Negrea si exceptia

Wednesday, 20 January, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

negrea_si_exceptias

Imaginea asta scoate in evidenta o problema de design. E foarte usor, si foarte comun, sa proiectezi sisteme web care depind de alte sisteme web. Si foarte stupid.

Totul trebuie sa se degradeze elegant, pana la bare metal. Daca tot am ajuns la dispute despre cine o citit si cine n-o citit manualul, si in tineretea cui se intampla asta.

(Si da, i-as fi spus pe twitter, doar ca twitter nu functioneaza.)

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

11 Responses

 1. Erm. Nu-i nimic rau sa depinda chestiile unele de altele, doar nu pe bloguri s-o inventat dependency hell sau COTS. Ii rau numa' cand chestiile nu-s izolate (era sa zic insulate) bine. Practic exceptia asta varsata n-ar trebui sa deranjeze restul blogului.

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 20 January 2010

  E, e rau sa depinda. Depinde inseamna un lucru clar. Stop execution on failure.

  Nu-i rau sa foloseasca, sigur ca nu-i rau. Dar sa nu ajunga sa depinda de ele ;)

 3. Depinde! Poate-i bine, poate nu. Cine stie?

 4. Mircea Popescu`s avatar
  4
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 20 January 2010

  Hehehe

 5. Si daca nu-i spune nimeni e de rau!? Hai sa facem un experiment si sa vedem ce se intampla! :D

 6. aha, deci ai primit pingu'. nah, ca te-am insarcinat cu o leapsa. sincer, nu prea cred in lepsele astea blogheristice, dar nah, omu' care mi-o dat-o e de mare respect si apoi nici nu prea am avut timp de inspiratie pentru blog ca am avut ceva trebi zilele astea, asa ca am dat-o si eu mai departe cui am crezut de cuvinta, procedezi cum iti doreste inimioara in privinta lepsei dar numai nu da vina pe mine ). o seara faina!

 7. Nu-i rău ca serviciul A să depindă de serviciul B, dar asta doar în cazul în care serviciul B este reliable, ceea ce nu se aplică în cazul twitter-ului (sau al youtube-ului sau al oricărui alt serviciu așa-zis „free”).

  În caz contrar, A ar trebui să aibă implementată o procedură de failsafe (în cazul în care B nu poate fi contactat, desenează porțiunea respectivă cu alți parametri).

  Cu riscul de a da în cap programatorilor web, mie toate tehnologiile astea mi se par un iad al design-ului de interfață cu utilizatorul. Până și Tim Berners-Lee a spus că HTML-ul s-ar putea să nu fie tocmai cea mai bună soluție pentru ceea ce se întâmplă azi pe web. Dar istoria calculatoarelor a demonstrat în mai multe rânduri că nu întotdeauna sunt adoptate cele mai bune soluții, ci alea cele mai la îndemână.

 8. Mircea Popescu`s avatar
  8
  Mircea Popescu 
  Saturday, 23 January 2010

  @Ionut Doara i-am spus.

  @Mikael Eon Nici eu, mai Mikaele....

  @spyked Eu zic ca-i rau sa depinda, daca rezultatele serviciului B nu sunt esentiale pentru serviciul A. Astfel, daca B livreaza niste date, si A le proceseaza, atunci A trebuie sa depinda de B. De exemplu, daca b e serverul de mysql, si A este aplicatia Wordpress, atunci A trebuie sa depinda de B, pentru ca fara datele lui B, A nu isi poate indeplini scopul.

  Daca insa B nu este fundamental pentru A, atunci B trebuie sa solicite, dar nu sa depinda de A (include vs require).

  Da-n rest de acord si cu TBL si cu cealalta observatie.

 1. [...] Dan, Mircea Popescu, Melicovici AdrianşiNea Costache, cam aceştia ar fi, mai sunt şi alţii dar concursul spune că [...]

 2. [...] sa va citez dintr-un articol mai vechi de pe blogul unui idiot care emite in continuare pretentii la "expertiza". Remarcabil cit de bine se conserva idiotenia in [...]

 3. [...] Constantin, Alexandru Negrea etc [...]

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.