Situatiunea politico-sociala cit si psihomentala

Monday, 16 January, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Oamenii sunt nemultumiti. Ca sunt nemultumiti de propria lor incultura si incapacitate, de propria lor lene si de propriul lor jeg putin conteaza. Ei sunt nemultumiti si intr-un fel au dreptate sau ma rog, dreptate nu pot avea ca dreptatea-i rezervata entitatilor rationale da' macar putem intelege ce-i acolo : frustrare, in cel mai simplu si direct sens psihologic al termenului. Sentimentul ca situatia prezenta-i intolerabila, ca asa nu se mai poate continua, ca ceva undeva cumva trebuie sa se schimbe.

Chestiile astea sunt absolut adevarate, au o concretete de granit : situatia este intolerabila. Asa nu se mai poate continua. Undeva, cumva, ceva trebuie sa se schimbe.

Ce ? Ce-i intolerabil ? Ce nu mai poate continua ? Unde, cum si ce sa se schimbe ?

Poate faptul ca din optzeci de politisti angajati la o sectie de politie din Bucuresti saizeci participau intr-o grupare mafiota. Poate faptul ca din cincizeci de vamesi de la Moravita aproximativ cincizecii participau la trafic, ajutind traficantii sa prejudicieze bugetul de stat si imaginea internationala a tarii. Poate faptul ca dintr-o suta de romani iesiti la picnic rezulta zece metri cubi de gunoaie care stau si-asteapta judecata de apoi pe cimpiile si coastele de deal ce fusesera cindva padure. Poate faptul ca din trei copaci ce au ghinionul sa se fi nascut si sa fi prins radacini linga o asezare "omeneasca" populata de romani unul dispare in medie la fiecare cinci ani. Poate faptul ca doctorii din echipaje de urgenta sunt atacati cu bite si topoare de niste "cetateni" care stiu sa puna din ochi diagnosticul mai bine decit ei, si oricum "da-mi din alea albe ca alea fac cel mai bine".

Poate faptul ca milioane de oameni voteaza dupa punga cu zahar si ulei, poate seninatatea de-a minti ca si cum asta-i ceva normal, poate faptul ca mii de analfabeti au impresia ca pot primi cumva salarii de mii de euro fara sa faca nimic util, poate atitudinea fata de munca, poate atitudinea fata de viitor, imaginea de sine, simtul raspunderii, chestii de-astea de baza. De absoluta si fundamentala baza, inceputul si fundatia oricarei constructii sociale.

In raport cu aceste probleme grave si adinci, limbajul este absolut inutil si mecanismele obisnuite ale negocierii sociale sunt nefunctionale. Nu ai ce face, ca ministru, ca secretar de stat, ca sef de partid, ca jandarm sau ca orice altceva pentru acesti oameni. Nu ai cum interactiona semnificativ cu ei pentru ca nu au cum sa-si exprime inteligibil problema, pentru ca nu au de ce s-o exprime : problema lor n-are de vazut cu exteriorul, si deci intimpina dificultati in a-si gasi referent concret. Problema lor e refacerea mobilarii interioare, si asta se realizeaza cum zice poetul "cind toate alternativele au fost epuizate", sau cu alte cuvinte sub putina presiune. Ca orice maturizare.

In raport cu acest fenomen social "presa" este bineinteles amplu irelevanta. Avea loc si cu ea si fara ea, isi va urma cursul si cu ea si fara ea, aderenta intre cele doua este perfect asemanatoare cu aderenta intre musca si bou. Sigur, picioarele cu gherute fine ale mustei ii ingaduie sa-si tina echilibrul pe spinarea boului in miscare, chestie care (daca-i atenta sa n-o striveasca vre-o coada) ii da ocazia sa pretinda ca ea dirijeaza ditai agregatul, mai ales daca are la dispozitie cinci minute de latenta cit sa poata pretinde ca-l dirijeaza-n directia in care o apuca el oricum.

In raport cu acest fenomen social "opozitia", adica socialistii de culoare rosie cit si socialistii de culoare galbena sunt in mare cam la fel de irelevanti ca si presa. Se vor stradui, ca toti socialistii din toate timpurile si din toate locurile sa identifice problemele cu persoane. E de vina X, sa vina Y, chestii de-astea stupizele. Pe de-o parte asa ceva nu-i politica in nici o acceptiune a termenului si pe de cealalta parte oricum nu conteaza, chestie care trebuia probabil invatata de pe stadioane : de cite ori urla galeria (ca-s aceeasi oameni, pe bune acuma, in electoratul socialistilor, in galeriile echipelor de fotbal si-n cozile la promotii si chinezarii se manifesta exact acelasi om nou post-ceausist sau ma rog, ce ramasite-n descompunere au mai supravietuit din el) ca jos cutare antrenor ? De cite ori a adus asta o imbunatatire cit de cit sensibila a jocului echipei ?

Probabil ca toata agitatia stresseaza persoane de prin institutiile statului. Mi-e usor mie sa ridic din umeri si sa ma amuz, dat fiind ca io-s calit la temperaturi ceva mai inalte, da' ei sarmanii-s multi facuti din plastelina asta din care se fac oamenii mai nou. Asa ca pentru uzul lor am urmatoarea anecdota personala de istorisit :

Fetele ajunse in harem, dind adica de o situatie cu totul noua fata de ce erau ele invatate, trec intr-o prima faza prin incercari de adaptare punctuala. Chestia asta dureaza din ce-am vazut intre o saptamina si chiar doua-trei luni, functie de soiul fetei. Indiferent de soiul fetei insa, la toate fara exceptii survine un moment de criza, si anume atunci cind constata ca indiferent ce adaptari superficiale gaseste si aplica tot nu va fi de-ajuns, si ca trebuie sa se schimbe profund, a l'interieur. Sa te tii atunci istericale, scandal, lacrimi si in general vorbind criza. Moment la care imi iau si eu hotarirea : daca fata nu-mi place sau mai degraba nu se potriveste e un moment bun pentru a o trimite (de fapt, a o lasa) in treaba ei. Daca fata-mi place si promite mentin pur si simplu presiunea, ceea ce-i ingaduie sa purceada la transformarile interioare de care se pregatea psihologic fara sa si stie asta, proces cunoscut si sub numele alternativ de maturizare.

Pe scurt, sunt eu poate singurul pe care nu-l ingrijoreaza de nici o culoare agitatia ultimelor zile, da' e un fapt : nu ma ingrijoreaza de nici o culoare. Ma bucura, imi pare un semn de sanatate si normalitate sociala, si mi-s destul de convins ca isi va gasi rezolvarea adecvata, si anume schimbarea unor chestii pe ici-pe colo, in partile care conteaza : sufletul si mintea fiecaruia.

Pentru ca bani din ceruri sigur n-au sa inceapa sa curga doar ca sa nu mai plinga Putulica Frinaru'.

———
  1. Dar nu fix cincizeci, pentru ca stiu eu personal unul care nu. []
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

13 Responses

  1. Mda. Singura problema fiind ca nu s-au mobilizat singuri, ci i-au mai impins de la spate niste arafati, ecaterine andronescu, gigi becali poate.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 16 January 2012

    Mei, o parte fara indoiala, da' din ce-am vazut eu nu toti. Macar jumatate erau oameni de 40-50 de ani care nu stiu ce-i ala Internet si nu inteleg de ce ei nu (mai) conteaza.

  3. Pai nu de pe internet, de la stiri. Zici tu ca presa nu conteaza, da majoritatea de stiri au fost momiti acolo, ca a auzit toata tara ca se face o noua revolutie si plm la televizor :)

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Monday, 16 January 2012

    Mda, hai sa analizam putin teoria asta. Din cei citi, 1000 ? 800 de cetateni din Bucuresti cam 1-200 au ajuns in urma telefonului fara fir al trupetilor de toate soiurile - nu neaparat si nu numai "microbisti", da-n general tinerime agitata sa se bage-n seama - vreo 2-300 de pe feisbuc ca "se face revolutie" cum zici tu si probabil pina intr-o suta pur si simplu trecind pe-acolo. Deci asta ce vine, cam jumatate asa. Mai adauga oamenii adusi de partide, oamenii infiltrati de diversele institutii ale statului si vei descoperi ca presa a adus in piata cinci reporterite si doi cameramani.

    Iar in provincie situatia e si mai aspra. Aia care afla chestii de la televizor stau la televizor, era asa in 89 si nu s-a stins ci s-a amplificat de-atunci incoace.

  5. nu sunt de acord cu o parte din ceea ce spui, si anume chestia cu nemunca si cea cu negocierea sociala.
    anul trecut la Botosani, intarziind salariile, am facut greva, am protestat cu colegii mei timp de trei saptamani la usa primariei si la usa prefecturii. nu eram inarmati nici cu pietre, nici cu bate, cu toate astea nu s-a miscat nimeni din aceste institutii nu ca sa ne rezolve problema, ci pur si simplu ca sa stea de vorba cu noi. ce diferenta semnificativa e fata de Coreea de Nord, in acest caz punctual? de ce doar prefectul si primarul exista? de ce eu nu exist?
    eu cred ca prin asemenea manifestari, oamenii isi recapata constiinta ca ei exista, ca sunt o comunitate, ca trebuie sa aiba grija de tara si de lumea in care traiesc, ca nu este normal ca asupra vietilor lor sa decida o mana de oameni si mai ales o mana de oameni care stiu doar sa raspunda la niste ordine.

  6. Mda, hai sa analizam putin teoria asta. Din cei citi, 1000 ? 800 de cetateni din Bucuresti cam 1-200 au ajuns in urma telefonului fara fir al trupetilor de toate soiurile - nu neaparat si nu numai “microbisti”, da-n general tinerime agitata sa se bage-n seama - vreo 2-300 de pe feisbuc ca “se face revolutie” cum zici tu si probabil pina intr-o suta pur si simplu trecind pe-acolo. Deci asta ce vine, cam jumatate asa. Mai adauga oamenii adusi de partide, oamenii infiltrati de diversele institutii ale statului si vei descoperi ca presa a adus in piata cinci reporterite si doi cameramani.

    Cam asta ziceam si eu, baietii ies in strada ca lol revolutie hai sa facem poze, si niciunul nu si-a aruncat vreodata ochii pe constitutie, cod civil, chestii.

  7. Da scrie in constitutie ca n-ai voie sa protestezi sau ce? Mie mi se pare corect sa protesteze, doar ca in loc sa vina aia care chiar ar avea de ce sa protesteze au venit diversi pomanagii si niste retarzi care lol, hai sa ne batem cu jandarmii, "am castigat masina la ziar si n-am bani sa platesc taxa auto, JOS TAXA AUTO HUO HUO".

    Mi se pare ca cei mai indreptatiti sa protesteze sunt aia care tot ies din scoli si n-au ce sa lucreze, si nu e vina lor ca "sunt incapabili" e vina statului roman ca nu le da sansa sa devina capabili. Pentru astia intr-adevar, s-ar putea face ceva, dar la ce folos se aduna batraneii astia, ca sa ce? Locuri de munca presupun ca nu vor, deci probabil ca singurul mod de a-i satisface ar fi niste pomana in plus, ori pomana nu e de unde daca nu se creeaza noi afaceri si locuri de munca pentru cei care pot sa munceasca.

  8. deci probabil ca singurul mod de a-i satisface ar fi niste pomana in plus, ori pomana nu e de unde daca nu se creeaza noi afaceri si locuri de munca pentru cei care pot sa munceasca.

    Da' pai Petre Roman si gasca au pensionat in 90 oameni de 50 de ani.

    Dupa ce ne-am umflat burtile acasica si acum avem diabet si etc, evident ca nu ne ajung banii de medicamente si etc.

  9. Demonstrantii nu doreau decat sa-si exprime frustrarea. Daca veneau aia de la mallul din apropiere aproape nu se mai vedeau astia. Nu se baga nimeni ca in general majoritatea sunt constienti ca alternativa e pur si simplu inexistenta.
    Interventia lui Basascu o sa coste la alegeri PD-L dar pe perioada scurta nu se intampla nimic. Basescu a fost pus de ceva milioane de oameni in functie, nu pot schimba 5000 de oameni, care cu indulgenta sa zicem ca s-au adunat in toata tara decizia astora in nici un fel. Daca maine se propune suspendarea 322 hurr durr herpa derpa la fel o sa se intample. Oamenii s-au saturat sa dea cioara din mana pe curcanul de pe gard si le este frica.
    E de bun augur insa si chestia asta, la PD-L le-a intrat un deget in cur si tre sa se miste ca furnicile din momentul asta daca vor ceva la toamna.
    Crin Antonescu cere demisia guvernului! fantastic, exceptional. Daca nu ar fi cerut asta de 3 ani incontinuu poate il baga cineva in seama acuma chiar sa aiba motiv e irelevant.
    Libertate pentru suporteri!

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Monday, 16 January 2012

    @radugo Dom'le, eu discutam general si in mare. Sigur ca ma poti distruge cu exemple punctuale dat fiind ca niciodata nu vom gasi exemplul ala punctual care sa reflecte complet situatia macro.

    Da' luind in considerare cazul concret, sigur ca-i foarte urit ca statul sa nu-si plateasca obligatiile angajate, si sigur ca-i inca si mai urit ca reprezentantii statului sa nu iasa sa discute cu niste cetateni care au o nemultumire, c-o fi legitima sau nu mai putin conteaza, atita timp cit sunt oameni.

    Privind insa lucrurile pe partea cealalta pot spune ca stiu de ce prefera sa nu iasa : in general (nu zic ca neaparat in cazul concret, da' in general) cetatenii nu-s veniti sa discute, is veniti sa strige. Adica, degetele infipte-n urechi si asta e, nu ne intereseaza nimic. Iara primarul sau ce-o fi el oricum nu are autoritatea sa negocieze nimic, ca asa se considera ca daca negociaza va favoriza si atunci mai bine sa n-aiba nici o autoritate. Cu alte cuvinte am reusit la nivel global sa construim o societate din obiecte, nu din oameni. Cica-i mai bine asa. Discutabil daca e sau nu e mai bine, da' discutia aia va trebui purtata in general, nu-i poti da in cap cu ea unui functionaras de nustiu unde cind ea-i ditai problema veacului cum nu te poti duce sa te plingi unui buticar de felu-ncare functioneaza capacele la pet-uri.

    Si-n fine, vreau sa-ti atrag atentia ca tu ai de fapt o optiune-n toata chestia asta. Daca statul nu-i serios si nu-ti plateste nu te obliga nimeni sa lucrezi pentru el. Cind prapaditii de "lucreaza" in presa nu-si primeau salariile lumea zicea ca "pai daca is dobitoci si stau". Mbine, am inteles, e criza si nu cresc slujbele in pom, nu stau ei de nauci. Da' faptu' ramine ca ai o optiune. In schimb un om de afaceri nu are optiuni : daca face afaceri va trebui sa plateasca TVA. Pe care statul nu il returneaza. Nu ca intirziie o luna sau doua sau trei, tu tre' sa creditezi statul cu TVA incasat in Ianuarie pina in Ianuarie urmator, deci 12 luni. Dupa care tot nu-l plateste. Si nici nu accepta sa nu-i platesti nici tu TVA pe noul an in contul celui ce trebuia sa ti-l returneze anul trecut. Si-asa stai si te uiti cum ai de primit bani de acum doi sau trei ani si nu primesti nimic, iar la TVA nu vorbim de o suta sau o mie de lei, poate fi un milion fara probleme, ca-i un sfert din cifra de afaceri. Asta in timp ce ii vezi pe smecherii care isi returneaza sute de milioane de euro pe hirtii fictive, ei isi cumpara Maybach cu banii jos si tu n-ai sa-ti platesti ratele la Logan. Mnoa, unde-s oamenii de afaceri care arunca cu bucati de bordura in jandarmi ?

    Deci, pe scurt problemele sunt ceva mai complicate.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Monday, 16 January 2012

    @gheorghe Mei, si mie mi se pare normal sa protesteze. Foarte bine, sa protesteze, am fost azi cu treaba prin oras si-am trecut si prin piata Operei (am si poze, public mintenas) si chiar ziceam, foarte bine, de-aia-i piata asta aici sa urle lumea, bravo lor.

    Teoria asta cu sansa sa devina capabili... pisi, ai doua miini si doi ochi. Ai internetul cel mai rapid din lume. Ce astepti ca sa te faci capabil ? Ia intreaba-i pe aia de protesteaza daca citesc Trilema ? Si daca-ti spun ca nu ce scuza crezi tu ca mai pot avea ?

    @cipslim In Timisoara erau fo' 80 de oameni sau asa ceva, cind am fost de-am facut scandal atunci cu rosii adusi de ciumandru-n balcon la Opera eram semnificativ mai multi.

    +1 la faza cu dobi de Antonescu. Eu le-am spus, da' ei is mai destepti ca oricine fiind prosti ca orice bota.

  1. [...] lumea-i nemultumita, nu exista viitor, [...]

  2. [...] da' supravietuieste in societate, imi amintesc vrind-nevrind de-un pasaj de-acum citeva luni (Situatiunea politico-sociala cit si psihomentala) : In raport cu aceste probleme grave si adinci, limbajul este absolut inutil si mecanismele [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.