Dragii mei, avem o problema

Wednesday, 03 October, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Problema sunt, ca de obicei, banii. Ca sa ne punem pe-aceeasi pagina hai sa va citez din articolul intitulat profetici Ce ma intereseaza pe mine intr-un proiect :

Deci, daca ceea ce avem a face nu merita bani, atunci nu merita facut si gata. Si functie de cati bani merita ceea ce avem a face, putem decide daca facem asta sau altceva, pentru ca nu avem decat o viata, si ea este compusa din zile si ore. Care trec.

Nu incape discutie ca a scrie pe Trilema merita bani, chestia asta mi-i clar demonstrata, multumesc. Problema insa este competitia MPEx. Luna trecuta dracia a produs venituri de 4`872.46491161 BTC, asta inseamna cam 60`000 de dolari sau fo' doua sute de mii de lei. In Septembrie. Eu sunt actionarul majoritar acolo cu peste 90%, deci cam toti banii aia imi revin mie. Valoarea de piata a conglomeratului MPOE-MPEx e pe la 3-400`000 de bitcoini, am mai discutat despre ce inseamna asta, valoare in crestere a unei actiuni denominate intr-o valuta in crestere. Asa fac evreii bani. Ultimul IPO pe MPEx a facut Bursa de Valori Bucuresti de ris. Toate chestiile astea s-au petrecut cam in ultimele sase luni, ca sa va faceti o idee.

E imposibil, sub orice aspect practic, sa faceti voi competitie monstrului astuia. Pentru ca cititorii Trilemei sa consume credite de 60`000 de dolari intr-o luna ar fi nevoie sa citeasca 60`000`000 de pagini in luna aia. Trilema n-are inca 6`000 de articole. Daca zece milioane de oameni ar citi Trilema integral in decursul unei luni de zile veniturile mele de-acolo ar fi cam 60`000 de dolari. Nu exista zece milioane de vorbitori de limba romana pe Internet, si nu cred ca exista in toata lumea asta cinci indivizi capabili si daca i-as plati eu sa citeasca toata Trilema intr-o luna. Pur si simplu, pe mine unul ma sperie gindul. Toata discutia asta e bineinteles bazata pe teoria probabil falsa ca alea saizeci de mii de dolari sunt nivelu' la care se opreste MPEx-ul din dospit. Am dubii serioase. Foarte, foarte serioase. Da, a fost o luna deosebit de buna, da'...

Am incercat, cu toata onestitatea, sa impac capra si varza. Am luat masuri pentru a reduce administratia necesara, am redus timpul alocat Trilemei si evident asta a redus debitul publicarii. Ca sa va faceti o idee : din 1 Martie 2010 pina in 31 Martie 2012 am scris mai mult de trei articole pe zi. In fiecare zi. Doi ani si-o luna, 396 743 de zile, trei articole la zi, zi de zi. Dupa care mai "aproape trei", mai "peste trei totusi" asa alternativ, si luna trecuta or fo' cam doua. Nu mai am vreme si mai ales nu mai am interes. Problemele Romaniei si chestiunile de interes pentru vorbitorul de limba romana imi apar atit de indepartate si-atit de mici de-aici de sus incit nu se poate povesti. Pur si simplu, cui ii pasa ?!

Asa ca asta e, dupa toate probabilitatile, ultimul articol in limba romana de-l veti citi pe Trilema. E posibil sa ma plezneasca cheful si sa scriu vre-o poezie sau ceva, nu neg si nu contest, da' vreau sa zic ca nu mai exista nici un motiv rational sa asteptati asa ceva. Pur si simplu.

Odata cu incheiera asta inchei explicit diverse proiecte si oferte care fusesera deschise fara termen de expirare dat lamurit. Si anume :

  • Bursele Trilema pentru doctoranzi si masteranzi, un program lansat in Martie 2011 si care urma sa finanteze studiile unor masteranzi sau doctoranzi in anumite conditii se incheie aici. In afara de citeva discutii vagi nu s-a angajat nimeni concret, asa ca nu ramine nimeni suspendat prin inchiderea asta. Sorry daca v-ar fi interesat da' ati delasat, asta este.
  • Sa mai facem o campanie, programul prin care puteati cistiga karma (o continuare a programului mai vechi prin care puteati cistiga reincarcari telefonice) se incheie aici.
  • Orice alte oferte or mai fi deschise ambiguu sau explicit, de tradus in romaneste, de recitat poezii, de ce-o mai fi se incheie aici.

Incepind cel mai probabil pe 1 Noiembrie si pe o durata de probabil o saptamina (sau doua) fain-ul va fi vindut la licitatie. Cam aceleasi conditii ca si data trecuta (sau ma rog, datile trecute). Nu va faceti iluzii ca "nu-l dau" daca "e pretul prea mic", ca la mine nu merg de-astea, si nu va faceti iluzii ca "il mai continui oricum dupa aia". Nu se pune problema nici se, nici se, daca va intereseaza faceti bine si stringeti bani/puneti oferte cind va fi. Dupa toate probabilitatile licitatia se va desfasura in Bitcoin, apropo. Voi anunta atunci (in limba engleza).

Cam asta-i toata povestea. Sper cu toata sinceritatea sa va mearga cel putin la fel de bine ca si mie.

———
  1. 26 Ianuarie 2009, Trilema n-avea inca 30 de zile. []
Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

44 Responses

  1. Deci ce-i deja pe Trilema ramane pe loc?

    Altfel, ce resurse mananca fainu' in termeni de procesare, marime db samd?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 3 October 2012

    Ramine dara.

    Fainu' are 211 Mb la ora actuala, baza de date. Ca resurse nu consuma cine stie ce, da' nu cred ca se poate rula pe-un shared. Ceva VPS cit de cit decent ar trebui sa mearga fara probleme. Marea chestie e la burst-uri, la ora actuala tu nu le vezi pentru ca xenu-i un monstru, da' altfel ar avea perioade in care nu raspunde pentru ca x sute de browsere cer pagini simultan.

  3. Au reservoir, mon general!
    (oricum, scrii mai corect in englezeste decât in româneste)

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 3 October 2012

    Ahaha deci acesta este hating.

  5. Huh.... no change of header on here?

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 3 October 2012

    Paidece ?

  7. super.

    ma intrebam cat o mai duce trollema, ca era singurul pe care-l mai citeam?! acum am aflat si raspunsul.

    daca tu zici ca o sa iti mearga cu bitcoinul, noi ne bucuram. eu raman insa la opinia mea, pe care probabil o cunosti deja, dar trebuie sa o fac cunoscuta si probabilor cititori al acestui articol: e un gainat. :D

    "E imposibil, sub orice aspect practic, sa faceti voi competitie monstrului astuia. Pentru ca cititorii Trilemei sa consume credite de 60`000 de dolari intr-o luna ar fi nevoie sa citeasca 60`000`000 de pagini in luna aia."

    eu nu imi amintesc sa fi platit vreodata pentru a accesa trollema. fie proxy, fie tomorrow it's a better day. numa' zic. si acum si intreb deschis: ESTE VREUN CITITOR DINTRE CEI ACTIVI PE AICI CARE DECLARA CA A CUMPARAT CREDITE PENTRU A CITI TRILEMA? :)

    p.s. ultimul artiquel ma asteptam sa il faci ca pe o concluzie mai umana despre ce a insemnat trollema popesciana in blogosfera romaneasca vreme de 3 ani. :P

  8. Io. Si cu comentariul #7 explici destul de clar de ce nu merita sa existe bloguri gen Trilema prin .ro - printre altele, pentru ca-s destui freeloaderi ca tine.

  9. Pot zice ca ma chiar bucura ideea de-o anunti, nu vad problema. In fine, fain-ul poate-i pacat sa dispara, dar daca nu se gaseste nimeni sa-l mentina, se cheama in fond ca nu e inca suficient de necesar lumii ori ceva.

    @Mihai B Eu am cumparat credite pt citit Trilema.

  10. astia cu bitcoinii nu erea aia cu droagele si ataentatele?
    mare grije

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Thursday, 4 October 2012

    @Diana Coman Cam asa ceva.

    @cipslim Da ba. Ca-n tinerete.

  12. Omega Peter`s avatar
    12
    Omega Peter 
    Thursday, 4 October 2012

    Aaaaaaaa,,,,doggy face

  13. Hmm, nici nu stiu cum sa zic, imi pare bine pentru tine si rau pentru mine (si ceilalti care citesc Trilema). Chiar ma intrebam cat timp poate sa dureze, cat vei scrie atat de des si mult, apoi cum va arata in 3-5-10 ani Trilema (la peste zece-cincispe' mii de articole etc). Chestia trista e ca probabil ca o parte mare a onlineului romanesc rasufla usurat.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Thursday, 4 October 2012

    Mei, priveste partea plina : poate da faliment bitcoinu' si revin. Sa fim optimisti!

  15. Mihai B`s avatar
    15
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 5 October 2012

    deci 2 cumparatori pana acum. + probabil ceva neamuri de a lui mircea, care nu doreau sa il lase sa moara de foame. :D super.

    o sa scriu cat de curand un articol retrospectiv cu tema, ceea ce a insemnat trollema vreme de aproape 4 ani de existenta. trolaj fin si hating la greu, dupa cum sunt deja convins ca il va cataloga proprietarul trollemei.

    @dAImon

    cica, cel mai mare dusman a lui mircea popescu, zoso, a trecut si el pe o chestia din asta cu pay/per/reading. dar numa' pentru anumite articole, care altfel nu pot fi accesate. nu stiu cum a implementat treaba asta, ca n-am fost curios sa intru, dar iti zic ca 100% va fi mai greu sa ii citesc articolele respective, decat proxy-ul sau router reset-ul care functionau fara efort pe trilema.

    @Bogdan

    "Chestia trista e ca probabil ca o parte mare a onlineului romanesc rasufla usurat."
    cine, frate? tu chiar nu vezi de ce s-o lasat? mircea mai are vreo maxim zece comentatori pe aici, din care cel putin 2 sunt sclave de ale lui. crezi ca il baga careva din a-list in seama, cu tot cu continutul lui? fii pe pace, iti pariez pe cativa bitcoini ca a-listerii nici macar nu stiu ca mp a abandonat blogul/limba romana (ca inca nici el nu s-o hotarat exact ce).

  16. VPS e cam mult , cred ca merge bine si pe un shared cu ip dedicat .

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Saturday, 6 October 2012

    Posibil.

  18. deci nu valoram nimic pentru tine... ce dezamagire.

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Saturday, 13 October 2012

    Are you depressed ?

  20. lasa, bine ca esti tu bine. :D

  21. In ce univers paralel doi ani si o luna = 396???

    Naspa oricum

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Sunday, 14 October 2012

    Nua ca bine zici.

  23. @Alex #8, tu esti sanatos la cap? Ori te-ai trezit de dimineata cu curu-n tavan ori s-a intamplat ca o fost o formulare nefericita. Nu merita sa existe? Nu-i vrednicac trolema sau cum? Iar daca nu ar merita cititorii, atat timp cat o fost fara credite, o meritat sa existe? Orice ii pe degeaba sau poate fi luat pe degeaba, nu merita sa existe? Trist.

  24. Daca trilemoi nu vinde fainul, nu il va inchide, asa ceva nu se poate, asta pentru ca dansul nu accepta sub nici o forma inchiderea unui blog, agregator sau orice altceva asemanator, tot ce-i scris pe internet trebuie sa ramana acolo pentru totdeauna. Sunteti niste hateri cutotii!

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 16 October 2012

    @Anon Esti familiarizat cu sensul cuvintului "degeaba" ?

  26. @Mircea, nu bre, sunt familiarizat cu amble sensuri.
    Reciteste-ti declaratiile de avere si reapuca-te de scris. Hatere.

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 31 October 2012

    Extraordinar de obraznic. Parca ai fi ceva roman.

  28. Englezii nu-s obraznici? Lol.

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Friday, 2 November 2012

    Ba da, da' aia is obraznici in engleza.

  30. Garfield`s avatar
    30
    Garfield 
    Monday, 3 December 2012

    Mi-e lene sa intru pe chat, asa ca intreb aici: intentionezi vreun post mortem pt fain? Macar sa-i vedem varfurile, acolo unde au fost ele masurate/masurabile.

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Monday, 3 December 2012

    Apai mei, ce virfuri ? O fost cam singuru', atita cit o fost. Altfel, am cam publicat de-a lungu', grafice sau ce.

    Post mortemu' ie foarte simplu de facut : Romania e in continuare o tara ramasa in urma, in care oameni inteligenti si educati pot face foarte, foarte mult. Numa' sa aiba chef si rabdare. Pe de cealalta parte, lumea e mare.

  32. Fainu' e scos din functiune?

  33. Mircea Popescu`s avatar
    33
    Mircea Popescu 
    Sunday, 14 July 2013

    Apai de fo' saptamina, sau mai concret de pe 6 :

    Subject: [ATTENTION!] Please install a clean copy of pligg
    From: "[URGENT!] Pligg USERS" <technical@pligg.com>
    Date: Sat, July 6, 2013 4:17 pm

    Dear users,

    It has come to our attention that certain distributions of pligg have a security
    hole that has been patched.

    Please note that this hole was actively exploited to create a worm, we recommend
    that all users install a clean and fresh copy of the latest version of pligg.

    Regards,

    Pligg support.

    Teoretic asta n-ar trebui sa afecteze nimic dat fiind ca deja divergenta intre ce faceau ei si ce faceam eu era destul de serioasa dupa ani si ani, da' cum puletele inutil tre' sa fie pulete inutil pin' la capat n-o fost capabili sa spuna acolo in emailu' spontan si nesolicitat de la "tehnic" ce si cum concret si exact ie problema. Ca asa ie la tehnic, vorbim piarism.

    Cum eu acuma chiar n-am pe cine pune sa citeasca de nebun php ca sa vineze giste salbatice i-am futut un chmod pe zero si sanatate buna. Dtng-ul e cam in aceeasi situatie doar ca de pe 20 Mai, si mai in general urma sa fac un anunt da' n-am avut vreme. Da' daca tot m-am apucat...

  34. Vexare`s avatar
    34
    Vexare 
    Sunday, 14 July 2013

    N-are backdoor.

  35. Mircea Popescu`s avatar
    35
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 8 April 2020

    o sa scriu cat de curand un articol retrospectiv cu tema, ceea ce a insemnat trollema vreme de aproape 4 ani de existenta.

    Noa bai Mihai B, ai scris ?

    Ce-ai promis tu tie-ti, ai facut ? Te-ai tinut ? Acu' opt ani sau de-atunci incoace ?

    Cam asta este si problema : nu te cataloghez io. Te cataloghezi tu singur.

  1. Dragii mei- avem o problema pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Spicuim :

    "Asa ca asta e, dupa toate probabilitatile, ultimul articol in limba romana de-l veti citi pe Trilema."

    "Incepind cel mai probabil pe 1 Noiembrie si pe o durata de probabil o saptamina (sau doua) fain-ul va fi vindut la licitatie."

    Du...

  2. [...] morning I woke up firmly decided to put an end to Trilema, as such. It was for a few years a big chunk of my life, it was for a few years a big chunk of [...]

  3. [...] blog was written in Romanian for three or four years. A couple of months ago I announced finally giving up and moving to English - in retrospect a move quite unavoidable since launching MPEx this spring, and at any rate [...]

  4. [...] October 3rdix I announced that Trilema will henceforth speak English to the world, closed the aggregator and so [...]

  5. [...] You see, four years ago it was doing in excess of 1.5mn pages a month. I switched to English just about a year ago, and since then I've shed about 90%vii of the Romanian traffic. The moral being that if you want to [...]

  6. [...] abandoned that space, mostly because Bitcoin is an all-devouring eater of worlds. So now I write in English. Guess what [...]

  7. [...] back before Bitcoin forced me to notice that Romania in particular and Romanian things generally don't actually matter in any sense. [↩]Also known as the whole society. [↩]Yes, the blind can also read, yes, [...]

  8. [...] "among the people themselves with delusions of self-ownership" and the offer was cancelled once I moved away from Romanian. [↩]One of the (many) ways to say "it dun matter" in Romanian is "ti se rupe", literally [...]

  9. [...] internet" completely died out & ended as a going concern a year or maybe at most two after The End of Romanian Trilema ? Try as you might, all romanian-language websites you might find today are either fake, automated [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.