Centrale, centrale, centrale...

Saturday, 26 November, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

E haioasa chestia asta, ca cel mai mic model de boiler pe gaz construit sau construibil se numeste-n romaneste "centrala", cind el e exact opusul unei centrale : e descentrala intruchipata. Da-n fine.

E complet nehaioasa si absolut enervanta intimplarea ca toate aceste obiecte sunt construite PROST. Ca sa ne intelegem :

Ce ma astept sa se intimple, si ar trebui sa se intimple :

  Atunci cind utilizatorul deschide clapeta de apa calda, centrala deschide supapa rezervorului de apa calda introducindu-i continutul in circuit, asa cum se gaseste el. Pierderile de apa din rezervor se vor compensa cu apa rece de pe circuitul de alimentare, si sistemul de incalzire va trece la lucru in paralel. Atunci cind utilizatorul inchide clapeta de apa calda, centrala inchide si ea legatura rezervorului cu circuitul de consum, si continua sa incalzeasca apa pina se activeaza termocuplul.

Ce se intimpla in mod gresit in realitate :

  Atunci cind utilizatorul deschide clapeta de apa calda, centrala inchide supapa rezervorului de apa calda si trece la a-i incalzi continutul. Dupa un interval de citeva secunde in care apa din rezervor ajunge la temperatura specificata, centrala deschide rezervorul cu apa calda, pompind continutul in exterior.

Acest mod gresit de-a proceda este gresit, pentru ca eu ca utilizator semnalizez prin aceea ca am deschis clapeta de apa calda ca doresc acum in aceasta clipa si fara nici un fel de intirzieri apa calda atit de calda precit este ea, si nu ca as dori apa calda de exact temperatura Y fara abateri, "de indata ce acest lucru este posibil". Eu am deschis clapeta de apa calda, e drept, si nu "clapeta de apa instantanee", capete seci de ingineri, da' totusi asta nu inseamna ca vreau apa de fix 50 degrade cindva azi sau daca nu miine, capete seci de ingineri, ci inseamna ca vreau apa calda chiar acum, atit de calda precit capetele voastre seci de ingineri lucrind impreuna cu pasiv-agresivitatea naturii reusesc s-o livreze.

De ce sunteti atit de timpiti ? E o intrebare care continua sa ma framinte, ca e exact soiul de imbecilism exploziv in explozie care nu se manifesta doar aici, era plina minunata lume linux e absurditati si aberatii de exact aceeasi masura si cladite pe exact acelasi calapod (si de fapt raspunsul la intrebarea "de fapt de ce nu folositi voi linux ???" evident din practica da' din politete presupun nerostit de catre nimeni e tocmai ala, "pentru ca e facut de catre ingineri tembeli, ca si punctele termice individuale") pina cind n-au fost ejectati tembelogii de minti mai practice, realizindu-se intr-un final minunata izolare a inginerilor de consumatori.

Da' totusi, intrebarea ramine : de ce sunteti dom'le atit de timpiti ? Voi nu vedeti cu ochii, voi nu pricepeti cu capul, tre' sa vi se explice in cinci sute de cuvinte banalitati ca aia ca intr-adevar, omu' nu vrea apa de fix 50 de grade miine, vrea chiar acum apa cit de calda este ?

De ce sunteti atit de timpiti ?

Category: AICMF
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

35 Responses

 1. Din punct de vedere al inginerului, s-ar putea ca tu sa fii tampit ca daca vrei apa "la orice temperatura, asa cum e ea" deschizi clapeta de apa calda si nu pe cea de apa rece (ca acolo n-o raceste nimeni, primesti apa fix la orice temperatura e ea). Altfel spus,problema de tampenie e pur si simplu una de alteritate :D

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Saturday, 26 November 2011

  Cred ca problema de timpenie este ca inginerul nu reuseste sa inteleaga cine serveste pe cine in relatia inginer-consumator.

  Si precit se vede e o problema foarte larg raspindita.

 3. Eu presupun ca-i vorba de consumul energetic pentru a incalzi apa, ca daca ar fi tot timpul fierbinte, s-ar consuma mai mult sa ramana calda. Asa o incalzeste doar pe moment.

 4. Noa las' că în ceva timp poate ies pe piață modele de centrală termică cu predicție. Gen, prezice cu un minut înainte că tu vei deschide clapeta de apă caldă și se apucă să o încălzească.

  Cu un procent statistic de false positives/negatives, că deh, perfecțiune nu prea există, dar oricum ar fi un compromis bun între consumul de energie și confortul utilizatorului.

  Sau poate centrala termică cu transfer instantaneu de căldură, o altă invenție demnă de premiul Nobel, zic.

 5. Also, centrala mea livrează apa așa cum descrii în primul scenariu, și anume: când dau drumul la apă, vine întâi apă rece, abia în câteva secunde intrând și apă caldă în circuit. Da' centrala pe care o am eu are deja peste cinci ani vechime, deci bănuiesc că astea mai noi or fi mai cu moț cumva.

 6. Mircea Popescu`s avatar
  6
  Mircea Popescu 
  Saturday, 26 November 2011

  @Freud Pai si ce legatura are ce zici tu cu ce discut io ? Hm ?

  @spyked A ta o fi nemteasca sau ceva, astea de le-am vazut io pin-acu' pe-aici is toate talienesti.

  PS. Hatere.

 7. Bai schimba pagina de start la blog, e mai mare textul la tag-uri decat la articole recente.

 8. @mp : pai tu ziceai ca de ce nu merg centralele cu apa fiarta instant mereu.

 9. Mircea Popescu`s avatar
  9
  Mircea Popescu 
  Saturday, 26 November 2011

  Mnup. Reciteste.

  Si ce taguri zici tu ?

  Uneori ma intreb daca tu citesti blogul asta sau cu totul altul.

 10. La domnu' tepos ma.

  Si ma rog cu centrala.

 11. Io hater? Niciodată. Pe cuvânt de spaic.

  @Freud: Mersi pentru feedback, working on it.

 12. Mircea Popescu`s avatar
  12
  Mircea Popescu 
  Saturday, 26 November 2011

  I see 'em haitin, they be denyin'...

 13. Sunt numeroase tipuri de incalzitoare pentru apa si sunt numeroase tipuri de chei (in general potrivite fiecare cu cate o broasca). Da tre sa fi aproape filozof ca sa pretinzi oricarei chei sa potriveasca cu oricare broasca.

 14. Mircea Popescu`s avatar
  14
  Mircea Popescu 
  Saturday, 26 November 2011

  Bai frate, avind in vedere ca oricare pula se potriveste-n orice pizda, plus in cururi guri si alte orificii teoretic nedestinate utilizarii-n acest sens, io sugerez umil sa luati de urgenta exemplu de la onor dl. Marele Arhitect si sa imi dati telefon cind s-o facut chestia, mbuen ?

 15. Vezi ca-s unele pentru care unele sunt prea mari si groase si cica se lasa cu sange si rupturi la gaurica.

 16. Mircea Popescu`s avatar
  16
  Mircea Popescu 
  Saturday, 26 November 2011

  Bun, da' noi ne asteptam de la astia cu compasurile lor la ceva performante superioare simplei intimplari, nu ?

 17. @Mircea Popescu
  Pai so si facut ca io asa am. Da cu ce-i de vina inginerul X ca si-o luat Mircea Popescu una facuta pentru niggas ?

 18. Chiar ma, de ce Mircea nu face comanda speciala pentru ce vrea el?

  inb4 n-am bani, chef, mue, e vina altora, herp derp.

 19. Mircea Popescu`s avatar
  19
  Mircea Popescu 
  Saturday, 26 November 2011

  ARGHHHHHH Y U MAKE ME SO M AAADDD

  noiframe=http://4.bp.blogspot.com/_E_sqt6Ji_FQ/S8H5s0op_FI/AAAAAAAAABA/MdWEjfpLW8E/s1600/anger.jpg>

 20. NIce try

 21. Da' în general să ştii că centralele italieneşti îs cele mai proaste din universul cosmic. Cu toate astea una din centralele termice cele mai proaste din universul cosmic are un fel de setare în care ţine constant apa caldă în boiler tocmai pentru consumatori ca tine şi ca mine. Da' tot de căcat este, semn că injinerii ăia au dat rateu. Făcînd totuşi o comparaţie între sistemul centralizat şi "centrala termică" cea de-a doua te serveşte mult mai rapid decît primul, deci avantaj tu!

 22. Mircea Popescu`s avatar
  22
  Mircea Popescu 
  Saturday, 26 November 2011

  Io am cumparat un filtru de cafea italienesc acum ~3 ani si functioneaza perfect. Primul de cind am plecat din state care-a trait peste sase luni.

  Deci se poate.

 23. Deci mi-am adus aminte: ahahahaa, mue fraere, mue.

  Stii de ce mue? Ca nu iesti injiner, deci gura mica. Aahahahahah, u sux cox.

  Inb4 centralele cu incalzire constanta polueaza [stampila ue]

 24. : ))) Reality pwans MiPo

 25. Mircea Popescu`s avatar
  25
  Mircea Popescu 
  Sunday, 27 November 2011

  Htrz.

 26. Mei om bun, ce zici acolo e ca ori sunt toti fix ca tine (adica inginerii de ex n-or fi veci utilizatori de centrale te pomeni, nu,nu), ori ca toti inginerii ii servesc fix doar pe cei ca tine. Ce incercam eu sa spun e ca exista diferite preferinte si in cadrul consumatorilor, iar centrale se fac si pentru cei de vor cum zici tu si pentru cei de vor apa calda daca deschid clapeta de apa calda si nu apa "cum o fi, da' urmand sa se incalzeasca". N-are a face in propozitie cine pe cine serveste, decat daca ti-a facut un inginer centrala tie si a facut-o asa de nu se potriveste cu ce vrei tu.

  Sigur ca daca faci un lucru pentru a fi folosit de niste oameni il faci dupa cum au nevoie ori dorinta sa-l foloseasca (cel putin cat e posibil), nu dupa alte considerente, dar nu pricep de ce ai impresia ca toti oamenii aleg fix acelasi mod de utilizare.

 27. Papusa ce inseamna insignele tale? Esti insemna, cum ar fi?

 28. P.S. De altfel eu stiu ca am intalnit centrale de mai multe tipuri, inclusiv functionand cum zici tu ca vrei.

  @Cristi Daca la mine te referi, vezi aici.

 29. Te numara la fiecare apus, sau cum?

 30. Mircea Popescu`s avatar
  30
  Mircea Popescu 
  Monday, 28 November 2011

  @Diana Coman Apai n-am idee ce sa zic, mie mi se pare de domeniul evidentei ca intr-adevar comportamentul subliniat de mine drept corect este corect, si reciproc cel gresit, gresit. Mi se pare idem de domeniul evidentei c-o fi ceva acolo apropo de ingineri si functia lor in societate, dupa reactie judecind.

  Is chestii de baza, gen bicicleta se face cu pedale pentru picior si nu cu pedale de bagat in gura, urmind a fi propulsata prin miscari de masticatie. Nu-s deschise nici opinarii nici eternului "se face si asa, si asa". Centrala asta ciudata care se comporta irational ar putea fi eventual vinduta ca produs de specialitate, dar altminteri n-are ce cauta in comert.

 31. Mai Mircea, sunt mai multe tipuri de centrale: centrale pe apa, centrale pe rumegus, centrale termice, cu tiraj natural sau tiraj fortat, cu tiraj fortat in condensatie, etc., centraleeeeeeeeeeeee...tu de care ai? :))) seo... :))))))

 32. Mircea Popescu`s avatar
  32
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 30 November 2011

  Pai cu gaz. Cu apa nu stiu sa iegziste, da' mi-ar conveni una :D

 33. Apeleaza la un magazin de centrale. :)) sau magazinele de centrale in Timisoara nu corespund cerintelor tale in materie de centrale...pe gaz, pe apa, cum or fi ele.. :))

 34. Mircea Popescu`s avatar
  34
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 30 November 2011

  Uite o idee la care nu m-am gindit.

 1. [...] ca eu n-am suficienta hirtogarie prin casa sau ceva ? Am draga, stati linistiti, daca mi se strica spurcaciunea de centrala ma incalzesc pe hirtie doi-trei [...]

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.