Influenta blogerului, model comparativ

Wednesday, 03 August, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Fie doi blogeri, Admiratul si Detractatul. Este ca am talent la onomastica ?

Ca sa-si merite numele, A e urmarit de-un numar de 100 de persoane, din care 90 de admiratori si doar 10 detractori. Ca sa ingaduie comparatii lesnicioase, D e si el urmarit de-un numar de 100 de persoane, doar ca 90 de detractori si printre ei rataciti 10 admiratori.

Intr-un interval fixat, ca de exemplu o saptamina, A vorbeste despre trei chestii, x, y si z, care-s dragi inimii lui. Fie ele bloguri, produse de igiena personala, concepte abstracte, crezuri politice, carti de SF sau ce-o mai fi. Tot in acelasi interval, vorbeste si despre trei chestii care-i displac si-l seaca la lingurica (s, t, u), fie ele tot idem ca si primele.

Cei 90 de admiratori ai lui a adauga cele trei chestii dintii pe lista de chestii pe care ei le admira, si cele trei chestii din urma pe lista de chestii care lor le displac. Astfel, x, y si z capata fiecare cite 90 de admiratori, iar s, t si u capata fiecare cite 90 de detractori. Cei 10 detractori ai lui A, neavind nici o incredere in el si dispretuindu-i intrutotul gusturile si inclinatiile procedeaza dimpotriva. Astfel, s, t si u capata cite 10 admiratori, pe linga cei 90 de detractori, iara x, y si z cite 10 detractori, pe linga cei 90 de admiratori.

Tot in acest timp, D vorbeste si el despre trei chestii de aceeasi natura care-s dragi inimii lui (k, l, m) si respectiv trei care-i displac si-l dezgusta (n, o, p). Prin acelasi procedeu, k, l, m capata cite 90 de detractori si respectiv 10 admiratori, in timp ce n, o si p capata cite 90 de admiratori si 10 detractori.

Admitind ca universul este finit e perfect posibil ca multimea (x, y, z, s, t, u) sa se suprapuna exact cu multimea (k, l, m, n, o, p). De fapt, in majoritatea situatiilor concrete aceasta reprezentare e chiar prea larga : nu exista 6 jucatori diferiti pe piata producatorilor de telefoanelor celulare, sau a serviciilor de telefonie, sau de social media, si uite cum dintr-o data modelul nostru se vadeste prea larg pentru ceva intre doua treimi si aproape toti blogerii activi intr-o limba oarecare de care n-a auzit nimeni.

Mai departe, admitind ca opozitia A - D se bazeaza pe dezagremente si nepotriviri reale, si curge din diferente fundamentale de filosofie a vietii si reprezentare a realitatii, fara ca A ori D sa fie dementi, contradictorii si asa mai departe, e foarte probabil ca multimile (x, y, z) si (n, o, p) respectiv (s, t, u) si (k, l, m) sa se suprapuna si ele. Adica, ce-i place unuia ii displace celuilalt si reciproc.

Punind astfel problema, constatam ca rezultatele muncii blogerului admirat sunt 90 de admiratori si 10 detractori pentru multimea X-N, respectiv 90 de detractori si 10 admiratori pentru multimea S-K. Pe de cealalta parte, rezultatele muncii blogerului detractat sunt tocmai dimpotriva : 90 de admiratori si 10 detractori pentru multimea X-N, respectiv 90 de detractori si 10 admiratori pentru multimea S-K. Tocmai dimpotriva adica... exact acelasi lucru si perfect identice.

Acest model teoretic ne permite sa intelegem direct si fara mare efort niste chestii simple da' oarecum contraintuitive :

1. Cit ce priveste impactul unui bloger oarecare, tot ce conteaza este reach-ul (adica acei 100 de oameni) si engagement-ul (adica ce procent din cei 100 de oameni intra in una din cele doua categorii active de care-am discutat - blogerii considerati in exemplul nostru se bucura de un engagement de 100%).

2. Cit ce priveste impactul unui bloger oarecare, raportul dintre admiratori si detractori nu conteaza. Nu exista prieteni sau dusmani, exista doar oameni care actioneaza in baza celor spuse de bloger (indiferent cum actioneaza ei) si oameni care nu actioneaza in baza celor spuse de bloger (deloc, adica).

Practic vorbind, tot ce are de facut un bloger este sa-si aleaga niste coordonate dupa care sa se tina - neabatut - de ele. Putin conteaza care-s coordonatele alea, cum putin conteaza daca-s bune sau proaste, daca-s acceptate au ba de societate si asa mai departe. Atita timp cit blogerul e predictibil in pozitionarea lui "ideologica", sa-i spunem, cititorii se pot lasa angajati in conformitate cu propriile lor inclinatii, convingeri, dorinte si ce-or mai fi avind ei.

Singura chestie care reduce influenta blogerului este inconsecventa, proprietate care rezolva paradoxul enuntat acum un an si mai bine in ultimul paragraf al acestui articol (si pe care spre nestinsa mea dezamagire iata ca nu s-a gasit nimeni vrednic macar s-o considere calumea, darmite s-o chiar rezolve) : invatarea adauga valoare blogerului scazind din valoarea blogului, in timp ce consecventa adauga valoare blogului scazind din valoarea blogerului.

Asta fiind si motivul principal pentru care ziceam ca blogul nu-i o chestie in care tineretul poate face mare brinza : atita timp cit esti inca tinar, chestiile fundamentale nu-s inca osificate, pastrindu-si loc de crestere (si deci de schimbare). Odata ce individul s-a maturizat (la propriu, nu dupa buletin vorbim), e improbabil sa-si mai schimbe valorile centrale, si deci poate tine un blog care sa chiar conteze.

Si bineinteles exista cei carora nu li se aplica toate considerentele astea. Pentru ca nu vor ei sa li se aplice, asa au decis ei ca nu li se aplica si atunci gata, nu li se aplica. Pentru ca ei scriu "doar din placere", si prin asta scapa de regulile care guverneaza scrisul. Acestia se numesc indeobste struti.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

17 Responses

  1. samsung, apple, nokia, lg, sony, huawey, motorola, blackberry, mai zic?

    tel.mobile, orange, vodafone, cosmote, digi.mobile, zapp(care-i cumparat de careva dintre leaderii de piata de la noi), digitaltel, etc.

    facebook, linkedin, myspace, twitter, hi5 si mai sunt o gramda, dar imi scapa acuma.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 3 August 2011

    Pai mai bine fa-te bloger.

  3. myspace nu conteaza. hi5 nu conteaza. linkedin ... mai bine zi tu un eveniment important intamplat acolo.

    huawey nu-s deloc pe aceeasi piata cu apple, imi pare.

  4. @MP

    :D

    @dAImon

    de ce sa nu conteze? conteaza/conta pana si yahoo360. ce intelegi prin evenimente importante?

    ambii sunt si jucatori pe piata telefoniei mobile.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 3 August 2011

    Ce hater s-o facut dAImon. Mei om, faptu' ca tu poti scrie "x nu conteaza" ie deja dovada ca el conteaza in sensul articolului. Blogere!

  6. @Mircea Popescu

    Păi modelul ales este highly ipotetical...

    admitind ca opozitia A - D se bazeaza pe

    Până aici nu ai scris despre nici o opoziţie dintre ei, alta decât faptul că unul are admiratori iar celălalt detractori. De unde vine opoziţia asta? Este implicită, nu se poate ca cei doi să aibă chiar reprezentări similare asupra realităţii?

    Mai departe, de ce dacă eu îl simpatizez pe A trebuie să îi preiau gusturile?(Sau invers cu D.) De obicei îl citesc pe X pentru că observ la el idei similare sau apropiate de ale mele şi nu îi preiau ideile pentru că îl citesc. Acesta este şi motivul pentru care în general fiecare blog va avea mai mulţi admiratori decât detractori, cazul lui D fiind unul foarte puţin plauzibil.

    Cidat, prima concluzie este corectă în opinia mea, deşi argumentaţia este neconvingătoare. Cu a doua concluzie nu sunt de acord, tocmai datorită prezumţiei false că între A şi D există musai o opoziţie de ideologii, gusturi etc.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 3 August 2011

    Ce inseamna "ipotetical" ?

  8. anonimosu`s avatar
    8
    anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Wednesday, 3 August 2011

    Cam ca un fel de furculision.

  9. hyp **

    Din tot comentariul aia ai văzut ? :)

  10. Celalalt Hipsterilor`s avatar
    10
    Celalalt Hipsterilorinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Wednesday, 3 August 2011

    Mi-ar place sa vad la tine di ce si care ar fi motivele pentru care scriu bloggerii.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 3 August 2011

    Blogerii scriu din cauze, iara nu pentru motive. Aia care scriu motivati is alta mincare de peste.

  12. Celalalt Hipsterilor`s avatar
    12
    Celalalt Hipsterilorinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Wednesday, 3 August 2011

    Pe cauze, pe necauze, asteptam artiolul cu clasificari :P

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 3 August 2011

    N-ai ce sa clasifici mei. Aia care conteaza scriu pentru ca pot. Restu' nu conteaza.

  14. Celalalt Hipsterilor`s avatar
    14
    Celalalt Hipsterilorinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Wednesday, 3 August 2011

    Numa atat? Pentru ca pot? Pai unii si pot, si vor, si au cu ce, su si unde, da ce-i atata graba? Ca zic ca-s destui care pot, da nu scriu, la fel cum sunt si destui care nu pot, da tot se baga-n seama.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 3 August 2011

    Numai atit.

    E ca si fututul exact.

  1. [...] Influenta blogerului, model comparativ [...]

  2. [...] respectiva polarizeaza o suta treizeci de idioti sa lupte pentru solutia X, antigrupul de idioti exact egali anti-preocupati polarizeaza o suta treizeci de idioti sa lupte pentru solutia anti-X. Cei zece [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.