Eu, oglinda.

Saturday, 12 December, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

De departe cea mai amuzanta proprietate a Trilemei este oglindirea.

Ce inteleg prin asta ? Ei bine, un fenomen absolut fascinant : ilumineaza natura oamenilor in urma efortului lor propriu. Chestii pe care ei se straduiesc cat pot sa le ascunda (cel mai adesea dupa deget, daca e sa fim sinceri) devin limpezi si clare, evidente ca lumina zilei. Primul exemplu este bineinteles acesta, dar sa nu ne limitam la ceva atat de simplu, sa mai luam si altele.

Teza :

    Ati modificat exemplul de pe wikipedia ca sa faceti ‘vorbirea normala’ sa para ridicola.

Antiteza :

    Stimabile, eu n-am modificat nimic. Dupa cum vezi, acest articol a fost publicat pe 7 iulie, si la ora aceea, articolul de pe wikipedia era asta dupa cum poti confirma privind la lista de modificari.

Concluzia :

    Nu vei gasi un “partener de discutie”, nici aici nici altundeva. Motivul este simplu : te crezi mai destept decat esti.

Sa mai luam unul ? Mai luam, ca nu costa parale.

Teza :

    zgarcenie. Mircea este cunoscut si este relevant, oricat l-ar contesta “relevantii” care ne plictisesc de cativa ani. Dar are sustinere? Cred ca da, insa nu suficienta, daca ne raportam la audienta lui. Pentru ca nu inspira incredere si nu intoarce favorurile. Sa dau doar un exemplu: pe twitter da RT la toate tweeturile care-i fac reclama impunand ideea “uite, asa trebuie sa faceti”. Insa mai rar da RT-uri dezinteresate. Mi se pare un soi de dresare a followerilor lui. Cat despre promovarea altor persoane sau a ideilor lor? Nici vorba. Asta te face sa te gandesti de doua ori inainte sa-l promovezi.

Antiteza : Ultimele 10 RT-uri de pe @mircea_popescu :

  • Tare asta RT @aiurea Propun in schimb un plugin cu fulgi de porumb si activia, daca tot e sa ne cacam pe noi...
  • RT @fain_polimedia extensii pentru google chrome - DrA s Canape http://bit.ly/6j5JvY
  • RT @subtire Greatness cannot be achieved in a vacuum, and great people know that. - http://t6y.us/ej
  • RT @spuse Doi prieteni, primul zice: - Nevasta-mea e un inger ! - A mea inca traieste.
  • RT @anescu De ce crapă structura de print a lui Vîntu http://t6y.us/eb
  • RT @vladmat Nesimtirea lui Antonescu este nemasurabila: "As accepta sa fiu premier cu Basescu la Cotroceni
  • RT @scarlatescu RT @raduionescu Business Standard se inchide. Anuntul a fost facut in redactie. (via @adrianseceleanu)
  • RT for the lulz @ro_xygen imi recomanda cineva un copywriter de limba romana + tariful? (RT svp)
  • RT @alexmazilu http://t6y.us/e4 via fain@polimedia.us http://trilema.com//fain
  • Haha RT @aduxyz Burta este monument ridicat în memoria eroului căzut (proverb aparent moldovenesc)

Concluzia :

    Autopromovare 1 sau 2 din 10. Glume si hazuri 4 din 10. Utilitara (sau ma rog, la cerere, cum preferati) 1 din 10. Politica 1 din 10. Newsy 2 din 10. Cat de divergenta este asa o impartire de ceilalti utilizatori din top 50 ? N-am chiar stat sa numar, dar sunt dispus sa pariez ca daca apar diferente, ele sunt in sensul unei autopromovari mai reduse decat media.

Partea trista este ca decalajele (care exista si sunt indiscutabile, atat la nivelul priceperii tehnice cat si la nivelul civilizatiei si civilitatii) nu se pot recupera decat prin educatie. Sigur, la rigoare ii putem spune "dresare", eu n-am nimic impotriva. Dar sa fie limpede din capul locului ca alternativa la educatie nu-i libertatea, e barbaria. Mocirla. Statu quo, asa cum il vedem azi in jur. Nu, mersi. Adelante :

Teza :

    Mircea este o persoana iesita din comun. Iar egocentrismul de care-l banui il face sa-si doreasca o comunitate care sa-l sustina dezinteresat si neconditionat.

Antiteza :

    Happening-ul prezentat de rusi in Scotia se numea “Mirror-Man”: o comunitate complet izolata, tinuta sub control total de Forte oculte. Nebunul satului umbla din casa in casa cu singura-i avere, o oglinda! El i-a reinvatat pe oameni sa sa se priveasca in oglinda, sa se vada si, mai apoi, sa-si imagineze caile de invingere a raului si de revenire la Normalitate.

    Probabil ca si de la tine asteapta (toti cei care te vad in fel si chip) ceva asemanator, sa-i reinveti sa se vada in oglinda.

Concluzia :

    La latitudinea cititorului.

Pana-n final, raspunsul la intrebarea ce-l mana pe curajosul autor al analizei este destul de simplu, cred ca l-a si simtit deja, ca un gust metalic pe cerul gurii. Sa-l notam si pentru posteritate : Nu multa lume cometeaza pe Trilema pentru ca nu multa lume are chef sa se priveasca in oglinda, la nudul gol si cu camerele de filmat ruland. Sigur, poate fi incitant, uenori e chiar placut. Dar nu-i ceva ce poti sau vrei sa faci zilnic.

Si as zice ca asta nici nu-i un lucru rau. Cei care au norocul sa fumeze tigari de foi stiu ca un Hoyo de Monterrey Double Maduro merge uneori, dar nu merge oricand. Cei care au norocul sa se bucure de-un harem stiu ca o anumita hetaira merge din cand in cand, dar nu tot timpul. Oricat de mari or fi fiind presiunile comodizarii, nu orice se poate transforma in fast food, nu orice poate deveni constant, permanent si ubicuu.

Posibil sa nici nu-si doreasca.

Category: Oda Superbiei
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

28 Responses

  1. Mikael Eon`s avatar
    1
    Mikael Eon 
    Sunday, 13 December 2009

    "Nu multa lume comenteaza pe Trilema pentru ca nu multa lume are chef sa se priveasca in oglinda, la nudul gol si cu camerele de filmat ruland. Sigur, poate fi incitant, uenori e chiar placut. Dar nu-i ceva ce poti sau vrei sa faci zilnic"- am copiat/o si reproduc afirmatia pentru ca e a naibii de adevarata si din pacate a naibii de concreta. Cand te lovesti de meandrele concretului e a naibii de dramatic, chiar daca ne identificam cu o personalitate virtuala, in lumea digitala afirmatiile unora ne lovesc la fel de tare ca in lumea reala. Mai ales gandindu/te ca afiramtiile noastre se perpetueaza in neantul internetului si se amplifica poate de zeci de ori si se intorc impotriva noastra, pentru ca unii ne rastalmacesc vorbele, le intorc pe toate fetele si le pun intr/o lumina pervertita si diabolica. Viata e o catea, din pacate mai face si pui.

  2. Te iubesc.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Sunday, 13 December 2009

    @Mikael Eon Lumina pervertita si diabolica nici nu-i asa grava. Ia de exemplu cazul binecunoascut cu Marie Jeane. La ce i-o servit exact ? Sa se faca de ras. Bine, si ?

    Mai grav e cand lumina-i absolut cruda si reala. Atunci doare. Sigur, face bine. Dar doare.

    @lexy229 Saru'mana.

  4. Anonimosu`s avatar
    4
    Anonimosu 
    Sunday, 13 December 2009

    Saru'mana??? Pai frumos iti sade, fata-ti declara amor si tu ca sarumana?

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Sunday, 13 December 2009

    Noa, da' ce-ai vrea sa-i pup, fundu' ?

  6. Laura Driha`s avatar
    6
    Laura Driha 
    Sunday, 13 December 2009

    :))) Nu Mircea, caci e ca-n bancul ala cu Ion si Maria... " Pupa-ma acolo unde fac 3.14-3.14... Nu, nu la oala de noapte!" :)))
    Asa si tu! Normal ca nu fundul! :)))

  7. Anonimosu`s avatar
    7
    Anonimosu 
    Sunday, 13 December 2009

    Iti atrag atentia ca se spune corect 3,141592-3,141592.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Sunday, 13 December 2009

    @Laura Driha Hehehe, ian te uita la ce viseaza Laura

    @Anonimosu Cred ca-ti mai lipsesc neste cifre acolo :D

  9. Marius Ola`s avatar
    9
    Marius Ola 
    Sunday, 13 December 2009

    Totuşi, oglindirea de care povesteşti are legătură în fapt în echilibru dintre vis şi realitate, dintre alb şi negru, o negociere cu propriul eu, care însă depinde de cât eşti dispus să negociezi.
    Internetul nu face excepţie. Este o proiecţie a realităţii sufleteşti, interumane, dar poate avea uneori efectul de ascundere a egoului sau din contră a exaltării şi exagerării lui, aspect care provine din oraesce frustrări din viaţa de zi cu zi.
    Oricum oamenii sunt predispuşi desea la comoditate faţă de o gândire mai profundă şi o capacitare a creierului. Nici aici internetul nu face excepţii. Ca de altfel, şi în contextul stărilor, fie ele sufleteşti sau de altă natură.
    Într-adevăr este mai uşor să faci hocus-pocus cu propriul ego, din spatele unui monitor. Asta, poate şi pentru că nu îţi priveşti interlocutorul. Aspect, care la o analiză mai profundă e complet greşit, având în vedere că rezultatul interacţiunii va fi o medie între exacerbare şi anihilarea eu-lui. No, gata că devin mult prea profund şi mă îngrop în explicaţii. O duminică plăcută:)

  10. @Laura Driha

    lol, acolo nu se pupa draga, acolo se saruta....

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Sunday, 13 December 2009

    @Marius Ola Sa fie.

    @mihai Ie, ie, cu biciusca.

  12. Acu' vazui replica ta. Mai, cand ai adus vorba de "subiectivism", nu ma asteptam sa comentezi pe marginea articolului inainte de data limita a concursului.

    Atat am de zis. Am scris articolul pentru concurs, dar asta nu inseamna ca am facut teoria chibritului. Am specificat foarte clar ca nu scriu pentru bani, daca nu consider ca am ceva de spus pe marginea unui subiect.

    O sa fac o observatie pur tehnica. Ultimele tale 10 RT-uri la momentul publicarii acestui articol sunt, daca numerotam cele pe care le-ai prezentat tu de la 1 la 10:

    a. http://twitter.com/Mircea_Popescu/status/6579767202
    b. 1 c. 2 d. 3 e. 4
    f. http://twitter.com/Mircea_Popescu/status/6502252262
    g. 5 h.6 i. 7 j. 8

    Inca o observatie logica. Nu in fiecare zi ai ce promova. Sau nu mai mult decat in alte zile. De exemplu, daca pornesti de la tweetul acesta, de pe 5 decembrie http://twitter.com/Mircea_Popescu/status/6367227337 si analizezi nu 10, ci 20 de RT-uri, ai asa:
    RT @ 1. RazvanToma 2. spuse 3. Testament 4. Klorant 5. Chocollat 6. fain_polimedia 7. fain_polimedia 8. TheFan 9. stmurgeanu 10. mihneawalker 11. aiurea 12. aiurea 13. somnulescu 14. cristina_TM 15. dugy 16. fain_polimedia 17. apostol_victor 18. fain_polimedia 19. mihaibaboi 20. gothicfan

    Mai sunt 2 RT-uri la care ai uitat sa pui @, dar se anuleaza reciproc.

    La 1 3 4 5 8 9 13 14 15 17 19 20 promovezi concursul, iar la 6 7 16 18 promovezi articole de pe fain. Adica 80% din RT-uri. Deci adevarul e la mijloc.

    De-asta suntem oameni si nu masini. Trebuie sa ne bazam si pe propria perceptie, pe instinct. Eu am incredere in "general feeling"-ul ala al meu (care a inclus cateodata, dar e prea complex ca sa se rezume la gustul metalic din cerul gurii). Tu chiar vrei sa diseci imaginea unei persoane prin numere si statistici?

    N-am contestat niciodata ca-s prost (depinde, totusi, la ce te raportezi). Dar asta nu inseamna ca ma las prostit asa usor. Legat de comentariul lui Dr. A. - chiar sunt curios in ce masura o sa se confirme faptul ca "accepti critica si te corectezi", cateodata.

  13. Linkul pus la f. e gresit - nu ai dat RT acolo, ci persoana careia i te adresai.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Sunday, 13 December 2009

    @Catalin Mei, de prost nu esti prost, asta asa de-nceput si daca existau dubii. Iar dac-am comentat la el, e dechilin si separat de concurs, zic si sustin ca nu influenteaza nici intr-un fel nici in altul. Ca par asa mai rece emotional vorbind la postari, si poate is, poate nu-s, discutii si dezbateri, aia-i una, da' te asigur ca la judecata chiar sunt.

    Hmm, acu, e adevarat ca intr-o perioada, si anume, cand am facut bursele Trilema, am dat RT inapoi la toata lumea care mi-o dat mie RT... Asta-i o atitudine atipica, in 10,000 de tweeturi am dat undeva la 500 sau 1000 de RT-uri, din care alea 20 sau 30 sigur ca fac nota discordanta. Throw the curve, cum se cheama. Deci pana-n final, dreptu-i ce zici, si adevarul se vadeste pana la urma ca-i mai spre mijloc. Ca orice adevar care se respecta.

    Dar tot insist ca ce-am masurat eu (intamplator si de buna credinta alese, ultimele la momentul respectiv) e mai reprezentativ pentru total decat ce-ai masurat tu. Tot undeva la nivelul de 10-20% se situeaza promovarea, daca socotesti din aprilie pana azi. Doar ca mai spre 20.

  15. Las' ca-mi place mie sa imi fac reclama negativa. In felul asta, nu pot decat sa imi vad linistit de treaba si sa depasesc asteptarile, cand imi doresc asta. :D

    Pai in tot curve-ul ala de care vorbesti - tiparul celor 20 de RT-uri a fost unul foarte distinctiv pentru mine. La fel si cel cu TRIP sau FAIN. In special la genul asta de tweeturi m-am referit cand am dat exemplul acela in articol.

    Poate trebuia sa aleg alt exemplu, ca sa nu las loc de interpretari. De fapt, ce vorbesc? Sunt bune - ca genereaza schimburi de comentarii.

    Noapte buna.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Sunday, 13 December 2009

    Ala-i marele mister foarte greu inteles de blogosfesnici, ca nu-i asa de important sa ai dreptate cum ii sa zici ceva ce poate fi interesant. Creativitate, adica, nu corectitudine, e ce cere mediul. Mnao.

  17. ce'mi place la nebunie: in timp ce aici se dezbate, se transeaza, se atarna in carlige si se vinde la oferta sau la suprapret, unu' care detine tuiter se umple de bani. care acela nu'i nime' dintre cei comentatori, transatori, vanzatori sau cumparatori.
    (observatie ©Ballantine's 2009)

  18. @andix.. ala "unu" sunt mai multi. Tot timpul sunt mai multi. :)

  19. @Catalin: e valabil si la plural, nu?

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Monday, 14 December 2009

    Pai cam asa merge lumea, in mersul ei. Nu ?

  21. eu nu comentez pe Trilema fin'ca mi-e lene.

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 15 December 2009

    Lenea l-a cladit pe om.

  23. Las' ca nu face discriminari, nici la mine nu comenteaza. :)

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 15 December 2009

    Are fata examene de dat, te pui cu sargul ?

  25. vine andix, zice o porcarie offtopic si se termina comentariile la subiect.

    sunt troll?
    :)

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 16 December 2009

    Lol pai s-or terminat natural, mi se pare mie.

  27. lasa ca pe Flaubert l-am dat deja, amus vine vacanta si-o sa vezi tu.

    (adica tot n-o sa comentez, si tot de lene)

    da' mersi ca-mi iei apararea :))

  1. Eu- oglinda- pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Placerea perversa de a scotrobai prin vechituri....

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.