Deconstructivism, aplicatie practica

Sunday, 06 February, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Ea : Nu pricep al doilea clip.
Eu : Al doilea, tipul vrea suc de banane, ma-sa nu-i cumpara de banane, tre' sa bea de portocale.

Ea : Oh. Ce plm e aia suc de banane ?!
Eu : Exact.

Ea : Da' reclama nu tine cu el ? Gen, uite la prostu' asta, ar trebui sa-ti poti cumpara un suc de banane!
Eu : Nu. Reclama zice "de ce nu-ti iei ba un job?"

Ea : Tocmai! Ca si cum daca ti-ai lua un job ti-ai putea cumpara suc de banana si n-ar trebui sa asculti de mami.
Eu : Exact.

Ea : Just. Si-atunci #2 suge rau.
Eu : De ce ?

Ea : Pentru ca. Ce. Pula. E. Aia. Suc. De. Banana!
Eu : Nu conteaza.

Ea : Este o diferenta intre a sugera pustimii ca pot sa faca chestii in realitate daca isi iau o slujba, ceea ce-i ok, si a le sugera ca pot sa-si cumpere un unicorn. Daca e in situatia din urma, e o campanie de cacat care suge.
Eu : Nu sugereaza asa ceva. Sugereaza ca daca vrei un unicorn si ai o slujba, nu ma-ta iti va spune ca nu [ci altcineva].

Ea : Ura!
Eu : Hei! E o chestie intru totul estetica. Tipului i s-a taiat de fata de proasta a lu' ma-sa. O slujba nu te teleporteaza brusc intr-un univers nou, unde gravitatia trage orizontal. O slubja iti da capacitatea stilistica de a-ti alege a cui fata hidoasa iti spune ce nu poti sa faci si ce trebuie sa faci.

Ea : Bine, inteleg ce zici M, ok ? Dar nu cred ca oamenii care au facut reclama chiar au gindit asa. Ei incearca pur si simplu sa le spuna pustilor ca daca iti iei o slujba poti sa-si cumperi ce costum de baie vrei, nu ce hotarasc parintii. Daca pustanii ar crede ca jobul pur si simplu scoate parintii din schema, dar TOT nu poti sa faci ce vrei sa faci... pai atunci pur si simplu nu si-ar lua slujbe. Cel putin asa cred.
Eu : Deci practic argumentul tau e ca interpretarea corecta a realitatii propusa de un text nu ar trebui luata in considerare, pentru ca in acelasi timp ingaduie cititorului sa atinga aceeasi concluzie corecta si operind la un nivel cognitiv mai jos, care lucrind prin simplificare creeaza deci un rationament "fals".

Ea : N-am inteles cum textul permite "aceeasi" concluzie sa fie atinsa la un nivel mai jos. Care concluzie ?
Eu : Concluzie : o slujba e un lucru bun. Nivelul de jos : O slujba e un lucru bun pentru ca te plateste cu bani, cu care bani poti sa faci orice doresti. Nivelul inalt : O slujba e un lucru bun pentru ca iti ingaduie sa-ti alegi cine-ti comunica limitele existentei tale.

Ea : Aha. Ok, vad si eu ca nivelul inalt poate fi extras din clip, ce-i drept. Dar de asemenea cred ca nivelul de jos e subliniat mai apasat, asa incit majoritatea audientei il va recepta probabil pe ala.
Eu : Si ? Aia-i cu totul problema lor.

Category: Zsilnic
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

8 Responses

 1. Unele reclame pentru ANOFM au fost reusite, altele praf. De exemplu, mi se pare mult prea copilareasca abordarea din clipul de mai sus.

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Sunday, 6 February 2011

  Pai acum la drept vorbind, starea de-a avea nevoie sa-ti explice statul pe banii publicului de ce e o idee buna sa-ti cauti primul job e si ea comesurabil copilareasca, asa ca numa' bine se potrivesc.

 3. haide bre, au pus ditamai puletele sa joace rolul de jobless? as fi crezut ca targetul sunt kinderii pe la 21 pe-acolo ..

 4. Mircea Popescu`s avatar
  4
  Mircea Popescu 
  Sunday, 6 February 2011

  Eu cred ca problema mare nu-s kinderii de 20 si-umpic cit kinderii de 20 si mult. La 19 ii tinea mami si cu tati la facultate, la 24 ii tinea mami si cu tati la master si-acum iata c-au ajuns la 28 si metoda s-a incarnat, ii tine mami si cu tati, si-o fac fara prezervativ pentru ca de banii de prezervativ si-au cumparat tigari (pentru ca de banii de tigari pe care i i-o dat mami in secret sa nu afle tati si-o cumparat etnobotanice).

 5. Ce-i drept e un fel de "decat sa-ti omori parintii ca nu-ti iau cai verzi pe pereti, mai bine ia-ti un job". Altminteri unii au scos zice-se zer din piatra seaca, asa ca mesajul putea fi mai bine "daca vrei suc de banana, n-ai decat sa-ti faci singur".

 6. Mircea Popescu`s avatar
  6
  Mircea Popescu 
  Sunday, 6 February 2011

  E de-un hilar isteric alegerea fructelor, pentru ca suc de banana si-ar putea face chiar singur, cu minutele lui amindoua (sau, dupa preferinte, precum si dupa necesitati geometrice, numai una).

 1. Deconstructivism- aplicatie practica pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

  Cer drepturi de autor pe faza cu banana....

 2. [...] subversie, adica reteta nu-i folosita exact asa cum se gaseste ci primeste o oarecare doza de deconstructivism la pachet. Cat on a Hot Tin Roof e de asemenea o subversie, inca si mai profunda : gentilomul pe [...]

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.