In contra curentului de azi din blogosfera romaneasca

Monday, 30 April, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Bai, pula mea, Maiorescu ma fac.

Deci, dragi blogari care nu ma cititi pentru ca nu aveti timp, fiind prea ocupati sa ma conspectati & invatati pe de rost, fiti geana pe antena-n receptie ca ce urmeaza ie important.

Stiu ca io am zis acum vreo trei ani ca sunteti toti degeaba pentru ca nu scrieti suficient de mult, ca volum. Si da, asa si era : acum vreo trei ani erati toti degeaba petru ca nu scriati suficient ca volum. E adevarat.

Astazi scrieti toti, tone. Bai fratica, deci volum, asta Perfu baga la un singur articol azi cite cuvinte ii ajungeau pe doua saptamini, doua sute si ceva de articole in 2009. Alalalt anonimu' victorios scrie frate teoria interactiunii cu socialismu' mediat prin initiativa privata a taximetristului cite sapte miliarde de rinduri, nu mai retin ce altceva am citit si-am abandonat pe la jumatate dupa ce citisem opt ore la o viteza medie de sapte rinduri pe secunda, cu branula cu glucoza la antebrat sa poci rezista cumva. Ba s-or chiar unit pe grupuri, ca sa poata face fata targetului de volum, scriu cite cinci-sase oameni sa iasa vere un zece mii de cuvinte la zi, ca Trilema si mai multe nu.

Bravo voua, bai astia. Foarte bine, ati ascultat, v-ati supus si ca rezultat acum aveti macar atita : volum. Facut cu minusitele voastre, de catre voi, e o calitate si-o valoare si-o reusita. E bine.

DAR,

Pentru ca evident este si un dar. DAR NU ESTE SUFICIENT.

Volumul e doar inceputul. E un inceput bun, e frumos ca uite, n-o durat decit trei ani, zic fara urma de ironie sau sarcasm, se putea mult mai rau. E un inceput bun, da' inca nu am ajuns nicaieri.

Acum trebuie sa scrieti chestii interesante. Chestii ceva mai adinci, mai importante si mai relevante decit simpla deversare polifonica a nimicului crosetat. Eu am mai dat asa hinturi subtile cu teme interzise da' acuma v-o spun clar si direct : bai, nu conteaza, nu importeaza si nu intereseaza pe nimeni cacum si cacat cu saorma. Deja va repetati, si cind citesc ca unu' il injura pe Buzdugan Morar sau cum il cheama pe ala pe motiv de banalitate intr-un text de-o banalitate covirsitoare si dureroasai sincer va spun ca nu-mi vine sa ridii.

Hai sa revenim putin la articolu' ala semninalu', sa-l repunem in integritatea lui. Zice acolo :

III.2. Pentru a avea stil, trebuie foarte multa practica.

Foarte. Multa. Practica. Degeaba stii cum se face, teoretic, daca n-ai facut practic. Intrebati orice pusti inca neconsumat sexual, daca mai e nevoie de proba. Cum se face practica asta ? Scriind. Si scriind. Si scriind. Citind si recitind, rescriind si rescriind. Si tot asa. Succes.

Bai, pe bune, va admir la faza asta, capacitate de munca si de zdrob ati avea, creste inima si imi tresalta. DAR!

III.1. Pentru a avea stil, trebuie foarte multa informatie. Aceasta informatie, impreuna cu organizarea ei pe categorii si genuri proxime se mai numeste si cultura. Nu este o simpla insiruire dezlanata, pe tiparul concursurilor “Stiati ca?” de pe vremea pionierilor.

Bun ? Nu e la 1 adica inainte de 2 degeaba. E acolo cu un rost. Continuons

Cea mai buna aproximare a invatarii in vederea formarii unui stil propriu o reprezinta studiul (sistematic si istoric) asa cum se practica el in cadrul scolilor de filosofie. Trebuie sa intelegi care sunt temele, care au fost de-a lungul timpului parerile pe aceste teme, cum se leaga ele, care sunt criticile, ce dezleaga ele si cum se leaga intre ele. Toata istoria culturala a lumii trebuie sa-ti apara cam ca o harta pe Google Earth, careia ii intelegi corect si suprafata, si structura in profunzime, la orice nivel alege utilizatorul sa seteze scala.

Deci, ca sa stiti si voi, cum stiu si eu : asta-i momentu' de rupere. Asta-i momentul de rupere, in care ati facut umpic in directia justa si-acum sunteti in sfirsit in pozitie sa evaluati mai corect cit amaru' si pula lu' Sf. Bocter mai este de munca. Ca este, ce-i drept, o sarcina mai mare decit orice v-ati fi putut si inchipui pina sa zic asta iarna sau ceva gen. Asta-i momentu' de rupere ca o sa va vina sa va luati cimpii cind sink asta in. Ca voi asa va credeti, ca un soi de supraoameni, egali lumii careia ii dati inconjur la o adica si singuru' motiv pentru care n-o inghititi cutotul e ca n-aveti chef. Nu-i ca si cum nu v-ar intra Pamintul cit si Galaxia-n gura daca va vine chefu'.

Dragilor, nu e chiar asa de grav. Io nu ma simtasc personal responsabil pentru buna functionare a INTREGULUI COSMOS si voi cu atit mai putin aveti de ce. Faceti acolo un pic, putin din cit e de facut. Cit puteti. Nimeni nu va avea toata cultura acuma, sa fie in pozitia de mic dumnezeu cum se cred adolescentii, sa fi "indeplinit sarcina" cunoasterii universale. Nici vorba de-asa ceva : v-ati nascut prosti din mamele alea proaste si veti muri prosti, eventual lasind in urma niste muieri proaste cu copchii prosti ori in ele ori proaspat iesiti afara. Ca si mine.

Da' nu este o drama. Pentru ca nu ne-a ales cit nici nu ne-a delegat nimeni de responsabili pentru lumea asta. Se descurca singura, si daca nu s-a descurca s-o futa ciinii, ca nu conteaza pina la urma. Ce conteaza e cit din III.1. ala sunteti capabili sa faceti pin' la copirseu.

Io presupun ca daca nu o bucata insemnata atunci cu siguranta o bucata suficienta, dat fiind ca a) toata oricum n-o veti face intrucit nu este cum si b) ca atare totul e ori insemnat ori neinsemnat functie de cum alegi sa privesti, nu functie de cum "ii". Ca nu "ii" nicicum.

Noa, si in rest va urez succes, da' cu mentiunea ca dat fiind ca lupta-i nesfirsita iara viata nu, incrincenarea e o abordare slaba. Comparabila, de altfel, cu atitudinea alergatorului de maraton care incearca sa sprinteze. Semnu' inefabil al tineretii, cum ar veni.

Si, evident, un praz verde.

———
  1. Da bai Liviu, ai abilitati tactice-n scris, esti capabil sa mergi de la o fraza la alta, nu contest si bravo tie (ba si daca contest io, tot degeaba, ca nu-i dupa mine). DAR! nu ai bai tata nici o strategie, nu stii unde mergi cu buchea si de ce, esti ca un soldat prost care sare afara si sare inapoi in transee. Niste sarituri perfecte, deci de nota zece ii dadeau aia la balet, da' in pula mea, nu-i balet. Tre' sa stii unde mergi, sa ai undeva de mers, alea. Idei ticule, hai ca nu-i greu, nu esti atita de prost pe cit te crezi. Si se aplica la tot cuibu' vost, e ok, bun, legati cuvinte. Da' spre ce ? []
  2. Nu imi vine, noa. Ca adversitatea asta, sa-i aratam lu' Popescu ce prost e nu curge decit unilateral, io nu cistig nimic din aia ca voi sunteti prosti. Ma rog, de fapt situatia din teren e si mai grava, in sensu' ca voi chiar pierdeti daca io chiar is prost, da' asta e o discutie pentru o alta tema sau ceva. []
Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

2 Responses

  1. http://opencube.ro/cum-se-duce-pe-pula-socialismul/

  2. Omega Peter`s avatar
    2
    Omega Peter 
    Thursday, 10 January 2013

    Scri tu pentru toti la un loc....ca volum :)))

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.