Politica adevarata

Thursday, 18 March, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

E gresita opinia ca un discurs bun este cu necesitate si lung. Cateva dintre cele mai bune discursuri din toate timpurile se rezuma la cateva cuvinte, eventual la unul singur. Astfel cel mai bun discurs politic al ultimei decade ne vine tocmai din Oklahoma, de la Tom Coburn, senator pentru al 2-lea district, si ocupa mai putin de-un minut :

  Transcrierea :

  I..I..I wanna send a couple of messages to my colleagues in the House. If you voted "no" and you vote "yes" and you lose your election, and you think you're not... you're any nomination to a federal position ain't gonna be held up in the Senate, I’ve got news for you. It will be Hell.

  Number two is if you get a deal for... a parochial deal for you or your district, I’ve already instructed my staff and the staff of 7 other senators that we will look at every appropriations bill at every level at every instance and we will outline it by district and we will associate that with the buying of your vote. So, if you think you can cut a deal now and it not come out 'til after the election, I want to tell you that inn't gonna happen. And be prepared to defend selling your vote in the House.

  Traducerea :

  Vreau sa trimit vreo doua mesaje colegilor mei din Camera. Daca ati votat "nu" si votati "da", si va pierdeti alegerile, si va ganditi ca orice nominalizare pentru o pozitie federala nu va fi contestata in Senat, am noutati : va fi iad.

  Numarul doi, daca faceti o intelegere, in beneficiul vostru sau al districtului pe care-l reprezentati, mi-am instruit deja echipa, si echipele a inca 7 senatori, si vom urmari fiecare buget de cheltuieli la toate nivelurile cu fiecare ocazie, le vom imparti pe districte si vom asocia rezultatele cu vanzarea votului vostru. Asa incat, daca va ganditi ca puteti face o intelegere azi si nu va iesi la iveala decat dupa alegeri, vreau sa va spun ca nu se va intampla. Si sa fiti pregatiti sa va aparati decizia de-a va vinde votul in Camera.

  Contextul :

  • Statele Unite traverseaza o criza constitutionala de proportii, aflandu-se mai aproape de disolutie decat oricand de la Razboiul Civil incoace. [1] [2] [3] etc.
  • Proiectul central al administratiei Obama, reforma sistemului de asigurare a sanatatii, in sensul nationalizarii si obligativitatii participarii, s-a lovit de refuzul ambelor camere. Dupa regrupare, democratii incearca sa forteze pachetul cu orice mijloace si cu orice riscuri.
  • Celalalt mare proiect al negroteiului, cu trilioanele de dolari cheltuite pentru "sustinerea" economiei, pe care tara l-a inghitit pe incredere, a fasait intr-un mare stil.

  Pe scurt, daca vi se pare ca noi avem probleme (si ce-i drept, avem), poate va consoleaza observatia ca astilalti au inca si mai mari. Cu ordine de marime. Si ca daca noi reusim sa ne curatam de Catalini si Udre, vom fi un ce cum n-a mai vazut SUA de prin 1970 1950 1920 niciodata, practic.

  Motiv pentru care si merita sa incercam.

  PS1. Multumiri bunului patruped pentru pont.
  PS2. Am facut efortul de-a transcrie corect si fidel. Cu mana mea, cu rabdare. Ca semn de respect.

  Category: SUA care este
  Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

  13 Responses

  1. http://theeconomiccollapseblog.com/archives/is-the-united-states-headed-for-a-commercial-real-estate-crash-of-unprecedented-magnitude

  2. ce dumniezo de plugin imi tre? ca is pe notebook cu ff. :D

   btw, tazar e cel mai tare. :D cred ca iti zice asta ceva, nu? :D

  3. bine, Statele Unite sunt amenintate mereu cu disolutia, asa cum bine spui in articol, ei nu sufera de amenintarea vreunui dusman exterior, dar pericolul cel mai mare vine chiar din interior, sunt mereu pe punctul de a se autodizolva si autodistruge. eu o pun pe seama filozofiei de viata pe care au adoptat-o cu strictete, societatea de consum. consum, consum dar pana unde? adica, am inteles, e un mecanism productie si consum, dar cand productia scade si consumul creste peste puteri ce te faci, cum mai intretii masinaria sa mearga in parametrii normali. plus ca ei au beneficiat de dobanzile creditelor pe care le-au acordat europei pentru reconstructia de dupa cel de-al doilea razboi mondial, dar cand ajungi la fundul sacului de unde sa mai iei ca n-ai. toate astea suprapuse problemei cetateanului de rand de prin State care stie ca viata lui e amanetata de la nastere pana la trecerea in nefiinta. si-au dat si americanii seama inca de prin 2000 si putin mai inainte ca isi cumpara fericirea pe credit, nu ca ar fi un lucru neaparat rau, dar in capitalismul feroce de care sufera acum, unde nu ai nici o asigurare a unui loc de munca, presiunea asta suprima orice clipa de pace interioara. mai punem la socoteala presiunea imigrantilor, pietele emergente din asia, formarea uniunii europene, o scadere a receptivitatii propagandei de stat, cresterea preturilor in sectorul imobiliar la niveluri stratosferice, cresterea pretului la benzina si importul de valori care nu mai functioneaza aproape deloc, toate astea duc la o prabusire drastica a imperiului capitalist. au adoptat o atitudine distructiva a capitalismului care face ca situatia sa treaca in polul extrem, cand au ales ca fundament institutional si moral" profitul".

  4. Held nu hell. Si nu se exista districte la senatori cas pe tot statul.

  5. Mircea Popescu`s avatar
   5
   Mircea Popescu 
   Friday, 19 March 2010

   @Mihai Hmm, n-ar trebui sa-ti trebuiasca nimic ? E un simplu wmv, orice windows media player ar trebui sa-l poata rula, de la 6.0 incolo gen.

   @Mikael Eon Este ce zici tu, aceasta continua auto-presiune interna este in felul ei un semn al libertatii, si cel putin era un semn al sanatatii functionale a organismului federal, in felul sau.

   N-as zice ca Statele Unite sunt atat de consumiste precum e la moda sa se afirme prin Europa, tot asa cum n-as zice ca Europa e atat de birocratizata pe cat e la moda sa se afirme in SUA. Ei au o vana semnificativa de ascetism de factura protestanta care este pe de-o parte anterioara, si pe care-o percep mai profunda decat consumismul. Si sub aspect practic, sa nu uitam ca "health food", vegetarianismul scl de-acolo au plecat, ca mode.

   In rest, mi se pare mai degraba ca ei au "tradat adevaratele valori ale capitalismului", care si-a luat frumos bocceluta si s-a mutat in China (mult, mult mai feroce capitalista astazi decat a fost SUA oricand in secolul XX).

   @dadatroll Am avut discutia asta, da, "held" ar fi mai in spiritul stilului retoric la moda in Capitol Hill, dar eu aud Hell. Si daca aud Hell, scriu Hell, monsieur se-scrie, monsieur se citeste, ce te tot ascunzi dupa deget ?!

   E drept ca senatorii sunt alesi pentru integul stat, dar daca te uiti putin la istoria personajului, si in special la felul in care si-a castigat locul in Senat cred ca figura de stil iti va deveni evidenta.

  6. Ihi

  7. faina remarca, Mircea, despre China, nu ai scris vreun articol si despre comunismul chinez, mi-ar face placere sa-l citesc. apoi, am pus profit intre ghilimele mai sus, pentru ca sunt de parere ca nu-i nimic rau sa urmaresti sa scoti o suma de bani in urma unor actiuni si investititii, dar cand in antreprenoriat inainte de "cum" se pune problema de "cat" si "cand" e deja un simptom care duce la boala curata, boala care se raspandeste repede.

  8. Mei, da' imi pare ca you're jumping the gun, so to speak. Normal ca unor tarani nervosi nu trebuie sa le spui decat "Sho pe ei, pe mama lor!", dar nu cred ca se incadreaza la discurs calitativ. Normal ca atunci cand ai elefantul in camera e usor sa tii discursul rapid si sa explici care-i problema cu elefantul din camera; you just point your hand.

  9. Mircea Popescu`s avatar
   9
   Mircea Popescu 
   Friday, 19 March 2010

   @Mikael Eon N-am prea scris, ca nu prea cunosc. Asia ramane un mare mister pentru mine, din care inteleg sau cunosc cel mult bucati disparate. Da' trag speranta ca-n anii ce vor veni.

   Fina observatia cu intrebarile si ordinea lor. Cred ca-i valida, intr-un sens teoretic, de filosofie a preocuparii, chiar daca practic vorbind nu-i neaparat clar cum e aplicabil.

   @dAImon Eu cred ca-i o falsa impresie sa-ti inchipui ca politica, discursurile, retorica sunt ceva mari minuni, de sorginte magica, incantatii care schimba bastoane-n serpi, aduc sudoarea lui Yehova cazand din cer si trag spiritul Afroditei intr-o bucata de lemn.

   Nu. Ele sunt, din cate ma gandesc eu, exprimari simple si corecte ale unor situatii de fapt cu adanci implicatii emotionale. Un fel de poezie. Cu alte cuvinte, politicianu' bun e ala care, cu elefantul in camera, reuseste sa arate spre el intr-un singur gest.

   Restul sunt panglicarii.

  10. Strict tehnic: This website wants to run the following add-on: Windows media player core from Microsoft. If you trust the website and the add-on clik here (citat aproximativ).
   Cam asa zice IE8, ala de e criticat mereu ca nu e sigur. Probabil asta a intilnit si Mihai, cel care reclama mai devreme. Data viitoare pune si tu un simplu embed sau da-ne direct link-ul catre Youtube, e mult mai sexy asa.
   (e vorba de articolul Politica adevarata, doar aici face!)

  11. Mircea Popescu`s avatar
   11
   Mircea Popescu 
   Sunday, 21 March 2010

   E, e vina IE8-ului, care-i prost facut.

   Daca te uiti in cod, ce scrie acolo e :

   <embed src="http://trilema.com/wp-content/uploads/2010/03/Tom_Coburn_on_vote_changing.wmv" width="480" height="320" autostart="0" showcontrols="1" type="application/x-mplayer2" pluginspage="http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/download/"></embed>

   Practic echivalentul unui <img src=url>, dar cu video nu cu imagini.

  12. terminator`s avatar
   12
   terminator 
   Sunday, 8 July 2012

   Pacat de tineretea ta ......ti-o consumi in straturi pe aiurita*TRILEMA *
   Eu ma retrag --BAFTA - revino-ti in fire , de unde atita nesimtire !!?.

  13. In straturi? Trilema e exfolianta gen?

  Add your cents! »
   If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.