Dreptul la constiinta

Thursday, 26 August, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Acum vreo cinci ani eram in drum spre Boston unde urma sa arat niste colaje unei cucoane curatoare si-am oprit in ceva orasel la granita Mass/NH sa le chiar tiparesc. Parca-n Lawrence, ori era-n Haverhill ? In tot cazul, era o tipografie micuta care poseda ce scule-mi trebuiau mie. Da' nu era Kinko's, si nici macar Kinko's-style, unde adica te descurci tu cu masinariile si te priveste, ci "full service", ceea ce inseamna ca uneori, rareori, ca este un dtp-ist competent la dispozitia ta, si cel mai adesea ca o proasta blonzie da' ruda cu proprietarul iti pierde vremea.

Si cum treceam noi prin cele vreo douazeci sau asa de fisiere de tiparit numa ce se apuca asta ca "Is that a.... uhhhhh" si incepe sa se agite ca o gaina fara cap. Da draga, e o pizda. Imi place sa cred ca ai mai vazut, de exemplu pentru ca te speli, eventual chiar cu mana, nu cu ceva manusa de pasla 1780 style.

Confruntata cu atitudinea mea neta ca "yes, it's a cunt", si cu asteptarea clara si manifesta ca asta nu-i o problema si nici nu poate fi o problema fata s-a refugiat in goana in camaruta lor unde isi beau cafeaua, pocnesc bubblegum si fac liste secrete cu baietii cuti din orasel, bag sama. Lasandu-ma spre incantarea mea singur cu aparatu', de-am putut sa fac in doua minute toate chestiile care "Oh, I'm sorry, but we can't do that" (gen rotatii arbitrare si taieturi centrate, sa nu va inchipuiti ca-i ceream sa danseze pour moi).

Dupa care a aparut o a doua caprita, care mi-a explicat, da' asa, incercind sa nu se uite nici la mine nici la monitor ca ei nu pot tipari acolo "Asa Ceva" si ca daca nu-mi convine sa vorbesc cu managerul care nu e acolo pentru ca e in pauza de masa si nu are telefon pentru ca le-a spus sa nu-l sune decit daca-i ceva important.

Asa ca le-am bagat in ma-sa, nu injurandu-le, ci executandu-le un chargeback telefonic direct de-acolo din magazin, la jumatate de minut dupa ce le platisem, clar si raspicat sa m-auda, da' asa, cu zambetu' pe buze, ca doara tre' sa ne pastram atitudinea pozitiva fata de lume si viata, nu ? Pentru frauda, si-am trimis avocatul la mediere cind s-a organizat, asa incat mi-e clar ca i-a futut compania de carti de credit cu o macara, in cazul in care nu le-a suspendat de-a dreptul licenta. Si m-am dus si-am tiparit in Boston, unde lumea intelege ca de-aia ti-ai deschis tipografie, ca sa tiparesti, si nu ca sa-ti dai cu parerea despre produsele oamenilor, pseudo-serviciu care chiar nu intereseaza pe absolut nimeni.

Faptul ca eu am puterea sa zdrobesc visele, sperantele si viitorul unei mici intreprinderi tipografice dintr-un orasel american precum si-a unui mic rectoras de provincie intr-un orasel romanesc, precum si-a unei groaze de alti diversi si nici nu ma sfiesc s-o folosesc nu are insa mare importanta pentru oameni in general, care nu au asa putere, si ca atare nici n-o pot folosi, oricat si-ar dori.

De exemplu, in destule parti din Statele Unite e legal pentru un farmacist sa nu-ti vanda pilula de dupa, pentru ca "nu-i ingaduie constiinta". Ca el de-aia s-o facut farmacist, ca sa-si dea cu constiinta-n stanga si-n dreapta, a facut 4 ani de etica la facultatea de farmacisti ceea ce-i ingaduie sa ia decizii de constiinta pentru altii. Preferabil pentru o femeie intr-o situatie disperata, ca daca nu inghite prafu' in urmatoarele douajicateva de ore praful se-alege. Si eventual are la dispozitie optiunea de-a se urca in masina si-a conduce cinci sute de mile dus intors ca sa gaseasca un farmacist sanatos la cap.

Sincer va spui ca daca as fi eu o tipa proaspat trezita dupa si mahmura, si pe-un papitoi l-ar "impiedica constiinta" sa-mi vanda levonorgestrel l-as bate cu capu' de fiecare raft pina i-ar trece. Pentru ca asa-i contractul social, el vinde pilule, eu nu dau farmacistii cu capul de fiecare raft din farmacie. Daca el nu-si respecta partea lui din contractul social, ma gandesc ca n-are de ce sa se astepte ca eu mi-oi respecta-o pe-a mea.

De alt exemplu, in Cairo, care-i in Egipt, care nu-i neaparat perceput ca un varf de lance in ce priveste sofisticarea sau inteligenta organizarii societatii toate magazinele, inclusiv farmaciile sunt pline de ciurde de fete de maritat, 16-20 de ani, pentru ca ei asa fac pe post de discoteci, feisbook scl : trimit fetele sa stea in magazin. Rationamentul nu-i neaparat defect, dat fiind ca tipii care cumpara chestii au, logic vorbind, bani, si daca tot au bani poate doresc sa-si cumpere si-o vacuta bipeda si frumos bronzata. Nu ?

Si acolo au prezervative, pe care le tin in vasta majoritate a cazurilor in dulapuri incuiate, si fetele trebuie sa alerge fuguta si cu mainile la gura pina la sef/patron/barbat (termenii se confunda in farsi) care scoate cheia si-mi vinde obiectele cele infioratoare. Uite ca pe egipteni nu-i impiedica constiinta sa-mi vanda prezervative, chiar daca in majoritatea cazurilor fetele alea nici n-au vazut, nici n-au sa vada niciodata unul (afara din cutie, lasa instalat pe aparat).

Cu alte cuvinte mi se pare ca "lumea civilizata", asa cum se percepe ea fara sa chiar fie mai are mult de invatat de la "lumea a treia", care in multe privinte e mult, dar mult mai avansata. Si dupa ce-si recupereaza intarzierile fata de Egipt au, poate, o sansa sa ajunga din urma si Europa.

Este vreme.

---------

Vocabular :

    "Is that a.... uhhhhh" = Asta-i o aaaaaa
    "yes, it's a cunt" = da, e o pizda.
    "Oh, I'm sorry, but we can't do that" = O, imi pare rau dar nu putem face asa ceva.
    "pour moi" = pentru mine.
Category: SUA care este
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

23 Responses

  1. tres jolie B-)

  2. Daca tot te-ai tinut de traduceri: "Este aia o...aaa"

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 August 2010

    @F Qui ?

    @Diana Coman Neah ca facem traductii la inteles nu la forma.

  4. It's all a matter of perspective: în timp ce omii din lumea a treia sunt mânați de instinctul de conservare, aștia ”cilivizați” sunt ghidați de instinctul de snobism!

    Hehe, nu ar fi rău dacă s-ar pune și la noi prezervativele în ceva dulăpioare/suporturi că stau așa aiurea lângă casele de marcat. Nu mai departe de zilele trecute, în încercarea de a lua o gumă de mestecat, am deversat o cantitate de cutii cu prezervative peste cumpărăturile de pe bandă, pe care apoi le-am pescuit elegant și pus la loc, spre amuzamentul audienței. :P

    P.S. Rog să adăugați și ”cucoana curatoare” la vocabular. Nu sunt sigură ce înseamnă, dar sună promiţător. :D

  5. America profunda e conservatoare.
    Altfel, am baut unul din cele mai bune espressi in Boston (Globe cafe, pe Boylston, cred?) si am mancat excelent de-ale marii stropite cu un Chardonnay de California grozav, ce se cheama "La crema"...
    E tot ce mi-a placut in Boston.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 August 2010

    @Mari Probabil c-ai facut-o intentionat cu prezervativele, las' ca stiu io.

    Curatoare e persoana ce se ocupa de expozitii.

    @factor Partea amuzanta e ca Salem, NH e la fo' treiji de mile distanta ? Poate nici atat. Stii tu, locul unde ardeau "vrajitoarele", nu inainte de-a le lega in pielea goala, a le biciui, scuipa si alte bdsm-uri.

    Boston are multe chestii care sa-ti placa, lobsteru', shrimpu' si restu' de-ale marii cum zici tu fiind cu siguranta pe lista. Si-apoi mai sunt campusurile, pline pana la refuz de confuzele demoazele. Si mudpie de-o kila la Kinsale Irish Pub. Si eventual chiar si-un vodevil mic intr-un teatru de mana a doua.

  7. Cu toate demoazelele (nu grozav de aratoase si-n eternii slapi, parca venite de la camp!) nu m-a gadilat prea mult orasul... Afara de chestiunile istorice, ori culinare (dar n-o fi singurul) e un loc sec si cam neprimitor. I-o parere personala.
    Mult mai pitoresc e New York, unde te poti fatai liber, fara fasoane si cu bani mult mai putini. Si unde poti trancani cu cetatenii pe loc, pornind de la nimic.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 August 2010

    Sunt mancari diferite, New York-ul are clar savoarea lui, da' nici de Boston nu ma plang neaparat, chiar daca inteleg eu ce zici, mai cu nasu' pe sus si oarecum bizari locuitorii.

    Cat despre fete, pai le-nveti tu ce sa poarte si cum s-o faca, doara de-aia ejti barbat pe lume.

  9. pai sta ma ca farsi e persiana si se vb in Iran si Afghanistan si oleaca de Azerbaijan La Cairo se vb araba masri.

  10. Chestia asta ai mai atins-o în ceva articol despre piaţa potenţială vs. piaţa reală atinsă. Dacă un bou de farmacist nu vinde chestia X nu-i bai, se face farmacie la 10 minute distanţă de mers pe jos, şi ăia vând.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Friday, 27 August 2010

    @cipslim Cine stie cunoaste :))

    Bravo cipslim.

    @dAImon Da mei, ce-i drept. Dar asta aici e o discutie oarecum paralela : in pietele comodizate sunt de parere ca ar trebui sa intervina statul sa mentina comodizarea.

    Ia de exemplu internetul : daca fiecare ISP ar avea o lista proprie cu site-urile pe care-i dispus sa ti le livreze ? Eventual, alea care-l platesc taxa, cum faceau furnizorii de cablu TV cu programele ? Ei, si nu-ti convine, iei altu'. Ai de ales intre furnizorul de cablu care are twitter da' n-are google, ala care are google da' n-are yahoo, ala care etc. Sau eventual ii instalezi pe toti, 1500 de cabluri de net diferite si-un ditai procesor care sa selecteze in timp real de unde sa ceara ce site vrei tu...

    Nu merge asa. Net neutrality = toata lumea livreaza tot fara comentarii. Pharmacy neutrality = toata lumea vinde tot si ciocu' mic.

  12. Chestia aia cu farmacistul e patita ... persoana in culpa trece ca si vinovat (moral) sa-i zicem in cazu' in care ceva prost se intampla ...

    Unii confunda prerogativele acordate prin prisma unui job, cu scopul lor in viata ...

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Saturday, 28 August 2010

    @Luka D Ca si incalzeste aia cu vinovatia... morala pe cineva. Zau.

    Uite nu mai departe de ieri, intamplare : o babuta incerca sa traverseze, regulamentar, pe la colt, o alee dintre blocuri. Un imbecil feroce facea oarece manevre pe partea ei dreapta, genul de miscari pe care le executa romanul la volan (indiferent de gen, romanul mediu e mai incompetent la volan decat cea mai proasta blonda din Napa Valley). Alaturi de babuta, pe partea ei stanga mai astepta sa treaca alta masina, un BMW negru, odata ce imbecilul se limpezeste ce vrea sa faca.

    La un moment dat imbecilul se opreste, pare c-a terminat, si babuta si soferul BMW-ului realizeaza simultan ca-l pot ocoli prin dreapta. Mai s-o calce. Noa, dac-o calca, mergea la inchisoare vinovatu' moral, idiotul ala care n-ar fi trebuit sa primeasca carnet niciodata veci pururi ? Sau macar, in timp ce o armata de babute il linsau pe "cocalarul" de la volanul BMW-ului, il consola pe el cu ceva ca vinovatu' moral etcetera ? Nu prea crez.

    Cat despre unii aia... majoritatea. Oamenii tind sa-si compenseze identitatea deficitara prin imprumuturi de la slujba lor. "Eu sunt X" Nu esti, ba Gheorghe. Te ocupi. De fiit esti X, si precat se pare atat.

    PS. Pe cand o campanie de scos soferii incompetenti de la volan ? Hai ca nu oricine trebuie sa conduca masina, e un talent nu un drept.

  14. Eu nu cred ca "vinovatul moral" este doar un concept ideatic si atat.

    Cat despre soferii incompetenti ... ma bag.
    Cred ca de aia am refuzat sa imi iau permisul pana acuma, imi pot recunoaste limitarile si excesele.

  15. Nu va mirati prea tare. In Romania anilor `90 erau la moda niste chinezisme de facut poze cu film clasic color, fotografia digitala era la inceputuri.
    Niste omi de la un centru de developat au ales, pur si simplu, sa-mi voaleze un film in care, ce e drept, apaream cam dezbracat. Eu ca eu, dar o domnitza era mult mai dezbracata decit mine.
    Ei bine, mi-au voalat filmul. Scuze, figuri, ca vezi Doamne se mai intimpla. Aparatul ala de doi bani NU a stricat in toata viata lui un film, zace si acum pe undeva si cred ca mai merge daca il pornesc.

    Pur si simplu asa au gandit niste oameni, ca nu e frumos. Ca nu pentru asta am facut Revolutia, ca sa fotografiez eu fete in pizda goala. Pozitiile erau cel mult sexy, nicidecum porno. Ce mare lucru o gagica calare pe televizorul NEI (vedeta in acele timpuri) si cu telecomanda in mana ??? Sau stind pe cearsaf si privind gales la acelasi televizor ? Caldura mare, mon cher, se dezbracase si ea complet.

    Nu aveam nici o dovada si singura solutie era sa-i iau la bataie. Dar nu merita sa fac facultate pentru asa mizilic asa ca... am facut altele. Stati pe aproape, de indata ce le gasesc (ca am inceput curatenia de toamna) le scanez si le pun pe blog. Pe gratis, nu ca dom` Popescu, ca la mine pizda e pe gratis.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Saturday, 28 August 2010

    Hehehe, e pe gratis ca nu-i a ta ?

    Da' orisicat, pune-le pe dtng, le va vedea mai multa lume acolo. Si-ai si hostingu' gratis.

  17. Domnu` Popescu, au si ei faliţii lor, ii avem si noi pe ai nostri.
    Apropo de constiinta: te-ai gandit vreodata ca trebuie sa te duci la coada si sa-ti platesti obligatiile catre statul roman ? Ia citeste de aici, te rog:

    http://smro.wordpress.com/2010/08/24/mare-e-gradina-lui-dumnezeu/

    Urmareste, te rog, linkul de acolo si problema dezbatuta. Abia astept o reactie, thank you.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Sunday, 29 August 2010

    Pai pe de-o parte se intampla ca n-am ajuns pana acolo incat sa ma informez de pe smro.wordpress.com, si pe de cealalta se intampla ca n-am ajuns pana acolo incat sa stau personal la coada.

    Asta apropo de castravetii de mare, ca la articol n-are treba.

  19. Si eu sper, dom` Popescu, si eu. Dar gradina lui Dumnezeu e mare iar Boc a sarit gardul, la rindul sau. Culmea, laolalta cu niste americani.

    Pe de alta parte iti multumesc ca mi-ai lasat link-ul. Se simte.

  20. L-am visat pe Boc azi-noapte ... isi dadea demisia ... a declarat ca mai curand prefera o cariera "curata" in partid. :D

  21. @ Luka D: mai bine ma visai pe mine, chiar daca inca nu am.

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Sunday, 29 August 2010

    Asta nu vor, sau mai degraba prefera sa se prefaca ca nu pot intelege politicienii romani : la felul in care se desfasoara masinaria politicii-n Romania, intra oameni si ies zdrente.

    Boc e un om terminat, nu se va mai putea angaja nicaieri niciodata (da, sigur, va putea beneficia de-o sinecura sau de-o pensie, dar nu-i totuna. Geoana la fel, va fi pentru totdeauna prostanacul topaitor, nici macar presedinte de scara de bloc nu mai poate ajunge prin alegeri. Antonescu la fel, e paparuda care ia in gura chestii prea mari pentru el.

    Traiectoria lui Sever Voinescu sau cea a lui Paleologu al' mic sau cea a lui H-R Patapievici (a vazut el caseta, facea Geoana sex salbatic pe ea, da ?) ne-arata clar ca nu-i o functie de inteligenta, sau de educatie, sau de talent. Pur si simplu intri om si iesi zdreanta.

  1. [...] cu incredere. Exemplu concret de folosire comuna in limba aveti aici, acu' hai cu gramatica. Category: Trilenciclopedia Comments feed : RSS 2.0. Leave your own [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.