Fata cu visine

Saturday, 03 July, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Stiti cum mi-am petrecut ultima ora din viata ? Ei bine, hai sa nu-ncepem de-acolo. Sa incepem de la fata cu visine.

Magazinasul, magazinelul, magazinutul de la care-mi cumpar in general diverse bacaneli, situat convenabil chiar la coltul blocului era azi inchis. Pentru ca azi era sambata, am descoperit eu cu aceasta ocazie. Daca n-as mai interactiona din cand in cand, absolut intamplator, cu omenirea care traieste saptamana de lucru probabil c-as uita cu totul ziua saptamanii, ca notiune.

Asa incat am trecut strada, unde-i alt magazin, o idee, ideiuta, ideica (nu merge asa bine a doua oara, este ?) mai mare, dar tot mititel. Langa zidul dansului, pe straduta ce duce spre un fel de piata mica si ea, o fata blonzie sede pe-o galeata intoarsa si numara bani cu expresia uimita a copiilor in fata primei omide. Cati dracu' or fi ?!

Langa ea, pe-o cuvertura aliniate diverse pungi cu diverse agroproduse, gata cantarite, ca fata n-are cantar. Si probabil nici autorizatie. Si probabil nimic altceva, decat probabil vreo optsprezece ani, ca nouasprezece nu-i de unde (e si criza), si cel mult un baiat care-o iubeste pe undeva, pentru ca-i grea. Grea, gravida, insarcinata, da' amplu, luna a opta fara discutii.

Asa ca o-ntreb daca s-or strans multi bani ? Imi rade incurcata, si pana-mi iau doua pungi de visine, si-o punga de rosii frumoase se agita pe langa mine, prefacandu-se ca urmeaza sa scoata de undeva o punga mai mare. N-are de unde. Visinele patru, rosiile trei, ii pun in mana unsprezece lei, socoteste incurcata, se uita la mine tot incurcata, "opt si cu trei" bolboroseste...

"Opt si cu doi cat vine ?" o-ntreb, s-o ajut. "Zece!" cu incantarea scolarului care iata c-a stiut raspunde la intrebare! "Si-atunci cu 3 ?" "Treispe!" "Nu. Daca opt cu doi e zece, opt cu trei cat e ?" "... Unspe ?" "Ai vazut ? Bravo." Si ma duc in treaba mea, lasand o fata blonda de doua ori insarcinata. Am totusi suspiciunea ca samanta mea e slaba si nu va prinde.

Adevaru-i ca n-aveam neaparat nevoie de visine, si de fapt nici nu pot manca atatea, dar eu, spre deosebire de alti viteji eroi ai protectiei sociale chiar traiesc pe lumea asta. Magazinul mi-a vandut o punga normala ca sa le pot duce acasa, dar n-a avut alcool dublu rafinat. Nu conteaza, imi cumpar luni din oras.

Asa ca am venit acasa, am dat adunarea, si-am trecut toata trupa la dessamburit visine. Care-au sfarsit intr-un vas de sticla cu capac, cunoscut si sub denumirea vulgara de borcan, intre straturi de zahar nerafinat, alaturi de diverse ingrediente secrete , unde vor si fermenta.

Si-n timp ce sedeam eu pe-un taburet, marele manager, day trader, CEO si proprietar de femei care mi-s si scoteam samburi din visine, mi-a venit o idee. Nu-i noua ea ca idee, e un lucru pe care-l gandesc de mult, dar mi-a venit, proaspata, o formulare.

Ideea ca timpul merita economisit in si prin sine e o stupiditate ingrozitoare, de aceeasi natura si factura cu ideea ca banii au valoare in si prin ei insisi. Si mai este si cauza completei prabusiri a calitatii a orice in ultimii cincizeci de ani, pornind de la orice produs alegeti si pana la calitatea vietii insasi.

Cat este valoarea agregata a unui sambure extras de mainile mele ? A, epsilon cu vedere spre zero. Cati bani puteam face in timpul ala, managerizand, ceoind, daitraderind si-asa mai departe ? A, cativa euro, cu vedere spre cateva zeci sau sute. Deci foarte rau ca-mi pierd timpul scotand samburi din visine, da ?

Nu. Nici vorba. Mintea si mainile omului nu-s facute sa faca mereu acelasi lucru. Mai ales, mintea si mainile omului nu-s facute sa faca mereu tampenii abstracte. Valoarea faptului concret e inestimabila macar dintr-o perspectiva igienica.

Iar din cealalta perspectiva, ce mare minune ca de cand avem fast-food economisim doua ore din timpul femeilor care nu mai sunt obligate sa pregateasca masa ? Ce fac ele cu timpul ala ? A, se bleondesc la American Idol. Pai iesim cam in paguba, per total. Si noi, si ele.

Sigur, marea eliberare din anii '60, si drepturile femeilor si asa mai departe au marele avantaj ca ingaduie unei minoritati de tipe inteligente sa-si aduca mai eficient aportul treburilor publice. E drept. Dar e de asemenea drept ca ingaduie unei majoritati sa faca tampenii regretabile.

Chestia nu se rezuma de nici o culoare la femei, e o problema intima a libertatii. Faptul ca din '60 incoace, spre deosebire de anii '50 spre exemplu, un pustan poate sa faca ce doreste el a rezultat in cativa pustani facand companii de miliarde de dolari, de la Bill Gates la Serghey Brin. Sigur ca da. Dar a rezultat si in miliarde de pustani scotandu-l din rabdari pe toata lumea cu tampenia lor magareasca. Ca doara au drepturi, ce mai ?

Si iata cum inchidem cercul : faptul ca eu imi pot permite sa aleg, si daca am chef hacui visine, si daca am chef imi dau cu opinia despre probabilitatea riscului si valoarea castigurilor posibile, si daca am chef spun oamenilor ce sa faca, si cand, si cum e deja plata integrala pentru toate talentele, abilitatile, experienta si ce-o mai fi in joc. Comparatia nu se face la nivel de ce faci, ca visine sau management, ci la nivel de ce alegi sa faci, si ce poti sa alegi sa faci.

Chestie care bineinteles lasa deschisa problema cu "daca vrei ce trebuie, atunci e ca si cand ai face ce vrei". Ceea ce nu conteaza.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

20 Responses

  1. deci clar solutia e o dictatura in care cel care stie cel mai bine pentru altii sa le dicteze tuturor ce au de facut si aia sa se execute (dadatroll style)

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 3 July 2010

    Lol da' cum ai rationat ?! Sau ma rog, solutia la ce problema rezolvi tu de fapt ?

  3. Deci tu zici ca nu-i bine ca a crescut procentul alora buni la cap de la 1% la 3%, in timp ce procentul strungarilor ( (c) spyked ) a scazut? Ca parca masinile nu contau asa mult in ecuatie.

  4. `Jde mii de litere adunate aiurea, doar ca sa ne demonstrezi ca habar nu ai sa faci visinata. NU SE SCOT SAMBURII !

  5. Laura Driha`s avatar
    5
    Laura Driha 
    Saturday, 3 July 2010

    Si mie imi plac visinele! Dar numai dupa ce au stat oleaca-n visinata! Sa-mi trimiti un borcan, ca pleznesc de pofta! :)))

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Saturday, 3 July 2010

    @dAImon Nu zic ca-i neaparat bine. De fapt, zic mintenas un post pe tema ca-i complex.

    @Marian S N-ar fi prima oara cand fac eu lucrurile altfel decat lumea obtinand astfel rezultate mult mai bune decat lumea, ce zici ?

    @Laura Driha Pai vii si-ti iei, ca n-am incredere in posta.

  7. ColloSus`s avatar
    7
    ColloSus 
    Sunday, 4 July 2010

    cum sa fac sa-mi aduc si eu aportul la voalarea pleonasmelor? :)

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 July 2010

    Noa stai ca m-ai spart. Deci cum ?!

  9. @ Mircea Popescu, comentariul nr. 6: zic ca trebuie sa-mi demonstrezi. Pastreaza citeva pahare, ca tot vin eu la Timisoara vara aceasta !

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 July 2010

    Posibil, da' fetele au prioritate la pahare.

  11. Bre, pentru manageri, day traderi, CEO-ei și alți omi importanți, așa ca dumneata, s-au inventat niște dispozitive care scot sâmburii din vișine ușor și rapid. Preț: ~ 5euro.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Monday, 5 July 2010

    S-au inventat niste dispozitive care fac acelasi lucru fara ca tu sa fii de fata, de asemenea, se numesc "semeni". Da' tocmai asta-i ideea, ca nu-i de dorit.

  13. @ Mari: problema e ca dispozitivul tau NU vede viermii din fructe.
    Cred ca abia acum incep sa ma prind de ce scoate samburii.
    Desi, repet, face o mare greseala: cea mai buna visinata e aia cu samburii intregi, acolo e aroma. Iar daca exista si ``carne`` cu atit mai bine !

    De fapt eu cred ca pune fetele sa se uite dupa viermişori tocmai ca sa le dezobisnuiasca de speranta ca vor gasi vreodata o râmă mare.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Monday, 5 July 2010

    Bine, hai ca esti destul de aproape, sa te invat din smecheriile MP : Nu in coaja samburelui e aroma, ci in continut, la care ajungi spargand coaja. Daca le-am dessamburit sa nu-ti inchipui ca n-am spart o cantitate indestulatoare (calculata dupa metode statistico-matematice doar de mine stiute) de samburi al caror continut nu l-am adaugat in supa.

  15. Da, stiu, adaugi miezul samburelui DUPA ce e gata toata fermentatia. Sau pui acel miez in alcool ca sa iasa o tinctura. Dar efectul nu e asa de diferit, am incercat si eu.
    Am incercat si cu altele, cu sambure de caise, de exemplu. Efectul e interesant dar trebuie curatata coaja aceea subtire de pe miezul samburelui.

    Observ ca eviti sa comentezi despre râma aceea mare.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Monday, 5 July 2010

    Mei, da' ce te preocupa pe tine pula mea ?! Ca n-am prea priceput, logic vorbind. Nu-i pentru baietei.

    Efectul e diferit, in sensul ca nu ai pietricele in visinata.

  17. Uite, nici Mari nu comenteaza, se jeneaza. Ca sa nu mai zic de kokofifi, cred ca a emigrat !

  18. Omega Peter`s avatar
    18
    Omega Peter 
    Tuesday, 27 November 2012

    Ce reteta secreta ai tu de visinata? Ca deja ne impresionasi cu scosul samburilor :P. Oricum nu e timp pierdut...creierul a tot produs intre timp, drept dovada aici...

  1. Fata cu visine pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    "[...] ce mare minune ca de cand avem fast-food economisim doua ore din timpul femeilor care nu mai sunt obligate sa pregateasca masa ?"...

  2. [...] rezultatul acestui "nu se poate" ? Pai, citand din articolul anterior Sigur, marea eliberare din anii ‘60, si drepturile femeilor si asa mai departe au marele avantaj [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.