Calator de nationalitate incerta

Friday, 02 October, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Trupa de pustani croati sustinatori ai Dinamo Zagreb veniti sa-si incurajeze echipa zilele trecute m-a identificat drept evreu, fara drept de apel, mergeam eu asa pe drum, lingand o inghetata, ei erau adunati la Lloyds, si brusc ca o revelatie, cincizeci sau o suta de pustani s-or hotarat ca io-s evreu, ceea ce mi se pare ca-i chiar mai mult decat numarul cerut dupa lege ? Nu mai retin. Singura problema e ca eu nu-s, e drept ca m-am declarat a fi intr-un articol mai din urma, dar era (mi se pare destul de evident) un artificiu retoric si nu altceva.

Nu-s ei singurii de prin Timisoara convinsi de ascendenta-mi semitica, in acesti doi ani mi s-au adresat mai multe persoane direct in idish (pe care il inteleg prost si-l vorbesc ca si cum ar fi limba germana, pur si simplu) si un domn m-a abordat chiar in ebraica, de ceva sarbatoare pe care n-o mai retin.

Amuzant este ca-n alte parti localnicii ma identifica drept alte neamuri, asa incat se ajunge la situatia paradoxala in care parerea oamenilor despre identitatea mea etnico-culturala e de fapt un semn al identitatii lor.

Asa spre exemplu, tot serviciul secret turc a fost pus pe jar de aparitia mea in Stambul acum cativa ani, m-au filat baietii cu un abandon demn de-o femeie mai frumoasa. Dupa cateva saptamani, cu familiaritatea aceea specifica profesionistilor, si-a facut unul curaj sa se dea mai aproape cat sa ma intrebe de unde-s, in flagranta incalcare a ordinelor de zi, de noapte, de misiune si de ce mai aveau ei pe acolo. Is american, zic eu. American pe dracu', zice el. Tu esti bulgar. Cum sfantul poate aceeasi persoana sa fie bulgar si evreu, de-o parte si de cealalta a Cornului de Aur ? Am ceafa groasa sau nas subtire, oameni buni, decideti-va ?

In Egipt eram fara putinta de tagada englez, indiferent ce ziceam eu, lumea se hotarase si luau orice incercare in gluma, da' asa, cu buna stiinta nelasandu-se ei dusi cu diversiuni. Doara-i clar ce englez mi-s. In mod remarcabil, si fetele de pe Coasta de Est erau tot convinse ca-s britanic (ceea ce sa zicem c-ar fi englez), si inca unul foarte rafinat, venit tocmai din Europa draga, iti dai seama ?

In schimb, in Centroamerica eram fara discutie american, si inca cel mai tipic reprezentant al natiei, omul de la care ar fi trebuit sa vina ambasadorul Statelor Unite sa ia lectii de cum sa fie mai aproape de ideea localnicilor de american (omul era un kentuckian get beget, cu falcile de-un paralelipipedism perfect, da mnoa, nu conteaza amanunte de-astea).

Si-asa, stand in scaun si povestind, imi dau seama ca eu sunt de fapt reprezentantul exoticului incitant si olecuta periculos, nebulos si fabulos, in toate partile pe unde-am mers. Care-o fi rasa care intruneste aceste calitati in partile locului, al ei reprezentant voi fi, indiferent de orice as pretinde, si la rigoare chiar demonstra cu hartii in regula. Stiu ei mai bine, localnicii, ma privesc zambind a rade, cu aerul oamenilor care vor sa se stie ca au prins ei gluma, nu se lasa ei la diversiuni de-astea ieftine.

O soarta foarte bizara, a trece prin lume ca o oglinda in care oamenii locului vad zarea.

Category: La pas prin lume
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

16 Responses

  1. Noa, dar nu e soartă, de când eşti fatalist? Şi zi că nu-i plăcut, de altfel.

    În altă ordine de idei, fă ceva cu Fainu', să citească diacriticele când formează titlurile - nu zic să le tipărească musai, dar măcar să fie replaced cu caracterele echivalente din setul standard - îi absolut enervant un titlu cu liniuţe. Aproape neinteligibil uneori.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 3 October 2009

    :p

    Si da, e in lucru, una din probleme este ca-s tspe feluri de caractere non-standard, pe care lumea le foloseste intr-o veselie, ca doara lor ce le pasa. Nu toate au echivalente.

    Ad interim, useru' poate sa scoata afara mizeriile cand introduce link-ul.

  3. si no vrut sa te bata ultrasii croati? din cate le cunosc reputatia, cam au ei ceva de impartit cu oricine, si orice nationalitate.

    baga articolul la fain.polimedia! :D

  4. if being a jew
    means simply to be cut,
    then just one scar
    opens the path to god.

    but then if god
    is such a scar lover,
    the secret of faith
    must lie in healing.

    however, injury
    is never well taken--
    even though it may heal,
    any cut is painful.

    but god doesn't mind
    passing for the devil,
    because there's no wound
    that can heal on its own.

    it takes a clear cut
    to size up the difference
    at the heart of all things.
    breathing is not a sport.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Saturday, 3 October 2009

    @fanitza Sa stii ca nu, pareau mai degraba curiosi.

    @grid Nu pot zice decat ca-s ma bucur de-o totala inaderenta pentru rationament religios.

  6. Da imi place cum gandesti... asa zicea bancul ce potriveste la tine :)

  7. Ultima propozitie imi aminteste de un spectacol pe care l-am vazut la Glasgow (in 199? - putea sa fie '94 sau '95); era o trupa moscovita din care facea parte si, nu-mi amintesc numele, o tanara rusoaica - la vremea aceea celebra pentru ca in copilarie interpretase rolul fetitei din "Picnic la marginea drumului" al fratilor Arkadi si Boris Strugatsky.

    Happening-ul prezentat de rusi in Scotia se numea "Mirror-Man": o comunitate complet izolata, tinuta sub control total de Forte oculte. Nebunul satului umbla din casa in casa cu singura-i avere, o oglinda! El i-a reinvatat pe oameni sa sa se priveasca in oglinda, sa se vada si, mai apoi, sa-si imagineze caile de invingere a raului si de revenire la Normalitate.

    Probabil ca si de la tine asteapta (toti cei care te vad in fel si chip) ceva asemanator, sa-i reinveti sa se vada in oglinda.

  8. :D mie toata lumea mi se adreseaza in limba lor. Pe avion, ce natie e aia vorbesc cu mine. Mi s-au atribuit asa:
    Jordanian, Iranian, Austriac, Francez, Italian, Englez, Scotian, Rus (l-am si pocnit pe unu pe treaba asta dar din cauza ca a escalat conflictul in alta directie) Emiratez, Saudit si American in Tailanda si Filipine.
    Unu era asa de insultat ca eu sunt sirian si refuz sa vorbesc araba si ma fandosesc cu el in engleza de si-a scos pantoful si a aruncat dua mine :D.

  9. Si ce vroiau pustanii, sa te futa-n gura?

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Saturday, 21 April 2012

    Apai cine stie ce se petrecea-n intelectele lor volitive.

  11. Pai cum rezolvasi, ce le zisi?

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Sunday, 22 April 2012

    Da' adica ce sa rezolv ca n-am inteles ?

  13. Pai cum de stii ca te-or facuta ovreu? Doar auzisi din mers asa?

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Sunday, 22 April 2012

    Pai da.

  1. [...] Antiteza : Happening-ul prezentat de rusi in Scotia se numea “Mirror-Man”: o comunitate complet izolata, tinuta sub control total de Forte oculte. Nebunul satului umbla din casa in casa cu singura-i avere, o oglinda! El i-a reinvatat pe oameni sa sa se priveasca in oglinda, sa se vada si, mai apoi, sa-si imagineze caile de invingere a raului si de revenire la Normalitate. [...]

  2. [...] Calator de nationalitate incerta 3 10 2009 [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.