Problemele Timisoarei

Sunday, 04 April, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Scriu acest articol din timp, pentru ca vor urma alegeri pentru Primaria Timisoarei peste un interval oarecare. Asa incat voi sa spun de-acum, cu ani de zile inainte, ce astept eu de la viitorul candidat.

Si anume : astept solutii, substantiale, eficiente, barbatesti pentru problemele majore notate mai jos. Nu astept, si nu accept raspunsuri intr-o doara, explicatii de gradinita, eludari si alte batjocuri. Nu astept, si nu accept raspunsuri scrise pe genunchi, gandite de-o fatuca din "staff" intr-o seara, intre o cafea pe Corso si-o iesire in club.

Nu ma intereseaza sa aud ca "nu se poate face" sau ca "Primaria nu are posibilitatea". Daca Primaria chiar nu are posibilitatea sa rezolve problemele orasului, atunci postul de primar sa stea vacant pana cand va avea posibilitatea sa rezolve problemele orasului, pentru ca in mod clar nu-i nici o trebuinta de el, si n-are rost sa ne jucam de-a "cine-i primarul care nu face nimic tura asta" daca stim dinainte ca nu va face nimic.

I. Spatiile de parcare. Mergeti pana in Deva, mergeti pana in Hunedoara, orase mici, orase sarace, orase apasate de "greaua mostenire" a aberatiilor industrialiste ale conducatorului iubit si veti vedea parcari etajate, veti vedea circulatie fluida, veti vedea minuni pe care orasul Timisoara, ramas de 15 ani intr-o stare para-administrativa nu le are si nici nu pare sa le poata avea. Pentru ca si-n Deva si-n Hunedoara primarii sunt oameni, cu bune si cu rele, ceea ce include si niste bune. Alea-s orase administrate, nu batjocorite.

S-au dat autorizatii de constructie in bataie de joc in Timisoara, patru blocuri intre Dacia si Centru s-au construit fara garaje, sau cu un nivel prapadit. Patru nivele per bloc trebuiau impuse de primarie. Nu aveti nevoie de 4 nivele pentru ocupantii constructiei ? Fas. Nu ma intereseaza. Ori construiti patru nivele de garaj, ca sa absorbiti din nevoile orasului, ori mergeti si construiti frumusel in Arad. 4 nivele sau nu va dau autorizatie. Asta trebuia sa spuna primarul, nu ce-a spus el, ca uite ca pe Anghel l-or dus la gherla c-ar fi risipit niste bani care nici nu-i clar daca i-o risipit, bani din care astalalt isi cumpara scobitori.

Abia apoi, dupa ce vom avea zece-douazeci de hectare de spatiu prin garaje in centru vom putea trece la interzicerea parcarii pe trotuar, cu stalpi, cum se si practica in orasele sanatoase.

II. Starea drumurilor. O straduta pe care abia poate trece un tir face legatura intre doua artere majore, sugrumata intre piata agroalimentara si blocul Alcatel de-o parte si noua cladire a fiscului de cealalta. Nu se poate circula pe ea, oameni buni. Cine s-o gandit, si cu ce minte, ca 4 metri de strada sunt suficienti pentru a deschide la ea 100,000 de metri patrati de spatii de birouri plus o piata ? Straduta aia trebuia extinsa, prin cedarea de teren din domeniul privat. Vreti autorizatie ? Imi dati 5 metri de-a lungul strazii s-o extind. Nu-mi dati ? Nu va dau autorizatie. Simplu.

Strada care leaga zona Iulius Mall de Punctele Cardinale este in continuare lipsita de trotuar pe-o parte. De ce ? Pana cand ?

N-am vazut sleauri in drumuri asfaltate niciodata, niciunde, pana sa vin in Timisoara. Nici in Cairo, nici in Antigua, Guatemala, nici in Tampico, Mexico, niciunde in lume. Aici sunt, pe langa cimitirul din Lipovei, pe langa gara, mergeti si priviti, valuri pe directia de mers, 5-10 centimetri amplitudine. Sleauri. Pai e posibil ? Cine a executat lucrarile alea ? La ce inchisoare pot merge sa-l vizitez ? Cat a platit amenzi contractuale catre primaria Timisoara ? Aud ?

Timisoara are mai multe tarfe decat ar avea nevoie, dupa dimensiuni, dar n-are sosea de centura. Stau fetele saracile de nebune prin parcul Catedralei, ca n-au unde merge. Clujul are centura de 15 ani, Timisoara are impresia ca se poate compara cu orasele din Ardeal. Naivitati. Deta are centura, si ala-i termenul de comparatie adecvat Timisoarei, nu Clujul, nu Brasovul, orase de doua-trei ori mai mari si de zece-douazeci de ori mai bogate, si nici orase precum Hunedoara, care chiar daca mai mici sunt mult mai bine administrate. Mult mai bine administrate. Pana si Girocul are drumuri mai bune decat Timisoara, mergeti si faceti o vizita. Si cand veniti inapoi, sa nu va uimiti daca eu sustin unirea celor doua in sensul absorbirii Timisoarei de catre Giroc, si nu invers.

III. Cladirile vechi. Intre piata Marasti si piata Unirii se afla o cladire ca de-un sfert de hectar (nu glumesc, 50 m x 50 m = 2500 mp), pe trei etaje, fosta cazarma ruseasca acum 50 de ani. Sta. Sade. Un miros de excremente te trazneste daca treci pe langa ea, cladirea se degradeaza incet-incet, dupa teoria Kelling-Coles urmeaza in scurta vreme sa citim in ziare de muieri duse acolo cu forta si violate o saptamana-doua, ca geamurile sunt sparte demult.

La doi pasi, cum mergi dinspre piata spre centrul Bega o alta cladire sta, rupta de jumatate, fara acoperis, cu coastele iesite spre deliciul trecatorilor.

Pai mai frate. Nu se poate, asta nu-i oras, daca asa stau lucrurile nu avem nevoie de primarie, pur si simplu, hai sa facem o economie, desfiintam Primaria si ne vedem fiecare de treaba.

Orice candidat doreste votul meu va veni cu solutii la problemele astea. Orice candidat care nu vine cu solutii la problemele astea va primi doi scuipati din partea mea, ca sa fim bine intelesi. Nu ma intereseaza cine, tata daca vine sa candideze si nu incepe prin : "La problema I, solutiile mele sunt precum urmeaza..., La problema II, ..." primeste doi scuipati.

Ca sa nu avem discutii pe urma, pentru ca uite, eu sunt Mafalda, si cumva, magic, inexplicabil, stiu de pe acum vor fi pozitiile catindatilor. Si mai stiu ca nu ma intereseaza. Ori solutii, ori scuipati.

Mai exista pe langa cele trei mari o groaza de probleme mici ale orasului Timisoara. Unele dintre ele le cunosc, altele nu, dar mi-ar placea sa aud si opiniile dvs pe tema, poate imi iese de-un articol asa, pentru 2020 cand se vor fi rezolvat astea 3. Multumesc.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

26 Responses

  1. Pai bre nene... de ce nu candidezi? :D

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 April 2010

    Pentru ca nu candidez.

  3. ti-ar "place", ha?!
    altfel, intreb si eu: fruncea cui? :D

  4. irongates`s avatar
    4
    irongates 
    Sunday, 4 April 2010

    Cred că ar trebui să anunţi postul de mai multe ori şi mai ales în altă perioadă nu acum când boborul e ocupat să intre în comă de diverse tipuri

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 April 2010

    @MILF Noa acu iarta si tu :)

    Am corectat, mersi.

    @irongates Pai am de gand sa.

  6. Mirceo, nu-i bai. de fapt, n-am gasit alt pretext pt trolling =)) iar la problemele mici ale Timisoarei nu ma pricep... copiii, poate (ca-s mici si-s clar o problema).

  7. Florin carabusu`s avatar
    7
    Florin carabusuinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 4 April 2010

    Fagasele, valuririle, refularile, sunt degradari carcateristice inbracamintilor suple sau semirigide, cauzele putand pleca de la fundatiile subdimensionate (sau dimensionate bine pentru traficul estimat, atat ca traficul ii in genere prost estimat la noi, atat ca intensitate cat si ca incarcari pe osie), trecand prin fenomenul de oboseala, avand sau nu legatura cu bitumul romanesc (care-i prost si are puntul de inmuiere scazut, in asa fel incat nu-i tocmai ce ne trebe noo), adjutate de fenomenul de inghet dezghet, si nu in ultimul rand influentate de incarcari ce depasesc pana si cu 100% MTMA. Tot transportul 'greu' se cam desfasoara pe drumuri, si asta se cam simte, si se va simti, cai ferate nu mai avem, cei de la CNADNR de-s cu cantarele mobile, nu au voie sa-si faca program 'surpriza', trebuie sa anunte mereu unde se duc in control, si ar mai fi.
    Mai trebuie tinut cont si de cine-i administratorul drumului, daca te legi de ce-i in munipiciu, ar trebui sa fie in curtea primariei, care nici nu stie (de regula) sa intretina, nici cand ii cazul de RK. Nu mai avem nici proiectanti de soi, nu mai avem nici gandirea ca suma trebuie adaptata proiectului, la noi se gandeste invers, proiectul se adapteaza sumei alocate. Noa, nu avem, si cum costa enorm, is curios cand om avea.

    Si ca tot ii cu drumuri proaste, am auzit ca vorobeau doi nemtalai la lansare lui Dochia Duster (oai cum ii spune) :
    - Ai naibi romani, is in stare sa faca orice, numai sa nu-si repare drumurile

  8. Hai sa find seriosi ca toata lumea stie ca Iulius Mall e in Cluj nui in Timisoara.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 April 2010

    @Florin Aici in Timisoara in general, si mai ales in zonele pe care le-am numit problema e panza freatica, care-i foarte aproape de suprafata. De fapt, zona aia a cimitirului din Lipovei fusese o mlastina pana pe la razboi.

    Asa incat fundatiile se fac in absoluta batjocura, nu pentru ca nu se pot turna fundatii calumea in orice conditii, ci mai ales pentru ca no, da de ce s-o facem ?! Las' ca-i bine si asa...

    Tare faza cu nemtii lol. Sa stii. Ar iesi cu un ordin de marime mai ieftin, minim, sa reparam drumurile decat sa tot reparam masinile. Da' cum masinile si le repara fiecare singur, azi o suta maine-o mie de lei, mai bine-asa.

    Si fuga sa mai cumparam doua pliculete de nescafe la cincizeci de bani bucata. Cinspce grame.

    @dadatroll Pai si Cluju' unde-i ?!

  10. kokofifi`s avatar
    10
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Sunday, 4 April 2010

    deci musai sa le faca sosea de centura la fete, ca al'fel ia scuipati :D

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 April 2010

    Plus cu lapte din san, gypsy style.

  12. Ştii blocurile din centru, în dreapta cum te uiţi de la catrindală la operă? Îs două şi-s construite prin anii 60. Îmi povestea bunică-mea că or stat fundaţiile la tasat câţiva ani buni şi abia apoi or început să construiască acolo. Rezultatul ... păi abia prin 2005 or început să apară fisuri prin pereţi, să se deniveleze puţin încăperile, chestii d-astea. Se poate.

    Aşa, probleme.

    Una ar fi că absolut toate cartierele trebuie racordate la apă şi canalizare, cu sau fără voia locatarilor, chiar din bani publici dacă e cazul. E inuman şi e şi obligaţie de UE parcă, în 2010 încă în Kuncz şi parcă Plopi nu există o minimă civilizaţie.

    Doi, nişte asfalt pe străduţele marginale, în absolut toate cartierele mărginaşe, un prim exemplu Fratelia/Giroc/Lidia, în fine dacă-ţi va face trebuinţă o listă se poate compila.

    Trei, degrevarea drumurilor. Ai zis şi tu ceva, s-a vorbit de închiderea inelului IV odată cu dărâmarea Solventului (nimeni nu se grăbeşte) să apară o stradă de la Alfa până în Ronaţ, cu şosea peste calea ferată - vise!

    Ar mai trebui scoasă şi calea ferată în afara oraşului - sau măcar mutată cumva încât să poată fi lărgite viaductele alea blestemate; îs cel puţin 3 în care traficul se opreşte; la Jiul pentru că face legătura între centru şi circumvalaţiunii, la Popa Şapcă pentru că Mall - Puncte Cardinale, şi la Baader cu Demetriade pentru că îs gâtuite 2 cartiere la bariera aia, Badea Cârţan cu Lipovei.

    Restul problemelor mici în, probabil, o însemnare separată.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 April 2010

    Clar ca se poate.

    Da' io bag sama ca n-ai vazut tu Girocul in ultima vreme, ia da o fuga numa de curiozitate, sa te simti si tu in Austria cinci minute. Sau vrei sa zici Calea Girocului ? Dar in rest da, e trist sa vezi drumuri de tara in Timisoara, sau pietruieli de pe vremea lui Franz Josef.

    Ma intreb cat de inspirata e chestia cu bagatul utilitatilor cu forta, mai ales prin tiganie. Stiu ca-i reglementare UE, dar tot imi pare cu cantec chestia.

    Da, calea ferata sugruma orasul la ora actuala, ar fi frumos sa devina Timisoara Nord Muzeu si sa se treaca tot traficul prin Sud - bineinteles cu o cladire noua. Nu cred ca prindem noi.

    Eventual scrie un post pe blog, doara si tu esti de-al orasului.

  14. hmm, poate nu aveti centura, dar aveti calea sagului, asa ca nu le mai plange pe fetite ca nnu au unde merge! deci la aia cu centura, la felul in care pui problema, e deja rezolvata! :P mai raman 2 probleme.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Monday, 5 April 2010

    Tu bag sama ca ai centura roz la probleme edilitare.

  16. Auzi, frate, ce probleme la ei !
    Voi stiti bancul cu evreul care se duce la rabin si cere ajutor pentru ca are casa mica si famelie mare ? Si rabi il sfatuieste sa bage in casa si capra, vaca, gainile, porcul ... dupa care ii zice sa scoata pe rand cite ceva.
    Si la final se bucura omul ca un copil, ca asa confort nu mai vazuse ???
    Cam asa si cu voi. Tratamentul sigur e acesta: veniti si stati vreo luna in Bucuresti. O singura luna, nu va trebuie mai mult. Dupa aia va garantez eu ca zburati acasa ca din pusca si va duceti direct la primarele vostru si-l pupati si in cur daca va cere !!!

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Monday, 5 April 2010

    Stai linistit, ca nu se uita nimeni din Timisoara spre Bucuresti. In primul rand pentru ca pe infrastructura Romaniei iti ia cam doua zile sa ajungi acolo, timp in care poti ajunge lejer la Paris.

    Lumea se uita la Belgrad si la Budapesta.

  18. Pai eu n-am zis sa va uitati spre Bucuresti. Am zis sa veniti aici ca sa testam proverbul ``ce nu te omoara te face mai puternic``.
    (mooooaaama, ce-mi plac glumele mele, zau)

  19. Marian : Ce-i trist e ca orasele de dincolo nici macar n-au nevoie de sute de mii de locuitori ca sa arate superb. Vezi orase ca Pecs (locul 5 la populatie la unguri) sau Ljubliana care ar merita cu prisosinta titlul de "Mica Viena". Sa nu zic de Reikjavik, are mai putini locuitori ca Aradul, vreo 120k, si totusi e bijuterie.

    Aici avem o densitate de 2392 locuitori/kmp, bani din taxe ar fi cate ceva, numa' sa se vrea.

    Si daca totusi Bucurestiul o s-o ia inainte vreodata, unde ne uitam, in Africa?

    Mircea : Zic de fortarea civilizarii, pentru ca altfel nu ai cum. Nu-i poti cere omului prea multe cand el inca se spala la troaca in fundul curtii, ma gandesc. Da-i apa, canalizare si strazi, abia apoi poti sa-i pretinzi sa fie civilizat, zic.

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 7 April 2010

    @dAImon Poate, dar nu cred. Uite simplu : Roma avea singurul sistem de bai publice, noteaza asta, cu apa calda, da ? Din toata Eurasia.

    Si-or venit niste unii, care-or cucerit-o. Deci acu era a lor. Deci acu aveau apa calda, da ? Si bai publice, gen. De marmura.

    Civilizatie taica, da ? Corect ? Bun, si, ce-or facut cu ea ?

    Ceausescu i-o instalat pe tigani in casele abandonate de sasi, case facute pe modelul nemtesc, ma rog, saxon, curtea patrata. Cu tot ce-i trebuie, cu camera si pentru scobit in nas, camera speciala.

    Bun, si ? Ce s-o ales. A, parchet pus pe foc. Bine.

    Civilizatia n-are nici o treaba in chestie, pe vremea lui Mozart lumea se spala in troaca in fundul curtii, daca se spala. DaVinci se spala in troaca in fundul curtii. De fapt, tipii care-au scris zisa Declaratie a Independentei se spalau, stai sa-ti zic, fii atent : in troaca, in curte.

    N-are treaba troaca in chestie.

  1. [...] se vede treaba ca n-o fi fost destul, asa ca Hotomarul Timisoarei s-a apucat de masuri mai ample pentru a sustine afacerile falimentare ale amicilor. Pe langa simpla incalcare a legilor, si pe langa simpla proasta administrare, si pe langa [...]

  2. [...] de comunicarea destrupata la distanta. Pentru ca asta-l roade si pe rectoru' Politehnicii, si pe Primaru' orasului, si pe presedintele PNL, si pe activistii de partid "de la centru", quo warranto ?! Cum dracu' imi [...]

  3. [...] ca intr-adevar locurile de parcare sunt o problema serioasa in Timisoara, chestie despre care am discutat chiar si aici in mai multe rinduri. Dar in mare parte spatiile de parcare sunt o problema pentru ca ghilobanii [...]

  4. [...] mai repetam aici problemele vechi despre case care stau sa se darime in centrul centrului oraselului, autorizatii date in contra [...]

  5. [...] ma pregatesc din timp, cu o lista de ce ONG-uri as sustine la o adica. Asa cum m-am pregatit si cu o lista de ce tre' sa faca viitoru' primar al Pulisoarei, si probabil cam cu aceleasi [...]

  6. [...] cine iese, nu intentionez sa sustin pe absolut nimeni (in principal din motivele aratate cu ocazia articolului scris din timp) precum nici nu cred ca Robu are vre-o sansa. [↩]Nu aia a locului, aia adusa de mine & [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.