Sobre el ciel de Costa Rica

Monday, 07 June, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Pentru ca m-am trezit pe simfonii de bormasina arsa intr-o dispozitie mai degraba melancolica, hai sa va povestesc, in calupuri de cate o mie de cuvinte, de peste mari si zari.

el-ciel-de-costa-rica-1s

El Banco Nacional, un fel de BNR de-al lor. Moneda (colon / colones) e relativ stabila, cam 490 la un dolar erau cand am ajuns, cam 520 la un dolar cand am plecat, doi ani mai tarziu. Astazi, dupa inca 3 ani, e pe la 545. O inflatie romaneasca, cu alte cuvinte, pe la 3 la suta. Da' ma gandesc c-oi vorbi mai pe larg despre moneda si economia lor cu o alta ocazie.

el-ciel-de-costa-rica-2s

Istoria incepe cu debarcarea spaniolilor, 19 septembrie 1502. Localnicii l-au intampinat foarte veseli, si drodul de aur pe care toti barbatii il purtau in nas l-a inspirat pe Gil Gonzalez Davila sa numeasca locul Costa Rica, adica coasta bogata. Intre timp prin mutatie semantica "rica/rico" inseamna mai degraba frumos, si in anumite contexte gustos (despre mancare) sau la figurat acelasi lucru pe care englezii-l noteaza prin "saucy" : amuzant, excitant, totusi parca exagerat. Che rico!

In imagine aveti ceva ce seamana a fort, dar e o cladire recenta (am si poze cu fortul adevarat pe undeva, cu gauri de gloante cu tot), initial construita ca inchisoare (o, da, tre' sa va spun povestea cu vizita la inchisoarea din Guatemala candva), dar intre timp transformata in "muzeu" pentru copii. Asa zic si eu.

el-ciel-de-costa-rica-3s

Asta-i una dintre pietele importante ale orasului, un fel de Unirii. Vom mai reveni prin ea. In dreapta e un mare Mall, dar organizat mai in stilul Central (sau, daca nu sunteti din Cluj, Dumbrava. Iar daca nu sunteti nici din Sibiu, tough!). In fata e principalul hotel al orasului, cu un restaurant excelent - daca ajungeti acolo va recomand bruschetta cu crevete, e perfecta - la care de asemenea vom mai reveni. In stanga, desi nu se vede in imagine, e cladirea Operei Nationale. In spate e cvartalul casino-urilor, si dincolo de hotel se intinde o sosea importanta, Spitalul de Copii, un parc si alte multe diverse.

el-ciel-de-costa-rica-4s

Barrio Pinto, "cercano al antiguo higueron" adica, aproape de vechiul smochin, e cartierul unde am locuit eu. Vechiul smochin e atat de vechi ca nu mai exista de cel putin 20 de ani, asa incat generatia mai noua de taximetristi ii spune "presque de Mas para Menos", care-i un fel de supermarket local (fransiza Wallmart daca bine retin). Dar batranii se bucura, cu un zambet specific varstei si locului, daca te-aud spunandu-i in vechiul fel.

Nu se vede cladirea, e undeva in stanga. San Jose e organizat in Barrios, care-s un fel de cartiere minuscule, un kilometru patrat in medie. Sunt sute in intregul oras, si navigatia se bazeaza pe pozitionari relative, fata de arterele mari, in raport cu copaci pe care nimeni nu mai poate sa-i vaza azi decat cu ochii mintii...

el-ciel-de-costa-rica-5s

Fotografia e facuta la ora de varf de pe pasarela pietonala (da, uite minune, salbaticii aia s-au prins ca pietonii n-au ce cauta in drum) deasupra soselei ce trece pe langa parcul construit in locul fostului aeroport. Au plantat o multime de eucalipti pe fostele piste, care-au crescut mari si voinici, si-acum au 30 de metri inaltime si doi-trei imprejur. Cladirea s-a transformat in muzeu de arta, unde vom mai reveni. De fapt, si-n parc vom mai reveni.

Ca asta-i pana la urma scopul vietii, eterna revenire.

el-ciel-de-costa-rica-6s

Category: La pas prin lume
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

17 Responses

  1. overpass = pasarela?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 7 June 2010

    Asa, asa, saru'mana.

  3. Si cum zici ca se numeste moneda lor, cojon - cojones ?

  4. 2 ani e multicel senor

  5. cipslim`s avatar
    5
    cipsliminsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 8 June 2010

    Mey da in ce carter ai stat tu acolo ca pare cam dubios?

    Anyway pare foarte romantica si provinciala Coasta lui Rica asta.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 8 June 2010

    @Marian S Nu, aia-i moneda sarbilor.

    @F Work hard, play hard...

    @cipslim Contrar opiniei raspandite in blogosfera.ro, eu chiar sunt un dubios.

    Da' este.

  7. Hehe... ți-au cam priit costaricanele, este? :D

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 9 June 2010

    Ticele nu cine stie ce, ca-s cam bondoace, dar am importat la americance cu toptanu'. Care chiar mi-au priit.

  9. Ie? Atunci să-ți fie de bine :D

    Eu aveam impresia că americancele sunt, în majoritate, supraponderale. Ori m-am înșelat eu, ori le-ai ales dumneata foarte riguros.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Thursday, 10 June 2010

    Pai din trei sute de milioane, logic juma's femei, adica o suta si cincizeci de milioane. Da-le dracu', daca din atata amar nu gasesc cat imi tre' mie atunci chiar ca am standarde prea inalte.

    Pe de cealalta parte, sunt supraponderale pentru ca mananca cacaturi acolo acasa la ele. Eu am dus cu mana mea gagica de la nouazeci la saizeci si noua, indopand-o ca pe purcel. Doar ca nu cu fastfooduri si conserve si etcetera.

  11. Auzi la el! În cât timp ai facut transformarea tipei?

    Că dumneata ești ocoș într-ale interneților știm, dar nu ne așteptam că și în nutriție și dietetică. :D

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Thursday, 10 June 2010

    Cat sa fi fost, fo' 6 luni - un an.

    Io-s expert in bien vivre, chestie in care internetul e o minuscula, neglijabila fateta. :D

  13. Cam ciudat cu banii lor...

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 25 January 2011

    Care bani zici tu ?

  1. [...] povesteam data trecuta de piata din fata Operei. Ei bine, asta este, cladirea Operei e chiar in spatele meu, in fata, [...]

  2. [...] ca in spatele ambasadei nu v-ati fi prins. Ca asa gindesc romanii, cum gindesc si ticii (aia din Costa Rica), cum gindesc toate popoarele ne[inca?]alfabetizate. Vizual. Dupa landmarks (cum se zice landmark [...]

  3. [...] pentru singurul caz de canibalism in grup din epoca postmoderna), Surinam, Trinidad si Tobago, Costa Rica (locul 29, zic eu pe merit), Ghana, Jamaica, Namibia si asa mai [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.