooMessenger (YM) foarte rar. Chiar şi aşa, mie YM nu îmi bagă reclame de nici o culoare. Sunt scoase de subsemnatul.

    4. Sub linux nu am drivere la fel de bune, e drept însă că nu am probat decât două-trei distro-uri.

    5. Când o să găsesc aplicaţii echivalente sub linux celor pe care le folosesc curent în windows, probabil o să trec pe linux. La ora actuală unele aplicaţii pur şi simplu nu au un echivalent sau înlocuitor decent pentru linux. Fireşte, cine foloseşte calculatorul doar pentru chat, office şi youtube, e foarte fericit cu ce zici tu.

    6. Mă gândesc că tu jucai Might of Magic şi ce mai prezentai aici pe linux? Nu ştiu, că eu nu prea joc, de aia întreb.

    7. Pe viitor intenţionez să învăţ linux dar momentan iată câteva inconveniente. Oricum sper să le depăşească treptat.

  27. @ghg : ba ce trece timpul.

    eu am folosit driverele propietare pentru nvidia fara nici o problema.

  28. @Critic Ai avut ma probleme, doar ca ai fost prea praf sa-ti dai seama.

    Asa rulam si eu Mandrake 10 si mi se parea ca e cel mai smecher lucru de la painea prajita incoace. Posibil sa fie si pentru ca pana atunci folosisem mai mult windows 98... Nu stiam sa fac mai nimic fara gui-urile lui de cacat. Ulterior am ajuns la concluzia ca a fost cel mai defect linux pe care l-am folosit vreodata.

    Pana la urma, as folosi si linux, doar ca intotdeauna voi da peste o mica problema care imi va strica modjo-ul pe o perioada de cel putin juma de luna. De ce sa ma obosesc din moment ce si windows e moca, fiind o victima a software "counterfitting"? Plus ca toate chestiile cool de pe linux le poti folosi si in windows. Am cygwin, am dd, nmap, rsync, xming. Aveam si server ssh pe windows la un moment dat. De ce sa te limitezi la linux cand poti sa ai ce-i mai bun din amandoua?

  29. am încercat pdfedit ăla, arată ca din epoca de piatră. momentan m-am blocat la problema fontului Calibri, l-am pus cumva în home/Alex/.fonts dar nu-l vede editorul (da, am facut rebuild la font cache).

    alta chestie care ma scoate din sarite este OO, nicicum nu reuseste sa arate documentele create cu msoffice corect. tot pentru job mi-ar fi trebuit sa editez xml-uri, dar din ceva motiv pana acum doar msWord mi le afiseaza corect.

    trillian nu a fost portat pentru linux, doar win si mac. pidgin tine arhive plaintext?

    flash nu merge fullscreen sub ubuntu. da, am driverele video bune. si chiar daca ar merge, varianta linux la updates e mereu copilul mic care primeste ultimul atentie.

    winamp .. bine, ma pot descurca fara el, da' pana la momentul asta n-am intalnit un player la fel de intuitiv ca el. sub nici un OS.

    per total, cum bine s-a subliniat dinsus, Linux desktop e o experienta ca un scaun ghimpat - diverse hopuri de sarit pana sa fie functionala chestia.

  30. @dAImon:

    pidgin tine arhive plaintext?

    Răspunsul este da.

    Pidgin este ok la capitolul chat în mod text *și* cu sunet, dar nu pe Yahoo (e vina lor că nu-și deschid protocoalele măcar parțial), ci pe google talk. Chat-ul video nu prea funcționează însă.

    Majoritatea documentelor create cu msoffice arată ok în OpenOffice/LibreOffice. Acum sigur, dacă ai documente mai complexe s-ar putea să nu se vadă bine. But bear in mind că programele de genul Word nu-s făcute pentru typesetting, ci doar pentru editare de text. Deci io aici arunc vina atât pe Word cât și pe OpenOffice, că prefer să folosesc LaTeX pentru editarea documentelor.

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 8 June 2011

    @Lotus "Sistemele tale" ? Ai sa nu exageram.

    @Critic Tu cum stabilesti daca "merge" sau "nu merge" ceva ?

    @gheorghe Tu de ce crezi ca toti programatorii seriosi fac karate, chiquan, de-alea ? Ca sunteti cu capu', de-aia.

    PS. Este si grep si wget si etc :D

    @dAImon Epoca de piatra, adica nu-ti place gui-ul ? Fontul sigur l-ai pus in format utilizabil ? N-arata calumea, ce inseamna ? Xml-uri poti sa editezi si cu vi, daca-i pina acolo. Eu folosesc empathy ala, si mi-i destul. Nici nu-s asa un mare consumator de chat. Flash nici nu merge, cum zicea si mai sus gheo.

    Pina la un punct, orice lucru nou e enervant, fie si numa' ca nu-s butoanele unde te-ai obsinuit tu cu ele. Da' totusi, luat cu calm si cu incetu' poa' sa se dovedeasca preferabil. Sa nu ne stresam, zic.

  32. Eu ziceam ca merge flash, dar in fullscreen freezuieste imaginea la inceput, tre sa iesi din fullscreen cu ESC sau ceva si sa-i dai de mai multe ori pana ai noroc. Ceea ce ma face sa ma intreb cat de infect poate sa fie intreg sistemul de poate sa functioneze, dar cu o rata de succes de doar 20% sau mai putin.

    E bine macar ca youtube merge daca folosesti html5 in loc de flash, dar majoritatea site-urilor au doar playere flash.

    Pe unele playere video intr-adevar nu merge deloc. Dar cum ziceam, pe interneti am gasit niste unii care cica l-au reparat, dar fiecare a folosit o alta metoda... dubios.

  33. Mircea Popescu`s avatar
    33
    Mircea Popescu 
    Thursday, 9 June 2011

    Deci in concluzie... nu merge.

  34. factor`s avatar
    34
    factorinsigna de tehnolog 
    Thursday, 9 June 2011

    1. Linux nu are varianta Adobe Lightroom (exista Lightzone, dar e o pala imitatie);
    2. Ceva similar Coda pentru Linux?
    3. CSSEdit pentru Linux? Cu preview? Nu cred...
    4. Kaleidoscope? Echivalent?

    E doar o lista succinta a unor aplicatii mai importante, sa continui motivele pentru care tin Linux in sertar.

  35. Mircea Popescu`s avatar
    35
    Mircea Popescu 
    Thursday, 9 June 2011

    1. Gimp bate la fund orice Lightroom.
    2. Habar n-am ce-i Coda, da' imi suna a ipad super-duper docking software. Adica fluff.
    3. Vi.
    4. Meld ?

  36. factor`s avatar
    36
    factorinsigna de tehnolog 
    Thursday, 9 June 2011

    1. Gimp e altceva decat Lightroom. Seamana cu Photoshop.
    2. Coda e (probabil) cel mai bun editor de cod. Cu preview si http://ftp.
    3. CSSEdit e Coda css-ului. Vi seamana poate cu Terminal... Command line? Nu e vorba de asta.
    4. Just.

    3:1.
    Nu e vorba de ipad-uri si alte prostii...

  37. Mircea Popescu`s avatar
    37
    Mircea Popescu 
    Thursday, 9 June 2011

    Mei, nu neg ca o fi si ce zici tu, da' pur si simplu nu pricep. In viata mea n-am editat saituri altfel decit intr-un editor text. Ce sa fac cu ceva dreamweaver ? Da, am inteles, e "mult mai bun". N-are cum. Gimp e supraclasa oricarui program de manipulare a unei imagini, asa cum XTG e supraclasa oricarui OFM.

    Da' revenind, pina la urma fiecare are preferintele proprii, n-ai ce-i face.

  38. factor`s avatar
    38
    factorinsigna de tehnolog 
    Thursday, 9 June 2011

    Sa lamuresc:

    - Lightroom asta e pentru editare fotografica. Asta inseamna expunere, contrast, sharpening si altele. Intr-o baza de date. Dupa care apoi faci ce vrei cu imaginea la export... Nu e Gimp, nu e Photoshop, Pixelmator sau alte editoare de imagine in care poti "lucra" imagina dupa pofta inimii. Ocupandu-ma cu imagini (nu neaparat cu manipulare de imagini!) e o unealta esentiala...
    - Coda e editor de text care stie cam tot, de la html si php la css si alte prostii. Cu verificare de sintaxa. Cu preview (cand e cazul). Direct pe server (cand e cazul). Greu de batut.
    - Nu ma pricep la Dreamweaver.

    In fine, ai dreptate, e chestiune de gust. Cum spuneam cuiva, eu prefer sa utilizez masinaria in scopuri proprii, nu sa depanez (Windows) sau sa scriu cod in Terminal. Am trecut si pe la Corel si la Frontpage, apoi si pe la domnii Gimp si Inkscape (variante gratos si pe MacOS). In cele din urma am ales o varianta convenabila.

  39. Mircea Popescu`s avatar
    39
    Mircea Popescu 
    Thursday, 9 June 2011

    Afara de cazul ca-i o unealta de control al aparatului fotografic, trebuie sa fie o unealta de manipulare a unui fisier numeric, care-i o imagine digitala. Niste biti per niste canale. In care caz, Gimp e tatal ei. Probabil ce te jeneaza pe tine sunt chestii de gui, da' pe sistemul de extensii script-fu poti sa faci literalmente ce vrei, si daca te pricepi cit de cit n-ai cum sa nu stii mai bine decit orice preset ce-ar fi de facut. Cu alte cuvinte, mi se pare ca tu incerci sa ma lamuresti de superioritatea unui point&shoot asupra unui dslr.

    Da' n-am inteles, tu nu stii sintaxa ?! Adica logic vorbind ce-ti ofera Coda ceea, ca-ti inchide tagurile pe care nu le inchizi singur, si masoara indicele de tagsoup ?

    Chestia cu scopurile proprii e cam asa : nu stii ce-ti doresti pina cind nu vezi ce se poate. Eu prefer oricind un sistem care expune universul teoretic al posibilitatilor unui sistem care "iti usureaza munca".

  40. factor`s avatar
    40
    factorinsigna de tehnolog 
    Thursday, 9 June 2011

    Luand chestiunea in larg, e limpede ca orice soft manipuleaza un fisier numeric. E vorba poate de nivelul manipularii. In Lightroom nu-i poti face mustati Kournikovei. Manipularea e aproape limitata la manipularea din camera obscura. De acolo si numele.
    Cum ziceam, alte "procedee" le aplic in Pixelmator. Ca un Photoshop, ca un Gimp. Dar mi-e doar mai comod si mai placut. De ce sa circul cu Lastun daca pot circula cu noul Fiat 500? Amandoua au roti si te duc din punctul A in punctul B. Dar altfel. Asta-i tot.
    De ce sa aplic neaparat un script (exista si in Automator mii de scripturi care fac de toate) cand pot lucra cu cateva slidere? Care slidere (cum ziceam) fac ce faceau si cuva Paterson si chimia in camera obscura...
    Cat de conservator as fi, totusi nu pot sa nu recunosc ca-mi place mai mult stiloul decat tablita de ardezie.
    Coda o folosesc pentru editarea pe server si pentru http://ftp. Cu preview imediat. Priceless.

    I-adevarat, habar n-am avut de toate astea pana nu le-am incercat. Am avansat mai iute poate, si mai sigur. In felul asta mi-am vazut de treaba, publicand o imagine intr-o revista straina, in loc sa incerc 5 layere in Photoshop.
    Asta zic: aparatul se muleaza pe scop. Toti au o surubelnita ideala.

  41. Mircea Popescu`s avatar
    41
    Mircea Popescu 
    Thursday, 9 June 2011

    Mbon, da' uite : in Opera (sau in Chrome) ai posibilitatea sa te uiti la codul sursa. Dupa care sa-l modifici. Dupa care sa apply changes. Asa ceva, preview ? La ce serveste exact, ca io nu l-am folosit niciodata. Cam singura chestie la care ar putea fi util e daca incerci sa faci o jumatate de treaba, adica nici nu lucrezi pe versiune de test la un site in productie, cu qa si tot restu', da' nici nu bagi direct modificari live, ci o faci asa, si car si caruta. Da'n mod normal scrii codul corect direct din capu' tau, ca nu-i asa greu, dupa care il pui pe serveru' de test, testeru' se uita la el cu tspe browsere diverse (browsershots gen) si-ti da un raport. Sau o sa-mi spui acuma ca Cola aia poate emula orice browser vrei tu sa emuleze la preview ?

    Pe cealalta s-o luam concret : o sarcina precum redimensionat, taiat in doua si lipit jumatatile invers, nu inainte de-a reduce contrastul la stinga si-a mari luminozitatea la dreapta se rezolva din trei linii de consola in gimp. Daca e vorba de 20 de poze poate fi haios sa dai din slidere, eventual te mai uiti la o tita, te mai gindesti la ce-ai visat azi noapte... da' practic vorbind, de la o vreme timpesti de atita sliding.

    E drept ca eu n-am folosit nici una nici cealalta niciodata, asa ca nu prea am pe ce ma baza cind vorbesc, da' zic si io asa, teoretic.

  42. factor`s avatar
    42
    factorinsigna de tehnolog 
    Thursday, 9 June 2011

    Pai ai preview imediat la tot ce vrei sa scrii. Fara "save"...
    N-am incercat Opera. Zici ca poate lucra direct pe server cu preview, fara "save" neaparat?

    Coda merge si "live" si pe fisiere salvate oriunde sau lucrand, asa cum spui, pe localhost, prin MAMP. Asadar, serverul de test (care serveste dinamic, nu doar html) e tot pe masinarie, acasa.

    Preview-ul e bazat pe webkit, dar ai buton de test pentru toate browserele instalate.

    Lightroom asta face crop, skew, si altele. Dar nu e editor de imagine propriu-zis.
    Libraria mea actuala are cam 5000 imagini. Sa nu intelegi gresit: majoritatea sunt "garbage", unele sunt personale, etc. Ma intereseaza productia, nu comanda de prompter sau cod... Fara Lightroom, Automator, applescript fac si ele o multime de chestii. De ce sa ma obosesc, totusi scriind codul cand urmaresc de fapt sa scot imaginea? Cand conduc masina nu ma gandesc la adiabate si Carnot...

    Pai nu-i o polemica. Sunt explicatii bilaterale.

  43. @Mircea Popescu: Da, sistemele mele.

  44. @factor Si deci coda ala iti face un request http la serverul de development pe o pagina dinamica de fiecare data cand apesi o tasta, si iti afiseaza70% din timp erori PHP, erori http 5xx 25% din timp, iar in restul 5% iti sterge chestii din baza de date cand iti ruleaza query-uri SQL pe jumate scrise?

  45. factor`s avatar
    45
    factorinsigna de tehnolog 
    Thursday, 9 June 2011

    @gheorghe
    Nu apeleaza serverul la fiecare tasta, ci doar la preview. Nu modifica fisiere decat la "save".
    Pentru previzualizarea locala apeleaza Apache in localhost.
    Linux are un "echivalent" in QuantaPlus, dar mai putin versatil mi se pare. Windows aidoma, cu EditPlus...

  46. Mircea Popescu`s avatar
    46
    Mircea Popescu 
    Thursday, 9 June 2011

    @factor Acum, lasind la o parte discutia concreta ca mi se pare c-am epuizat-o, si notind inca o data ca e si normal si bine ca fiecare sa aiba preferintele lui, e dreptul oricarei fiinte ginditoare (si pina la un punct, datoria oricarei fiinte ginditoare), voi a spune o chestie in general asa :

    Argumentul adus dinsus despre bucatele hard se aplica si la bucatelele soft, inca si mai apasat. Deci, daca un anumit soft nu exista pe linux, el poa' sa nu existe din doua motive, si numai doua : ori e prea complex pentru a fi fost implementat, ori e prea stupid pentru a fi fost implementat. Asta decurge din modul in care sunt create softurile pentru linux, ca adica le face cine vrea.

    E teoretic posibil sa nu se fi gasit nimeni in comunitate capabil sa faca x soft (ca de exemplu, un MMORPG, cam ultimul exemplu de chestie nefacuta in linux, si ne referim aici la client, nu la server, ca mai toate serverele ruleaza pe ceva nix) dar e de departe mai probabil sa nu se fi gasit nimeni dispus. Motivul pentru care astia nu se gasesc dispusi e in general ca... nu au nevoie de lucrul respectiv. Spre exemplu regedit, desi e o scula foarte faina in windows, nu exista in linux. De ce ? Pai pentru ca oricit e ea de faina, n-are nici o utilitate dincolo de-a incerca sa cosi la loc un sistem putred. Diskedit exista in dos dar mi se pare ca nu exista in linux (mai probabil exista si-i foarte, foarte obscur). Nu era diskedit o scula tare ? Oho, ba da. Doar ca extx sunt sisteme de stocare cu jurnal, n-are sens sa editezi sectoare direct.

    Ce inseamna asta pentru un cetatean oarecare ? Pai ca daca ceea ce foloseste el in munca lui nu se gaseste pe linux, ori e la asa un nivel de profesionalism atit inalt incit prapaditii aia n-au ajuns inca acolo, ori e cam confuz asupra propriei meserii, si nu foloseste cele mai bune scule. Chestie din urma care in general se datoreaza unei abordari defectuoase sau intelegeri partiale a meseriei proprii, si este o veste buna, in sensul ca simpla observatie permite restructurarea si imbunatatirea intelegerii zisei meserii.

    Ca un exemplu pedestru : soferul care conduce fara a misca din volan, si are niste programele care ii ingaduie sa calculeze cum sa gestioneze frina independenta pe roti pentru a iesi cit de cit din curbe poate descoperi uimit ca pe linux nu exista acele programele. Si deci el continua sa ruleze windows. Da' problema nu-i linuxul, problema-i ca de ce nu foloseste el totusi volanul ? O explicatie ar putea fi ca-i fost motociclist, si motocicleta nu se ghidoneaza, se inclina. Exemplul asta poate parea absurd, dat fiind ca-i dat in realitatea cea fizica, da' in lumea teoretica a reprezentarilor se intimpla chiar frecvent.

    @gheorghe Nu, ca ma gindesc ca-i strict html, ar fi chiar teroare sa fie altceva. Da-ti seama un bash pervers care ruleaza comanda la fiecare keystroke :D

    @Lotus Daca tot is intr-o dispozitie buna, hai sa-mi fie mila si sa-ti explic ce-ai facut gresit :

    Cind un anonim profereaza un truism, ca de exemplu ca "pe cel mai bun sistem hard de pe piata poti sigur rula orice soft de pe piata" (chestie care-i necesar adevarata, in virtutea faptului ca nimeni sanatos la cap n-ar lansa un produs soft care sa nu poata fi rulat nici macar pe cel mai bun sistem de pe piata, in general se discuta de sistemul mediu sau putin, putin peste, cu nesfirsite certuri si discutii in comisiile de strategie pe tema) la pachet cu implicatia ca el are asa un sistem (eventual la plural) lumea se distreaza de el ca-i prost. Mai propriu ar fi spus ca-i copchil, o ia cu "ziceam..." si-i da inainte, doara internetii e pentru roleplaying.

    In principiu, daca n-ai suficienta structura-n gindire cit sa intelegi ca pozele cu vila lui nimeni nu pot sa intereseze, ca n-au pe cine, se presupune ca nu poate fi vorba de nici o vila. Presupunerea nu-i intotdeauna factuala, da' e absolut intotdeauna metodic intemeiata.

    Ca exercitiu, sa-mi spui tu de cite ori e mai bine facut soarele care nu se vede fata de astalalt, vizibilu' ? Ca alt exercitiu, pune mina pe carte. Linuxul e un bun inceput.

  47. Ah, pai tehnologia asta exista de multa vreme si e implementata in multe produse, pana si eclipse are tab de preview, dar parca doar pe windows si parca cam bugos spre inutilizabil. Doar ca mi se pare cam inutila, tehnologia ALT - TAB si F5 intr-un browser mi se pare superioara si este standardul industriei, sau daca vrei sa fii cu adevarat trendy, rulezi browserul pe al doilea monitor.

  48. Mircea Popescu`s avatar
    48
    Mircea Popescu 
    Thursday, 9 June 2011

    @factor Bun mei, da' n-ai raspuns la principala problema : cum rendeaza ? Adica, am inteles, apeleaza Apache local, se poate face asa ceva, chit ca apache nu ruleaza pe mac ci pe linux, deci vei avea ceva port. Da' sa zicem ca portu-i 100% si tinut la zi. Apache raspunde, si programu' tau rendeaza cumva. Cum ? Pe ce engine ? Are in el un renderer de mozilla, unu' de chrome si unu' de orice altceva, konq, seamonkey, awb, dooble, midori, tot absolut ?

    Solutia paleativa propusa de mine, cu editat in sursa paginii si aplicat e chiar mai eficienta decit ce zici tu, mi se pare. Nu ?

    @gheorghe Aia am zis si io.

  49. Diskedit exista in dos dar mi se pare ca nu exista in linux (mai probabil exista si-i foarte, foarte obscur). Nu era diskedit o scula tare ? Oho, ba da. Doar ca extx sunt sisteme de stocare cu jurnal, n-are sens sa editezi sectoare direct.

    Ca fapt divers, da' doar așa, editarea blocurilor fizice dintr-un hard-disk se pot face folosind dd [1] pe un /dev/numedispozitiv.

    Faza cu linux-ul e că oferă utilitare la nivel jos lejer, iar dacă nu oferă, te apuci și scrii un modul de kernel, în ideea că dacă ajungi acolo de obicei cam știi ce faci. Na, linux-ul e tot un mare hack, e și normal să meargă lucrurile așa.

    Și acum probabil că o să sun un pic cam ca linuxiștii de pe listele de discuții/IRC: ăia care au ajuns pe linux și s-au trezit că nu au un program de care au nevoie s-au apucat și l-au făcut ei. Un program cu o interfață grafică crudă se scrie în python în decurs de maxim o lună (asta include și crash course-ul, adică să vezi cam cu ce se mănâncă python, care limbajul propriu-zis se învață în o zi), presupunând că utilizatorul chiar știe ce vrea de la programul respectiv (cu alte cuvinte, degeaba folosești program de editare de sunet dacă nu știi măcar de la o poștă ce înseamnă FFT).

    Alternativa e să dai banul, și o înțeleg la fel de bine.

    [1]: http://linux.die.net/man/1/dd

  50. factor`s avatar
    50
    factorinsigna de tehnolog 
    Thursday, 9 June 2011

    Pai sa zic ca am fost la subiect: "De fapt, de ce nu folositi voi linux ?" Asta am tot explicat... Si am raspuns si la chestia cu randarea...
    MacOS are Apache. Pentru atenuarea migrenelor date de configurare (pentru unii) exista si MAMP (XAMP in Windows). Preview-ul e dat de webkit cum am mentionat mai sus, servit de server (local sau online). Solutia cu save+preview e mai incurcata decat preview+save. De ce as salva mai intai? Cand pot sa vad daca-mi convine, ca sa salvez mai apoi?
    Preview pe motoare de randare diverse poti sa faci daca ai browserele respective instalate. Tot cu un clic.
    Cred ca e mai simplu in aplicatie all-in-one decat intr-un editor cu save+preview in 10 browsere... Chestie de comoditate.

    Am vorbit pana acum de aplicatii, nu de unelte de sistem. Regedit nu exista in MacOS ca n-are de ce. Cum nu exista nici dll-uri...
    Din nou: fiecare are o surubelnita favorita...

  51. Critic`s avatar
    51
    Critic 
    Thursday, 9 June 2011

    ok, i'm twelve and what is dis. tits or gtfo.

  52. @factor Nu exista preview fara save, cel putin daca editezi cod serverside. Conceptul de "hai sa vad daca arata bine inainte sa salvez" nu are nici o valoare, poate doar la editat documente word, ca tu n-ar trebui sa editezi site-uri in productie cu "preview", care banuiesc ca ar fi singura aplicatie practica a feature-ului, ci tii o versiune de test.

  53. Mircea Popescu`s avatar
    53
    Mircea Popescu 
    Thursday, 9 June 2011

    @spyked Amen.

    @factor Diferenta care-o faci tu intre save si preview e in principal imaginara, in sensu' ca ce rendeaza apache ? O imagine. Deci chestia ta e deja salvata. A, ca nu ti-a suprascris originalul pe disc... ok, e adevarat, da' asta-i altceva si se face in multe feluri (version control de ex).

    Din ce zici tu incep sa inteleg care-i utilitatea chestiei, aproximativ un fel de indreptar convenabil de multe chestii la un click distanta. Problema de usabilitate pina la urma.

    @Critic http://26.media.tumblr.com/tumblr_lhcqu8juxe1qgwlyuo1_400.gif

    @gheorghe Mnoa ca m-ai luat la viteza. Asta e cind unii scrie si articole in timp ce comenteaza.

    Eu de exemplu iubesc featureu' de preview changes la filtre-n Gimp. E o chestie psihologica, cine stie.

  54. Critic`s avatar
    54
    Critic 
    Thursday, 9 June 2011

    thanks anon

    in return, http://posttits.org

  55. factor`s avatar
    55
    factorinsigna de tehnolog 
    Thursday, 9 June 2011

    @gheorghe
    Just pentru php. Serverside fiind localhost (parca am mai zis asta?). De asta are Local/Remote views.

    Altfel:
    "There are three tools included with Coda’s preview mode. This lets you edit the source code and preview the changes without actually editing the document. You can edit the code in Source view, but the original file won’t be updated. A great feature for testing and debugging." Marketing si chestii care evident nu se refera la cod dinamic.

    Nu stiu daca editeaza .doc. Recunosc ca n-am incercat...

    De ce sa fie preview-ul singura parte practica? Nici pe departe. Eu zic ca e interesant ftp-ul integrat.
    In fine, ca sa scurtez istoria: http://za.pn/5o (toate drepturile de editare a link-ului revin lui Mircea)
    Incep sa seman cu un fan Coda (si nu-s) sau cu un actionar la Panic (producatorul aplicatiei). Recunosc ca spala-ma-voi pe maini rapid si de Coda in clipa cand un alt soft mai istet va aparea...Sau mai comod.

  56. Mircea Popescu`s avatar
    56
    Mircea Popescu 
    Thursday, 9 June 2011

    Mie mi se pare ca pina la urma discutia se reduce la "nu-mi place Anglia pentru ca are volanul pe dreapta si eu sunt obisnuit pe stinga". Nu ca ar fi asta neaparat ceva rau.

  57. factor`s avatar
    57
    factorinsigna de tehnolog 
    Thursday, 9 June 2011

    @Mircea Popescu
    Exact! Cu toate justificarile aferente!

  58. @Mircea Popescu

    Da' tu pe bune că ai probleme cu cititul, adică nu înţelegi literele din faţa ochilor. Schimbă fontul, poate te ajută. Deci să le luăm pe rând.

    1. Eu nu am afirmat că pe cel mai tare sistem existent rulează orice, ci că diferenţele dintre linux şi windows tind să se estompeze pe măsură ce performanţele sistemului cresc. Ăsta este sensul afirmaţiei mele, reciteşte-o cu atenţie. Ca un caz particular, poate aşa înţelegi, pe un P3 cu 256 MB RAM va fi, da, mult mai bine să pui linux. Pe un i3 pe de altă parte nu vei simţi mare diferenţă, exceptând cazul în care foloseşti 50 de aplicaţii sofisticate simultan, lucru tangent cu imposibilul pentru un om mediu, cum îi spui tu, care nu foloseşte la ora actuală nici măcar 10% din puterea maşinii sale, exceptând unele cazuri speciale.

    De altfel, performanţa este extrem de relativă. Pune-ţi ce linux vrei, peste 3 ani o să rulez Windows mult mai rapid ca tine pe maşinile care o să existe atunci. După cum astăzi rulezi Windows mult mai rapid decât orice linux de acum 5 ani, pe cea mai tare maşină de atunci. Aşa că tinde spre o obsesie chestia asta cu performanţa. Personal folosesc Windows pentru că îmi place; demontează asta de poţi. Dacă am două fete care prima face un frigider de mâncare pe zi şi a doua două frigidere, o aleg pe aia mai senzuală, nu neapărat pe a doua, că oricum eu nu mănânc nici un sfert din frigiderul ăla, iar mâine fetele or să facă dublu. A, că linuxul e bun de server, dar noi vorbim de desktop-uri.

    2. Eu nu am afirmat "sistemele mele" ca să mă dau rotund (ceea ce mi se pare destul de ciudat, adică multă lume are mai multe sisteme, nu ştiu tu) ci pentru că mi s-a părut nepotrivit să spun sistemul meu când sunt mai multe. Nu înţeleg, vrei să fac poză cu ele sau cum? Dacă pe tine te face fericit, consideră că am unul singur, că pe mine nu mă interesează aspectul ăsta, dar n-o să vorbesc la singular doar pentru că tu ai nu-ştiu-ce impresie că mă dau mare.

    De altfel, e uşor să vezi că comentez de pe sisteme diferite, te poţi uita. Apropos, tu când afirmi cât de mult ai câştigat de pe trilema, unde-s pozele de la facturi? Că, tot ca un element practic, mie nu-mi intră nici un comentator de pe blogul ăsta, în timp ce de pe bloguri care cică sunt mult mai puţin traficate (zici tu) îmi intră zeci. Ciudos.

    3. "Deci, daca un anumit soft nu exista pe linux, el poa’ sa nu existe din doua motive, si numai doua : ori e prea complex pentru a fi fost implementat, ori e prea stupid pentru a fi fost implementat."

    Te înşeli. Faptul că 95% din populaţie (zici tu, eu cred că mai mult) foloseşte Windows nu îţi spune ceva? Şi anume că autorii unor softuri nu au considerat necesar să mai implementeze softul respectiv şi în linux? Fireşte, o alternativă ceva găseşti până la urmă, dar nu orice alternativă e same thing. Pus şi simplu unele softuri nu au echivalent decent în linux şi nu ai ce face alta decât să plângi pe forumul autorului sau să implementezi tu. Dar faptul că nu ştii asta îmi arată că vorbeşti superficial şi nu cunoşti anumite detalii. Cum era şi faza cu suportul video din linux pe care ai zis-o mai sus (mai bun ca în windows, playere mai bune etc). Big lol.

    Dar, pentru a nu vorbi despre apă când eu beau ceai şi nu am mai pus gura pe apă de vreun an-doi, o să mai fac o încercare cu ubuntu şi îţi zic ce constat sau dacă percep ceva diferit faţă de ce am spus aici. ;)

  59. @Mircea Popescu

    Apropo de citatul: "Hoţul de hoţi se teme": probabil tu când spui că ai atâţia bani, atâta succes, atâtea iubite etc, o faci ca să te dai mare şi să pozezi în Superman. Iar când cineva afirmă natural că are mai multe sisteme îl acuzi că, uite, se dă mare. Din fericire, nu toţi gândesc ca tine. ;)

  60. Ca un caz particular, poate aşa înţelegi, pe un P3 cu 256 MB RAM va fi, da, mult mai bine să pui linux. Pe un i3 pe de altă parte nu vei simţi mare diferenţă, exceptând cazul în care foloseşti 50 de aplicaţii sofisticate simultan, lucru tangent cu imposibilul pentru un om mediu, cum îi spui tu, care nu foloseşte la ora actuală nici măcar 10% din puterea maşinii sale, exceptând unele cazuri speciale.

    Asta e fals. În primul rând că nu-i vorba de cât folosește omul, ci de cât de eficient folosește sistemul de operare hardware-ul din spate, dacă e să măsurăm corect. Acum, eu nu zic că windows nu poate și că linux da, dar diferența între un P3 și un i3 e foarte mare pe orice sistem de operare.

    În al doilea rând că nici un sistem desktop nu caută să îmbunătățească performanța (cu excepția performanței de comunicație cu perifericele, adică placa grafică, de sunet și așa mai departe). Un sistem de operare de desktop bun are în schimb timpul de răspuns mic, fiindcă asta îi interesează pe utilizatori. Dar ce ziceam? A.

    N-are rost să mai compari Windows 7 cu Linux la performanță. O merge la aplicații, nu zic nu, dar nu la performanță și nici la disponibilitatea driverelor. Iar în ceea ce privește timpul de răspuns Windows 7 oferă un ordin de mărime comparabil cu Linux. Diferența e că Linux era destul de bun la asta și acum zece ani, pe când Windows nu, oricât de tare o fi părut XP-ul la vremea lui.

    Cât despre „de ce Windows-ul are 95% market share, spre deosebire de Linux”, răspunsul e la mintea cocoșului: Linux nu participă pe piață în sensul în care participă Windows-ul. Nimeni nu vinde Linux pentru desktop, și numai luând în calcul chestia asta, faptul că există distribuții cum e Ubuntu e mare lucru. Eu sunt sigur că asta nu are cum să mulțumească foarte multă lume, dar uite, am văzut în foarte multe baruri softuri de gestiune care rulau peste Ubuntu. RATB-ul și Metrorex-ul folosesc sisteme de operare bazate pe Unix (asta fiindcă apropo, linux e lider și la embedded, nu numai la servere; dacă ai un router în casă care nu-i Cisco, e foarte probabil să aibă linux pe el), deci una peste alta eu nu-mi fac probleme în ceea ce privește numărul de utilizatori Linux.

  61. Motivul pentru care 95% din market share e al lui windows e "DEVELOPERS DEVELOPERS DEVELOPERS DEVELOPERS".

    Pur si simplu era mai usor sa faci o aplicatie pentru desktop in visual basic sau foxpro sau c++ cu windows api/forms decat... hm.. xlib? motif? java/awt?

    Dar acum ca majoritatea aplicatiilor sunt web, nu mai conteaza chiar atat de mult, deci au ramas doar micile inconveniente si aplicatiile mari si complexe pe care nu poti sa le faci web.

  62. @gheorghe: Deci nu, te contrazic (iar). Xlib e destul de urât, dar nici cu Win32 sau MFC nu-mi e rușine. De fapt dintre astea probabil awt e cel mai ok.

    Iar în ziua de azi programezi cam la fel de ușor oriunde la nivel înalt. Nu-i mai greu să programezi în WinForms (sau cum îi zice chestiei din .NET) decât în Qt sau în Gtk (dar nu în C, ci în Python sau în alt limbaj de nivel mai înalt). Lucrurile stau similar în Java.

    Problema-i că la nivel de sistem și kernel, API-ul de Windows e groaznic. Da' groaznic-groaznic, știi ce-i aia? Gen funcții cu zece parametri din care cinci sunt NULL, și până să-ți dai seama cum merge treaba pierzi o groază de timp cu ochii în documentația de pe msdn. Compară asta cu POSIX-ul, sau cu codul sursă din Linux, care ziceam eu că-i tot numai un hack dar e foarte curat și bine explicat (de altfel nici nu poți să trimiți un patch în kernel dacă nu ai codul în ordine și nu ai explicat în detaliu ce faci acolo). Să nu mai zic că la nivel de kernel în windows nu poți mai deloc să faci debugging fiindcă tot codul e închis și ai structuri de date opace și tot felul de tâmpenii. Ah, the horror.

    Și n-o zic pe aia cu driverele de sistem de fișier pe Windows că după aia zice lumea că-s hater și am io ceva cu Bill Gates și Steve Ballmer.

  63. Mircea Popescu`s avatar
    63
    Mircea Popescu 
    Thursday, 9 June 2011

    @gheorghe Probabil ca te intereseaza atunci ultimul articol.

    @spyked Pai io chiar am ceva cu ei. De cite ori aud lumea plingindu-se de politicieni ma gindesc cit de vizibila-i prostia lumii, dat fiind ca-i intotdeauna discutabil daca politicienii au daunat au ba, da' despre astia din Microsoft nu are ce discutie sa fie.

  64. @spyked De ce esti hater? Or fi fost Win32 API sau MFC urate dar iti dadeau infrastructura haitec cu event loop, threadpool, asynchronous shit etc. Pe cand in unix oamenii inca se mai cacau pe ei sa faca niste butoane drepte si li se blocau ferestrele cat timp apasau un buton si facea nustuce.

    Problema cu driverele nu era o problema pentru cei care faceau doar aplicatii... si se pare ca nu a fost o problema prea mare din moment ce windows are drivere cam pentru orice.

    Dar daca ai o teorie alternativa, eu te ascult. A fost o conspiratie masonica, ca de fapt xlib era the shit, si awt the best, dar de fapt lumea inca mai prefera windows forms, desi java e la a 3-a generatiea de toolkituri grafice? Generatia cu numarul 3 fiind SWT, care nu ar mai fi existat daca nu s-ar fi sictirit lumea de swing, ma gandesc.

  65. @gheorghe: Conspirație a cam fost (heh, nu te așteptai să zic asta, nu? :D), da' nu masonică. A fost conspirație de tipul Wintel, în care producătorii de hardware au făcut drivere închise pe licențe Windows, astfel că nu a fost nimeni nevoit să vină cu specificații hardware (poate doar producătorii de plăci video pentru DirectX, da' acolo povestea e oarecum diferită, na) și toată lumea a fost fericită. Crezi că ălora de la MS le-ar fi convenit să pună cineva Windows-ul pe alt sistem de fișiere? Păi nu, motiv pentru care au hardcodat NTFS-ul și FAT-ul în arhitectura kernel-ului, fapt pentru care un driver de sistem de fișiere *minimal* se scrie în vreo 10000 de linii de C.

    De fapt tot fenomenul GNU a pornit de la driver-ul de imprimantă HP făcut de Stallman. Cine credea pe vremea aia că o gașcă de bărboși nespălați o să ajungă să ducă lucrurile unde-s acum? Da' uite că le-au dus, și într-un fel sau altul cam toată lumea are de beneficiat de pe urma chestiei, chiar dacă pare altcumva. Deci se leagă toate între ele, și soft-urile low level și alea high level și tot.

    Noa, faptul că java e la generația a treia de toolkit-uri grafice reflectă oarecum faptul că evoluează. Orice evoluează, la fel cum nici design-ul de UI de pe Linux nu mai are treabă cu Xlib și nici MFC-ul nu mai e folosit de nimeni (sper). Dar na, uite că lumea folosește inclusiv pe Windows toolkit-uri grafice dezvoltate având filosofia Unix în minte, a se vedea Qt.

  66. Sincer, chiar crezi ca ii interesa pe Microsoft daca scria cineva alt filesystem pentru windows? E "hardcodat" probabil pentru ca asa le-a fost lor mai usor sa-l scrie, ca doar nu se asteptau sa se apuce competitorii lor sa le imbunatateasca produsul. Sistemul asta a fost proiectat la inceputul anilor 90 de niste oameni care au proiectat sisteme de operare in anii 70, la ce sa te astepti...

    Ar fi fost o chestie sa fi scris cineva un filesystem alternativ, din moment ce NTFS e motivul pentru care tre sa-i dai restart dupa fiecare update, ca nu poti sa rescrii fisiere deschise. S-au gandit ei acum 20 de ani ca asta e un compromis acceptabil... ar trebui sa le dea toata planeta un mare bitchslap colectiv.

  67. Critic`s avatar
    67
    Critic 
    Thursday, 9 June 2011

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_file_systems

  68. Florin`s avatar
    68
    Florininsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 9 June 2011

    Atat v-ati stropsit aici de tăt-tăt-tăt huc vi s-o umflat condensatorii. De la Linux.
    Raman la parerea ca tristemele de operare sunt tăte bune, cu utilizatorii problem.

  69. Mircea Popescu`s avatar
    69
    Mircea Popescu 
    Thursday, 9 June 2011

    @spyked Nu e neaparat conspiratie, e imperativ economic. Daca sistemele de operare/softu' in general se comodizeaza, asa cum ideile gnu ar impune, atunci windows nu mai are ce vinde, iar Intel nu mai poate vinde in virtutea inertiei, ci tre' sa inceapa sa faca chestii utile. Ambele companii ar prefera o situatie ceva mai putin eficienta. Nu ca ar avea mari sanse pe termen lung, da' pe de cealalta parte pe termen lung suntem oricum morti toti.

    @gheorghe Si eu cred ca au facut-o prost pentru ca era "mai simplu", dar pe de cealalta parte sunt convins ca daca scria cineva alt filesystem pentru windows faceau icter.

    @Captain Wikiperv Hai!

    @Florin Nu este asa! Ci exact invers : utilizatorii tate bune, cu sistemele problem.

  70. @spyked

    "Asta e fals."

    Pe un i3 un utilizator obişnuit nu va simţi mare diferenţă între Windows şi linux. Pe un P3 pe de altă parte Windows-ul nici nu merge, decât eventual XP-ul (dacă ai suficient RAM) sau ceva mai vechi, în timp ce linuxuri găseşti care n-au probleme nici cu P2 şi au interfaţă grafică decentă. Noa, cum adică fals? Evident că atât linux cât şi win merg mai bine pe un i3 decât pe un P3. Şi evident că linuxul e mai bun indiferent de PC, dar pe un i3 nu observi la fel diferenţa.

    Hai să fac o analogie: ai două arhivatoare, unul zip clasic şi altul 7z. O să zici că 7z-ul e mai bun, şi este, dar dacă tu ai spaţiu care tinde la infinit pe hard, diferenţa dintre cele două tinde să se estompeze. De fapt, nici nu mai ai nevoie de nici unul, că oricum spaţiul nu mai este o problemă la tine. Fireşte că analogia nu merge 100% cu SO-urile dar cred că ai înţeles totuşi la ce mă refer.

    "Cât despre de ce Windows-ul are 95% market share, spre deosebire de Linux, răspunsul e la mintea cocoșului: Linux nu participă pe piață în sensul în care participă Windows-ul."

    Da' pe mine nu mă interesează în acest context de ce Windows are 95% din piaţă. Am spus doar că acest lucru este un important factor determinant pentru ca multă lume să dezvolte softuri pentru win, ignorând linuxul. Motiv din care Windowsul încă este mai bogat în aplicaţii ca linuxul, motiv din care pentru unele softuri nu găseşti un înlocuitor ca lumea sub linux, fapt care mă împiedică momentan să trec pe linux. Sigur că asta se va schimba în timp, pe măsură ce linuxul va câştiga teren, iar eu unul îi fac galerie. Dar momentan asta e, Windows-ul mă serveşte mai bine în direcţiile care mă interesează.

  71. Mircea Popescu`s avatar
    71
    Mircea Popescu 
    Thursday, 9 June 2011

    Ideea cu windows care are 95% din piata si/sau e mai bogat la aplicatii nu e inspirata din realitate, ci din perspectiva ingusta a oamenilor care nu cunosc/folosesc decit windows. Spre exemplu, badea Ion nascut si trait in Vinatorii de Munte va crede ca Vinatorii de Munte sunt cel mai mare oras din LUME, dat fiind ca si-n New York ala, care o fi existind el, ce se gaseste ? Sigur nu exista han ca-n Vinatori, si sigur nu exista cismea, si nici cei doi pruni din fata bisericii.

    Toate observatiile astea-s adevarate, si in acelasi timp perfect irelevante. Lumea e mult mai mare decit ce cunoaste badea Ion. Vezi si http://trilema.com/2011/automate-celulare/ in acest sens.

  72. Florin`s avatar
    72
    Florininsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 9 June 2011

    Lotus, bre om bun, win ii 'prietenos' cu utilizatorii, pe partea asta, ii mai bun pentru anumiti utilizatori (aia care de regula nu au interesul sa priceapa foarte bine cu computeru).
    Treaba cu "pe un p3 nici nu merge" nu-i justificata, sunt placi de baza de p3 cu ddr, un tualatin cu 512l2 cache pisa p4 Willamette si alte prostii de gen. Parerea mea ii ca fiecare tristem de operare satisface anumite cerinte si-i bun in functie de utilizator. Io si acum mai lucrez in DOS, si nu-s singurul care-i satisfcafut. In rest, cu puterea de calcul, tot la utilizator se raporteaza, di ce sa-ti iei i7 pentru un solitaire? Di ce sa nu-ti pui mac pe PC? Ca tot mere (cel putin, mie mi-o mers pe orice placa de baza cu chipseturi intel)? Poi nu?

  73. @Mircea Popescu

    Eu nu am găsit alternative linux la unele softuri pe care le folosesc în Windows. Este adevărat că nu le foloseşte multă lume, da asta-i altă problemă, eu le folosesc. Şi când zic că nu am găsit, nu mă refer la faptul că există altele mai bune sau măcar echivalente de care nu ştiu eu, ci la faptul că nu există. Deci vorbesc la modul practic: am instalat linux, am căutat, am întrebat linuxişti, am scris pe forumuri, apoi am dat jos linux şi am revenit la Windows.

    Pe de altă parte, e perfect posibil ca cine foloseşte PC-ul doar pentru unele lucruri relativ comune să găsească tot ce îi trebuie şi sub linux. Şi dupa aia să strige în gura mare că linux e New York iar Windows Satu-Mare. Mai multă moderaţie şi mai multă discuţie aplicată, nu doar teorie, i-aş recomanda eu.

  74. Da' a explicat-o Spyked binisor: nu-i vorba ca se estompeaza diferentele, ii vorba ca ele exista. Btw, se vad binisor: cat ocupa mamutul de Win7 la instalare? De ce-i trebuie spre 15gb? Nu veni sa-mi explici cum is ieftine discurile, pe un laptop cu hdd de 160gb teoretici sa ocupi 10% cu sistemul de operare e ... mbleah.

  75. @Florin

    Sunt de acord că Windows e mai simplu, uite un alt motiv pentru care nu am comutat, la ora actuală nu ştiu linux. Dar urmează, şi oricum cred că o să-l pun cel puţin pe o unitate. Nu cred că Ubuntu, totuşi.

    "di ce sa-ti iei i7 pentru un solitaire?" Da di ce să-ţi pui linux pentru un Solitaire, când Windowsul e şi mai simplu şi suficient ? În ce priveşte sistemele vechi nu ai dreptate, acolo chiar se cunoaşte diferenţa, linux poţi rula decent pe cam aproape orice, win nu.

    @dAImon

    160 Gb? Mno, unităţile de la ora actuală îs cu 1 TB hard, şi poţi pune mai mult dacă vrei. Caută pe net, o să vezi Seagate-uri de 2 TB cu 5 ani garanţie la 330 lei.

  76. @dAImon

    Ca să fiu clar: nu zic că win e mai bun ca linux, când de fapt e invers. Zic că deocamdată prefer win din diverse motive. Şi îţi dau dreptate că pe laptopul de care zici se cunosc cei 15 Gb. Dar dacă tot îţi iei astăzi un calculator, de ce să nu-ţi iei unul mai tare cât de cât?

    Dacă ar fi să îmi zic părerea, problema majoră a Windows-ului nu e legată de spaţiu sau performanţă în mod direct ci de faptul că e atât de vulnerabil. Motiv pentru care de multe ori ai nevoie de antiviruşi pe el, fw-uri etc, care pe de-o parte nu fac mare brânză şi pe de alta îţi consumă resurse. Deci aici da, aici e o problemă mare de performanţă datorată necesităţii utilizării acestor antimalware care pe linux aproape că nu sunt necesare. Şi indirect dar tot legat de asta, faptul că atâţia oameni rulează de exemplu botneţi pe sistemul lor Windows fără ca măcar să-şi dea seama.

  77. Critic`s avatar
    77
    Critic 
    Thursday, 9 June 2011

    clar, toti hateri de hateri.

    las' ca va rezolva Google pe toti cu noile laptopulili alea new world order, hardware minimalist, baterie cu multa putere, conexiune la net si totul cloud, pe interneti. all you need is a browser.

    http://www.thirdage.com/news/chromebook-offers-new-alternative-for-laptop-users_06-09-2011

    http://www.engadget.com/2010/12/09/google-cr-48-chrome-laptop-preview/

    http://www.google.com/chromebook/

    free internetzi, clar.

    http://www.criminaljusticeusa.com/blog/2009/25-surprising-things-that-google-knows-about-you/

    http://www.youtube.com/watch?v=hrontojPWEE

  78. Da di ce să-ţi pui linux pentru un Solitaire, când Windowsul e şi mai simplu şi suficient ?

    Pentru ca Windows .. costa? Bani. Multi.

    Mno, unităţile de la ora actuală îs cu 1 TB hard, şi poţi pune mai mult dacă vrei.

    Ai sarit peste partea care vorbea despre "laptop". E drept, au urcat si standardele putin - acum default e spre 250gb cel mai mic disk. Si totusi.

    Apropo, daca vrei sa pui SO pe un disc ssd brusc o sa incepi sa masori foarte atent cat spatiu ocupa acel SO la instalare.

  79. Amin @ #76. În fond cine ştie să se apere minimalist de riscuri poate rula şi un Windows fără mari probleme.

    Mircea: Apropo de chestiunea softurilor disponibile în lumea open-source: ele arată aşa fiind făcute de oameni ocupaţi, mdeci funcţionalitatea primează în faţa GUI candy. Pot înţelege asta. Ce nu înţeleg este de ce nu se apucă câte unu' mai bănos să plătească developerii pentru a scrie cod deschis. Poate pentru că suntem fundamental închişi, who knows. Mă refer să plăteşti pe cineva să repare o chestie de care TU ai nevoie, doar că nu ştii cum s-o faci.

  80. Mircea Popescu`s avatar
    80
    Mircea Popescu 
    Thursday, 9 June 2011

    @Lotus Concret, ce programe ?

    Windows nu e mai simplu, si nu e mai eficient. Windows e mai complicat, si mai ineficient.

    Daca incerci sa porti discutii pornind de la judecati de valoare false, vei fi tratat de idiot. Pentru ca asa fac idiotii. Revezi si http://trilema.com/2010/top-1-reason-you-suck-as-a-blogger/

    @dAImon Tu ai incercat de curios ubuntu recomandat in articol ? Eu n-am vazut atita eyecandy nici macar pe Mac.

  81. @Mircea Popescu

    Nu mă interesează cum mă tratezi tu, este problema ta. Spre deosebire de tine, eu nu fac pe celălalt idiot de fiecare dată când nu sunt de acord cu ce zice, altfel erai campion multiplu. Dar nici nu cred că trebuie, unii se autocaracterizează singuri.

    De ce eyecandy? Ia ceva de la zero şi fă-l tu din linia de comandă, construieşte-l şi optimizează-l pentru ce îţi trebuie ţie, că de aia e linux. Nu sau sau care e gata făcut şi tras la xerox pentru toţi. Când aş ştii să fac asta probabil aş fi mulţumit că ştiu linux cât de cât. Dar probabil o să vină şi vremea aia.

    Fireşte că dintr-un anumit punct de vedere e mai uşor linuxul. Un programator codează mai lejer sub linux decât sub win anumite aplicaţii pentru că nu îi pune beţe în roate OS-ul. Dar într-un anumit fel e mai dificil linuxul, pentru un utilizator care o ia de la zero. Aşa că, când cineva spune un lucru, încearcă să vezi ce anume a vrut acel om să spună, nu sări imediat la gâtul lui că nu-i aşa că e fix invers.

  82. ...nu "ubuntu" sau "x" sau "y" care e gata făcut şi tras la xerox pt toţi ***

  83. Critic`s avatar
    83
    Critic 
    Thursday, 9 June 2011

    ca tomas matejicek, ala cu slax? tipul face update la blog 1 pe an, cam asa.

  84. Mircea Popescu`s avatar
    84
    Mircea Popescu 
    Friday, 10 June 2011

    @Lotus Solutia mai simpla ar fi ca omul ala sa spuna direct ce vrea el sa spuna, nu exact invers de ce vrea sa spuna.

    Ai a raspunde la intrebarea concreta : ce programe folosesti tu pe windows si n-ai gasit echivalent pe linux ?

    @Critic Ce-i cu el ?

  85. @Mircea Popescu

    Păi for one thing, video player-ele. Cea mai slabă unitate mi-e un Barton 2500+ (1833 MHz). Bun, pe Windows am pe ea MPCHC + CoreAVC. Merg 720p-urile (unele la limită, altele cu cpu la 80%) fără nici un fel de accelerare grafică de la placa video, care nici nu ştie de h264. Chiar şi ălea de 5-7 Gb. Pe Ubuntu nu am găsit nimic care măcar să vadă unele 720p. Şi da, VLC-ul se mişcă mult mai lent, pe lângă că nu afişează bine titrările. Apoi, tot la capitolul video, flash-ul sub linux era penibil când am probat eu ubuntu. La fel, nu prea multe opţiuni aici. Deci poftim o dezamăgire la capitolul "performanţe sub linux". Da' apropo, tu pe ce bază zici că VLC-ul e cel mai tare la viteză? Sub Ubuntu nu e.

    Mai sunt, dar un exemplu ar trebui să fie de ajuns.

  86. @Lotus Hacarii adevarati se uita la mpeg2 de 700 de mega. HD e pentru femei.

  87. Critic`s avatar
    87
    Critic 
    Friday, 10 June 2011

    @lotus : mi se pare ca se facuse un studiu, cum ca omul are o capacitate mentala incredibila pentru a intelege ce e intr-o poza, chit ca e cam pixelata.

    acuma o fi frumos pe HD sa vezi pana si manicura clara a actorilor, da la o emisiune dinasta cu 10 sezoane a cate 30 de capitole, nu stiu unde o sa le descarci tu pe toate, ca seederii de pe torente mai si dispar.

    @ghg : trololo

    @mp : zicea lotus ca cica "Ia ceva de la zero şi fă-l tu din linia de comandă, construieşte-l şi optimizează-l pentru ce îţi trebuie ţie, că de aia e linux." la care zic ca exemplu ce, un gigi cu 3 downloaduri la fisiere si un update pe an, pft.

  88. Mircea Popescu`s avatar
    88
    Mircea Popescu 
    Friday, 10 June 2011

    @Lotus Chiar as vrea sa vad un test de VLC pe win vs linux, mie mi se pare ca merge un pic mai repede, asa ochiometric privind la cpu load.

    In tot cazul, xine ai incercat ? Si apropo de subtitrari cu caracterele lui peste, vezi si aici.

    PS. Poate e cazul sa invatati engleza mei oameni. Acu' 20 de ani era rusinea pamintului sa pui mina pe un PC si sa nu stii englezeste.

    @gheorghe Si baga mencoder sa nu cumva sa cada in pacat ?

    @Critic Omu' are niste idei oarecum ciudata despre cum functioneaza lumea. Dezavantajele mintilor superficiale.

  89. factor`s avatar
    89
    factorinsigna de tehnolog 
    Friday, 10 June 2011

    @Lotus
    “Ia ceva de la zero şi fă-l tu din linia de comandă, construieşte-l şi optimizează-l pentru ce îţi trebuie ţie, că de aia e linux.”

    Adica vii dumneata la carciuma, comanzi placinta cu branza si eu iti aduc pe masa un kil de faina, apa, sare si o bucata de telemea. Si apoi zic: compileaza dumneata placinta!
    Pai treaba-i asta?

  90. Mircea Popescu`s avatar
    90
    Mircea Popescu 
    Friday, 10 June 2011

    Placinta cu brinza nu se face cu telemea buei nubule care esti tu nub :D

  91. factor`s avatar
    91
    factorinsigna de tehnolog 
    Friday, 10 June 2011

    Am gasit la o carciuma! Telemea = oaie la distanta.

  92. Critic`s avatar
    92
    Critic 
    Friday, 10 June 2011

    oh wa we haz a winrar, yes sir.

  93. Mircea Popescu`s avatar
    93
    Mircea Popescu 
    Friday, 10 June 2011

    Apai dupa suficienta bere orice oaie o fi o vaca...

  94. @factor: Păi dacă vrei plăcintă open-source, cam aia primești. Plus că rețeta e deja făcută, tu tre doar să o bagi la cuptor să se compileze. Adică configure, make, make install. E aceeași chestie ca next, next, finish, oameni buni.

  95. @Mircea Popescu mencoder cu pipe la mplayer, da. Acum sincer sa fiu, eu nu tin minte sa fi vazut vreun HD, decat poate 1-2 cand nu am gasit versiunea standard de 700 de mega.

  96. factor`s avatar
    96
    factorinsigna de tehnolog 
    Friday, 10 June 2011

    @spyked
    De asta nu sunt pe open source. Nu sunt programator. Nu vreau sa fiu programator. Nu vreau sa scriu si sa compilez cod. In nici un caz pentru chestiuni de sistem...
    Cu Windows e cam la fel. La un moment dat pierdeam mai mult timp cu update-uri si regedit decat pentru scopuri personale (exagerez nitel, pentru efect...).
    Pe scurt - si cred ca am mai dat exemplul asta - sunt tipul care duce masina la mecanic, chiar daca stie sa curete un carburator.
    Solutia la asta? Iau bucatile de soft care ma intereseaza. Da, cu bani. Si atat. Cu suport si cu depanare de la producatori. Din cauza asta evit companiile mari si prefer "customer service" de la firme mai micute. Astfel, in locul Photoshop am o "adunatura" de programe (Lineform, Pixelmator, Acorn, Artboard...) care fac treaba la un pret mai mic si cu interfete amabile.
    Pastrez totusi un Ubuntu pe una din masinarii, doar asa, in caz de seism, lovitura de stat sau cataclism. Bare system.

  97. Mircea Popescu`s avatar
    97
    Mircea Popescu 
    Saturday, 11 June 2011

    @spyked You can make your own pie!!!

    @gheorghe Nici io nu-mi prea pun problema.

    @factor Apai in concluzie tu sigur nu esti printre aia carora li se adresa articolu'. Sunt o groaza de oameni care-au auzit asa vag de linux, nu l-au incercat niciodata, ca "e dificil" etc. Cu dinsii aveam eu mai mult treaba.

  98. @Gheorghe

    Nu sunt "hacar", cu atât mai puţin adevărat.

    @Critic

    Discuţia nu e pro sau contra HD ci pro sau contra linux.

    @Mircea Popescu

    Nu ştiu performanţele VLC linux vs VLC win, însă nici unul nu duce HD-urile pe sistemul respectiv. În Windows doar CoreAVC (care e optimizat şi pe bani) şi KMPlayer, un player făcut de chinezi parcă, pe modul SuperSpeed sau aşa ceva. În rest nimic, dar măcar pe Windows sunt astea două, pe linux nu am găsit nici unul.

    Legat de titrări: tu te uiţi doar la filme americane? Şi nu e vorba de caracterele lui peşte ci de faptul că VLC nu poate plasa titrarea pe banda neagră de sub film ci o suprapune peste imaginile din film. Ceea ce e cam deranjant pentru mine când există ditamai spaţiu negru sub film, nefolosit.

    Nu ştiu dacă am încercat xine, am încercat câteva playere mai folosite sau recomandate sub linux. Nu le mai reţin numele la toate. Data viitoare când probez ubuntu îl încerc. Oricum, mă gândesc să-mi pun linxu pe alt sistem mai bun, dar ăsta era un exemplu legat de faptul că încă linuxul încă e mai sărac la capitolul aplicaţii.

    @factor

    Analogia nu ţine. Linuxul, spre deosebire de win, îl poţi "tuna" cum vrei tu şi e mult mai bine gândit. Spre exemplu pe Windows ai un fişier exe, îl descarci şi îl instalezi. În linux descarci sursele şi le compilezi; la compilare ele sunt optimizate pentru exact maşina ta. Mircea Popescu a susţinut că e mai uşor să înveţi linux decât Windows, eu am definit ce înseamnă să ştii linux după mine. Faza pe care o zici tu cu plăcinta gata făcută nu înseamnă să stăpâneşti linuxul, cel puţin eu nu aş fi mulţumit cu asta.

  99. Mircea Popescu`s avatar
    99
    Mircea Popescu 
    Saturday, 11 June 2011

    Pai xine e cam cel mai folosit/recomandat player sub linux, cam singurul aspirant la ortodoxie atit cit poate fi vorba de asa ceva acolo.

    Eu m-am uitat fara probleme la fisiere video de ordinul Gb cu bitrate spre 10mbps, pe VLC. N-am idee concret ce-o fi HD ala, da' nu-mi inchipui ca-i posibil sa "nu duca", si daca-mi amintesc bine anuntau ca-s "HD ready" cindva anul trecut. Cu siguranta chestia de 720px era suportata din 2005. Formate de 1920x1080 la 50+ fps depasesc in general capacitatile sistemelor comercializate pentru utilizatorii de casa, dat fiind ca placa video tre' sa manipuleze date spre 100Mbps, da' asta nu inseamna ca nu se poate neaparat.

    Zic sa faci o incercare, ai ocazia sa scrii primul articol serios si documentat de pe blogul tau : uite oameni, am incercat sa playback asta si asta, uite cum a murit in flacari, asta e.

    Eu ma uit la filme americane, englezesti, italienesti, frantuzesti, spaniolesti, sirbesti si asa mai departe. Pentru ca eu sunt poliglot, si pot. Iar tu esti ori lenes, ori alte alea, dat fiind ca ma intrebi chestii de-astea cu ditai rubrica dedicata fix acestor probleme acolo in dreapta, unde zice Trilematoscop.

  100. Critic`s avatar
    100
    Critic 
    Saturday, 11 June 2011

    http://img849.imageshack.us/img849/2296/1302431587598.jpg

  101. @Mircea Popescu

    Dar ţine cont de sistemul respectiv. Care e cumpărat pe vremea când hardurile din vânzare erau de 40 Gb pe IDE şi RAM-ul de 256 MB (chit că el are hard de 120GB pe SATA de exemplu) şi nu existau procesoare multicore în vânzare. Nici nu ştiu dacă începuseră să se facă. E cel mai vechi din cele trei sisteme pe care le am, în curând, cred, patru.

    Da, este "HD Ready" 720p, 1080p este "TrueHD".

    Pe un PC pe care îl cumperi azi merge orice 1080p fără probleme. În primul rând că duce procesorul. În al doilea rând că placa video are accelerare grafică pentru HD, ceea ce înseamnă că poţi să configurezi playerul de un anume mod (şi sunt multe playere care deja suportă asta, nu ştiu vlc-ul) şi rulezi filmul aproape exclusiv din placa video, cu procesorul probabil undeva sub 5%, depinde de sistem. Doar "deblocking-ul" este realizat de procesor.

    Încercări am făcut că pe baza lor vorbesc. Nu are rost să repet de N ori aceleaşi teste pentru că problema nu este că nu pot vedea HD-uri, ci că nu pot vedea HD-uri pe acel sistem (decât în anumite condiţii). A, bine, ar fi frumos să meargă 1080p şi pe ăla, dar mno.

    În fine, eu nu sunt împotriva experimentării iar sugestia de a testa linuxul este una salutară. Dar asta nu înseamnă că hai să afirmăm lucruri care nu sunt doar de dragul de a face lumea să folosească linux. Momentan linuxul nu are chiar atâta "acoperire", sunt unele aplicaţii pe care le folosesc şi nu prea am alternative convenabile în linux, asta cu playerele fiind doar un exemplu. Cu timpul o să se schimbe situaţia dar momentan asta e.

    Da' io citesc selectiv la tine.

  102. Mircea Popescu`s avatar
    102
    Mircea Popescu 
    Saturday, 11 June 2011

    Are rost, din cauza de pix or it didn't happen.

    Consoleaza-te cu gindul ca exista experimente repetate si de sute de ori pina sa iasa ceva utilizabil din ele.

    Eu fac afirmatii perfect acoperite. Tu faci afirmatii vagi, "sunt unele", "am facut teste" da' n-am nimic concret. Cred ca la un anumit nivel oricine ne pare egal, cam tot asa cum animalele din captivitate tind sa-si identifice ingrijitorii umani cu un animal de acelasi sex si din aceeasi specie. Totusi, nu-i cazul de echivalente aici.

  103. @Mircea Popescu

    Eşti fenomenal. Am făcut teste. Am obţinut ceva foarte concret: VLC-ul este mai lent decât combinaţia MPCHC+CoreAVC sau KMPlayer, care sunt cele mai rapide. Nu înţeleg de ce să repet testele când deja este foarte clar şi concret, atât de clar încât ţie îţi creează probleme. Tu ai un stil de a vedea doar lucruri neclare. ;)

    Dacă guşti două fructe noi pentru tine şi unul e dulce şi îţi place, celălalt e acru şi nu-ţi place, şi apoi scrii pe blog, se trezeşte unul să îţi zică: "Da de unde ştii sigur că unul e dulce şi celălalt acru? Ia să repeţi tu testele şi să le guşti încă o dată şi încă o dată şi să vii cu ceva concret, că aşa vag toţi putem vorbi... Eventual să le guşti până ce nu mai ştii sigur care e acru şi care dulce." Lmao, vorba ta. Eşti comunist, bre, numai ei voiau să le iasă rezultatele la teste într-un anume fel dinainte prestabilit.

    Eu am vorbit foarte concret, tu în mare parte habar n-ai despre ce vorbeşti legat de playere şi şi de HD-uri. Adică eşti "poliglot" dar aşa, la suprafaţă. Dai impresia că stăpâneşti fiecare domeniu în profunzime şi faci eforturi să menţii impresia asta. Atât timp cât îmi spui că VLC e cel mai rapid, şi dupa aia îmi zici că te-ai uitat ochiometric la procesor şi zici că e, nu eşti în măsură să îmi conteşti testele. Eventual fă tu câteva şi adu-mi un contraexemplu la ce am zis, probează că nu am dreptate. Dă-mi un player mai bun decât ce ţi-am zis pe un sistem echivalent şi atunci mai vorbim. Până atunci vorbeşti discuţii.

  104. Mircea Popescu`s avatar
    104
    Mircea Popescu 
    Saturday, 11 June 2011

    Ce teste, unde, cind, cu ce. Ce-ai masurat, ce-a iesit. Poze. Etc.

    Teoriile lasa-le pentru altii. Metaforele idem. Tu ai deocamdata de muncit.

  105. Bre, tema de casă prima dată, şi apoi mai vorbim. ;)

  106. Mircea Popescu`s avatar
    106
    Mircea Popescu 
    Saturday, 11 June 2011

    I. Esti idiot, pentru ca-ti inchipui ca exista minunea din "probeaza ca nu am dreptate". Faptul ca tu nu ai dreptate nu se probeaza, se prezuma.

    II. Esti obraznic, pentru ca nu pari sa fi inteles cine da temele aici. Ti-am mai explicat o tura ca nu se pune problema de echivalente. Baga la cap, e dinsus, la #102 :

    Cred ca la un anumit nivel oricine ne pare egal, cam tot asa cum animalele din captivitate tind sa-si identifice ingrijitorii umani cu un animal de acelasi sex si din aceeasi specie. Totusi, nu-i cazul de echivalente aici.

  107. Dar mie nu îmi pari deloc egalul altor oameni obişnuiţi. Pur şi simplu nu ştiu de ce, dar situaţia ta e tragică.

    Nu am de-ţi demonstrat nimic ţie. Nici prima dată nu aveam, când am afirmat că există aplicaţii insuficient dezvoltate pe linux şi tu mi-ai zis să-ţi dau exemple. Totuşi, ţi-am dat unul. Pe bloguri fiecare ne exprimăm subiectiv. Dacă eu spun X, nu am o obligaţie să-ţi demonstrez nimic, că nu este un documet oficial, nu sunt elevul tău, nu scriu un manual ştiinţific. De vrei să mă crezi bine, de nu nu. Dar să ceri dovezi cu poze şi statistici arată o prostie crasă şi o ignorare a locului unde te aflii. Adică pe blog. De ce anume pozele poţi să crezi că sunt autentice dar cânt îţi spun ceva, nu poţi? Sau poate dupa aia o să zici că sunt photoshopate pozele şi vrei eventual să mă vezi la televizor cu proba.

    VLC-ul l-am probat pentru mine, având unitatea acasă. A fost, dacă vrei, o necesitate, în măsura în care voiam să am redare video HD pe acea unitate. Îi drept, nu mi-a trecut în acel moment prin cap să filmez cum cu CoreAVC merg hd-urile iar cu VLC sacadează groaznic, în ideea că mai târziu un tip ciudat numit Mircea Popescu îmi va cere dovada pe un blog la fel de ciudat. Dacă nu mă crezi, VLC e disponibil, CoreAVC e ieftin la banii tăi iar KMPlayer e gratis şi el, poţi proba. De fapt, dacă erai atent ai fi observat că mai multă lume reclamă VideoLan-ul ca un player slab.

    Îi drept că la filme XXX nu-ţi trebuie titrare iar opţiunea de a repara fişierele stricate se dovedeşte foarte utilă.

    Nu trebuie să probezi că nu am dreptate ci să probezi că ai dreptate tu. Mai exact enunţul tău din articol: " VLC (media player, mai tare decit orice, absolut orice video player de windows, si dupa compatibilitate cu formate, si dupa capacitatea de-a deschide fisiere corupte, si dupa viteza, performanta, etc)". Deci spor, altfel te declar public mincinos. Ca să nu mai tot zici că nu ţi se recunosc meritele.

  108. Mircea Popescu`s avatar
    108
    Mircea Popescu 
    Saturday, 11 June 2011

    Trecind peste intrebarea evidenta ca cine-s "oamenii obisnuiti", ramine raspunsul evident ca daca "Nu am de-ţi demonstrat nimic ţie" nu-i clar ce exact cauti pe-aici.

    Caz doara n-o sa-mi spui acuma ca asa iesi tu la agatat, facindu-te de risu' lumii pe Trilema ?

  109. "Lumea" asta este cam mică, după toate aparenţele. Că bănui că te referi la vizitatorii acestui blog.

    Dacă tu nu ai nimic de ne demonstrat nouă, cititorilor, pentru ce scrii chestii de genul "VLC e cel mai tare" pe blog? Şi de fapt, pentru ce mai scrii pe blog? Ceva tratament?

    Ai spus să probez ceva. Când ai văzut că de fapt acelaşi lucru ţi se aplică ţie în primul rând, ai schimbat subiectul. Nu, revino te rog şi apucă-te de probat ce ai zis. Nu judeca cu taler dublu când e vorba de tine. Îţi rămâne deci a proba că VLC este culmea playerelor. Nu că asta te-ar mai scoate din situaţia de cacao în care singur te-ai cam băgat. Gândeşte-te că, printre alţii, pe aici or să mai intre şi oameni care chiar ştiu de VLC şi playere...

  110. Şi ca să încheiem un subiect care deja a degenerat în altceva. Afirmaţiile tale:

    1. VLC-ul rupe tot.

    2. Filmele 1080p nu prea merg pe sistemele actuale dar totuşi nu-i exclus (suntem în 2011).

    3. Pe linux găseşti orice găseşti pe Windows, da' orice. Ba şi mai bune.

    4. Ubuntu e cel mai EyeCandy (deci nu gnome, ubuntu).

    Pe baza lor trag concluzia că nu ai habar despre ce vorbeşti. Asta n-ar fi o problemă dacă nu ai încerca să pozezi mare expert în domeniu. Eu nu sunt mare expert în domeniu dar sunt în măsură să îţi spun că nu ai dreptate.

    Iar când ai văzut că din ceea ce scriu rezultă că nu ştii despre ce vorbeşti, ai început să mă numeşti idiot & co. Pe principiul că dacă mă numeşti prost, lumea nu o să bage în seamă ce am scris şi nu o să observe că nu prea le ai cu domeniul.

    Baftă în viaţă, zic. ;)

  111. Critic`s avatar
    111
    Critic 
    Saturday, 11 June 2011

    mei da voi chiar va iubiti, nu gluma http://www.meatspin.com/

  112. Mircea Popescu`s avatar
    112
    Mircea Popescu 
    Saturday, 11 June 2011

    Ahahaha @1&2, buei frateee...

    Altii merg la Seinfeld sa rida, io' stau pe blog si vine risii la mine ei singuri.

  113. Banuiesc ca intrebarea ta *nu* se adreseaza administratorilor de retele si organizatiilor, cu sisteme "managed". Acolo e de la caz la caz. Ca si regula generala, serverele si virtualizarea de la mikey sint mult mai bune, dar si mai scumpe, initial.

    Daca intrebi din perspectiva unui utilizator care are timp si nervi, poti face linuxul sa mearga.
    Daca intrebi din perspectiva cuiva care nu are sau nu vrea sa piarda zile pretioase cu vinat de drivere, compilat binare, tinut sistemul actualizat (fara sa devina instabil), sau pur si simplu cineva care nu vrea sa reinvete toate meniurile, etc, atunci nu prea face sens.

    Windows-ul nu e chiar asa de scump pentru citeva sisteme personale, si daca ai conturi pe interneti cu responsabilitate legala serioasa, te ajuta sa stii ca exista o echipa in Redmond care numai la asta se gindeste.

    Acestea fiind zise, Windows-ul a ajuns un conglomerat de unitati interconectate, si care il fac extrem de greu de securizat si monitorizat. Nu mai e ca pe vremuri, cu monitorizare "manuala" in timp real, trebuie sa "ai incredere" in OS si in scule (fie scrise de tine, fie cumparate) care monitorizeaza si agrega informatia. Ultima parte e valabila si pentru Linux.

    De asemenea, le poti avea pe amindoua. Foloseste VM!

    Bun, acuma pe o nota mai personala: nu ne-am mai auzit de mult mai Mircea. M-am amuzat copios de poza de pe blog. Dar chiar si fara poza, te-as fi recunoscut, citind doar textele si comentariile. Imi place blogul tau, desi sincer, mi-ar place sa gasesti subiecte de discutie mai demne de inteligenta ta si a noastra, decit ce a mai scris nu stiu care imbecil obsedat sexual, si cum se ia fata de la aeroport.

  114. Mircea Popescu`s avatar
    114
    Mircea Popescu 
    Saturday, 11 June 2011

    Mei, problema-i cam asa : lumea si-o format niste idei in 1999 sau 2004 sau cind o fi facut o incercare, si defileaza cu ele. Asta partea mai spalatica a lumii, care a chiar incercat pe bune. Ceilalti, care nici macar n-au incercat sunt de vreo zece ori mai multi. Noa si toti astia ii dau inainte ca "e greu" ca "pierzi zile", ca "nu exista soft" si alte asemenea, care poate ca erau adevarate, cindva. De exemplu, pe cind lucra Torvalds la kernel.

    Intre timp situatia s-a schimbat, complet, si atari idei ramase din mileniul trecut sunt contrazise, aspru si fatis, de realitatea cea mai banala.

    Eu n-am scris articolul asta ca sa defilam teorii, si mai ales nu ca sa defilam teorii din amintiri si auzite. Eu am scris articolul asta ca sa dau ocazia celor interesati de realitate asa cum este ea sa o constate nemijlocit. Linkurile-s in articol, facem o experienta si revenim in discutie ? Sau mergem direct la Automate Celulare si facem o mica demonstratie acolo ?

  115. Ultima oara cind am facut experimente mai serioase cu Ubuntu pe o masina reala a fost prin 2008. Poate sint eu de vina ca am hardware foarte recent, dar n-am gasit drivere pentru jumate din dispozitivele care le aveam in sistem.

    Au urmat si alte aventuri, in principal cu compilatoarele care nu aveau switchurile care aveam eu nevoie, si cu mediul de dezvoltare. Nu-mi aduc aminte toate problemele (da, e din amintiri), dar stiu ca pentru citeva saptamini dupa aia aveam o dorinta puternica in mine sa las toate proiectele si sa imi scriu eu un OS minimal pentru nodurile respective. De asemenea, controlul de acces era inca cu vechiul model Unix, nu vad cum as putea folosi chestia aia pe un sistem cu mai multi utilizatori.

    O sa fac experimentul; sa vedem cind se aliniaza astrele, am si altele pe tub. In cazul meu personal, un "switch" complet ar fi nejustificat de costisitor, dar poate il recomand la altii mai noi veniti.

  116. Mircea Popescu`s avatar
    116
    Mircea Popescu 
    Saturday, 11 June 2011

    Bun, 2008. E 2011 la jumatate, totusi. Se simt foarte mult astia 3 ani, pe bune.

    Cum ziceam si dinsus in discutia cu factor, nu-i obligatoriu, nu-i panaceu universal, alea. Da' insist ca merita facuta o determinare concreta.

  117. pt webcam de yahoo messenger este gyachi

  118. Mircea Popescu`s avatar
    118
    Mircea Popescu 
    Sunday, 12 June 2011

    Gay qui ?

  119. Critic`s avatar
    119
    Critic 
    Sunday, 12 June 2011

    srsly, iti merge un pachet care nu s-a mai actualizat de 5 ani?

  120. Mircea Popescu`s avatar
    120
    Mircea Popescu 
    Sunday, 12 June 2011

    Da' LaTeX de cind nu s-a mai actualizat mei ? Gcc de cind ?

    Tu ce crezi ca-i aici, Windows, sa mucezeasca codu-n raft ?

  121. Critic`s avatar
    121
    Critic 
    Sunday, 12 June 2011

    las' ba formule de programare si compilatoare.

    una e sa faci tu pachet de software in 2005 programat si testat pe depedentele si kernelul X si alta e peste 5 ani cu kernel si dependente, alte desktopuri si etc etc etc

    mda ce, micro$oft scoate os-ul cam la 3 ani, precum Mac, dar la win apar mereu leak-uri la versiuni de proba-beta inainte.

  122. Critic`s avatar
    122
    Critic 
    Sunday, 12 June 2011

    *vroiam sa zic peste 5 ani cu kernel Y et al.

  123. Mircea Popescu`s avatar
    123
    Mircea Popescu 
    Sunday, 12 June 2011

    Neintelegerea la lucru aici e destul de fundamentala. In linux o chestie care functioneaza, functioneaza. Vesnic si imuabil. Nu exista "dependente" in sensul ala. Ca-i poti apoi modifica front-end-ul sa se potriveasca-n ce minune vrei tu s-o alaturi, sigur. Da' tot asa cum biela-manivela e un bun cistigat pentru totdeauna, raminind acelasi obiect venic, tot astfel ce-i scris in linux e bun scris, pentru totdeauna. Cam de-asta si este o carte perdanta, orice alta filosofie de programare : oricit de bun ai fi tu pe moment, daca esti o fiinta anistorica pe masura ce trece timpul ala care isi poate folosi istoria te ingroapa.

  124. Critic`s avatar
    124
    Critic 
    Sunday, 12 June 2011

    daca zici tu, io tind sa te cred, da' defapt nu.

  125. @Critic: Dacă nu-i actualizat, atunci https://wiki.ubuntu.com/PackagingGuide/Complete

  126. Mircea Popescu`s avatar
    126
    Mircea Popescu 
    Sunday, 12 June 2011

    @Critic Pai tu esti prea tinar ca sa ai istorie, si ca atare n-ai de unde sa-i cunosti puterea. Nu-i grav, se rezolva in timp.

    @spyked Just.

  127. Critic`s avatar
    127
    Critic 
    Sunday, 12 June 2011

    deci eu zis ca unu a scris un pachet de soft acum 5 ani, nu l-a actualizat, intre timp fisierele cu care functioneaza kernel, desktop, drivere, functiuni etc au alta versiune, vreau sa instalez pachetul si imi spune ca nu, ca arhivele sunt prea noi pentru el iar voi trollolo, i got synaptic for teh os.

  128. Păi io zic că dacă vrei să faci o faptă utilă pentru tine și restul de oameni care-s în situația asta, faci un pachet .deb cu dependențele la zi (recompilat pentru kernel-ul și bibliotecile din distribuție) și-l pui într-un repository. După aia te lauzi undeva că e disponibil pachetul cu pricina la tine în repository și că poate fi instalat de acolo. And everyone's happy again.

  129. @tony "Ca si regula generala, serverele si virtualizarea de la mikey sint mult mai bune, dar si mai scumpe, initial."

    Hai, srsly, virtualizarea? Probabil de-aia foloseste amazon hyper-v in loc de xen. Si outage-ul ala de-acum ceva timp a fost pentru ca le-a picat SCVMM, dar ne-au aburit ei ca au cine stie ce infrastructura SF.

    Hyper-v ala e atat de bun incat trebuie sa-l dea pe moca, asta fiind singurul considerent pentru care cineva l-ar lua in considerare, si chiar fiind moca lumea inca mai decarteaza bani grei pe vmware... ca sa vezi.

  130. Mircea Popescu`s avatar
    130
    Mircea Popescu 
    Sunday, 12 June 2011

    @spyked Si daca vrea doar sa se vaite ?

    @gheorghe Si io aveam asta pe limba, da' cum nu ma chiar pricep la probleme am zis ca n-oi fi inteles ceva.

  131. @gheorghe Daca costa mai mult decit zero, se cheama ca ca M$ se gindeste numai la bani. Daca costa mai putin decit concurenta, din dorinta de a intra pe piata / forma antrenament, se cheama ca il dau pe gratis ca nu e bun. Acuma hotariti-va :).

    Cu scuzele de rigoare, o sa ma retrag devreme din argumentatia actuala, din doua motive:
    1. nu ma interseaza foarte tare polemica Linux vs MS vs Apple etc. Fiecare sa foloseasca ce i se potriveste mai bine situatiei/personalitatii, etc, si daca are timp de investit in incercari, sa testeze cu atentie/obiectivitate inainte sa aleaga dupa ureche.
    2. fiindca lucrez la centrul unuia din produsele in discutie, si deci sint mult mai familiar cu ce ofera si cum e scris, s-ar putea sa exista un bias de opinie.

  132. Mircea Popescu`s avatar
    132
    Mircea Popescu 
    Sunday, 12 June 2011

    De bun simt.

    Tu esti prin strainatate pe undeva, deduc ? :p

  133. Critic`s avatar
    133
    Critic 
    Sunday, 12 June 2011

    pai n-ai bre mp ip-ul in comentarii, awstats ceva? geolocation.

  134. @tony Si daca nu are timp de investit in incercari, sa mearga pe the one true way care merge din prima de fiecare data in orice spatiu si timp, Microsoft? :)

  135. @gheorghe Dupa cum zicea si Graham: "in the short term, the market is a voting machine, but in the long term is a weighing machine". Se aplica intrucitva si aici. Daca altele is mai bune (a se citi: costuri/beneficii in mediul actual, nu unul ideal), atunci vor deveni alegerea comuna, mai devreme sau mai tirziu -- daca apuca inainte de schimbarea paradigmei. Din partea mea: bring it on! :)

  136. Mircea Popescu`s avatar
    136
    Mircea Popescu 
    Sunday, 12 June 2011

    Pfoai cit fighting spirit pe corporatisti in ultima vreme... vezi ca vi se scufunda America buei!

  137. @tony Mie mi se pare ca se schimba paradigma astfel incat multe dintre produsele microsoft vor deveni cam inutile. La ce-o sa-ti mai trebuiasca active directory si system center shit cand marea majoritate a aplicatiilor vor fi rulate dintr-un banal browser de pe servere care nici macar nu-s ale tale? De ce sa mai virtualizezi cand poti sa-ti cumperi aplicatia respectiva ca serviciu, etc. Momentan singurul lucru care te opreste sa faci exact asta sunt aplicatiile vechi si naspa pe care inca trebuie sa le rulezi. In afara de cei care chiar fac ceva util cu calculatorul, gen grafica, proiectare, programare, etc. ai putea sa le dai un webmail si ceva gen google docs si cred ca ar fi suficient.

    Eu sunt oarecum reticent in privinta chestiilor "cloud", si nu-mi place ideea de a baga aplicatiile intregii planete in datacenterele lui microsoft, google, etc. dar vad ca asta nu i-a impiedicat pe extrem de multi sa-si bage aplicatiile in amazon, desi in unele cazuri ar fi fost mai ieftin si performant sa le tina intr-un datacenter...

  138. Mircea Popescu`s avatar
    138
    Mircea Popescu 
    Sunday, 12 June 2011

    Mei, regret sa te dezamagesc, da' teoria asta cu cloudu', rulat pe servere care nu-s ale tale etc e un mare balon de sapun. N-o sa se intimple veci pururi. Uite numa' cam ce chef au companiile sa treaca de pe modelu' angajam om sa stea la noi in incinta sa-l vedem noi cum lucreaza la modelu' angajam freelanceri pe proiecte, si pe urma gindeste-te ca asta cu externalizat munca are doar beneficii, aia cu externalizat datele are doar dezavantaje.

    Cam cit crezi tu ca ar trebui sa ma plateasca pe mine un provider de cloud-shit ca sa-i dau hardurile mele ? Zi o cifra, in milioane, ca-s curios.

    Oamenii fac tot felu' de prostii ca asa-i moda si ca sa fie ei early adopters si culeanu'. Asta nu inseamna cine stie ce mare lucru, totusi.

  139. @gheorghe:

    De ce sa mai virtualizezi [...]

    Virtualizarea is dă shit, nici nu tre să pui întrebarea asta. Abstractizarea hardware-ului e una din cele mai tari chestii de la apariția calculatoarelor încoace, fiindcă fix în contextul ăsta de serviciu web ascunde niște detalii care nu-l interesează pe client.

  140. Mircea Popescu`s avatar
    140
    Mircea Popescu 
    Sunday, 12 June 2011

    De fapt intreaga preocupare a programarii masinilor numerice e un efort in directia virtualizarii, si ca bonus masinile de calcul insele sunt o incercare de virtualizare, de la primul abac incepind.

  141. @Mircea Popescu Cloudul e mai mult spre angajam 100 de vite furajere de la firma aia de resurse umane din India si putem sa renuntam la ei oricand avem chef, decat spre angajam oameni pe proiect, iar faza cu firmele de resurse umane se cam intampla, cu rezultate variate.

    @spyked Pai ca idee asa, de ce ai folosi virtualizare in momentul in care tu rulezi o aplicatie care ruleaza pe mai multe servere in mai multe tier-uri, etc. Virtualizare faci in momentul in care serverul e foarte mare si rulezi multe aplicatii mici si semi-inutile. Sau daca ai o aplicatie cu cerinte de availability mari, dar deranjul de a o clusteriza este prea mare sau este chiar imposibil, deci abstractizezi failoverul la nivel de hardware virtual. Altfel n-are rost.

  142. Deci stai. Ia următorul scenariu: ai un sistem de fișiere distribuit, nu știi unde se află anumite resurse ale utilizatorului, nici nu te interesează, pot fi și replicate, detalii de sisteme distribuite. Tu vrei să îi oferi totuși aceleași resurse mereu la fel, într-un container care să izoleze ceea ce vrea el de restul resurselor din sistem. Ei, virtualizarea (sub diversele ei forme) oferă toate astea.

    Gândește-te numai că vrei să rulezi un RTOS în paralel cu un OS normal pe aceeași mașină. De ce vrei să faci asta? Fiindcă ai nevoie de partea de real time, izolată de restul chestiilor (necritice). Cum faci asta? Virtualizarea e cea mai la îndemână soluție.

    Deci după mine nu prea contează ce fel de aplicații vrei să rulezi, ideea e că tu vrei să abstractizezi niște resurse și să faci deployment foarte rapid (pentru un LAMP, de exemplu, sau orice altceva îți mai trece prin cap).

  143. Bun, nu ma refeream la virtualizare in sensul de "orice fel de abstractizare". Ce vroiam eu sa zic era ca daca tu-ti cumperi o aplicatie ca serviciu, nu-ti mai trebuie nici server fizic nici masina virtuala, deci nu mai cumperi o licenta de Microsoft Hyper-v, vmware, etc. si nici nu-ti faci chestii stupide precum desktopuri virtualizare.

    Desigur ca masinile virtuale o sa aiba un rol intr-o solutie PaaS sau ceva de genul, dar nu o sa-si mai cumpere lumea solutii de virtualizare pentru uz intern.

  144. Critic`s avatar
    144
    Critic 
    Sunday, 12 June 2011

    JOS CAPITALISMU' LMAO

    RENUNTATI LA ACEASTA BOALA.

  145. Critic`s avatar
    145
    Critic 
    Sunday, 12 June 2011

    http://i.imm.io/6osp.jpeg

  146. @Critic Ai gresit tinta, iar mesajul tau e neclar. FWIW, uita-te la acest video, ca exemplu: http://www.youtube.com/watch?v=gLBE5QAYXp8 . Este doar unul din ONG-urile pe care eu si multi alti prieteni foarte capitalisti de-ai mei le sustin cu... Capital.

    Nu stiu daca cunoastem noi doi suficient de multa teorie despre cum se guverneaza un grup de oameni, ca sa ne lansam intr-o triatriba, dar daca simti nevoia sa imbunatatesti situatia in Ro, chiar te rog sa creezi un video asemanator, cu un mesaj la fel de puternic, si sa aduni fonduri pentru a initia o schimbare. In plus, capitalism pur nu exista nicaieri, peste tot exista o multime de legi care limiteaza si definesc. E doar un sistem matematic de calcul al eficientei. Inlocuindu-l cu altul, nu vei rezolva nimic. Trebuie sa definesti "eficienta" intr-un mod corect (moral, etc).

    @gheorghe produse mor, se transforma, si se nasc toata vremea si pentru toate companiile. Asa sade bine unei piete dictata de necesitati. Dupa cum ai spus chiar tu, nu face sens pentru orice program sa devina serviciu, asa ca nevoie de desktop va ramine, dupa parerea mea.
    In ce priveste virtualizarea, dupa cum a zis si spyked, nu vad cum nu vezi beneficiile, e vorba de a administra 10000 de calculatoare stind in birou si configurind un server, in loc sa te plimbi cu sculele prin 10000 de birouri. Ca sa dau numai un exemplu prozaic. Plus, ca poti sa le redirectezi pe toate pe alt server (i.e. live migration) pina cind reinstalezi/reconfigurezi masina.

    @Mircea vor exista solutii criptografice pentru problema securitatii. Pentru date, problema e deja rezolvata, n-au cum sa acceseze datele fara cheia ta, daca nu le-o dai deloc, nu le pot accesa. Pentru procesare, exista citeva idei pe tub, foarte ingenioase. Vezi ca exemplu mic aici:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Homomorphic_encryption
    http://www.technologyreview.com/printer_friendly_article.aspx?id=25537

  147. Mircea Popescu`s avatar
    147
    Mircea Popescu 
    Monday, 13 June 2011

    @gheorghe Discutabil, da' vad acuma ca tu vorbeai de-o chestie mult mai particulara decit aveam eu (si mi se pare ca si Lucian) in cap.

    @tony Cetateanul e si tinar. Ca atare procedeaza la a propune teorii simple, despre care presupune ca-s false, ca sa vada daca si cum sunt invalidate de catre adulti. O strategie nu neaparat proasta, mai ales intre adulti inteligenti. Triatriba auzi colo lolz.

    Solutii criptografice pentru problema securitatii nu vor exista atita timp cit SU continua cu guvernele national-socialiste. Pentru ca o solutie cripotgrafica sa fie o solutie, si nu o frectie, trebuie sa nu aiba, matematic si demonstrabil, nici un fel de backdoor.

    Criptografia homomorfica e o tema promitatoare. Foarte, foarte promitatoare. Ea era de altfel foarte promitatoare in 1980, ca si in 1950 mi se pare, cind s-a pus prima oara problema de a folosi homologia operatiilor in acest sens. Sau cu alte cuvinte, ca sa citam din Clemens, "This Tennessee land had been in the possession of the family many years, and promised to confer high fortune upon us some day; it still promises it, but in a less violent way."

  148. Critic`s avatar
    148
    Critic 
    Monday, 13 June 2011

    @tony bosu da bos : eu doar trollam. faptul ca am spus ca 'jos capitalismul' si dupaia pun o poza cum ca microsoft = comunism, e clar ca sunt contradictorii. de asemenea am lasat in mod prost special mao cu rosu.

    @mp : y u all haters.

  149. @Mircea Popescu @tony Evident ca e discutabil daca chiar o sa fie chiar asa cum zic eu, de fapt nici eu nu cred ca o sa fie chiar asa, dar asta e directia in care ar vrea industria (sau ma rog, corporatiile din spatele ei) sa mearga. Eu zic ca o sa aflam unde stam mai bine dupa ce vedem cam cate chromebook-uri dalea o sa se vanda. Eu as zice ca-i prea limitat si nici o persoana sanatoasa la cap n-ar trebui sa dea 2 bani pe el, dar sa vedem cat de bine il inghit masele. Totusi, avand in vedere ca deja focusul s-a schimbat de la a incerca sa faca telefoanele mai asemanatoare cu niste calculatoare la a incerca sa faca calculatoarele mai aseamanatoare cu telefoanele (vezi windows8), nimic nu m-ar mai mira.

    De asemenea, cum se face ca VMware a cumparat SpringSource ca sa-si faca PaaS, Amazon si-a facut si el PaaS, recte Beanstalk, cum se face ca Microsoft isi face cele mai importante produse disponibile ca serviciu si lanseaza Azure? Intrebarea ramane daca chiar se va reusi o abstractizare care sa nu leakuiasca chiar in halul in care sa fie imposibil sa faci anumite aplicatii, dar daca stai sa te gandesti, PaaS e si PHP si MySQL, uploadezi fisierele pe un ftp si rulezi...

  150. Mircea Popescu`s avatar
    150
    Mircea Popescu 
    Monday, 13 June 2011

    Pe de alta parte, exista exemplul recent Sony. Sa recapitulam : cea mai competenta companie de IT, de departe, a supt-o masiv pe un sistem care trebuia sa fie cea mai simpla implementare de PaaS posibila : consolele lor de gaming. Si prin masiv vreau sa zic masiv, au pierdut integral datele a sute de milioane de oameni.

    Ce sanse crezi tu ca are nu zic de Microsoft, Adobe si alti de-astia tinuti in viata strict de respiratoarele marketingului, si nici intr-un caz de competenta tehnica (da, stiu, nu lipseste cu desavirsire, da' nu se gaseste intr-o concentratie suficienta cit sa traca compania de 0), da' o companie serioasa sa faca PaaS functional ?

    Nu functional in sensul ca nu-l sparg eu sau tu in cinci ore sau cit suntem dispusi sa ne jucam cu asta. Functionala in sensul ca nu o sparge nimeni, nici un finlandez, nici un suedez, nici un rus, nici un taivanez, NIMENI. Cinci ani, minumum.

    Directia in care zici tu ca vrea sa evolueze industria e o flacara, si industria-i un fluture. O vor suge citiva mai avintati si restul si-or cauta de treaba.

  151. Critic`s avatar
    151
    Critic 
    Monday, 13 June 2011

    Virtual Machine sa ramana pentru testeri, consuma prea multe resurse, chit ca rulezi win de pe linux sau invers.

    tehnologia asta cloud e o chestie cu care eu visam de mult, si anume cand incarci o pagina web, resursele sa fie impartite in servere pana chiar si pe toate continentele.

    html din europa, flash-urile din sua, javascripturile sa ruleze in asia, si tot asa. in functie de incarcarea procesorului, cat de incarcata e banda, cat duce pc-ul, etc etc.

    da' microsoft o sa piarda cu google la cloudcomputing.

  152. @Mircea Popescu Uite ca amazon ruleaza de 5 ani sau mai mult, nu mai tin minte si nu l-a spart nimeni, sau cel putin n-a aflat lumea. Ceea ce nu inseamna ca n-o sa-l sparga la un moment dat, DAR, i-a impiedicat asta pe CIOii si CTOii si CEOii si managerii lu peste sa isi mute toate cacaturile acolo?

    Se gandeste vreunul din astia de 2 ori inainte sa isi bage toate mailurile la google cumparand Postini, pentru ca ii place ca poate sa caute prin mailurile angajatilor folosind tehnologia de cautare google? :)

    Cand aveai o firma mica, daca vroiai email profesional cu domeniu and shit iti cumparai server, acum, meh, bagi un google apps intr-o ora si asta e.

    @critic "javascripturile sa ruleze in asia" pfff :)) ocupa prea mult procesor, sa le faca chinezii, da-i in slbz.

    Eu as prefera o retea in care toate aplicatiile sa fie p2p si orice calculator care se conecteaza la interneti sa trebuiasca sa dea spatiu de stocare si capacitate de procesare tuturor. Astfel n-ai mai avea nevoie de servere si nimeni n-ar mai controla nimic.

  153. Mircea Popescu`s avatar
    153
    Mircea Popescu 
    Monday, 13 June 2011

    Inca n-o meritat, ma gindesc. N-am idee, adevarul adevarat este, dincolo de cele mai vagi abordari teoretice. N-am folosit si nici n-as folosi cloud, de la nimeni. Nici macar CND nu mi-a convenit, in cele din urma, foloseam la un moment dat, da' pina in final am preferat sa consolidez. E lunga lista alegerilor proaste/timpeniilor facute de CTO/CIO/CEO/boarduri. De exemplu. Nu m-as lua neaparat dupa ei. Eu am in continuare webmail la mine pe server, de asemenea.

    Eu n-am incredere in sistemul tau distribuit. S-a incercat, de altfel, in zilele darpa. N-a cistigat.

  154. Critic`s avatar
    154
    Critic 
    Monday, 13 June 2011

    @ghg : eh, exemplu. era mai greu sa dau pe tari. ala e comunism ba, p2p.

    anyway, battle for teh internets gonna be jews against jews.

    linux ramane pentru intrunirile de geeks si doctoranzi in informatica, care la randul lor vor lucra si vor da de munca pentru altii geeks, da nimic mai mult.

    microsoft detine workstation, pe pc-ul tau, google detine internetul.

    cu un pcc dasta 333 mhz, 32 ram la placa video, ceva mai mult ram si un hdd de vreun gb sa tii asa un sistem operativ, ai tot ce vrei tu online. ziare, tv, procesator word, excel, editor de poze (ex pixlr.com) si asa mai departe.

    winrar haz 2.0

  155. Mircea Popescu`s avatar
    155
    Mircea Popescu 
    Monday, 13 June 2011

    Ce nu faci tu o experienta cum se descrie in articol ? Pina te tot strofoci aici cu teorii aiuristice invatai ceva.

  156. In zilele darpa, lol. Tehnologia a mai avansat un pic de-atunci.

  157. Critic`s avatar
    157
    Critic 
    Monday, 13 June 2011

    stick-ul usb de la rds nu merge pe linux. si nici pe alt windows decat xp. am incercat de nenumarate ori, si nu-s tocmai noob in linux si stiu cum arata ubuntu.

    am sunat la tech support si ... well, de mers telefonul a mers, apel efectuat. da' nimic mai mult.

  158. Mircea Popescu`s avatar
    158
    Mircea Popescu 
    Monday, 13 June 2011

    @gheorghe Nu chestiile fundamentale despre care discutam noi.

    Si daca tu ai impresia ca twitter, facebook, myspace, google, yahoo, altavista, aol etc sunt mari inovatii tehnice, sa-mi dai voie sa ma rid.

    @Critic A, bun atunci.

    Da' uite :

    da eu m-am conectat la net cu modemul huawei E1750
    sudo apt-get install libusb_dev ( daca nu-l ai deja instalat)
    wget http://www.draisberghof.de/usb_modeswit … .5.tar.bz2
    tar xjvf usb_modeswitch-1.0.5.tar.bz2
    cd usb_modeswitch-1.0.5
    make clean
    make
    sudo make install
    sudo gedit /etc/usb_modeswitch.conf
    bagi asta

    De-aici.

  159. Critic`s avatar
    159
    Critic 
    Monday, 13 June 2011

    nu te obosi ca am lurkat si eu pe acolo. si am si alt model.

  160. Mircea Popescu`s avatar
    160
    Mircea Popescu 
    Monday, 13 June 2011

    Pai tu vrei sa iti rezolvi o problema, sau sa ai o problema ? Ca aia-i buba.

  161. Critic`s avatar
    161
    Critic 
    Monday, 13 June 2011

    eu vreau sa functioneze exact ceea ce am platit. si nu functioneaza.

  162. Critic`s avatar
    162
    Critic 
    Monday, 13 June 2011

    *in completare : uite faza funny.

    cum descarc eu pachetele alea pe linux, daca nu merge jucaria?

  163. Mircea Popescu`s avatar
    163
    Mircea Popescu 
    Monday, 13 June 2011

    Pai le pui pe-un stick ceva si bagi pe urma.

  164. Critic`s avatar
    164
    Critic 
    Monday, 13 June 2011

    a pai spor la compilat pachete, ca eu unul am altceva mai bun de facut.

  165. @Mircea Popescu Adica daca aia de la DARPA acum 50 de ani au zis ca nu se poate, n-o sa avem niciodata retele wireless mesh si retele p2p distribuite?

  166. Mircea Popescu`s avatar
    166
    Mircea Popescu 
    Monday, 13 June 2011

    Nu o sa avem, atita timp cit nu dispar cauzele pentru care au zis ei aia.

    Cauzele erau atunci ca un sistem distribuit cum vrei tu e bun daca procesarea-i scumpa si comunicarea ieftina. Realitatea era in 1950, si a ramas si in 2010, ca procesarea-i ieftina si comunicarea scumpa. Cit timp nu se schimba asta, nu va avea loc ce spui tu, si singura utilizare a p2p va fi pentru torrents.

  167. Adevărul e că nu există P2P complet distribuit eficient, la fel cum nu există nici sistem complet centralizat care să scaleze. Bittorrent are trackere pentru a centraliza utilizatorii din sistem. Similar și Gnutella și alte sisteme de genul.

    Apropo de Bittorrent, era și o glumă pe temă: „The bad thing about bit torrent jokes is that after everybody gets them, almost nobody shares them”

  168. Mircea Popescu`s avatar
    168
    Mircea Popescu 
    Monday, 13 June 2011

    Mi se pare ca se reusisera ceva sisteme trackless, adica ma rog, cu centralizarea distribuita la rindul ei.

  169. Pai si ce sa tot procesezi atat? Niste aplicatii dinastea mai banale gen un site de internet, transfer de fisiere ar putea fi facute. Comunicatia oricum se intampla, doar ca in loc sa comunici de la clienti la un server central comunici intre peeri, de 2-3 ori mai mult, dar pentru ca teoretic daca reteaua ar fi raspandita, adica atat de raspandita incat sa gasesti cateva noduri chiar la tine in bloc si prin telefoane mobile si etc nici nu mai conteaza atat de mult, pentru ca daca distribui comunicatia foarte mult, nu faci decat sa folosesti din capacitatea idle a tuturor circuitelor.

  170. Eu cred că CDN-urile fac exact ce zici tu.

  171. Nu chiar la nivelul asta, dar nu asta e problema. Problema e ca Internetul devine din ce in ce mai toxic de la tot felul de legislatii si pretentii ale elitelor, deci este necesara eliminarea autoritatii din interneti.

  172. Mircea Popescu`s avatar
    172
    Mircea Popescu 
    Monday, 13 June 2011

    Da’ aia-i o problema ideologica, si noi discutam probleme tehnice.

    Ca sa nu mai observam ca descentralizarea nu este neaparat o masura antiautoritarianista. Sau in cuvintele lui Clemens, “put all your eggs in one basket and watch that basket!” Decit zece milioane de presedinti de scara de bloc, fiecare mare serif pe “domeniul” lui, prefer oricind un sistem centralizat, sub control public.

  173. Critic`s avatar
    173
    Critic 
    Monday, 13 June 2011

    si cum centralizezi tu un sistem cand nu exista o locatie geografica fie cu semnal optim, fie cu suficienta viteza. nu exista nici provider unic ca sa ofere x mbps fix.

    asta ar insemna ca statul sa controleze internetul sub o retea minima universala catre cetateni platita prin impozite si care vrea mai mult sa ceara la privat.

  174. Sub control public? How so? Controlezi tu ce carti pune amazon pe magazinul lor, sau mai ales, ce carti sterge de pe el? Si din magazin si din kindle-ul tau? :)

    Ouale sunt in cosul lui amazon, nu te ajuta cu nimic ca te uiti la ele.

    Daca iti plac sistemele centralizate, inseamna ca esti fan #1 al lui google, microsoft si amazon, si o sa-ti muti in curand serverele in EC2, si datele pe un singur volum EBS, sa fie treaba treaba. Si daca te uiti la volum o sa vezi exact cand nu functioneaza, desi nu stiu cu ce te ajuta :))

  175. Mircea Popescu`s avatar
    175
    Mircea Popescu 
    Monday, 13 June 2011

    @Critic Nu mei, Internetul e deja centralizat, exista literele. Modelul s-a dovedit eficient si puternic.

    @gheorghe Eu controlez strict ca toata lumea face peering cu toata lumea, ca numele de domenii nu se dealoca arbitrar (ca-n Romania, adica) si alte chestii de infrastructura. Ce pune fiecare pe sait-ul lui e problema proprie si personala.

  176. Cele dealocate de catre RIAA si "US Government" nu-s tot arbitrare?

  177. Mircea Popescu`s avatar
    177
    Mircea Popescu 
    Monday, 13 June 2011

    Pai sunt. La rigoare si cazul McColo e tot arbitrar, de exemplu. Ideea nu-i completa evitare a arbitrarietatii, ca asa ceva nu-i nici posibil nici neaparat de dorit, ideea e urmarirea arbitrarietatii.

    Chestie imposibila in sistemele distribuite.

  178. Critic`s avatar
    178
    Critic 
    Monday, 13 June 2011

    @ghg : da -> statul ti-ar aloca spre exemplu carti scoase din copyright si etc in format pdf sau mici publicatii care si le permite. ca vrei tu ultimu roman politist pe 2011, treci la privat pe amazoane.

  179. apropo de chestie, linux de pe stick face figuri si multe. erori peste erori, ori nu e spatiu pentru decompresare, ori nu stiu ce are, nu merge de nici un fel.

  180. Mircea Popescu`s avatar
    180
    Mircea Popescu 
    Monday, 15 August 2011

    Dubioasa chestie. Ce dimensiune are stick-ul ?

  181. 2gb. Ba nu poate monta sistemul, ba nu stiu ce.

    Am probat si 11.04 si 10.04 sau cum le zice. Am verificat sa nu fie arhiva, am chiar si rulat chestia de autoverificare cand bootezi, ca e optiune in meniu, am dat restart, load... load 0.

  182. Mircea Popescu`s avatar
    182
    Mircea Popescu 
    Monday, 15 August 2011

    Ce dubioasa faza. E mai vechi sticku', are baduri ?

  183. nici, zau daca stiu ce are. hmm, memoria flash parca nu se strica.

  184. Lol, memoria flash e facuta din pielea pulii lu sperman, nu se strica niciodata. Se strica ma, si foarte des, ai un stick de cacat, asta e problema ta.

  185. Mircea Popescu`s avatar
    185
    Mircea Popescu 
    Monday, 15 August 2011

    Cum sa nu. http://www.cfgear.com/how-long-does-a-flash-drive-last/

  186. ba esti nebun, e cumparat anul asta.

    plus ca era si recomandat pentru bagat prin tv, aparate si etc pentru inregistrari. nu e tocmai cea mai ieftina chinezarie.

  187. *eu stiam ca exista o limita de scriere/citire, dar nu ca se si poate fute "pe bucati". ma rog.

  188. Mircea Popescu`s avatar
    188
    Mircea Popescu 
    Monday, 15 August 2011

    Hm. Ori ti s-o dus driva, ceea ce mnoa, improbabil da' nu imposibil, ori ai cine stie ce piesa in sistem de nu-i place. Da' parca mai degraba prima varianta. Sau a doua. Da' poate prima.

  189. Păi se fut celulele flash utilizate mai des. De exemplu SSD-ul, bazat tot pe flash, are nevoie de planificator I/O special, care să optimizeze scrierile nu pentru seek (care se bazează pe capul rotativ al discurilor magnetice), ci pentru uzură. Bine, asta e o problemă posibilă.

  190. bre' oameni buni, care-a facut upgrade dintro distributie in alta?

    ca am incercat sa trec din 10.10 pe 11.04 prin kpackage(synaptic de kde, ma rog) si primesc ceva eroare la grub parca.

  191. Mda, eu n-am făcut vreodată pe ubuntu dist-upgrade care să fi mers ca lumea de la cap la coadă. Așa prefer să-mi țin /home-ul pe partiție separată și să reinstalez pe curat sistemul cam o dată la un an.

    Ceea ce-i destul de nasol, că pe debian merge fără prea mari probleme procesul ăsta.

  192. apropo de chestie, lemme get this thing : ubuntu e bazat pe debian, care debian pe bsd?

    deci de ce nu rulam toti netbsd/freebsd acuma?!

  193. Debian au introdus mai recent suport pentru kernel-ul de FreeBSD. El în general rulează pe linux.

    Also, Ubuntu era bazat pe Debian acum ceva timp cred, dar și-au stabilit propriul repository și propriul ciclu de livrare. Deci înafară de package manager și copierea unor pachete dintr-o parte în alta, nu există o legătură prea strânsă între Debian și Ubuntu.

  194. Mircea Popescu`s avatar
    194
    Mircea Popescu 
    Thursday, 1 September 2011

    @Juice Cum punem intrebari ?

  195. de ce nu are mircea telefon?

    http://en.wikipedia.org/wiki/Neo_FreeRunner

  196. Cristian`s avatar
    196
    Cristianinsigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 9 September 2011

    Domnițele tale ce folosesc? Dar secretara, șoferul șamd?

  197. Imaginarium OS rc3

  198. Mircea Popescu`s avatar
    198
    Mircea Popescu 
    Saturday, 10 September 2011

    @Juice Ca nu-mi place sa fiu intrerupt.

    @Cristian Soferul nu am idee, domnitele orice doresc ele. Secretara tat ubuntu.

  199. Domnițele orice doresc ele?????!!!!!! Băăăăăăăăăăă păi ce stăpân ești? Vrei să-l convingi pe Freud să treacă pe Linux, dar tu nu reușești să le convingi pe alea să treacă?

    Uite aici ce să faci pentru șofer.

  200. Mircea Popescu`s avatar
    200
    Mircea Popescu 
    Saturday, 10 September 2011

    Spre deosebire de putalai, domnitele stiu ce sa doreasca.

    Pentru ca le-am invatat eu.

  201. Și ce-și doresc, o pulă un penis? :-D

    Eu aș zice că din moment ce tu le-ai învățat, dorința lor nu e autentică. E ca și cum ai spune că membrii MISA chiar vor să bea urina în fiecare zi de dimineață. Îs curios ce părere are pisicologul Freud.

  202. Mircea Popescu`s avatar
    202
    Mircea Popescu 
    Saturday, 10 September 2011

    Deci din moment ce tu iti dai cu parerea de la mare distanta despre niste entitati complet imaginate de tine, ca cu alea reale nu poci zice ca ai vre-o treaba, iote ca nu pot sa contest evidenta : tre' cu tot dinadinsu' ca ai dreptate. Tertium non graur.

  203. Nț! I'm just asking questions și spre deosebire de alții nu țin cu tot dinadinsul să am dreptate, cel puțin nu acum. Pân' la urmă folosesc Linux sau dacă nu, ce altceva?

  204. Mircea Popescu`s avatar
    204
    Mircea Popescu 
    Saturday, 10 September 2011

    Citeva is mac-iste de-alea enervante (si ochelariste), ieste una cu linux, is si cu windows, tata paleta.

  205. Lipsesc BSDistele. Oricum important e să ruleze toate DOS.

  206. Mircea Popescu`s avatar
    206
    Mircea Popescu 
    Saturday, 10 September 2011

    BSD e pentru tocilari si virgini.

    Nu ruleaza toate DOS, ca unele-s mai incepatoare. Incet-incet se-nvata toate.

  207. Si solaris pentru pensionari. OpenVMS pentru zombii.

  208. Haiku OS pentru poieți, MenuetOS pentru dansatori și așa mai departe. :D

  209. Mircea Popescu`s avatar
    209
    Mircea Popescu 
    Saturday, 10 September 2011

    Deci intr-adevar. Ma bucur ca am lamurit toate aceste probleme :D

  210. Nimic de Minix și de Hurd?

  211. Minix e pentru midgets, iar Hurd... care Hurd? :D

    Da' ca fapt divers, Minix mi se pare cel mai bun exemplu de microkernel didactic complet funcțional, aproape un întreg sistem de operare dacă adăugăm și sistemul de fișiere. Nu oferă mare lucru din perspectiva arhitecturilor monolitice gen Linux (care a plecat de la Minix oarecum, da' nu se mai aseamănă deloc cu el), și nici cu microkernel-urile moderne (L4) nu se compară, da' e un bun punct de start.

  212. Cristian`s avatar
    212
    Cristianinsigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 11 September 2011

    Deci Hurd e pentru omul invizibil :-)

  213. Mircea Popescu`s avatar
    213
    Mircea Popescu 
    Sunday, 11 September 2011

    Hurd e pentru gagicile care presteaza anal si DP.

  214. folosesc ubuntu si nu reusesc sa fac sa functioneze video call pe yahoo messenger .daca se poate as vrea sa stiu cum .am mai primit raspunsuri foloseste skype sau mai stiu io ce cand de fapt toata lumea are yahoo messenger.nu as vrea sa renunt la linux dar daca nu gasesc o modalitate de a folosi video call pe yahoo se pare ca o se renunt. multa lume sa plans de acet lucru nu inteleg chiar nu se poate face sau e ceva mai mare la mijloc.ast un raspuns

  215. Mircea Popescu`s avatar
    215
    Mircea Popescu 
    Monday, 2 January 2012

    Empathy se lauda ca are video pe SIP, XMPP and Google Talk, ai incercat ? Ce zice ?

    Poate merita incercat si Goober.

  216. @sile : thepiratebay.org -> windows 7 -> download torrent, etc.

  217. Anonimosu`s avatar
    217
    Anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Monday, 2 January 2012

    Poti instala Yahoo pe Wine.

  218. Presupunand ca si merge

  219. De 6 luni de cand folosesc linux ubuntu aproape in fiecare zi caut program setari etc.inca nu am gasit un client ym full suport audio video .unul ii merge doar webu altu sunetu.nu inteleg de ce nu se face ceva pt asta de atat timp si mai nou facebook a implementat video call hopa iar nu merge pe linux.exact cei mai important ym si facebook.multi zic foloseste skype sau google + nu pot sa fac sa migreze toti prietenii pe astea.daca stie cineva o solutie .pt ym nu mai ast nimic macar pt videocall pe facebook .daca nu reusesc nici lucru asta renunt la linux pacat ca e un os destul de bun dar....

  220. Mircea Popescu`s avatar
    220
    Mircea Popescu 
    Friday, 10 February 2012

    E laudabil c-ai rezistat sase luni, lumea asa zice ca doua saptamini daca rezisti esti mutat pe viata. Ma rog, lumea mai zice si prostii.

    Ce nu-mi place e ca nu raspunzi concret, eu dinsus ti-am dat niste sugestii, ti-au mai dat si altii. Ai incercat din ele ? Merse ceva ?

  221. Pai poti renunta si nu-i nevoie sa-ntelegi tot, stai linistit.

  222. sicilianu`s avatar
    222
    sicilianu 
    Wednesday, 8 May 2013

    Buna tuturor , Problema linux - windows -mac nu se poate rezolva niciodata . Toti or sa vina sa spuna ca unu e mai bun ca celalalt ...
    Eu personal am 2 ani de cand invat linux si ca sistem principal am Debian stabil pe care dealtfel am facut si practica . Adevarat ca este o problema cu care ma confrunt si eu de fiecare data cand fac reinstalare legata de sunet-microfon sau webcam care nu merge niciodata la reinstalare ; desi am gasit solutii pt skype sa mearga webcam in rest sunetul e mai usor de facut sa mearga . Dar sa fim seriosi cate aplicatii sunt pt platforma linux nu va exista niciodata pe nici un fel de linux . Pt FTP , SSH servere Il recomand e u pt asta i-l folosesc.

    am gasit si cateva chestii despre el ...

    Pros: Very stable; remarkable quality control; includes over 20,000 software packages; supports more processor architectures than any other Linux distribution
    Cons: Conservative - due to its support for many processor architectures, newest technologies are not always included; slow release cycle (one stable release every 1 - 3 years); discussions on developer mailing lists and blogs can be uncultured at times
    Software package management: Advanced Package Tool (APT) using DEB packages
    Available editions: Installation CD/DVD and live CD images for 11 processor architectures, including all 32-bit and 64-bit processors from Intel, AMD, Power and others
    Suggested Debian-based alternatives: Ubuntu, MEPIS Linux (desktop with KDE), KNOPPIX (live CD with LXDE), CrunchBang Linux (desktop with Openbox), aptosid (desktop with KDE or Xfce), Saline OS (desktop with Xfce), Parsix GNU/Linux (desktop with GNOME)

    Eu personal sunt foarte multumit de el .

  223. Mircea Popescu`s avatar
    223
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 8 May 2013

    Noa pai sat traiasca.

  224. Vexare`s avatar
    224
    Vexare 
    Friday, 28 June 2013

    Ai trecut pe 12 sau tot 10.4?

  225. do you even B O S S linux? for bosses?

    https://en.wikipedia.org/wiki/Bharat_Operating_System_Solutions

  226. beta marian`s avatar
    226
    beta marian 
    Friday, 13 March 2015

    VA ROG RESPECTOS, AJUTATI-MA, MA TOT CHINUI SA MA CONECTEZ LA INTERNET RDS SI NU REUSESC CU LINUX MINT 17 REBECA SI NU REUSESC NICI CU UBUNTU 14.TRIMITETI. PRIN E-MAIL MURAN GURA SCUZATI EXPRESIA SUNT INCEPATOR.VA MULTUMESC DIN SUFLET.

  227. Mircea Popescu`s avatar
    227
    Mircea Popescu 
    Friday, 13 March 2015

    Dom'le, e ok sa fii incepator, da' nu e ok sa-ti inchipui ca eu te pot ajuta, mai ales ca nu-i clar exact care-ar fi problema. Dat fiind ca o circa de oameni reusesc sa se conecteze, n-are cum fi ceva teoretico-abstract sa pot rezolva eu de la trei continente distanta. Cel mai probabil e o problema locala, cum ar fi de exemplu ceva traznaie de-a user-ului (adica, dvs), care se remediaza prin studiu personal si numai prin studiu personal.

  228. mirceacluj`s avatar
    228
    mirceacluj 
    Sunday, 14 May 2017

    de cind am Ubuntu nu mai reinstalez Windos.Nu mai am greturi cu virusi si progr de antivirus.Am memoriile si procesorul free

  229. Mircea Popescu`s avatar
    229
    Mircea Popescu 
    Sunday, 14 May 2017

    Sa-ti traiasca.

  230. Dumiru  POPESCU`s avatar
    230
    Dumiru POPESCU 
    Sunday, 25 November 2018

    Cea mai importantă caracteristică a Linux-ului este că nu este virusabil, recte nu mai stai toată ziua să-ți schimbi antivirusurile, după perioada de utilizare gratuită (30...45 de zile).

    Mai mult, mi s-a întâmplat de câteva ori ca anumite virusuri să treacă de antiviru (de 8 ori pe Kasperski și de 4 ori pe Norton). Nu mai discut de Microsoft Security Essentials (MSE), pe care dacă te bazezi, te umpli de viruși (eu strânsesem o colecție de peste 70 de bucăți, majoritatea scriși în chineză).

    Așa că am fost forțat să trec la Linux/Ubuntu. Este mult peste imaginația celor care au avut doar MS. În primul rând își face singur upgrade-ul (al meu a ajuns la 18.10 „COSMOS”). Dacă are măcar 8 GB de RAM și SSD este EXTRAORDINAR.

    Stimate domnule Mircea IONESCU, prin deschideea acestei platforme ați făcut ceea ce trebuia. Acum există un suport pentru Linux în limba română și un „românaș” competent și capabil să-și ofere cunoștințele și, mai ale, „timpul” pentru progresul conaționalilor.

    Nu vă bateți capul cu cei care nu vor Linux, deoarece, deși suntem clasați pe locul al 4-lea în Lume ca nivel de inteligență nativă, datorită inculturii, majoritatea sunt atât de proști, încât nu le poți face bine nici cu forța!

    Vă mulțumesc și congratulez, în nele meu și al celor înțelepți (care, evident, sunt o minoritate în continuă scădere), pentru inițiativă și activități/acțiuni. Dacă am avea 10.000 de conaționali ca dumneavoastră am face gaură în cer!

    Vă urez maximum de sănătate, șansă, succes și, în perspectiva sărbătorilor de sfârșit de an (care încep cu „1 Decembrie” și se termină cu Revelionul), tradiționalul românesc LA MULȚI ANI !

  231. Dumiru  POPESCU`s avatar
    231
    Dumiru POPESCU 
    Sunday, 25 November 2018

    P. S. Vă rog să mă scuzați pentru greșeala făcută prin dactilografierea eronată a numelui dumneavoastră de familie.

    Corectez eroarea încheind cu solemnul „Să ne trăiți cât mai mult” domnule Mircea POPESCU !

  232. Mircea Popescu`s avatar
    232
    Mircea Popescu 
    Sunday, 25 November 2018

    Dom'le, gaura-n cer ie deja gata facuta. Vezi dumneata pe-acolo, TMSR, alea. Nici n-a fost nevoie de mii, zece sau una ; nici macar zece ani n-au trecut de prin 2011.

  1. [...] ăsta-i cel mai simplu motiv datorită căruia nu foloseşte lumea Linux. Am încercat Ubuntu pe la versiunea 6. Apoi 9. Apoi 10.04. Apoi 11.04. Fix pleasnă, toate. [...]

  2. [...] Zic ca incercarea merita facuta, apropo de discutia despre linux, in special partea cu "nu stii ce-ti doresti pina cind nu vezi ce se poate". [...]

  3. [...] un tinar blogocoleg de-asta de pe-aici din blogosfera (poate era mai bine sa zic blogodiscutie ?) apropo de istorie, voi sa va dau doar doua exemple, [...]

  4. [...] lightweight asa. Distributia lor e cea pe care am recomandat-o cu ocazia articolului despre trecut pe linux (il stiti, ala citit de vreo doua ordine de marime mai multi oameni decit aberatiile "blogerilor" [...]

  5. [...] cam 212,000 de linii. Ce facem cu el ? Pai, il deschidem. Cu Open Office (de preferinta pe Linux, dar nu-i [...]

  6. [...] De fapt, de ce nu folositi voi linux ? [...]

  7. [...] ca de exemplu ubuntu, iata solutia (si daca n-avem instalat linux, ca de exemplu ubuntu, avem a raspunde la o intrebare) : mircea@inigo-montoya:~$ sudo apt-get install [...]

  8. [...] articol nu are nici intr-un caz intentia de a convinge pe cineva sa treaca pe linux. Articolul ala se gaseste deja scris, nu mai revenim. Acest articol exista pur si simplu pentru ca am gasit o piesa de software [...]

  9. [...] Apropo de BSD : OpenBSD 0 % ; NetBSD 0 % ; FreeBSD 0 %. Cred c-am spus tot. [...]

  10. [...] ne apucam sa downloadam un iso proaspat ca pe ala originalu' l-am dat cadou unei gagici care a trecut si ea pe ubuntu, influentata de un neinfluenti, si intre timp cautam, cautam, cautam, vorba lu' Lenin. Ce fras de [...]

  11. [...] ruleaza DOS pe undeva, il puteti arde pe-un CD si juca de-acolo. Daca nu mai aveti asa ceva dar ati trecut pe Ubuntu atunci solutia e destul de sympla : System > Synaptic > [...]

  12. [...] rulati Ubuntu instalarea se reduce la a deschide Synaptic, a introduce OpenTTD in casuta de cautare si a bifa [...]

  13. [...] cum pe linux nu exista jocuri, iata ca imi face deosebita placere sa va povestesc de Free Heroes II, care a [...]

  14. [...] de exemplu folosesc pigdin da' nu-s deloc multumit, daca doriti sa-mi faceti ceva sugestii pentru ubuntu primesc cu [...]

  15. [...] de exact aceeasi masura si cladite pe exact acelasi calapod (si de fapt raspunsul la intrebarea "de fapt de ce nu folositi voi linux ???" evident din practica da' din politete presupun nerostit de catre nimeni e tocmai ala, "pentru ca e [...]

  16. [...] problema pe care-o intilnesc in viata de zi cu zi pe Ubuntu este ca din cind in cind Opera moare la prima incercare de-a deschide un video intr-o sesiune. Ceva [...]

  17. [...] daca-l aveti pe undeva prin casa sau puteti sa-l faceti rost am sa va spun cum se poate juca pe Ubuntu, ca tocmai ce mi l-am [...]

  18. [...] In alta ordine de idei, realitatea.net apare prin rezultate ?! ———Unul dintre avantajele importante ale linux este ca proceseaza fara probleme si fara emotii fisiere de gigabiti, chestie care prinde bine te [...]

  19. [...] si click jos pe pagina unde zice Print View, apoi selectati lista, duceti-o cu copy-paste in gedit sau ce editor de text folositi si dati un replace n -> , (deci linia noua sa se transforme in [...]

  20. [...] asta se construieste pe ideea ca rulati linux, ca de exemplu ubuntu (da' pentru nevoile articolului de fata cam oricare alta varianta e la fel de [...]

  21. [...] de-aici se bazeaza pe presupozitia ca folositi linux. Windows nu este un sistem de operare, este o inchisoare pentru cei cu dizabilitati intelectuale. [...]

  22. [...] (12200 x 122000 pixeli, 80Mb). Daca nu reusiti sa-l deschideti probabil e timpul sa treceti pe linux, ca m-as mira sa poata o cascarabeta cu asa-zisul sistem de operare care de fapt nu-i sa-l [...]

  23. [...] cautat pe-acolo. Grafic. Si-am copy/paste selectind din editoru'. Grafic. Da, asa ceva se poate pe linux, spre deosebire de alte asa-zise sisteme de operare. Nici nu s-o plins. Category: Meta psihoza [...]

  24. [...] cu cite un cuvint per linie si apoi reproceseaza rezultatul diff. A, nu stiti ce-s astea ? De fapt, de ce nu folositi voi linux ? [↩]Pare rau, limba romana e atit de inapoiata incit nu are expresii pentru cele mai banale [...]

  25. [...] Se numeste Ryzom, e open source si ruleaza nativ pe linux. [...]

  26. [...] replaced by whatever these new people are. [↩]Aren't you impressed with the grandeur that is Linux yet ? Tell me, how'd you do this in your Excel ? Takes a coupla dumbasses with "an interest" in [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.