Politica si prostia

Friday, 23 July, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Hoarda de idioti care populeaza spatiul teoretic destinat comentatorilor pe blogul lui Petreanu (cu regret, stimabile, dar e adevarul) a reusit sa mute discutia din jurul unui articol altfel interesant inspre tema de larga respiratie planetara ca daca Sarah Palin ii proasta.

Sigur, hotul se teme de furat si pe prost il ingrijoreaza prostia altora, dar totusi, Sarah Palin e proasta fata de cine ? Fata de Bush ? Ca parca si nucularu' o cam dadea-n gropi. Sau fata de McCain ? Care saracu' in precampanie se cam sforta, scrasnind din dinti, sa tina balanta intre prostia cu care s-o nascut si Alzheimeru' dobandit. Sau fata de cine, mai exact ? Ca si Obama saracu' credea la un moment dat ca-n SUA sunt 57 de state, daca-i pana acolo, si asta recent, nu inainte de bacalaureat. Ca ei nici nu dau bacalaureat, si mai ales daca-s negri, cum e de exemplu Obama, nu dau nici macar admitere la facultate, ca intra direct pe dosaru' de defavorizat. Asa, de-o chestie.

Cine-i liderul ala providential, presedintele ala deosebit, ce nume ramas pe veci notat cu slove de foc si aur in cartea nepieritoare a istoriei vre-unui neam fu purtat prin viata de-un tip destept ? Napoleon ? Cu chiu cu vai reusea sa scrie. Hitler ? "Inapt de pictura". Pai fara suparare, cine-i inapt de pictura ? Unu' asa de prost ca nu-l primeste nici sa se dea cu rolele, daca-i pana acolo. Sau pe cine sa alegem, cizmarul Stalin, cu sase clase ? Nicolae Ceausescu ori Gheorghe Gheorghiu Dej ? Sau poate va arde de-un Zarone ?

Dimpotriva, cine-s inteligentii, deosebitii ? Emil Constantinescu ? Adrian Nastase ? Razvan Theodorescu ? Ori poate atot-reformatorul Andrei Marga ? Da' ma lasati in durerea mea cu inteligenta in politica, mai oameni buni ?!

As vrea sa-mi puna cineva in brate un studiu serios care sa arate o corelatie intre exceptionala inteligenta si deosebitele rezultate ale vre-unei capetenii politice. Ceva ce sa numere crizele evitate si masteratele luate, in paralel. Nenorocirile demontate langa punctele de ichiu. Pentru ca faptul este ca un politician tre' sa fie doar o tara mai destept decat masa, tot asa cum un flacau de insurat tre' sa fie doar o idee mai frumos decat dracul.

Nu inteligenta, ci perseverenta e principala calitate a liderului politic. Disciplina, pentru altii si pentru sine, conteaza in politica, asa cum conteaza si-n alte domenii. Inteligenta, mai ales in cantitate excedentara, mai mult incurca. Ajunge inteligentu' sa se impiedice singur, de propriile sireturi. Modelul este chelnerita, pentru ca asta-i pana la urma matricea servitorului de partid si de stat, ca-si zice el "lider politic", "secretar general", "rege" sau cum si-o mai fi zicand.

Chelnerita nu poate fi oricat de proasta, daca-i tuta pana la inlemnire, daca-i inceata pana la aiureala, daca-i confuza pana la ingalare nu-i buna. Dar nu tre' sa fie nici prea desteapta, ca-i fug ochii din cap, fix ca politicianului. Chelnerita tre' sa fie doar atat de rasarita cat sa stie aduna "cu doua cifre" si sa tina minte ca "la domnu' porc, la doamna vita si la domnisoara-n fund un castravete". Asta-i tot, 12 cuvinte-n sir. Si daca nu merge treaba, patronul o trage deoparte si-i spune de la obraz : "Fata mea, nu stiu care-i problema cu tine, daca esti prea proasta sau prea desteapta, da' nu merge. De maine esti libera."

Nu cred ca am votat niciodata pentru nimeni "ca-i baiat destept", doamne fereste, nu cred c-as vota niciodata impotriva cuiva "ca-i prost". Poa' sa fie, destept ori prost, astea-s afara din cauza, nu-l votez sa se duca sa stea singur intr-un turn si sa-mi caute contraexemple pentru teorema lui Peano in spatii Banach, nu-l votez ca sa se mute intr-o hruba sub pamant de unde sa iasa cu un buzunar plin de pietre filosofale. Alea-s ocupatiile altor oameni.

Il votez daca-i disciplinat, si nu-l votez daca-i mincinos dovedit, alea-s chestii de departe mai importante, constitutia morala a individului, experienta lui si mai ales ce-o invatat din ea. Cat despre inteligenta, se vor gasi mereu nu o suta, o mie de inteligenti care sa-ti explice ei chestii inteligente, nici macar nu tre' sa fii politician pentru asta, e suficient sa fii ziarist si sa-ti faci blog. Inteligenti gasim.

Un om cinstit e ceea ce cautam, si n-am prea gasit inca.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

19 Responses

  1. nu exista oameni cinstiti, ci doar saraci

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 23 July 2010

    Cautam in continuare.

  3. cățelul alpha`s avatar
    3
    cățelul alpha 
    Friday, 23 July 2010

    Unul nu e de ajuns. Poate o gășcuță de oameni cinstiți. Că tot sînt la modă gășcuțele.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 23 July 2010

    Nu cred ca o gascuta poate functiona, chiar si daca-s oameni cinstiti.

    Eventual un numar de oameni cinstiti, fara neaparat a forma un grup, ci pur si simplu.

  5. bun articol, trebuie sa recunosc. cam le gandeam si eu de la o vreme, dar dumneata le-ai scris frumos si ordonat. felicitari!

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Friday, 23 July 2010

    Sa fie primit.

  7. Aia cinstiti nici n-o sa intre in pulitica. Veci.

  8. Hehe, se pare că se mai adresează și alții cu dumneata. Oare de unde li se trage asta? :P

    @Florin Weekend Fain să ai!

  9. @Mari, multumesc mult, zic ca o sa fie fain, ma destrabalez de maine, ma duc la capitad sa povestesc cu niste omi faini privindu-ne prin fundul sticlelor de bere. Ar putea si trilemoi sa trimita in pimnita niste racoritoare :D

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Friday, 23 July 2010

    @Florin Opinia asta te expune urmatoarei dileme : crezi ca eu nu-s de fapt cinstit, sau crezi ca eu n-am intrat de fapt ?

    @Mari Io stiu ? Zici c-o fi puterea exemplului ?

  11. @Florin Daca-i așa, atunci destrăbălare plăcută!

    Ne răcorește dumnealui de nu mai avem nevoie de nimic.

    @Mircea Popescu Se pare că obiceiurile proaste se răspândesc repede. :D

  12. Mircea, io ma gandesc ca n-ai intrat, la fel cum n-o intrat un coleg d'al meu, singurul pe care-l cunosc ca fiind cinstit, ii in partid de mai bine de 10 ani. Omul ala ar fi putut sa acceada la niste functii daca ar fi acceptat niste compromisuri si daca ar fi exploatat prostia sau nestiinta altor oameni.
    Acum noa, depinde ce intelege fiecare prin cinstit, ca unii ar putea intelege ca-i cinstit sa-ti sustii TOTI colegii de partid iar altii ar considera ca-s patati moral numai daca ajung colegi de partid cu tavarisi Ilici.
    Mnu, nu te vad ca intrat in politica si, cu felul tau, nici nu te vad degraba. Insa mi-ar placea grozav sa ma insel.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Saturday, 24 July 2010

    @Florin http://trilema.com/2009/aflu-ca-sunt-santajabil/ ?

  14. Ioai, ha ha ha, pai doara stiam foarte bine, si dara ca am vrut sa zic (da credeam ca reiese foarte clar, de la colegul meu care ii in partid de mai bine de 10 ani da nu-i in politica) ca membri se gasesc pe toate gardurile, asta nu inseamna ca si is in politica. Ce are a face una cu alta ?
    Intrat in politica inseamna ca sa conteze, sa ajungi in pozitia de a lua decizii, alea alea, cele cele. Oricine se poate duce maine sa-si faca cateva legitimatii de membri.
    De asta spuneam ca mi-ar placea sa ma insel, sa ajung sa vad ca o sa fii in pozitia de a carmi.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Saturday, 24 July 2010

    Umm. Pai dupa logica asta nici tu nu esti in campul muncii, ca nu esti menejer, chiar daca ai stat de plata ? Nu stiu zau daca poci subscrie la modu' asta de-a vedea lumea, imi pare cam prea localnic.

  16. Poi stai asa ca nu stiu daca-i asa. Asa cum exista irelevanti prin blegosfera, la fel exista si prin politica. Adica d'aia care raman membri toata veata, s'atat.
    Io am un fost cumnat ce-i senator, stic cat o lustruit samd scl, la fel cum stiu cum ii posibil sa ajunga un biet tractorist drept prefect. Pretul pe care l-or platit aia (la propriu si la figurat) ca sa intre acolo unde se iau decizii si se invarte ordinea lucrurilor, nu cred ca va fi platit de oameni cinstiti.
    La fel cum am cativa fosti colegi de munca care or primit ceva ulei si zahar sa intre in PNG, si-s membri de ceva ani buni, da n-or facut politica nici macar o zi.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Saturday, 24 July 2010

    Mei, eu am fost intotdeauna intr-o oarecare, mai mica sau mai mare masura, bagat in luarea deciziilor, da' nu in urma platii vre-unui pret, ci indeobste in urma unui santaj simplu : ori faceti cum va zic io si va merge bine, ori faceti cum vreti voi si va merge prost. Uite un exemplu simplu, 23 noiembrie anul trecut. Iote ca dupa 7-8 luni se aplica intocmai. Cine-i seful real al PNL ?

    Santaj de care nu sunt eu responsabil cat este divinitatea, sau ma rog, gravitatia, depinde cum preferi sa privesti lumea. Da' totusi, intr-un sens ma gandesc ca ai si tu dreptate, iata ca puterea mea politica se bazeaza pe santaj :D

  18. Inteligența în sine n-o conta, dar un *anume* tip de inteligență ar cam fi necesar oricărui politician care-ajunge în poziția de lider. Ceva acolo, care să ajute la dezvoltarea skill-urilor.

    Nume notabile care-mi vin în minte: Otto von Bismarck, Churchill, Thatcher. Și câțiva dintre cei menționați de tine sigur aveau ceva în cap, chit că nu erau educați.

    Acum Bush, Palin, Obama, Sarkozy și Băsescu sunt toți demni de aceeași oală dacă facem abstracție de statele pe care le conduc. Nu îi poți compara cu Napoleon sau cu porcul de Stalin.

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 July 2010

    @spyked Aia nu neg. Si nici ailalta n-o neg.

    Ie o performanta, mei :D

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.