Print si online.

Tuesday, 16 June, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

S-a discutat apasat luna asta despre perspectivele jurnalismului, adica de print, cum ar veni. Nu cred ca mai exista oameni echilibrati mental, in cunostiinta de cauza, care sa-si mai faca mari iluzii despre perspectivele acestei industrii. Eu unul subscriu la ideea lui Dragos Stanca, exprimata pe scurt in "RIP Print Media. I won't miss it", fara a intra in prea abundante detalii, le gasiti, daca aveti curiozitatea, prin arhiva.

Plimbandu-ma printre articole pe tema, am dat la Comanescu peste un clasament care m-a facut sa rad. Iata-l :

Vanzari Print 2008

Vanzari Print 2008

Pai fratii mei dragi. Cateva zeci de mii de exemplare circulatie inseamna top 10 ? Sper ca-i o gluma, desi stiu ca nu-i. Dar ar trebui sa fie. Hai sa comparam cu niste numere din online.

Trilema - Loialitate Mai-Iunie 2009

Trilema - Loialitate Mai-Iunie 2009

Deci, daca Trilema ar fi ziar, in aceasta ultima luna au pus mana pe ea spre 38,000 de oameni diferiti. Trei sferturi au aruncat-o la gunoi aproape imediat, si-au impachetat borcane, au curatat cartofi. Ceva peste trei mii, adica aproape o zecime au citit-o de cel putin doua ori pe zi, adica in mare, au citit fiecare articol. Cam o mie au vizitat-o de zeci de ori pe zi, urmarind sau contribuind la discutiile iscate.

Isi imagineaza cineva ca Evenimentul zilei e citit integral de 3 mii de oameni ? Crede cineva ca Adevarul este deschis in fiecare ora a fiecarei zile de o mie de oameni in tara asta ? Hai serios.

Fapt este ca printul e mort de mult. Nu e inca ingropat, fiind tinut pe respiratoare de indolenta patronilor, pe de o parte, care baga bani aiurea imaginandu-si ca asa obtin influenta, si a advertiserilor, care se lasa aburiti de teorii despre "factorul magic de salvat fata ziarelor". Acest numar este cu totul imaginar. Numarul de cititori "reali" ai unui ziar nu se obtine inmultind tirajul cu un factor supraunitar, ci impartind tirajul la un factor supraunitar.

Din cele cateva zeci de mii de la vanzari, o fractiune, poate jumatate, poate un sfert, chiar citesc o parte din articole. O zecime, cu noroc, le citesc pe toate. Mai putini de-atat chiar observa reclamele. In termeni reali, audienta ziarelor se compune din cateva mii de cititori. Iar motivul pentru care Click si Cancan afiseaza sute in loc de zeci de mii n-are treaba cu audienta per se : Si ele sunt citite tot de cateva mii de oameni. Atat doar ca se intampla sa fie mai ieftine decat Playboy, satisfacand cam aceeasi functie.

In termeni reali, Trilema este un ziar quality de top 10. In blogosfera, Trilema e un blog intre destule altele. Daca o broasca e mai mica decat o masina, si-o masina e mai mica decat o casa, deducem de-aici ca o broasca e mai mica decat o casa. Si tot de-aici deducem si ca printul nu mai conteaza, de ceva timp deja.

Tot ce-l mai tine in viata e inertia advertiserilor si patronilor. Care va mai dura cam cat dureaza orice inertie : prea putin ca sa conteze.

Category: Trilema Presei
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

9 Responses

  1. numarul de vanzari ptr "print" este lunar sau zilnic ? ... ca ar fi oarecare diferenta de la 228 de mii la aproape 7 milioane ;).

    Intreb, pentru ca nu am idee care ar fi cifrele.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 16 June 2009

    Tirajul fiind per editie, si astea fiind cam toate cotidiene, as zice ca-i zilnic.

  3. pai daca'i asa, adunand traficul pe tot ce am in portofoliu pot spune ca si eu ma incadrez undeva intre evenimentul si romania libera ;)

    'ti dai seama cate paduri ar trebui sa planteze patriciu, vantu, voiculescu si sarbu ;)

    parca vad peste 10 ani o lege prin care tot ce este facut din lemn nereciclat va avea o acciza precum benzina sau tigarile ... care va ajunge desigur tot in contul mafiei politico-economice.

  4. Games Database`s avatar
    4
    Games Database 
    Wednesday, 17 June 2009

    ziarele nu mai sunt cum erau inainte,Cancan este un exemplu elocvent

  5. Traiasca online-ul! Oricum am da, asta e viitorul.

  6. Altfel se comporta un vizitator pe un blog si altfel se comporta pe un site de stiri...

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Friday, 27 August 2010

    @Cristi Acelasi sau altul ?

  1. [...] Acei 5000 de vizitatori unici citesc intre 17 si 20,000 de pagini, si asa cum am mai spus, revin. De zeci de ori. Daca s-ar intampla ca 5000 de vizitatori pe Trilema sa faca 8000 de vizite, cel mai probabil as [...]

  2. [...] presa libera, fosta presa socialista, fosta, actuala si viitoare presa de cacat sub presiune). [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] daca simtiti nevoia sa recititi [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.