Halul in care ne aflam.

Wednesday, 22 July, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Imi cer scuze ca va deranjez cu un subiect de care sunteti probabil deja satui. Simt totusi ca trebuie notata chestia, pentru prosteritate.

Deci, in anul de gratie 2005, niste neni aveau o idee : ce-ar fi sa facem un site doar cu reclame ? Vindem, adica, pixeli, in bucati de 10 x 10, oamenii cumpara, si sustinem proiectul din publicitate (adica : platim retele tv si alte media sa difuzeze materiale despre aceasta "inedita" idee). Ca sa mearga treaba cat de cat, s-a folosit unghiul "tanarului antreprenor". Lucrul a produs un oarecare profit, nu tocmai un milion de dolari, dar destul cat sa plateasca niste beri si pachete de tigari, ceea ce este absolut suficient pentru categoria aceea bizara de oameni care muncesc cate 16 ore pe zi gratis ca sa castige bani in timp ce dorm. Ideea a fost reciclata apoi de mlastinile IM/MMO, cu mii de pagini kilometrice despre "introduceti emailul pentru a afla cum un copil de 9 ani castiga 7455,75 dolari / saptamana".

In anul de gratie 2009, asa prin primavara, Bobby Voicu, in criza de inspiratie pentru a sustine o campanie de altfel foarte interesanta, aplica ideea. Publicitatea acolo costa gratis.

Dupa cum probabil ghiciti, in intervalul 2005-2009, in .com, in .ro, in .indochinadevest si peste tot in rest, ideea a fost aplicata, reaplicata, cu rezultate variabile, de la medii spre proaste, ca orice ciorba reincalzita.

Tot in anul de gratie 2009, asa cam prin vara, niste neni s-au gandit sa aplice chestia pe bune, in earnest cum zice englezul. Asa ca, emisiuni pe Money Chanel, prezente prin presa "business" si "quality" asa cum se socoteste Business Standard, si asa mai departe. Scenariul e acelasi, un "tanar" a avut o "idee", pe care a aplicat-o, ea constand in a vinde spatiu publicitar pe pagini fara alt continut. Presupozitia implicita fiind ca aceasta chestie este cumva interesanta, si are o valoare comerciala. Dupa care, deloc surprinzator, se incearca vinderea "afacerii". Cum se zice pe romaneste pump-and-dump nu stiu, posibil sa se zica ad-lot. Ce stiu e ca acest tip de frauda e mai degraba ilegal. In tarile civilizate, vreau sa zic.

Naivitatea si abandonul cu care se trateaza problema de catre promotorii ei, si reactia mai degraba paralizata a publicului este, dupa parerea mea, mult mai informativa cat priveste starea mediului online romanesc decat saptezeci de studii de piata diferite. Este, intr-un fel, testul consumului de sapun per capita asupra nivelului educatiei populatiei. Merita citat din comunicatul cu vanzarea (de la un ghibol care nu doreste link) :

Ad-lot.com reprezinta primul site din lume dedicat exclusiv advertising-ului, intr-un mod unic. Toate paginile acestui site sunt impartite in spatii publicitare de diferite dimensiuni, suficiente pentru ca toate companiile sa-si promoveze aici produsele/serviciile.

Aceasta afirmatie este falsa. Daca viitorul cumparator (nu ca va chiar exista el, dar asa, in principiu vorbind) ajunge a fi nemultumit din orice motiv de achizitia lui, cunosc cam 2-3 avocati care l-ar putea ajuta sa transforme aceasta afirmatie intr-un litigiu cu oarecari sanse la daune.

Acest proiect online doreste sa devina o alternativa eficienta la publicitatea online clasica. Pana acum, despre ad-lot.com s-a scris pe studentie.ro, apprentice.ro, problogger.ro, newsreport.ro, fulgerica.com si bloginvest.ro.

Cu exceptia fulgerica, site-urile respective sunt absolut necunoscute si perfect irelevante. Iar fulgerica n-a scris nicaieri pe blog (parerea Google)

Date despre site:
- peste 5000 de vizitatori unici si peste 8000 de vizite in 2 luni de la lansare, fara bani investiti in promovare

Nu cred ca exista dovada mai clara de naivitate decat sa scrii asa ceva. E clar ca lumina zilei ca omul respectiv nu are nici cea mai vaga idee cam ce inseamna online. Pentru comparatie, acest blog primeste 5000 de vizitatori unici de doua ori pe saptamana, nu o data la doua luni. Acei 5000 de vizitatori unici citesc intre 17 si 20,000 de pagini, si asa cum am mai spus, revin. De zeci de ori. Daca s-ar intampla ca 5000 de vizitatori pe Trilema sa faca 8000 de vizite, cel mai probabil as inchide blogul. Pur si simplu.

Si, ca sa fim bine intelesi : Trilema e un blog cu trafic mic. Unde blog deja inseamna trafic mic. Mai bine targetat decat un portal, deci mai mic. Faptul ca tanarul intreprinzator nu se poate compara dupa doua luni de succes online cu prima mie de bloguri dupa trafic e asa, o gluma proasta. Practic, avem un intreprinzator care a inventat o metoda alternativa de a ajunge la servici : o RACHETA!!! Singura problema e ca racheta intreprinzatorului cantareste un sfert de tona, si merge cam cu 4km/ora. Daca este cine s-o duca in spate. Daca nu, sta. Te duce repede la servici, cu exceptia ca aproape orcine poate merge mai repede pe jos.

Dar omul nu se opreste aici.

- peste 50% din vizitatori au revenit pe site
- locul 2,038,892 in topul Alexa.com
- Google PageRank: 3

Locul 2 milioane in topul Alexa ? Oi cadea de pe scaun, oameni buni. Eu n-am facut inca site, si nici n-am cunostinta de cineva care sa fi facut site, si sa nu intre in top 2,000,000 Alexa in prima saptamana. Daca stiti, dati un semn, dau o bere. Pur si simplu nu cred ca e posibil. Cat priveste chestiunea cu Page Rank 3, priviti la lista blogurilor dupa pagerank. Nu, nu-s toate, sunt doar cele pe care nu pun nofollow pe link-urile din comentarii. Mda.

Preturile pentru un spatiu publicitar pe site variaza intre 3 si 125 de euro pe luna, dar avand in vedere numarul mare de spatii publicitare disponibile acest site poate genera 15000 Euro lunar. Asta inseamna 180.000 Euro anual.

Cu o minima rigoare, asta poate insemna 180,000 euro anual. Poate de asemenea insemna o omleta de prepelita. Ceea ce si inseamna. Daca doriti, va pot vinde si eu niste bucatele de hartie care pot valora milioane de euro. Serios. Coborati pana la colt, m-am inteles cu o batranica sa va astepte acolo jos, la o masuta. E cea cu hartiute colorate, pe care scrie loz in plic la exterior, si necastigator la interior, stiti dumneavoastra.

Conform glurk.com, acest site este evaluat la 1,5 milioane $ in acest moment: http://www.glurk.com/saved.php?i=44253&save=1

De asemenea, si tot conform gluck.com, un fir de par cazut accidental din nara mea dreapta e evaluat la 7 triliarde de catralioane de dolari. Pentru ca gluck.com sunt niste oameni de treaba.

Ad-lot.com are in acest moment 6 clienti pe site si asta pentru ca de la lansarea sa tinta mea a fost sa fac acest site cunoscut si convingerea acestor clienti a fost mai mult un test pentru mine pt a vedea daca acest tip de publicitate ar prinde.

Hai ca venim in paine. 6 clienti, adica o suta de euroi nu inseamna, si nu pot insemna 180,000 pe an. Inseamna minus o mie-doua, cat o fi costat prostitutia la TV a lui Daniel Apostol si in print a Mihaelei Balea. Serios acum, mei jurnalistii mamii, chiar va merita ce faceti ? Eu cunosc diversi prin porn, unde o fata de webcam sau un fluffer de bukkake castiga banii aia mai usor, mai placut si mai curat. Sa va fac lipeala ?

Am luat decizia de a vinde acest site pentru ca eu pentru ca ma aflu intr-o situatie financiara dificiala si pentru ca nu am banii necesari pentru a promova acest site eficient.

In acest moment, am 3 strategii pe termen mediu si lung pentru acest site si vi le voi prezenta in cazul in care veti fi interesati sa cumparati acest site UNIC in lume.

Aproape merita facuta o oferta, cu conditia sa ne prezinte strategiile in limba engleza, cu drepturi de difuzare pentru SNL. Poate fi ceva acolo.

PS: Daniel Apostol numeste acest site “creatorul unui nou segment de publicitate: publicitatea neconventionala”

Ca sa vezi chestie. Eu numesc activitatile lui Daniel Apostol publicitate mincinoasa. Fapta sanctionata, de altfel, de legea penala. Ce zici, "taticule", iei o mie de euro de la mine, ca sa-l pot da in judecata pe Daniel Apostol si publisherul Money Chanel ?

Oferta e pe bune.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

4 Responses

  1. Cristian Lisandru`s avatar
    1
    Cristian Lisandru 
    Wednesday, 22 July 2009

    Am zâmbit de multe ori atunci când lecturam diferite paragrafe... Trebuie să spun că mi-a plăcut postarea. În rest, n-am niciun fel de idee creatoare în legătură cu publicitatea pe bloguri sau cu rankul paginii. Am şi eu nişte chestii din astea pe blog, mă mai uit la ele şi atât...

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 22 July 2009

    Imi place noul design la tine apropo. Mult mai bine asa.

  1. [...] Channel) quality de afaceri ale grupului Realitatea lanseaza mega-proiectul de advertising online Ad-lot. Pentru ca sunt chiar atat de [...]

  2. [...] NATO, zic eu), si tot la vale merge. Nu-i nevoie sa fii geniu ca sa observi ca au trecut demult sub nivelul 0 si inca [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.