Sa ne exploram viitorul

Wednesday, 10 August, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Pe de-o parte scopul declarat al medicinii* este "prelungirea vietii". Chestia asta nu e o moda de moment, ci o preocupare durabila, manifestata si acum doua sute si acum doua mii de ani, expusa ca ideologie fara menajamente si-n jurul careia se polarizeaza fara probleme mintile oamenilor. De fapt, dintre tinerii care se apuca de medicina o majoritate o fac pentru "a prelungi vietile oamenilor", si o minoritate pentru a "usura suferinta semenilor". Din motive neintelese cele doua sunt privite drept compatibile sau chiar omoloage, in completul dispret al ratiunii cit si-al observatiei lui Poincarre.

Pe de cealalta parte tehnologia genetica avanseaza neintrerupt, si intr-un univers de timp rezonabil - probabil sub 100 de ani - se vor putea produce (contra cost, desigur) orice organe de schimb, la comanda. Odata cu aceasta posibilitate, la care mai adaugam dezvoltarile ciberneticii in sensul adaugarii de implanturi diverse (de la peacemaker pina la reusite recente cu redat vederea orbilor pe cai electronice) e destul de clar ca moartea va mai putea surveni cel mult accidental (pentru acea clasa de oameni care isi pot permite sa plateasca doctori, desigur), dar moartea din cauze naturale nu va mai fi posibila, din lipsa de cauze naturale.

Ca atare, probabilitatea aparitiei unei prime generatii nemuritoare este cu siguranta deasupra lui 0. E perfect posibil ca noi (astia de 30 de ani acum) sa fim prima, e perfect posibil sa nu prindem trenul asta, si sa fie urmatorii, cei de 10 ani acum prima. Sau daca nu, copiii ce se vor naste in 2020. E insa cel putin improbabil sa nu fie niciuna dintre astea trei. Ca sa ilustram ideea asta : in anul 2000, speranta medie de viata in Romania era de 69,3 ani. In 2011, de 73.98 ani**. Ca atare, traind cei zece ani cuprinsi intre 2000 si 2010, ne-am apropiat de ziua mortii stabilita statistic cu ~6 ani. Buy one, get one free sau cum era. Rata se va agrava.

In fine, pe cea de-a treia parte, costul productiei de copii prin metode artizanale, pe linga casa omului este intr-o continua crestere - si datorita unor inconveniente de ordin practic (se face mizerie, e de munca, costa bani) si datorita unor inconveniente de ordin regulator (statu' are tot felu' de impresii si idei despre cum sa-ti cresti proprii tai copii, de parca nu tu i-ai facut tu-i omori). Chestia asta dubleaza evolutia productiei de tuica in aceleasi conditii : acum 20 de ani, fiecare bordei avea cazanul propriu, fiecare barbat facea un pic de rachie acolo, cit de putina, ca sa fie si el barbat. Incet incet, sub presiunea inconvenientelor de ordin practic (tre' s-aduni pruna, de unde lemne de foc, se face mizerie etc) si a celor de ordin regulator s-a cam renuntat la productia de tuica artizanala pe linga casa omului.

Sigur, mai supravietuiesc puristi care inca fac ceva tuica - dar sincer sa fiu nu le dau douazeci de ani. Priviti numa' cam citi pustani de 30 se ocupa serios si independent cu asa ceva azi. Totidem, intr-o vreme fiecare barbat facea macar un copil-doi, ca sa fie si el barbat. Incet-incet, sub presiunea inconvenientelor de ordin practic (tre' facut neaparat cu o femeie, si scutece, si urla, si alea) si a celor de ordin regulator (sa-l bati nu-i voie, daca strica ceva tu platesti, bani oricum iti cere) s-a cam renuntat la productia de copiii artizanal, pe linga casa omului. Pina la urma daca statu' are impresia ca stie cum se cresc copiii n-are decit sa si-i si faca. Problem ?

Si de-aici iata cam cum va arata viitorul : imediat dupa prima generatie nemuritoare va urma ultima generatie in sens propriu. Tineti minte chestia aia cind ieseam toti afara si urlam ca dracii ? Mnoa, chestia aia nu doar ca s-o terminat, dar nu va mai exista niciodata. Viitorul copiilor pe aceasta planeta - a tuturor copiilor de pe aceasta planeta - e sa traiasca intre zece babute care-i pigulesc din toate partile, si sa ajunga ca penibilii aia de care rideam noi, dracii, asamblati in formatie.

Nu vor mai exista generatii pentru motivul simplu ca nu vor exista suficienti copii in raport cu numarul adultilor cit sa se compuna o generatie. Ca atare, umanitatea nu va mai evolua in salturi ca pina acum, ci-n ceva forma continua (si fara indoiala plicticoasa). Istoria cu siguranta nu va mai fi ce-a fost. Si nici copilaria nu va mai fi ce-a fost. Ca n-are cum (si oricum deja nu mai este - plus ca practic nici nu mai merita aparata, ce era de valoare deja s-a pierdut, pentru resturi n-are rost sa te lupti).

Si, bineinteles, pedofilia va deveni o problema tot mai acuta.

Suna bine ?

---------
* Cana-canii, lina-linii, fina-finii (ca si bunica - bunicii). Deci medicina-medicinii. Parerea mea.

** Apropo de care chestie, in 1970 era de 68 de ani iar in 1990 de 70. Am avut nevoie de 20 de ani pentru a cistiga 2 puncte, dupa care de inca zece pentru a... pierde unul. Spre deosebire de vecini. Cam asta a insemnat "perioada de tranzitie" din punct de vedere demografic, si totusi Ceausescu e ala care omora batrinii. Studiu pe tema.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

12 Responses

  1. Corpul uman nu e motor de dacie, nici macar pe un motor de bmw nu poti sa te-apuci tu sa iti faci piesele din strung si sa te astepti sa mai si mearga. Gestalt.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 10 August 2011

    Zici tu ?

    Corpu' uman se realizeaza din mijloace putine cu materialele aflate la dispozitie. Si asta nu de ieri-de azi.

  3. Si? Merge treaba? Cum iti faci transplant de piele sau de oase, muschi, tendoane, ligamente, vase de sange, CREIER etc? Ce faci cu cancerul?

    Plus ca daca tot corpul nu functioneaza in armonie iti moare frankensteinu instant. Si mai e si problema principala: de ce te-ai obosi sa faci asa ceva? Cu ce crezi ca vei fi tu mai deosebit in viitor fata de pensionarul care se baga in usa autobuzului in fata mea si se misca ca ochiu mortului de-mi vine sa-i dau un roundhouse kick in solduri, sa-l rup in 2.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 10 August 2011

    Transplant de piele se face fara probleme, ii zice skin graft.

    Transplant de maduva osoasa, osteoblaste, tendoane, ligamente. Fara probleme.

    Cancerul se trateaza in majoritatea cazurilor. Sigur, nu la noi, cum nici in Ciad. Dar in lumea civilizata cancerul se trateaza in majoritatea cazurilor. Ia de-o curiozitate biografiile oficiale ale parlamentarilor americani si vezi citi dintre ei sunt "cancer survivor".

    Cu creierul nu faci nimic, decit ca nu mai fumezi, nu mai bei ca idiotu' si asa mai departe. Creierul nu se zahariseste la toata lumea.

    Problema cu "de ce te-ai obosi" e tratata in paragraful introductiv. Daca citesti cu atentie, observi ca nu sustin rationalitatea ei, ci pur si simplu ca-i irationala in felul in care oamenii-s irationali. Ca si, de exemplu, creditul de consum.

    Putin ma intereseaza pe mine daca te incurc in autobuz sau nu. Eu voi avea bani si tu vei suge pula. Dar despre asta, intr-un articol urmator pe care-l public mintenas.

  5. Pai toti banii din lume nu te vor salva de roundhouse kick-ul meu. Plus ca nu vad de unde ai putea tu sa faci bani fiind sclerozat, in fine.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 10 August 2011

    Faci bani fie si numa' din faptu' ca tu ai cumparat apartamente in Gorj pe cind ele erau la vinzare pe-un televizor. Ca ai prins momentu' ala, fiind in viata atunci, cum am fost de exemplu eu. Dupa care daca nu le-ai vindut inseamna ca le ai, si iei chirii, iara daca le-ai vindut inseamna ca ai bani in banca, si iei deci dobinzi. Care se tot amplifica in timp. In timpul in care tu sugi pula, adica.

    Io-ti urez mult succes cu teoria asta cu roundhouse ala, da' in practica nu se prea confirma. Cind te apuci zic sa dai de stire, mai ridem si noi.

  7. din contra, pedofilia nu va mai fi o problema. copii eterni si cu ceva pastile sau aparat care sa li se stearga memoria, perfect.

  8. mda... nu mai e departe momentul ala... problema e ca cat o sa si putem trai... 100.200. 300 , o mie de ani? mnu prea cred...

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 10 August 2011

    @Freud Zici tu ?

    @f Un lucru e sigur : tot mai mult.

  10. Nu iei în calcul faptul că bacteriile și virusurile au o rată de adaptabilitate la mediu foarte mare de la o generație la alta. Deci tot o să se moară pe cauze naturale, dacă incluzi și bolile în categoria asta. Nu luăm în calcul cancerul, care să spunem că-i altă mâncare de pește și un challenge interesant.

    Bottom line, nu știu dacă în cincizeci de ani vom înțelege natura suficient de bine încât să evităm cu o rată mare de succes toate problemele de genul ăsta. În plus, va exista mereu o clasă de oameni care va supraviețui prin reproducere (pentru că ăia n-o să-și permită să-și cumpere implanturi și organe de schimb), astfel că va fi interesant de văzut ce se întâmplă când populația lor crește foarte mult. Poate ceva similar cu invadarea Imperiului Roman de către germanici? Cine știe.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Thursday, 11 August 2011

    E o oarecare speranta din directia ceea, apropo de exemplu de recentele salmonele scl. Da' in principiu, citi oameni cunosti tu care au murit de boli ? Ca eu niciunul, in ultimii 10 ani. Cunosc care-au murit impuscati, in accidente de masina, de inima, de cancer, da' de infectii o singura proasta, care s-o dus sa-si faca gaura in pizda la ceva mizerie de "salon" jegos pina dupa limita, si-o dat in septicemie.

    Eu sunt de parere ca posibilitatea imortalitatii ca fapt va reintroduce toate distinctiile si problemele pe care le-am vazut de-a lungul istoriei, si cica le-am depasit. Deci, fiecare grup poate "intemeiat" sa considere ca ceilalti nu sunt oameni, si sa treaca la treaba pe baza teoriei asteia. Aristocrati vs paizani v2.0.

    Noteaza tu ca diferenta intre tehnologii e imensa fata de ce aveau la dispozitie romanii. Un detasament de zece plutoane (in total cincizeci de oameni) inarmati complet la standardele de azi (infanterie motorizata sa zicem, deci cinci jeep-uri, cincizeci de pusti-mitraliere, cinci arme grele, zece pusti de inalta precizie si o duzina sau doua de lansatoare de grenade si mortiere usoare) ar face arsice o armata germana oricit de numeroasa (securi, sulite, piei de urs). Chiar si la nivelul tehnologic al romanilor, au comis aia un genocid acolo perfect comparabil cu holocaustul, vre-un milion de germani (ca cifra maximala) au murit de napalm, balistae si ce mai aveau astia. Citeste DBG, e instructiv.

  1. [...] intr-un articol precedent de ce presupun ca nu vor mai exista generatii dupa aparitia primei generatii nemuritoare. Hai sa privim putin chestiunea in viitorul inca si mai [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.