Cititorii nu conteaza.

Tuesday, 05 July, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

In virtutea unor cauze neclare, dar pe care eu le suspectez (cu generozitatea care ma caracterizeaza) ca-s rezultatele directe ale prostiei celei mai simple si abjecte, ierarhiile precum si discutiile asupra ierarhiilor in blogosfera - pina la aparitia mea, si intr-o masura obositoare dar macar descrescatoare si de-atunci incolo - se invirteau si se invirt in jurul numarului cititorilor.

Ca o dovada in sprijinul teoriei ca prostia (cea mai simpla si abjecta) e sursa acestui comportament bizar as putea aduce de exemplu imprejurarea ca discutia despre numarul de cititori e la rindul ei confiscata de discutia despre "trafic", intr-o completa si bovina confuzie asupra diferentelor intre cele doua chestiuni. Totusi, nu mi se pare ca teoria respectiva merita demonstrata, dat fiind ca-i de la sine evidenta pentru o anumita parte a blogerimii, si absolut nedemonstrabila, cu necesitate si din principiu, pentru cealalta parte. Ca impartirea populatiei bloguitoare dupa acest criteriu se suprapune destul de bine cu impartirea aceleiasi dupa prostie poate fi o observatie interesanta, la a carei discutie poate vom purcede cu alta ocazie.

Sa ne multumim, in cadrul restrins al acestui articol, sa comparam citeva exemple concrete. Deci, intr-o ordine mai degraba aleatorie, pentru ca nu am habar cum s-ar putea ierarhiza chestii atit de sus in ecosistem : jeg.ro, pe care in afara de-un nucleu dur de hipstarasi nu-l [mai] citeste aproape nimeni ; abjectu.ro, cunoscut de absolut toata lumea buna a culturii romane familiarizate cu Internetul si cam atit, groparu.ro, iubit cu ardoare de trupa de pseudo-blogeri, experti pe probleme si alte piariste ; piticigratis.com, pe care s-au adunat cam toti copchii nihilisti, disperati si oarecum inspaimintati de viitor. Stiti de cine vorbesc, roacherii din noua generatie.

Ca sa fim bine intelesi : chiar daca jumatate din ei nu ma sufera, si restu' ma cunosc vag sau ma admira fierbinte (pe bune, asa este, chit ca n-oi preciza cine-i cine), chiar daca eu sunt un militant cu spume la gura contra uneia dintre gruparile adunate-n jurul unuia dintre astia (si intretin calde relatii de "batut pula de" cu cel putin inca doua daca nu toate trei), cei patru scriu toti umor, si toti foarte bine. Si eu rid, la toti, foarte bine. Si altii nici nu sunt (eventual cu o mentiune onorabila pentru Mantzog, care ocazional sclipeste si daca insista poate ca va fi in lista-n viitor), ba chiar sunt foarte curios sa aud cirteli din public pe aceasta tema (nu ma luati cu rahaturi a la vaci, babe si alte bizdiganii, ala nu-i umor, e ciorba de loboda, sitcom pozitional, ce vreti voi, e Banya si gata).

Asa, estimativ, ma gindesc ca abjectu' are trafic cam 80 (cu fluctuatii pina la 4-500 cind publica ceva bun), Groza are trafic cam 100 (cu fluctuatii spre 120-150 cind publica ceva, orice, ca la el totu-i oricum la fel), Bazavan probabil in jur de 1500 si Alexandru pe la 1700-1800 pe-acolo*. Mnoa, deci cine-i mai bun ?

Pai, abjectu' si groparele sunt buni. Piticu' promite, si cu jegu' promite. Daca era traficul invers, sau amestecat in orice alte proportii, cu ce era mai bun unu', cu ce era mai slab altu' ? Pe bune, cind rizi de n-ai aer si te impleticesti prin casa dind aiurea din labe ca o curca beata iei o scurta pauza sa verifici traficu', sa stii daca te mai intinzi sau ai ris destul ? Cam ce importanta are inaltimea aluia de spune-un banc in desfasurarea poantei si efectelor ei directe ? Ce urmeaza, sa spuneti poante numai in pantofi maro, ca aia-s mai amuzanti** ? Si, asa de-o chestie, daca pe abjectu' l-ar citi numa' cp-b (ca als saracu' nu mai poa'), pe groparu' numa Vali Perfu, pe jeg numa' smro ala si pe pitici gratis numa' mamzel Gogu s-ar schimba ceva ? S-ar schimba fix o laie.

Deci, doi da, doi poate. Asta e, realitatea. Care-i predictorul acestei realitati ? Moama, sa vezi chestie, nu e traficul, e virsta!!! Aia de douazeci si promit, aia de treizeci plus is deja. Soc si groaza ?!

Poate ca da. Depinde. Pe mine nu ma uimeste cine stie ce, da' pe de alta parte eu nici nu mai prea am virsta sa ma uimeasca banalitatile, nici nu tin minte s-o fi avut vre-odata. In fine, sa trecem.

Si anume, sa trecem la disclaimer, cu care si incheiem. In primul rind, mi-e simplu si usor mie sa vorbesc despre trafic, si cum nu conteaza el cind am. E adevarat, mi-e simplu. Pe de alta parte, daca ziceam aceleasi chestii fara sa am, obiectia era ca "de-aia zic, ca mi-i ciuda ca n-am". In principiu atunci obiectia tu quoque ar cam trebui desfiintata, dat fiind ca ea apare oricare ar fi statutul meu si indiferent de el. E, cu alte cuvinte, o obiectie ad personam pur si simplu, si nu ad personam tu quoque.

In al doilea rind, mi-e simplu si usor mie sa vorbesc despre cititori, si cum nu conteaza ei, dat fiind ca ma platesc dinsii in toata luna niste sume considerabile (mai ales din perspectiva salariului mediu in Romania) ca sa ma citeasca. Daca nu ar mai fi cine sa plateasca poate ca nu mi-ar fi asa de simplu (mai ales daca n-as avea din ce trai altminteri). Sincer sa fiu, obiectia asta pare tare, dar e slaba. Foarte, foarte slaba.

Blogul e cam ca si politica : cei ce se asteapta sa traiasca din una, ca si din cealalta, nu pot, nu au cum sa faca treaba de calitate. Sigur ca se pot scoate bani frumosi din blog, cum se pot scoate de altfel si din politica. Si anume, de catre cei care cu adevarat n-au nici o nevoie de ei. Sau cu alte cuvinte, daca dumneavoastra aspirati la a scrie un blog bun pentru ca nu sunteti de nimic altceva capabili, ma tem ca am sa va dezamagesc : blogul ala bun nu se va intimpla. Niciodata.

Blogul nu-i ultimul sertar al reconversiei profesionale, acolo unde cad aia ce n-au fost capabili de nimic altceva sub soare. Blogul e debuseul celor atit de buni la meseria lor ca zbirniie, da pe de laturi, spumeaza si iese-afara. In alte tari blogul mai e si debuseul celor atit de bogati incit n-au nici o nevoie sa se trezeasca la ore fixe, da' sa ne limitam la ce-i posibil in Romania, intr-o prima faza.

Si cu astea fiind zise... spor la scris. Cititorii chiar nu conteaza.

---------
* Asa cum fara indoiala ati intuit, cifrele sunt normalizate.

** Intrebarea nu-i cu totul lipsita de fundament, dat fiind ca am cunostiinta de "umoristi" care gindesc cam in acesti termeni, dar daca le spui clowni se supara pe tine.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

41 Responses

  1. acum esti hater pe toata blogosfera?!

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 5 July 2011

    Toata blogosfera nu este enough pentru mine.

    Aduceti alta, mai mare.

  3. da' e vreun blogger care sa iti placa suficient incat sa nu il critici?

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 5 July 2011

    Nu, asta-i ca si cum m-ai intreba daca exista o femeie care sa-mi placa suficient cit sa n-o fut. Pai ce gindire virginala-i asta ?!

  5. cum, o impaiezi si iti faci statuie gen afrodita in gradina, nu ziceai ceva de ciresi?

    faci peisajul frumos.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 5 July 2011

    Era ceva manga pe 4chan pe tema asta, copile de 14 ani la concursu' de frumusete, le beleau aia si le pastrau pielea sau ceva de gen.

  7. trololo. eu acolo n-am mai intrat asa decat din luna in luna, la b/oi.
    intre poze cu ponei, pisici, si raid cu copii -5 ani, m-am saturat. ah si trolii cu chipurile dovezi teologice si un muie care tot posteaza "tineti minte, rasa conteaza" cu 3 pdf-uri.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 5 July 2011

    Io am asistenta care cu asta se ocupa, imi sorteaza 4chanu'.

  9. unsuccessful troll

  10. Mai, inteleg ce zici, dar mai si conteaza. Poate nu conteaza intr-o masura asa de mare, dar asta e alta discutie. Uite, pe o afirmatie pe care ai facut-o in articol.

    Ai zis ca nustiucare dintre ei are cam 80-100 cu fluctuatii atunci cand scrie ceva bun de pana pe la vreo 500. De unde putem sa deducem ca de obicei nu scrie "ceva bun" sau daca ar scrie numai "ceva bun" ar avea constant 500. Deci, poti sa faci o legatura intre trafic si continut, nu?

    Daca nu ar conta, de ce are piticigratis cel mai mare trafic de exemplu? Din intamplare? Ca are link pe Intercontinental? Ca lumea chiar cauta sa obtina pitici gratis pe internet?

  11. mitzaabiciclista`s avatar
    11
    mitzaabiciclista 
    Tuesday, 5 July 2011

    Păi cam da. Când eşti un neica nimeni, nu prea ai cum să excelezi prin blog, fiindcă blogul cam scoate în faţă ceea ce poţi, sau nu poţi. Chiar dacă îţi reuşesc câteva articole şi păcăleşti cititorii, la un moment dat îţi dai cu firma în frunte şi devii sesizabil. Asta nu înseamnă că nu poţi avea auditoriu, chiar şi numeros. Dar numărul nu dă calitatea, clar. Ci doar dimensionează nişa în care îţi faci veacul.
    Cititorii contează.
    Calitatea lor demonstrează calitatea articolelor tale. Iar calitatea lor se vede în comentariile lăsate de peniţele lor. Nu judec comentatorii ocazionali de pe bloguri, departe de mine asta, în rândurile lor intru şi eu doară; toţi care intrăm pe alte bloguri şi lăsăm un gând sau o idee, asta suntem.
    Cititorii contează
    Nici unul din noi nu scriem doar de dragul de a ne vedea slovele înşirate. Scriem pentru că avem ceva de spus şi vrem clar ca cineva să vadă, cineva oricine, să răspundă cumva, chiar dacă ne dă cu curul de pământ sau ne pupă în cur. La unii contează mai mult cauza decât efectul.
    Cititorii contează
    Acţiunile noastre stârnesc reacţiile unora care prin acţiunile lor stârnesc reacţiile altora şi tot aşa.
    Cititorii contează
    Dar nu chiar atât de mult încât să te facă să scrii altceva decât îţi doreşti. Altminteri nu mai eşti decât un neica nimeni, fără voinţă proprie. ci doar un căţel care latră de dragul de a se auzi singur, bucuros că prin jurul ghenei unde şi-a făcut culcuş mai sunt şi alte potăi sau cotarle care dau din coadă.

  12. Mihai B`s avatar
    12
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 5 July 2011

    mai rar asa, dar total de acord cu comentariul biciclistei. le zice foarte bine acolo, cum le simt si eu...

    ca o alta treaba, jeg la cat de des mai scrie, e mai mult bun de ciocnit berea cu el prin boiler, chit ca mai nou-mi pare ca migreaza spre booha. sandelu' insa a cam obosit ori s-a indragostit si nu mai da randament. si cacat peste pupza (cc), mai nou si promoveaza in prostie siteul acela, futezeanu sau futezeul sau cum i-o mai zice. pe restul nu-i citesc, iara al' de la mentiune ma enerveaza...

  13. the cancer that is killing....

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 5 July 2011

    @Critic Is successful.

    @Vlad Iti spun ce-am vrut sa zic cu faza aia. Omul scrie rar, poate o data pe sezon, 5 articole pe an, ceva. Da' si cind scrie, apai baga materie. Doar ca ultima oara cind o scris o bagat ceva mizerie cu cum ii el pe facebook si cum amusina ceva ciine bucile lu' una. Asa ca eu subtil dadeam de inteles ca una-alta.

    Pentru ca-s mai multi roacheri decit, de exemplu, oameni fini. Ce ajuta si ce conteaza asta ? Si Paris Hilton are mai multa audienta decit, de exempu, Joshua Bell. De-aia tot o nulitate ii.

    @mitzaabiciclista, Mihai B Io-s de acord cu ce ziceti voi, clar ma oameni ca nu-s degeaba cititorii aia, si conteaza. Dar faptu' ca ei conteaza nu inseamna si nu implica faptu' ca nu conteaza, nu stiu cum sa ma exprim mai lamurit de-atit. E ca la dualitatea unda-particula, cumva. Cind discutam dintr-o perspectiva, e unda si cititorii conteaza. Cind discutam dintr-o cealalta perspectiva, e particula si cititorii nu conteaza.

    @cipslim Who ? What ? Where ? Pix. Or it didn't happen.

  15. Zici ca nu conteaza cititorii si nici numarul lor sau numai nici?

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 5 July 2011

    Pai intr-o masura nici. Da' intr-o alta perpectiva, numa'. Precum si de altfel deloc.

  17. pletzalcoatl`s avatar
    17
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Tuesday, 5 July 2011

    @Critic
    For someone named Critic you've got some strange preoccupations.

  18. Critic`s avatar
    18
    Critic 
    Tuesday, 5 July 2011

    am sa notez in calendar cand o sa fie cineva de acord cu ceva ce am sa spun, mda.

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 5 July 2011

    Fugi ma ca am fost io chiar acu' recent, de m-am si uimit.

  20. Critic`s avatar
    20
    Critic 
    Tuesday, 5 July 2011

    daca-i poza cu ceasca nu se pune, ca nu-s fotografu'.

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 5 July 2011

    Neah, gheorghita parca s-o luat de tine, de fapt stai sa caut.

    Here : 27 Iunie.

    Ti-ajunge pe-un an-doi.

  22. Critic`s avatar
    22
    Critic 
    Tuesday, 5 July 2011

    pfoai deci sunt luat chiar prin surprindere. gonna celebrate with *le fap*.

  23. nai curaj să pui poze.

  24. Angela`s avatar
    24
    Angela 
    Tuesday, 5 July 2011

    La mine pare clar, am cam aceeasi cititori si mai ratacesc unii - altii ocazional cand cauta porno :))

  25. Deci da, de fapt, fie scriem numai si numai pentru noi (caz in care nu conteza daca ajunge sa citeasca cineva ceea ce am scris), fie scriem fara nici un rost, pentru ca daca nu scriem pentru noi, cititorii nu conteaza.
    Daca scriem doar pentru noi, nu am avea de ce sa facem public ceea ce am scris, pentru ca scriem doar pentru noi, nu pentru cititori.
    Asa ca, ala pentru care "cititorii nu conteaza", ar futea poarte bine sa nu-si "publice" cele scrise.

    A, pentru ca nu suntem in stare sa evaluam cat, ce si cum inseamna cititorii, nu insemna ca trebuie sa spunem ca de fapt nu conteaza (pentru ca daca nu-i masurabil, nu suntem in masura sa spunem cat conteaza), ci ca nu stim in ce masura conteza.

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 6 July 2011

    @Critic Noa, cum o fost ?

    @Angela Asta-i chiar o problema, bisericutizabilitatea cititorilor romani. De unde vine oare ? E ceva sechela din trecutul totalitarist, simt ei nevoia unui singur adevar si unic indrumator ? Is de vina evreii, cu ideile lor absolut cretine despre "divinitate" si mniezau' lor prost, schiop, orb si invidios (cu net free) ?

    @Unudoi Obiectia se sustine. Sa repetam, pentru ca repetitio est mater studiorum, errare humanum est sed perseverare diabolicum ergo studiorum non humanum sed diabolicum filia est. Deci :

    A, pentru ca nu suntem in stare sa evaluam cat, ce si cum inseamna cititorii, nu insemna ca trebuie sa spunem ca de fapt nu conteaza (pentru ca daca nu-i masurabil, nu suntem in masura sa spunem cat conteaza), ci ca nu stim in ce masura conteza.

    Zic c-ai taiat nodul gordian. Eu am formulat cum am formulat neavind incredere in abilitatile cognitiv-analitice ale cititorului mediu, da' nu pot spune ca nu ma incinta sa mi-o iau in comentarii.

    Buni si cititorii astia la ceva pina la urma.

  27. Mihai B`s avatar
    27
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Wednesday, 6 July 2011

    @MP@Angela

    dar de ce zici asa? tu crezi ca aia care comenteaza la unul, vba aia, gasca, bisericuta, nu comenteaza si pe la altii? amu, eu recunosc ca nu ma supun regulii, ci mai nou comentez cel mai ades pe la tine, dar si tu scrii des. am si altii pe la care comentez, dar ei nu scriu atat de des si nici feedback nu prea baga la comentarii.

    tu scrii foarte de des si raspunzi si frecvent=>incurajezi fidelizarea comentatorilor.

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 6 July 2011

    @Mihai B Pai sa ma scoatem pe mine un moment din calcul, ca io-s cam outlyer asa, si sa vedem urmatoarea problema : daca cei 10 (normalizat) care citesc jeg nu comenteaza niciodata pe piticigratis, si cei 75 care citesc piticigratis nu comenteaza niciodata pe jeg, e oarecum imposibil pentru Groza si Alexandru sa se evalueze intre ei.

    Pentru ca asta-i sursa principala a evaluarilor artistului, parerea publicului lui, pe care-l cunoaste si-l intelege, despre opera altuia. Dupa ce opt dintre aia zece care-i cumpara tablouri ii spun lu' Rubens buei ce misto sculpteaza Michelangelo asta, sansele sunt spre 100% sa se duca Rubens sa-i vada dom'le dracului statuile aluia, ce tot vorbesc astia prostii ?! Si eventual chiar sa picteze una.

    Dupa care Michelangelo are sanse sa se apuce sa sculpteze ceva grasa de-o pictat-o asta, si sa cada aia pe el ca nuse poate sustine geometric ce se poate picta-n plan si sa moara. Iara daca nu cade pe el si nu moare, atunci rezulta o imbunatatire neta a calitatii totale a artei disponibile, pentru ca asa se naste si valoarea si creatia : din comunicare mediata. Chestie care s-o vazut foarte clar in functiune pe fain, si de mai multe ori, nu o data. Daca doresti iti documentez.

    Deci, problema cu cititorii care nu citesc si mai ales nu comenteaza-n alte parti este ca izoleaza de facto pe toata lumea, si din izolare nu poate iesi decit stagnare. Acum sigur ca se poate aduce obiectia ca de fapt blogerii-s capu' rautatilor, ca ei baneaza ca prostii pe oricine are nu ca idei divergente, dar alte idei (cel mai recent exemplu fiind bineinteles prostowar, care m-o banat pe mine pentru ca el n-o reusit sa-si administreze chiar corect plugin-urile pe-acolo pe cariciul lui de magar).

    Totusi, tre' inteles ca desi cititorii nu conteaza, totusi blogerii-s sub cititori, nu cititorii sub blogeri. Ca atare, daca publicu' n-ar hali de-astea, blogerii care se preteaza la de-astea ar disparea repede-repejor acolo unde-i locu' lor (recte, la mine-n maldaru' de compost). Da' atita timp cit publicu' permite asa ceva, pai normal ca blogerii se preteaza, pentru ca blogerii-s prosti si n-ai ce sa ceri de la ei.

  29. frumos scris, frumosule la minte ;)

  30. Mircea Popescu`s avatar
    30
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 6 July 2011

    Haha, dar mersi!

  31. tu faci concurenta cu zoso sau cum

    zoso.ro, cel mai citit blog din România. Internet. Social Media. Hateri. Turism. Facebook. Twitter. Ciorapi Murdari.

    al tau fiind cel mai bun blog din romania?

    herpa derpa trololo

  32. facatura naibii, a luat tag-ul de |title| chit ca era scris prost

  33. Mircea Popescu`s avatar
    33
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 6 July 2011

    Al meu e cel mai citit din Romania de vre-un an si mai bine, chiar n-are rost sa ma mai agit pe tema aia.

    Ca si cum te-ai lauda ca reusesti sa maninci o masa intreaga fara sa-ti dai nimic pe piept. Pai ce, avem 5 ani sau 12 ?!

  34. my girlfriend is like windows, she's seven. #pedobear

  35. Mihai B`s avatar
    35
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Wednesday, 6 July 2011

    @MP

    mey, eu acum vreo 3-4 ani, beam prin nush ce spelunca din cluj, numita fire, cand numa' ce mi-o intrat p'acolo groza pe usa in sacou englezesc si cu rucsac in spate. plm, stiu ca am ajuns sa vbesc si cu el si din tot ce a zis, ceea ce mai tin minte si m-a mirat atunci, este ca el nu citeste alte bloguri, indiferent daca aia il comenteaza sau nu si nici nu are de gand sa ii citeasca pe altii. ma rog, ideea era ceva in gen ca si-ar deforma stilul.

    daca michelangelor mergea sa il vada rubens sau invers, existau trei posibilitati: fie sa se urasca - ceea ce era distructiv, fie sa se iubeasca - ceea ce era gay, fie sa ramana indiferenti unul fata de munca altuia - ceea ce era cam greu, daca ai blog.

    p.s. nu confunda sula cu prefectura! prostowar ala e izolat, c-asa e el. si nu-i a-lister, i-mportant, gen, ca sa il dam exemplu. asa si eu de exemplu, am blog si culmea ca am ceva gascuta care imi si comenteaza pe acolo sau trolleaza(da' mai rar). si nu pot scapa de ei, da' asta e, mno acuma.

    si cu izolarea in exemplul tau oricum nu tine, ca de acolo stiu eu sigur ca macar jeg si piticigratis s-au intalnit si irl la o bere, deci daca aveau idei le contribuiau pe acolo. dara poate n-au avut. sau nu au vrut sa le dea pe share. :)

  36. Mircea Popescu`s avatar
    36
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 6 July 2011

    @Mihai B Ca o paranteza : cineva tre' sa scrie ghidu' de utilizare corecta a mei/mey/wey/buei/bei. Ppl.

    Apropo de aiureala asta situata undeva intre naivitate si prostie (naivitate nefiind suficient de tare, iara prostie nefiind suficient de precis), cum ca vezi-doamne i-or "deforma stilul" : chestia aia se numeste dezvoltare. Asa cresti, deformindu-ti stilul. Daca nu-ti deformezi stilul ramii vesnic cu fontanela nesuturata si cu oasele indoite ca un sugar. Asa cum Groza inca se gaseste, la treizeci si de ani, de-ti vine sa-i plingi de mila. Asa cum si Alexandru se va gasi, daca o tine langa cu prostiile astea inca cinci ani asa.

    Exista un motiv pentru care creatorii de cultura au format scoli, cluburi, grupuri. Exista un motiv pentru care Franta a dominat intelectual Europa doua secole, si acel motiv e salonul. Exista un motiv pentru care crestinismul a ajuns sa conteze in lumea asta, si acel motiv sunt universitatile si dezbaterile scolasticilor. Exista un motiv pentru care grecii se mai amintesc si astazi, si acel motiv e acropola, exista un motiv pentru care romanii si-au lasat amprenta-n lume, si acel motiv e forumul, si tabara.

    Nu-mi dau seama cum s-a instaurat in mintea oricarui roman de bine idealul ala romantic al creatorului-geniu pustiu, dar probabil nu din prea mult Byron, mai degraba din prea mult Eminescu. Sa ne intelegem : sub aspectul asta Eminescu era un bou, literalmente, ragea de prost, si traznaia e pe de-o parte invalidata de practica si pe de cealalta de-un infantilism dureros.

    Nu exista creatie solitara, nu exista valoare solitara, si nu exista nici placere solitara. Inteleg ca-i greu de crezut pentru diversi masturbaci de pe interneti, da' asta nu inseamna mare lucru. E, pina la urma, un fapt, nu o parere.

    Io iti atrag atentia ca nu prea functioneaza comunicarea asa, direct, imediat, decit intre oameni care se culca impreuna. Altfel, ne intilnim la o bere, hahaha, ce-am mai ris, vorbim banalitati si plecam acasa. Asta cu intilnitul la bere e standardul de aur al prostiei, zic eu.

  37. Mihai B`s avatar
    37
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 7 July 2011

    ca sa ai dreptate, in primul rand analiza ta ar trebui sa fie corecta. dar din cate cunosc eu si in general cred ca cunosc bine, groza si alexandru fac parte din aceasi generatie/au aceasi varsta.

    secundo, chiar de nu ar fi asa, acuma care-i idealul in viata la 30 de ani? exista vreun model? trebuie sa ai timp sa scrii pe blog cand vrei tu, sa tii femei in beci, sa faci consultanta in business administration si evident politica in pnl? sau pana la urma esti de acord si tu cu faptul ca nu exista un ideal al utilizarii vietii, nici macar unul structurat in functie de varsta? :D

    cat despre scolile respective, este in cluj cerc literar de poezie, frate! :D si toti aia de acolo se rusifizeaza ca si nume si o ard in aceasi directie ca si stil literar. impreuna vor fi mai puternici? eu zic doar ca mai multi si mai prosti.

    p.s. de cele mai multe ori, comunicarea de la o bere e mai reusita decat cea de pe bloguri. ca sa verifici teoria, ia invita niste blogerite care-ti comenteaza sau la care le comentezi prin oras, la o terasa. poa' sa bea ele berea, ca stiu ca tu nu esti cu hameiuri produse de sab. :P ;))

  38. Mircea Popescu`s avatar
    38
    Mircea Popescu 
    Thursday, 7 July 2011

    Posibil. Sa ne intelegem : n-am cum sa am dreptate, ca nu ofer un adevar in textu' asta, ofer o cheie de interpretare a realitatii. Exemplele concrete-s doar ancore de pe care cititoru' sa poata porni in a pricepe teoria, da' ea nu poate fi nici adevarata nici falsa indesine, cel mult convingatoare.

    Absolut de acord ca nu exista un ideal al vietii, in sensul de pozitiv si dat, tre' sa fii X, sa ai Y si sa faci Z. Pe de cealalta parte, exista dezidealuri, si alea-s foarte pozitive si date. Deci, tre' sa nu fi X, sa nu ai Y, sa nu faci Z. Chestia asta revine dintr-o discutie cu Diana despre literatura ("Afara de-a recunoaste citeva moduri specifice ale incompetentei, a caror prezenta e buna indicatie ca nu-i fereastra, fara a fi macar certitudine, nu prea avem cum."), nu putem spune ce este, putem spune ce nu este. Si chiar si-acolo incap multe discutii, nu vom atinge, iarasi, adevaruri, cel mult vom fi convingatori.

    E o diferenta intre laba-n cerc practicata prin bisericutele facute de romani si ce zic eu. Uita-te numa' ce zmetii-si trag cu drag unu' altuia cetatenii de pe fain, si vezi deosebirea fata de scirboseniile la care se dedau, cu aparenta placere, tipu' de tolomaci de care discuti tu. Pe scurt, e simplu : impreuna vor fi mai puternici doar cei ce stiu sa se injure. Da' asa, aspru si sa doara.

    Eu iti spun garantat ca e mult mai buna comunicarea pe bloguri decit la o bere, pentru ca daca iesim sa bem mereu sfirsim prin a ne fute si-am comunicat hapt nimic.

  1. Cititorii nu conteaza- pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Chestii poate interesante pentru faini, ca oricum am mai multa karma decit stiu ce face cu ea....

  2. [...] Cititorii nu conteaza. [...]

  3. [...] Alexa oriunde de la Ion 3, Gheorghe 300 si pina la Ion 2700 Gheorghe 3). Poate n-ai prins ideea ca cititorii nu conteaza. Poate-ti folosesti timpul aiurea, incercind sa rezolvi probleme pe care nu le ai, in loc sa-l [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.