Hiperbola pe internet

Saturday, 24 July, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Probabil ca stiti cine-i Rush Limbaugh, iar daca nu stiti, e usor de explicat : e un fel de Cristian Tudor Popescu sau Ion Cristoiu al SU, cu opinii ferm contondente si inamici ferm vitriolici. Spre deosebire de Romania, unde mai nimeni nu asculta radio si presa scrisa tinde, ma rog, tindea sa formeze agenda publica, in SU situatia e putin diferita, radioul avand un impact insemnat. Rush Limbaugh este, in principal, un comentator de radio.

Am mentionat recent situatia JournoList, lista de discutii online pe care vreo patru sute de adolescenti cu testiculele inca necoborate si armata nefacuta se adunau ca sa se incurajeze reciproc. Ei bine, scandalul respectiv continua, ultima revelatie fiind comentariile unei proaste anonime (producator asociat la un post asociat National Public Radio, deci in termeni localizati un fel de femeie de serviciu la TVR Iasi).

Proasta anonima explica pe larg ce ar face ea daca ar da infarctul peste Rush Limbaugh. Si ce-ar face ? Pai, ar rade tare ca o apucata si ar urmari cum ii ies ochii din orbite. Pentru ca n-a stiut cata ura zace in ea, dar tipul merita.

Ceea ce spune ea este o prostie, bineinteles. In primul rand, sub aspect politic : chiar daca ala moare maine, asta nu va ajuta cu nimic pe nimeni, ca doar nu in existenta sau disparitia unui comentator sta starea lumii. Cu Rush Limbaugh sau fara Rush Limbaugh, chestiile pe care le indica el drept greseli vor ramane tot greseli, daca sunt greseli, si respectiv vor ramane tot lucruri bune, daca sunt lucruri bune. Chiar daca moare maine in nu stiu ce chinuri, aia tot nu va impiedica pe nimeni nici sa indice greseli, daca el indica greseli, nici sa minta indicand lucruri bune pe post de greseli, daca el indica lucruri bune pe post de greseli. E clar ca nici dracu' nu se va gandi "vai, dar mai bine sa tac din gura, daca fac si eu infarct ca Rush Limbaugh" daca face infarct Rush Limbaugh. Pe scurt a doua zi dupa ce-o crapat Rush Limbaugh va aparea un inlocuitor.

In al doilea rand, sub aspect personal. Sigur, astea nu pot fi decat conjecturi, dar eu sunt dispus sa pun pariu ca o tocilara prapadita care nu mai stie cum sa se bage in seama din periferia presei ar plange si s-ar caca pe ea ca orice alta tocilara prapadita daca i-ar muri ghibolu-n brate. Va fi profund marcata, va petrece douazeci de ore pe saptamana la shrink, guru si alti deosebiti care s-o invete cum sa-si tina lobii urechilor ca sa faca fata fantasticei incercari si grozavei traume prin care-o trecut, si inca treizeci de ore pe saptamana scriind la la cartea "Cum mi-a murit Rush Limbaugh in brate", cu care sa plateasca facturile gurilor si shrinkilor.

Deci, per total, fix zero, barat lat. De ce spune atunci proasta prostii ? Ei, aici intervine structura inefabila a internetului. Cam ce-ati vrea sa spuna ?

Cum adica, sa taca ? Dar ea simte nevoia de-a spune. De ce Ginuta de la contabilitate sa isi dea cu parerea pe internet si ea nu ? Ce are Ginuta de la contabilitate si ea n-are ? Cum adica pareri ? Are si ea pareri ! Stati sa vedeti numa', acusica scoate o parere.

Deci... o parere. Hmm. Ce parere sa aiba ? Hmm... Cine-ar fi crezut totusi ca-i asa de greu cu parerile astea... hmmm... A! Am gasit! Ea, proasta anonima, are parerea ca! Rush Limbaugh vorbeste prostii.

Ce-i drept, parerea asta a mai aparut doar de-un catraliard si patruzeci si noua de ori pe internet. In conditiile in care-a aparut deja scris "Rush Limbaugh vorbeste prostii" scris de nenumarati oameni in nenumarate locuri, mai poate proasta anonima sa se simta reprezentata de aceasta parere a ei ? Pai nu mai poate.

Da' nici nu-i vine sa gaseasca o alta parere, ca s-o chinuit destul s-o gaseasca si pe asta, si mai are doua minute pana se termina pauza de masa pentru sclavele care freaca podelele intr-o sucursala de care n-a auzit nimeni a unui post de radio pe care nu-l asculta nimeni. Deci, hai s-o reformulam.

"Rush Limbaugh e un mare tampit". Trei catraliarde de aparitii anterioare. Hmm. "Rush Limbaugh e un IMENS TAMPIT". Cinci sute de milioane de aparitii anterioare, da'... o citit ea ca nu prea da bine capitalizarea aiuristica, te poti face de ras asa. Sa mai insistam. "Rush Limbaugh face sex anal cu gaini tricefale de pe planeta Zeb". Aha! Doar doua mentiuni! Ne apropiem.

Si uite asa proasta anonima gaseste formularea aia unica, pe care n-o mai gasise nimeni pana atunci, da submit si tasneste fuguta sa nu cumva sa-i taie supraveghetorul 5% din salar(adica patru centi) c-o intarziat la pontaj.

Totusi, de ce nu mai folosise nimeni formularea aia pana atunci, din nu stiu cate catraliarde de incercari ? Poate pentru ca-i geniala, si-a fost inaccesibila ochilor neinspirati si mintii imbacsite a tuturor celorlalti oameni, pana s-ajunga la ea proasta anonima. Este posibil. Dar este de asemenea posibil sa fi fost prea tampita pentru a fi scrisa, dupa parerea a catraliarde de oameni. Si asta este posibil.

Si uite asa, din nevoia unor proaste anonime - perfect identice ele intre ele pana la a fi complet descrise de sintagma "proaste anonime", desi ele au fiecare cate un nume - de a se simti unice internetul se umple, incet-incet, de idiotenii.

Pentru ca e foarte dificil sa spui un lucru inteligent pe care sa nu-l fi spus nimeni, daca nu te gasesti mai inteligent decat toata lumea. Si pentru ca e greu sa admiti ca nu ai nimic de spus, sau cel putin nimic care sa merite spus. Si pentru ca-i mai usor sa crezi ca esti unic in inteligenta ta decat sa crezi ca esti unic doar ca forma particulara a prostiei universale.

Cam asta-i povestea hiperbolei pe internet - semnul sigur al omului prost.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

10 Responses

  1. Da` ce hiperbolă frumoasă ai scris, nenicule...

  2. pai da... dar la 6 miliarde de prosti, vorba aia... tot se naste asa a la fizica cunatica dintr-o imensa sansa si ceva bun, pe principiul daca pui miliarde de maimute sa bata la tastatura la un moment dat creeaza ceva de valoare (nu c-ar fi cazul acilea, ziceam si io asa. oricum valoarea tine si de interpretare uneori, nu? sau exista valoare absoluta a unei idei?)

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Saturday, 24 July 2010

    @Marian S Eu da. Eu pot.

    @F Complicat. Da-n principiu cam asa e.

  4. Haide bre, fiecare prost e cu contextul lui. Daca o prostie nu s-a spus pe Forumul Femeilor Destepte sau pe Forumul Barbatilor Cu Barbatie, atunci ea va fi spusa acolo fara sa fie nevoie de hiperbole.

    Si cum forumuri/bloguri apar zilnic ...

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Saturday, 24 July 2010

    Pai da, da' contextu' in cazul de fata e Rush Limbaugh, zic eu.

  6. Sa inteleg ca hiperbola online e un fel de var retardat al calomniei :P ?

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Saturday, 24 July 2010

    Ceva pe-acolo. Macar calomnia are o intentie, isi reprezinta un inamic. Chestia asta sarmana nu-si percepe efectele, traieste ea pentru sine.

  1. [...] lumea cea noua in schimb, datorita sinonimiei, abuzului de metafore, supradozajului de "sarcasm" si altor boli specifice mediului isi gaseste suficiente aplicatii neintentionate, in mina internautilor mai [...]

  2. [...] o maiestrie, e un concurs purtat la nivel de cuvinte, de constructii, de forme tot mai stilizate si tot mai absurde. Evident, astea ar trebui sa fie umor, adica ironie, adica cine mai [...]

  3. [...] Pasul I : Un blogar scrie o chestie stupizica despre cum ie cu incuiatul usii de doua ori, croita pe calapodul ca "vreau sa scriu ceva pe Internet cum procedez", cunoscuti si sub titlul conspirativ "Hiperbola pe Internet". [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.