Topul Blogurilor Romanesti - companion statistic pentru editia IV

Friday, 29 July, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Odata, datele : topul-blogurilor-romanesti-ed3.cvs.

Vreau sa observ ca eu am tot publicat aceste csv-uri la fiecare editie pe teoria ca publicul este interesat si ca in schimbul acestui interes voi vedea statistici, comparatii si alte chestii inteligente. Nu am vazut pina acum. Daca situatia se mentine pina la editia urmatoare nu ma voi mai obosi sa public csv-urile ca nu vaz rostul.

Mai departe, cit ce priveste totalurile :

 • scor: 135`794 puncte, rezultat din
 • 12`575 voturi (deci 125`750 puncte) si
 • 3`894 comentarii (deci 3`894 puncte)

Scorul total a scazut cu 26,9% fata de editia precedenta, reflectind in principal o scadere a voturilor cu 27,6%. Numarul de publicari s-a redus la 123 (de la 158, 22,1%) si totalul comentariilor a scazut si el usor (de la 4`305 la 3`894, 9.5%). Observatia interesanta este ca numarul de articole publicate n-a scazut in proportia in care-a scazut numarul voturilor acordate, iar comentariile nici atit. Chestia asta ar putea insemna ca motivul pentru care se acorda mai putine voturi nu-i ca lumea n-ar dori sa voteze cit ca nu este ce sa votezi. Ca atare am putea avea aici documentata pentru prima oara evolutia calitatii (si nu a cantitatii, aia cam stim) articolelor scrise in lunile de vara : - cam 10% in Iunie, - cam 20% in Iulie. Oare cit urmeaza in August, dat fiind ca August e traditional luna concediilor, -30% ? Sau poate August e pentru corporatisti, blogerii fac vacanta cu studentimea, in Iulie, si vom vedea atunci -10% sau asa ceva ? Sunt curios de pareri.

Presa a disparut complet din top. Spuneam editia trecuta ca "Adevarul.ro pare ca s-a stabilizat pe locul 4". Ei iata cam cit dureaza stabilitatea-n mediul online : adevarul.ro este acum pe #41, dupa hotnews.ro (#33) dar inaintea romanialibera.ro (#45) si mediafax.ro (#50). Cam asta-i top 50 la ziare, destul de ogirjit, cu exceptia dilemei, care se mentine la #22, o pozitie aproximativ in zona pentru respectiva publicatie. Sa fie explicatia faptul ca in sezonul estival lumea nu citeste presa (ceea ce stim deja de mult), cu exceptia ziarelor culturale care au nisa lor, mult mai stabila, si a ziarelor de umor, care-ar exploda in perioada asta, daca ar exista ? Poate ca.

Acestea fiind zise, ramine sa ne reintilnim la editia a V-a, pe 26 August.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

39 Responses

 1. mitzaabiciclista`s avatar
  1
  mitzaabiciclista 
  Friday, 29 July 2011

  Eu aş zice că a început să crească indicele calitativ al acestui top. În sensul că toţi participanţii, sau marea majoritate au devenit selectivi, şi dacă se votează mai puţin, este pentru că userii din Fain au devenit selectivi cu articolele propuse dar şi cu cele pe care le propun, ori asta spune deja foarte mult. Faptul că nu au scăzut comentariile este o şi mai mare dovadă în sensul ăsta fiindcă reprezintă pulsul comunităţii. Iar comunitatea Fain chiar este o comunitate animată comparativ cu bundecitit.ro, ca exemplu clar, unde se propun enorm de multe articole, se votează pe rupere, probabil se şi publică rapid, dar userii nu interacţionează, nu apar discuţii nici aprobatorii nici contradictorii şi ca rezultat nici trafic dinspre bundecitit.ro nu prea există în sensul că tinde spre zero. Acum asta este părerea mea, posibil altcineva să aibă cu totul altă părere şi poate să fie foarte ok chiar. Dar eu zic că depinde foarte mult cum interacţionează un bloger cu ceilalţi, desigur calitatea articolelor contează înainte de orice. Asta clar.

 2. Topul ăsta e o mare aberaţie. Sigur, el are sens ca o reflexie a fain-ului, dar nu ca un criteriu obiectiv de comparaţie a blogurilor. Ziarele scriu la fel, totuşi, dacă nu bagă cineva articolele pe fain, sar ca mingile de ping-pong prin top. La fel e situaţie şi cu celelalte bloguri, doar că acolo există o constanţă a promovării pe fain pentru că ele cam aparţin membrilor fain. Să fim serioşi, top de bloguri....

 3. Mircea Popescu`s avatar
  3
  Mircea Popescu 
  Friday, 29 July 2011

  @mitzaabiciclista Si asta e foarte posibil, sa se voteze mai putin la gramada si cu mai multa atentie. Intr-o oarecare masura exista analize numerice care sa confirme interpretarea ta, da' pe de cealalta parte adevaru-i ca-i destul de dificil sa interpretezi atitudinea subiectiva a oamenilor dupa masuratori obiective.

  @Lotus Iarasi de la capat ? Topul asta e singurul criteriu obiectiv si rational de comparatie a blogurilor la ora actuala. Ca nu exista altele. Ce-i asa de greu de priceput ?

 4. Mircea, dă şi mie un link către locul în care i-ai explicat chestiile astea lui Lotus, vrea şi ochii mei să vadă.
  Mersi.

 5. Mircea Popescu`s avatar
  5
  Mircea Popescu 
  Friday, 29 July 2011

  http://trilema.com/2011/topul-blogurilor-romanesti-companion-statistic-pentru-editia-ii/
  eventual si http://trilema.com/2011/topul-blogurilor-din-romania/

 6. Mersi.
  Cred că tre să citesc acasă, la cât aţi scris acolo. :)

 7. Mircea Popescu`s avatar
  7
  Mircea Popescu 
  Friday, 29 July 2011

  Cu scrisu' merge repete, cu cititu-i mai greu.

  Iara cu intelesu-i jale.

 8. mitzaabiciclista`s avatar
  8
  mitzaabiciclista 
  Friday, 29 July 2011

  Lotus
  În primul rând aş vrea să-ţi spun că mi se pare nedelicat ( ca să nu spun chiar că e o oareşcare lipsă anume) din partea să cataloghezi munca cuiva o aberaţie. Indiferent cât de mult te afectează pe tine sau nu acea muncă. Un pic de respect pentru cine îşi pierde timpul, chit că există un progrămel care face asta, să pună cap la cap aceste date, ar trebui să facă parte dintr-o atitudine pe care eu o consider că ar trebui să existe by default, dacă nu altminteri.
  Orice top care se realizează pleacă având la bază anumite criterii, important este numărul cât mai ridicat al acestor criterii, lucru care ţie îţi scapă, voit sau din neatenţie. Că aceste criterii nu vor mulţumi chiar pe toată lumea, este mai mult decât evident, dar până una alta nu am văzut pe nicăieri un top care să cuprindă multiple aspecte.
  Dacă îmi vei spune că scriu acest comentariu fiindcă sunt eu pe primul loc, sau fiindcă îl pup în fund pe Mircea, îţi jur că-ţi scriu un pamflet pe cât de umoristic pe atât de ordinar. Şi te urzic într-un hal de o să-ţi fie frică să şi auzi de mine.
  Asta nu înseamnă că îmi displace să fiu în top sau că nu l-aş pupa pe Mircea la o adică(dar nu în fund). Clar?
  Şi un pic de consideraţie nu face rău la nimeni.

 9. Mircea Popescu`s avatar
  9
  Mircea Popescu 
  Friday, 29 July 2011

  Dar de ce nu in fund ?! Doara ma spal!

 10. mitzaabiciclista`s avatar
  10
  mitzaabiciclista 
  Friday, 29 July 2011

  Păh io ştiu? Da epilare perianală faci?

 11. Mircea Popescu`s avatar
  11
  Mircea Popescu 
  Friday, 29 July 2011

  Haha. Pai mai radem, mai glumim...

 12. @Mircea Popescu

  De când lipsa altor topuri serioase este un criteriu de obiectivitate pentru topul de faţă?

  Tu îţi dai seama că ziarul Adevărul de exemplu nu s-a modificat radical în ultima lună şi cam tot aceleaşi tipuri de articole publică, dar în top a făcut bungee jumping?

  În funcţie de un link introdus de cineva, sare blogul cu câteva poziţii mai sus sau mai jos. Ca la ZeList, unde dacă mai pui 3-4 link-uri pe alte bloguri spre blogul tău, urci câteva zeci sau sute de poziţii în top. Asta-i o problemă de resurse, pur şi simplu n-are fain-ul atâţia useri (activi) câţi trebuie ca să fie un top cât de cât echilibrat, adică mici decizii ale lui X sau Y să nu poată produce perturbaţii vizibile în el. Ca la faza aia pe care-o spuneai despre statisticile legate de trafic, că n-au cum fi relevante decât la sute de mii sau milioane de vizitatori.

  @Mitzabiciclista

  Dar unde am catalogat eu munca cuiva drept o aberaţie? Eu am catalogat rezultatul muncii cuiva drept o aberaţie. Şi trebuie să fac precizarea că nu îl consider o aberaţie pur şi simplu ci doar în raport cu ceea ce se pretinde a fi. Adică eu am lăudat chiar iniţiativa, am fost cred printre primii care au făcut-o, şi dacă s-ar afirma: "acesta este topul fain" atunci aş fi perfect de acord, ba chiar l-aş susţine. Dar când spui: "acesta este un top care reflectă în mod obiectiv calitatea blogurilor româneşti" deja nu-l mai susţin că nu e. Este o iniţiativă bună, I'll give you that, dar nu este ceea ce afirmă că este.

  Iar legat de motivaţiile cum că nu-mi convine, nu ştiu la ce te gândeşti, dar să ştii că eu l-am criticat şi când blogul meu era pe poziţia 45, culmea, spunând că ştiu bloguri mai bune ca al meu şi care-s după mine în top(!). De altfel dacă o să te uiţi pe fain o să vezi că n-am mai promovat un articol de la mine de pe blog (matinal) de nici nu mai ştiu când.

  Important nu este numărul criteriilor dintr-un top ci criteriile în sine: ele nu trebuie să fie în mod necesar cât mai multe ci cât mai adecvate. Iar eu zic că în cazul de faţă nu-s, dar asta-i altă poveste, oricum ceea ce e mult mai uşor vizibil este rezultatul acestor criterii (topul în sine şi evoluţia lui de la o lună la alta).

  PS: Nu te acuz că scrii asta pentru că eşti pe prima poziţie, deşi tu mă acuzai mai devreme că "nu-mi convine". Nu-mi convine în sensul că unii s-ar putea să ia topul drept unul "oficial" şi consider că asta ar face un deserviciu blogosferei, atâta tot.

 13. Hipsterilor`s avatar
  13
  Hipsterilor 
  Friday, 29 July 2011

  ma tu iar o dai cu stangul in dreptul, deci te promovezi la mircea pe blog, o faci pe fain, de pe fain iei linkuri catre blogurile pe care comentezi si tot asa, poate ii si multumesti lui mircea pentru socializare.

 14. @Hipsterilor

  Da' tu ai o imaginaţie bogată.

 15. Mircea Popescu`s avatar
  15
  Mircea Popescu 
  Friday, 29 July 2011

  @Critic El nu, ca el adauga valoare gen.

 16. mitzaabiciclista`s avatar
  16
  mitzaabiciclista 
  Friday, 29 July 2011

  Lotus
  La tine nu e convenabil, nu datorită vreunei poziții anume în acest top, ci pentru că tu judeci acest top din considerente personale. Plus că tu reduci comunitatea fain la cei care lasă comentarii, dar nu îi vezi pe care intră zilnic și citesc articolele propuse pe care apoi le votează, sau nu, în funcție și de preferințe, desigur. Iar aceștia din urmă nu lasă comentarii din varii motive, că nu au chef, că or fi timizi ori că nu au nimic de spus ș.a.m.d.
  În genere comentariile tale, indiferent de subiectele discutate, se doresc cumva a se învârti în jurul tău și să atragă atenția asupra ta în cel mai agresiv mod aș spune. Eu nu spun că nu ai fi avut vreodată dreptate din simplul motiv că nu ți-am citit chiar toate comentariile pe care le lași tu pe aici, ai un fel de a comenta care nu lasă loc la alte interpretări și nici dorința de a le lectura(comentariile) . Însă Hipsterilor ți-a cam spus clar care e imaginea pe care o lași. Chestia e că se pare că nu e singurul care gândește așa, iar cei care gândesc idem sunt tot mai mulți.
  Ori eu, ca și foarte mulți alții, acolo unde nu sunt dorită nu insist. Tu continui. Asta dovește mai mult decât este nevoie că ceea ce spune Hipsterilor este adevărat.
  Cât despre părerea ta despre cât de aberant este rezultatul muncii lui Mircea, eu aș zice că atât timp cât contribuția ta în blogosferă este una îndreptată spre zero sau nimic e cam greu să fie o părere pertinentă.
  Personal te consider un caz iremediabil pierdut pentru sfera înțelegerii și a comunicării. Toți putem avea păreri contrare la un moment dat, iar discuțiile tocmai de aceea au loc, de cele mai multe ori pentru lămurirea contradicțiilor, dar la tine este vizibilă o anume infatuare.
  Inițial am fost tentată să nu te judec prea aspru, aparte că de felul meu judec mai rar acțiunile unora sau altora, datorită limbajului pe care am observat că îl menții în anumite limite, dar asta însă nu-ți scuză meschinăria, infatuarea, lipsa anumitor finețuri și atingerea voită a anumitor nuanțe cu scop vizibil de punere în posturi mai puțin delicate a interlocutorilor.
  Aproape că aș prefera un interlocutor cu o bădărănie verbală evidentă, dar sincer în exprimare, decât o infatuare permanentă mascată sub un limbaj forțat.

 17. @

  Da' tu observi că eu critic pe text şi aduc argumnte iar tu îmi răspunzi emoţional, că nu văd munca şi oamenii din spate etc? :) Lăsând la o parte aspectul ăsta, oamenii care votează n-au nici o treabă. După cum populaţia ţării nu-i vinovată de prostiile pe care le fac guvernanţii, deşi-i votează din 4 în 4 ani. Cu alte cuvinte, activitatea membrilor fain este SUPER, nu-i vina lor că topul la care indirect contribuie este un fel de panaramă de top. Tu ai, cred, falsa impresie că eu am ceva cu fain-ul, din care chiar fac parte.

  Şi dacă 100 de oameni văd acelaşi lucru ca şi tine, mi-e egal, 100 de oameni se înşeală. Citeşte ce scriu, nu interpreta. Unde am scris eu că munca celor de pe fain e în van sau că fain-ul e de cacao? Am scris că topul nu este ce se pretinde a fi, atât. Şi nu este, indiferent câtă muncă au depus cei de pe fain, şi chiar dacă o să-şi dubleze eforturile nu va fi. De altfel nici nu-i vina lor.

  Contribuţia mea în blogosferă este inclusiv faptul că ridic aceste obiecţii. Acum redevenind serioşi, hai să nu mai aplicăm clişee. Judecă ce spune omul făcând abstracţie de om: dacă am sau n-am dreptate n-are nici o legătură cu contribuţia mea în blogosferă. De altfel sunt nou în blogosferă, abia încep să văd cu ce se mănâncă, ceea ce nu înseamnă că nu pot corecta nişte afirmaţii false.

  Te înşeli cum că aş fi meschin sau că aş avea scopuri ascunse. Iar intenţia de a-l "ataca" pe Mircea Popescu nu este o nuanţă ci chiar esenţa comentariilor mele şi nu e deloc ascunsă. De asta comentez aici. Tu nu vezi ce prostii scrie şi ce mizerii promovează?...

 18. Hipsterilor`s avatar
  18
  Hipsterilor 
  Saturday, 30 July 2011

  eh ce framantati mai sunt profesorii astia. la cancelarie numai sunt suficiente cafelele si tutunul? hua, ceasca s-ar invarti in mormant daca ar afla. needucatilor.

 19. Mircea Popescu`s avatar
  19
  Mircea Popescu 
  Saturday, 30 July 2011

  Hahaha, e amuzant sa vezi cam cit de mare poate fi diferenta intre ce fac oamenii si ce cred ei ca fac.

 20. Mircea mi-a tăiat karma pe fain pe motiv că se pare nu i-a convenit ce am comentat pe trilema! :D Lol, funny.

 21. Mircea Popescu`s avatar
  21
  Mircea Popescu 
  Saturday, 30 July 2011

  La munca, nu la intins mina, buei persecutatule.

 22. Hipsterilor`s avatar
  22
  Hipsterilor 
  Saturday, 30 July 2011

  sau n-ai inteles tu cum functioneaza sistemul. sper ca totusi esti asa vioi si la ore. ah stai, aici ie ientelectuali nu haolo mancatias ca la ore. firar ea sa fie de realitate, mda.
  ---------
  mai mirshea, cum de nu scrii tu pe blog ca o sa cada sua si toata economia ei, omfg omfg, ca vreau sa am sa rad cu toti care au picat in plasa in urmatoarele saptamani.

 23. Mircea Popescu`s avatar
  23
  Mircea Popescu 
  Saturday, 30 July 2011

  Ca io-s cetatean responsabil si nu trololo pe blog.

 24. Tu îţi dai seama că ziarul Adevărul de exemplu nu s-a modificat radical în ultima lună şi cam tot aceleaşi tipuri de articole publică, dar în top a făcut bungee jumping?

  Greş.

  E irelevant cât s-a modificat ziarul Adevărul, meştere. Absolut irelevant. Dacă ar fi după mine Dilema Veche ar putea fi pe locul 6 în top lună de lună, nici mai sus nici mai jos. Da' nu e după mine.

  Fain este un agregator, adică adună votul meu cu votul tău cu votul lui (leganza) cu alte zeci de voturi şi din ele încheagă o ierarhie. Ea este complet subiectivă, desigur, pe Fain ca şi pe Trilema, indiferent ce criterii aplicăm pentru a crea topul.

  Tu introduci în discuţie ideea cum că un obiect (ziarul Adevărul) are o calitate intrinsecă ce ar trebui să se reflecte prin constaţă în top. Nu are. Votanţii şi comentatorii Fain stabilesc valoarea unui obiect prin interacţiunea cu el (vot sau comentariu). Nu-mi amintesc să fi adus tu vreo metodologie prin care să stabilim un top obiectiv.

  Poate vrei să obiectezi că topul nu este reprezentativ pentru blogosferă. Este. Şi anume în acelaşi fel în care 1000 de oameni într-un sondaj de opinie reprezintă alte sute de mii de oameni sau chiar milioane. Există un top mai cărnos şi bazat pe mai mulţi votanţi? Indică-l.

  Topul este lunar şi supus fluctuaţiilor precum sunt şi opţiunile politice ale oamenilor din sondajele de opinie. Faptul că este publicat lunar ar trebui să-ţi atragă atenţia că nu se încearcă la a răspunde întrebării "care-s cele mai bune bloguri" ci întrebării "care bloguri au atras atenţia prin conţinut în această lună". Din păcate, la întrebarea asta nu se poate răspunde fără să întrebi oamenii şi apoi să se agrege rezultatele.

 25. Mircea Popescu`s avatar
  25
  Mircea Popescu 
  Saturday, 30 July 2011

  Totusi, cam care ar fi diferenta intre P = "cele mai bune bloguri" si Q = "blogurile care au atras atentia prin continut in aceasta luna" ? Dincolo de pseudo-idealisme in care bun = ce-i place lui Lotus, vreau sa zic.

 26. Păi am ales citatul lui fix de asta: la Lotus calitatea scriiturii nu variază, obiectul (ziarul Adevărul) conţine mereu texte la cam acelaşi standard, indiferent care ar fi acela. Şi va conţine şi-n viitor texte la acelaşi standard.

  Cum aflăm totuşi dacă s-a schimbat standardul? Îl las pe el să-ţi răspundă, deşi am ca o intuiţie: în urma unei meta-discuţii, şi anume ne punem toţi de acord şi gata. Lasă că exact pentru asta există sistemul de votare, să vedem cât de "de acord" este lumea. Nu e bun, fiind subiectiv. Dar dacă ne punem toţi de acord, o wa- ...

 27. Mircea Popescu`s avatar
  27
  Mircea Popescu 
  Saturday, 30 July 2011

  Lol ok. This approach makes me see there is great wisdom someplace else.

 28. Homerillum`s avatar
  28
  Homerillum 
  Sunday, 18 March 2012

  Doamnelor, domnisoarelor si domnilor!

  Pe blogul meu, public esenta evenimentelor istorice, politice, sociale dar si de alta natura, pentru ca noi oamenii avem nevoie de subiecte de reflexie pentru a ne intelege pe noi insine cu scopul de a evita greselile trecutului. A evita greselile inseamna a evita suferinta.

  Cititi pe blogul meu:

  Homerillum: Anonimitate versus identitate
  Dumnezeu: Constiinta infinitului
  Piata Universitatii: Locatie a evolutiei prin revolutie
  FMI: Asasinii economici ai Romaniei
  Europa: Rasism social
  Basarabia 2012: 200 de ani de la anexare
  Evolutionism darwinist: Consecinte, Colaps, Creationism

  http://foc-in-agora.blogspot.com/

  Va doresc lectura placuta!

 29. Mircea Popescu`s avatar
  29
  Mircea Popescu 
  Sunday, 18 March 2012

  Doua idei bune : a) muta-te de pe blogspot ; b) inscrie-te pe fain.

 30. Homerillum, puteai să dai și tu direct linkuri către articolele cu pricina.

 31. Protip nr. 20952562869348692689234893874250190910583660:

  blogspot.de trimite in acelasi loc ca blogspot.com si doar cel din urma e banat pe fain.

  primu' e varianta ieuropiana, ca ceva plangeri, legi, protectie date, etc.

 32. Domnul Homerillum se promovează intens, inclusiv pe blogul oamei de tinichea.

 33. Mircea Popescu`s avatar
  33
  Mircea Popescu 
  Sunday, 18 March 2012

  @A Zici tu ceva acolo, cit tine si aia.

  @Cristian La omul de tinichea o ajuns sau nu inca ?

 34. Mai important mi se pare să ajungă oama la omul de tinichea, deși dacă descoperă ca-n telenovele că de fapt sunt frați? Tragedie greacă, nu altceva.

 35. Mircea Popescu`s avatar
  35
  Mircea Popescu 
  Sunday, 18 March 2012

  Tragedia de tinichea.

 36. Oana Magura`s avatar
  36
  Oana Magura 
  Friday, 30 March 2012

  E bine cand mai vine cineva cu cate un link. Nici o problema! ;)

 1. Topul Blogurilor Romanesti - companion statistic pentru editia IV pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

  Editie noua. ...

 2. [...] asta e evident la definitia calitatii celeia, dat fiind ca pe de-o parte e bine demonstrat ca fiecare prost tinde sa-si valorizeze prostia proprie si sa devalorizeze competenta celorlalti, si pe de cealalta parte calitati care pareau cit se poate de obiectiv calitati ieri pot ajunge sa [...]

 3. [...] si 100 publicari (-23, -18.7%). Precit se vede participantii la fain prefera sa-si ia concediu mai degraba in luna Iulie decit in August. Oare cit urmeaza in August, dat fiind ca August e traditional luna concediilor, -30% ? Sau poate [...]

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.