Dictionar de expresii precum si vocabular de cuvinte - aspect progresiv

Tuesday, 14 September, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Vulgo continuare la articolul precedent, i-am zis aspect progresiv ca sa nu zic viitorul ulterior sau alte prostii de-ale astora care cica sunt "literati" pe la noi pe ogor. Al limbii si literaturii, bien sur, da' tot cu sapa-n mina, tot cu basmaua-n cap si tot cu noroiul sub unghii. Mai ales cu noroiul sub unghii. C-asa-i la noi cu Academia noastra de ratan cu tot. Eventual si cu dublu t.

Bon, sa purcedem.

Cautam, Maria ta! - expresie frumoasa (variante : nu exista)

Se foloseste ca raspuns la solicitari nule si neavenite de-a cauta ceva, orice, in general o prostie inutila, precum de exemplu ceva serviciu idiot pe care cineva incearca sa-l promoveze aiurea (sa-i creeze auairnes, gen).

Compusa dintr-un numar de cuvinte pe care nu le vom mai repeta aici. Porneste de la un vechi banc de acum cel putin o suta de ani, in care Stefan, marele Domnitor al Tarii Moldovei Inscris cu Litere Mari De-o Schioapa (prietenii stiu de ce*) in Cartea Nemuritoare de Aur a Implinirilor Marete ale NEAMULUI merge in vizita la o fabrica anonima de biscuiti, unde ridica de be banda rulanta un pachet de biscuiti si spune ginditor "Biscuiti". Iar anturajul raspunde transcedat "Biscuim, maria ta!".

Prietenii stiu de ce - expresie dubioasa (variante : nu exista)

1. (sens propriu) Nu are sens, precum nu are absolut nici un inteles, nu comunica nimic, este un simbol vid de intensiune cit si de extensiune sau de orice altceva.

2. (sens figurat) Nu are sens, precum nu are absolut nici un inteles, nu comunica nimic, este un simbol vid de intensiune cit si de extensiune sau de orice altceva, dar la figurat.

3. (sens eronat) Ca adica exista un subtext oarecare, care subtext nu intereseaza pe nimeni si este si plicticos.

Compusa din cuvintele doi, zece, doi, zece, proba de microfon. Se bazeaza pe referinta la o reclama timpita la o bere pe care nu si-o mai aduce nimeni aminte (GoldenBleau sau BergenPier sau ceva dintre astea. Tubot.) in care reclama niste tipi beau bere, si vocea din off ne explica ca "prietenii stiu de ce". Mare minune, ce sa va povestesc, de parca mai trebuie un de-ce odata ce-i vezi ca-s niste tipi grasulii si inutili la 30-40si ceva asezati pe canapea. Ce-ai fi crezut, ca n-or bea bere. Whoau!

The drama is strong with this one - expresie la fel de frumoasa ca si celelalte (variante : nu se cunosc, ca-i tinara)

Se foloseste pentru a sublinia ca discutia e pe punctul s-o ia razna, asa incit nu se recomanda accesul mai departe fara echipament de protectie. Avertisment pe care oricum toata lumea il ignora, asa incat functional in practica are mai degraba rolul de-a sublinia ce destept se simte autoru' ca s-o prins.

Desi compusa din cuvintele la prima vedere englezesti precum "drama" si "strong", si aparent facind referinte la o franciza deosebit de proasta despre niste tipi imbracati in capace de buda care trag cu jeturi de lumina prin spatiul cosmic, totusi ea este - doar aparent paradoxal - o expresie absolut get beget neaosa romaneasca, introdusa in vocabularul lumii de mine, Mircea Popescu, cu multi ani in urma pe cind ma bateam in palosuri virtuale cu nucleele nascente ale unor chestii care intre timp au devenit semnificativ mai marisoare decit toata Romania online. A ajuns insa expresie de cind e folosita si de alti romani de-ai nostri, pe principiul "I've broken through! I'm part of popular culture, now!"

Stati tunati pentru completarile care vor veni, si le-or spulbera pe toate.

---------
PS. Da, ultima caracterizare e pe bune. Din nefericire pentru curiozitatea care stiu ca va mina apropo de cu ce m-am ocupat eu online in perioada '97-2007, care perioada pare in mod suspect un mare gol, nici indiciul asta n-o sa va ajute. Asa-i webu', el nu uita nimic, da' nici nu raspunde oricui.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

2 Responses

  1. hackuiai unicu server Google din dormitoru' lu' larry brin

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 14 September 2010

    Do not troll me, zisai '97 nu '96 :D

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.