Quo warranto ?

Saturday, 01 May, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Acum o mie de ani vorba asta cvasi-latineasca, pronuntata in accent stalcit de picti si alti salbatici umplea de larma oraselele si fiefurile Albionului. William, noul rege normand al insulelor vroia sa stie cu autoritatea cui ajunsese fiecare lord, si fiecare reever, si fiecare sef si sefulet in pozitia lui. Cine te-o pus pe tine, ba ?

Rezultatul este pur si simplu un monument cultural. O mare reusita, cu zeci daca nu sute de ani in avans fata de preocuparile de intelegere si de reprezentare ale restului Europei, Doomesday Book e pilonul pe care s-a construit administratia moderna. Un mare castig, la vremea lui.

Sigur ca ar fi ridicol astazi, intr-o vreme cand informatia e abundenta, distributia facila, si relationarea ei (cu obiectele, si respectiv oamenii pe de-o parte, si cu alte informatii, pe de cealalta) sunt problemele majore, sa revenim la obiceiuri si metode de-acum o mie de ani, cand simpla si necalificata lipsa a informatiei era problema. Tot asa cum e ridicol sa reinventam roata, sau focul.

Ridicolul n-a impiedicat niciodata pe nimeni, si ca atare gasim o buna majoritate din conlocuitori preocupati fix de chestiunile care ar fi fost mari si insemnate castiguri, acum o mie de ani, dar care incet-incet, de-a lungul anilor au trecut sub apa, si sunt acum atat de demodate incat sa constituie mai degraba frane. Ce sa-i faci, acum a ajuns anul 1000 si-n capetele lor.

Asta-i rodea pe foarte importantii corifei ai blogosferei romanesti acum un an si mai bine, cand scriam eu primele din mia de articole de pe Trilema : Quo warranto!? Cine mi-a dat mie voie ? Cum imi permit ? Destui conlocuitori, gasindu-se pe-aceeasi minte cu ei, impartind veseli o bucata de turta de mei si-o cana de apa a la 1100 AD inteleg ce le tre', si-si cer voie, si-o primesc, sau n-o primesc. Si eu inteleg ce le tre', si nu pot decat sa rad, si rad, de-atunci incoace.

Auzi soro tampenie, sa-ti inchipui tu ca ai ajuns gatekeeper pe internet. Nu-s sigur daca se poate comunica ce monument de incultura, ce statuie de intarziere mentala e asa o abordare. Cei ce cunosc si inteleg internetul, in mod fundamental, o observa de la o posta, iar restul lumii nu are, probabil, fundamentele pe care s-ar construi explicatia. E un fel de-a impinge apa la deal, de-a construi temple care vor garanta fertilitatea campurilor. "Tell me again about how sheeps' bladders can be used to prevent Earthquakes."

Problema e mai raspandita decat ati crede, oamenii vin cu tot soiul de idei nastrusnice bazate pe aceasta aiuritoare prosteala, ca "ii blogu' meu si fac ce vreau pe el", ca captcha, e nesfarsita povestea. Unii se prind cum sta treaba, altii nu se prind, si nu prea conteaza. Internetul functioneaza ca-n bancul ala cu "nu va faceti probleme, ocolim". Asa-i construit sa faca, si fix asa face, cu eficienta de masinarie.

Problema nu se limiteaza la geniile auctoriale ale blogurilor, ea se manifesta si la consumatori la fel de bine. Pana la urma, asta-i roade pe vajnicii aparatori ai ideilor totalitare, ramasi pe pozitii intr-o lume schimbata : cum imi permit eu ?! Quo warranto ?

Problema nu se limiteaza nici macar la oamenii tineri, cu creierii arsi de ecranul monitorului si cu sufletul facut piftie de comunicarea destrupata la distanta. Pentru ca asta-l roade si pe rectoru' Politehnicii, si pe Primaru' orasului, si pe presedintele PNL, si pe activistii de partid "de la centru", quo warranto ?! Cum dracu' imi permit io ?!

Ei uite ca-mi permit. Traind eu asa cum traiesc la doua sute de ani dupa Revolutia Franceza, si nu la cinci sute de ani inainte. Si stiti ce ? De partea asta a timpului nici macar nu-i aglomeratie in trafic.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

14 Responses

  1. kokofifi`s avatar
    1
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Saturday, 1 May 2010

    1ooo de postari? si nici una constând dintr-un clip de pe utube?
    ce fel de om esti tu? :p

    lasând gluma la o parte (scurt): felicitari si tine-o tot asa, Trilemoi!

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 1 May 2010

    Ratasi momentu' aniversar ?

    Si ca sa fiu sincer cred ca sunt una sau doo clipuri de pe iutub. Da-s cu mine, si nu-s pe iutub.

  3. ai devenit milenar, ca apa carbogazoasa

  4. kokofifi`s avatar
    4
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Saturday, 1 May 2010

    (dar daca ai avea o rubrica culinara, ti-ar face proteveu' advertaizing, ca lui nenea cela cu prânzu la caserola, again, asta seara)

    aveai tu niste postari cu yummy things, nu le mai gasesc o¿o

  5. Porkul de York`s avatar
    5
    Porkul de York 
    Saturday, 1 May 2010

    No, Matusalem al mic. Hehe

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Saturday, 1 May 2010

    @F Si chiar cu mai multe bule.

    @kokofifi Pacat ca nu ma intereseaza sa iau in gura organu' lu' "grupurile de presa", ca specialii astia. Da' nu-ti fa probleme, ca la cum merge situatia in scurta vreme se vor ruga ele de mine sa le picur putin pe barbie.

    Moment in care nu vor scoate nici jumatate din ce-ar putea scoate acu', c-asa-i in tenis, a stii cand e momentu' sa te pui in genunchi face mai multe parale decat actul insusi.

    @Porkul de York Matusalem ? Sa bem!

  1. [...] cum imi permit sa nu-mi cer voie, de la fiecare in parte ? Pai ce-i aici ?! Ei nu conteaza ? Cum este posibil sa se intample ceva pe [...]

  2. [...] limba engleza folosesc varianta gresita allodial. Chestiunea este in principal amuzanta pentru ca-n Doomesday Book, care ar fi de drept intemeietoarea oricarei traditii in ce priveste scrierea corecta a acestui [...]

  3. [...] tineti minte Quo Warranto ? Si eu. In tot cazul, raspunsul nu a intirziat foarte mult, ca nu-s eu ala sa ramana dator unui [...]

  4. [...] prost, cit pe "prostu" ala de-o venit din spate si ti-o tras un sut in galeata de-o zburat. PAI CUM ISI PERMITE EL [...]

  5. [...] pe Internet decurg in principal din proprietatile fundamentale ale retelei (ca de exemplu faptul ca nimeni n-are nevoie sa-si ceara voie sau faptul ca adevaru-i absolut tot ce conteaza, si el rezulta din aplicarea implicita a metodei [...]

  6. [...] that's running no criminal empire in his spare time is "indignant" at things and matters, is he ? Quo warranto ? Déjà il rêvait à une thébaïde raffinée, à un désert confortable, à une arche immobile [...]

  7. [...] could ever guess, we gotta wait and see, hmm... [↩]You can judge just as soon as you get your warrant to so judge from me, and not before. All other nonsense purporting to misrepresent itself as [...]

  8. [...] texts written in English use the wrong allodial version. The issue is mainly amusing because in the Doomesday Book, which would be the rightful founder of any tradition regarding the correct spelling of this word [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.