Un caracter : Dan Sickles

Saturday, 13 March, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

N-ati auzit probabil de personaj, ca nu-i in prima linie a "inaintasilor gloriosi" din fantasmiarul public de peste ocean, acei Lincoln - Washington - Franklin - etc, echivalentii liniei Stefan - Mircea - Mihai - scl de la noi. Da-i pacat ca n-ati auzit, asa ca hai sa rectificam.

Daniel Edgar Sickles avea o nevasta, fata tanara si frumoasa, Teresa Bagioli pe numele ei. Si cand zic tanara, vorbesc serios, fata avea 15 ani la data casatoriei. El, 33. Ambele familii s-au impotrivit, da' te pui cu nebunu' politicianu' ? Si aceasta nevasta tanara si frumoasa avea un amant, s-ar parea, un anume Philip Barton Key, fiu al unui avocat si poet amator din Georgetown despre care poate ca n-ati auzit, da' de poeziile lui ati auzit sigur. Asta pentru ca a scris

Oh say can you see by the dawn's early light
What so proudly we hailed at the twilight's last gleaming?
Whose broad stripes and bright stars through the perilous fight,
O'er the ramparts we watched were so gallantly streaming?
[...]
O! say does that star-spangled banner yet wave
O'er the land of the free and the home of the brave?

pe care probabil ca-l recunoasteti (toti ce-i posibil ?), ca se intampla de-i imnul Statelor Unite. Bon. Si daca nu-l cunoasteti, nu-i suparare, ca s-o facut un studiu in 2005 din care-a rezultat ca majoritatea americanilor nu cunosc nici ei versurile, desi recunosc muzica, precum cainii lui Pavlov. Deci nu-i chiar asa de grav.

Si Daniel al nostru asa tare s-o suparat de infidelitatea nevestii, ca s-o dus si l-o impuscat pe baiet. Si anume, in parcul Lafayette, care-i vis-a-vis de Casa Alba, ziua in amiaza mare, de fata cu tot orasul - sau ma rog, partea din oras care conta in democratia americana, acei 1% ce-aveau treaba pe la pranz in parcul din fata resedintei presedintelui.

Cam ce te astepti sa iasa, daca impusti copilul unui avocat ? Lasa al avocatului de-o scris imnul national ? A, am uitat sa mentionez. Mortul mai era la vremea aia si procurorul general al Districtului Columbia. Asa s-o nimerit. E groasa, just ? Dan Sickles s-o dus si s-o predat in casa lui Jeremiah Black, care era procurorul general al Statelor Unite la momentul respectiv, deci superiorul lui Barton Key junior, si locuia doua case mai sus, in piata Franklin.

Ce credeti ca se intampla mai departe ? Hai, asa, de curiozitate, oricum va spun mai jos, dar dati-mi o parere intai. Gata ? Trecem ? Bun.

Pai Sickles fu dus la inchisoare, dar nu inainte de-a i se permite sa mearga pana acasa, insotit de-un politist. Dupa care, ajuns la inchisoare, i s-a permis sa-si pastreze arma. Da, pistolul cu care taman de-l impuscase pe unu'. Proba in proces, cum ar veni... da' daca omu' o recunoscut, ce sa-i mai confisti arma ?! Ce, ca poate mai impusca pe vre-unu' ?! E, nu fiti copii. Cum sa impuste ? Cu pistolu' ?! Cum o mai impuscat !? Aiurea.

Ei, si daca tot era omu' la inchisoare, atatia prieteni au venit sa-l viziteze, parlamentari, bogatasi, oameni de bine in general, incat i s-a dat apartamentul sefului inchisorii, sa aiba unde-i primi. Presedintele republicii, Buchanan nu s-a dus personal, dar i-a scris. Personal. Dumneavoastra ma intelegeti ce va spun ? Nu ca s-o dus Nastase sau Adrian Sarbu sau cine-o mai fi fost cu el de manuta la procuror, ci ca i s-o dat CASA sefului inchisorii sa aiba unde-i primi, si pe Nastase si pe Sarbu si inca o groaza de altii. Intre care altii, mama nevesti-si, impreuna cu preotul familiei, sa-i planga pe umar si sa-i povesteasca ce grea lovitura a fost pentru biata Teresa faptul ca omul i-a confiscat inelul de casatorie, cand s-a intors el cu politaiul pana acasa. Si ca s-o ierte. Auzi colo, asta ii impusca prietenii, si el s-o ierte pe ea, cum va pare ?

La proces, Sickles a folosit apararea nebuniei temporare, pentru prima oara intr-un proces, si-a castigat. A castigat, a fost achitat, deschizand astfel o lunga serie de incercari similare soldate identic in cinematografie si prost in realitate. Si cu un drum, daca tot era in zona, a facut-o troaca de porci si pe curva aia de Teresa, nevasta-sa.

Cu care, dupa ce a fost achitat, s-a impacat! Pasamite curvia se vindeca in timp, doua-trei saptamani acolo si esti ca noua. Iar faptul ca s-o impacat cu harloata, ca mai bine nu i-oi zice, Doamne fereste, a cauzat mai multa suparare si indignare in societatea democratica si iubitoare de libertate din America decat faptul c-a fost achitat, el, criminalul dovedit. Si dupa proces, omul "s-a retras din viata publica", adica vreo 2 luni, asa, dar n-a demisionat din nici o functie. Pai ce-i el, fraier ? Ce-i aici, Romania ?

Ei, cum va pare povestea ? Este un fel de aspra dar in modul ei incantatoare poveste despre rigoarea morala de la inceputurile marii republici, ce-i drept, aplicata mai cu osebire femeilor, dar decat nimic... Asa sa fie ?

O fi fiind dragii mei, atata doar ca acelasi Dan Sickles a primit vot de blam din partea Parlamentului Statului New York, unde presta si el pe coridoare, pentru ca s-a dus cu o tarfa cunoscuta, Fanny White (a nu se confunda cu Fanny Mae) la ea-n dormitor. De moral ce era, i-o fi citit pe carte noaptea intreaga. Da' asta nu-i nimic, acelasi Dan Sickles a luat-o pe aceeasi Fanny White cu el in Anglia, intr-o vizita oficiala, in timp ce nevasta-sa (v-o amintiti, curva aia de Teresa) era insarcinata. Pai logic, cum sa duci femeia insarcinata pe vapor ? Si cum sa mergi pe vapor fara femeie ? Deci da. Dupa care a prezentat-o Reginei Victoria, sub un nume de imprumut. Da, pe Fanny. Sub un nume de imprumut zic, adica imprumutat de la un tip pe care nu-l putea el suferi in politica pe-acasa.

Este ca are haz cetateanul ? Este ca altii il meritau pe Caragiale chiar mai mult decat noi ? Este ca n-am terminat ?

Este, ca n-am terminat. Deci, Sickles a ajuns cumva si general in Razboiul Civil, unul dintre cei cativa "generali politici", adica pusi mari boacteri de catre Lincoln ca sa isi asigure sprijinul politic al diferitelor blocuri de alegatori, irlandezii in cazul asta, ca Sickles era produsul Tammany Hall, despre care cuib de infamii poate ca vom mai povesti cu alta ocazie, sa nu ne pierdem.

Si-n Razboiul Civil a participat Daniel al nostru de-un exemplu la batalia de la Gettysburg (am fost pe-acolo apropo, fain loc). Unde si-a adus o contributie exemplara prin aceea ca si-a avansat unitatea, Corpul al III-lea de Armata mult in fata liniei armatei unioniste, fara ordin, ceea ce l-a facut sa fie aproape taiat de restul armatei in urma atacului confederat, si practic macelarit. Nu era prima oara, cu doua luni inainte omul facuse aceeasi smecherie in batalia de la Chancellorsville, unde de asemenea s-a trezit izolat si cu unitatea macelarita, fortand alte unitati sa vina sa-l despresoare ca sa poata macar ingropa mortii. N-a fost totusi dus in fata curtii martiale, odata pentru ca era destul de clar cam ce-ar putea iesi, in urma exemplului cu iubitul Teresei, si pe de cealalta parte pentru ca o ghiulea i-a taiat un picior, si se presupunea ca isi va vedea - in sfarsit - de treaba. Sickles a reusit pana intr-un final sa-si acorde Medalia de Onoare, desi i-au trebuit 34 de ani pentru asta.

Dupa razboi s-a ocupat mai ales de ceva comisie a monumentelor istorice, de la care se pare c-a furat bani, ajungandu-se pana intr-acolo ca oamenii il intrebau bine dom'le, da' tot restu' lumii are statuie la Gettysburg, numa' tu sa n-ai ? Stiind preabine ca de-aia n-are ca bause banii, si el sa le raspunda, "Vai, dar intreg campul de batalie e un monument pentru Dan Sickles". Pai cam da.

Si-a mai ajuns si ambasador la curtea Spaniei, unde dupa toate aparentele s-a incurcat cu Isabela a IIa, care tocmai pierduse tronul, si in cele din urma s-a insurat cu fata unui important consilier de stat, careia i-a facut si doi copii.

Omul a apucat de-a trait 95 de ani, si-a murit acasa la el, in pat, in New York.

Ce mai vreti ?

Category: SUA care este
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

17 Responses

  1. excelent =)) vrem si noi =))

  2. si-acu doarme cu dracu'n pat acolo jos...

  3. tocma' când voiam sa strig " apa rece, por favor!" vii cu bijuteria asta de postare!

    e un subiect foarte bun Popsickles ala, cre'c-ai putea sa scrii fara numar, fara numar despre el :D
    eu as fi ales pasajul ala cu "land of the free, home of the brave"/ mai in ton cu subiectul si cu infractiunile sale. plus ca as fi speculat ca nu s-a dus el cu arma din dotare la temnita, ci i-a pus-o Clemente al lui din perioada respectiva in spatele bazinului de la wc, hahah!

    fain espritul cu Fanny May! esti sigur ca nu e aceeasi ?

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Saturday, 13 March 2010

    @Petrov Sickles zici ca vreti, Sickles sa vi se faca. Dac-ai citit Creanga in editie completa stii unde bat.

    @Flaviu Da. Pentru convenienta, ai aici o poza cu dracul : http://www.enworld.org/Inzeladun/inzeladun/images/succubus02_sml.jpg

    @kokofifi Vezi ce frumos ti-am educat rabdarea, donsoara ? :D

    Da' sa stii ca n-o fost nevoie de Clemente, veceie si alte chestii de-astea slabe, de opereta. Una ca n-aveau veceie, pe-atunci, si-a doua ca nici nu simteau nevoia.

    Cat despre Fanny, toate-s aceeasi. Poza-i mai sus.

  5. @mircea, da ,ma, e ceva cu pularium nu? =))

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Saturday, 13 March 2010

    Hehe. Pule zici ca sameni, pule sa ti se faca, zise Isus blagoslovind cu amandoua mainile.

  7. Am inteles, Obama = Hitler.

  8. Radeti voi, rideti, dar purceaua e moarta in cotet. Credeati ca s-a dus microbul ? Nici vorba ! Mai nou, Obama a gasit explicatia crizei mondiale: de vina sunt chinezii care tin yuanul la un curs ``necorespunzator`` fata de dolarul american. Pai unde-i buba ? La un asemenea curs nu pot sa creasca exporturile USA in China. Daca nu cresc alea nu creste nici restul economiei mondiale, nu v-ati prins ? Da-i dracu` de chinezi, daca reusesc ei sa traiasca din 800 grame de orez pe saptamina n-ar putea si din 700 ??? Ba ar putea, ca e mult mai greu sa dai jos de la mina ceasul de aur al unui smeker de Wall-Street. Da, Caragiale la ei trebuia sa se nasca. L-au avut ei pe Mark Twain dar ala era mic copil !

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Saturday, 13 March 2010

    @dadatroll E bine ca-ti ia numa' 5-6 luni sa accepti evidenta, odata ce-ai remarcat-o. Altii sarmanii se chinuie din ianuarie trecut, si tot dejeaba. Zic si eu, de-un exemplu.

    @Marian S. Noa vazusi ? Noroc cu Obama ca s-o prins cum sta faza, altfel ce se faceau bietii oameni ? Glorie eterna conducatorului iubit, sau, in vorbele altui tatuc, Вы слепы как молодые котята. Что случится без меня? Страна погибнет потому что вы не умеете как узнать противников. Pai nu ?

    PS. Si eu zic ca S. Clemens era mic copil pe langa I. L. Caragiale. La fel de hazos, dar coca cola fata de sampanie.

  10. Pai nu ! Tradu-ne, ca nu stim limbi d`alea !

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Saturday, 13 March 2010

    Ehe, tinerete, nimic nu stiti mei.

    "Sunteti orbi ca niste pisoi nou-nascuti. Ce v-ati face fara mine ? Se va duce tara de rapa, pentru ca nu sunteti in stare sa recunoasteti dusmanii".

    Emisa de Hrusciov in discursul secret catre al 20-lea Congres, in contextul ca ar fi fost zisa de Stalin, cu ocazia informarii Politburo-ului de puciului doctorilor.

    Si-n alta ordine de idei, mi-am traznit niste paste in sos alb si cu piper proaspat... pfoai, sa moara clasa muncitoare.

  12. Da, ai dreptate, esti fara femei pe-acasa. Daca erai cu vreuna acum mincai pizza adusa cu scuterul.

  13. romania inedit`s avatar
    13
    romania inedit 
    Thursday, 29 July 2010

    Adica e un fel de Traian Basescu mai mare ?

  14. falvorotarybids`s avatar
    14
    falvorotarybids 
    Tuesday, 12 October 2010

    Buna ziua, dorim sa va facem o propunere comerciala! Daca sunteti interesat trimiteti un e-mail la office@falvorotarybids.ro.

  1. Un caracter Dan Sickles - Mircea Popescu...

    quite a character...

  2. [...] ei mari campioni in tot soiul de domenii in care sunt de fapt mici copii, cum ar fi de exemplu malfunctia justitiei sau delapidarea de fonduri publice. Ei bine, sunt in masura sa va asigur ca nici in domeniul [...]

  3. [...] libertatii, justitiei si democratiei populare care este New York-ul. Nu, nu cel clasic si nici cel antic. Asta modernu' si [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.