Poliloghie

Friday, 26 March, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Platformele de globinb suporta nativ doua sisteme de clasificare a textelor, numite ele categorii si taguri (ca etichete-i prea scortos sa spui).

Din intelegerea mea, care nu-i normativa (si deci nici obligatorie), diferenta intre cele doua este precum urmeaza : mai multe texte pot tine cu toatele de aceeasi categorie, dar orice text va tine de o singura categorie. Ca si in viata gandire, pictura e o forma de arta, care-i categoria ei, dar nu-i o forma de inginerie, care-i categoria altor chestii, precum ingineria mecanica. Dimpotriva, etichetele (ca taguri e prea neologistic sa spui) vor descrie calitati si subansamble ale textelor, si deci fiecare text va purta mai multe etichete, si fiecare eticheta va reprezenta mai multe texte. Ca atare, categoriile se compun in arbori iara etichetele in noruri (ca nori e prea poetic sa zici).

Pe acest sistem teoretic, e gresit sa introduci acelasi text in mai mult de-o categorie, pentru ca se creeaza o ambiguitate in arbore, pierzandu-se astfel avantajele de parcurgere pe care el le ofera. E de asemenea gresit sa introduci etichete care-s folosite pentru un singur text, si respectiv texte descrise de-un singur tag, pentru ca se pierde astfel semnificarea semantica implicita a etichetelor si tagurilor respective.

Acum c-am scos partea de teoria reprezentarii, semantica sintetica, parcurgere a grafurilor, matematica topologica, logica computationala sau cum mai vreti sa-i ziceti din cauza, sa trecem la problema de sens natural, si anume, prin exemplul propriu.

Cele 22 de categorii de-aici de pe Trilema, care nu-s taguri si nici etichete, au toate un sens reprezentat de mine pentru uzul propriu cam precum urmeaza :

  • 3 ani experienta. Cu ceva vreme in urma, un vajnic combatant al binelui si luminii pe internet al carui nume istoria se intampla ca l-a uitat mi-a spus, ritos, ca spre deosebire de oaresce lalaiala concurenta, al carui nume istoria de asemenea l-a uitat, fain@polimedia.us n-o sa ajunga nicaieri pentru ca ii lipsesc multe si importante chestii (pe care istoria deopotriva le-a uitat), intre care "oameni cu peste 3 ani de experienta" in domeniu, care-o fi fost el. Aceasta inteligenta afirmatie istoria n-a uitat-o, ci a notat-o, si-o folosesc si eu umil pentru a numi categoria textelor ce educa tineretul inspre reusite de natura practica si utilitate imediata. Se intampla ca mai adesea discuta teme legate intr-un fel sau altul de internet, din motivul ca intr-acolo bat mai adesea preocuparile practice ale tineretului. Se procedeaza mult la studiu de caz si exemplificare, pentru a acomoda aparate analitice mai putin dezvoltate.
  • Activism. Tot ce-i nevoie pentru ca raul sa ia in stapanire lumea e ca oamenii buni sa nu faca nimic, zice o traducere aproximativa. Chiar daca nu-i intotdeauna simplu de identificat raul, totusi o oarecare activitate in concret nu poate si nici nu trebuie evitata. Cel mai adesea se discuta probleme legale, si uneori se dau detalii asupra litigiilor de interes public deschise de catre mine, dat fiind ca intr-un stat de drept principala metoda de actiune trece prin tribunal.
  • AICMF. Ah, misteriosul AICMF. Nimeni nu stie de unde vine aceasta obscura acronima, cu exceptia dumneavoastra, care aflati cu aceasta ocazie : Aceste Intrebari Care Ma Framanta, si de asemenea cu exceptia celor ce-au citit postul introductiv. In general contine... intrebari. Ele primesc uneori si raspunsuri.
  • Breaking News. Trilema nu-i o foaie de stiri, dar uneori mai anunta noutati. Destul de rar, motiv pentru care aceasta categorie are meritul indoielnic de-a fi singura despre care ma gandesc daca s-o scot.
  • Cocietate si Sultura. Intr-o lume normala, societatea & cultura sunt teme de real interes pentru publicul cu unghiile curate. Intr-o lume pe dos, tot la fel, doar ca invers.
  • Concursuri. Spiritul competitiei traieste viu in om chiar si dupa mai bine de doua secole de la inventarea socialismului. Va vine sa credeti ? Sa nu disperam, totusi, nimeni nu-i profet in mileniul lui.
  • Criptograme. Criptogramele sunt niste enigme, invelite in ciocolata de mister si trase-n napolitana de ghicitoare. Cu un raspuns mic, de aluna, in mijloc.
  • Cuvinte Sfiinte. Un sfant parinte m-a rugat sa-i ofer spatiu aici pe Trilema, ca sa-si poata raspandi cuvintele printre webcredinciosi. Am zis ca bine, si-a iesit ce vedeti.
  • Evenimente. Uneori se intampla chestii, la care uneori ma gasesc invitat, si uneori ma chiar si duc. In care caz se intampal (uneori) sa scriu ceva despre. Aici.
  • Gandesc, deci gandesc. Aproape in fiecare dimineata ma trezeste vezica plina. Uneori cea care cere la baie, alteori cea care cere la scris. Aceasta categorie este deci un fel de buda, din sticla, expusa publicului, unde puteti admira rezultatele unei minti prea active.
  • La pas prin lume. Nu stiu daca sunt singurul roman care si-a luat 5 ani de concediu pe care i-a petrecut plimbandu-se prin mai toata lumea. Cred ca sunt. Uneori imi vine sa deapan amintiri de calatorie, impanate adeseori cu poze, pe care le puteti citi, daca va intereseaza asa ceva, aici.
  • Meta psihoza. Exercitiul reflexivitatii, discutia despre discutie, blogul despre blog, internetul despre internet este, bineinteles, un produs al psihozei celei mai ordinare. Totusi, pentru ca reflexivitatea e cu necesitate anistorica, poate fi amuzant sa-i citesti notatiile peste ani, acesta fiind cam si singurul motiv pentru care scriu sub aceasta rubrica. Nu-i inteleg pe cei care citesc, inca, cum nu-i inteleg pe cei care mananca aluatul inca nepus la cuptor. In douazeci sau cincizeci de ani insa, acesta va fi probabil principalul punct de atractie al Trilemei.
  • Oda Superbiei. Traiesc, deci ma laud, si cui nu-i place, asta e, altul mama nu mai face. Superbia este, bineinteles, un pacat, asa cum fara indoiala ati aflat la scoala de catehism, si deci a-i aduce ode califica Trilema drept un blog, la limita, satanist. Sa fie primit.
  • Politica si Prostie. Dintre cele ce se petrec in forum, o parte sunt prostie, cert, evident si demonstrabil, iar restul este politica, pentru ca nu ne-am prins inca. Aici intra discutii pe teme politice, care in mod surprinzator se bucura de un larg interes in randul persoanelor preocupate de politica, fenomen de altfel absolut inexplicabil. Eu credeam, privind la desfasurarea trebilor publice, ca politica e aia cand urlii cel mai tare, nu cand incerci sa intelegi ce gandesc altii.
  • Prz arhscrt. Mi-am zis demult ca nu voi scrie beletristica in limba romana, pentru ca indiferent cat de puternica si supusa ar fi limba, totusi o piata de nici douazeci de milioane de vorbitori, bucurandu-se in medie de puterea de cumparare a unei ghete nu justifica in nici un fel efortul. Pe de alta parte, mi-am zis tot demult ca nu voi scrie bloguri in limba romana, din fix aceleasi considerente. Aceasta zicere din urma am incalcat-o cu brio, si pot spune ca-s multumit (dar pot spune de asemenea ca n-as fi fost in nici un caz multumit daca nu m-as fi bucurat de protectia ei un deceniu, timp destul sa ajungi sa nu-ti mai pese de bani), si categoria de fata reprezinta o jumatate de pas pe calea impacarii verzei zicerii dintai cu capra vezicii descrisa mai sus.
  • Rautati si Mizerii. Eu sunt, bineinteles, un om bun si generos, cand nu sunt rau. Ca noi toti, de altfel. Cand sunt insa rau, sunt incalificabil, ingrozitor si inspaimantator de rau. Cititi pe larg.
  • SUA care este. Romanii au tot felul de reprezentari absolut divortate de realitate, despre sine. Ele nu se compara insa, nici pe departe, de nici un fel, cu traznaile inimaginabile si suspendatoare de ratiune pe care si le inchipuie despre Statele Unite ale Americii. Din cand in cand mai scriu articole care ilustreaza realitatea, iara nu imaginatiuni bolnave, despre cum sunt de fapt SU, si le clasific aici.
  • Trilema Presei. Noi suntem oameni seriosi si negustori respectati, asa ca nu facem revista cu femei goale, sani despuieti si alte parascovenii. Ci tratam gogosile si maslinele iesite din presa cu respectul pe care-l merita, le impaturim frumos in hartie igienica, le dam cu spray fixativ si le depunem aici.
  • Trilematograf. Eu nu ma pricep la filme (cum nu ma pricep la arta in general, si nici la politica, si nici la femei, si nici mesteca nu stiu tocmai bine - ca sa fim intelesi) si de aceea simt nevoia sa impartasesc ce n-am inteles, precum si ce-am inteles gresit din diverse filme pe care le-am privit. Asa cum simt si altii, chiar daca ei nu recunosc neaparat tot restul.
  • Trilenciclopedia. In nemuritoarele cuvinte ale lui Teacher, "There's a lot you don't know, Chicken, that's why you're still in school." Si dumneavoastra, exact la fel.
  • Trilterviuri. Inca de la inceputurile Trilemei am incercat sa aduc probe certe si inconturnabile teoriei ca exista si alti oameni care folosesc internetul, care nu este o cutie in care vorbesc singur, eu cu mine, tot restul textului fiind produs de catre calculator prin procedee automate (cablurile de retea sunt o gluma, nu trece nici un fel de curent prin ele, precum puteti verifica simplu cu un tomograf de exemplu). N-am reusit inca, dar contabilizez aici incercarile, pentru a sti ce sa evit pe viitor.
  • Zsilnic. Toate celelalte categorii culeg materiale care rezulta din intentionalitatea mea, din vointa-mi proprie. Sunt, astfel produse ale mele. Precum bine stim, soarta omului nu este decat rareori de producator, cel mai adesea el fiind un biet produs, al mediului imediat, de zi cu si. Intr-un sens, puteti privi aceasta categorie drept "Trilema asa cum ar arata ea daca ar fi scrisa de un problogher de top A list". Ceea ce-i, pana la urma, amuzant.

Ei, si-acum, c-am finalizat cu succes prolegomena introductiva, stabilindu-ne referintele, contextul, metodele si notiunile, sa trecem la subiectul real al acestui articol.

Va multumesc.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

13 Responses

  1. Mai trebuie citeva categorii. In ordinea numerelor de pe tricou:
    1. Nu-l iubesc pe zoso.
    2. Mai jeg decit jegul-jeg.
    3. Ma mai cert si eu cu gura lumii.
    4. Sex cu gagici.
    5. Sex cu mine.

    Ma gindesc in continuare, revin.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 26 March 2010

    Lol da' ce-i aici, proteve ?!

  3. kokofifi`s avatar
    3
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Friday, 26 March 2010

    atunci când scrii rautati despre fete, sub care eticheta le pui?
    3 ani de experienta ?
    ~:>

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 26 March 2010

    Nu. Zsilnic.

  5. kokofifi`s avatar
    5
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Friday, 26 March 2010

    hahaaaa! bun!

  6. un blog complet

  7. Anonimosu`s avatar
    7
    Anonimosu 
    Friday, 26 March 2010

    Complet dement

  8. Nu, aproape dement, ca ce-i aici, Gramo's?

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Friday, 26 March 2010

    Dement intr-un mod aparte ?

    Quasiment ?

  10. kokofifi`s avatar
    10
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Saturday, 27 March 2010

    Quasi modic

  11. this article. needs update.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 9 June 2010

    Lasa, prefer sa ramana ca snapshot istoric. Poate fac o comparatie sau ceva mai later.

  1. [...] a continutului textual, intru beneficiul tineretului revolutionar, dar m-am lasat tarat intr-o poliloghie introductiva care-a dospit pana peste marginile postului intreg, asa ca am sfarsit publicand-o separat. [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.