Oroarea viitorului

Wednesday, 10 August, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Ziceam intr-un articol precedent de ce presupun ca nu vor mai exista generatii dupa aparitia primei generatii nemuritoare. Hai sa privim putin chestiunea in viitorul inca si mai indepartat.

Daca G0 e prima generatie nemuritoare, atunci probabil ca numarul de copii nascuti in G1 sa fie intre jumatate si o zecime din numarul copiilor nascuti in G0. Dupa care, pe masura ce ne indepartam pe axa timpului numarul de copii tot scade, intre jumatate si o zecime (dar tot mai apropiat de o zecime). La nesfirsit ? Pai nu la nesfirsit, dat fiind ca "numarul de copii" se bazeaza pe o caracteristica discreta, tre' sa existe minim un copil intreg, nu se pot naste fractii de copil. Dar atunci pina cind ?

Eu presupun ca pina la un moment de echilibru economic, adica pina atunci cind valoarea economica a unui copil nascut este egala cu costul asociat nasterii lui. Imi pare o presupunere rationala. Sa examinam putin chestiunea asta.

La ora actuala un copil costa, din punctul de vedere al parintilor lui, ceva intre o suta de mii si un milion de lei, in bani. Mai costa de asemenea efortul de a-l face (conceptie, gestatie si nastere), precum si munca cu intretinerea si educatia lui pina la o virsta la care-i capabil sa se ocupe singur (care daca aveti noroc e 20 de ani, da' cel mai probabil va reveni pe capul dumneavoastra si dupa aia). Deci, din punctul de vedere al familiei, douazeci de ore pe zi primii doi ani, zece ore pe zi urmatorii opt ani si cinci ore pe zi urmatorii zece. Per total, 20×365×2+10×365×8+5×365×10 = 62`050 de ore de munca. Socotite la salariul minim asta inseamna cam 200`000 de lei, si socotite la salariul mediu asta inseamna cam 400`000. La care se adauga intre o suta si un milion, si deci copilul mediu costa parintii ceva intre trei sute de mii si un milion patru sute de mii de lei (dar mai probabil intre cinci sute si un milion doua sute de mii).

Pe linga aceste cheltuieli mai avem bineinteles cheltuielile suportate de catre stat si restul societatii. Indemnizatia catre mama, concediul ei de maternitate, gradinita, scoala gratuita pina la sfirsitul liceului, asistenta medicala, diverse alte servicii de suport. E greu de estimat exact, dar ia sa vedem :

Daca esti insarcinata si vei deveni mama, de la 1 Ianuarie 2007 vei primi:

  • indemnizatie de 600 lei/luna
  • stimulent de 100 lei /luna
  • alocatie de stat de 200 lei/luna (copii pina la 2 ani).

Doi ani x 12 luni pe an x 900 lei pe luna = 21`600 de lei, cu chestia asta. Adaugind la un loc toate cheltuielile statului si societatii cu fiecare plod e improbabil sa iesim sub o suta de mii de lei, dar probabil ca vom iesi undeva sub un milion. Scoala de exemplu ar putea costa cite 7 ore pe zi x 200 de zile de scoala x 12 ani de scoala / 30 de elevi intr-o clasa x (10 lei plata cu ora a unui profesor + 10 de lei cheltuieli de regie + 10 de lei cheltuieli de capital cu scoala) = 16`800 intr-o estimare grosiera.

Deci, la ora actuala, costul total al fiecarui prunc vine undeva intre juma' de milion si doua milioane juma' de lei (pentru cei mai multi, intre un milion trei sute si un milion cinci sute).

Ce produce pruncul cela ca sa-si acopere cheltuielile ? Pai, admitind ca-i angajat pe salariul mediu fara pauza de la 25 de ani pina la 60, adica 35 de ani, si admitind teoretic ca aduce beneficii egale cu salariul de-l ia acasa (sau cu alte cuvinte ca isi primeste cota justa din contributia lui la binele public), 35 x 12 x 20 x 1`700 = 14`280`000. Aproape cincisprezece milioane, adica un ordin de marime mai mult decit costa. Asta e si motivul pentru care statul incurajeaza natalitatea, e o investitie destul de buna sa bagi sapte sute de mii linga sapte sute de mii bagate de parinti si sa scoti pe urma de douazeci de ori banii in treizeci si cinci de ani. Normal ca-ti poti permite sa vinzi bonuri de tezaur cu 5% pe an fraierilor, 1.05 ^ 35 = 5.516, deci daca platesti aia 700`000 cu bani luati imprumut la final incasezi 14`280`000 si esti bun de plata pentru 3`861`200, un profit frumusel din care sa iti cumperi masini, vile si sa dai pungi cu ulei, tu ca stat.

Si-acum, catastrofa : daca mijloacele de productie nu mai trebuie inlocuite ? Daca in loc sa reinvestesti 1,5 milioane ca sa obtii unu' nou, poti continua sa-l exploatezi pe ala vechi ? Marind virsta de pensionare scl ? Pai clar ca-i mai bine sa scoti bani de la ala vechi decit sa faci unu' nou. In primul rind ca ala vechi e deja verificat, si te poti baza pe el, in timp ce ala nou e nou, si nimeni nu stie ce-i poate pielea. Poate ca va fi lenes. Aproape sigur. Poate ca va fi ignorant. Aia-i garantat. Poate ca nu merita ?

Nici nu merita. Daca ai alternativa, preferi sa-i folosesti tot pe aia vechi. Moment la care mai intervin doua probleme : munca pe care-o facem noi azi nu mai e pentru tractoare. Puterea si vigoarea tineretii nu conteaza la batut din taste, oricine are in el atita energie cit sa apese bumbii ii la fel de apt, din punct de vedere fizic, ca si oricine altcineva. Adaugind la asta faptu' ca aia mai batrini au mai multa experienta si prin forta lucrurilor mai multa calificare problema rezulta destul de clar : nu exista nici un motiv serios pentru a angaja un tinar.

Chestia asta se simte deja, angajatorii n-au nici un fel de problema sa solicite experienta de minim x ani. Toti. Ce face un pustan care acum isi incepe viata profesionala ? Pai da' pe cine intereseaza asta, tati ? Vrei sa se apuce firma sa investeasca in educatia ta, in conditiile in care ea nu beneficiaza de bariere lingvistice, de cetatenie scl sa-i protejeze investitia (ca doara voi la ce-ati crezut ca servesc astea ?). Ei, n-or fi ei fraierii aia, sa faca statul ceva program, sa-l angajeze parintii la firma lor, il priveste. Le-o trebuit plod, si l-or facut, sa se spele pe cap cu el.

Si iata cum, odata cu aparitia prime generatii nemuritoare sansele tineretului/copiilor au scazut la absolut zero. Ca nu poti intra in competitie tu, nascut prost ca toti nascutii, cu unu' care si-o rafinat intelegerea lumii in ultima suta de ani fara oprire. Sigur, daca apuci si tu o suta de ani, ca si el, poate te poti compara. Da' nu-i apuci, ca n-ai unde-i apuca, la televizor nu se rafineaza intelegeri.

Ca rezultat, partea aia din stinga, cu costurile, va tot creste (fie si numai pentru ca e tot mai dificil sa gasesti femei suficient de tinere cit sa poata concepe dar in acelasi timp dispuse sa-si izideasca viata crescind copii sa traga altii zece milioane de pe existenta lor, dar si pentru ca in general costul vietii va tot creste), in timp ce partea din dreapta se va prabusi. Unde sa lucreze un pustan de sub 50 de ani ? Pff, povesti din istorie, alea.

Ce ne facem ? Pai cum ce ne facem... ati citit in articolu' precedent, cu pedofilia ? Mnoa, cam singura rationalitate economica de-a mai face copii in oroarea viitorului e ca sa aiba tot amaru' de babaciuni care poseda pamintul o papusa cu care sa se joace. Nu neaparat sexual vorbind, da' pina la urma de ce nu. Si uite asa fiecare copil nascut din Gx incolo (unde x probabil e destul de mic, 3, 5, 8) va petrece primii cincizeci de ani din viata sau asa jucind rolul de... ma rog, curva, sclav(a) [peri]sexuala, cum preferati.

Chestie care de altfel se si intimpla deja, daca priviti putin la situatia sociala din China, o zona a carei demografie se apropie intr-o oarecare masura de ce discutam noi aici. Chestie care deja se intimpla si in Romania, tinerii tre' sa accepte joburi de batjocura ca sa "isi inceapa cariera". Paidece ?

Ei, uite de-aia. Cum va place ?

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

165 Responses

  1. io sunt curios daca le-ar place copiilor tai sa stie ca-i valorifici constant in bani

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 10 August 2011

    Iara confundam judecatile statistice cu judecati despre persoane ? De ce nu invatam la scoala cum sa ne folosim capu' ? De cE ?

  3. da' tot nu mi-ai raspuns, stai ca reformulez : le-ai spune copiilor tai ca tu ii valorezi in bani?

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 10 August 2011

    As spune oricui, ba chiar in fapt si spun oricui, ca rationamentu' economic ie prezent si conteaza. Dar asta nu-i echivalent cu ce zici tu, adica "ca ii valorizezi in bani". Pe de cealalta parte este clar impotriva idealismului stupid pe care (probabil inconstient) te bazezi, adica cum ca twue luvh e asa, ceva in pofida banilor, cu cit e mai nepractica chestia cu atit e mai "reala".

  5. yo dawg, i haz nihilists, so i are not apply

    da' sincer nu te cred.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 10 August 2011

    Pai deci suntem doi.

  7. pletzalcoatl`s avatar
    7
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Wednesday, 10 August 2011

    It is a melancholy object to those, who walk through this great town, or travel in the country, when they see the streets, the roads and cabbin-doors crowded with beggars of the female sex, followed by three, four, or six children, all in rags, and importuning every passenger for an alms. These mothers instead of being able to work for their honest livelihood, are forced to employ all their time in stroling to beg sustenance for their helpless infants who, as they grow up, either turn thieves for want of work, or leave their dear native country, to fight for the Pretender in Spain, or sell themselves to the Barbadoes.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 10 August 2011

    Cine cunoaste stie.

    PS. "I am assured by our merchants, that a boy or a girl before twelve years old, is no saleable commodity, and even when they come to this age, they will not yield above three pounds, or three pounds and half a crown at most, on the exchange; which cannot turn to account either to the parents or kingdom, the charge of nutriments and rags having been at least four times that value."

  9. I do therefore humbly offer it to publick consideration, that of the hundred and twenty thousand children, already computed, twenty thousand may be reserved for breed, whereof only one fourth part to be males; which is more than we allow to sheep, black cattle, or swine, and my reason is, that these children are seldom the fruits of marriage, a
    circumstance not much regarded by our savages, therefore, one male will be sufficient to serve four females.

    Ringa-ding-ding-ding-ding

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 10 August 2011

    Oh.

    HI!

    http://icanhascheezburger.files.wordpress.com/2010/04/funny-pictures-cat-comes-from-internet.jpg

  11. urat e cand nu se citeaza sursele si trebuie sa-mi "vand" ip-ul(intre altele) lui google search

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 10 August 2011

    Nu stii A Modest Proposal ? Vezi ce-ti zice Diana.

  13. Știți care-i avantajul unui text vechi, bine scris și arhicunoscut?

    m-am oprit aici.

  14. *uitasem sa mentionez, tocmai d-asta nu-mi plac mie puleti de genul pseudologi; unii oameni si cam multi au tendinta(extrem de proasta) sa cada in capcana ca exista un concept palpabil de normalitate invariabil in timp si universal.
    concept care desigur e un basm.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 10 August 2011

    Nu prea pricep ce tinzi tu sa zici. Articuleaza rationamentu' din cap in cap.

  16. cred ca nici numai conteaza.

  17. Cati absolventi ai promotiei 1982 politehnica bucuresti lucreaza la google?

  18. Referinta http://en.wikipedia.org/wiki/100_greatest_Romanians

  19. da' ce diploma garanteaza slujba. plus ca aia parca sunt pe ceva mecanica, masinarii, fizica, draci. la google lucreaza pizdarii de 25 de ani, bloggeri din social media, etc.

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Thursday, 11 August 2011

    @gheorghe Si cine e 98.221.141.52 din history ?

  21. Petrica Americanu' =))

  22. @Mircea Popescu Probabil al unuia din promotia 1982 Automatica Bucuresti. Toti babacii astia de 40-50 de ani pe care i-am cunoscut eu sunt praf, singura lor sansa e sa intre in cacaturi cumunistoide sa fie ceva sef care completeaza un formular, altfel nu-s in stare de nimic.

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Thursday, 11 August 2011

    Eu cunosc si care-s capabili. Sa nu confundam generatia cu majoritatea, ca daca aplicam criteriu' asta, am mai zis cam ce-s blogurile.

  24. Si cam cati mosnegi capabili ai vs tineri capabili? Daca se ocupau numai mosnegi de internetii astia, javascript era folosit tot numai pentru validat formulare.

  25. ceea ce e bine ca-i propietar parca. bine, open source is communism.

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Thursday, 11 August 2011

    @gheorghe Cam jumi-juma sincer sa fiu. N-am pretentia ca-i universala sau obligatorie, da' in experienta mea cam egal ies taberele.

    PS. Daca se ocupau oamenii inteligenti de internetii astia, javascript nu era folosit deloc.

  27. Daca se ocupau babacii faceau paginile de internet postscript. Javascript e o chestie implementat in graba si cam prost dar care contine design atat de genial incat a durat 10 ani pana sa-si dea seama lumea de ce este capabil. Javascript a scapat lumea de monopolul microsoft si probabil ca alaturi de html5 si css3 va fi metoda preferata de a dezvolta GUI-uri ceva timp de-acum inainte.

  28. sub costul de a instala xspe' gb de soft in pc ca sa ruleze alea?

  29. Ce cost ma? E inclus in browser. Javascript n-are nici o legatura cu java, doar ca au licentiat numele si au facut sintaxa oarecum similara ca sa dea bine la ochi.

  30. Mircea Popescu`s avatar
    30
    Mircea Popescu 
    Thursday, 11 August 2011

    @gheorghe JS nu e o prostie la fel de funesta ca si java, aia e clar. Si are momentele lui de utilitate, plm, chiar si eu folosesc. DAR! Ma cac in ele website-uri facute pe js de astia tineri. Nu de toti, da' vasta majoritate.

  31. asa mirshea, aratai tu tineretului ce stii. lupta cu morile de vant.

  32. Mircea Popescu`s avatar
    32
    Mircea Popescu 
    Thursday, 11 August 2011

    Daca n-ar fi morile de supt pula chiar ai avea sanse cu teoria asta. Da' cum sunt...

  33. Offtopic groaznic below.

    PS. Daca se ocupau oamenii inteligenti de internetii astia, javascript nu era folosit deloc.

    Nu, era folosit alt limbaj, care face exact ceea ce face și javascript.

    Analizat printr-o prismă foarte îngustă (dar care în același timp surprinde esența problemei), javascript e un limbaj care îți permite să modifici în mod dinamic conținutul dintr-o pagină, astfel că nu mai ai nevoie să reîncarci o pagină întreagă la fiecare apăsare de buton. Cu alte cuvinte, nu iei 1K de fiecare dată, ci încarci 1K la o încărcare, după care iei câte 128B. De aici utilitatea practică a javascriptului.

    Io sunt în principiu de acord, WWW-ul e cam prost construit, în sensul că s-a încercat să se facă din cal măgar, concluzie la care a ajuns chiar Tim Berners-Lee. Dar așa cum e el acum, cu toate problemele lui inerente, oamenii au reușit să-l facă să meargă dintr-un hack în altul. Și nici că mai stă cineva să-l reproiecteze, doar din simplul motiv că ar costa mult prea mult.

    JS nu e o prostie la fel de funesta ca si java, aia e clar.

    Deci iar, sunt dar nu-s de acord. Java e o durere de limbaj, mă irită extrem de tare faptul că se studiază în universități, doar fiindcă e leading industry blah. Ideea-i că java a pornit de la o idee simplă și revoluționară (aia cu mașina virtuală), după care l-au transformat într-o monstruozitate cretină. Spre deosebire de C++ de exemplu, care-i extrem de complicat și tâmpit, însă are o comisie de standardizare care nu adaugă funcționalitate doar de dragul adăugării, ci fiindcă e chiar utilă.

    Pe de altă parte, să notăm că java rulează pe avioane, rachete, rovere de pe marte și o tonă de alte echipamente, fără să luăm în calcul telefoanele mobile și electrocasnicele. Deci chestii critice, unde ai nevoie de soft fiabil.

    Apropo de chestia asta, COBOL mi se pare una din cele mai groaznice chestii care au existat pe fața pământului de la mașina analitică încoace. Mă doare mintea când mă uit la limbajul ăla și îmi e milă de oamenii (cei doi sau trei, câți or mai fi) care încă lucrează cu așa ceva, cel mai probabil undeva în sistemul bancar, probabil pe sume uriașe de bani (pe bună dreptate, nu prea mai învață nimeni COBOL astăzi). Dar uite că se face cumva că limbajul ăsta a supraviețuit decenii, din simplul motiv că nimeni nu mai stă să plătească programatori să rescrie eficient părțile alea din sistemele software. C'est la vie.

  34. Mircea Popescu`s avatar
    34
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 August 2011

    @spyked Analizeaza prin prisma ta foarte ingusta si-un sistem care ti-ar permite sa nu arunci patratelele de hirtie igienica folosite cu totul, ci doar partea cu cacat pe ea. Asa-i c-ar fi un imens succes si-o chestie deosebit de utila ? Prin prisma ingusta a neintelegerii utilitatii lucrurilor si functionarii normale a lumii privind, bineinteles.

    Paginile is facute sa fie livrate si aruncate, sunt de unica folosinta. Ideea de-a refolosi chestii de unica folosinta e de-o stupiditate greu comunicabila-n limbaje naturale.

    C-ul nu-i timpit. E doar neinteles. Ideile astea contemporane ca fiecare chestie de iese dintr-o femeie pe undeva trebuie neaparat sa fie pusa la masa societatii sunt atit de stupide incit n-avem cum sa le ascundem efectele. Tot soiu' de "designeri" de pagini web, de "programatori" in C si asa mai departe, care dau un prost nume webului, c-ului scl.

    Chestia cu "Mars Rover foloseste Java" nu ma impresioneaza cine stie ce. Poate din cauza ca eu nu programez Mars Rovere. Si nici frigidere.

    Cred ca povestea cu COBOL-ul e o legenda ca atare, fara a discuta cu unul dintre zisii oamenii aia nu prea se pot formula opinii macar in zona, darmite pertinente.

  35. Dar uite că se face cumva că limbajul ăsta a supraviețuit decenii, din simplul motiv că nimeni nu mai stă să plătească programatori să rescrie eficient părțile alea din sistemele software. C’est la vie.

    Io ma gandesc ca si daca scrii cod la foc continuu intr-un limbaj modern tot ai o sansa sa-ti iasa un soft la fel de functional ca si cel vechi.

    Dar judecand dupa industriile in care Cobol e folosit, as judeca ca se merge pe ideea similara din offline - daca nu-i stricat nu-l modifica. In fond bucata de cod in Cobol se stie ca functioneaza, iar daca exista bugs acestea sunt documented. Inainte de a discuta despre eficienta codului se ia in calcul stabilitatea, cred.

    Vag la topic: The twenty-year server plan

  36. Mircea Popescu`s avatar
    36
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 August 2011

    Ca o observatie subsidiara : eu am rulat servere fara intrerupere zece ani. Pe Sarge. A, e vechi ? Iote ca ma duare-n zona aproximativ-erogena a organului. N-o fi fiind la moda, da' cam ce sanse de un 0-day crezi tu ca am pe Sarge ? Hm ?

    Ti-e defect link-ul.

  37. Paginile is facute sa fie livrate si aruncate, sunt de unica folosinta. Ideea de-a refolosi chestii de unica folosinta e de-o stupiditate greu comunicabila-n limbaje naturale.

    Și premisa asta conform căreia paginile web sunt de unică folosință e adevărată pentru că? Să înțeleg că structura de date arbore (fiindcă asta este de fapt o pagină web) este de unică folosință?

    Nu zic că-s fan de programare 100% dinamică, dar dacă lumea vrea să reinventeze roata portând toate aplicațiile clasice pe web, cine-s eu să zic-s proști. E ok, în ziua de azi pot să zic că unele chestii se comportă mai bine pe web decât folosind un toolkit grafic clasic. Câte unelte de editare colaborativă ai văzut înainte de Google Docs? Eu știu de una singură, și anume suita Lotus de la IBM. Și nu-i ca și cum editatul în timp real al unui document nu-i mult mai intuitiv decât pasarea lui prin e-mail.

    C-ul nu-i timpit. E doar neinteles. Ideile astea contemporane ca fiecare chestie de iese dintr-o femeie pe undeva trebuie neaparat sa fie pusa la masa societatii sunt atit de stupide incit n-avem cum sa le ascundem efectele. Tot soiu’ de “designeri” de pagini web, de “programatori” in C si asa mai departe, care dau un prost nume webului, c-ului scl.

    Toate bune și frumoase, atât doar că eu vorbeam despre C++, care-i cu totul altă mâncare de pește față de C. Și care-i tâmpit în felul lui prin design, pentru că de exemplu permite diamond rule prin moștenire multiplă. Și altele. Dar asta nu-l face nici de departe un limbaj prost. Ba dimpotrivă, e unul din cele mai eficiente limbaje de programare din industrie, depășit doar de C și asamblarea chioară. Sigur, pentru asta trebuie în primul rând oameni care se pricep la programare.

    Chestia cu “Mars Rover foloseste Java” nu ma impresioneaza cine stie ce. Poate din cauza ca eu nu programez Mars Rovere. Si nici frigidere.

    Păi nu-i vorba că tre să te impresioneze sau nu. Era un argument în favoarea java, adicătelea cam ce rol are el în toată povestea asta. Adică sigur, putem filosofa oricât că java-i prost, dar asta n-o să-l facă mai puțin relevant pentru industria software. Și nu zic să te uiți la câtă lume angajează programatori java, fapt ce poate fi la urma urmei irelevant, ci la ce se face cu java în ziua de azi. E folosit cam peste tot, plecând de la arhitecturi pentru servicii web și până la aplicații științifice (la CERN, de exemplu).

    Cred ca povestea cu COBOL-ul e o legenda ca atare, fara a discuta cu unul dintre zisii oamenii aia nu prea se pot formula opinii macar in zona, darmite pertinente.

    Asta-i drept, dar dacă te uiți peste ceva cod, ți-ai cam da seama de ce au dreptate oamenii că-i în nu știu ce fel. Mie mi s-a părut oarecum similar cu SQL, doar că mult mai urât. Problema-i că oamenii au căutat să facă un limbaj foarte programmer friendly pentru vremea lui, dar care în final s-a dovedit util doar pentru aplicații financiare. În situația asta, gândește-te că vrei să mai adaugi un modul care face altceva decât să calculeze dobânzi. În momentul ăla începe distracția.

    @dAImon: Problema e un pic mai complicată. Componenta aia ar putea fi modificată și făcută să meargă, dar modificarea aia costă bani și timp. În plus, maintainer-ul codului vechi s-ar putea să fie ieșit la pensie și eventual codul sursă lipsește cu totul, așa că se preferă un wrapper decât să stai să rescrii tot de la zero, deci ce zici tu e complet adevărat.

    Pe lângă asta însă, mai e și faptul că COBOL e extrem de bun pentru ce a fost el creat, iar eficiența respectivă (mă refer mai ales la performanță) îmi e greu să cred că o atingi cu una cu două portând o bibliotecă din COBOL în Java sau poate chiar în C.

  38. Cristian`s avatar
    38
    Cristian 
    Friday, 12 August 2011

    @spyked:
    Mie nu mi se pare că Java ar fi avut ceva revoluționar. Cam tot ce spune lumea că ar fi adus nou a existat înaintea lui. Singura șmecherie a fost că au reușit să țină cu dinții de standard.

    JavaScript are chestii interesante, dar partea de interacțiune cu browserul lasă mult de dorit și chiar și limbajul în sine pe alocuri, de exemplu operatorii == și ===.

  39. Cristian`s avatar
    39
    Cristian 
    Friday, 12 August 2011

    @Mircea Popescu: servere de-alea scoase din priză, pardon rețea?

  40. @Cristian: Păi te cam înșeli. Dacă ar fi să o luăm în ordine cronologică, Java a fost scos de Sun prin 1995. Ideea lor a fost să aibă un limbaj intermediar destul de low-level încât să poată fi interpretat de hardware (și merită să menționăm că hardware-ul Sun-ului a reprezentat o competiție acerbă pentru IBM pentru mult timp, cam până divizia hardware a fost desființată complet de către Oracle), dar independent de platformă, astfel încât să poată fi interpretat în software cât de cât rapid.

    Și așa a apărut JVM-ul și limbajul intermediar asociat, care face exact ce au avut ei în minte. Abia mai târziu au venit și Microsoft cu CLI, ceea ce face Java cam primul limbaj de programare (comercial, cel puțin) cu o infrastructură de genul ăsta.

    Limbajul propriu-zis nu e revoluționar și nici nu am afirmat asta, dar ideea de mai sus a fost revoluționară la vremea ei, pentru că virtualizarea nu era folosită decât la nivel de sistem de operare în mainframe-uri înainte (și asta a dus de fapt la apariția multitasking-ului în sistemele de operare), iar pe x86 prima soluție de virtualizare de genul (dar nu fix la fel) a fost scoasă de VMWare cu patru ani mai târziu. There you go.

  41. uite un preview din viitor

    http://www.adevarul.ro/locale/timisoara/timisoara-adevarul-cruci-sosele-accidente-autorizatie_0_533347187.html

    DECI IN CAZ CA NU STIATI TIMISOARA E UN ORAS CRESTIN, DA? NU VA CONVINE, VA MUTATI. FIRAR SUFLETUL VOSTRU DE COMUNISTI ATEI SATANISTI SI JIDANI.

  42. Mircea Popescu`s avatar
    42
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 August 2011

    @spyked Premisa e adevarata pentru ca http e un protocol stateless. End of story. Really.

    Ideea de-a porta aplicatii pe web e in sine stupida, si creeaza mai multe probleme decit rezolva. Mult mai multe. Faptul ca oamenii prefera sa paseze cit mai multe responsabilitati grupului (statului, comunitatii etc) e si el o stupiditate, indiferent cit de universal-adevarata ar fi. Nu toate chestiile pe care oamenii le fac la scara larga sunt inteligente, sau macar respectabile. Uite, spre exemplu pustanii romani copiaza pe scara larga la bac. E cam de aceeasi natura cu aplicatiile mutate pe web.

    In particular editatul in timp real al unui document e pentru maimute. Nu am participat niciodata la o asemenea sesiune de timpiti si nici nu intentionez. "Intuitiv", auzi colo. Asta-i noul cuvint pentru lenea de a gindi, ma gindesc.

    Ai dreptate la ce zici tu cu C/C++, da' mnoa. Ce sa-i faci ?

    Si Windows e folosit peste tot.

    @Cristian Daca-s scoase din priza/retea nu mai sunt servere, just ?

  43. Cristian`s avatar
    43
    Cristian 
    Friday, 12 August 2011

    @spyked: Pascalul avea deja p-code și dacă nu mă înșel și Visual Basic încă de la prima versiune.

  44. Premisa e adevarata pentru ca http e un protocol stateless. End of story. Really.

    Ăsta mi se pare un argument foarte bun împotriva cookie-urilor și sesiunilor server-side, însă nu văd cum invalidează modificarea dinamică a unei pagini web. Ba mai mult, dacă mergem pe raționamentul de mai sus, înseamnă că și PHP e o abominație, fiindcă și el oferă conținut dinamic, doar că de la server.

    Io zic că evoluează destul de natural web-ul în modul în care o face (nu zic că-i bine sau rău, doar că-i natural). Oamenii au încercat diverse soluții (PHP, AJAX, Python JSP etc.), au văzut că merg și că lumea le folosește și gata. „It just works”, vorba aia. Și IPv4 + NAT strică organizarea stivei de rețele (fiindcă NAT-ul nu trebuia niciodată să existe, e doar un hack făcut să izoleze o clasă de adrese IP), dar merge.

    In particular editatul in timp real al unui document e pentru maimute.

    Eu am pus problema așa: dacă editatul în timp real al unui document text sau spreadsheet ajută șase maimuțe să termine treaba într-o oră față de zece, atunci e Google Docs win. Eu unul nu îl folosesc în nici o altă situație (la fel cum nu folosesc nici Word, nici OpenOffice, ci LaTeX care-i > all) înafară de cea în care X-ulescu e în Germania, Y-uleasca în SU iar eu și încă doi în România, și avem nevoie să facem un document fix în momentul ăla.

    Si Windows e folosit peste tot.

    Păi da, cam așa stăm. De-aia toate programele de CAD serioase sunt (eventual și) pe Windows, de-aia DirectX nu e decât pe Windows și așa mai departe. Considerentele astea pot determina persoane să folosească Windows în ciuda faptului că e mna, Windows.

    @Cristian: Și uite așa am mai învățat și ceva nou pe ziua de astăzi. Una peste alta, problema Pascal-ului e că în primul rând nu a fost un limbaj comercial în anii '70 (spre deosebire de C, de exemplu), iar în al doilea rând p-code a apărut cu câteva zeci de ani prea devreme, când calculatoarele erau încă prea slabe din punctul de vedere al puterii de calcul. Altfel ar fi fost ideea aia tare de care ziceam.

  45. Mircea Popescu`s avatar
    45
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 August 2011

    @spyked Pai mi se pare ca ti se pare gresit. Faptu' ca-i stateless nu inseamna ca nu poti livra pagini dinamice, daca prin dinamic intelegi "functie de constantele mediului". Ori php asta foloseste. Pe de alta parte, inseamna ca nu poti executa cod in afara serverului pe care rezultate sa le poti apoi folosi pe server.

    Sigur, chestia asta e extinsa de js in sensul limitat ca "da, dar totusi poti rula cod in afara serverului care sa fie folosit doar unde-a fost rulat si sa se spele aia pe cap cu el". Introduce un nivel la care incepatorii sa-si prinda degetele, ca ei cred ca datele securizate-n js sunt securizate deja, da' in fine, cui ii pasa de incepatori si degetele lor.

    Eu n-am nimic impotriva dezvoltarii naturale, sunt chiar pentru (si in particular NAT e o idee buna imo), da' tre' inteles ca atunci cind discutam despre chestii nu putem discuta decit strict dintr-o perspectiva teoretica. Orice discutii cu pretentii de naturalitate e o abominatie, in sensul in care gazatul evreilor e o abominatie.

    Problema Pascalului a fost ca-i atit de BDSM incit nu se poate reda in cuvinte.

  46. Cristian`s avatar
    46
    Cristian 
    Friday, 12 August 2011

    Pascalul nu a fost chiar atât de rău și inutil din punct de vedere comercial din moment ce Apple l-a utilizat la începuturile sale http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Pascal

    Oricum din punct de vedere pedagogic bate la fund cam orice alt limbaj.

  47. Mircea Popescu`s avatar
    47
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 August 2011

    Teoretic da, practic nu, eu am facut un trimestru-n liceu si mi-a stat in git.

  48. Cristian`s avatar
    48
    Cristian 
    Friday, 12 August 2011

    Era prima tangență cu un limbaj de programare? Eu știam doar Basic pe vreme aia, iar Pascal mi s-a părut în regulă. Primele săptămâni au fost mai dubioase, dar în rest n-am avut nicio problemă. Și acum după ce m-am obișnuit cu C, recomand în continuare Pascal celor care vor să vadă care-i treaba cu programarea. Măcar așa nu prind obiceiurile proaste ale multor PHPiști.

    Încă una, apropo de BDSM-ul ăla. Există și limbajul Ada derivat din Pascal, care chiar că-i BDSM pur. Avantajul e că e bun/recomandat pentru aplicații critice (militare).

    Legat de serverele alea: faptul că se știu cam toate bugurile nu înseamnă că ele nu există. Nu de alta, dar am impresia că cei de la Debian sunt tare reticenți la schimbări și lasă unele buguri nerezolvate cu anii.
    Acum presupunând că un server web are un bug de securitate, ce faci, îl folosești în continuare și-ți un plan de backup&restore în caz că-l sparge cineva după care te rogi să n-ai nevoie de el sau îl treci în offline?

  49. Mircea Popescu`s avatar
    49
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 August 2011

    Invatasem Basic pe la 4-5-6 ani pe un Tim-S si diverse alte Z80-uri acasa, si invatasem C++ pe Borland (v 2.0, ce vremuri) pe unul dintre primele (doua) masini 286 din Cluj. Informatica am facut abia la liceu, deci iti inchipui tu.

    Faptu' ca nu prind obiceiurile proaste ale multor php-isti nu inseamna ca nu vor prine obiceiurile proaste ale multor pascal-isti, ma gindesc.

    Eu am abilitatea tehnica de-a rescrie kernelu', daca imi pun mintea. Nu personal, da' nici nu conteaza. Ca atare, ce sa fac, il repar.

  50. pe vremea comunistilor. lol, membrii de partid. hua.

  51. Da' îmi vine greu să cred că ăia de la Debian nu bagă patch-urile de securitate în upstream. Acum câțiva ani când au avut bug-ul în SSL, imediat l-au și aplicat. Pe de altă parte, dacă-i bug low-priority, nu ar fi de mirare să stea cu anii prin trackere nerezolvat. La urma urmei, oricine poate contribui cu un patch dacă crede că e o chestie importantă, fie ea chiar și funcționalitate nouă. Toată treaba e să poți convinge maintainerii că patch-ul tău chiar aduce un plus de valoare.

  52. Mircea Popescu`s avatar
    52
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 August 2011

    @Freud Ia vezi ici sa text vechi si arhicunoscut.

    @spyked Omu' vorbea mai mult teoretic, imi pare mie.

  53. Cristian`s avatar
    53
    Cristian 
    Saturday, 13 August 2011

    @Mircea Popescu: acum te-nțeleg. Totuși care-s obiceiurile alea proaste ale Pascaliștilor?
    Apropo de începutul cu Basic, ți se pare că avea dreptate Dijkstra când zicea „It is practically impossible to teach good programming style to students that have had prior exposure to BASIC: as potential programmers they are mentally mutilated beyond hope of regeneration.”?

    @spyked: am aproape zero experiență cu Debian pentru că nu m-a atras niciodată, deci e foarte posibil să fi pornit de la premize greșite.
    Având în vedere că tot ei au cauzat bugul ăla în OpenSSL era și culmea să nu-l corecteze imediat.

    @Freud: open source is communism.

  54. @cristian : exactly! flickr.com/photos/daviderickson/718933691/

  55. Mircea Popescu`s avatar
    55
    Mircea Popescu 
    Saturday, 13 August 2011

    @Cristian De exemplu asteptarea ca se va ocupa compilatorul/statul/mami de toate buffer overflowurile pe care le introduci in cod. N-am idee, ca nu ma prea pricep la Pascal, tot ce stiu e cit am fost atent dintr-un trimestru, da' mnoa.

    Nu cred ca are dreptate in sensul universal in care-o zice, da' nu contest ca basic-ul timpeste. Pe mine de exemplu sigur m-a timpit. Din fericire organismu' tinar se regenereaza usor, da' tin minte ca prima si cam singura chestie care m-a enervat serios la C era ca n-are goto.

    Totusi, lucrurile sunt ceva mai complicate, recomand calduros povestea lui Mel pentru intarire/dezvoltarea ideii.

  56. Dar... C are goto (și label-uri). Și există chiar stiluri de programare decente care îl folosesc, cum ar fi de exemplu cel de tratare a erorilor în kernel-ul linux.

  57. Hmm, deci din cauza ca am invatat basic la palatul copiilor nu stiu eu sa programez decent? Desigur, limbajele de programare care nu au vreo forma de GOTO ma sperie :)) Macar un break, continue la loop-uri ceva.

    BTW, bugul OpenSSL-ului din Debian, daca va referiti la ala cu generarea cheii a fost doar in Debian, adica maintainerul pachetului era retarg si a "optimizat" el ceva si nu mai folosea nustuce sursa de entropie la generarea cheilor, sau ceva de genul.

    Cat despre aplicatiile web, conceptul de formular si submit e cam anii 90, VB6 style. Acum vrei aplicatii mai interactive, sa afisezi date realtime, etc. Dar asta e nimic pe langa cel mai mare avantaj, care este al usurintei deploymentului si faptul ca merg pe orice platforma. De-asta lumea cauta sa dezvolte cat mai mult tehnologiile astea web. Iar faptul ca http este "stateless" n-are absolut nici o importanta, pentru ca el de fapt nu e stateless. Poti sa faci un HTTP CONNECT si ai o conexiune bidirectionala intre client si server, prin care bagi un websocket prin care bagi ce vrei tu in timp real si updatezi din javascript interfata. Nu mai lucrezi pe modelul request si reply clasic HTTP, dar este tot HTTP standard si trece prin orice proxy decent si configurat corect. Si poti sa faci aplicatii pentru care pana acum ti-ar fi trebuit un client de windows (sau java, sau sa nu-mi spuneti ca-l scriati in GTK, WX, etc.) si-un protocol client server cu o conexiune TCP.

  58. Cristian`s avatar
    58
    Cristian 
    Saturday, 13 August 2011

    Posibil ce spui tu acolo de tampoane, dar eu n-am avut niciodată problema asta. În fond până la urmă și dacă îți dă una peste mână compilatorul sau IDE-ul la execuție, tot va trebuie să corectezi acea eroare. Ca să nu mai zic că acea eroare n-ar trebui să existe din start și din punctul ăsta de vedere Pascal mi se pare că-ți insuflă obiceiuri sănătoase. Să nu amesteci pe cât posibil mere cu pere și să nu te-ntinzi mai mult decât ți-e plapuma.

    Am impresia că până și Pascal avea goto. Iar Q(uick)Basic avea proceduri și funcții așa că eu n-am simțit nevoia să utilizez goto.

    /me citește pe Mel

  59. @gheorghe:

    Dar asta e nimic pe langa cel mai mare avantaj, care este al usurintei deploymentului si faptul ca merg pe orice platforma.

    Nu prea. Tot trebuie să faci tweak-uri pentru a-ți merge un site bine pe IE, Opera, Firefox și Chrome. Iar pe browserele ceva mai puțin populare (Epiphany de exemplu) o să meargă prost mereu.

    Iar faptul ca http este “stateless” n-are absolut nici o importanta, pentru ca el de fapt nu e stateless. Poti sa faci un HTTP CONNECT si ai o conexiune bidirectionala intre client si server, prin care bagi un websocket prin care bagi ce vrei tu in timp real si updatezi din javascript interfata.

    Ba are, chestia asta a afectat design-ul web-ului. Cookie-urile au introdus probleme de securitate, javascript-ul și limbajele server-side s-au bazat și ele pe cookie-uri deci au adus alte probleme, cum ar fi cea cu call-urile pe domeniu străin.

    Cam așa stă treaba și cu websocket acum. Pe lângă faptul că e tehnologie nouă, deci neimplementată ca lumea de toate browserele, a avut din capul locului probleme cu securitatea, care au necesitat modificări în design. Lucru grav că nu s-au gândit din capul locului la problemele alea, nu crezi?

    Deci web-ul e făcut din hack-uri. Eu nu văd o problemă așa mare în asta, dar na.

  60. Cristian`s avatar
    60
    Cristian 
    Saturday, 13 August 2011

    De acord cu tine spyked. Când ai un server pe nume Apache, e clar că web-ul e o haină plină de gauri acoperite (sau nu) de petice.

  61. Cristian`s avatar
    61
    Cristian 
    Saturday, 13 August 2011

    Apropo de JavaScript și tehnologii ultimul răcnet, tocmai ce-au sărat ăștia de la Google cromul acum câteva zile.

  62. Mircea Popescu`s avatar
    62
    Mircea Popescu 
    Saturday, 13 August 2011

    @spyked Are da' cica nu era voie sa le folosesti sau ceva.

    @gheorghe Nu, nu de-aia. Ci pentru ca esti fumat. Apropo de care chestie, de cind si de ce se scrie "retard" cu g ? Si mai ales de la cine ? :D

    In rest esti hater, noi nu vrem sa discutam chestiunile astea practice pe care le ridici tu. Teoria ftw!

    @Cristian Sa citesti si originalu', vezi ca este indicata sursa.

    Ma uimesc cum am uitat sa mentionez qbasic. Cit m-am chinuit eu sa inteleg ce plm e in bananas ala sau cum se numea chestia cu doua maimute, blocuri si bombardament reciproc. Si cum avea fereastra aia mica jos, unde iti calcula pe loc orice, vai cit de buna fu aia. qbasic si xtg au fost baza experientei mele informatice de pe la 12 pina pe la 16 ani asa. Si chiar si-acuma tot aia-mi caut si aia-mi doresc pe post de interfata cu masina, un qbasic si-un xtg.

    @spyked Pai depinde cit esti de hacker. Daca nu esti hacker deloc, si ai mentalitate de-aia de birocrat, e foarte grav. E aproape comunism, vorba lu' Critic.

    @Cristian A patchy server to rule them all, and in the webs to bind them.

  63. Da, în principiu e cam bad practice goto-ul, că majoritatea chestiilor le poți face cu for-uri și while-uri. Totuși există unul-două-trei cazuri în care goto face codul să arate mai curat decât dacă nu l-ai folosi. Dacă ai de verificat multe condiții cu if-uri, poate fi mai indicat să ai la sfârșitul funcției un label/punct de ieșire dedicat erorilor la care să ajungi cu goto, asta dacă la label-ul ăla ai de dealocat o zonă de memorie (dealocare pe care o să o faci în fiecare caz de eroare) de exemplu.

    Cu toate astea, și stilul ăsta poate duce la punctul în care funcția devine o încurcătură de label-uri din care nu mai poți distinge care-i flow-ul funcției. Și chiar am întâlnit astfel de funcții prin codul sursă de la minix și mi-am prins urechile încercând să le înțeleg.

  64. Mircea Popescu`s avatar
    64
    Mircea Popescu 
    Saturday, 13 August 2011

    Banuiesc ca motivul pentru care-s privite drept bad practice e ca-i mai dificil de scris compilatoare care sa le optimizeze eficient. Sau era.

    Problema fundamentala cu goto-ul este ca implica o conventie care sparge abstractiunea. Unei fete poti sa-i spui "hai sa te fut", care-i un for, sau "hai la mine", care-i un goto. Prima implica o anumita structura a continutului comunicarii (ca ea stie care-i scopul, si deci vine epilata, de exemplu) iar a doua o alta structura.

  65. Cristian`s avatar
    65
    Cristian 
    Saturday, 13 August 2011

    Habar n-am ce-i cu xtg. Tot legat de Basic, GWT e un alt interpretor de care-mi aduc aminte, dar tangența cu el a fost foarte scură, de doar câteva zile. Bananas și multe alte jocuri n-am putut juca pentru că... țineți-vă bine de scaune... n-aveam placă video pe măsură. Deci cine crede că placa video e o extensie a penisului din zilele noastre se înșală amarnic. Uite că și pe vremuri era la fel că tot spunea Diana de lucruri vechi ce-s încă de actualitate. Singurul joc pe care-l puteam rula a fost nibbles.

    Am impresia că am mai citit textul original cu Mel acum ceva timp, dar o recitire n-ar strica bănuiesc.

  66. Cristian`s avatar
    66
    Cristian 
    Saturday, 13 August 2011

    @Mircea Popescu: și dacă-ți plac păroasele? :-) În vulvariumul ăla erau și suficiente păroase, chestie de gust până la urmă.

  67. Mircea Popescu`s avatar
    67
    Mircea Popescu 
    Saturday, 13 August 2011

    @Cristian Pai daca-ti plac paroase dam altceva drept exemplu, nu ? Iti face o prajitura.

    XTG.

    Ca bonus : http://www.jeffreycjohnson.com/

  68. Ba ce hateri sunteti, hatin' on websocket. Dar voi va dati seama ca nu ai cum sa "gandesti" treburile astea? Pur si simplu le faci si vezi ce iese. Putin imi pasa mie ca i se poisonuieste cache-ul unui comunist cu proxy transparent, eu vreau websocketu meu...

  69. Mircea Popescu`s avatar
    69
    Mircea Popescu 
    Saturday, 13 August 2011

    Asa zicea si Magic Johnson, inainte de-a face sex cu una bolnava de SIDA.

  70. Cristian`s avatar
    70
    Cristian 
    Saturday, 13 August 2011

    O prăjitură cu mult păr?
    Mișto XTG-ul ăla. Eu n-am prins decât Norton Commander și Dos Navigator.

  71. Cristian`s avatar
    71
    Cristian 
    Saturday, 13 August 2011

    P.S. Și crema pentru prăjitură de unde o ia, de la mine?

  72. se putea sa nu fie site-ul altui crestin nebun?

    let me guess, i s-a futut munca de viata si omgfg omfg omfg viata numai are sens popapapapulapopapapapula etc etc

  73. Da mey, dar si cookie-urile sunt vai de mortii lor, si fara ele n-ai cum sa faci nici o aplicatie web de o seriozitate nenula. Sau preferi sa encodezi sesiunea in URL? Haha. Gauri de securitate peste tot.

  74. Mircea Popescu`s avatar
    74
    Mircea Popescu 
    Saturday, 13 August 2011

    @Cristian Pai n-ai prins, da' tu esti si nub.

    @Freud Meri ma si citeste cu atentie. Ca tu in general citesti murdaria de o ai pe ochelari sa mor io.

    @gheorghe Trilema functioneaza fara cookies.

  75. @Mircea Popescu Si fain? :D

  76. Ah, si panoul de admin de la wordpress? Iti cere login la fiecare click pe care-l dai?

  77. Crecă MP se referă la Trilema - interfața cu utilizatorul. Că așa poate el își editează articolele aplicând direct modificări în baza de date, de unde știi tu.

  78. Mircea Popescu`s avatar
    78
    Mircea Popescu 
    Saturday, 13 August 2011

    @gheorghe Taci buei hatere :D

    @spyked Unde "aplicând direct modificări în baza de date" = gedit mysql flatfiles. DIRECTYL!

  79. Cristian`s avatar
    79
    Cristian 
    Saturday, 13 August 2011

    Ed, man! !man ed Vii cu XTG, după care te sfiești să folosești ed. Măcar de foloseai M-x butterfly.

  80. Mircea Popescu`s avatar
    80
    Mircea Popescu 
    Saturday, 13 August 2011

    Nu stii tu perversitati autentice.

  81. as fi dat vreun reply pe aici mai devreme, da' ghici ce, iar s-a futut windows, varianta 7. go go gnome.
    fufufufufufufufufu

  82. Cristian`s avatar
    82
    Cristian 
    Saturday, 13 August 2011

    @Freud: te-a deocheat comunistul ăsta.

  83. Mircea Popescu`s avatar
    83
    Mircea Popescu 
    Saturday, 13 August 2011

    De ce il injurati pe gheorghe ? El nu e comunist, e pur si simplu un inocent, si vrea ca oamenii sa fie bine.

  84. defapt tocmai m-am razgandit, tocmai ard o copie de xp.

    uitasem cat de enervant era sa ma loghez in pizda masii root din consola sau sa bag parola de cate ori vreau sa accesez hardul, sa instalez un mare cacat, sa herpa derpa etc etc

    ironia vietii face ca de asemenea problema cu stick-ul meu de usb e deja rezolvata pe ubuntu 10.04, eu am 9.10 pe disc. hehehehehehehe. mai arde pula alt dvd.

  85. cunonteaza`s avatar
    85
    cunonteaza 
    Saturday, 13 August 2011

    Poti sa-ti pui stick de boot, pe de-o parte. Nu te obliga nimeni sa te loghezi cand pornesti sistemu', daca tu nu vrei, pe de cealalta.

  86. ma rog, in alta viata. iar am ras de m-am spart
    tl;dr

    freud@terminal : sudo -s
    super user bla bla bla bla
    /home/[...]/install.sh

    dependente herp derp nu gasesc fisierul herp derp

    amuzant mai e sa imi ceara sa descarc ceva cand obvious n-am conexiune la internet.

    da sunt bucuros ca de data asta a functionat mai prost ca in cele 3 precedente.

    fotoo.pl/hosting-zdjec/2011-08/9fd5eeff/screenshot.gif.html

    si da, am intrat si pe ubuntu.ro, unde niste muisti au dual-boot cu windows si atunci cand le lipsesc fisiere le descarca pe win si le trec pe linux. la faze dinastea nici nu stiu de ce mai folosesc linux atunci.

  87. Mircea Popescu`s avatar
    87
    Mircea Popescu 
    Saturday, 13 August 2011

    @Freud De ce nu incerci tu sa aplici lista de-aici : http://trilema.com/2011/de-fapt-de-ce-nu-folositi-voi-linux/ ? Hm ?

  88. ahahah. defapt eu am folosit ubuntu de pe la versiunea 7, pe vremea cand aveam DSL si conexiunea la net se rezolva singura.

    in rest, not a single fuck given bout learning codes and etc.

    foloseam ubuntustudio.org, pana s-au gandit ca e naspa sa ai un proiect indepedent de kernel, si e mai bine sa o sugi la grup cu cel de pe distributia normala, desigur asta facand sa numai aiba nimic deosebit. am mai folosit si mandriva pana cand am schimbat tara de rezidenta.

  89. Mircea Popescu`s avatar
    89
    Mircea Popescu 
    Saturday, 13 August 2011

    Bun. Si de ce nu incerci sa aplici lista de-acolo ?

  90. ma tu esti fail sau ceva de genul.

  91. Cristian`s avatar
    91
    Cristian 
    Saturday, 13 August 2011

    Nu, e comunist la fel ca Ubuntu și Mark astronautul.

  92. pletzalcoatl`s avatar
    92
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Saturday, 13 August 2011

    Ubuntu e african

  93. De aici rezultă fără dubii că Africa e comunistă.

  94. acuma nu fiti rai cu amatrolii de interneti.
    @cr @sp : trololololololo

    vestea buna si faza amuzanta e ca nu ruleaza pe gnome. pe KDE da. ufufuffufufufufufufufufuffufufuffufu
    din 2 clickuri si tastat *99# save.

    vestea proasta si extra-amuzanta e ca trilema se vede extrem de prost pe rekonq.

  95. Cristian`s avatar
    95
    Cristian 
    Sunday, 14 August 2011

    Da' ce nu poți să rulezi Firefox de sub KDE?

  96. si ma rog de ce? n-am mai folosit ff de la versiunea 3.5 btw.
    da' problema e de fonturi mai mult.

  97. Cristian`s avatar
    97
    Cristian 
    Sunday, 14 August 2011

    Antialiasing & shit? Am avut și eu problema asta și cică era din cauză că nu aveam placă/driver video cu suport pentru chestiuni dintr-astea.

  98. pletzalcoatl`s avatar
    98
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Sunday, 14 August 2011

    Africa e comuista? Cu cine?

  99. Hm. E c-o muistă, asta-i clar, dar nuș cum o cheamă (pe muistă).

  100. Cristian`s avatar
    100
    Cristian 
    Sunday, 14 August 2011

    C H I N A

  101. Mircea Popescu`s avatar
    101
    Mircea Popescu 
    Sunday, 14 August 2011

    @Freud Da' kasa-ma pe mine, ca io n-am treaba-n chestie. Tu, de ce nu aplici ce zice-n lista acolo ? Ca numa' muierile isi cauta probleme ca sa aiba de ce se plinge. Barbatii cauta solutii.

    @pletzalcoatl A dracului chelea pe ceru' guri-ti...

    @Cristian China nu-i muista ci bulangista, precum fara indoiala veti avea ocazia sa aflati anal in viitoru' apropiat.

  102. @mp : ahahahah misoginy winrar.
    ultimele mele 2 comentarii de mai sus sunt de pe kubuntu 10.10

  103. Celalalt Hipsterilor`s avatar
    103
    Celalalt Hipsterilorinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 14 August 2011

    Pai ori ii evaluam ori nu-i mai evaluam, ce pana mea facem aici. Este ca treaba de aici se cam bate cap in cap cu "Insarcinati-va". Pai nu, ce stati ba atat si va socotiti, ori il faceti ori nu-l faceti. Da stai, ca iaca, mai bine sa socotim daca-l facem sau nu. Sau nu? Nu va insarcinati, calculati cat va costa pruncul. Trololo, plm plm plm.
    Dupa care, calculele vin asa, cacum n-ar fi, ca sa-ti cresti copilul nu-i munca (si chiar daca-ar fi, ce te faci cand va distrati ori daca ai trei deodata?), unde mai pui ca ghibolul mediu munceste cam 10 ore pe zi, doarme cam 8, doua ore ii trebuiesc sa manance si sa se spele (ninim am spus), si-n caz ca nu mai face nimic altceva, i-ar ramane maxim 4 ore pentru copil(i).
    Nu mai luam in calcul ce primesc parintii pentru "cheltuielile" cu copii lor, pentru asta exista Mastercard sau cum plm era aia.
    Sa nu mai zic ca articolul are la baza posibile costuri ale cresterii copiilor da nu trateaza si cat ar costa sa traiasca babaciunile besite mai mult. Mai mult de atat, la un momendat, daca s-ar ajunge sa se transfere "informatia" intr-un animal (mai nou, mai frumos, mai stralucitor), ar fi de-a dreptul egoism stupid sa "fabrici" animalul fara sa aiba dreptul la propria-i informatie.
    Lucruri care se bat cap in cap sunt destule, da' n-are rost, pentru ca, oricum nu va fi sa fie, si, chiar daca printr-o mare minune s-ar ajunge intr-un asa hal de degradare (doar banii conteaza, sa-ti mai cumperi o carcasa proaspata, ce plm), ori nu mai prind io, ori trag vreo cativa dupa mine sa nu mai apuce. Cum am mai spus, mai ramane ca generatiile viitoare sa inmugureasca, sa se divida si sa-si puna prezervativ cand se autofeleaza. Plm, viitorul suna bine.

  104. Mircea Popescu`s avatar
    104
    Mircea Popescu 
    Sunday, 14 August 2011

    @Freud Victoire!

    @Celalalt Hipsterilor Io pot fi de acord cu tot ce zici tu acolo, minus aia ca "sunt destule, da’ n-are rost, pentru ca, oricum nu va fi sa fie". Vezi mei, de-aia nu fac inginerii literatura.

  105. Deci da, trebuie sa recunosc ca daca nu era trilema™ nu as fi instalat niciodata linu☭, si nu mi-as fi salvat afacerea.
    Multumesc Mircea Popescu, cel mai bun blogger din Romania, pentru aceste postari de calitate care nu contin publicitate fortata, paid reviews, refinantare, campanii ONG sau cele mai tari trenduri din toate domeniile.

    Recomand calduros oricarui vizitator, familiei lui sau chiar si copiilor lui, sa citeasca si investeasca in Trilema cu incredere, pentru o imbogatire majora a cunostiintelor generale si o perspectiva de viitor mai buna, precum a cumpara cateva catraliarde de credite trilema, TRC, prin BTC, EUR, USD, LEI sau ce aveti la indemana.

    Comentariul si investitia dvs conteaza !

  106. Mircea Popescu`s avatar
    106
    Mircea Popescu 
    Sunday, 14 August 2011

    Noa vezi asa buei.

  107. Cristian`s avatar
    107
    Cristian 
    Sunday, 14 August 2011

    @Freud: să investească? Ăsta nu-i cuvânt capitalist? Huă!

  108. hmm, secera si ciocanul nu se vede pe FF, halal iunicoud support.

    @cr COMUNISMUL INVESTESTE IN VIITORUL CETATENILOR SI IN CURAND PRIN REVOLUTIA PROLETARA FIECARE ISI VA PRIMI SOARTA MULT DORITA lol
    NOI SUNTEM SINGURII CARE NE PASA DE DVS ! NU SUNTEM CA RESTUL PORCILOR CARE VOR SA-I VOTATI SI TOT EI VA MANANCA BANII ! SEMNATI ADEZIUNEA PENTRU NOUL PARTID COMUNIST ROMAN.

  109. Mircea Popescu`s avatar
    109
    Mircea Popescu 
    Sunday, 14 August 2011

    Se poate semna cu pula ?

  110. Celalalt Hipsterilor`s avatar
    110
    Celalalt Hipsterilorinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 14 August 2011

    Pai animalul numit om nu-i nici sferic si nici in vid nu traieste (drept ii ca n-am luat in calcul varianta in care oamenii s-ar face ceva ciuborgi).
    Sa prelungesti durata "productie" a unuia care-i si-ar fi facut deja norma, ar putea sa coste mai mult decat ar putea sa produca (unde mai pui ca unul tanar poate duce mult mai mult si absoarbe mult mai repede informatia).
    Daca bine tin minte, parca povesteai ca bunu tau o trecut prin razboi si nu mai stiu cate, dupa care o asteptat americanii. Dupa care s-o plictisit si o murit. Ca sa citez din clasici, e in firea omului ca pana la urma sa se plictiseasca. Chiar nu vad de ce naiba si-ar dori un gibon sa traiasca vesnic, mai ales in conditiile in care lucrul asta ar costa zeci sau sute de vieti a altor oameni care ar fi putut sa fie.

  111. Mircea Popescu`s avatar
    111
    Mircea Popescu 
    Sunday, 14 August 2011

    Deci mei. Ai luat in calcul faptu' ca munca se translateaza incet-incet inspre placere ? Ca nu mai exista om astazi care sa fie platit bine (adica, pastrind nivelul proportional, la un nivel care ar fi fost considerat "acceptabil" acum 1-200 de ani) si sa nu faca ce face ca un fel de hobby ? Pai nu exista.

    Si deci ala tinaru' "absoarbe mai repede", vai ce chestie. Si nisipu' absoarbe apa mai repede decit pamintu' de flori, hai sa scoatem pamintu' de la trandafiri si sa punem nisip in loc ? Faptu' ca ala tinaru' absoarbe mai repede e semn rau, inseamna ca-i cam gol pe-acolo prin capatina.

    Io n-am zis nimic despre oameni, firea lor, ce-si doresc ei si alte povesti de-alea. Io am discutat tehnologia. Pentru ca e in firea omului ce doresti tu, da' uite ca de-aia tu o freci pe interneti, chestie pe care bunu-to nici n-o facut-o, si nici n-ar face-o, sa fie aici. Asa ca...

  112. @mp : pai semnatura nu e prea vizibila, da' doar pe ia vrei sa-o baji in pizdets partid?

  113. Mircea Popescu`s avatar
    113
    Mircea Popescu 
    Sunday, 14 August 2011

    Pai ce, membre n-aveti ?

  114. ahahahahaa, asta a fost buna.

    img196.imageshack.us/img196/2963/trilemacookies.png

    parca trilema nu lasa cookies

  115. Mircea Popescu`s avatar
    115
    Mircea Popescu 
    Sunday, 14 August 2011

    Pai daca vrei sa-ti lase iti lasa bre. E o diferenta intre "nu lasa" si "nu-ti da voie sa folosesti". Daca nu vrei, pune acolo reject cookies, functioneaza-n continuare. Minus faptu' ca nu-ti retine numele si tre' sa completezi de mina.

  116. apropo, vezi ca deiteeng face strambe, javascript ceva, si cam scrie acolo de unde e ciordit soft-ul, editeaza si tu codul sursa. ceva rocky si ro ce an scrie pe acolo.

  117. Mircea Popescu`s avatar
    117
    Mircea Popescu 
    Sunday, 14 August 2011

    Pai cum adica ciordit ? Ie kusaba, ce mare chestie.

  118. ciordit, da, cel tradus in romana de rocky, admin-ul rochan.ro, acum defunct. fost-actual 112chan.ro, actual inchis. meh.

  119. Mircea Popescu`s avatar
    119
    Mircea Popescu 
    Sunday, 14 August 2011

    Deci n-am prea inteles.

  120. Cristian`s avatar
    120
    Cristian 
    Sunday, 14 August 2011

    @Freud: în comunism nimic nu se fură, totul se împarte.
    @MP: cred că vrea să spună că traducerea e ciordită sau mai bine zis că utilizarea ei nu conformă cu termenii de licențiere care naiba or fi ăia (să zici pe undeva a cui e pesemne).

  121. Mircea Popescu`s avatar
    121
    Mircea Popescu 
    Sunday, 14 August 2011

    Mdeci hai sa vedem. Pachetul software discutat dinsus vine cu niste localizari, si anume alea de se pot vedea aici : http://polimedia.us/dtng/inc/lang/

    Daca vre-unul dintre aia are ceva de comentat la aceasta tema, ii rog frumos sa nu mai incurce lumea data viitoare, ca de exemplu nemaibagindu-se in seama ca "traduc ei". Ca inca n-am auzit de traznaia in care pachetele de lang ale unui soft sa aiba alte licente decit softul respectiv.

  122. @cristian : in comunism te furi singur
    @mp : a pai stai asa, cand descarci pachetul vine cu tot cu limbi extra?

  123. Mircea Popescu`s avatar
    123
    Mircea Popescu 
    Sunday, 14 August 2011

    Pai io cel putin asa retin, ca sigur n-am umblat io sa instalez de si jp si plm ?!

  124. Cristian`s avatar
    124
    Cristian 
    Sunday, 14 August 2011

    @Mircea Popescu: așa ar fi normal în privința licențelor, doar că cei de la Canonical te obligă să folosești o anumită licență dacă utilizezi Launchpad pentru traduceri - https://help.launchpad.net/Translations/LicensingFAQ

    @Freud: și dacă n-am ce să-mi fur, îmi dă partidul?

  125. Cristian`s avatar
    125
    Cristian 
    Sunday, 14 August 2011

    @Freud: http://min.us/leLpLaHo5 firefox-5.0-2.fc15.x86_64

  126. Mircea Popescu`s avatar
    126
    Mircea Popescu 
    Sunday, 14 August 2011

    Pai prin "anumita licenta" intelegem BSD-free. Which is communism. Deci de fapt te obliga sa nu folosesti nici o licenta.

  127. @mp : atunci retrag. credeam ca le-ai furat chan-ul unora descarcand site-ul offline sau ceva. ma rog.

    @cr : ahahahaha, eu cred ca ma uitasem la pagina cu ceva versiunea 3 sau 4. vai, atatia ani si atatia developeri pentru nimic. halal fonduri cheltuite de google pe aia.

    @mp : DECI LEENWX SHEE UOPEN SORS, GNUU SI TOATE CELE, FOLOSESC OAMENILOR ADEVARATI CA NOI, CARE DORESC SA FIM LIBERI. SUNTEM ANARHISTI, COMUNISTI, LIBERTARIENI, ECOLOGISTI, ANONILOLZ, URATI, UNICI. NOI NU NE VINDEM HOTILOR CARE VOR SA NE STAPANEASCA VIATA PRIN LOGURI DE IP SI COOKIES !!!! REZINTENTA WIN WIN WIN 111!!!ONEUNSPECOISPEELEVENPULA!!!!!!!!

    T O T U L I N V I A T A E S T E G R A T I S S I P R I N R E V O L U T I E N E V O M O B T I N E D R E P T U R I L E A D E V A R A T E

    SCAPAND DE SOCIETATEA DE CONSUMATORI OSTENTATIVE

    DA, PUTEM FARA IERARHIE SOCIALA. DA, PUTEM FARA MASINI. DA , PUTEM FARA PESTICIDE. DA, PUTEM FARA POLOARE. DA, PUTEM FARA RESURSE FOSILE. DA, PUTEM FARA CALCULATOARE. DA, PUTEM FARA CURENT.

    oh wait

  128. Mircea Popescu`s avatar
    128
    Mircea Popescu 
    Sunday, 14 August 2011

    Vezi cai scris paloare gresit.

  129. Cristian`s avatar
    129
    Cristian 
    Monday, 15 August 2011

    @Mircea Popescu: da, BSD e mișto, dar tot ai de făcut hârțogăraie. Ideal era ceva de domeniul public.

    @Freud: de curent se ocupă Mircea cu al său geam deschis.

  130. bsd parca-i detinut de o universitate, deci e propietatea statului SUA.

    aveam o poza pe undeva, da nu gasesc. avantajul bsd-free e ca ruleaza cam pe orice posibil

  131. Mircea Popescu`s avatar
    131
    Mircea Popescu 
    Monday, 15 August 2011

    @Cristian Cum adica "ai de facut hirtogaraie" ?

    @Freud Confunzi cu BDSM.

  132. m-am confundat de distributie

    http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1018836/toaster-pc-runs-bsd-makes-toast

    mai era ceva da nu gasesc. bsd pe gameboy din 89, etc.

  133. Cristian`s avatar
    133
    Cristian 
    Monday, 15 August 2011

    Tot trebuie să bagi textul licenței în proiect, să precizezi de unde ai luat codul șamd. Te-apucă un pic spumele când ai de făcut un pachet RPM care cuprinde proiecte/bucăți cu licențe diferite.

    Apropo de FreeBDSM, ei sau alții de la NetBDS ori OpenBSD se plângeau acum mulți ani că deși ei n-au nimic împotrivă ca cineva să le utilizeze codul, asta nu înseamnă și că nu le trebuie recunoscut meritul. De asta până și clientul de FTP din linia de comandă de pe Windows spune ceva de BSD.

    Cu licența veche BSD n-am avut mari tangențe, dar îmi aduc aminte cum se plângeau alții că iese ditamai cârnatul pentru că trebuie să-i enumere pe toți sau ceva de genul ăsta. Cert e că-i omora hârțogăria asta.

  134. Mircea Popescu`s avatar
    134
    Mircea Popescu 
    Monday, 15 August 2011

    Pai textul ie acolo doara ca nu l-am sters.

    Ete scirt ca doara n-oi tine acuma lumea sa se uite la rolling credits, unde ne credem aici, la cinema ?

  135. bre mirshea, unde tocmai comentasem eu ca primesti spammeri aiurea?

    @cr : NewBSDM its based on Bsd(R), credits to all creators and contributors, link http:/bsdpapapu.la/contributors.html . done. daca nu vor asa, muie.

  136. Cristian`s avatar
    136
    Cristian 
    Monday, 15 August 2011

    @MP: tu te crezi ești la cinema, eu sunt cu cada.

    @Freud:

    Oops! It was impossible to load this website
    The website at http:/bsdpapapu.la/contributors.html is probably unavailable, the precise error was:...

    deci nu e bine.

    http://chrislaco.com/blog/linux-is-for-bitches/ Acum vreo 8 ani era un site întreg Linux is for Bitches, dar acum nu mai există din păcate.

  137. Cristian`s avatar
    137
    Cristian 
    Monday, 15 August 2011

    P.S. AOL buddy icons de pe saitul ăla erau mișto de tot, dar acum sunt de negăsit :-((((

  138. Mircea Popescu`s avatar
    138
    Mircea Popescu 
    Monday, 15 August 2011

    Eu nu inteleg de ce acest articol are 100+ de comentarii.

    Ma cauta blogeri de succes neconsolati si-mi scriu sa mi se plinga ca nu e cinstit! Ca cum de e posibil! Ca de ce!

    Eu ce sa le spun ?!

  139. De fapt ãsta e experimentul tãu de folosire a generatoarelor automate de text pe baza conţinutului articolului. Sã moarã spamerii de ciudã cã ei nu ştiu sã genereze conţinut contextual aşa bun.

  140. Mircea Popescu`s avatar
    140
    Mircea Popescu 
    Monday, 15 August 2011

    Mai ales ca experimentu' meu produce mai putine greseli gramaticale pe mila patrata de text decit reuseste celalalt experiment (adevarul+realitatea+mediapro+etc) per doua fraze.

  141. Cristian`s avatar
    141
    Cristian 
    Monday, 15 August 2011

    Zi-le că-i plini de trolli, spammeri și niggeri. Uneori chiar sub aceeași persoană.

  142. Mircea Popescu`s avatar
    142
    Mircea Popescu 
    Monday, 15 August 2011

    Avem niggeri vorbitori de limba romana da' n-avem ghei ?! Grav.

  143. Cristian`s avatar
    143
    Cristian 
    Monday, 15 August 2011

    Ăia-s la Oracle. Apropo, da' evrei avem?

  144. Mircea Popescu`s avatar
    144
    Mircea Popescu 
    Monday, 15 August 2011

    Pai asta Critic/Hipster parca era evreu.

  145. Cristian`s avatar
    145
    Cristianinsigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 23 August 2011

    @Mircea Popescu: legat de hârțogăria BSDistă, vezi paragraful de sub textul licenței de aici http://en.wikipedia.org/wiki/BSD_licence#4-clause_license_.28original_.22BSD_License.22.29

  146. Mircea Popescu`s avatar
    146
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 24 August 2011

    3. All advertising materials mentioning features or use of this software
    must display the following acknowledgement:
    This product includes software developed by the .
    4. Neither the name of the
    nor the
    names of its contributors may be used to endorse or promote products
    derived from this software without specific prior written permission.

    Astea nu se contrazic ? Adica, eu iau linuxu' lor si fac din el o furculita. Mnoa, urmez 3 sau 4 ?

  147. Și mie mi se pare la fel. Oricum, Linux e în mare parte sub GPL (majoritatea codului sub v2, dar mi se pare că unele bucăți sunt si sub v3) cu părți de BSD, majoritatea ăstora din urmă fiind cod public luat din diverse flavour-uri de Unix (cel mai probabil FreeBSD).

    Adevărul e că nu mă pricep așa de bine la nuanțe ale legalezei, dar 3 pare să fie pentru acknowledgments iar 4 pentru promovare/endorsement.

  148. Mircea Popescu`s avatar
    148
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 24 August 2011

    Pai bun, da' granita aia e destul de subtirica.

  149. linux e o marca de detergent parca, prin germania

  150. Mircea Popescu`s avatar
    150
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 24 August 2011

    Aia-i bonux.

  151. cold_ownage.jpg

    http://www.informationweek.com/blog/229216097
    http://devblog.phpmyfaq.de/archives/722/washing-with-linux/

    http://polimedia.us/dtng/c/res/5272.html

  152. Mircea Popescu`s avatar
    152
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 24 August 2011

    Hahaha.

    Hm, imi amintesc c-am facut poze la ceva camion de interventii Linux parca, da' nu mai retin pe unde...

  153. Io încă mă mir cum n-a scos nimeni pe piață absorbante (aka „sanitary pads”) marca iPad. It seems pretty much legit.

  154. Mircea Popescu`s avatar
    154
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 24 August 2011

    Asteptam China.

    Si da, ar merge fara probleme, nu exista suprapunere de domeniu.

  155. eu am vazut http://www.unixauto.ro/

  156. Mircea Popescu`s avatar
    156
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 24 August 2011

    Sa stii ca ala era! Mbuen.

  157. Cristian`s avatar
    157
    Cristianinsigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 25 August 2011

    @Mircea Popescu: și te mai mirai de ce evit hârțogăraia :-)

    Într-adevar e cam subțire granița, dar 3 pare să se refere mai mult la o recunoaștere a sursei de inspirație, iar 4 la faptul că n-ai voie să te lauzi că te bazezi pe X sau munca lui X.

    O altă licență open source pe care eu n-o suport este Mozilla Public License (MPL) întrucât nu e compatibilă cu GPL.

    @Freud: ha ha ha.

  158. Mircea Popescu`s avatar
    158
    Mircea Popescu 
    Thursday, 25 August 2011

    Pai si cum recunosti ca te bazezi pe X fara sa te lauzi ca te bazezi pe X ?

    "This program is a slow, buggy ad-hoc implementation of half of X" gen ?

  159. Cristian`s avatar
    159
    Cristianinsigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 25 August 2011

    Printr-o notă de subsol ca alea din contractele bancare? :-) Oi mai studia chestiunea când oi avea timp și poate găsesc niște exemple concrete ca lumea. Până atunci o chestie interesantă de făcut pe clientul FTP din linia de comandă de pe Windows (XP SP3), adică C:\WINDOWS\system32\ftp.exe:

    $ strings http://ftp.exe |fgrep Copyright
    @(#) Copyright (c) 1983 The Regents of the University of California.

    Reclamele la Windows XP cu siguranță nu zic ceva de Regents..., dar mă întreb unde or fi menționând-o totuși. În Help and Support Center n-am găsit Regents.

  160. Mircea Popescu`s avatar
    160
    Mircea Popescu 
    Thursday, 25 August 2011

    Deci ce plm e asta ?! strings http://ftp.exe ?!

  161. Cristian`s avatar
    161
    Cristianinsigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 25 August 2011

    E comanda strings de pe Unix (sau Cygwin). Wordpress a transformat f t p . e x e într-un URL cu h t t p.

  162. Mircea Popescu`s avatar
    162
    Mircea Popescu 
    Thursday, 25 August 2011

    Da' tu ai ftpexe pe * nix ?!

  163. Cristian`s avatar
    163
    Cristianinsigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 25 August 2011

    L-am copiat de pe o mașină cu Winblows sau cum sugeram mai devreme puteam să folosesc strings-ul oferit de Cygwin.

  164. @Mircea Popescu: apropo de traduceri, ți-a scăpat una pe fain: Successfully Added Friend! când adaugi un prieten.

  165. Mircea Popescu`s avatar
    165
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 September 2011

    Najpa.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.