Fizica pentru soferi

Sunday, 10 October, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Se da contextul in care va aflati deja angajati intr-o depasire mai riscanta decit ati evaluat inainte de-a va baga. Ce-i de facut ? Zice un expert de internete si alte succesuri :

Alegerea e întotdeauna simplă, dacă eşti prins la înghesuială. Frânezi cu tot ce ai şi te dai în dreapta sau în stânga, sau apeşi şi mai violent acceleraţia şi ce-o fi o fi!

Ei bine, gresit.

Si-acum, sa trecem la lectia de fizica. Aderenta totala a masinii este forta de frecare totala pe care masina o poate dezvolta prin frinare. Inainte de inventarea sistemelor de frinare asistate electronic (ABS, adica), aceasta aderenta totala depindea de regimul de frinare. Daca se frina pe placute, aderenta totala era mai mare. Daca se frina pe cauciucuri (cu placutele blocate, adica), aderenta totala era mai mica, intrucit cauciucul este elastic. Ca atare principala grija a unui sofer era sa maximizeze aderenta totala, neblocind frinele.

Astazi este practic imposibil sa blochezi frinele (la o masina dotata cu ABS), si este practic iresponsabil sa conduci o masina neechipata cu ABS. Ca atare, aceasta problema iese din discutia noastra.

Masina in miscare are un impuls si un moment cinetic. Ce inseamna astea ?

Impulsul este produsul dintre viteza masinii si masa ei. Cu cit masina se misca mai repede, cu atit impulsul ei este mai mare. Cu cit masina este mai grea, cu atit impulsul ei este mai mare.

p = m · v

Momentul cinetic (momentul inertiei, inertia de rotatie, momentul polar etc etc) este produsul dintre viteza de rotatie, masa obiectului si distanta fata de centrul de rotatie. Deci, cu cit obiectul ia o curba mai strinsa, cu atit momentul cinetic este mai mare. Cu cit obiectul este mai greu, cu atit momentul cinetic este mai mare. Cu cit viteza de rotatie este mai mare, cu atit momentul cinetic este mai mare.

Mc = ω · m · d

Nu cred ca primul concept, impulsul, ridica dificultati la nivel intuitiv. Pentru a simti putin moment cinetic, faceti urmatoarea experienta : pe un scaun care se poate invirti, invirtiti-va cu picioarele departate, si apoi trageti-le brusc spre dumneavoastra. Intrucit momentul cinetic se conserva (ca si impulsul, de altfel), iar distanta centrului dumneavoastra de gravitatie fata de centrul de rotatie (d) a scazut, viteza de rotatie (ω) va creste. Semnificativ.

Ei, o masina care se misca pe sosea are in principiu un impuls nenul (adica mai mare decit zero, pentru ca are o masa si o viteza) si un moment cinetic nul (pentru ca nu se invirte). Atunci cind accelereaza, precum si atunci cind frineaza, masina isi modifica impulsul. Atunci cind masina ia o curba (de exemplu ca sa se angajeze intr-o depasire), ea isi modifica momentul cinetic.

Toate aceste modificari se bazeaza pe aplicarea unei forte asupra masinii : si acceleratia, si frinarea, si modificarea traiectoriei. Singurul mod in care masinii i se poate aplica o forta este prin intermediul aderentei ei totale. Alt izvor de forta decit reactiunea asfaltului la frecare nu exista. Sigur, ati putea crede ca forta masinii vine de la motorul ei. Fals. Ca sa va convingeti, incercati sa accelerati o masina suspendata. De ce nu se misca, doara are motor ? A, pentru ca n-are rotile pe pamint. Clar deci.

Faptul ca aderenta totala este sursa tuturor modificarilor in miscarea masinii este confirmat si de urmele de cauciuc. Ele pot aparea la frinare, daca-i suficient de aspra cit sa roada rotile, precum si la acceleratie, daca-i suficient de aspra, precum si la orice curba mai hotarita.

Ei, chestiunea este urmatoarea : forta totala care poate fi aplicata masinii la orice moment este fixa, si o functie de aderenta totala. Aveti la dispozitie aceasta forta, si asta-i tot. Daca aplicati forta pentru a frina, masina va incetini cit se poate functie de forta respectiva, pina la oprirea completa. Daca aplicati forta pentru a vira, masina va intra pe o traiectorie atit de strinsa cit ii permite forta aplicata.

Daca frinati si virati in acelasi timp, nevoile de forta ale ambelor operatiuni se aplica aceleiasi limite (forta totala rezultata din aderenta totala) limita pe care probabil o vor depasi. Rezultatul unei frine bruste insotita de rotirea dura a volanului este in cazurile mai grave rasturnarea masinii (ceea ce-i foarte grav, pentru ca masina nu-i gindita sa ruleze pe o parte, si nici nu-i gindita sa reziste impactului de sub, ca rezultat o masina rasturnata pe-o parte si lovita in caroserie e moarte sigura pentru toti ocupantii). In cazurile mai putin grave, este o frinare mai lenta si o rotatie mai larga.

Ca atare, sfatul de-a frina si a vira in acelasi timp intr-o situatie inghesuita este o invitatie la sinucidere. Ce aveti de facut, in fapt, este sa alegeti una dintre cele doua conduite. Daca decorul permite (cimpie, fara santuri, fara plopi etc), virati aspru si iesiti in decor. Daca decorul nu permite (ripe, ziduri de beton), frinati aspru si reintrati pe banda, in aceasta ordine. Nu faceti amindoua aceste lucruri simultan - cel mai probabil veti muri.

Solutia cu ce-o fi o fi e o prostie imputabila virstei.

Category: Trilenciclopedia
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

33 Responses

  1. mai depinde si de masina acuma. De exemplu cu BMW iti permiti sa franezi in curba ca nu se rastoarna asa de usor. Insa cred ca vrei sa zici sa nu ce faca miscari bruste probabil.
    MAi era un sfat: il scoti pe ala din dreapta dupa sosea.

  2. In orice fel de conditii ai privii problema, accelerarea este o prostie in primul rand pentru ca in cazul unui impact creste exponential sansele sa-ti fie ultimul.

    In randul doi umul pe banda lui va incerca sa franeze si efectuand si tu aceeasi operatie timpul pana la impact creste ceea ce permite si mai mult reducerea vitezei in momentul impactului.

    Pigur ca asta contrazice tot ceea ce au invatat unii la gradinita la busitul masinutelor unde cu cat crestea viteza cu atat era mai spectacular rezultatul.

  3. Eu zic sa pui mainile la ochi.. si sa tipi din toate puterile. Tipic feminin! ;)

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 10 October 2010

    @cipslim Aia e adevarat, mai bine intri in coliziune cu un tip care merge in aceeasi directie ca si tine decit cu unul care vine din sens contrar. Mai ales daca primul are o tona si al doilea douazeci.

    @Dr.A Da, merita subliniat ce spui tu acolo. Energia oricarui obiect este o functie liniara dupa masa lui si o functie patrata dupa viteza lui. Ca atare, o masina de o tona are la 36 km/h o energie de 50kJouli, iar la 360km/h o energie de 5MJouli, fix de-o suta de ori mai mult.

    @Luisa De-acum voi intreba orice taximetrista inainte de-a ma sui in masina "Tu esti Luisa ?"

  5. energia nu-i ea exponentiala cu viteza dar probabilitatea de a crapa pe masura ce viteza creste (nemaivorbind ca fiind in sens contrar dublezi in calcul vitezele) mai degraba e (toate masinile sunt optimizate pentru accidente la 50km/h ca acolo se dau stelele da e aproape exclus sa te ciocnesti cu o masina care vine din sens contrar la asa viteza) .

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Sunday, 10 October 2010

    Pai rationamentul lor, din cite-am inteles eu, e ca majoritatea ciocnirilor se petrec la o diferenta de viteza reziduala de 50kmh. Adica Ion cu BMW-ul la 180 intra in depasire, Gheorghe cu Renault-ul la 80kmh realizeaza ca Ion ii bou, frineaza amindoi, Ion de la 180 la 40, Gheorghe de la 80 la 10 si iata, gata ciocolata.

  7. bine da sansele sa franeze amandoi sunt cel mult 25% dupa cum ne explica citatul. In plus eu inca n-am vazut BMW sa franeze.

  8. pai cum sa nu franeze mey ppl? Adica are el BMW da tot om ii. Deci cea mai inteleapta solutie e sa te bagi in ala din dreapta, da-l in ma-sa te scoti tu cu el. Decat sa faci impact frontal sa-ti futi toata masina mai degraba niste bulituri care ies la ciocan nu? Problema e ca daca depasesti masina mica se vede ce-i in fata si cazu lu Popescu se refera la depasiri de masini grele probabil ca de aia nu stii ce-i in fata. Si sa incerci tu sa muti un 16 wheeler de pe drum... cam naspa.
    http://www.youtube.com/watch?v=ZmXhRAebcls&feature=related

    Cea mai buna solutie e totusi frana brusca si imediat tras de volan dupa frana brusca. ca oricum ala daca te vede in fata pune frana si el ca se sperie cand vede ca intri ca buhaiu in banda lui.
    Si la BMW eu va zic sigur ca merge, eu am franat si virat de la 120 la 0 si nu a avut nici pe dracu, tot asa pe o banda.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Sunday, 10 October 2010

    @Dr.A Nu-i problema, nici eu inca n-am vazut Renault sa accelereze, deci e chit chestia.

    @cipslim De fapt solutia corecta ar fi introducerea soselelor cu 4, 6, 8 si 12 benzi, si separatia sensurilor de mers, asa fel cit sa nu mai existe timpenia asta cu depasiri pe contrasens, care-ar trebui de fapt scoasa in afara legii. Eventual cu varianta intermediara de sosele cu 3 benzi, ai' din mijloc pentru depasire.

  10. Pai nu ca alea cu 3 benzi is si mai periculoase ca ar fi toti pe banda in mijloc ca in Filipine. Acolo daca e de 4 benzi depinde pe ce sens e trafic mai mult ca imeiat le convertesc astia de acolo, nu conteaza marcajele si alte cacaturi.
    Si la autostrada problema e cu exiturile ca daca bagi roundabout faci trafic si daca bagi junction e scump de intretinut. De flyover sa nu mai vorbim, poate doar pe dezdesupt.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Sunday, 10 October 2010

    Ce plm pretentii aici, or vrut strazi, le-am facut strazi, acuma sa stea in plm pe ele si sa circule nu sa se tot dea jos ce-i aici circ ?! In plm!

  12. Daca s-ar putea tuburi din oras in oras numa. Ca un fel de tren. Dar stai ca trenuri avem da nu se tin de program ca daca s-ar tine nu ar mai fi asa problema majora.
    Mey de ce nu se kick off odata astia cu car rentals la noi ? Is scumpi in draci, si nu au flote corespunzatoare.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Sunday, 10 October 2010

    Ghici de ce, si primele doua incercari nu se pune, iar a treia trebuie sa fie "pentru ca nu exista credit rating romanu' fuge cu masina in cazurile rare cind nu o aduce inapoi sa-i faca fraierii aia plinu'". E nevoie de multa infrastructura mentala si statala inainte de a ne putea pasa masinile cum ne putem pasa nevestele.

  14. Pai asa imi fac eu companie si numa din taraitul prin trebunale ma umplu de bani. Iti iau inelu, iti iau ceasu, iti fur banii, iti sparg casa! parca ase zicea aia de la Mafia nu? Pey...

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Sunday, 10 October 2010

    Tirii o laie, dupa ultimele estimari sunt aproximativ 4000 de credite pentru nevoi personale date pe acte cu totul false la care nu se mai poate identifica nici un "beneficiar" la nivelul sistemului bancar. La care se mai adauga cele date la morti. Ca sa nu punem la socoteala zecile de mii date unor tipi ce-au parasit permanent tara.

    Asa ca fa-tu firma, eu iti doresc succes, dar nu suntem inca acolo mey.

  16. MP: Numa' 4000? Daca nu-s d-alea de sute de milioane pentru plasma si cacaturi ar trebui sa nu fie chiar asa toxica treaba, ce naiba ... din cate inteleg grosul de pe imobiliare inca rezista cumva, n-a inceput vreun val de returnari de apartamente.

    cipslim: Apoi daca te iei in depasire cu un 16-wheeler fara sa fii absolut sigur ca te tine motorul si ca ai cale batuta in fata ... ti-o cam meriti ^_^

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Monday, 11 October 2010

    Asta-i ce stim deocamdata. Daca-s la 10,000 de euro bucata dintr-o data vorbim de 40,000,000 euro. Cit e o transa de la FMI ? Adauga la ele inca un ordin de marime de la fugiti si vezi cam cum stam. Si nu uita ca asta-i discutia despre nevoi personale, credit doar cu buletinul. Imobiliarele nu au nici o treaba aici, iar valul de returnari a inceput in forta inca din Iulie.

  18. @aAimon auzi mey tu sigur ai permis de conducere si coaie? Ca nu am vazut bajeti de varsta matale sa stea dupa Tiruri. Nu stii cum vine aia cu "masina mea ba?!?!? pai tu nu stii ce poate masina mea!"

    Asta ce zice Popescu pai banu nu se da in avans mey ppl? Adica platesti masina cand o iei, si o returnezi cand trebe, ca daca nu platesti mai mult. E adevarat ca nu se poate deschide caz penal ci doar civil daca nu vine cu ea inapoi, deoarece tu ai dat masina, nu a luat-o el cu japca. Dar daca omu-i magar si nu vine cu ea inapoi, ii iei casa, nevasta, tot! Si te imbogatesti! Creditu bancar e alta problema mey, ca ala care ia credit pentru nevoi personale de cele mai multe ori ia credit sa plateasca alte banci deci lu ala nu ai ce sa-i iei, il gasesti in padure cu streangu de gat sau fuge in alta tara. . Numa ca asta care ia masina, tre sa aiba el ceva pe numele lui. Sigur o sa dai peste 2-3 marlani care o sa incerce sa plece cu masina insa masina nu poate iesi din tara, in plus mai are si GPS. Deci o tii tu in garaj cat o tii, dar de scos afara tot tre sa o scoti. Si cand o scoti nu vine politia, vine raketu (legal-repo-man-ul. Si lu ala ii trebe bani ca lucreaza pe comision nu ca politia cu ora nu te scoti tu cu una cu doua.

    Si adica de ce sa nu mearga mey, adica in loc sa tarai cascaraveta dupe tine juma de tara, te sui colo in tren, iti faci treaba pe laptop, cand ajungi iei masina din gara colo frumos, iti faci treaba... Deci de ce nu ai investi, ca patron , in asemenea solutie?

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Monday, 11 October 2010

    Iei o laie bre. Ca doara ala care are casa si nevasta nu-i fraier sa vina sa-ti ia tie masina in chirie (si oricum teoria e falsa, ca daca n-are masina cum are nevasta ?!). Iar ala care vine sa-ti ia masina e un antreprenor de-asta de internete, ca Bogdan Voicu : locuieste cu parintii si fute ceainariste cu ochelari. Da' discret sa n-auda parintii ei.

    La ala ce-i iei ? Ca si capu' daca i-l tai tot el e mai cistigat decit tine. Ce faci tu cu un cap de prost, lipici ? Vine cincizeci de bani kila, nici macar nu acopera cheltuielile de productie.

    In tren ? Bre, tu ai vazut tren romanesc ? Serios acuma. Pai mai bine ma sui in submarin. (Apropo, ai vazut ce faine trenuri au egiptenii ? Nu ma refer la vagoanele de transportat vite unde sta populatia localnica in picioare cite 3-400 intr-un vagon, pripoane le mai lipsesc, ci la alea de clasa-ntii pentru albi si straini, cu chelner in livrea si chestii).

  20. Ma nu mai fi negativist ca ma cac in ea discutie.

    Este domle tren, cum drac sa nu fie.
    Pai este interfutca de aia sau cum se mai cheama, este clasa intai. De la bucuresti la Arad am venit cu un tren foarte ciudat, adica de asta cum e afara de navetisti, deschis, fara compartimente dar era curat, se putea lucra fara probleme. Ca daca esti anteprenor meri cu soferul, da angajatu de ce sa-l trimiti cu masina sa futi bani de benzina si kilometraj plus ca daca e la volan ajunge bun de nimic unde are de ajuns si nici nu poa sa faca nimic pe drum (in afara de luat sifilis sau mai stiu eu ce).
    Deci e un model bun de business to business nu neaparat pentru nevoi personale pe care le are Bobi Voicu asta (apropo how dare you!). Ca nu se aplica la piarizde si astia e una dar la trading cum sa nu se aplice?

  21. ce nervos esti tu cipi, ejti in trial de luat locu' lu' dada?

    n-am carnet, dar am circulat suficient cat sa invat rahatul asta simplu: pe drum cu o singura banda nu intri pe contrasens pana nu esti sigur ca la final esti in fata camionului si nu intre rotile lui ... pula me, is lunar vreo 5 baieti cu coaie care-si lasa viata pe timisoara-arad incercand smecherii d-astea tampite. no thanks.

    cat despre trenuri .. inca tre sa gasesc unul care sa circule cu mai mult de 50km/h si sa nu suiere/scartaie/trozneasca din toate incheieturile. drept ii insa, anul asta n-am prea folosit caile ferate.

  22. da mai dAimon, si mai trebuie si sa semnalizezi, sa dai voie le pieton sa treaca, sa nu depasesti pe interior, sa nu ... etc. Numa ca daca nu esti sofer, cu tot respectu, nu ai cum sa intelegi despre ce vorbim noi astia. De exemplu eu ma uit la ce va zbateti voi cu crwlerelele, botii stactciscitele si alte alea da nu ma bag ca nu cunosc. Asta nu se inseamna ca ai fi tu mai prejos.
    Aici apari ca babele alea care dau sfaturi despre marijuana si concertele rock.
    Pai mai, cand ai animalu de 2 tone si 300 de cai putere sub maini nu prea mai sta la fel problema. Sigur, daca circuli cu o bacalie de tico sau mai stiu eu ce tigaie, nu te prea incanta sa te bagi in depasiri periculoase (desi s-au vazut cauri). Mai e si adrenalina, mai e si cazul in care esti in graba, si mai e si experienta ca astfel de chestii se intampla rar.
    Deci eu pe limita de viteza nu pun baza decat in cazul in care is radare, in rest adaptez viteza la calitatea drumului si vizibilitate dar in principal la cat de bine cunosc traseul. De exemplu sunt locuri unde imi permit sa depasesc pe ala care e angajat deja in depasire, dar asta pentru ca stiu drumul si ma bazez pe masina.
    Una e sa depasesti cu Dacia 1310 si alta cu BMW. De ce? pai cand intru in depasire is la 3500 RPM, in caz de necesitate se duce pana in 7000 in 1.5 secunde si dracu-l ia ca ai headroom.
    Ai vazut video pe care l-am pus da? De ce a luat-o ala? Ca avea motor de 1300. La motor de 2000 nou nu mai apuca ala cu tiru sa accelereze.

    Si mai e o chestie, de exemplu eu nu mai ascult Rammmstein in masina de cand mi-am luat 2 amenzi pentru reckless driving.

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Monday, 11 October 2010

    Da' auzi mo cipslime, stii ca nici io nu conduc ?

  24. oh man, that is so fucked up...

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Monday, 11 October 2010

    :D

    I win large ammounts of internets now.

  26. pai bun, sa lasam fizica cu masinile, ca nici astea nu is toata hyundai accident sa se rastoarne in curbe sau peugeot 206 sa ia foc la impact.
    Deci ce parere se da vis a vis de apropo cu modelul de BtoB in inchirieri masini pentru corporate entities?

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 12 October 2010

    Am parerea ca-i o idee hibrida disfunctionala. Inchiriatul de masini e pentru persoane. Daca vrei sa faci BtB fa car service, masini cu sofer.

    Ambele vor functiona in Romania odata cu dezvoltarea ei economica si cu cresterea gradului de civilizatie al romanilor, dar a doua inaintea primei.

  28. care asti un hater! idee ca mea nu are nimenea...

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 12 October 2010

    Aici ai dreptate, nu pot sa nu recunosc.

  1. [...] lor, ne vedem siliti sa recurgem la tot soiul de solutii disperate, precum de exemplu explicarea fizicii pe scurt, pentru soferi si asa mai [...]

  2. [...] prea repede, drumul prost, confruntat cu o turma de magari incearca sa-i ocoleasca marind viteza (o idee proasta). Un magar ii sare in fata, se trezeste la [...]

  3. [...] masina" n-are creier. E chiar atit de simplu. ———Doua fete, argumentul economic ; Fizica pentru soferi ; Automobilisti mai prosti decit prevede legea etc [↩]Cu care ocazie am aflat ca site-urile [...]

  4. [...] chiar este ce se intimpla cind futeti pizda la cap aiurea. [↩]Citeva referinte la gramada : Fizica pentru soferi ; Intamplarile zilei ; Sa ajutam soferii (sa gindeasca) ; Responsabilitatea si Serban Huidu ; [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.