Sinonime cu hachite

Thursday, 15 April, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Unul dintre cele mai sigure semne dupa care putem recunoaste mintile slab spre deloc mobilate este opinia ca tot felul de cuvinte sunt sinonime cand de fapt ele nu-s, aplicata-n practica scrierii si vorbirii.

Spre exemplu perechea gratis-gratuit, despre care am mai vorbit, sau alaturarea improbabila fortat-fortuit, despre care n-am vorbit, da' vorbim acuma : fortuit vine de la Fortuna, zeita norocului, si inseamna intamplator, si nu de la forta (ca si fortat), si deci nu inseamna... fortat.

Astea insa sunt exemple dintre cele mai simple si evidente, sa le punem la nivelul 0, al inculturii. Persoanele care se dedau demonstreaza pur si simplu ca-s loaze, si locul lor e la munca fizica, nici intr-un caz cu condeiul in mana (se aude, dragi menegeri de prin presa jurnalistica care este biznis, quality si leader de piata ? Ca degeaba vreti voi respect si "maturizati" piata de advertising daca de-astia va scriu articolele.)

La nivelul imediat urmator sunt sinonimele cu hachite. Un bun exemplu e perechea neprihanit-nepangarit, despre care discutaram deja pe-aici si nu mai repet. De exact aceeasi natura e si perechea deflagratie - detonatie.

O deflagratie e un proces de ardere in care tranzitia evolueaza prin material la viteze mai mici decat sunetul. Astfel, daca dam foc de exemplu unui cocolos de vata imbibat cu spirt medicinal, partea pe care o aprindem arde, degajand caldura, care caldura incalzestie partile cele mai apropiate pana in punctul in care se aprind si ele, incalzind la randul lor mai departe. Zona in care se produce aceasta trecere, de la faza de alcool imbibat in vata la faza de alcool in flacari se misca prin material cu o viteza mai mica decat viteza sunetului.

De ce e importanta diferenta asta cu viteza sunetului ? Pentru ca intr-o detonatie acelasi front se misca cu o viteza mai mare decat viteza sunetului, cauzand formarea unei unde de soc, si compresia materialului in directia de propagare a undei respective. Pe scurt, detonatiile sunt explozii, in timp ce deflagratiile nu sunt. Ca o paranteza, cifra octanica a combustibililor tocmai asta descrie, granita dintre deflagratie si detonatie, pentru ca prima reprezinta regimul normal de lucru al unui motor cu ardere interna, iar a doua o stare nedorita, care va distruge motorul.

Ca atare, e gresit ca in goana dupa sinonime sa numiti orice explozie "o deflagratie", ca tocmai aia e problema : n-o fost deflagratie. Daca era, nu exploda. Bine ? (Si daca tot suntem la dezastre, un sinistru e un incendiu, nu o inundatie, da ? Si-atunci sinistratii sunt aia care au ramas fara case in urma incendiilor, nu in urma inundatiilor, bun ? Manca-v-ar Sinistra sa va manance de literati ai neamului.)

Le-am zis sinonime cu hachite pentru ca pana la un punct par ele ca vorbesc despre acelasi lucru, dar de-acolo-ncolo se despart, si tocmai aceasta despartire e si cauza existentei lor. Pulpa si coapsa, chiar daca amandoua sunt bucati din picior, nu-s totusi acelasi lucru. Daca vrem sa ne referim la picior in intregul lui, nu-i vom spune "pulpa" si nici "coapsa". Ii vom spune picior. Iar daca spunem coapsa, e tocmai ca sa fie clar ca nu vorbim si despre pulpa, ci doar despre coapsa.

A vorbi despre pulpa mesei cand omul de fapt are treaba cu piciorul mesei, si despre deflagratie cand discuta efectele unei explozii arata mai mult despre el decat simplul fapt ca n-a fost pe la scoala. Simpla incultura s-ar traduce prin simpla ciobaneala, i-ar spune "aia" si gata. Dar el stie ca exista aceste doua cuvinte, si le foloseste gresit, ceea ce dovedeste ca nu scoala a fost, sarmana, problema.

Ci capul, care cumva n-a reusit sa observe ca "mai...da' totusi... is doua, oare de ce-s doua ?!". Si daca e cetateanul incapabil sa-si organizeze cunostintele si sa-si controleze limbajul in acest domeniu, principiul lui Occam ne obliga sa presupunem ca nu este in stare sa-si organizeze cunostintele si sa-si controleze actiunile nici in alte domenii. Pe scurt, rezulta ca e prost, sau ma rog, dupa caz, proasta.

Stiti de ce sefii nu dau pozitii importante pe mana alora care dau dovada de prostie, si nu le maresc salarul, si nu-i angajeaza si-i zboara cu prima ocazie ? Nu ? Pai sa va spun eu.

Pentru ca sefii sunt nedrepti si rau intentionati. Ca doar n-aveau cum sa stie cat de prost e prostu'. Sigur ca nu.

Category: Trilenciclopedia
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

14 Responses

  1. Sa nu cumva sa va ganditi la: virgina = nefututa. Total gresit, parerea mea !

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 15 April 2010

    Mai ales ca mi se pare ca nefututa nu prea-i cuvant. Vrei tu sa zici virgina - inocenta, poate ?

  3. deci pula si penis is sinonime?

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Thursday, 15 April 2010

    Da. Si anume, cu pizda, fiecare.

  5. грубоватый хозяин :|

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Friday, 16 April 2010

    Ahaha ia te uita cine si-o inghitit pastilele de limba rusa ?!

    Bun ase.

  7. kokofifi`s avatar
    7
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Friday, 16 April 2010

    las'ca stim noi cine era Sinistrul!

  1. [...] fixe, un fel de locatie (stiti ce-i locatia, da ? ca doara n-oti fi ziaristi, sa-mi povestiti de sinistrul prin inundatie). Pare la prima vedere ca-i frate bun cu cistig, parte din aceeasi familie, fruct din aceeasi [...]

  2. [...] descalifica de la un statut respectabil in republica cuvintului scris. Un prim set este confuzia asupra sensului termenilor, despre care am mai vorbit. E plina lumea de confuzii, va face si Tomita o scurta trecere in [...]

  3. [...] atotprezente si-n viata de zi cu zi a anonimilor vizibili doar in statistici, sa completam seria sinistrelor si deflagratiilor cu niste observatii despre [...]

  4. [...] pe card-ul domnitei al carei aparat l-am folosit in opera de jurnalism cetatenesc de la locul sinistrului dezastru si infricosatei deflagratii [...]

  5. [...] Macovei : Casa a ars pentru ca pompierii au intirziat. Sinistrul nu s-a intins la alte imobile. Focul a pornit de la un scurtcircuit cu cauze accidentale nu [...]

  6. [...] continuarea articolului din 2009 pe tema cit si-n completarea discutiei despre sinonime cu hachite din 2010 iata ca ma simt in masura sa va ofer citeva elemente si-n anul de gratie 2012 (cind a fost [...]

  7. [...] sort of locatieii (you know what that is, yes ? hopefully you're not journalists, to tell me of the sinistration through inundationiii). So it'd seem prima facie a brother of cistig, part of the same family, fruit of same [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.