Denunt penal in contra lui Eugen Simion

Wednesday, 17 June, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Am citit articolul Ioanei Bot si-am ramas si eu cu aceeasi mirare. De ce nu se face odata denuntul acela ? Inteleg ca intelectualii n-au nici vreme si poate nici inclinatie sa se chiar ocupe de trebile cetatii, in formalismul lor agasant si atat de intolerabil pentru minti obisnuite sa zboare, sa pluteasca, oricum, sa se desfasoare prin ceruri.

Fie. Atunci sa-i ajut eu, m-am gandit.

Denunt penal in contra lui Eugen Simion

Denunt penal in contra lui Eugen Simion

Plec sa depun documentul, asa ca urmeaza un update cu facsimilul (:p) confirmarii de primire.

Sunt chiar curios ce va iesi de aici.

Category: Activism
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

50 Responses

  1. yahoo detector`s avatar
    1
    yahoo detector 
    Wednesday, 17 June 2009

    nu cred ca ai vreo sansa sa reusesti...:)

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 17 June 2009

    Pai io ce sa reusesc, pacatele mele ?

  3. Asa cum probabil te si asteptai, esti in google.

    http://www.google.com/search?q=eugen+simion+penal

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 17 June 2009

    Noa hat, ca repede mai merge si internetu' asta.

  5. schimba subtitlul intr- "o ciocolata penala" :)
    amu plec sa aflu cine-i omu' ala si cu ce ti-o gresit

  6. Am cautat, dar sa gasesc ce zici tu in denunt presupune sa citesc o gramada de articole si asta ar lua mai mult timp decat am acum. Ce faci tu acum este exact genul de chestie care ar trebui sa se intample mult mai des, deci felicitari!

    Astept cu nerabdare reactia D-lui Procuror Sef Morar si sper sa nu fie ceva gen.

  7. Zamolxis : Ma mira ca nu-l cunosti pe marele bivol Eugen Simion :P

  8. RadioFocus`s avatar
    8
    RadioFocus 
    Wednesday, 17 June 2009

    Succes iti doresc...:D

  9. făniţă`s avatar
    9
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Wednesday, 17 June 2009

    pe doamna bot şi pe domnul vica i-ai însştiinţat de acţiune?

    nu cumva să se trezească la uşă careva cu poliţia şi să facă infarct din cauza asta!

  10. @fanita: Pai inainte primesc o citatie. Si pe asta tot un politist o aduce, da`in civil. Nu de alta da` sa nu faca omu` apoplexie de inima inainte de proces, cum zisesi...

  11. făniţă`s avatar
    11
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Wednesday, 17 June 2009

    @adi

    păi da, dar ziceam de o fază ce am păiţit-o eu acum câţiva ani.

    venea sezonul votului şi eu aveam carte de identitate. şi erau mulţi cu aşaceva iar statul s-a gândit că nu putem vota cu ea şi că ne trebuie o chestie inteligentă, numită carte de alegător(cine ştie şi câţi bani s-au mai cheltuit şi pe prostia aia).

    bunică-mea stătea la noi şi era să facă infarct când a auzit la interfon că mă caută poliţia. e drept, când am coborât, m-au întâmpinat nişte binevoitori comunitari care mi-au predat actul. şi acum cred că îl mai am pe undeva pe acasă printr-un sertar. desigur că acţiunea asta cu carnetul de alegător a fost un insucces(nu s-au putut distribui la timp şi la toţi) şi oamenii au votat până la urmă tot cu cartea de identitate.

    dar ce doream să sublinez e faptul că persoanele în vârstă cam au un şoc când aud că îi caută poliţia.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 17 June 2009

    @zamolxis Societate civila, gen.

    @krossfire Pai z e prin Canada din cate stiu.

    @RadioFocus Dar mersi, sa fie.

    @fanita Ba, ca le-am dat email. Sper ca n-or face atac, c-ar fi pacat. Orisicat, sunt oameni de 40 amandoi, nu-s chiar pensionari.

    @adi Putin probabil sa trimita citatia cu politaiul, cel mai probabil prin posta. Cred, cel putin.

  13. Io am primit una acasa (martor nu inculpat, stati linistiti) cu politai cu tot, da` era prin 2000, s-or mai fi schimbat obiceiurile intre timp. A semnat de primire soacra-mea, ca eu eram la servici.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 17 June 2009

    Mi se pare ca sunt la discretia procurorului, daca se-nerveaza bine poate sa trimita cu mandat de aducere direct, merge politaiul la servici si te ia de-acolo, dar nu se prea practica in ultima vreme.

  15. Ziua buna! As vrea sa aflu mai multe despre acest denunt penal, pentru un eventual material de investigatie. Imi puteti da, va rog, o adresa de mail la acre sa va scriu? Multumesc tare mult, astept un semn pe adresa de email pe care v-am lasat-o.

  16. andruska`s avatar
    16
    andruska 
    Thursday, 18 June 2009

    Pai hai sa punem cu totii de o petitie. Asa o sa fim mai multi la discretia procurorului.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Thursday, 18 June 2009

    Omu' poate face ceva in doua feluri : Daca are cunostinta nemijlocita de fapte ori circumstante cu legatura, sa trimita un denunt. Daca se gaseste intr-o pozitie din care sa comunice (jurnalist, bloger, twitterist, ce-o fi), sa dea mai departe.

    O petitie e un mod de-a nu face ceva.

  18. zamolxis`s avatar
    18
    zamolxisinsigna de prim sosit 
    Thursday, 18 June 2009

    uneori, raspunsurile tale is un mod de a da peste nas :)

  19. zamolxis`s avatar
    19
    zamolxisinsigna de prim sosit 
    Thursday, 18 June 2009

    am uitat sa te-ntreb: ala-i stilou chinezesc?

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Thursday, 18 June 2009

    Poate c-am scos-o cam cu fum pe nari, si andruska-i om de treaba si n-are vina, dar io fac alergie cand vad vorba petitie. Da' dup-o vreme-mi trece.

    Si nu-i chinezesc, e canadian :p

  21. Socant - in sfarsit se intampla ceva! Exista persoane care reactioneaza! Daca nu-i crapa nici acum o vena pe undeva crocodilului tot degeaba!
    Mari sanse nu sunt, are pielea groasa...

  22. A reusit el sa scape si de Curtea de conturi pana acum de doua ori...

  23. margareta`s avatar
    23
    margareta 
    Friday, 10 July 2009

    si totusi vezi ca sunt si admiratori, chiar seriosi

    Eminescu – restitutio in integrum de Alex. Ştefănescu
    S-a împlinit visul lui Noica

    Au apărut încă şase volume - şi anume 15, 16, 17, 18, 19 şi 20 - din ediţia de facsimile după manuscrisele lui Mihai Eminescu. Urmează să mai apară trei şi atunci se va împlini visul lui Constantin Noica. Fiecare dintre noi va putea, într-un fel, să aibă în casă legendara ladă cu manuscrise - caiete şi foi volante - încredinţată de poet lui Titu Maiorescu.

    În ceea ce mă priveşte, m-am grăbit să-mi procur noile volume editate sub egida Academiei Române de un grup de cercetători coordonat de Eugen Simion. Le-am adus nerăbdător acasă şi, în fiecare noapte, îmi petrec câteva ceasuri citind versuri şi însemnări, fragmente de proză şi de piese de teatru, traduceri şi versuri populare scrise de mâna lui Eminescu. Vecinii care văd fereastra de la camera mea luminată la ore târzii ar putea crede că tipăresc bani sau că am întâlniri secrete. N-ar fi exclus ca şi SRI-ul să intre în alertă. Dar îndeletnicirea mea este cu totul inofensivă. Reconstitui, înfiorat de emoţie, ceva din spectacolul gândirii eminesciene.

    Deşi avea un scris ordonat, de elev conştiincios, Eminescu gândea continuu şi efervescent. Se poate vorbi în cazul său de un dramatism al exprimării. Frazele care îi scăpau de sub control şi urmau o logică proprie erau tăiate şi rescrise. La fel se întâmpla cu cele care simplificau o idee, sacrificând nuanţele. Se simte pretutindeni autoritatea de fier cu care poetul obliga limbajul să-i exprime viziunea. Dar se simte şi tandreţea sa faţă de cuvinte.

    Eminescu elibera cuvintele din reţeaua de obligaţii pe care le aveau în comunicarea convenţională dintre oameni. Le restaura înţelesul originar. Nu întâmplător pe unele le caligrafia separat, rotunjindu-le literele cu voluptate. Îi plăcea, în mod evident, să vadă cum arată şi, probabil, şi să audă cum sună. Mi-l închipui pronunţându-le cu pauze între silabe, ca pe o frântură de cântec.

    Mă emoţionează să constat cu câtă grijă - subliniez: cu câtă grijă - folosea poetul cuvintele limbii române, limbă pe care o folosesc şi eu azi. Nu făcea niciodată risipă de cuvinte şi nici nu le bagateliza, cheltuindu-le pentru exprimarea cu nonşalanţă a unor banalităţi, ca atâţia autori de versuri din vremea noastră. M-am săturat să aud cântece de genul "Chiar nu ştiu ce e cu mine/ Mi s-a pus pata pe tine". Mă întorc fermecat la versurile eminesciene:

    "Adormind de armonia/ Codrului bătut de gânduri/ Flori de tei deasupra noastră/ Or să cadă rânduri-rânduri."

    Codru bătut de gânduri... chiar dacă ar fi creat doar această combinaţie de cuvinte, Eminescu tot ar fi meritat un loc în istoria literaturii române. Dar a creat atât de multe, de o frumuseţe îmbătătoare, încât se pune problema ca istoria literaturii române să merite ca el să facă parte din ea.
    ............................

    Punct final la ediţia Perpessicius

    Mi-am mai procurat, tot de la Academia Română, două tomuri uriaşe (fiecare de aproape 1000 de pagini format A4) reprezentând, împreună, partea a doua a volumului al XVII-lea - ultimul! - din faimoasa şi, în felul ei, eroica ediţie Perpessicius a operei lui Eminescu. Cele 25.470 de poziţii ale lucrării dovedesc, încă o dată, cât de amplu au reverberat biografia şi opera lui Eminescu în cultura românească. Mari cărturari au găsit o justificare a existenţei lor în reconstituirea detectivistică a vieţii poetului, în editarea cu cât mai mare acurateţe a scrierilor lui, în interpretarea, tot mai subtilă, a acestor scrieri şi, iată, în inventarierea riguroasă a ceea ce s-a scris despre biografia şi opera lui Eminescu.

    Nu e mai puţin adevărat că unii îşi fac în ultima vreme un mod de a deveni vizibili din contestarea poetului. Este inevitabil să se întâmple aşa, fiindcă, dacă s-ar contesta ei între ei, ar rămâne, în continuare, scufundaţi în anonimat. Ca firele de praf care prind viaţă în imperiul unei raze (cum spune Eminescu însuşi într-un poem), aceşti contestatari trăiesc şi ei o clipă de glorie luând pe degete ceva din fosforescenţa operei eminesciene.

    Voinţa testamentară a lui Perpessicius a fost dusă la bun sfârşit cu mare şi regretabilă întârziere, dar a fost dusă la bun sfârşit. Nu ne mai rămâne decât să închidem televizoarele şi să ne adâncim în lectură.

  24. Leana cheala cu basma zice:`s avatar
    24
    Leana cheala cu basma zice: 
    Wednesday, 22 July 2009

    "esista o explicatie" : toate zmeele inaltate pe cerul "patriei" in "iepoca Ilici". Ce vedem noi acum sunt doar zdrentele din care s-au confectionat cozile acestor aparate de zbor, moshite, protejate ca se desfasoare in voie, si lansate de singurul vinovat : moasha contrarevolutionara I.I ... Cit timp inca mai vedem binecunoscutul rinjet nu cred ca putem avea vreo speranta.

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 22 July 2009

    @CD Nu mai e nici pusca si cureaua lata.

    Cam asta-i morala, de fapt. Nu-i mare lucru sa comiti magarii. E mare lucru sa scapi. Ele vin dupa tine, incet-incet. Tu fugi, esti mare, esti deosebit, ele-s in urma, ha-ha-ha.

    Dupa care, esti obosit, si singur, si batran. Si ele te ajung. Si ce-ai rezolvat ?

    @margareta Sa nu confundam admiratorii reali ai lui Eminescu cu imaginarii admiratori ai lui Simion.

    @Leana Pai sa-i mai contribuim un infarct-doua-trei, zic.

  26. Leana cheala cu basma zice:`s avatar
    26
    Leana cheala cu basma zice: 
    Wednesday, 22 July 2009

    ... slabe sperante, vegheaza Oprescu !

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 22 July 2009

    Poa sa vegheze. Chestia e ca poti tu avea cati prieteni vrei, nu e pe prieteni asta. E asa, mai inexorabila, lumea nu-i o mare gasca.

  28. A ieșit până la urmă ceva de pe urma denunțului?

  1. [...] opinii critice în „Cotidianul”, pornind de la informaţia că un oarecare Mircea Popescu l-ar fi denunţat la DNA pe Eugen Simion pentru proasta folosire a banilor [...]

  2. [...] cum va amintiti, intr-un puseu de activism civic, am trimis acum doua saptamani catre DNA un denunt penal in contra lui Eugen Simion, pentru activitatile omului in ce priveste editarea manuscriselor ramase de la Eminescu pe milioane [...]

  3. [...] fost citat pentru a ma prezenta in fata procurorilor DNA, in calitate de martor in scandalul Eugen Simion, dupa cum rezulta si din ilustratia de mai jos [...]

  4. [...] Habar n-ai ce-i aia fotbal. Du-te acasa, si stai acasa. Ia-l si pe Iliescu c-un drum, ca de Eugen Simion ne-am scapat si faceti-va undeva o rezervatie de prosti ramasi cumva, inexplicabil, de pe urma altei ere [...]

  5. [...] mai amintiti poate denuntul contra d-lui Eugen Simion si raspunsul DNA. Chestiunea nu a ramas fara efect, Cotidianul si Realitatea publicand astazi o [...]

  6. [...] de institutiile cu pretentii academice in mandra noastra patrie, din banii ramasi dupa ce-o capusat Eugen Simion bugetul de stat. Asa o jalnica omisiune ar fi bineinteles motiv de descalificare academica a [...]

  7. [...] cu harzobul din cer doar pentru ca te-ai trezit sa te proclami republica. Ajungi cu gunoaie precum Eugen Simion prin fotoliile academiei, si n-ai ce face. Sa va citez dintr-o bucatica de jurnal pastrata azi la [...]

  8. [...] iunie 2010 : Un pas mic pentru om, un pas urias pentru umanitate : Un bloger trimite un academician in fata procurorilor. Procurorii inca o scalda, ce-i drept n-a trecut inca nici macar un [...]

  9. [...] ca atunci cand eu ma apucam sa urmaresc cazuri de delapidarea banilor publici, ei se gandeau ca totusi, da' nu-i frumos sa faci asa ceva. Pai si cum imi permit eu ? Ce-i aici, [...]

  10. [...] Romana, in cadrul unui proiect condus timp de vreo cinci ani de zile de fostul ei presedinte, Eugen Simion, care proiect de succes offline nu numai ca a rezolvat definitiv problema oricaror dispute asupra [...]

  11. [...] considerente teoretice, mai exista si probleme de ordin practic. De un exemplu, atunci cind cu Eugen Simion am petrecut vreo opt sau zece ore discutind cu diversi reporteri, de la Mediafax la cine doriti [...]

  12. [...] sa fie publice, si publicarea lor a costat bugetul Uniunii Europene niste milioane bune. Dar, in buna traditie locala, cheltuim milioane pentru rezultate execrabile, dupa care ne prefacem ca totu-i in [...]

  13. [...] Unde sunt responsabilii pentru chestiile astea, cum au fost ei trasi la raspundere ? Cam ca si Eugen Simion, ma gindesc, nu [...]

  14. [...] Denunt penal in contra lui Eugen Simion [...]

  15. [...] fi afisate pe suprafete mari, pentru arhivarea unor chestiuni de interes stiintific (ca de exemplu pagini manuscrise), pentru diverse aplicatii anumite si clar definite se vor folosi camere speciale. E [...]

  16. [...] fie si numai pentru instructiva comparatie cu extraordinara reusita a asa-zisei "digitizari" a manuscriselor ramase dupa Eminescu, o fascinanta reusita care-a costat citeva milioane acolo, si care consta in niste poze care nu [...]

  17. [...] So, five years ago a Romanian "academician" (about in the sense Obama is a Nobel laureate), a leftover shithead from the communist days with absolutely no scholarly merits whatsoever by the name Eugen Simion delapidated a couple million dollars under the guise of creating a digital version of a large pile of manuscripts Eminescu left behind. The results of this process were appallingly poor (roughly speaking, a $5 CD filled with digicam shots of [some of] the pages in question, unsearchable, useless and in any case unavailable). The Romanian "intellectuals" wondered sterile-ly why is this not being prosecuted. So, I filed with the Romanian Anti-corruption Special Prosecutor's Office. [...]

  18. [...] of high water marks over the past decade may perhaps be interesting. June 17th, 2009 : Sent a complaint to Romania's central anti-corruption unit, stemming from an ~$1.5 mn embezzlement by a Romanian [...]

  19. [...] part of the title of today's article and structures a large part of its conceptual underpinnings ; Denunt penal in contra lui Eugen Simion, In opera sa ne masuram, Piinea amara a baietasilor de cartier among many others denouncing the [...]

  20. [...] interest, but now that you've pointed out the contrary to me be sure to follow my blog, as it will be there. He finally stumbles upon the right course, but really - you needn't walk the same road by [...]

  21. [...] item, publish it yourself. Thanks. [↩]Which, unlike the no doubt better funded "attempt" by Eugen Simion, also includes a (very effectual) full text search. How exactly did they manage to make it work is [...]

  22. [...] was the man who took the head of the Romanian Academy to task, who exposed the broken Romanian baccalaureate and actually broke wikileaks, the man who identified [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.