Unicii lui Isus

Thursday, 21 January, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Mananca lumea grau incoltit de 2000 de ani incoace, pentru ca asa le-o zis lor Isus. Cate chintale de grau is alea ? Sunt femei pe lumea asta, si nu de azi de ieri, care fix la varsta cand le mananca mai tare se marita cu un tip care nu exista, si il asteapta sa vina si sa le consume ofranda. Si-l asteapta. Si-l asteapta. Zeci de ani, pana se stafidesc de tot, si cu asteptarea mor.

Producatorii de vin din struguri si de paine din grau ar trebui sa-i multumeasca si in somn astuia, ca le-o impus produsul pe piata. Ce s-o ales din turta de mei ? Nimic, ca n-o avut norocul sa cumpere publicitate de unde conteaza. Evreii isi taie puta pana in zilele noastre, nu mananca raci nici picati cu ceara, baga pita nedospita si asa mai departe. Totul pentru ca le-o zis lor omul din cer. Il stiti, ala care nu exista. Spre deosebire de ei, arabii nu beau alcool, si spre asemanare cu ei nu mananca carne de porc. Tot pentru ca asa le-o spus lor omul din cer. Da, tot ala care nu exista.

Cati unici are Isus asta, bai fratilor ? Ce CTR are Yahveh ? Unde-si pune Allah bannerele, leaderboard ? Skyscraper ? Ce dracu' de tehnici de vanzare folosesc ei, ca uite ca inca vand, mii de ani dupa ce si-or inchis saitu'. Cum e posibil asa ceva ?

Este. E posibil, si absolut normal, pentru un motiv simplu. Vanzarea e rezultatul recomandarii facute de o sursa de incredere. Daca oamenii au incredere, si sursa face recomandarea, s-a terminat povestea. Se schimba cursul istoriei pentru ca o sursa de incredere emite o recomandare. Bancherii inca platesc campania negativa care le fu facuta in Templu. Si vor mai plati, cat supravietuieste increderea acordata sursei din care-a venit ea. Cate catraliarde de lumanari s-au vandut pana astazi pe puterea de marketing a lu' Sfantu' Petru ? Sa-mi socotiti si sa-mi trimiteti numarul, astept cu maxim interes.

Fata cu aceste observatii despre care as indrazni sa spun ca sunt oarecum banale si intr-o oarecare masura evidente, mai ales pentru persoanele care isi petrec cea mai mare a timpului cu capul afara din colonul propriu si personal, ce-au inventat vanzatorii de reclama onlain ? Pai, unicul, frate. Perechea de ochi. Click-ul. Actiunea.

Ce-s alea ? Nimic. Sa pescuim, la intamplare, notiunea de unic. Un unic este asa : azi, 13 mai, Ion citeste trei pagini de pe websaitu.com Maria citeste doua, si Gheorghe 5. websaitu.com are trei unici, azi, 13 mai. Maine, 14 mai, Ion citeste tot trei pagini, Maria iara la fel, si Gheorghe doua. websaitu.com are tot trei unici, pe 14 mai. Si daca cei trei continua sa citeasca fiecare cateva pagini in fiecare zi a lunii ? Pai websaitu.com va avea 90 de unici pe luna mai. Anume, Ion, Gheorghe si Maria. Astia-s cei 90 de unici. Este ca-i fain ?

Tampenia e atat de raspandita, ca am ajuns sa am schimburi de umori pe twitter cu diversi tipi, de exemplu John Gapper, scvrib la Financial Times. (Chestie care nici nu ma mira asa de tare, de cand nici CNET nu mai stie scrie in limba engleza).

    @johngapper: If 98 per cent of NYT's 17m US monthly uniques refuse to pay, that's a subscription base of 340,000
    @mircea_popescu: @bluegod @johngapper 17 million monthly uniques DOES NOT mean 17,000,000 people. Not even close.

Ce se intampla de fapt ? Pai, dintre aia 17 milioane de "unici" lunari putem alege eventual 1-2 milioane de Ioni, Gheorghi si Marii concreti. Restul sunt produsi de faptul ca a aduna masuri nescalare scalar produce monstrii (da, chiar daca numarul de "unici" e un numar, si pare adunabil cu orice alt numar, el nu-i un numar pur si simplu. Tot asa cum nici viteza nu-i un numar pur si simplu, 50km/h spre nord plus 50 km/h spre vest nu face 100km/h spre NV). Si daca tot am inceput discutia, 1 milion de utilizatori din care 99% nu vor plati, care-s ambele niste estimari binevoitoare rezulta o masa de 10,000 de oameni, de la care poti strange poate doi dolari de caciula. Fix cat sa-ti iei o masina, da' proasta. Problema despre care de altfel am mai vorbit.

S-a facut o gresala. Fascinati de niste numere pana la urma perfect irelevante, "expertii" calificati in vanzari online la locul de munca, de prin 2000 pana astazi (ca dracu' are peste 10 ani in domeniul asta) au copciolit ideea ca in vanzarea pe online, numerele sunt atu-ul. Vezi doamne, spre deosebire de ce se intampla in alte medii, aici in online ai contabilitate perfecta, la unitate. In realitate, ai pe dracu', ai contabilitate perfecta a nimic anume. Sigur, expertii nostri locali n-au mai multa minte decat confuzii ailalalti, si reincalzesc ciorba asta, ca ei asa stiu gati, cumpara inghetat din limba engleza si pun repede la microwave ajunsi acasa.

Stiti de ce nu se numara unicii pe alte medii ? Stiti de ce nu exista detector de click-uri pe mesh-uri, sa vada de cate ori da lumea cu degetul pe reclama la Coca Cola ? Nu pentru ca nu se poate, ci pentru ca nu conteaza. Chiar daca intamplator nici nu se poate. Partea aia e irelevanta, tot asa cum in raport cu faptul inexplicabil ca dumneavoastra nu mancati caramizi intregi la micul dejun, faptul ca nu va intra pe gura e irelevant. Tot nu le-ati manca, chiar daca ati avea o gura cat o sura.

Ce conteaza e respectul pe care cititorii il acorda sursei. Doar asta, si numai asta. Si da, de-aia nu va merg proiectele gandite in jurul unui intreg esafodaj de notiuni aberante, de la banner pana la CPA. Si mi se pare trist ca dupa trei ani de experienta online, tre' sa vin eu, care nu-s, si sa va spun atata lucru.

Mie unul mi-ar fi rusine. Da' inteleg ca suntem o tara mica si oamenii nu-si permite asa luxura.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

39 Responses

  1. intru totul de acord. dar cu cine te certi?

  2. Advertisment agency: 85% confusion, 15% comission.

    Pai blogurili nu sunt word of mouth?

    Chiar o sa-mi fac un blog despre domeniul meu de activitate si o sa astept ca producatorii sa se milogeasca de mine sa vorbesc si despre produsele lor.
    (milogeasca in sensul banul jos)

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 January 2010

    @Petrov Cu Isus :)

    @cipslim Asa ceva.

    Blogurile sunt word of mouth, dar o gasca de tampiti, de care colegul Petrov, mai proaspat fiind in bransa ma intreaba mai sus, incearca sa le imbrace in husa de pistol, ele furculite fiind.

    Fa-ti. Ce domeniu e ?

  4. Sisteme de sunet si lumini.
    Si Iisus cu 2 de i ca asa scrie la buche (ca sa nu se faca confuzie)

  5. la buchea ortodoxa scrie cu 2 i.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 January 2010

    Nu stiu ce vorbiti voi.
    "8. Cartea intelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah (Ecclesiasticul)"
    http://www.patriarhia.ro/ro/documente/catehism03.html

    Bine, hai, stiu, da' era prea ugicasa replica s-o las. Fapt e ca nu-i standardizata scrierea numelui.

    @cipslim Ai bune sanse, zic.

  7. Pai tocmai de aia se scrie cu doi de i ca sa se deosebeasca de celelalte persoane biblice, in plus e acelasi motiv pentru care scriem copii si nu copi, e o pronuntie mai apropiata de cea originala.
    A lui Sirah nu a avut apostol pe Sf Petru, mal!

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 January 2010

    O da ? Noa de-acum va rog sa-mi spuneti si mie Miircea. Biine ?

  9. Too much better have!
    Nu cred ca metodele clasice nu ajuta, ca sunt ca pomul laudat, e alta problema dar... ai vazut tu pana acum om sa nu-si laude marfa?
    Cum zic featii nostrii de peste canal: Buyer beware!

  10. dee aia e zosso asa faimos. ca are lumea incredere in blogul lui. uhuuum...

  11. Isus din Nazareth, care e, de fapt si de fel, din Viflaim?
    dac-ar avea El blog v-ar invaţa El minte, v-ar da El clasa, v-ar lua faţa, v-ar...v-ar...v-ar arata El unici!

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 January 2010

    @fcbl Stai putin. Ce treaba are faima cu valoarea comerciala ? Si Ogica e faimos, in sensul ca stie toata lumea de el. Cat valoreaza recomandarea lui intr-o reclama la sapun ? Sau orice altceva ?

    Petcu a reusit sa transpuna in viata paradoxul de-a avea cateva mii de unici si valoare comerciala fix zero. Si-acuma da din piciorute a disperare ca nu-i da nimeni o juma de milion de euro pe blog. Si nici un sfert. Si dupa toate aparentele, nici o miime.

    Oricine poate genera bulk trafic, ca zoso, ca restul de baieti veseli de prin topurile de clickuri, toplisturi si ce mai sunt ele.

    @kokofifi Cum s-ar numi, Sfanta Trilema ?

  13. |||sus a murit sarac.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 January 2010

    But his estate is worth billions.

  15. Cum ma Ogica sa nu fie folosibil? Pai tu nu recunosti valoarea comerciala.
    Ia pune-l pe Ojica intr-o reclama pentru spray paralizant destinat femeilor sa vezi ce se vinde.
    Sau Ogica la altar cu una bortoasa si la final"Mai bine folositi prezervativele Durex"
    Sau Ogica vinde televizoare si se balbaie cand explica, nu stie, se uita confuz -reclama companie de recrutari personal.

    Este?

  16. ogica face audienta la otv, antena 2 si pe unde-o mai umbla el, deci vinde, vinde publicitate.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 January 2010

    @cipslim Asa-mi trebe' daca ma apuc sa vorbesc despre ce nu am stiinta. Este, este, fir-ar sa fie.

    @Petrov Asta-i ca si aia, ca "Ai fost la cumparaturi ?" "Da" "Si ce-ai cumparat ?" "Cumparaturi"

  18. Hai ca stiu ca stii raspunsurile la intrebarile din introducere si nu-s cele de le-ai scris tu. O fi la moda sa te pozitionez in contradictoriu cu aproape orice?

    `Omul din cer` i-a sfatuit pe musulmani sa nu manance porc si alcool pentru ca in primele comunitati ce erau in zonele desertice atat le trebuia ziua la 50 grade, alcool si cea mai grasa carne de pe lume, cea de porc!

    `Omul din cer` i-a sfatuit pe evrei (dar si musulmanii fac asta) sa le taie preputul celor mici pentru ca traind intr-o zona desertica unde apa era f greu accesibila daca nu te speli des si peste tot apar infectii! D-asta ca semn de respect in tarile arabe cand mergi inv izita gazda iti spala picioarele. Ca la asa caldura toti au papuci si prin desert mergand nu esti cel mai curat

    Am zis ca "i-a sfatuit" pentru ca el nu poate spune oamenilor ce sa faca! Noi stim ce vrea si ce e bine, dar cu toate astea alegem sa facem raul ...

    Iti recomand sa mai intri la mine pe blogul ce mi l-ai facut cadou http://decalog-urban.com

    In rest e foarte corect si logic! Normal ca unicii dintr-o luna nu-s chiar unici ci sunt unicii fiecarei zi adunati! :)

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 January 2010

    Lol faina recomandare, dar mei! Fii atent, nu se discuta utilitatea chestiei vandute, ci simpla ei vanzare. Poate ca cocacola iti potoleste setea, poate ca vaccinul antigripal iti salveaza viata, da' asta nu-i ce discutam noi. Noi discutam cum faci omu' sa bage la vena, el si de buna voia lui, si sa-ti mai si plateasca pentru privilegiu. Noa, ala-i comertul, nu ce zici tu acolo.

  20. @mircea popescu, nu ala nu-i argument, comparatia aia, ogica face rating, ratingu vinde spatiu publicitar, ogica vinde.

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 January 2010

    Auzi, dar daca eu sed langa unu' pana ala vinde, se cheama ca io vinde ?

  22. mai e o chestie cu taiatul preputului (daca gresesc pe undeva sa-mi trageti una, ca vorbesc din auzite): practica se intalneste la mai multe neamuri, dar la majoritatea are oarecum legatura cu initierea baietilor in anumite chestii barbatesti. Adica operatia se face pe la 12-13 ani. La evrei insa "initierea" are loc la 7 zile de la nastere. Din cate am auzit, fix la 7 zile organismul poate produce vitamina K ce are legatura cu coagularea sangelui, deci daca se taie preputul mai devreme pacientul poate sa decedeze.
    In concluzie: de unde stiau evreii treaba asta? de la omul lor din cer, sau au ajuns la asta prin incercari succesive (la o zi, doua etc)?

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 January 2010

    Eu nu vad impedimentul in a spune ca s-a stabilit pe cale experimentala... Pana la urma, interdictia de-a copula cu sora e prezenta in majoritatea culturilor, cum crezi ca s-o ajuns la ea, dincolo de observatia experimentala ca pfoai ce retardati ies astia ?!

  24. Pai cu copulatia in familie e un pic altfel in sensul ca:

    1. atunci cand n-ai cu cine, nevoia si hormonii (adica instinctul) te forteaza s-o faci cu cei de-aproape: sora, mama, tata (asa se explica si homosexualitatea), in timp ce taierea preputului e mai degraba o actiune rationala, deci poate sa mai astepte.

    2. efectele negative fiind imediate in cazul circumciziei premature, oamenii ar fi considerat o astfel de practica aberanta.

  25. @mircea p. nu, se cheama ca el vinde langa tine. intre ogica si vanzarile de spatiu publicitar se poate face o corelatie, intre tine si ala langa care stai, nu. sau cel putin din ce-ai expus tu acolo, nu rezulta asa ceva.

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 January 2010

    @adi Nu stiu in ce masura e rationala. Nu atac direct practica ca atare, nu ca n-ar fi atacabila, dar ma marginesc sa observ ca ritualuri exista peste tot si tot mereu, si nu-s indeobste examinate pe filiera rationala.

    Nu-i clar nici cat de imediate sunt efectele. Copii mor. De ce-au murit ? Sa nu uitam ca infectia, ca notiune, dateaza de vreo suta de ani doar.

    @Petrov Fa-o, sa vedem, asa de-o chestie.

  27. E rationala in sensul ca mai intai te gandesti cum sa tai si pe urma tai, pe cand in cazul celalalt vezi niste buci umflate si...actionezi.

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 January 2010

    Slab sens, ca' daca te-ai ascuns sa nu te vada tata intai ? Cade tot esafodaju' teoretic, sa-i zic asa ?

  29. lol, teoretic, da!

  30. Ogica vine cat vine, dar lumea nu are curajul sa incerce si altceva sa vada ca si acel lucru va vinde insutit. Uite un exemplu de-ti place:

    Zoso e un fel de otv? E! Injuraturi, scandaluri, `anchete`, poze si filme tembele ... deci un fel de ontv on-line sau libertatea! Zoso are unici? Are, multi!

    Opusul lui e un ex care-ti place tie, Trilema! Nu-i un otv ci opusul! N-am o comparatie din media tv, dar am putea zice ca-i un fel de Jurnalul National!*

    *Jurnalul National are cel mai mare tiraj dintre ziarele ... de bun simt si fara fata de la pagina 5! Bate la fund tot! Dar nu Libertatea si nu prea e bun ca exemplu, dar altu n-am!

    Trilema are articole destepte? Are tot felu de teste si Criptograme? Are concursuri & co!? Are! E mai vizitat ca Zoso? Zici ca e si te cred ca pe cuvant ca de ce m-ai minti!

    Deci nu trebuie sa zici ca Ogica vinde mult, vinde cum ar fi vinde si nea popa de la 3 poate, dar daca ar avea oua tv`urile si ar aduce si chestii destepte ar vedea ca ar vinde mai mult, doar ca se multumesc cu lucruri facile!

    Dan Puric nu ar face audienta? Un concert Tudor Gheorghe nu i-ar fascina si pe pustanii obsedati de Vama Veche si cocalarii?

  31. Scrie ba cu doi ''i'' ca-ti taie sfintii cablul de net !

  32. nu c-ar avea vreo legatura cu subiectul, c-ati deraiat o tura, dar cum e aia cu homosexualitatea, ca n-am inteles. "daca n-ai cu cine", sau cum era?
    si incestul, la fel: "nevoia si instinctul"?

    io zic sa ramânem la sfinti & co, acolo-s mai adecvate aberatiile

  33. Mikael Eon`s avatar
    33
    Mikael Eon 
    Thursday, 21 January 2010

    Uof, Doamne, privind din perspectiva unicilor, mica ti/e gradina!... bine, dar cum il reinventam pe Moise? iote cati unici a dus el din Egipt!

  34. Mircea Popescu`s avatar
    34
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 January 2010

    @Ionut Banui ca problema e pana la un punct si de "se poate si asa". Ce sa ne mai tot spalam atata, sa facem curat prin casa, alea.

    @krosfire Sa observi ca si tie ti-am taiat un s. Facem austeritate, ba, inconstientilor. Ca azi maine vine FMI-u' si ne ia si literele de la bicicleta.

    @kokofifi Da' tu cum vrei sa zici, ca nu de aia se face incest, ca n-ai ce !? Si homalaii iarasi la fel ?! Nu ?! Pai cum ?!

    @Mikael Eon N-ar strica macar toiagul, mai desparte el apele...

  35. kokofifi`s avatar
    35
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Friday, 22 January 2010

    slaps Trilemoi with a very large trout

  36. koko : te repeti :)

  37. kokofifi`s avatar
    37
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Friday, 22 January 2010

    ti se pare :p
    l-au mai slap-uit si altii

  38. Mircea Popescu`s avatar
    38
    Mircea Popescu 
    Friday, 22 January 2010

    Io mi-o iau cu pestele cam in toata luna vaz.

  1. [...] vai, tocmai am divulgat accidental ca xenu a vazut luna asta ~175k de ip-uri unice (deci nu suma de unici zilnici, ci ip-uri unice intr-o luna) ceea ce revine un fel de cine stie, 3% din toate sistemele instalate [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.