Micul secret

Monday, 31 May, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Exista un mic secret pe care nimeni nu vrea sa-l rosteasca, nimeni nu vrea sa-l priveasca in fata, nimeni nu se simte pregatit sa-l auda.

Foarte bine, sa-l spunem deci. Dar intai, contextul.

Problema economica se pune foarte acut anul asta : Din cei 500 de lei cheltuiti cu incalzirea apei de-o gigacalorie, consumatorul final plateste cam 150-200. Restul sunt subventie de la stat. Totusi, costurile cu incalzirea sunt deja la limita suportabilului, o mie de lei pe luna (>300 de dolari, cam un salariu mediu) in lunile de iarna. Daca s-ar renunta la subventii, incalzirea ar costa intre 2 si 3000 de lei. Pe luna.

Totusi, eu am trait in SUA, am facut o iarna in Boston, care-i la 52 de grade, nu la 45 ca Romania, si care are meritul istoric de-a fi omorat prima trupa de colonisti prin frig, acu ceva sute de ani. Am platit cam 70 de dolari pe luna, daca bine retin, incalzirea. Si, daca tot suntem la comparatii, niste oameni care castiga 3-5000 de lei pe luna platesc 2 lei litrul de benzina, si se dau de ceasul mortii cand ajunge la 2.40. Noi, castigand cu chiu cu vai 1000 de lei pe luna, platim 4. Si uite ca ajunge la 4.40 si nu agita chestiunea pe nimeni.

De ce costa de doua ori mai mult aici, in termeni nominali, decat acolo ? De ce este incalzirea 2500 de lei pe luna in Cluj si 210 lei pe luna in Boston ?

Pentru ca in Cluj se fura. Foarte simplu, clar si direct. Si in Boston se fura, dar se fura firfirici, centi la dolar. In Cluj se fura dolarul si raman centii. Daca raman. Altfel, si-n Cluj se prabuseste tavanul Iulius Mall, cum si-n Boston se prabuseste tavanul nu stiu carui tunel, parte din Big Dig. Calitatea muncii e uniforma peste tot. Cantitatea furtului e insa masiv disproportionata.

Si acum ajungem la tema : se plange lumea ca vai, dar solidaritate sociala, dar cum pot eu sa privesc la bunicul pensionar cu alti ochi ca asa-mi zice Boc. Oamenii astia au muncit, dar cum este posibil ?! Ei n-au dreptul la pensie, ei n-au dreptul la o viata mai buna ?

Nu. Nu au dreptul la o viata mai buna. Au dreptul la o viata mai rea. Mult, mult mai rea.

Pentru ca au inchis ochii. Pentru ca au votat-o pe Elena lu' Basescu. Pentru ca au luat plase cu faina si ulei ca sa voteze cu X sau cu Y. Pentru ca au tolerat constructii publice constand in ceasuri aurite si autobuze cumparate pe banii care-ar fi cumparat o scara de bloc intreaga.

Pentru ca atunci cand eu ma apucam sa urmaresc cazuri de delapidarea banilor publici, ei se gandeau ca totusi, da' nu-i frumos sa faci asa ceva. Pai si cum imi permit eu ? Ce-i aici, republica ?! Da' n-am inteles totusi, cine-i Mircea Popescu asta ?! Hai mai bine sa ne vedem fiecare de treaba, ca asa-i frumos. E mai sigur. Sa pretindem ca "nu exista alternative".

Bine dragilor. Micul secret este ca totul pe lumea asta are un cost. Cand ii permiti sefului tau sa fure, ca "nu-i problema ta", si oricum "n-ai alternativa", asta inseamna, fara echivoc si fara scapare, ca vei ramane somer. O chestie din care se fura nu supravietuieste.

Totul pe lumea asta are un cost. Cand iei pomeni electorale, iti amanetezi viitorul. Clar ar trebui sa-ti fie, daca nu esti complet dobitoc, ca ala ce-ti da un kil de malai va scoate un kil de euro de pe urma lui. Altfel nu l-ar da.

Micul secret, pe care nu-i nimeni dispus sa-l priveasca, este ca v-ati facut-o cu mana voastra. In loc sa aparati ce conteaza, ati mers la minima rezistenta. Nu de ieri, nici de azi, de douazeci de ani.

Si asta-i pretul. Simplu, clar si concis, diavolul va cere azi o kila de carne, in viu, si sa si-o aleaga el. Si voi veti plati. Pentru ca acum e mult, dar mult prea tarziu. Nici Mihail & Gavril, nici Budha si nici Sidharta de-ar veni sa fie ministri si secretari de stat tot n-ar putea sa faca altceva decat sa va taie ca pe oi.

Mnoa, a meritat strategia supravietuirii prin grup ? Ca asta-i lectia pe care amareala de fata v-o prezinta. Orice om are a alege daca sa incerce sa supravietuiasca prin adevar, sau sa incerce sa supravietuiasca prin grup. Voi ati incercat (din nou) sa supravietuiti prin grup. Strategia care le-a permis comunistilor sa faca ce vor ei le-a permis, uite, si astora noii sa faca tot ce-or vrut ei. Sunteti multumiti de rezultatele alegerilor voastre ?

Sincer, daca ma intrebati ce-mi doresc eu de la urmatorii zece ani, va spun : imi doresc sa vad ca raman in viata un roman din zece, si ca aia doua milioane ramasi pricep pentru toata viata lor ca grupul nu te salveaza. Ca nu conteaza "ce se face", ca nu conteaza "cum ii frumos" si nu intereseaza pe nimeni ce se asteapta de la tine sa faci si sa spui. Ca faptu' ca toti voteaza la fel nu aduce nici o garantie c-ar fi o idee buna votu' ala, ca faptu' ca toti au aceeasi opinie n-o face de nici o culoare corecta. E foarte usor sa lamuresti niste oameni sa fie toti de-aceeasi opinie gresita, mai ales cand ei sunt asa de invatati sa se supuna turmei.

Aia as vrea eu sa vad, oameni facand ce cred ei ca-i bine, nu ce cred ei ca crede grupu' ca-i bine. Si pentru asa rezultat mirific, chiar nu ma intereseaza cata lume face frigu' si foamea. Merita. Daca raman cinci Romani in toata romania, dar cu lectia aia invatata, cinci romani dezvatati sa minta, cinci romani capabili si dispusi sa gandeasca pentru ei, si sa-si asume responsabilitatea pentru ei, eu sunt multumit.

Mai mult nici nu-i nevoie.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

17 Responses

  1. Anonimosu`s avatar
    1
    Anonimosu 
    Tuesday, 1 June 2010

    http://www.youtube.com/watch?v=qgQocP4XqMI

  2. te salveaza grupul mirceo. individual te mai salveaza doar mana ta.

    si vorbind on-topic. de unde stii atatea despre chestiune. ca inca nu o luat ghiavolu' kilu' de carne. sa vedem cum s-a termina si apoi ne-om pronunta.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 1 June 2010

    Salveaza pe dracu'.

    Da vorba ta, pe carnita lui fiecare are dreptu' sa faca ce experimente pofteste. Eu n-am decat vorbe.

  4. frate, romanului tocmai i s-a taiat si ultima perfuzie care-l tinea in viata si el tot nu e in stare de-o greva sanatoasa. sa ma ierte bunul dumnezeu, da-i groasa rau. vai de iarna asta care vine.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 1 June 2010

    Lasa ma, gerul dezinfecteaza.

  6. Ăsta e liberal sălbatic convins, nu se mai face bine nici cu medicamente japoneze.

  7. Corect! Nu merge si cu ... in fund si cu sufletu in rai! Pai il votezi pe Basescu si acum faci scandal? Taci si inghite .. naspa e de mine care nu am nicio treaba! In perioada interbelica si furtul era o arta. Romanii au reusit sa strice si asta devenind badarani si talhari ... talhari sunt ei, domnu Mircea, nu hoti! :)

  8. Lasa ca se dezmeticesc ei mai spre iarna cand le-o chiorai matele de foame si o da frigu' in ei. -esti mai lucid intr-o astfel de stare. O sa pretuiasca fiecare firimitura de paine.

    Asta cat de adevarata o fi?
    http://www.napocanews.ro/2010/05/gheorghe-funar-desteptati-va-romani.html

  9. Porcul de York`s avatar
    9
    Porcul de York 
    Tuesday, 1 June 2010

    Da...chestia asta cu grupul cel salvator..ma rog, grup, turma, cireada..nu-i cumva nimic mai mult decat un "microb" ? O lipsa de educatie, un invat si-o lene. Adica "am sa fac ce face vecinul si-am scapat de treaba asta, ca asta-i defapt ideea, eu nu gandesc si nu vreau sa ma gandesc la ce fac, da probabil ca vecinu' stie" ca tot veni vorba de voturi date unor GUNOAIEEEE..heee heee hehehe. Da' mai conteaza acum cauza motivului ? Ca de ce ... ca ce. Decizie - cinsecinta. Va exista mereu o categorie de oameni care oricat de mult ar fi rahatul va reusi sa inoate. Poate asa facem o selectie. Pare singura cale. O parte dintre cei care merita sa ramana neabsorbiti de oceanul fecalier vor decide ca nu merita lupta cu prostia, coruptia si mizeria si vor cauta alte meleaguri pentru ca , hai pe bune...de ce nu ? Cealalta jumate ... vor dezvolta aici abilitati nemaipomenite, pentru simplu fapt ca uite, ei pot si refuza sa se duca la fund. Iar cei de care chiar nu-i nevoie...ei bine...ei vor ajunge... vezi ca-i greu..la fund (ca sa zic asa).

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 1 June 2010

    @Ionut Zici tu ceva, cred ca s-ar indigna bietu' Jean Constantin in oricare dintre roluri daca m-ar auzi zicandu-le hoti. "Astia, dom' sef ?!?!"

    @Morom3t3 Foarte probabil e adevartata, e-n stilul personajului.

    @Procul de York Subscriu. O lipsa de educatie [i-as zice de-a dreptul civilizatie], un invat si o lene [mai ales mentala].

  11. cipslim`s avatar
    11
    cipsliminsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 1 June 2010

    Oda unei raze

    O raza de lumina, de cerul inourat scapata
    A poposit la noi la Cluj uluitor ca niciodata.
    Sa ne lumineze prin munca ei si drept cantar
    Acesta raza minunata este dragul nostru domn primar!

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 1 June 2010

    Ahahaha.

    Da mei, sa nu uitam niciodata ca clujenii fura suficient de tampi cat sa-l voteze pe asta 3 mandate la rand parca o avut ? Au 4 ?

  13. @MP

    pai de ce nu incerci sa ne demonstrezi practic ca grupul nu are nicio valoare si ca doar individul isi face rostul in viata. vreau sa te vad de acuma ca nu o mai arzi prin restaurante sa mananci. ca iti cresti tu legumele, animalele si ca le gatesti tu. vreau sa te vad ca nu mai stai pe net. ca iti faci un net al tau si numai al tau. fara grup, ce conteaza grupul?! nu mai bine e individual? :D

    ia ca am trait sa o aud si pe asta ca grupul nu salveaza de la unu' care-i activ intr-un partid de prima scena de la noi din tara. :))

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 1 June 2010

    Te lupti cu un om de paie mei. Eu nu mananc la restaurant pentru ca "asa se face" si nici aia nu ma servesc pentru ca "asa-i randul lor pe lume". Avem banii sa ne medieze relatia, care bani sunt un derivat de adevar.

  1. Micul secret pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Despre criza. Si despre cine-i de vina....

  2. [...] Si anume, dupa anuntarea masurilor de austeritate (redus salarii, redus pensii), s-a iscat un intreg cor al nemultumitilor, in general oameni care nu se pricep, care nu-si dau nici un interes cu treburile publice si care la rigoare iti explica fericiti cum ei nu merg sa voteze, ca se simt mai presus de asa murdarie, eteratii de ei. Dar acum, ca-i vorba de pensia lu' mama, din care traieste si el, vajnicul internaut/artist/creativ/etcetera, dintr-o data are si opinii si pareri si interese politice. C-asa-i el. [...]

  3. [...] ca mi s-a atras atentia de catre mai multa lume ca desi concluziile mele din articolul despre responsabilitatea electoratului sunt in principiu corecte, totusi nu sunt opozabile unui electorat caruia nu i-a explicat nimeni, [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.