Topul blogurilor din Romania

Saturday, 23 April, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Incepind cu luna curenta voi publica in ultima vineri a lunii topul blogurilor din Romania.

Metodologia de calcul : Fiecare domeniu prezent pe fain va primi cite un punct pentru fiecare comentariu, zece puncte pentru fiecare vot si cincizeci de puncte pentru fiecare publicare in ultimele 30 de zile (2592000 de secunde).

Domeniile care vor aduna minim 100 de puncte vor fi ordonate descrescator dupa numarul de puncte si asta-i tot.

Premii : Primele zece pozitii pare primesc link (deci, #2, #4, #6 etc dar nu si #1, #15, #19 etc). De asemenea, primul clasat primeste un premiu in valoare de 300 de lei, al treilea clasat un premiu in valoare de 200 de lei si al cincilea clasat un premiu in valoare de 100 de lei.

Discutia relevantei : Imi pare indisputabil ca aceasta metoda de calcul este de departe cea mai relevanta dintre toate metodele posibile (nu practicate la ora actuala zic, ci de-a dreptul posibile).

In primul rind, fain este un serviciu bazat pe efort uman. Orice abordare automata va da rezultate cu necesitate inferioare. In particular, orice abordare bazata pe urmarit/numarat link-uri este nu doar mult mai usor de manipulat ci de-a dreptul irelevanta in comparatie. Ce inseamna, pina la urma, un link de la A la B ? Ca se cunosc sau ca s-au cunoscut, ca se cearta sau s-au certat, ca sunt parteneri sau ca se platesc... explicatiile-s nenumarate. O buna majoritate din blogeri nu citesc niciodata blogurile celor pe care-i tin in blogroll, de exemplu, chestie amplu exemplificata de numarul mare de bloguri abandonate prezente-n majoritatea blogroll-urilor.

Totusi, citi vizitatori circula pe un link ? Cit interes prezinta un link ? Ce relevanta are un link ? Toate aceste intrebari primesc in orice abordare automata raspunsuri... automate, in general constind in simpla ignorare, impachetata mai elegant sau mai putin elegant dupa priceperea-n piar a impachetatorului. Pe de cealalta parte, numarul de cititori si mai ales de fani ai unui blog oarecare se citeste foarte clar in voturile acumulate.

Aproximativ doua sute de utilizatori fain au in fiecare moment dreptul de-a introduce articole noi, in conformitate cu socotelile karmei. Toti utilizatorii inregistrati pot sa voteze, si citeva sute chiar si voteaza macar un articol in orice interval de treizeci de zile. Daca pentru a evalua audienta posturilor tv sunt suficiente ~1300 de peoplemetere, atunci cred eu ca pentru a evalua audienta blogurilor sunt arhisuficienti 2-300 de utilizatori. De fapt, rezultatele date de fain pe Internet ar trebui sa fie, stiintific vorbind, mai fine si mai relevante statistic decit rezultatele GFK pe tv.

Concluzia care se impune, cel putin dupa mintea mea, este ca daca vineri nu va regasiti printre aia citeva sute de blogeri din top, nu existati ca si bloger in Romania. Pur si simplu. Da, stiu, se va pune iarasi placa cu "eu scriu pentru mine bla bla bla". O observatie simpla : cine scrie pentru el este bloger pentru el, nu neaparat si pentru ceilalti.

Pentru orice nelamuriri, completari, injurii si alte manifestari, casuta de comentarii va sta la dispozitie, cu hotarirea placida sa accepte absolut orice. Poftiti cu incredere.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

47 Responses

  1. Ovidiu Daianu`s avatar
    1
    Ovidiu Daianu 
    Saturday, 23 April 2011

    fain:) ar trebui sa scriu mai des si eu, poate ajung blogul numaru` unu pe infotainment. Sarbatori Fericite!

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 April 2011

    Baga mare, fara munca nu exista nici fericire nici viata.

  3. un hanonim misterios`s avatar
    3
    un hanonim misteriosinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 23 April 2011

    Arbeit macht frei

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 April 2011

    Vezi cai scris harbeit gresit.

  5. geniala idee:D

  6. Felicitari pentru initiativa! Dar totusi, cum intram intre cei care suntluati in considerare? :)

  7. hehehe, iote ce de comentarii se aduna cand e vorba de bani.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 April 2011

    @ionut E, cam mult stimate. Jumatate primesc, eventual un sfert acolo.

    @BodgiP Pai fie te citeste cineva care are cont, ii place ce-ai scris si te introduce, fie iti faci tu cont, iti place ce scrii si te introduci.

    @Critic Asta era comentariu pentru articolu' cu Cititorii intreaba de fapt ?

  9. PATRICKdan`s avatar
    9
    PATRICKdan 
    Saturday, 23 April 2011

    @Zoso se poate baga ?!
    numa, zic :D

  10. Pah si eu care votez ce am la treaba asta in afara de karma obisnuita?

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 April 2011

    @PATRICKdan Mi se pare ca-i si el pe-acolo, da' n-o prea strins voturi. N-am idee daca s-o califica sau nu, da' vedem.

    @Ukavra O ceapa.

  12. Cand vorbesti cu Ukavra nu zici o ceapa :P

    Pah tocmai ca ... o ceapa. Deci?

  13. daca nu merge si cu pile, nu e corect! :D

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 April 2011

    @Luka D Deci o ceapa.

    @Angela Ce pile ? Nici o pila. Aici e ca-n America. De fapt, nici in America nu mai e asa de ca in America precit e aici.

  15. Foarte bună idee, felicitări.

    Câteva observaţii, solicitări şi întrebări.

    1. Ar fi bine ca şi în cazul voturilor şi al comentariilor să fie luate în considerare doar cele din ultima lună. Nu doar aspectul cu articolele publicate, cum reiese din text. Unele bloguri sunt mai vehci, altele mai noi, unii dintre noi suntem mai vechi aici şi domeniile noastre sunt ceva mai avantajate pentru că în timp ne-am adăugat mai multe link-uri etc.

    2. Metoda de calcul este evident mult mai bună decât cea cu link-urile, care link-uri sunt evaluate de google într-un algoritm extrem de complex şi încă nu sunt perfect evaluate, adică mai sunt exploatabile. Singurul lucru care rămâne perfectibil este calibrarea metodei de calcul, dacă o fi. Adică de exemplu punctajul exact pentru un vot etc etc.

    3. Premiile o să fie lunare?

    4. Nu înţeleg în ce măsură blogul cu numărul 3 este mai bun decât cel cu numărul 2, totuşi al doilea primeşte link iar primul bani. Blogul numărul 20 din nou primeşte link, blogul numărul 7 nimic. De vreme ce ai argumentat detaliat superioritatea metodei de calcul, aş dori să faci acelaşi lucru şi cu metoda de premiere. Deoarece metoda de calcul este bună numai în raport cu ce înseamnă locul 1, locul 2 etc iar după cum ai scris, nu prea este bună. Nu văd decât o singură explicaţie: poziţiile pare din vârf vor urmări să nu stagneze luna care vine, asta va produce competiţie. Dar dacă ai nevoie de asta înseamnă că fain-ul, iată, necesită stimulente de tipul ăsta.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 April 2011

    Dar mersi. Cit despre 1, absolut, la toate criteriile se iau in considerare doar elementele din ultima luna. Cit despre 3, da. Cit despre 4 : are si norocul partea lui in viata asta, nu decide meritul totul. N-am inteles rationamentul din ultima parte.

  17. Şi de asemena încă un element:

    5. Noi actualmente introducem şi votăm uneori articole care sunt proaste. Gen: ia uitaţi ce debitează ăsta. Chiar tu faci acest lucru. Ar trebui sistat complet acest mod de lucru deoarece acele bloguri vor interfera cu topul. Adică vom ajunge să listăm în top bloguri de cacao.

  18. Raţionamentul de la 4 era că acest sistem va produce o mobilizare mult mai mare pentru toţi, respectiv cei de pe 1 nu vor dori să cadă pe 2 în timp ce cei de pe 2 vor dori să îşi schimbe poziţia. În contrast dacă premiile s-ar da indiferent de paritatea poziţiei în top, nu ar fi aşa de mare diferenţă că ieşi pe 1 sau pe 2 la final, deci impulsul de schimbare ar fi mai mic. Da asta era presupunerea mea, dincolo de asta eu nu văd scopul acestei abordări, tu zici că norocul dar eu cred că ai avut acolo în minte o motivaţie.

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 April 2011

    Pai, daca au trezit interesul sunt ele cu adevarat de cacao ? Sau cu alte cuvinte, uite exemplul asta concret, Vali Petcu. Daca ai ris, conteaza pentru tine ca ai ris cu el sau de el ?

    La a doua chestie, cred ca intr-o buna masura e vorba de-a cauta elefanti in vaza cu flori. N-o fi chiar orice traznaie-mi pusca mie prin minte parte a unui plan, mai malefic sau ba.

  20. Citat din ghidul de utilizare fain:

    "n primul rand, persoanele interesate sa se tina la curent cu aparitiile de calitate din blogosfera pot urmari fluxul fain. Aceasta metoda este mai eficienta decat vechiul RSS din cel putin doua motive : pe de-o parte pentru ca blogerii favoriti, oricat de bine alesi, totusi scriu adeseori si tampenii"

    Iată că şi noi vom promova uneori în top bloguri care scriu tâmpenii. De fapt, le şi promovăm, doar că nu avem încă top.

    Abordarea ta este ok ddacă specifici asta în ghid. Impresia celui care citeşte, din cum e formulat textul, e că aici va găsi doar bloguri de calitate, nu de interes (în sensul în care spui tu acum).

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 April 2011

    Totusi, diferenta intre calitate si interes asa cum o propui tu poate fi cel mult interesanta pentru cel ce-o propune. In general vorbind, care-i diferenta intre calitate si interes ?

  22. În general vorbind, dacă eu scriu la mine pe blog că Mircea Popescu este penibil, care e definiţia penibilului? În principiu poate că a fost odată considerat penibil de cineva, fapt care constituie o motivaţie suficientă, şi de aici putem discuta la nesfârşit.

    Ştii ce vreau să spun. Impresia transmisă de termenul "calitate", mai ales în acest context, al unui agregator de bloguri, este diferită de cea a termenului "interes". Un blog de manele poate suscita foarte mult interes având totuşi articole extrem de puerile.

    Tocmai datorită acestor posibile interpretări diferite, este corect şi avenit să defineşti exact această calitate în ghid. Şi chiar presupunând că ce zici tu se susţine, nu văd ce strică această explicitare. Este fair să faci asta, ar trebui să o faci.

  23. Sau hai să întreb atunci altfel: care e definiţia tâmpeniei? Că utilizezi acest termen în ghid şi el apare acolo în contast cu acela de calitate. Deci se susţine ce zic eu, calitatea este privită acolo în sensul spus de mine. Aşa cum spui tu acum, şi un articol tâmpit poate suscita interes, adică poate fi de "calitate". Dar nu acelaşi lucru este scris în ghid.

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 April 2011

    Cite bloguri de manele crezi tu ca vor ajunge in top ? Asa, estimativ, ca sa avem o predictie de la care sa putem discuta de vineri incolo.

    Mi se pare ca nu am eu nici un fel de pozitie privilegiata asa incit sa pot defini "calitatea". Ea este ceea ce este, si se descopera prin lucrarea oricarui sistem bine echilibrat, ma gindesc.

  25. Ramane de vazut si practic cum vor decurge lucrurile. In general, orice top/statistica este predispus(a) la manipulare, mai ales daca exista un beneficiu in urma pacalirii "sistemului" ... totul este ca TOP-istii sa descopere "formula magica" :D

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 April 2011

    @ByREV Totul este in principiu posibil, dar vezi tu, marele avantaj al transparentizarii : daca topistii descopera formula magica nimic nu-i impiedica si pe ceilalti s-o aplice. Va fi foarte greu sa manipulezi sute de oameni disparati. Nu zic ca imposibil, evident, da' sigur foarte greu.

    @Lotus Bai ce trol esti la bietu' Vali Perfu pe blog :D I lolled.

  27. @ByREV: Da, aia de a scrie articole foarte bune, sau foarte tâmpite.

    @Mircea Popescu: Iată că, deşi tu acum spui că o definiţie nu e necesară, în ghid calitatea este pusă în opoziţie cu tâmpenia în acel context, ceea ce o defineşte indirect. În sensul specificat de mine. Nu eşti corect într-un punct care e esenţia, respectiv în acela care explică ce face acest serviciu.

    Faptul că este un articol de manele propus sau că sunt 10 n-are a face. După cum n-are a face că ai furat 5 lei sau 5 milioane de euro, tot furt se cheamă. La început ai motivat altfel, acum spui că vor fi chestii neglijabile...

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 April 2011

    Noa mai frate s-o iau din cap si s-o recitesc toata sa vedem ce pustia...

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 April 2011

    Mnoa. Din ghid :

    Asa cum deja probabil stiti (iar daca nu, ar fi poate un bun moment sa aflati ?) fain e nu doar cel mai fain loc de pe blogoglobul romanesc, nu doar casa unei comunitati de oameni creativi, inteligenti si cultivati (cati scriitori publicati avem, 5 ? 6 ? 12+ peste 20 la ultima numaratoare) , nu doar principala sursa pentru articole interesante, mai buna decat revista presei, mai buna decat orice rss sau blogroll, si nu doar principalul referer pentru blogurile romanesti (deasupra Google din februarie 2010, luna de luna), ci si o multime de alte chestii.

    [...]

    I. Utilizator versus cititor. Exista doua moduri in care cineva poate folosi serviciul. In primul rand, persoanele interesate sa se tina la curent cu aparitiile de calitate din blogosfera pot urmari fluxul fain.

    [...]

    Pe langa cititori, avem si utilizatori. Acestia sunt oameni care au facut pasul afara din anonimitate, asumandu-si o identitate, si castigand astfel dreptul sa aiba o voce in mersul treburilor comunitatii, de la a introduce link-uri si pana la a decide, prin vot, ce merita si ce nu merita publicat, respectiv, si implicit, cine merita si cine nu merita onorat.

    Din articol

    Discutia relevantei : Imi pare indisputabil ca aceasta metoda de calcul este de departe cea mai relevanta dintre toate metodele posibile (nu practicate la ora actuala zic, ci de-a dreptul posibile).

    Mi se pare ca cele doua sunt perfect consecvente. De asemenea remarc ca nu apare cuvintul "calitate" nicaieri in articolul pe marginea caruia disputam. Cu alte cuvinte, trag concluzia ca vorbesti discutii.

  30. Deci vinerea asta va fi primul top?

    50 puncte le primeste cel ce a introdus un articol sau doar cel al cerui articol introdus ajunge sa fie si publicat? plus inca o chestie, daca sunt bagate articole de pe blogul meu, dar nu de mine, cine primeste punctele? eu ca admin de blog sau cel care le-a introdus?

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 April 2011

    @Ionut Daca de pe unblogoarecare.org sunt introduse 5 articole, din care 3 publicate, atunci +50 x 3 = 150.

    Indiferent cine le-a introdus, ca se ia dupa bloguri, nu dupa persoane.

    Si da, vinerea asta, pe 29 Aprilie apare primul.

  32. deci doar alea publicate, nu si alea care-s introduse. ok :) chiar sunt curios cine va iesi, desi eu nu cred ca print top 100, dar cine stie. Nihil sine Deo!

  33. Mircea Popescu`s avatar
    33
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 April 2011

    Pai deci bonus pentru publicare intr-adevar primesc doar articolele publicate. Nu-ti pare normal ?

    Da-n rest, se socotesc toate, si introduse, si publicate.

  34. romania inedit`s avatar
    34
    romania inedit 
    Saturday, 23 April 2011

    Ai avut o idee foarte buna !

  35. interesanta actiunea asta! Felicitari!

  36. mitzaabiciclista`s avatar
    36
    mitzaabiciclista 
    Saturday, 23 April 2011

    Doamne, doamne câte îţi mai trec prin cap! :P
    Lukăi dă-i şi o bucată de brânză la ceapa aia, să nu o usture limba :D

  37. Mircea Popescu`s avatar
    37
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 April 2011

    @cutotii : Deci mersi draga, ne vedem vineri asa.

  38. Un mic off-topic : Facui acu' ceva timp o solicitare de resetare de parola pentru contu' de fain si n-am primit mailu'.

  39. Mircea Popescu`s avatar
    39
    Mircea Popescu 
    Sunday, 24 April 2011

    Te-am cautat dupa dupa email, nu existi. Cum sa te ajut ?

  40. Am reusit sa-mi fac cont. Ciudat, eram sigur ca imi facusem pe acelasi user si e-mail.

  41. Mircea Popescu`s avatar
    41
    Mircea Popescu 
    Sunday, 24 April 2011

    Aha. Pai bine ai venit atunci :)

  42. As zice ca ar fi mai relevant daca ai calcula topul pe o perioada de timp anterioara celei pe care o consideri acum. Adica de exemplu sa iei in considerare tot o luna de zile, dar sa faci calculul pentru perioada respectiva pe 10 ale lunii urmatoare (nr de zile probabil s-ar putea stabili pe baza datelor din Fain). Asta pentru ca in esenta dureaza un anumit timp pana cand un articol e in fapt evaluat pe Fain. Mai exact, un articol introdus aproape de momentul cand calculezi topul nu are practic timp sa fie considerat/evaluat la fel ca unul introdus cu 15 zile in urma de exemplu. Si apoi nici macar nu mai intra in considerare la topul urmator.

  43. Mircea Popescu`s avatar
    43
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 May 2011

    Topul fiind saptaminal, "ultima vineri" inseamna dupa 28 de zile in majoritatea lunilor, sau dupa 35 in lunile care prind 5 vineri. Deci, in majoritatea cazurilor articolele din ultimele doua zile vor fi calculate de doua ori, odata ca fragede si-odata ca vechi, iar intr-o minoritate din cazuri vor fi aruncate cu totul.

    Sa-ti zic A/B testing sau te prinzi singura ? :)

  1. Topul blogurilor din Romania pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Fain, tot mai important in blogosfera romaneasca....

  2. [...] de desfasurare. Asa precum stiti, Vineri 29 Aprilie urmeaza sa fie publicat Topul Blogurilor Romanesti (caruia initial i-am zis "din Romania", desi logic vorbind nu localizarea lor in Romania-i [...]

  3. [...] cistigatorii celor doua tipuri de premii (1, 2) sa ne contacteze via email pentru a intra in posesie (si le atragem atentia ca daca nu dau nici [...]

  4. [...] Topul blogurilor din Romania [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.