Ideologii blogosferice

Wednesday, 03 February, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

In urma campaniei inceputa alaltaieri blogosfera, cata e ea, s-a spart destul de net in trei bucatele, mai degraba egale ca volum. Sigur, n-a ridicat absolut toata lumea cate un steag, dar mi se pare ca-i deja destul de clar cum se despart apele.

Prima grupare, Grobienii (sa incepem cu dansii, ca se grabesc) zic ca blogurile (si probabil, prin extensie, mediul online, inteles ca tot ceea ce se vede prin fereastra monitoarelor lor) nu-i locul culturii si filosofiei. E in schimb locul basirii, si concursului de basire, al ragaielii, al bancurilor proaste si restului de preocupari cazone. Ati vazut-o pe tubgirl, apropo ? Dar pe ala cu borcanu' ? Hăhăhăhă.

A doua grupare, Intelectualii (sa continuam cu dansii, ca mi-s simpatici) zic ca orice altceva este inferior si se subsumeaza preocuparilor lor, care fara a fi singurele posibile, sunt singurele care cu adevarat conteaza. Suficient de informati cat sa recunoasca repetitia nesfarsita a formelor, acea celebra si vesnica guma de mestecat ajunsa gri in urma uzului tuturor veacurilor, privesc cu galesa superioritate inspre toata lumea.

In fine, ultima grupare, Puristii (sa sfarsim cu dansii, ca-s pe sfarsite) sunt de opinie ca blogul nu este si nu poate fi decat jurnal intim, si existenta lui nu poate suporta alta justificare decat deversarea si expunerea intimitatii proprii. Ei abhora orice meta-preocupari, si de fapt orice preocupari care-si permit sa iasa din sfera auto-examinarii narcisiace si sa priveasca spre lume, sau spre ceilalti.

Faptul este insa ca nu exista om fara filosofie, nici fapta fara strategie, nici ratiune fara alteritate. Toate astea sunt observatii familiare, ramase noua de la Socrate. Lipsa strategiei e tot o strategie, omul e fiinta politica et caetera. In scurt, si din cauze teoretice, si dupa observatii practice, realitatea curge dinspre cele doua de pe laturi inspre cea din mijloc, odata cu si la fel de implacabil ca si curgerea timpului.

Intamplarea ca mediul online nu are inca mize reale (adica, financiare) ingaduie prelungirea unei frumoase stari de vis si visare, in care toate cele ce pot fi sunt egale intre ele. Asa ceva nu-i posibil in economie, de exemplu, unde salariul mai mic e clar si dureros mai rau decat salariul mai mare, si profitul mai mic la fel fata de profitul mai mare. Ca rezultat, in economie grobienii si puristii sunt incet incet impinsi in laturi, si de unde la start, in 1990, constituiau impreuna aproape tot volumul, astazi nu se mai regasesc nici macar intr-o jumatate.

Administratia publica nefiind in aceeasi masura cuantificabila precum este economia, visul si visarea sunt mult mai la ele acasa acolo chiar si astazi, si ca rezultat cele doua paracategorii inca reclama la sanul lor doua treimi spre trei sferturi din volumul practicantilor. In mediul online in general, si in blogosfera in particular, care nu au criterii mai deloc altele decat simpla fiintare, cele trei grupuri se gasesc totusi intr-un incredibil, imposibil echilibru volumetric. La prima privire situatia contrazice asteptarile, dar cred ca domeniul, bucurandu-se in virtutea inertiei de un aport sanatos de participanti cu studii si calificare, si de asemenea de libertate, in sensul imposibilitatii interdictiei expresiei ori manifestarii, ingaduie inca o anume stare de imponderabilitate. Nimic nu-i rau, in lipsa mizei, si deci n-ai ce alege. Merge si asa.

Resimt ca un mare privilegiu faptul ca pot scrie acest articol, din interior, si acum, la punctul triplu al blogosferei, cand cele trei se mai afla inca, alas, pentru doar o clipa, in echilibru reciproc. Simt in acelasi timp presiunea cum creste, si stiu ca intr-un an, ori in doi, ori in trei, vom privi inapoi cu o oarecare melancolie, precum si cu o oarecare jena, asa cum privim astazi la pozele facute inainte de Revolutie, amintindu-ne pe de o parte cat de usor era sa te imbraci pentru a iesi undeva cu prietenii, si pe de alta parte cat de ridicol imbracata se gasea mai toata lumea.

Sic transit.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

28 Responses

 1. stai ca m-am blocat la ratiunea fara alteritate. daca te-as ruga ai exemplificita? rogu-te!

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 3 February 2010

  Depinde daca esti dispus sa creditezi teza ca exista gandire fara comunicare. Practic argumentul revine la credinta in dumnezeu(divinitate). Daca crezi ca poate sa existe asa ceva, atunci cu necesitate crezi si ca poate exista ratiune fara alteritate.

 3. adica nu putem gandi decat in grup? asta-i o idee ciudata. Socrate?

 4. si, monsignore!
  tu in care grupa te vezi?

 5. Mircea Popescu`s avatar
  5
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 3 February 2010

  @fcbl Gandirea, ca act, n-are sens in lipsa celorlalti. Se poate vedea destul de departe prin ocheanul asta, de ce s-a prabusit munca de cercetare si creatie in Uniunea Sovietica ? La un moment dat erau inaintea americanilor. De ce n-a produs Africa mai nimic de 3000 de ani, se intreaba Florin ? O fi dintr-o proasta reprezentare a alteritatii ? Etc etc.

  Socrate, zoon politikon.

  @kokofifi Eu pe mine nu ma vad, fiind prea aproape.

  Ca bonus : http://www.youtube.com/watch?v=SHi9KFyNFJ0

 6. Mircea Popescu`s avatar
  6
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 3 February 2010

  Ca nu ma poci opri la etc-ala : care-i sensul ideii ca limba ar avea un rol fundamental in gandire, si toata povestea cu filosofia imanenta limbii, cu subsidiarul ca limba romana ar fi in mod particular adecvata, etc ?

  Nu poci scapa de etc, da' nici nu ma pot apuca sa deversez.

 7. pai e fundamentata stiintific asta ultima. s-o facut studii care arata ca grecii, vorbitori de elena materna, au reactii mai rapide decat rusii de exemplu. si alte trasaturi de-astea de-ale gandirii. http://www.edge.org/3rd_culture/boroditsky09/boroditsky09_index.html

 8. Mircea Popescu`s avatar
  8
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 3 February 2010

  Pai s-au facut tone de studii din cele mai diverse unghiuri, ca fiind o tema de filosofie sintetica inchide in ea multa materie.

 9. asta se cheama a nu vedea padurea din cauza copacilor ?

 10. Mircea Popescu`s avatar
  10
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 3 February 2010

  Asa ceva. Cele mai bune telescoape nu folosesc lentile, ci oglinzi. Concave. Te-ai privit vre-odata intr-o oglinda concava ? Deformeaza.

 11. eu unde m-as incadra? sau poti prelua elemente de la mai multe categorii.

  p.s. mircea, tu ne omori cu zilele. mie mi-a venit rau cand am vazut ala cu borcanul. noroc ca nu era cu sunet sa ceva, cred ca lesinam aici, frate. cum sarea sangele din ele, precum rahatul din aia ce face obiectul primei poze. :O

 12. ha, Mihai, ce usor ai cazut în capcana Trilemoiului!
  (pentru viitor: nu da clic imediat pe linkuri, curiousity really kills the cat! asteapta sa vina carnea de tun / tu ai fost, in cazul asta, si afli ce si cum)

  asta in cazul in care nu esti la curent cu internet meme-surile, ca daca da, ajunge sa vezi titlul si stii ce e :)

 13. Mircea Popescu`s avatar
  13
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 3 February 2010

  @Mihai Dara sigur ca poti prelua, de ce n-ai putea ? Stii cum se zice, aus so krummem Holze...

  Da' cred ca are si sunet, daca simnti nevoia :D

  @kokofifi Du-te tu... :p

 14. @kokofili

  ia, asa-s cu novicii... se vede ca mai am inca de invatat! :D

  @trilemoi

  l-am trimis la mai multi si acuma ma tot bat la cap, ca de ce nu urla ala, ca e prost, ba ca e trucat, nush ce...

  si amu tre sa stau sa le explic la toti ca, ma gandesc ca o fi ca in cazul unui accident rutier, intervine andrenalina, intri in stare de soc si in primele 10-15 minute nu simti mare lucru(durere), etc.

 15. Mircea Popescu`s avatar
  15
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 3 February 2010

  Sau poate ca asa isi petrece el dupa-mesele, precum altii joaca golf sau trag tigari de foi. Hobby, cum ar veni.

 16. 'Mi-ar soricelu' pe usebeu sa-mi fie.
  Brrr ... trebuie sa revin la vechile obiceiuri, intai sa citesc comentariile, apoi postarea. Noroc cu Maiden, ca mi-o mai trecut supararea. In fapt, si acum ma minunez de Mircea ca asculta.

 17. Mircea Popescu`s avatar
  17
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 3 February 2010

  Io ?! Io am discografia completa, bre! Da-mi doi Steven, pe Tyler si pe Harris, si-s multumit.

 18. Mda, Du-ti fata la macelar este un bun exemplu de arta pura a la Maiden :D

  Si discografia completa o ai as in store-bought? Sau zici de Isohunt and the likes.

 19. Mircea Popescu`s avatar
  19
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 3 February 2010

  Vintage bai, o am pe casete, parte cumparate direct din Anglia, parte cumparate direct din camin. Da' numa' cu copii xeroxate color dupa copertile originale. Calitate, ce pula mea.

  PS. Este "Ada-ti fata la macel" iara nu ce zici tu acolo.

 20. Mikael Eon`s avatar
  20
  Mikael Eon 
  Wednesday, 3 February 2010

  m/or facut baietii astia curios, si am dat si eu click pe link, inca ma reculeg dupa faza cu borcanu', trucaj sau nu, sa/i fi trecut vreunuia prin cap asa ceva e chestie de malatie grava, da' grava. o sa/mi trebuiasca vro trei luni sa/mi refac creierii, daca visez urat diseara vin sa dorm cu colegele tale de experimente.

 21. Cata vreme nu dormi cu borcanu'...

 22. Ma rog, nu-mi venea titlul exact.

  Btw, cate virginitate pe internetul romanesc, nu-i de crezut cum nu stia nimeni de 1man1jar. Sa nu le-arati si goatse, 2girls1cup sau meatspin, ca ramai fara comentatori din cauza de infarct prematur, zic :D

 23. @mp

  "Vintage bai, o am pe casete, parte cumparate direct din Anglia, parte cumparate direct din camin. Da’ numa’ cu copii xeroxate color dupa copertile originale. Calitate, ce pula mea."

  mno, dar nu cred ca ai tu "brave new world"-ul "vintage". eu ala cred ca il am si acuma pe undeva pe acasa, pe cd-iu!

 24. Vezi cai scris puristi cu r.

 25. Mircea Popescu`s avatar
  25
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 3 February 2010

  @Mikael Eon La peptu' generos de cercetatoare tot somnu-i dulce.

  @Anonimosu lol

  @dAImon Asa-i ? O natie mica si perversa, dar virgina.

  @Mihai Cred ca prin 2000 deja nu mai urmaream

  @dadatroll Mai gresim si noi astia care suntem perfecti, ce-ai crezut, ca numa tie ti se intampla ?

 26. Io aș zice așa:

  - că din să zicem adunați 30k unici ar ieși vre-o 3000 reali
  - că din ăștia vreo 1000 ar da sigur 10 euro/bilet
  - că din cauza ăstora din urmă ar mai afla juma de țară pentru că umblă vorba repede
  - aflând așa repede atât de multă lume eu cred că s-ar putea umple o sală de 10-20 k oameni plătitori
  - fiind primii la un asemenea concept ați avea drepturi depline pentru transmisie în direct și în reluare a tărăseniei
  - dacă lupta ar fii sub formă de death match câștigul ar fii umitor pentru că cel de va câștiga ar avea drepturi depline pentru orice fel de beneficii ar apărea

  PS. - și dacă mai tai câteva slove pot participa și la un viitor PA ?

 27. Mircea Popescu`s avatar
  27
  Mircea Popescu 
  Thursday, 4 February 2010

  De ce crezi tu ca s-ar gasi mii de oameni dispusi sa plateasca o zi de munca pentru a ma privi transand o gaina, live ?

  Dar da, la PA.

 28. Dacam invatat ceva de la Gramo toti ani astia e ca gainile sunt supercool. Nu pe bune Gramo a zis asta.

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.