Sa ajutam soferii (sa gindeasca)

Sunday, 22 May, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Intrucit toti (dar absolut toti!) idiotii conduc automobile, si intrucit puterea motoarelor acestora este intr-o continua crestere, contrastind astfel cu continua scadere a puterii creieraselor din capul soferilor lor, ne vedem siliti sa recurgem la tot soiul de solutii disperate, precum de exemplu explicarea fizicii pe scurt, pentru soferi si asa mai departe.

Astazi vom trata un subiect de multe ori ocolit, si anume, obligatiile pietonilor.

Trebuie neaparat sa incepem cu fundamentele, cu chestiunile de baza, care sa ingaduie astfel si orangutanilor de la volan sa-si perceapa rolul si locul in lume. Ca atare, vom sublinia ca masinile au voie sa circule in oras numai in masura in care nu incurca pietonii. Daca incurca pietonii, masinile nu au voie sa circule prin oras. Gradul in care masinile au voie sa circule in oras este exact inversul gradului in care masinile incurca pietonii.

Nu stiu cum sa mai repet chestia asta asa fel incit sa fie perceputa ca atare si de catre apucatii de roadrage, da' e destul de simplu : ai voie sa folosesti chestii doar in masura in care nu deranjezi pietoniii, pentru ca orasul tot e integral al pietonilor, si nevoile, asteptarile si dorintele lor sunt standardul de aur in raport cu care se judeca, si caruia i se supun, nevoile, aspiratiile si asteptarile tuturor. Absolut tuturor.

Astfel inarmati cu acest complex bagaj teoretic, ne gasim in masura sa judecam si principala preocupare intelectuala a soferilor in raport cu pietonii : anume ca acestia din urma "nu se asigura" pe trecerile de pietoni.

Putem acum usor intelege de ce aceasta abordare este complet deplasata : pietonii nu au de ce sa se asigure. Solutia corecta, in masura in care conducatorii auto nu pot respecta de capul lor legile simple care asigura suprematia pietonului in absolut orice situatii este instalarea de exemplu a unei baterii de rachete sol-sol in fiecare intersectie, care sa traga automat in orice masina nu respecta culorile semaforului, prioritatea pietonilor, scl.

Intrucit pietonii au bunavointa si intelegerea fata de timpenia semenilor lor, soferii, si nu instaleaza acest echipament, rezulta de-aici obligatia morala a tuturor soferilor de-a avea inteligenta sa-si inteleaga postura inferioara (atit in cadrul relatiei pieton-sofer cit si in orice alta ierarhie imaginabila) si sa se comporte ca atare.

Codul zice "condus cu viteza adecvata evitarii oricaror accidente" dintr-un motiv foarte, foarte clar : ca nu ai voie, inca o data, sa conduci masina in oras cu exceptia cazurilor in care putem avea incredere in tine ca nu vei incurca pe nimeni. Asta-i conventia pe care se bazeaza acordarea permiselor de conducere, se duce omu' la autoritatea publica si spune "dati-mi, va rog frumos si umil, in genunchi si cu basca in miini, voie sa conduc masina pentru ca promit, jur si ma angajez ca nu voi deranja niciodata pe absolut nimeni din oras, nici nu veti sti ca eu am masina!". Si de-aia se si confisca respectivele carnete de la soferii care deranjeaza pietonii : pentru ca si-au incalcat cuvintul dat, si sunt niste suboameni in care nu avem motive de-a avea incredere. Asa incit nu mai pot sa conduca.

Sa fie dupa mine, a treia suspendare a carnetului ar fi pe viata, si orice scoala de soferi ai carei elevi (precum si oricare instructor auto ai carui elevi) au primit astfel de sanctiuni si-ar vedea ridicat dreptul de-a mai organiza clase.

Apropo de care chestie, aud ca UE intentioneaza sa interzica traficul auto in orase. E o idee excelenta. Londra a limitat de multa vreme accesul auto in centru, si chestia asta a facut-o aproape suportabila, data fiind cantitatea ingrozitoare de pakistanezi care incercau sa conduca-n Europa ca si cum ar fi fost la ei acasa.

Hai, sa fiti iubiti, si nu uitati, soferii-s un fel de servitori. Barbatii adevarati nu conduc, tot asa cum nu-si croiesc haine singuri.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

15 Responses

  1. vorba contelui: "doar servitorii poarta haine cu numele stapanului imbrodat pe ele" :D (furat de la mulliganoglu)

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 22 May 2011

    Just.

  3. Codul nu mai 'zice' “condus cu viteza adecvata evitarii oricaror accidente” (in fapt, formularea era putin diferita, da nu mai conteaza), pentru ca-i o prostie (in felul asta, orice accident ar intra sub incidenta lui evitare), la fel cum ii o prostie ultima fraza adaugata la fisa postului "diverse si neprevazute si alte sarcini dispuse de seful ierarhic", le-o venit parte din minte la loc si or modificat.
    Majoritatea pasajelor pietontale supra si subterane sunt construite intocmai pentru ca pietoNtii sa nu impulice conducatorii.
    Drumurile sunt construite astfel incat pietonii sa nu incurce conducatorii precum si viceversa, de aia s-a venit cu semafoare, treceri de pietoni. Problema este ca, conducatorii, nu circula pe spatiile destinate circulatiei pietoNtilor, ci pietonii circula pe spatiile destinate conducatorilor.

    La fel cum cei care conduc caii pot fi impartiti pe caprarii (ca-s vizitii, cow boy sau cei care pur si simplu calaresc de placere, nu-i tot aia), la fel si cu soferii (nu toti soferii sunt vizitii sau carutasi), conducatorii de motociclete, avioane si alte asemenea.
    In general, chestiile cu "nu-s barbati/femei adevarati" sunt niste fandoseli care se schimba in functie de vremuri si de locatie.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 1 June 2011

    Intr-adevar. Sa te aducem la zi cu ce s-a mai intimplat intre timp.

    http://trilema.com/2011/automobilistii-mai-prosti-decit-prevede-legea/

    Eventual si http://trilema.com/2011/va-plac-masinile/

  5. Bre, io n-am zis nicaieri ca nu-s si soferi care ar merita sa li se scoata coaiele pe gura.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 1 June 2011

    Pai nici n-am zis c-ai zis.

    Ziceam intr-adevar in sens propriu.

  7. Pai daca intradevar ii intradevar, diferentierea intre pietonti, soferi, pizdiclisti si motociclisti nu se face pe incurcat, ca toti is oameni si-i un singur criteriu de diferentiere, prioritatea data de faptul ca soferii/motociclistii omoara mult mai des pietoni (ca sunt si cazuri in care pitoNtul se tipa in fata masinii si soferul pote sa ajunga cu creierii prin vreun copac) decat pietonii soferi, fapt pentru care, pe spatiile comune, trebuiesc respectate regulile. De aia se mai monteaza garduri si gardulete in 'punctele negre', adica acolo unde se produc mai multe accidente (asta-i limitarea pentru pietoni sa nu mai treaca d'amboulea) si tot de asta sunt limitatoarele de viteza, adica acolo unde soferii fac mai des foita pietoni pe trecere. Atat gardurile cat si limitatoarele de viteza, sunt eficiente, numarul accidentelor scade in ambele cazuri. Ca pentru un bou sufera 1000 de ne, asta ii alta poveste.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 1 June 2011

    Pai nu-i alta poveste, e tocmai povestea. Sa-l electrocuteze pe ala la 12 volti pina moare, da' sa nu-mi tulbure mie nici un fir de par cit timp io n-am facut nimic. Logic, nu gasesti ?

  9. Corect si logic ar fi sa-l, si la 12 si la mai mult, dar daca pui in balanta faptul ca suntem intratat de needucati incat degeaba sunt trimisi anual la racoare N/boi pentru ca omoara anual N+X oameni nevinovati, pentru ca anul care vine numarul lor nu scade, atunci aia N+X oameni nevinovati sunt miza.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 1 June 2011

    Mei, nu-s asa sigur ca suntem needucati, dat fiind ca daca-i spun unui american ca ultimul omor cu violenta in Romania, nu-n orasu-n care stau eu ci-n tara s-o petrecut acum X luni/ani, dupa caz, nu prea-i vine a crede.

  11. Suntem needucati cand ii vorba de condus, daca bine tin minte, avem mai bine de 2k de moriti in accidente rutiere/an. Daca se vine cu garduri, gardulete, limitatoare si mai multe semafoare, se reduc cu minim 10% nenorocirile astea, aici ii castigul, nu la boii care scapa de elctrocutare.

    Cred ca vorbim despre lucruri diferite, io tin minte ca, intr-o vreme, aprope zilnic se dadea la stirile de la ora nustiu cat, pe ptotevei, cum cate unul beat viola gaina vecinei dupa care omora vecina de ciuda ca gainii nu i-a placut. Posibil sa nu mai avem omoruri de gen, da tot necivilizati suntem in trafic, chiar si ca pietoni. Poate ca inasprirea legilor ar functiona, pote si va, insa trebuie ca prevederile vechi din codul rutier sa fie actualizate in functie de noile caracteristici ale traficului (si sa se reduca cat mai mult suprafetele comune utilizate de toate categoriile).

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 1 June 2011

    Aia da.

  13. sandman`s avatar
    13
    sandman 
    Thursday, 23 June 2011

    Ce sa zic, bati cimpii cu gratie. Ai permis sau... vorbesti din imaginatie? E scris in codul rutier: la traversare pe trecerea de pietoni, sint obligati sa se asigure. Iar aia cu “condus cu viteza adecvata evitarii oricaror accidente” e din varianta comunista cind soferul era mereu vinovat. In Germania daca l-ai calcat pe un prost care traversa aiurea, sa-i fie de bine, nu esti vinovat.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Thursday, 23 June 2011

    Da' sa vezi cum ie in Tanzania. Sau in Imaginaria.

    Deocamdata in Romania ie hapt cum iti zic eu. A se baga la cap.

  1. [...] la cap aiurea. [↩]Citeva referinte la gramada : Fizica pentru soferi ; Intamplarile zilei ; Sa ajutam soferii (sa gindeasca) ; Responsabilitatea si Serban Huidu ; Femeia la volan si alte aventuri hibernale si asa mai [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.