Nu se poate sau nu-i probabil ?

Wednesday, 08 June, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Pe mine in general ma enerveaza oamenii care mint, iar aia care mint cu convingerea ca o fac "pentru o cauza nobila" ma enerveaza cel mai mult.

In cazul de fata cauza nobila e integrarea sociala a cetatenilor suferinzi de SIDA, care-i o boala (spre deosebire de HIV, care-i un virus). Distinctia asta, intre boala si virus, e si contraintuitiva si lipsita de importanta practica in majoritatea infectiilor intilnite-n teren, din motivul simplu ca majoritatea infectiilor se detecteaza prin aparitia bolii. Cum stii ca ai racit ? Pai, prin aia ca esti racit, nu merge nimeni sa-si faca teste de retrovirus in git ca sa prinda raceala cu sase ore inainte de primul stranut.

Totusi, in unele cazuri manifestarea bolii survine mult dupa infectie. Nu-i SIDA de altfel singurul caz : tuberculoza evolueaza inaparent ani si ani de zile, lepra idem, sunt multe si stravechi bolile care nu se instaleaza vizibil decit mult dupa infectarea organismului. SIDA are totusi citeva elemente in plus. Anume, ca-i foarte greu de vindecat, si ca evolueaza spre moarte.

Dar stati, si lepra e foarte greu de vindecat (inca mai greu decit SIDA, la ora actuala), si evolueaza tot spre moarte spuneti ? Iar tuberculoza nu se vindeca deloc, doar ca intra-n stari latente. Pai atunci, SIDA are in plus faptu' ca mori ingrozitor, acoperit de mucegaiuri ca un gem uitat prin camara, cu abcese pe creier si chestii de-astea spaimintate. A, da' de lepra mori inca si mai ingrozitor, curg pieile de pe tine si-ti cade nasul, ca-n filmele cu zombii (care, de fapt, sunt modelati in cultura populara in care ne scaldam dupa cele mai infricosatoare povesti din leprozerii, si n-au absolut nimic in comun cu ideile originale ale practicilor voodoo, din care se trag).

Deci pina la urma ce-are SIDA asa de special ? Nu e clar, da-i clar ca fascineaza, din ceva motiv. In fine. Integrarea sociala a cetatenilor bolnavi de SIDA e o cauza meritorie, pe principiul ca sunt si ei oameni. Tot asa cum sunt si orbii oameni, si schiopii, si tiganii, si bucurestenii, si copiii, si femeile, ba chiar si dumneavoastra. Fix tot asa.

Pe de cealalta parte, oamenii tind sa aiba reactii irationale, ca-s ei schiopi, bucuresteni sau femei, nu conteaza. De exemplu, fascinatia cu SIDA, descrisa dinsus. De alt exemplu, o reactie de respingere a seropozitivilor (deci cetatenii infectati cu HIV) indiferent de alte considerente (ca de exemplu considerentele perfect valide ca-s saraci, sau uriti, sau le pute gura, sau ciudati, sau asa mai departe).

Tipii care se dedica idealului integrarii sociale, intrind in lupta cu reactiile irationale ale oamenilor, au la rindul lor reactii irationale. Si anume, se apuca sa minta. Sigur, ei "adapteaza realitatea nevoilor si capacitatilor de intelegere reduse ale semenilor", daca-i intrebati. Adica nu doar ca mint, dar mint cu pretentia ca daca au un ideal minciuna lor nu mai este nici lucru de rusine, si nici macar minciuna, de fapt. Chestie care, cum spuneam, ma enerveaza.

Minciunile puse in circulatie de ei se gasesc indexate pentru convenienta sub titulatura de "adevar", asa cum indeobste sta bine minciunii, si anume, "adevarul despre miturile legate de SIDA". Sa comitem un scurt studiu, dinjos :

I. Tintarii.

  Mitul : Infectia se poate transmite prin intermediul insectelor.

  Adevarul : Mitul este fals, ca SIDA nu se poate transmite prin intermediul insectelor.

  Adevarul adevarat : Virusul HIV traieste in singe. Functie de concentratia lui in singele persoanei infectate, in milimetrul ala cub de singe superficial selectat de un tintar se pot gasi virusi sau nu. Probabilitatea este mereu sub 1 si nici intr-un caz 0. Functie de stadiul in care se afla digestia insectei, virusul poate sa fi ramas viabil sau nu. Functie de modul in care ajunge in dumneavoastra, si de sistemul imun propriu, si de noroc, poate sa prinda sau ba.

  Tintarii, precum si majoritatea insectelor, nu scuipa de unde sug mai mult decit scuipati dumneavoastra intr-o sticla din care beti fara pahar. Afara de cazul in care sunt omoriti la locul faptei, cind nu se prea stie ce fac de fapt. Daca tocmai v-ati taiat la mina, si plezniti un tintar care va umple de singe proaspat, in masura in care il supsese cu tot cu virusi de la un tip infectat cu HIV aveti sanse certe sa faceti boala. Probabil nu insemnate, da' cu siguranta nenule.

II. Colacul de buda.

  Mitul : Infectia se poate transmite prin folosirea in comun de obiecte sanitare.

  Adevarul : Mitul este fals, ca SIDA nu se poate transmite prin folosirea in comun de obiecte sanitare.

  Gluma : Se poate lua SIDA de pe un colac de buda ? Da, daca persoana dinaintea dumneavoastra nu s-a ridicat inca.

  Adevarul adevarat : Femeile menstrueaza. Daca va pateaza colacul cu singe si dumneavoastra tocmai v-ati taiat in timp ce va barbiereati pe scrot e in principiu posibil s-o luati.

  Mai in general vorbind, virusii sunt la fel de stabili ca sarea. N-au schimburi cu exteriorul, nu au cum sau de ce sa moara - nici macar nu-i clar ca-s vii. Daca ne punem mintea putem distila din tesuturi vii o cantitate arbitrara de virus pur, pe care s-o punem intr-o sticluta si s-o pastram pe un dulap. Continutul se va prezenta probabil ca o pulbere albicios-cenusie.

  E adevarat ca exista tratamente radiative care sa-i distruga, e adevarat ca infectia nu se petrece decit in mediu umed, si de preferinta in contact cu singele. Totusi, nu e adevarat ca alte cai de infectie sunt imposibile.

III. Sarutul.

  Mitul : Infectia se poate transmite prin sarut.

  Adevarul : Mitul este fals, ca SIDA nu se poate transmite prin sarut.

  Adevarul adevarat : Infectarea depinde intru totul de accesul la circuitul sangvin. Daca se poate transmite prin contact sexual, in virtutea faptului ca la copulatie mai viguroasa vaginul cel bine vascularizat capata diverse rani microscopice, atunci se poate transmite si prin sarut, in conditii perfect similare.

  Sigur, daca va pupa ca pe muma-sa e improbabil sa se transmita ceva (nu imposibil, bineinteles). Dar, daca va musca, daca va hirjoneste, daca aveti gingii sensibile, daca v-ati taiat in gura si asa mai departe este posibil (nu este neaparat probabil, bineinteles).

  Adevarul adevarat e ca nimeni n-a facut un test in care sa puna o mie de sidosi de-astia sa pupe o mie de oameni sanatosi sa vedem ce se intimpla (in principal din cauza ca nu s-or gasit inca o mie de oameni sanatosi chiar atit de curiosi).

Mituri care nu se spun, ca nu convin : O proportie insemnata din infectiile noi cu HIV survin in mediul spitalicesc. E neclar daca sistemul de sanatate e imediat deasupra sau imediat sub sexul vaginal in ce priveste transmiterea acestui virus, dar e destul de clar ca-i sub sexul anal, precum e clar si ca-i in zona.

Mnoa, cam asta este, ca ne place sau ba.

Category: Trilenciclopedia
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

13 Responses

 1. Mit: Te poti infecta cu HIV navigand pe internet.
  Adevarul: internetul e un mediu virtual si deci HIV nu se poate transmite pe net.
  Adevarul adevarat e ca perntru a naviga pe internet aveti nevoie de un terminal. Daca vanzatoare care avea SIDA a atins terminalul cu mana cu care si-a schimbat tamponul si dumneavoastra va taiati in timp ce va barbieriti pe scrot desi putin probabil nu e totusi imposibil sa va infectati.

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 8 June 2011

  Poti sa iei si de la troli. Eu asa am auzit.

 3. Tare bine structurat le-ai mai scris, poate citesc si cei care inca mai cred ca pe copii ii aduce barza pe lume. Dar naivii nu sunt o problema asa mare cum sunt cei care le comunica astfel de lucruri, implicit mass-media.

  Si da, mediul spitalicesc e unul dintre marii vinovati, daca nu cumva cel mai mare si spun asta pentru ca un adult se face "vinovat" de sex neprotejat, dar un copil?!?
  A fost un caz la mine in sat cand o transfuzie de sange a avut grija sa ia dreptul la viata unei fetite. Mai grav a fost ca se facea la toti copii cu aceleasi ace, inclusiv la fratele fetitei care insa, prin minune, a scapat...

 4. Mircea Popescu`s avatar
  4
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 8 June 2011

  Da.

  De fapt, pre cite stim la ora actuala, HIV a aparut in Romania via Fundeni, si nu via arabi/negri din campusuri. Ceea ce deja spune ceva.

 5. da, totul este o conspiratie mondiala, corect.

 6. si arapii/negrii din campusuri pe unde se tratau ca ii snopeam noi in bataie ca se legau de gagici? nu pe la fundeni?! ;)

 7. Mircea Popescu`s avatar
  7
  Mircea Popescu 
  Thursday, 9 June 2011

  Fugi mo, citi negri ai batut tu ? Ca sa stiu.

 8. la table !

 9. Mihai B`s avatar
  9
  Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
  Thursday, 9 June 2011

  pai nu am zis noi acolo? ma refer la studentii din cluj. eu personal cu arabii m-am mai trezit involuntar implicat in altercatii. negrii nu prea ies prin cluburi underground. desi mai nou se schimba treaba.

 10. Porcul de York`s avatar
  10
  Porcul de York 
  Thursday, 9 June 2011

  ahahahaha !

 11. Mircea Popescu`s avatar
  11
  Mircea Popescu 
  Thursday, 9 June 2011

  @Dr.A Di ce esti invidios pe succesul tinarului ?

  @Mihai B E pai lasa tu ca noi. Io te intreb pe tine. Ce-i aici, bar de negri ?

  @Porcul de York Da ?

 12. cica daca un vampir ia hiv se termina universu'...

 13. Mircea Popescu`s avatar
  13
  Mircea Popescu 
  Sunday, 12 June 2011

  Cica vampirii nu poate sa ia hiv, dat fiind ca si ei sug singele ca tintarii si tintarii nu poate sa ia hiv.

  Dadaca sugeau ca purecii era naspa de tine fraiere ca purecii poate. Numa tintarii nu. Si vampirii. Adica nici. Haha!

  Sau asa ceva.

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.