Povestiri cu catei

Wednesday, 25 May, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Am sa va pierd timpul rememorind cu voce tare intilnirile mele cu canide din ultima saptamina sau cam asa, pentru ca banuiesc ca-i instructiv.

Un catel mic si simpatic (west highland terrier, pentru cunoscatori) sta intr-o vitrina dinsus de Timi's. Doar el singur intr-o camera fara utilitate discernibila si fara usa vizibila. Priveste trecatorii cu ochisorii lui negri. O clipa doar, probabil stie ca-l desparte o sticla de ei asa ca nu-i prea baga in seama. L-am vazut acolo zi de zi, de multa vreme, nu se aseaza niciodata, sta si priveste mereu inspre piata Libertatii, oarecum in diagonala. Asteapta pe cineva ? Cine stie.

Un ciine ciobanesc german sta captiv pe malul dinspre Politehnica al Begai, intr-o curte de linga strand, inchis cu un gard de sirma impletita intr-o suprafata nu mai mare de doi metri patrati. Direct pe beton. Casa ii ocupa cam o treime din suprafata, si-n rest are loc cit sa se intoarca pe loc. Ceea ce si face, mai ales cind e soare, ca n-are unde se umbri (ma rog, ar avea casuta, da' probabil e cald de mori acolo). Si se intoarce pe loc. Si se intoarce pe loc. N-are nici macar atita ragaz cit sa observe trecatorii.

Un ciine mic si speriat, ceva rasa incerta, poate corcitura de labrador, se gaseste legat cu o coarda de alpinism de o casuta plasata in curtea unei case noi din Dumbravita, chiar spre padure. Sta sprijinit de casuta, cu coarda incilcita cumva stupid si gata sa-l sugrume. E pur si simplu terorizat. Daca se apropie cineva sa-l scarpine intre urechi tremura de groaza si se scapa pe el de emotie. N-are mai mult de sase luni si deja pare c-a vazut toate sapte iadurile.

Un fel de micro-chihuahua, nu mult mai mare decit o furnica, legat intr-un ham impletit din dental floss, vine facind tumbe de incintare pe Kogalniceanu spre gara. Sare prin fiecare bucatica de gazon cu o pasiune fierbinte. Stapinul, un cetatean in virsta, cu o camasa in carouri, il priveste tolerant. "Musca, dom'le ?" il intreb eu intr-o doara. "Asta ? Ce sa muste ?!" imi raspunde el pe jumatate amuzat. Intr-adevar, ce sa muste ? Niste cozonac eventual, sau cel mult o felie (subtire) de brinza.

O catea oarecum Border Collie, lipsita de laba din fata - care i-a fost retezata cumva direct din umar, ca n-are nici un fel de ciot - traieste pe socoteala proprie printre blocuri. E incintata sa primeasca resturile din ficatul prajit pe care fetele rele nu l-au chiar mincat. Cite-un ciine mai voinic o mai apara din cind in cind de inamici, pasindu-i mindru inainte. Are niste ani, a vazut una-alta, poate c-a si inteles una-alta. Aparent se poate trai si-n trei labe, printre blocuri.

Un labrador batrin isi priveste atent stapinul, care nici el nu mai e tinar. E foarte bine dresat, foarte ascultator, impecabil ingrijit, ciine de militar. Ciine de militar pensionat. Priveste spre gard, priveste spre noi, pune botul pe labe si asculta. Oamenii vorbesc in continuare.

Oamenii vorbesc in continuare, ciinii traiesc in continuare. Viata curge, totul curge, si pina la urma cite mere intra intr-un kilogram de pere ?

Category: Zsilnic
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

8 Responses

 1. De unde is eu se opreste lumea la poarta si te injura daca vede ca chinui animalul de ori ii dai drumu, ori te ingrijesti de el, altfel te spurca babele, oamenii te injura si copii arunca cu pietre dupa tine. Amenda de la protectia animalelor e mic copil comparand cu presiunea psihologica aplicata de vecini.

  Te vede lumea prin curte si te ia la intrebari. La inceput cu sfaturi cum sa te grijesti de caine, da daca nu esti cooperant se lasa cu "mai animalule" etc.

 2. off topic
  am ceva de 'spus' dar revin cind va mai ceda durerea

  cainele este un prieten bun, nu-i asa ?
  si NMIRCEA, la fel

  m u l t u m e s c

  da,da-- am grija de sanatate stiu....

 3. Mircea Popescu`s avatar
  3
  Mircea Popescu 
  Thursday, 26 May 2011

  @cipslim Vai, cum, vrei sa zici ca moldovenii nu is niste monstri betivi care isi violeaza copiii ?!? Cum este posibil!

 4. mitzaabiciclista`s avatar
  4
  mitzaabiciclista 
  Thursday, 26 May 2011

  http://www.youtube.com/watch?v=G9BYQDj31JY&feature=related
  Doar fiindc─â ador animalele.

 5. Mircea Popescu`s avatar
  5
  Mircea Popescu 
  Thursday, 26 May 2011

  Prefer varianta ai' veche.

  http://www.youtube.com/watch?v=2AkLE4X-bbU

 6. cainii, acesti monstrii...

 7. Mircea Popescu`s avatar
  7
  Mircea Popescu 
  Saturday, 28 May 2011

  Minim, am spus!

 1. [...] Povestiri cu catei [...]

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.