Ce este bitcoin ?

Saturday, 23 July, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Pentru a intelege ce este bitcoin avem nevoie de un numar de notiuni de baza, pe care le vom sumariza dinjos.

I. Chei criptografice asimetrice Hai sa facem un exercitiu. Calculati factorii primi ai numarului 19957201. Aveti 60 de secunde.

N-a mers chiar asa usor, este ? De fapt problema factorizarii e una dintre cele mai dificile in numerologia* moderna. Hai sa vedem ceva mai simplu atunci : calculati 17×19×137×451, tot in 60 de secunde. Asta sigur puteti face, probabil cu un calculator, dar de putut se poate, chiar si-n mai putin de un minut.

Ei, cele doua entitati, anume "19957201" si "17×19×137×451" se gasesc intr-o relatie de egalitate. Prima se poate obtine relativ usor din a doua, dar a doua se obtine destul de dificil din prima. Chiar daca operatiile matematice considerate sunt ceva mai complexe decit egalitatea aritmetica si inmultirea aritmetica, tot se pot gasi entitati care sa se gaseasca in aceasta situatie, ba chiar amplificata.

Si-acum : "17×19×137×451" este cheia privata. Din ea puteti obtine cheia publica foarte usor, si-o puteti de asemenea folosi pentru a decripta text ce-a fost criptat cu cheia publica. "19957201" e cheia publica. Ea poate fi folosita pentru a cripta chestii care nu vor putea fi citite decit de cel ce detine cheia privata.

Asta-i toata povestea cu cheile asimetrice : o pereche de entitati matematice care au proprietatea ca prima se transforma usor in a doua, in timp ce a doua se transforma foarte dificil in prima. Dupa care textul criptat cu a doua nu poate fi decriptat decit de cel ce o detine pe prima. Va dati seama ca intr-o astfel de situatie cineva poate lasa mesajele criptate pe masa, si fiecare poate veni sa isi aleaga mesajul destinat lui, identificat dupa criteriul ca-l poate decripta. O solutie criptografica foarte eleganta, pina la urma, si ca rezultat cea mai folosita in practica (vezi si gpg, apropo)

II. Baze de date. O baza de date e o structura aplicata informatiei. Asta-i tot, e foarte simplu si direct. Atita timp cit informatia se organizeaza cumva, avem o baza de date. In practica cel mai des folosite sunt bazele de date relationale, care structureaza informatia in baza unor similaritati ale datelor respective (spre exemplu, toate datele care reprezinta numele unei persoane intra la capitolul etichetat "nume de persoane").

III. Peer to peer. Prescurtat frecvent p2p, peer to peer e un sistem care ingaduie participantilor sa recunoasca independent ce informatie au si ce informatie le lipseste dintr-un set arbitrar definit. In practica asta se realizeaza impartind o colectie de date in bucatele mititele dupa un criteriu anume. Toti utilizatorii au capacitatea de-a identifica ce bucatele au deja, ce bucatele le lipsesc, si in ce masura o bucatica propusa este chiar bucatica pe care o cauta. Dupa care se pot apuca de tranzactii intre ei, cautindu-si singuri si de capul lor bucatelele lipsa, fara a avea nici o nevoie de indrumare de la centru.

Se descurca singuri, si din cauza ca se descurca singuri peer to peer este de departe cea mai importanta chestie de pe tot internetul, pentru cei care subscriu la o ideologie anticentralista, sau decentralista : e implementarea practica a garantiei certe ca nici un guvern n-are ce sa caute acolo.

IV. Anonimitatea. Sa facem un pas inainte pe baza celor discutate la I. dinsus. Daca cineva semneaza un mesaj cu cheia mea privata si-l pune pe o masa, acel ceva n-are cum sa afle cine a reusit sa-l decripteze dintre cei ce l-au citit. Astfel, destinatarul mesajului poate ramine anonim fata de trimitator.

Totusi, cum putem sa identificam destinatarul anonim fara sa-i incalcam anonimitatea ? Da, suna absurd, dar intrebarea e perfect legitima : daca dorim de exemplu sa ne asiguram ca un eventual raspuns vine fix de la destinatarul scrisorii si nu de la cineva care pretinde ca este destinatarul scrisorii ? Cum verificam identitatea unei entitati anonime ?

Pai... foarte simplu. Da, se poate! Deci : daca destinatarul anonim semneaza un mesaj folosind cheia lui privata, acel mesaj se va putea decripta folosind cheia lui publica, bineinteles, deci nu ofera nici o securitate. Dar ofera garantia identitatii : stim sigur ca un mesaj care se decripteaza cu cheia publica a entitatii X nu putea fi scris decit de entitatea X.

Ei, in baza acestor ingenioase aplicatii matematice, putem deci avea un set de cetateni care-s anonimi unul fata de celalalt (sau mai propriu spus, pseudonimi, adica se recunosc sub un pseudonim derivat din cheia lor publica) si totusi se pot identifica in mod absolut ca "aceeasi persoana" ca si "persoana care a facut X". Mare chestie.

Si-acum sa punem totul la un loc si sa facem bitcoin. Evident ca mesajele pe care ei si le trimit intre ei ar putea sa fie... bani. De ce nu ? Mesajele pot fi "trimite lui Y atitia bani", si gata povestea. Toata lumea poate verifica ca intr-adevar mesajul a fost trimis de X, pentru ca se decripteaza cu cheia lui publica. Tranzactia intra deci in hirtogaria publica, si nu mai poate fi anulata. De catre nimeni.

Bitcoin este deci "a peer to peer distributed database which holds public-key encripted money of pseudonymous participants", adica o baza de date distribuita intr-o retea peer to peer care tine bani criptati cu cheile publice ale participantilor pseudonimi.

Si este o mare chestie, dar despre asta vom discuta in episoadele urmatoare.

---------
* Tehnica procesarii numerelor. E posibil sa mai existe si ceva tehnica de divinatie care isi aloca acelasi nume. Irelevanta ei o face perfect ignorabila.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

48 Responses

  1. Si unde este folosit sistemul asta?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 July 2011

    De exemplu pe fain (care este intimplator si principalul mod in care un roman poate obtine btc). De alt exemplu, pentru platit hosting, ddns, ceasuri, diverse bunuri si servicii. Vezi aici : https://en.bitcoin.it/wiki/Trade

  3. cat de interesant...

  4. Hipsterilor`s avatar
    4
    Hipsterilor 
    Sunday, 24 July 2011

    apropo de steluta, eu ma tot invart asa prin blogosfera de vreun 1-2, ocazional, de prin iarna anului trecut ceva frecvent, ma rog.

    si cam pe unde m-am invartit, n-am gasit si eu un blog de istorie. nu ma refer la cliseele astea de le stiu din grupa mica, da ba un dement asa dintro data fara explicatie a bagat niste tipi la abator(vreo 1-6 mil), culmea el era de aceeasi etnie cu ei punct

    ---ma refer la un blog sau site decent in care sa scrie cum traia lumea acum 500, 1000, ceva gen. si cam ce se gandea la epoca respectiva.

    [spoiler]o fi acuma de ras astea gen astrologie, ghicit in cafea, geometrie sacra, etc etc, da' la vremea lor erau marele sens al vietii, cum e acum crestinism si etc.

    mi se pare ca atat grecii cat evreii aveau impresia ca d'le toata lumea asta se poate computa in numere, trebuie sa existe ceva formula magica pentru dumnezeu, cel mai recent exemplu de dilit dinasta e newton care o ardea non-stop in alchimie.[/spoiler]

    mdeci stie careva ceva?

  5. @Mircea Popescu

    Vezi că ai tradus greşit ce-ai citit. În primul rând mecanismul descris la punctul I corespunde cheilor asimetrice, după cum şi numele sugerează. Cheile simetrice-s altceva. În al doilea rând, verbul românesc este "a cripta", de unde avem forma corectă criptat (şi nu "encriptat", "encriptată"). Azi-mâine o să începi să scrii "encodat" pe aici...

    Da-i bine când te-apuci să ţii cursuri pe subiecte pe care le-ai citit noaptea trecută.

  6. Hipsterilor`s avatar
    6
    Hipsterilor 
    Sunday, 24 July 2011

    stfu jew ca asta am zis si eu, ultima parte.

  7. Mihai B`s avatar
    7
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 24 July 2011

    @Lotus

    a vrut sa demonstreze ca-i un nou einstein, pe acolo.

    @Hipsterilor

    nici vreun tratat de istorie a stiintei nu exista, ce sa vorbim de istoria antropologiei sau evolutia gandirii umane?! :D

  8. Hipsterilor`s avatar
    8
    Hipsterilor 
    Sunday, 24 July 2011

    hater

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Sunday, 24 July 2011

    @Hipsterilor Din pacate nu exista. Blogosfera romaneasca e grav subdezvoltata, nu exista tot soiul de lucruri de-astea de bun simt. Theophyle se apropie intrucitva, sau se apropia intr-o vreme, da' uneori parca politica-l strica de cap.

    @Lotus They see me rollin', they hatin'...

    @Mihai B Bine zis.

  10. @Mircea Popescu

    Aşa, bun, ai corectat... Fără UPDATE, ca să nu se prindă cineva c-ai scris greşit.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Sunday, 24 July 2011

    Pai cine-i interesat vede la comentarii buei.

  12. Cos_ti`s avatar
    12
    Cos_ti 
    Sunday, 24 July 2011

    Nu am inteles si nici nu o sa inteleg vreodata hateri sau troli de pe un blog. De ce sa iti pierzi vremea sa comentezi aiurea. Mai bine iesi afara si respira aer curat!
    Parca din ce in ce sunt mai multi oameni tristi..

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Sunday, 24 July 2011

    Pai si daca traiesti intr-un oras poluat si nu este aer curat afara ce te faci ?

  14. Hipsterilor`s avatar
    14
    Hipsterilor 
    Sunday, 24 July 2011

    lulz si shuper ca ma trimiti pe un blog privat, mda.

  15. Hipsteru' e un fel de Critic pe steroizi, ain't it?

  16. Cos_ti`s avatar
    16
    Cos_ti 
    Monday, 25 July 2011

    @Mircea Popescu: cresti niste plante in apartament.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Monday, 25 July 2011

    @dAImon Daca seamana, rasare. Chiar si-n aparament, vorba lu' Cos_

  18. Hipsterilor`s avatar
    18
    Hipsterilor 
    Tuesday, 26 July 2011

    traiasca bitcoinu' shee toti sustinatorii !!!!!11ielevehn1!!!!

    http://img543.imageshack.us/img543/1341/1311715445482.jpg

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 July 2011

    Intr-adevar, very true, very true.

  20. Hipsterilor`s avatar
    20
    Hipsterilor 
    Wednesday, 27 July 2011

    stai mey ashea ca tu nu esti anonymous aia e faza.

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 July 2011

    A da ? Pai zi explicit sa se inteleaga.

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 28 March 2012

    For posteriority : http://blog.p2pfoundation.net/why-the-p2p-foundation-is-paying-its-salaries-in-bitcoin/2012/03/28

  23. daca se uita cineva pe aici am nevoie de un lock unde sa schimb bitcointul in euro/lei eut si sa ii transfer in https://www.paypal.com/ daca stie cinva plz add id :iulica_11 si zicetimi si mie

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Thursday, 6 December 2012

    Mei, de uitat se uita, da' vezi si tu ceva gen exchangeu' lu' davout.

  25. peste doi ani te prind romanii din urma: http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/185476.html

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 August 2013

    Pai cind pot si ei.

  1. 27
    Închiderea library.nu – şi câteva idei | Mind Porn (via Pingback)
    Saturday, 18 February 2012

    [...] dat fiind că aveau şi adsense). Dacă respectivii proprietari acceptau donaţii în bitcoini, nimic nu s-ar fi întâmplat. O discuţie pe subiect aici. O părere a cuiva din ‘lumea [...]

  2. Ce este bitcoin - pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Tot cauta lumea un articol sa explice bitcoin si tot nu gaseste. Ei cauta ca rezultat al anuntului ca trecem de pe Paypal, linku-i acolo... Mnoa....

  3. [...] (UK) about Bitcoin. Following the very useful advice from the forum, I centred my talk on "What Is Bitcoin?" and then I built on that with a discussion of actual innovation in Bitcoin (WoT, V, Deedbot) as [...]

  4. [...] principiu sistemul discutat in articolul despre bitcoin nu trebuie neaparat sa se numeasca "bitcoin", tot asa cum o pereche de adidasi s-ar putea numi si [...]

  5. [...] mai frecvent argument auzit in discutiile despre bitcoin este ca respectiva valuta nu are nici un suport "real", ceea ce-o transforma intr-o speculatie [...]

  6. [...] Ce este bitcoin ? [...]

  7. [...] un motiv pentru care toti oamenii sanatosi la cap sustin si toate statele fara exceptie se opun monezii deflationare. Va las sa-l ghiciti [...]

  8. [...] pe masa oricarui individ dispus sa-si incerce statutul de om, sa vada de i se potriveste sau nu, metoda de-a o face. Si-acum problema se pune foarte acut in fata fiecarui fost vitalus by default, actualmente vitalus [...]

  9. [...] Asa o aplicatie ar schimba fara indoiala lumea, si nu intimplator am dat link la articolul despre bitcoins. [...]

  10. [...] realitate, bitcoin e pur si simplu o tehnologie superioara. Tot asa cum introducerea aurului ca mediu de schimb a [...]

  11. [...] karma se poate transforma direct in bani, fie sub forma de euro via Paypal, fie sub forma de bitcoini la cursul [...]

  12. [...] : BTC e ceva cu bani, cu economie, cu chestii de-astea. Ca rezultat toata lumea incearca sa faca faze cit [...]

  13. [...] pe care se bazeaza ea e tot criptografia cu chei asimetrice de care-am mai discutat cu ocazia bitcoinilor, asa ca nu mai revenim, ne focalizam pe chestii practice [...]

  14. [...] ce-i aia p2p, criptografie sau masa monetara eu v-am explicat corespunzator ce-s aia bitcoini ? V-am. Am strimbat eu din nas ca vai, dar nu stiti deja ceea ce tre' sa va explic deci nu vi se poate [...]

  15. [...] importanta tema a dreptului civil mi-a limpezit brusc in minte cel mai important efect disruptiv al bitcoinilor. Adica, aceasta tehnologie are multe si nenumarate efecte disruptive, toate amutitor de importante, [...]

  16. [...] Sunt nule. Evident esenta cea nenumita s-a reincarnat in altceva. Banii sunt acum altceva. I zice Bitcoin acelui altceva, si evident "lumea" nu prea simte inca forta cataclismului. E ok, lumea simte cu [...]

  17. [...] repejor si o evaluare : Fiecare actiune valora atunci 9085 satoshiii, deci intregul total 90`850 BTC, care la pretul pietei de-atunci (~5 USD/BTC) inseamnau un respectabil 454`250 USD care la pretul [...]

  18. [...] dintre chestiile pe care le fac ei e Intersango, care-i teoretic o casa de schimb pentru Bitcoin, din si in dolari si alte valute. Acum vreo sase luni situatia se prezenta cam asa : MtGox ducea [...]

  19. [...] Iar S.DICE asta e simbolul companiei cunoscuta drept SatoshiDICE! si care se lauda ca genereaza majoritarea tranzactiilor care au loc pe BTC. [...]

  20. [...] nu vi-e clar cam ce-s Bitcoin astia puteti incepe documentarea de exemplu de la articolul "Ce este Bitcoin". Pe scurt, si dintr-o perspectiva practica : va puteti fie descarca programul care genereaza [...]

  21. [...] ca iata noua economie in toata splendoarea ei. Avem gpg deci putem semna, avem bitcoin deci putem tranzactiona. Astea doua elemente impreuna rezolva complet problema, si-s o solutie si mai simpla si mai ieftina [...]

  22. [...] de milioane de dolari de dat pe-asa ceva, da' ofer cite o suta de milioane de satoshi (vine fix un Bitcoin) fiecarui banc propus de cititori care-i acceptat ca fiind demn de acest maret festival. Dinjos, [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.